Na 5 jaar opnieuw paniekaanvallen wat nu?

10-09-2015 08:22 72 berichten
Alle reacties Link kopieren
In 2010 kreeg ik mijn eerste paniekaanval in combinatie met hyperventilatie en met braken (terwijl het niet lukte). Na een halfjaar sertraline geslikt te hebben 50 mg was het weg. Nu ben ik laatst doodziek van het norovirus geworden en had daar projectiel braken tot bloedens toe en projectiel diarree bij. Daardoor heb ik opnieuw paniekaanvallen terwijl ik niet het idee heb dat ik zwaar angstig ben. Het is alsof mijn lichaam uit zichzelf de paniek regelt en angst terwijl er niks is om angstig voor te wezen.



Heb het zelfs nu al in mijn auto. Moet meerdere keren onderweg stoppen om te kalmeren en dan weer eindje verder te rijden. Terwijl ik nooit in mijn auto een probleem heb gehad.



Ik slik alweer een tijdje de 50 mg sertraline en na een paar weken ging het goed en het komt er door heen de angst en paniek. Ik vind het niet meer leuk. Durf straks de deur niet meer uit. Ik loop stage maar kan niet eens op mijn stage geraken doordat ik onderweg paniekaanvallen krijg en dan ziekmeld en dan met tussenstops terug naar huis ga.



Kom ik hier nog ooit vanaf? Zal ophogen naar 100 mg sertraline werken? Weet iemand een ander middel dat werkt en de paniekaanvallen snel laat verdwijnen minderen?



Ademhalingsoefeningen doe ik al en mindfulness en schrijf alles op in welke situaties ik het krijg en relativeer het maar het lijkt alsof mijn lichaam zelf het niet snapt. Het is best frustrerend dit.



Zeker omdat ik mijn stage moet halen anders moet ik mijn jaar overdoen.



Weet iemand raad?



Psycholoog in 2010 gehad maar na 3 maanden werd ik weggestuurd met de mededeling dat er niks mis met me was en dat ik de hyperventilatie en paniek aanvallen begreep Hoe deze in zijn werking zijn en dat ik maar ademhalingsoefeningen moest doen en mindfulness en opschrijven en relativeren. Dus ik zie het niet zitten om daar terug naartoe te gaan en weer weggestuurd te worden.
Wat vervelend zeg. Wie heeft je die sertraline voorgeschreven? Het lijkt me verstandig via de huisarts hulp te zoeken, vertel dan ook je vorige ervaring dan kan je huisarts misschien helpen zoeken naar iemand waar je meer aan hebt. Beter nu aanpakken dan dat het erger wordt inderdaad. Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Ben in behandeling geweest op een speciale angstpoli. Niet elke psycholoog is hetzelfde, inzichten veranderen en sommige aanpakken werken goed. Ook al kan je het nog zo goed relativeren, een stok achter de deur en een vangnet zijn toch wel fijn om te hebben. Ik zou zeggen, terug naar de huisarts en je dit keer laten doorsturen naar iemand gespecialiseerd in angsten. Antidepressiva alleen gaat het niet worden. Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb via de huisarts sertraline 50 mg. Dit omdat dat eerder goed werkte. Ditmaal heb ik er geen alprazolam bij. De eerste weken gingen perfect alleen na dat norovirus lijkt het alsof het 3x zo hard is teruggekomen. Dus wil ik overleggen om de dosis te verhogen naar 100 mg. Maar weet niet of dat zoveel zin heeft? Bijwerkingen heb ik gelukkig bijna niet gehad ook geen misselijkheid want ik heb een maagbeschermer omeprazol erbij gekregen ivm dat ik ook sumatriptan tegen migraine wel eens neem en om daar complicaties mee te voorkomen.



Ik vind dit hardstikke vervelend en wil er vanaf. Ergste is dat ik juist deze stage moest halen omdat ik anders een jaar over moet doen. Omdat ik mijn vorige stage niet gehaald heb wegens pesterijen van collega's.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou toch maar wat gespecialiseerde hulp erbij halen...want telkens medicatie ophogen is niet handig. En symtoom bestrijdend.

De angst en triggers moeten getackeld worden.
Alle reacties Link kopieren
Hoe lang gebruik je die sertraline nu? Je weet dat het een paar weken nodig heeft om te kunnen beslissen of het voldoende werkt?
Wat is die psycholoog in 2010 in gebreke gebleven, zeg. Als je nu opnieuw hulp zoekt, is de kans aanzienlijk dat je een betere krijgt.



Vaak horen terugvallen er helaas bij. Niet gek dat dat nu gebeurt, na zoveel stress van het norovirus. En nu heb je nog eens extra stress, want het moet wel goed gaan op je stage. Dat helpt natuurlijk ook niet mee. Hoe kun je die stress verlagen? Een gesprek met je leidinggevende op stage misschien? Kun je manieren bedenken om onderweg in de auto en/of op je stage rustiger te worden? Kalme muziek bijvoorbeeld.



Zoek vooral hulp als je er niet uitkomt. En een terugval kan nu eenmaal voorkomen, helaas, maar je hebt de paniekaanvallen eerder overwonnen, dus dat ga je nu opnieuw doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik sertraline 50 mg al 6-7 weken. Ik weet dat de oorzaak angst die triggers moeten aangepakt worden maar niks lijkt te werken terwijl ik geestelijk niet bang ben Maar mijn lichaam blijft angstig reageren terwijl er niks is. Ik krijg mijn lichaam daar niet van overtuigd. Klinkt vast ingewikkeld maar zo voelt het ook.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, ik zou toch opnieuw hulp aanvragen want de vorige psycholoog is absoluut in gebreke gebleven. Je zult de vermijding moeten gaan aanpakken en met hulp door de paniekaanvallen moeten komen. Ik weet als geen ander dat de angsten niet reeel zijn en hoe moeilijk het is om je lichaam ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is. Toch lukt je dit alleen door met behulp van therapie de confrontatie aan te gaan. Je wil niet weten hoe vaak ik langs de kant van de weg heb gestaan. Toch met kleine stapjes en het doorbreken (toch naar mijn eindbestemming gaan) overwin je uiteindelijk de angst. Het is daarbij wel fijn om met professionele hulp een stappenplan te maken.
quote:medusialana schreef op 10 september 2015 @ 10:23:

Ik gebruik sertraline 50 mg al 6-7 weken. Ik weet dat de oorzaak angst die triggers moeten aangepakt worden maar niks lijkt te werken terwijl ik geestelijk niet bang ben Maar mijn lichaam blijft angstig reageren terwijl er niks is. Ik krijg mijn lichaam daar niet van overtuigd. Klinkt vast ingewikkeld maar zo voelt het ook.



Van welke lichamelijke klachten heb je dan last? Als je toch last hebt dan lukt het je blijkbaar niet er goed mee om te gaan ondanks de oefeningen die al doet. In je hoofd weet je misschien wel hoe het zit maar het ook toepassen kan lastig zijn. Het is nuttig hulp te zoeken om te kijken waar het probleem vandaan komt en wat wel werkt. Er pillen tegenaan blijven gooien zal hoogstens de symptomen laten verdwijnen maar de oorzaak niet. Het zou zomaar kunnen dat het daardoor een terugkerend probleem wordt (zeker nu het al de tweede keer is). Ik denk dat je beter met de huisarts kunt overleggen over therapie dan over medicatie, dit is ook niet het specialisme van een huisarts natuurlijk. Een goede therapeut kan je helpen zoeken naar wat werkt om dit onder controle te krijgen en om te voorkomen dat je er weer (veel) last van krijgt verder in je leven.



Sterkte er mee, angst is heel naar.
Alle reacties Link kopieren
Wat goed dat je ondanks alles toch in de auto blijft stappen en steeds blijft proberen. Het kost je vast heel erg veel energie.



Ik heb ook paniekaanvallen gehad en uitgebreide therapie. Ik zat niet meteen bij de juiste persoon maar het duurde even voordat ik dat doorhad, zij was in mijn ogen toch de expert. Bij een andere therapeut ging het beter en daar heb ik geleerd wat ik moet doen op de momenten dat het terug komt. Het blijft ergens toch een soort zwakke plek.



Wat anderen dus ook al zeggen, terug naar de huisarts en een andere therapie proberen. Succes met je stage!
Before you assume, there is this thing called asking.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het raar dat je huisarts je medicijnen heeft voorgeschreven zonder dat hij opnieuw therapie heeft voorgesteld. Medicijnen zijn niet de eerste keus qua oplossing, je zal echt met je angsten aan de slag moeten.



Ik zou dus beginnen met een nieuw bezoek aan je huisarts. En dan een doorverwijzing vragen voor hulp waar je wat aan gaat hebben. Zelf heb ik bijv. cognitieve gedragstherapie gehad bij een psychotherapeut. Het lijkt me dat zoiets in jouw geval ook een goede therapie kan zijn.



Sterkte, angsten zijn heel naar.
Les temps sont durs pour les rêveurs...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mezelf ingeschreven bij intertherapy die bellen mij dinsdag terug. Is ook een soort ggz psycholoog Hulp. Hoop dat dat werkt.



Ondertussen van de huisarts oxazepam gekregen. Maar ik zie dat niet zitten oxazepam. Laatste ervaring met oxazepam was dat ik er beroerd van werd en daarom toen alprazolam kreeg. Ik ga morgen terugbellen om te vragen of ik sertraline mag ophogen. Dan kan ik tenminste nog autorijden.



Heb vandaag hele dag in mijn auto rondjes gereden. Bekende wegen en onbekende wegen. Ik geef het autorijden niet op.



Alleen naar me stage toe gaan is problematisch.. als ik over de helft ben (10 minuten ervandaan) begint de paniek uit het niets.



Symptomen komen in deze volgorde op;



- tintelend warmte hitte golf dat vanuit mijn rug omhoog kruipt.

- misselijkheid en extreem droge mond en lippen.

- tintelingen in armen en benen en krachtverlies.

- druk/pijn op de borst en benauwdheid.

- gevoel te stikken / brok in de keel.

- witte vingernagels krijgen en wit wegtrekken in het gezicht.

- gevoel van machteloosheid.

- gevoel niet te kunnen vluchten.

- gevoel gek te worden alsof ik knock out ga of door mijn paniekaanval anderen verwond (controle over stuur verliezen bv angst)

- schaamte heel veel schaamte angst dat andere het zien en me voor gek verklaren. (Heb dit ook bij braken angst dat andere het zien en me veroordelen)



Ik ben ook vandaag vlug een blikje chocolademelk wezen kopen en gebruik gemaakt van het toilet bij de snackbar. Maar heb echt een uur erover gedaan om tot het besluit te komen om toch daar naar binnen te stappen.



Ook wezen tanken en stond iemand voor me. Dus voelde het weer opkomen en ik maar in ademen en puffend uitademen via de buik.



En dan nog de apotheek voor de medicijnen op te halen. 6 man voor me dus ook daar puffen en op de buikademhaling letten.



Het voelde als een hel maar toch blij dat ik dat gedaan heb. Mijn vrienden willen graag dat ik morgen mee naar de bar ga hier in mijn woonplaats maar ik weet het nog niet. Ben best bang dat ik het daar ook ga krijgen. Maar misschien moet ik daar maar even doorheen.



Ik verdraag alleen geen strakke kleding meer zoals een strakke broek of een bh. En dat is heel vervelend. Heb dan gevoel dat ik daar nog benauwder van word.
Alle reacties Link kopieren
Ik mag de sertraline ophogen naar 100 mg en het een week aankijken hoe dat gaat. Moet van de week ook nog langskomen voor een bloeddrukmeting en voor hartslagmeting want dan krijg ik er eventueel propranolol bij 10 mg per dag om lichamelijke klachten te minderen tijdens paniekaanval. Aanmelding bij interapy vond huisarts ook erg goed en wilde daarvoor een verwijzing geven zodat het ook vergoed word.



Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen komende dagen. Hoop dat ik niet teveel last van bijwerkingen ga hebben van het ophogen van 50 mg naar 100 mg. Ben daar best bang voor maar als het werkt is het mij al heel veel waard.



Ik heb besloten om vanavond met vrienden mee te gaan naar de bar in mijn woonplaats. En als ik last krijg kan ik altijd nog naar huis. En slechter dan nu kan het niet gaan lijkt me.



Ik heb wel onrustig geslapen vannacht. Veel angst en paniek gevoeld maar gelukkig bleef een complete aanval uit. Wel erg moe ben ik maar ik geef niet op.
Is het misschien zo dat je nu heel erg alert bent op je lichaam? Je kunt zo'n lijst opnoemen van wat er in je lichaam gebeurt, het lijkt me dat je daar dus erg op let. Als ik me de hele tijd afvraag of mijn lichaam al symptomen van een paniekaanval vertoont, denk ik dat ik daar ook heel onrustig van zou worden. Een soort selffulfilling prophecy.



Goed van je dat je blijft autorijden en naar buiten blijft gaan, hoe eng het ook is. Succes met Interapy straks. Je doet het heel goed.
Ik denk dat je een angst hebt ontwikkeld voor paniekaanvallen en daarmee zit je in een hele vervelende vicieuze cirkel. Mijn idee over paniekaanvallen is dat veel rust het beste medicijn is. Maar ik denk dat jij nu last hebt van angstproblematiek. En dan kun je wel wat extra hulp gebruiken idd.



Het zou kunnen dat het noro-virus alle energie reserves heeft weggeslagen, ik denk dat je erg vermoeid bent. Naar mijn bescheiden mening, ik zeg het heel voorzichtig, zou het kunnen dat het niet gaat lukken met de stage, op dit moment. Denk je zelf ook niet? Je vecht als een berin en ik bewonder je vechtlust maar ieder heeft zijn grenzen he. Kun je nog andere activiteiten schrappen? En hoe denk je over slaapmedicatie? Vraag dan naar doorslapers, als je dat wil, dan slaap je iig wat langer. Heel veel sterkte!
O en de hele dag autorijden, da's wel lang hoor, en dus vermoeiend. Goed dat je het doet maar misschien niet de hele dag?
Alle reacties Link kopieren
Ik neem de sertraline altijd savonds voor het slapen in omdat ik slaperig ervan word in begin en slaap redelijk goed erdoor. Slapen heb ik gelukkig ook geen problemen mee.



De paniek is nu wat afgezwakt maar voel het nog in mijn lichaam. Ik denk er inderdaad misschien teveel aan. Zodra ik het op voel komen ga ik letten erop en direct ook op mijn ademhaling of ik wel goed ademhaal via buikademhaling.



Zodra ik een paniekaanval heb gehad lijkt het alsof ik er dagen van streek van ben. Ik hoop dat de verhoging van sertraline gaat werken zodat ik toch weer wat meer durf te doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een halve oxazepam ingenomen net 5 mg is die halve. Want ik durf het huis niet uit. Ik hoop dat ik straks wel uit huis kan dat het nare gevoel van angst en paniek weg ebt.



Ik wil graag naar mijn vrienden in de bar. Ik wil het niet gaan vermijden. Ik kan wel huilen dat ik me zo rot voel. Want zo ben ik niet. Hoop dat die oxazepam snel werkt en dat ik er niet beroerd van word zoals in 2010.
Eerlijk gezegd, ik gebruik al jaren oxazepam en ik heb nooit gehoord dat iemand daar misselijk van werd. Het heeft nauwelijks bijwerkingen. Ik ben ook een keer misselijk geworden van medicatie, dacht ik, en dat medicijn vermeden. Later bleek dat ik waarschijnlijk om een andere reden misselijk was geworden. Misselijk zijn en braken zijn ook 'gewoon' stress symptomen.



Kijk eens naar de verhouding tussen je activiteiten en de hoeveelheid echte rust die je pakt. Slaap je 8 uur achter elkaar en word je dan nog moe wakker, dan is die verhouding niet goed. Prikkels maken moe, en als je continue alert bent, kost dat ook energie. Kalmte, rust, zen, wierrook, yoga, meditatie, dat helpt pas echt tegen overprikkeling en stress. Ik hoor je daar niks over zeggen. En dan is het mijn vermoeden nog steeds dat je op dit moment teveel hooi op je vork neemt. Je bent ook niet erg lief voor jezelf, er moet van alles. Relax! Je moet ademen, eten en drinken. De rest kun je voor kiezen. Schakel ook je omgeving in om je te helpen he. Na een paniekaanval, kun je ook vrij weinig meer, het is een enorme overbelasting van je hele systeem. Daar moet je van bijkomen. Ik heb ze goddank al jaren niet meer maar ik las deze beschrijving en die klopt als een bus: een paniekaanval is een uiting van lichamelijke en emotionele uitputting. Stop met jezelf uit te putten, echt. Wees even lief voor jezelf want je klinkt als een drill-sergeant naar jezelf toe nu. Dat gaat niet helpen tegen de stress he.
Alle reacties Link kopieren
Het is gelukt met de oxazepam om naar de bar te gaan en heeft me wel deugd gedaan kletsen en een andere omgeving. Ook het actief meedoen met een paar potjes darten vond ik erg fijn. Heb kunnen lachen na een lange tijd niet meer zoveel gelachen te hebben. Voel me ook trots dat het gelukt is.



Ben wel eerder naar huis gegaan zodra ik me moe voelde. Heb thuis nog wat gegeten en daarna de sertraline 100 mg ingenomen. En gaan slapen.



Heb goed geslapen wel wakker geworden met wat hoofdpijn. En flink aan de diarree maar vermoed dat dit bijwerkingen zijn van de sertraline ophoging.



Voel me voor de rest goed nu. Zou dat nog door die oxazepam komen of door de verhoging van de sertraline?



Mijn lief weet dat ik aan de sertraline en oxazepam zit en heeft er begrip voor. Bij hem heb ik er ook geen last van lijkt het. Behalve in de auto als ik mee rijd(word dan altijd soort van misselijk en ben dan bang te moeten overgeven terwijl er dan meestal niks gebeurt tenzij in bochten want daar ben ik wel wagenziek van). Maar dat heb ik bij iedereen behalve bij mijn vader en als ik zelf rij.



Voel me wel stukken ontspannender nu dan gisterenmiddag. Hoop dat ik me zo ga blijven voelen. Vanavond blijf ik lekker thuis. Moet op de hond passen en kan dus niet weg. Maar dat vind ik niet erg. Ik ga een vriendin uitnodigen om samen film te kijken. Lijkt me wel fijn om te doen.



Mindfulness oefeningen doe ik nog steeds en ademhalingsoefeningen ook. Ik word daar wel iets rustiger van maar tijdens paniek of angst lukt het me gewoon niet om me daarop te focussen.



Die oxazepam wil ik vandaag niet innemen wil die alleen gebruiken voor als de paniek en angst erg hoog is.



Lig nu nog op bed beetje tv kijken en af en toe een dutje tussendoor. En veel naar de wc gaan en water drinken.



Misschien ben ik wel erg hard voor mezelf maar ik wil mijn toekomst niet vergooien en wil heel graag mijn opleiding af maken. Ik doe mijn opleiding ook erg graag. En wil mensen ook niet teleurstellen. Ik wil ook geen mislukking zijn.
Ik denk dat het door de oxazepam kwam, is een erg prettig medicijn. Het werkt wel verslavend. Volgens mij heb ik hier een keer gelezen dat iemand eens in de twee weken een oxazepam nam en die had geen last van verslaving. Dus neem hem gewoon, als je dat niet heel vaak doet, raak je er niet aan gewend en kun je toch uitgaan, een dagje weg, etc. Dan kun je ook even opladen. Je klinkt meer ontspannen dan gisteren nu. Fijn dat je een leuke avond had!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het idee dat de sertraline verhoging van 50 mg naar 100 mg wel goede keuze is geweest. Ben rustiger en heb nog geen angst of paniek gevoeld. Zelfs geen symptomen ervan. Ik heb gisterenavond me goed kunnen vermaken zonder oxazepam. Dus die bewaar ik voor situaties als ik het voel opkomen. Kan ik er ook niet verslaafd aan raken en blijft het een noodmiddel.



Ik hoop dat het zo goed blijft gaan en dat de therapie ernaast zal zorgen dat ik weer volledig kan functioneren in het leven.



Ben al blij dat ik weer uit huis kan en ervan kan genieten zonder die angst en paniek. Voel me ook vrolijker en minder negatief in mijn gedachten.



Wel raar dat 50 mg niet meer werkt in 2010 werkte dat perfect en nu heb ik 100 mg nodig van de sertraline om me goed te voelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou naar stage moeten maar het lukt niet. Zodra ik de weg op rij slaat de paniek toe. En als ik doorrij word het erger. Ben omgekeerd en terug gegaan en op een parking sta ik uit te puffen. Ik vind dit zo vervelend. Ik haal mijn opleiding zo niet.



Straks de huisarts bellen wat hij wijsheid vind. Want dit is niet meer te doen en morgen word ik pas gebeld door interapy.



Oxazepam durf ik nu niet te nemen omdat ik met de auto ben.



Ik kan alleen maar huilen hierom schaam me zo en vind het zo erg om mijn ouders teleur te stellen ondanks dat ik mijn studie zelf betaal met studiefinanciering. Als ik nu stop dan heb ik ook een gigantische schuld.
Ach wat sneu. Ik zie je in je eentje staan op die parking. Wat een eenzaam rotgevoel moet jij hebben gehad! Ik denk dat het enige wat je huisarts op dit moment kan doen voor je, is adviseren de medicatie omhoog te gooien. Ik heb erg veel baat bij medicatie, ik gebruik venlafaxine, nu al jaren op dezelfde redelijk hoge onderhoudsdosis en mijn angst en paniekproblemen zijn sterk verminderd erdoor.



Bij mij is de wortel van het kwaad nooit helemaal uit te roeien, dat komt omdat ik die problemen al heel jong had. Dus blijf ik ze ook levenslang slikken. Maar ik heb ook in mijn leven alleen periodes medicatie geslikt en ik vind aan en afwennen vervelend maar niet onoverkomelijk. Oxazepam, als je daar eenmaal verslaafd/gewend aan bent geraakt, is het erg moeilijk om daar vanaf te komen, echt lastig. Maar antidepressiva, ik wen ze in heel korte tijd aan en af, in een paar maanden. Dan heb ik wel veel last van de ontwenningsverschijnselen maar ik ben erg volhardend, als ik iets wil, lukt het me ook wel. Dan maar een paar weken kotsen.



Ik herken mezelf in jou, dat vind je vast niet leuk om te horen want ik ben op een gegeven moment in mijn loopbaan gestrand en ben nu afgekeurd. Maar ik had er ook heel wat voor over en heb regelmatig met mezelf staan knokken om naar mijn werk/school te kunnen gaan. Afbellen is zo vervelend! Ik heb ook altijd gewerkt en gestudeerd, ondanks flinke problemen. Ik moest en zou net als iedereen werken en bovendien iets bereiken. Maar ik wilde dat zo graag dat ik niet genoeg aandacht besteedde aan wat het mij kostte aan emotionele energie. Ik ging niet in therapie maar ging naar de huisarts en haalde medicatie zodat ik weer kon funktioneren. Nu is het bij mij zo dat de problemen chronisch zijn geworden en dat mijn rugzak nogal vol ellende zat. Daarom kon ik ook niet opkrabbelen toen ik viel. Doe niet wat ik deed, namelijk doorgaan, doorgaan, doorgaan tot je echt niet meer kunt. En de wortel van mijn problemen niet aanpakken. Dat zorgde ervoor dat werken op een dag niet meer lukte.



Dus denk goed na over wat je nu doet. Als het kan, ik weet niet wat voor werk je doet, zou ik overwegen meer medicatie te gaan gebruiken. En denk ook na, zit er niet nog een andere oorzaak onder dan het norovirus? Meestal als mensen paniekaanvallen hebben, is er ook een emotionele reden voor. Je kunt ook door de vermoeidheid bv in slaap vallen achter het stuur, dat gebeurt niet. Waarom heb jij paniekaanvallen en niet een ander symptoom? Daar zou ik over nadenken en er iets aan doen, als het kan. En anders, zou het heel erg zijn om een tijdje medicatie te gebruiken, als je dan weer kunt funktioneren? Als je het niet als lapmiddel gebruikt zoals ik, waarom niet?



Sterkte, echt rot dat het vanmorgen niet lukte. Niet meteen wanhopen! Je doet je best, meer kun je nu niet doen. Probeer wel rust te pakken als je thuis blijft. Rust is het beste medicijn voor de geest.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven