Paniek door de herbelevingen - deel IV

16-02-2017 09:35 3014 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Eind nov 2016 opende ik een topic in verband met paniek klachten, herbelevingen en veel angsten ten gevolge van meerdere trauma's wat zich uit in PTSS. Inmiddels hebben anderen het topic ook gevonden en ervaar ik een enorme steun van andere forummers om deze moeilijke tijd door te komen; voor, tijdens en hopelijk ook nog na de emdr therapie. De intake voor de traumatherapie is inmiddels geweest (eind januari) en vanaf maart zal ik wekelijks die therapie volgen.

De steun die ik hier ontvangen heb afgelopen weken is hartverwarmend en zeer divers, wat het een enorm waardevol topic maakt; bedankt lieve schrijvers!

Van herkenning tot troostende woorden, van borrelnootjes tot paaseitjes, en van afleiding tot Rituals pakketten, alles passeert de revue, en zorgt er tevens voor dat het topic voelt als een warm bad (hoe toepasselijk) en vandaar nu alweer deel 4. De originele post is terug te lezen in deel 1, 2 en 3.



Link naar deel 1:

Paniek door de herbelevingen



Link naar deel 2:

Paniek door de herbelevingen - deel II



Link naar deel 3:

Paniek door de herbelevingen - deel III
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Alle reacties Link kopieren
Kan het ook een soort van faciliteren van je ma's ontlading zijn geweest? Zodat de spanning niet te zeer oploopt en niet anderen last hadden van haar agressie? Die voorspelbaarheid is denk ik minder stresserend dan je dood moeten schamen in de supermarkt als je ma uit haar dak ging. Of toe moeten kijken hoe je broertje in elkaar geslagen wordt.



Wat ik van mezelf herinner, ik vond t lastiger als iemand van wie ik hield een ander van wie ik óók hield pijn deed...dan dat t mij betrof. Het gaf me zo'n verscheurd gevoel...
Alle reacties Link kopieren
Verder over je pa en broertje...



Wat een sneaky uithoorder is je pa en dat heeft hij dus al zo lang jullie leven geflikt. Ik snap dat jij jouw waarden hebt mbt tot hem bezoeken. Wil je op het hart drukken toch vooral te blijven waarnemen. Want jij kan dan wel het beste met de relatie met pa en stiefma voor hebben...de vraag is of dat voor hen ook zo is en of ze naar jou toe respectvol genoeg blijven.



Ook frappant dat hij niet naar eigen aandeel wilde kijken in de auto....



Je had dit wel een beetje verwacht he?



Nog over broertje.. Het is aan hem om los te komen van pa. Dat tempo kun je niet bepalen. Gelukkig is vriendin van broer ook goed volk en zij begint ook tezien hoe het in gezun van herkomst van vrienlief aan toe ging.



Intensief.



Vooral mooi dat je mag ervaren dat kwetsbaarheid sterk maakt.
Alle reacties Link kopieren
quote:hanke321 schreef op 28 maart 2017 @ 08:34:





Wat ik van mezelf herinner, ik vond t lastiger als iemand van wie ik hield een ander van wie ik óók hield pijn deed...dan dat t mij betrof. Het gaf me zo'n verscheurd gevoel...

Wat Hanke schrijft...



Knuffel, ik kan niet zeggen dat ik heel verbaasd ben over wat er met je broertje en je vader is gebeurd, hoe de vork in de steel zit. Als ik iets goeds mag aanwijzen in deze hele toestand: jij bent nader tot je broertje gegroeid, en je schoonzusje heeft nu (als ze dat nog niet had) goed door hoe je vader werkt. Hoe meer zij en je vriend weten hoe je vader en stiefmoeder werken, hoe beter ze jou en je broer kunnen helpen.
Prachtig om te lezen hoe het gesprek tussen jou en jouw broertje is verlopen. Er is bevestigd wat je eigenlijk al weet over je vader, maar daarnaast heb je een mooi cadeau gekregen. Een echt broertje en een echte schoonzus die in jullie leven zijn. Je vader doet wat hij altijd doet, wat hij altijd heeft gedaan waarschijnlijk. Hij kent (nog) geen andere manier om met zijn zoon en dochter om te gaan.

Verdrietig vind ik dat voor hem. Wat een geluk heeft hij dat je broertje en jij nu jullie band herstellen. Wie weet durft hij het ook wel ooit ooit ooit aan om dingen anders te bekijken en te doen. Dat zou heel mooi zijn.

Gaaf ook dat je je broertje de kans geeft om zijn eigen proces te doorlopen. Je geeft hem de ruimte om zijn eigen keuzes te maken, zonder dat je hem ergens van uitsluit als hij het op een andere manier doet dan jij. Dat is waardevol voor hem en ook voor jou.



Je nacht klinkt heel moeilijk en zwaar. Dat is niet gek, na de afgelopen dagen. Gun jezelf daarin vooral dat het even moeilijk mag zijn. Vandaag goed voor jezelf zorgen, misschien een zon-momentje pakken, iets voelen wat fijn voelt.





@BB



Hier een aantal nachten achter elkaar akelige dromen nachtmerries waardoor ik ontzettend ga twijfelen aan het traject wat ik aan het lopen ben. Vooral aan de afloop er van. Ik zie even niet meer hoe ik hier uit ga komen.

Ik neig er naar om de psych te vragen of we niet beter van richting kunnen veranderen.

Van: proberen om lichamelijke intimiteit als positief te voelen, naar: accepteren dat dit niet het geval gaat zijn.

Maar ik realiseer me dat als ik dit vraag, ik hoop dat het antwoord zal zijn dat dat niet aan de orde is. Dus het zegt wel welke richting ik graag op wil. Ik ben alleen zo ontzettend bang dat ik hoop me te blubber werk voor iets wat nooit gaat gebeuren. En waarvan iedereen om mij heen allang heeft gezien dat het nooit zal gaan lukken. Dat ik eigenlijk nu door de hele wereld achter mijn rug uitgelachen word en dat ik daar zelf over een paar maanden pas achter kom.
Alle reacties Link kopieren
Moet over twee minuten weg, dus heel kort, Sofie, wil je niet te snel te veel? En zelf alles leren voelen en die intimiteit? Niet beter eerst zelf leren voelen en dan pas richting intimiteit met anderen?



En niemand lacht je uit. Sterker, het is heel dapper wat je doet. Veel mensen zouden het niet durven.
Alle reacties Link kopieren
X
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Alle reacties Link kopieren
X
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Alle reacties Link kopieren
Oh ja en sorry dat ik zulke halve zinnen soms schrijf,

maar ik ben anders meteen het overzicht kwijt.

Lange zinnen lukken me niet altijd even goed,

ik hoop niet dat het enorm storend is.

Sorry daarvoor hoor...
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
quote:pruttel schreef op 25 maart 2017 @ 20:05:



Ik denk dat je broertje in de val gelokt is trouwens. Ook niet opgewassen tegen je vader. Vergeet niet hoe die man specialist is om je in de hoek te drijven en klem te zetten. En hoe hij nog steeds probeert te regeren. Verdeel en heers hoort daarbij. En hij manipuleert ernstig, dus ik zou niet zomaar geloven wat hij zegt.





Zie hierboven Knuf, ik wist het al....



Ik ben zo blij voor jou, dat je nu eindelijk je broertje "gevonden" hebt



Weet je die ontmoeting waar ik in een PB over heb geschreven. Die twee personen hebben elkaar nu ook zo op die manier gevonden. Omdat alleen zij echt weten hoe erg ze in het verleden ehandeld en gemanipuleerd zijn. Maar pas nu, net zoals met jou en je broertje. Want je moet er eerst zelf achter zijn, dat het allemaal niet klopte vroeger.



Sofie, niet opgeven liefje, gewoon even rust, en weer verder ( zie je, hier staat niet dat je overnieuw moet beginnen, alles wat je al hebt, hou je! ) met wat je al deed. Al zie je het zelf niet, ik zie wel dat het de goede kant op gaat. Langzaaaaaam natuurlijk, maar dat is niet raar
Alle reacties Link kopieren
Ja, Pruttel. ik moest (onder andere) aan jouw berichtje denken gisteravond.

Je had het goed door.

Ik inmiddels ook, en gelukkig dat we naar mijn broertje en schoonzusje zijn gegaan

Bijzonder ook van de twee personen waar jij het over hebt.

Wat kunnen er dan toch later mooie dingen ontstaan, ondanks het gemanipuleer en gelieg van een ander..

I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Het klopt wel wat je zegt Tobbert, dat ik te snel te veel wil.

Ik ben zo bang om uiteindelijk 'nergens' uit te komen. Ik houd dit vol, omdat ik hoop dat dingen anders worden. Zodra ik twijfel aan de haalbaarheid, grijpen de beschermende gedachten meteen hun kans. Dat deel van mij heeft liever niet dat ik dit allemaal probeer, juist omdat ze bang zijn voor wat als het wel gaat lukken. Dus ga ik dingen denken als: het gaat toch veel slechter met je sinds je hiermee bezig bent.... Dit klopt ook. Ik ben weer afgevallen, ben veel meer gefocust op bewegen, heb heel veel nachtmerries, voel me veel vaker verdrietig, eten is moeilijker, aanrakingen komen meer binnen. Ik slaap slechter, ik sluit me vaker af, kan moeilijker genieten van dingen waar ik voorheen blij van werd.

Dat is maar tijdelijk, hoop ik, weet ik. Maar dat vergeet ik af en toe.

En die gedachten zeggen ook: je bent al vier maanden bezig en wat heb je nou bereikt? In vier maanden tijd heb je geleerd te voelen wanneer je het koud hebt en dan handschoenen aan te trekken. Wauw zeg.

Dat is gemeen en doet echt geen recht aan wat er allemaal is gebeurd. Maar ja, ik ga het dan toch geloven .

Dus dank je wel voor jullie reacties, Tobbert en Knuff. Ik had ze even nodig.
Alle reacties Link kopieren
Lieve Sofie wat weet je het allemaal goed te verwoorden en wat heb je veel door

Maar wat is het ook zwaar, want als ik jou lees, lees ik dat je gedachten ook op alle mogelijke manieren de boel proberen te saboteren. Niet omdat ze gemeen zijn, maar bang. Want wat gebeurt er allemaal (veel!), en wat betekent dat voor hen? Dat is ook heel spannend en logisch dat ze op deze manier proberen grip te krijgen. Maar jij weet dat ze geen gelijk hebben, dat ze het zeggen om hun eigen positie veilig te stellen, maar dat heel veel andere deeltjes Sofie het nodig hebben dat je doorzet en dat je leven mooier wordt.

Het is doorzetten en vechten, en dat is zo moeilijk als je stilstaat bij wat het allemaal teweegbrengt

Maar je doet het echt heel erg goed en dapper, echt waar



quote:Sofie1979 schreef op 28 maart 2017 @ 13:14:

Dat deel van mij heeft liever niet dat ik dit allemaal probeer, juist omdat ze bang zijn voor wat als het wel gaat lukken. Dit was de enige zin die ik niet helemaal kon volgen. Als ik 'm invul: bedoel je dat dat deel minder nodig is als het wel gaat lukken en ze daardoor bang zijn? Bang om niet meer nodig te zijn, of bang voor het onbekende, of bang wat het allemaal gaat betekenen voor jou/hen?
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
En dank je wel Pruttel.



Echt, jullie hebben geen idee wat dit nu met me doet.



@Knuff, wat ben je toch dapper. Zo'n mooi gesprek met je therapeut. Wat betreft die zinnen: het boeit mij niets of je korte of lange zinnen gebruikt. Wat me wel boeit is dat je zo eerlijk schrijft dat ik, als ik het lees, bij je ben. Het voelt alsof ik naast je sta. Ik zie en hoor wat er gebeurt, ik voel wat jij voelt en allemaal doordat je zo mooi schrijft.

Natuurlijk gaan je gedachten nu even heel dwingend te keer. Poeh, het was ook erg eng voor ze.

Maar ik vind het knap dat je het verteld hebt aan je therapeut. Dus of ze heeft een heel goede val gezet, of jij bent echt stappen aan het maken. Ik denk het laatste.

Zullen we het woord 'stemmen' gewoon vervangen door 'gedachten'? Dat klinkt een stuk vriendelijker, een stuk minder gestoord. En voor wat het waard is Knuff: ik vind je niet gestoord. Er zijn wel wat dingetjes 'verstoord' geraakt (zowel bij jou als bij mij als bij heel veel andere mensen op deze wereld) en je bent hard bezig die dingetjes weer te herstellen.

quote:Knuffelbeertjes schreef op 28 maart 2017 @ 13:27:

[...]



Dit was de enige zin die ik niet helemaal kon volgen. Als ik 'm invul: bedoel je dat dat deel minder nodig is als het wel gaat lukken en ze daardoor bang zijn? Bang om niet meer nodig te zijn, of bang voor het onbekende, of bang wat het allemaal gaat betekenen voor jou/hen?

Bang dat als het wel lukt, ik net zo ga worden als de dader(s).

Ik weet dat het nergens op slaat, maar het is wel een grote angst van mij. Zolang ik wegblijf van seks en alles wat daarbij hoort, word ik in ieder geval niet iemand die manipulatief probeert de ander te dwingen tot dingen die de ander niet wil.
Alle reacties Link kopieren
Dank je Sofie, wat fijn om te lezen wat je allemaal schrijft. Je bent altijd zo lief en begripvol, hopelijk kun je dat ook steeds meer richting jezelf opbrengen, dat gun ik je zo



Je angst vind ik helemaal niet nergens op slaan! Ik ben er niet bang voor als ik jou lees, ik denk dat niemand in jouw omgeving die jou goed kent er bang voor is, ik denk zelfs dat het een irrationele angst is, maar: ik begrijp 'm wel. Ik heb immers zelf ook zulke angsten, hoe onlogisch ook... Maar tegelijk wel logisch, omdat we van zo dichtbij hebben gezien hoe een dader te werk gaat, en wat je eerder al aangaf: het is niet een altijd fout persoon.

Het is ook een mens, net als jij en ik, en dus zijn wij net zo kwetsbaar en dus kunnen we dezelfde fouten maken.

Nou ja, zo gaan die denkpatronen bij mij, ik weet niet hoe jij dat ervaart. Maar de angst is er.



Wat ik van jou lees staat intimiteit gelijk aan allerlei automatische gedachten en ervaringen en overtuigingen. Dat herken ik heel erg. Ook in mij zit dat deel dat zegt dat ik er beter bij uit de buurt kan blijven ivm veiligheid voor mezelf en anderen. Dat het gevaarlijk is als ik dat deel teveel aandacht geef. Dat ik dan net zo ben.



Bij mij is het dan ook nog: als ik seks nu lekker vind, dan betekent het dat ik het toen ook lekker vond. Als ik nu geniet van aanrakingen, genoot ik er toen ook van. En ben ik dus slecht en vies en fout.



Het is veelomvattend en moeilijk, en in mijn hoofd zeer overtuigend. Ik heb helaas geen andere woorden, tips of goede adviezen, want zoals je leest worstel ik er (niet precies hetzelfde maar deels vast herkenbaar?) ook mee.



Ik ga wel proberen het op een gegeven moment bespreekbaar te maken, doe jij dat ook? Fijn dat je het hier deelt, ik voel me daar zo alleen in vaak

I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Echt Knuff, zo totaal herkenbaar!!!!



Dit is waar ik in mijn therapie voornamelijk mee bezig ben.

Gelukkig heb ik een therapeute met wie ik het durf te delen.

Ik zou zo graag meer op mezelf vertrouwen, dat ik het niet meer zo nodig heb om van haar te horen dat ik niet *naam-van-de-dader* ben of word, dat ik niet weerzinwekkend ben omdat mijn lichaam (wat dus een deel van mij is, al is de rest van Sofie het daar nog niet helemaal mee eens) misschien af en toe ergens wel een beetje heeft genoten van de seks.

Vertrouwen dat ik Sofie ben en dat mijn lichaam schoon en mooi is.

Aan dat vertrouwen wordt gewerkt..... geduld, tevreden zijn met kleine stapjes.... niet mee gaan met gedachten die iets anders beweren....
Alle reacties Link kopieren
Ja, echt super fijn dat je dat kunt bespreken met je therapeut en daaraan durft te werken

Weet je, dat zijn op zichzelf al reuze stappen he? Zo ver ben ik nog lang niet hoor

Dat je het bespreekbaar maakt,

dat je er eerlijk over bent,

dat je er woorden voor hebt (!),

dat je uitzoekt hoe dat werkt bij jou,

en dat je zelfs van daaruit stapjes durft te maken!

Misschien ben jij ook wel verder dan je zelf denkt
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Rustig hier zeg.... Maar misschien is dat goed?



Mijn avond verloopt ook rustig. Ik heb mijn kat vanavond geleerd hoe ze pasta met kaassaus moet maken. Ze vond het erg interessant



Nu op de bank met een boek. En daarop diezelfde kat weer.... Lezen word dus even niet wat.
Alle reacties Link kopieren
X
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Knuf, dat verdiend inderdaad geen schoonheidsprijs. Ik ken dat gedrag van mijn vriendin, die is ook bang om mensen kwijt te raken en schopt daarom soms echt keihard in het rond. Dat is echt zo gemeen en kwetsend.



Nu ben ik net als jouw vriend en ben ik niet zomaar weg, maar de dingen die je zegt, die zijn dan wel gezegd.



Nu begrijp ik ( en jouw vriend ook ) waar het vandaan komt, en gelukkig weet je het zelf ook. Maar dat maakt het niet minder erg. Je kunt beter zodra je dit aan voelt komen dat gevoel al op tafel gooien voor je over de grens schiet. Daar kun je afspraken over maken. En je zult verbaast zijn hoe dat werkt. En het resultaat is natuurlijk een miljoen keer beter dan je huidige resultaat.



Toch zie ik wel iets positiefs in dit voorval. Je hebt het namelijk wél zelf door. En ik weet dat het op dat moment onmogelijk is om de knop om te zetten, want je doet het omdat je niet anders kan op dat moment. Maar je bent op dat moment nog wel zelf aanwezig en heel bewust aan het nadenken over de consequenties. Je gaat namelijk niet over de definitieve grens. Dus je kunt jezelf er wel in sturen!



Maar hier moet je wel echt mee oppassen hoor. Al heb je een wereldvent, ook hij heeft grenzen. En hem kwijtraken wil je niet, dus dit soort clashes moet je toch gaan voorkomen. En dat kun jij. Want je groeit en je leert en op dit gebied, weet ik dat jij het onder controle kunt krijgen.



Ik geloof daarin.

en jouw vriend gelooft daar ook in.

Vraag hem dat maar
Alle reacties Link kopieren
X
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Bijna Knuf. Het leven is inderdaad zo, dat de mensen om je heen verschijnen en verdwijnen.



Dat ze doodgaan daar heb je natuurlijk geen controle over. Gewoon genieten van alles wat goed zit is het beste wat je kunt doen. Wakker blijven/liggen heeft geen invloed op andermans dood.



Verder is het natuurlijk nooit zo, dat als alles koek en ei is, dat er door jouw slapen een magische knop omgaat waardoor het ineens helemaal niet meer goed is. Jouw slapen heeft geen enkele invloed op de banden met de mensen om je heen



Je hebt al een mooie reeks afspraken met je oude peut ingepland toch? Die ben je dus helemaal niet kwijt. Er is ook geen manier waarop je je "moet" gedragen om dat qua tijdsduur te beïnvloeden. Ook werkt dat niet bij haar. Daar is ze veel te "goed" voor. Dat heeft ze toch wel door. Dus die maar gewoon alsof je Knuf bent, daar heeft ze precies genoeg werk aan!



Wist je trouwens.... Dat als je niet slaapt, het ook gewoon de volgende dag word? Dus niet slapen is kansloos om te proberen om vast te houden wat je hebt.



En sommige mensen, ja, die gaan uit je leven. Komen ook weer nieuwe voor terug. Heeft alles te maken met ontwikkeling. Soms eenzijdig, soms van beide kanten. Soms past de vorm die er was niiet meer. Kijk maar naar je pa en zijn vrouw. Jij ontwikkeld en nu past het niet meer zoals het was. Er komt nu een nieuwe vorm in jullie relatie. Maar dat is niet per definitie slechter en in dit geval zelfs duidelijk beter.
Je toevoeging over garanties.... er is er eentje. Je zult het altijd met jezelf moeten doen. Belangrijkste is dus, dat dat goed gaat zitten. En dan is de rest ook veel minder moeilijk.



Tuurlijk is het voor jou nu niet fijn. Dat snappen lieve mensen echt wel en ze zullen hun best doen om jouw gerust te stellen. En toch blijft het dan knagen he... Dat heeft mijn vriendin ook. Die heeft maanden geleden aan het begin van haar crisis tegen mij gezegd: op een dag ben jij mij en mijn gezeur ook zat. En dat zou ze nog begrijpen ook. Dus ze was al afscheid van me aan het nemen voor haarzelf. De gekkerd! We zijn maanden verder en ik hou dat nog wel mijn hele leven vol hoor.



Maar zij gelooft me gewoon niet. Dus we gaan het zien. En dat is inderdaad het verschil in hoe wij over onszelf denken. Zij weer zeker dat ik het "opgeef" en ik zou niet weten waarom ik dat zou doen. we kunnen elkaar maar niet overtuigen.



Dus daar hebben we het tegenwoordig niet meer over. Zij gaat er vanuit dat ik er vanzelf een keer vandoor ga en is blij met mij zolang ik er ben. Ik weet dat ik nergens naartoe ga en hoop dat zij dat ooit ook een keer ziet.
Alle reacties Link kopieren
quote:pruttel schreef op 28 maart 2017 @ 22:57:

Verder is het natuurlijk nooit zo, dat als alles koek en ei is, dat er door jouw slapen een magische knop omgaat waardoor het ineens helemaal niet meer goed is. Jouw slapen heeft geen enkele invloed op de banden met de mensen om je heen

Nee op die manier natuurlijk niet

Maar morgen kan wel alles anders zijn

Hoe eerder ik dat weet, hoe beter

Kun je maar beter op voorbereid zijn

Vasthouden aan vandaag zorgt ervoor dat vandaag langer duurt

Niet voorbij is

Totdat het echt niet meer lukt en ik moet slapen... maar liever niet

Want wat brengt morgen?

Vandaag was te doen, morgen is maar afwachten

Elk moment kan het leven opnieuw veranderen in een nachtmerrie ....



Verder ben ik het eens met je berichtje Pruttel

Bedankt
I don’t need you to light up my world.
Just sit with me in the dark, ‘till I find the light myself.
Maar dan doe je het nog steeds niet op de ultieme manier hoor Knuf.



Als je dan aan het wakker zijn bent... zodat de dag langer duurt, zou je dan ook niet jezelf wentelen in die fijne dag? Dan geniet je er tenminste nog van als je aan het wakker blijven bent.



Is een veel beter plan, dan bang zijn voor morgen toch?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven