Dure reis... doen of niet?

24-08-2016 22:23 170 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik droom al een jaar van een georganiseerde cultuurreis die door een organisatie begeleid wordt door een gids/specialist in de taal en cultuur van het land. Ik heb een reis gezien naar China in hun brochure die ik absoluut wil doen. Heel het programma staat me enorm aan, ook de periode waarin ze reizen komt goed uit en de gids lijkt me erg boeiend. Ik ben al een tijd gefascineerd door China en vooral door het Mandarijn Chinees dan (dit studeer ik ook naast mijn werk). Er is 1 keerzijde aan de medaille: die reis kost veel geld, zo'n 4400 euro voor 17 dagen (volpension, alles inbegrepen qua vluchten, ander transport, fooien, etc. dus ginder ter plekke geef ik hooguit wat geld uit aan een drankje af en toe).



Ik werk nu 2 jaar en woon nog thuis waar ik beperkte huur moet betalen. Ervoor combineerde ik mijn studies met werk als freelancer waardoor ik ook al wat opzij heb kunnen zetten. Omdat ik niet veel hobby's heb en ook niet vaak uitga, heb ik ondertussen wel zo'n 30 000 euro kunnen sparen. Ergens vind ik dat ik mezelf dat mag gunnen, omdat ik niet op grote voet leef doorheen het jaar en zo'n reis ook maar 1x zou doen (andere landen boeien me totaal niet, het zou dus de eerste keer zijn dat ik zelfstandig op reis ga). Toch ben ik bang om zo'n groot bedrag uit te geven. Ik wil over een vijftal jaar graag een huis/appartement kopen en dat gaat allesbehalve makkelijk zijn financieel. Dat jaagt me schrik aan. Maar ik kon toch moeilijk stoppen met leven gewoon voor dat huis? Vinden jullie 4400 euro een onredelijk bedrag in mijn situatie? Moet ik gewoon gaan?
Alle reacties Link kopieren
Met 30.000 spaargeld kan er best 4.400 vanaf.

Er zijn er die het met behoorlijk minder moeten doen en die redden het ook prima.

Durf te leven!
Gewoon gaan. Je moet ook een beetje van het leven genieten hoor!
Wat een bak spaargeld heb jij zeg! Ik zou het meteen doen! Boeken die reis!
Alle reacties Link kopieren
Gaan! Ik zou willen dat ik zo'n bak spaargeld had staan, dan was ik ook al lang weggeweest je hebt weinig kosten, je kan flink sparen blijkbaar en je wil dit graag. Wat houdt je tegen? Het wordt een onvergetelijke ervaring en dat maakt de uitgave het helemaal waard hoor
Alle reacties Link kopieren
Echt wel !!!
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
En kijk eens hoeveel huur je al niet hebt bespaard.



Ik heb trouwens de afgelopen paar maanden "tussen twee banen ingezeten" en had daarvoor flink gespaard. Heb gereisd en dezelfde levensstijl aangehouden. Heb er geen spijt van, maakte t leven veel leuker.
Als ik het eens mee mag maken dat ik 30.000 op mijn spaarbank boekje heb hoef ik echt niet na te denken over een reis van 4400 euro. Daar ga ik nog niet eens een topic over maken, die tijd besteed ik liever aan het boeken van de reis. Wat jammer dat je al zit te denken aan vijf jaar.... vijf jaar zeg, wie weet ben je er dan niet eens meer. Boeken en gaan!
Alle reacties Link kopieren
Je hebt werk, dus de kans is prima dat je voor je huis een hypotheek zal kunnen krijgen en daarnaast heb je 30.000 euro spaargeld. Haal daar nu een kleine 5000 vanaf en je vult hem de komende vijf jaar waarschijnlijk nog flink aan tot het moment van verhuizen komt aangezien je aangeeft weinig uit te geven... ik zie het probleem niet! Als dit jouw droomreis is en je kan het betalen (naar mijn idee) dan zou ik het doen.
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk gewoon gaan. Dit is zo'n bijzondere reis. Iets wat je al lang wil. Nu heb je het geld ervoor, nu kan je makkelijk zo'n reis maken. Als je evt een relatie krijgt kan het voor hem te duur zijn of hij vindt er niets aan. Het kan ook zijn dat je straks kinderen hebt, dan maak je zo'n reis helemaal niet zo snel meer.



Ik vind het ongelooflijk dat je al zoveel geld gespaard hebt. Je houd ook nog steeds veel over na de reis. Je hebt laten zien dat je goed kan sparen dus een aanbetaling op een huis b,v. is geen probleem voor jou.



Je moet straks geen spijt hebben dat je het niet gedaan hebt. Morgen direkt boeken en geniet ervan! Heel veel plezier.
Alle reacties Link kopieren
Meteen doen!



Nu ik in een rolstoel zit, heb ik spijt van dingen die ik heb uitgesteld...
Gaan! Je hebt nog 5 jaar om verder te sparen, maar je leeft nu. Dit is wat je wilt, dit is je droomreis. Als je nu niet gaat, dan gaat het er niet meer van komen als je eenmaal dat koophuis hebt, met een hypotheek en een vaste baan. En dan zit je over 5 jaar in je koophuis, te dromen over je droomreis en met spijt dat je toen niet bent gegaan
Alle reacties Link kopieren
Boeken die reis. Echt wel. Heel verstandig dat je zo bezig bent met jouw toekomst maar vergeet ook niet een beetje te leven in het heden.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Doen! Zo'n ervaring neemt niemand je meer af.
Doen en geniet ervan!!
Alle reacties Link kopieren
30.000 op de spaar? Dat dit dan nog een overweging is

hoewel dat wss ook de reden is dat dit dus niet op mijn spaarrekening staat...

absoluut doen nu je de kans hebt!
Alle reacties Link kopieren
Doen, kijk je later op terug met een goed gevoel.
Met een doekkie erover zijn de meeste dingen toch beter
Alle reacties Link kopieren
Gewoon doen en vergeet niet om voldoende zakgeld mee te nemen. Want je wil niet na 3 weken thuis komen en spijt hebben van alle extra dingen die je niet gedaan hebt en het onwijs leuke kadootje niet gekocht te hebben.



En dan vooral door blijven gaan met sparen.



Uiteraard maak je niet elk jaar zo'n dure reis, maar voor 1 x moet dit toch gewoon lukken?
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
We zijn lekker unaniem
Absoluut gaan! Natuurlijk gaat er wel iets van dat spaargeld af, maar het is nou niet bepaald zo dat je na die reis je spaarrekening weer bij nul moet gaan opbouwen. Zeker doen dus.
je hele leven zal je deze reis je herinneren, die keuken die je voor dat geld anders zou kopen ben je op je 65ste wel vergeten.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon gaan. Kennelijk doe je al bijna niks voor jezelf, dan moet je jezelf dit gewoon gunnen. Je houdt nog zat geld over om op jezelf te gaan, ik denk meer dan de meeste mensen van jouw leeftijd.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Oef ik ben wel opgelucht dat jullie zo reageren... Ik had schrik dat ik me veel te buitensporige dingen in mijn hoofd haalde. Maar ik zou die reis zo graag doen hé, ik ben er al elke dag mee bezig geweest... Ik zag ook in hun vorige brochures dat de reis toen goedkoper was, ze wordt dus elk jaar duurder. Misschien nog een argument om nu gewoon te gaan.



Ik heb wel wat gespaard, maar als je kijkt wat je aan notariskosten enz. moet betalen voor een huis... ik schrok mezelf gewoon te pletter toen ik dat berekende. Ik was zo naïef om te denken dat ik met een goedbetaalde job wel gemakkelijk op mezelf zou kunnen wonen (ik ben alleen en zie dat niet in 123 veranderen), maar daar was ik serieus mis in. Sindsdien loop ik geregeld met een benauwd gevoel rond naar de toekomst toe.
Alle reacties Link kopieren
Vroeger droomde ik van een bepaalde vakantie. Kostte bijna niks. Maar deed het niet. Omdat er altijd redenen zijn om het niét te doen. Toevallig met mijn ouders over gehad laatst. Kreeg de mogelijkheid om die vakantie nu te doen. Maar toen ik erover na dacht, besefte ik me dat die droom paste bij vroeger, niet meer bij nu. Ik heb twintig jaar spijt gehad dat ik niet voor die vakantie heb gekozen, en nu vind ik het vooral jammer dat ik niet gedaan heb wat me toen zó geweldig leek.

Kortom: GAAN!!! Vooral met jouw financiële plaatje. Echt niét twijfelen. Dit is het ideale moment, wacht niet totdat je spijt krijgt dat je het niet hebt gedaan....
Alle reacties Link kopieren
Wil je dat huis over 5 jaar zonder hypotheek kopen? Wat een smak spaargeld, ik heb echt een stuk minder, ga volgend jaar een ander huis kopen maar eerst nog even een veel te dure reis maken (denk rond de 10000) en geen haar op m'n hoofd die er aan denkt deze reis op te geven als investering in het nieuwe huis. Oftewel ik was al geweest als ik jou was

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven