rijangst

28-05-2015 00:25 61 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi



Al jaren heb ik last van spanning tijdens het autorijden. Snelweg vermijd ik en ik rij liever geen lange stukken of in het donker. Maar sinds een paar maanden is het zo erg dat ik steeds paniekaanvallen krijg als ik zelfs op een 80 km weg rijd. Zweten trillen wazig zien en hyperventileren. Ik ben al bang voordat ik op weg ga. Bang om weer een paniekaanval te krijgen. Dus ik ga autorijden vermijden. Maar dit belemmert mij enorm in mijn dagelijks leven. Ik ga niet meer naar familie en vrienden die verder weg wonen, of alleen samen met mijn vriend. Ik wil een andere baan maar daarvoor moet ik rijden. Mijn wereld wordt steeds kleiner. Ik schaam me er enorm voor want ik weet dat t een irrationele angst is. Maar het lukt me niet om t om te buigen. Ik ben hiervoor nu bij een psycholoog maar dit gaat me niet snel genoeg. Ik heb gelezen over hypnose en over rijlessen voor mensen met rijangst. Hypnose spreekt me wel aan al lijkt t me eng. Rijlessen ook wel maar ik ben doodsbang om dan de snelweg op te moeten. Ik zie t mezelf al weigeren bij zo n aardige meneer. .. heeft er iemand ervaringen om te delen met mij? Misschien iemand die rijangst of fobie (bij mij is t echt een fobie) heeft overwonnen? Alles is welkom! ! Alvast bedankt!!!
Ik zou rijlessen nemen..
Alle reacties Link kopieren
Openbaar vervoer?
ANDERE MOGEN MIJ BERICHTEN STUREN
Alle reacties Link kopieren
Ik zat net te twijfelen of ik hierover een topic wou gaan openen. Je beschrijft precies mijn verhaal!! Ik vermijd ook snelwegen en sinds kort ook de 80 wegen, ook vind ik het dood eng om langs het water te rijden.



Ik word ook zo draaierig en ga wazig zien achter het stuur. Vrijdag moet ik voor het eerst naar mijn nieuwe baan wat 40 min rijden is, echt ik pieker nu al want ik ben zo bang! Hoe moet ik daar komen zonder die rot paniek...
Hoi nija,



Zowiezo goed dat je hulp gezocht hebt!!

en bij een psycholoog gaat het niet zo snel, omdat je maar een uurtje per week praat het probleem niet opgelost is..

Niet durven rijden..



Fijn dat je vriend wel rijdt en je je sociale contacten zo wel blijft houden en je familie en vrienden kan blijven zien.



Er zijn heel veel meer mensen die er moeite mee hebben om te rijden, vooral op snelwegen en in drukke verkeerssituaties, niks om je voor te schamen..

Dat het paniek aanvallen oplevert is niet oké, en verschrikkelijk vervelend.



Mijn ervaring is dat de angst dat er een paniekaanval komt mij meer belemmert om te gaan auto rijden, dan het rijden zelf.



Extra T-shirt in de tas, (zweet aanvallen zijn gegarandeerd 😞), en toch vrienden en familie op blijven zoeken en ernaar toe rijden.



Snappen doen andere mensen het niet, maar het is reëel, voor jou dan...

Probeer het te delen, hoe meer mensen in je omgeving het weten, hoe beter het voor je is...



En... stel jezelf een doel !



Heeft mij geholpen door een stappenplan te maken , elke dag een oefening verzinnen , dagboek daarover bijhouden en daarmee naar de psych



Hypnose geloof ik niet in, wel dat elke angst een diepere oorzaak heeft .

Maar dat kan ook erfelijke of genetische oorzaken hebben ,

Of welk kaartje je er ook aan wil hangen ...



Feit is: jij wil van je rij angst af,

En ik denk niet dat je de enige bent ..
Alle reacties Link kopieren
Je hebt er al jaren last van zeg je, verwacht dan niet dat je er in dagen af bent. Net zoals mensen met overgewicht er jaren over hebben gedaan om dat gewicht te krijgen, en dan irreële doelen gaan stellen dat die kilo's van jaren er in 4 weken, want dan vakantie af moeten. Dat lukt ook niet . Ga er van uit dat het wat langer duurt, maar je hebt de eerste stap gezet nu volhouden
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Vlindertje1991



Wat fijn dat je een nieuwe baan hebt!!



Maar dat je er 40 minuten moet rijden 🚘om er komen, en het maakt je nu al bang...



Piekeren erover helpt niet , heb je morgen mensen om je heen die je kunnen helpen daarmee?



Kan je iemand vragen om mee te rijden?



Maak een afspraak met een psycholoog om erover te praten en als je wil,

deel het ook met anderen op dit forum ,



TO Nija is er open over en er zijn veel meer mensen die hier mee te maken hebben ....
Alle reacties Link kopieren
Voor jullie zelf, maar zeker ook voor mede-weggebruikers, denk ik dat het verstandig is om weer lessen te nemen bij een autorijschool die gespecialiseerd is in rij-angst. Het CBR of Google kunnen je vast aan adressen helpen.



Je angststoornis zorgt dat je rijden steeds enger gaat vinden, dat je gaat denken dat je een paniekaanval krijgt en dat ook gaat voeden. Je moet dat patroon doorbreken. Een goede instructeur neem je iedere keer een stapje verder mee om weer vertrouwen in jezelf en de omgeving te krijgen.



Succes!
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Maar ik rijd dus al jaren nauwelijks (alleen als het niet anders kan) en stap zeker niet alleen de auto in. Laat het zo ver niet komen. Ik lees mee iig!
Zou een automaat helpen? Sinds ik in een automaat rijd, geniet ik voor het eerst en is mijn rijangst verdwenen. Het is zo ontspannen rijden, bijna verslavend. Alleen het in- en uitvoegen op de snelweg vind ik nog wat spannend, maar de rest, daar draai ik mijn hand niet meer voor om.
Ik denk dat je het probleem bij de oorsprong aan moet pakken: je raakt al in paniek bij de gedachte te moeten rijden.

Zoek een rijschool die gespecialiseerd is in rijlesssen voor mensen met rijangst. Deze instructeurs begeleiden je stap voor stap in het uitzoeken waarom en wanneer jij zo angstig bent.

Misschien zal je nooit een ontspannen chauffeur worden, want je gaat al problemen bedenken als je nog thuis bent, maar zo'n instructeur kan je misschien wel van je grootste angsten af helpen.

De oplossing zit natuurlijk niet in extra t-shirts meenemen,in een automaat rijden, niet alleen gaan rijden of autorijden vermijden, maar in jezelf. Je moet anders gaan leren denken. Ik zou het de moeite waard vinden om nog wat rijlessen te nemen, zeker als je de auto vaak nodig hebt.
Alle reacties Link kopieren
er bestaan speciale lessen hier voor. Kon ik krijgen via slachtofferhulp, spijt dat ik het toen niet gedaan heb want ik ben lang bang geweest op de weg..
Ah dat is vervelend! Ik heb het ook een klein beetje, maar ik heb sws last van angstaanvallen. Alleen bij mij is het dat ik dan mijn benen voel tintelen enzo, meestal kan ik het na 5 minuten wel wat wegdenken en als ik weer op een stuk weg kom met stoplichten is dat echt een verademing. Als er iemand naast me zit heb ik er niet zoveel last van op een snelweg, maar ik zou zelf bv nooit in mijn eentje een uur of langer rijden. Tot nu toe hoeft dat ook niet, maar misschien in de toekomst.



Ik ben trouwens wel bezig met therapie, hypnosetherapie nu. Heb nu 1 sessie gehad maar nog geen echte hypnose gedaan, maar ik vind het wel veel beter werken dan gewone therapie. Over autorijden heb ik het trouwens nooit gehad tijdens therapieën. Ik hoop dat dit weg gaat als ik de oorzaak vannhet probleem ook heb aangepakt. Het stomme is dus dat ik hier ooit heb gelezen over iemand die het ook in de auto had, waardoor ik daar dus bang voor werd. Vantevoren nooit last gehad in de auto. Zoek een fijne psych en hopelijk gaat het daarmee weg.



Mijn vorige psych heeft trouwens verteld dat tijdens het autorijden niets kan gebeuren, omdat je juíst heel erg alert bent tijdens paniek. Ookal voelt dat dus niet zo door duizelingen oid, in het "echt" ben je wel heel alert en kunnen mensen met een paniekaanvaal prima de auto nog even aan de kant zetten of gewoon doorrijden. Misschien geeft dat je wat rust .



Er zijn trouwens heeel veel mensen die er ook last van hebben, en dan vooral tijdens files. En die mensen hebben dan doorgaans verder nooit last van paniekaanvallen, dus het is niet gek ofzo.

Maar mijn voorbeeld van dat ik er pas last heb sinds ik erover las is dus wel het perfecte voorbeeld van dat het echt een irreeële angst is.
quote:lindelunelente schreef op 28 mei 2015 @ 06:45:

Zou een automaat helpen? Sinds ik in een automaat rijd, geniet ik voor het eerst en is mijn rijangst verdwenen. Het is zo ontspannen rijden, bijna verslavend. Alleen het in- en uitvoegen op de snelweg vind ik nog wat spannend, maar de rest, daar draai ik mijn hand niet meer voor om.Dit is voor mij ook de oplossing geweest! Ik kreeg het zo benauwd van alle handelingen die ik moest doen, dacht veel te veel na over alles. In mijn automaat rij ik echt overal heen. Ben zelfs al ruim 600km heen en terug naar europapark gereden. Heb totaal geen angst meer.
volgens mij is uiteindelijk de enige oplossing, de angst aan te gaan en het toch te doen. maar met kleine stapjes. ik rij pas na 5 jaar rijbewijs, nu pas zonder klamme handjes en hyperventilatie op de snelweg.

wat me geholpen heeft: eerst altijd met ervaren bijrijder rijden, mijn vriend. Als het echt niet ging, kon hij het overnemen. Meestal is de angst wel te handelen, ervoer ik, en als het niet ging, ging ik even eruit bij een parkeerplaats.

Als je de weg kent, is het minder eng, je weet wat je kan verwachten. Ik heb inmiddels al de snelwegen vanuit mijn woonplaats minimaal 5x gereden en daardoor ben ik zelfverzekerder.

Automaat helpt inderdaad ook. Nog beter haha, een Porsche met automaat. Die heeft mijn lief, en al heb ik er niet zoveel mee, als je er in rijd voel je je toch een tikkie stoerder, en hoe hard je ook gaat, het voelt alsof je 50 rijdt. Opeens kon ik zo het land doorkruisen! maar een andere automaat helpt ook.

soms helpt het om een muziekje op te zetten, soms juist niet, maar kan helpen.



Dus misschien met je vriend de rit naar je werk vast oefenen? of anders eerst maar even OV, en inschrijven voor een paar extra lesjes voor mensen met rijangst.
Als je last hebt van spanning tijdens het autorijden, geen snelweg op durft, geen lange stukken durft te rijden, wat is het verband dan met het soort auto waar je in rijdt?

Als je niet met een koppeling en versnellingspook kunt omgaan, dat is heel wat anders dan rijangst. Je hebt de handelingen dan niet onder controle.

Rijangst is bang zijn voor wat er allemaal kan gebeuren en denken dat dat jou ook allemaal zal overkomen. Van die gedachte moet je af en daar kan een goede rij-instructeur je bij helpen.
Alle reacties Link kopieren
quote:ella79 schreef op 28 mei 2015 @ 02:10:

Vlindertje1991



Wat fijn dat je een nieuwe baan hebt!!



Maar dat je er 40 minuten moet rijden 🚘om er komen, en het maakt je nu al bang...



Piekeren erover helpt niet , heb je morgen mensen om je heen die je kunnen helpen daarmee?



Kan je iemand vragen om mee te rijden?



Maak een afspraak met een psycholoog om erover te praten en als je wil,

deel het ook met anderen op dit forum ,



TO Nija is er open over en er zijn veel meer mensen die hier mee te maken hebben ....Dankjewel voor je reactie, erg lief!

Ik ga morgen voor de eerste keer daar naar toe, en helaas ken ik daar nog niemand. Iemand meenemen helpt natuurlijk niet want volgende week zou ik ook heen moeten. Misschien stop ik wel een paar keer onderweg, want gelukkig zijn het allemaal binnendoor wegen.
quote:mary57 schreef op 28 mei 2015 @ 09:14:

Als je last hebt van spanning tijdens het autorijden, geen snelweg op durft, geen lange stukken durft te rijden, wat is het verband dan met het soort auto waar je in rijdt?

Als je niet met een koppeling en versnellingspook kunt omgaan, dat is heel wat anders dan rijangst. Je hebt de handelingen dan niet onder controle.

Rijangst is bang zijn voor wat er allemaal kan gebeuren en denken dat dat jou ook allemaal zal overkomen. Van die gedachte moet je af en daar kan een goede rij-instructeur je bij helpen.Ik raakte in paniek doordat ik bang was dat ik hem in de verkeerde versnelling zou zetten. Of dat hij zou afslaan op een kruispunt oid. Ik heb een ongeluk gehad, doordat ik te langzaam optrok. Daar was ik bang voor, dat ik niet snel genoeg zou zijn en ik moest nadenken in welke versnelling ik hem moest zetten en raakte daarover dan weer in paniek. Ik zat met klotsende oksels in de auto, bang dat ik door een verkeerde handeling weer een ongeluk zou krijgen oid. Met de automaat zijn al die gedachtes ineens weggegaan. Ik was niet bang voor het rijden zelf, maar bang dat ik wat fout zou doen en dat dat mis zou gaan.
quote:Desperate_Housewive schreef op 28 mei 2015 @ 09:32:

[...]



Ik raakte in paniek doordat ik bang was dat ik hem in de verkeerde versnelling zou zetten. Of dat hij zou afslaan op een kruispunt oid. Ik heb een ongeluk gehad, doordat ik te langzaam optrok. Daar was ik bang voor, dat ik niet snel genoeg zou zijn en ik moest nadenken in welke versnelling ik hem moest zetten en raakte daarover dan weer in paniek. Ik zat met klotsende oksels in de auto, bang dat ik door een verkeerde handeling weer een ongeluk zou krijgen oid. Met de automaat zijn al die gedachtes ineens weggegaan. Ik was niet bang voor het rijden zelf, maar bang dat ik wat fout zou doen en dat dat mis zou gaan.Ja precies, dat is heel wat anders dan TO ervaart.
Ik vermijd snelwegen ook. Het gaat zo hard en in mijn Ka heb ik dan het gevoel van de weg geblazen te worden. Invoegen vind ik eng. Ben bang dat niemand mij er tussen laat. Ik rij dus liever hartstikke om dan over de snelweg.



Rij ook niet graag in het donker. zie dan echt niet veel en zou de auto zo tussen twee paaltjes door het gras inrijden. En hier in het zuiden hebben de snelwegen ook bijna nergens verlichting dus donker is dan ook echt donker,
quote:mary57 schreef op 28 mei 2015 @ 09:47:

[...]





Ja precies, dat is heel wat anders dan TO ervaart.Want? In beide gevallen zit je in paniek in de auto. Rijlessen kunnen daarbij helpen en eventueel een aantal handelingen wegnemen ook. Geeft meer rust in de auto en kan je je meer op 1 ding focussen.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar. Tijdens mijn studietijd mijn rijbewijs gehaald maar geen geld en geen noodzaak voor een auto dus daarna nooit meer gereden (ja stom, weet ik). En toen ik de kans kreeg om auto te rijden durfde ik niet meer. Aantal keer paniekaanvallen gehad als de motor afsloeg. Maar goed, ik kon gewoon met het OV naar mijn werk, dus geen enkel probleem.



Maar toen kreeg ik ander werk, waarvoor ik op verschillende plekken moet werken (soms meerdere plekken op 1 dag). En dan kost het openbaar vervoer opeens wel heel veel tijd. Dus heb ik na heel veel twijfelen en aarzelen opnieuw rijlessen genomen, inderdaad bij een rijschool met aandacht voor rij-angst. Samen met de instructrice heb ik specifiek aandacht besteed aan de dingen die ik moeilijk vond (koppeling, hellingproef, in- en uitvoegen) en zijn we ook gewoon gaan rondrijden (ook routes naar werklocaties). Gewoon om ervaring op te doen. En zo kwam ik erachter dat ik het eigenlijk prima kon. Inmiddels rijd ik meerdere keren per week naar mijn werk, en hoewel ik het nog steeds spannend vind, gaat het wel. En dat is zo'n opluchting!
Ik wil hier geen tekst (maar een leeg vak kan ik niet opslaan)
Alle reacties Link kopieren
sow wat een reacties!! Dank jullie wel allemaal!!



Ik zal nog even toelichten, ik heb jarenlang met plezier auto gereden. Heb denk ik 10 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij iemand mij geen voorrang verleende en van de zijkant mijn auto in reed. Het ging niet hard, maar de auto was total loss. Daarna ben ik wel weer gaan rijden. Op vakantie ben ik in het buitenland in een regenbui terecht gekomen op de snelweg. Daarna was ik bang op de snelweg, maar ik bleef wel rijden. Totdat ik 4 jaar geleden een burn out kreeg (en toch door ging) ik zat in de sneeuw hyperventilerend in de auto, had het idee niks meer te kunnen zien. Daarna heb ik geen snelweg meer gereden. Maar ik bleef wel auto rijden. In mijn zwangerschap werd het door bekkeninstabiliteit onmogelijk om nog auto te rijden en nu ben ik met mijn baby sowieso meer thuis. Maar sinds 3 maanden krijg ik echt hele heftige paniekaanvallen in de auto. Ik ben inderdaad bang voor de paniek die gaat komen. Ik ben me er ook volledig bewust van dat ik dit zelf veroorzaak met mijn eigen gedachten, maar het ombuigen lijkt onmogelijk. Het komt dus inderdaad wel ergens vandaag, maar ik wil er echt vanaf!! Dus ik ga oefenen met rijden. Gisteren ook weer gedaan, grote paniek onderweg met mijn vriend naast me. Ik ben echt geen gevaar op de weg, want ik ben juist veel alerter, maar zo voelt het niet. Vandaag heb ik zo'n rug en spierpijn van alles aanspannen..... Ook heb ik vannacht nauwelijks geslapen, maar alleen gepiekerd over waarom dit toch zo is....

Morgen heb ik een sollicitatie 20 km verderop.... zie er als een berg tegenop. Niet tegen het gesprek, maar tegen de reis.
Alle reacties Link kopieren
ik kan autorijden, dat is het niet. Ik kan goed sturen, schakelen, koppelen. Vind ik niet moeilijk.... Daarom denk ik dat rijlessen me niet zullen helpen. Als die man zegt ga hier maar de oprit op, dan denk ik dat ik weiger. Durf ik echt niet. Ga nog liever een potje zitten janken in de lesauto dan de snelweg op. Ik heb gewoon angst voor de snelheid, andere weggebruikers en rijden in de sneeuw, regen, donker..... Zo dom vind ik het ook... Paniek als ik moet rijden pffffff

Iemand ervaring met hypnose?
Alle reacties Link kopieren
Wat goed dat je weer bent gaan oefenen met rijden! Naast bij een psycholoog onderzoeken wat de oorzaak is van je angst, lijkt 'gewoon doen' mij de beste oplossing. Zo vaak mogelijk ervaren dat het wel goed gaat. Zeker als je geen gevaar op de weg bent. Misschien dat daardoor de automatische koppeling tussen rijden en angst afneemt?



Ik heb trouwens zelf een tijdje met een soort mantra gewerkt, een uitspraak die ik heel vaak herhaalde en die mij hielp rustig te blijven op de spannende momenten. Zou zoiets voor jou ook kunnen werken?



Geen ervaring met hypnose trouwens.
Ik wil hier geen tekst (maar een leeg vak kan ik niet opslaan)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven