Iran

15-11-2016 10:07 96 berichten
Alle reacties Link kopieren
Heel graag lees ik ervaringen en tips van vrouwen die alleen door Iran hebben gereisd. Het staat al heel lang op mijn verlanglijstje en ik heb nu eenmaal nooit zo'n zin om zo'n reis met anderen te doen, maar ken weinig mensen die daar zijn geweest.



Ik hoor graag de do's en don'ts, mooie plekken, goede manier van reizen aldaar en natuurlijk ook hoe het is geweest als vrouw alleen. En is het makkelijk te regelen een visum te krijgen? Las dat het alleen op uitnodiging kan, of kan de visumdienst hierin op simpele wijze ook wat betekenen?



Kortom, heel veel vragen, maar eerst maar eens een start met dit openingsbericht!

Philein
quote:Philein schreef op 15 november 2016 @ 10:36:

[...]



Ben wel benieuwd hoe je dat 'toerist uithangen' dan ziet?Dat lijkt me een vraag voor TO.
quote:Philein schreef op 15 november 2016 @ 10:37:

[...]



Ja die heb ik gelezen, ze ontraden veel gebieden. Ik neem dat serieus, maar heel eerlijk gezegd worden negatieve adviezen wel heel snel afgegeven. Net zoals vaccinatieadviezen enzo. Ook dat zijn allemaal protocollen. Ik wil informatie over hoe het echt is en wat echt raadzaam is.ik zou me zeker wel houden aan het reisadvies, er is volgens mij geen negatief reisadvies. Niet voor het hele land althans. ik vind juist dat de overheid helemaal niet scheutig is met negatieve reisadviezen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Phoolan schreef op 15 november 2016 @ 10:39:

Ik ben er geweest met een vriend uit NL, die kleinschalige reizen organiseert. Het is een prachtig land met ontzettend gastvrije mensen. Gewoon je gezond verstand gebruiken en je aanpassen aan de heersende gebruiken. Een van de mooiste reizen ooit. TO, als je meer info wil, pb maar.Leuk, ga ik doen!
Alle reacties Link kopieren
quote:S-Meds schreef op 15 november 2016 @ 10:40:

[...]



ik zou me zeker wel houden aan het reisadvies, er is volgens mij geen negatief reisadvies. Niet voor het hele land althans. ik vind juist dat de overheid helemaal niet scheutig is met negatieve reisadviezen.Nee precies, geen volledig negatief advies, daarom!
Ik zou zo zonder problemen gaan maar me wel bij de ambassade registreren mocht je toch om de een of andere (non)reden in de problemen komen.

Lijkt me een erg mooi land.
Alle reacties Link kopieren
Liubi, dat is een goede tip inderdaad en doe ik altijd in dat 'soort' landen! Je weet nooit waar het goed voor kan zijn.
Ik ben alleen in Teheran geweest dus veel heb je niet aan me maar gebaseerd op m'n bezoekjes aan deze stad zeg ik absoluut doen!



Ik neem aan dat je veel reiservaring hebt en weet wat je doet. ik vind het er heerlijk!
Alle reacties Link kopieren
quote:YouWish schreef op 15 november 2016 @ 10:57:

Ik ben alleen in Teheran geweest dus veel heb je niet aan me maar gebaseerd op m'n bezoekjes aan deze stad zeg ik absoluut doen!



Ik neem aan dat je veel reiservaring hebt en weet wat je doet. ik vind het er heerlijk!Klinkt goed! Wat heb je daar gedaan en kun je wat meer over vertellen over je ervaringen?
Alle reacties Link kopieren
Laatst was Floortje Dessing daar. Ik vond het heel positief en zag er mooi uit. Genoeg te zien iig en op zich qua veiligheid prima en vriendelijke mensen. Ja moslim land dus als vrouw bedekt maar dat zie ik niet als probleem
quote:Philein schreef op 15 november 2016 @ 11:04:

[...]



Klinkt goed! Wat heb je daar gedaan en kun je wat meer over vertellen over je ervaringen?Ik ben er af en toe geweest ivm m'n werk. Ik blijf dan maar heel kort in Teheran dus ik kan de stad niet echt leren kennen. Maar m'n indruk is positief. Superlieve mensen, lekker eten, goede sfeer. Rondreizen als vrouw alleen is natuurlijk wel wat anders. Het is streng islamitisch daar moet je wel rekening mee houden.
Alle reacties Link kopieren
Een van de weinige landen waar ik niet heen zou willen. Verplicht een hoofddoek doe ik namelijk niet op. Ik zie een hoofddoek als symbool van onderdrukking voor vrouwen.

Niet alleen voor mezelf maar ook tegenover andere vrouwen.

Wel vind ik dat als je gaat dat je het moet respecteren, dus ik ga liever naar een andere plek.

Maar veel plezier.
Alle reacties Link kopieren
quote:reisa1978 schreef op 15 november 2016 @ 10:36:

Mijn schoonzus is lang geleden gevlucht met haar toenmalige man i.v.m. iets met porno, wat natuurlijk niet heel verstandig is in Iran.................De vrouw van je broer?
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties!
quote:Desime schreef op 16 november 2016 @ 15:14:

[...]





De vrouw van je broer?Nee, van mijn zwager.
Geen ervaring, maar drie collega's (allen vrouwelijk) zijn eind oktober-begin november tien dagen naar Iran gegaan, ze vonden het een geweldig mooi land en hebben geen last of problemen ervaren als gezelschap van drie (jonge, <30 jr.) vrouwen. Visum hebben ze op het vliegveld in Teheran geregeld (ging bij hen heel eenvoudig, terwijl ze alle drie bij BiZa werken). Qua kledij mochten ze wel skinny jeans dragen, maar alleen met een loshangende tuniek erover, en een hoofddoek natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Leuk dit topic, ik sta op het punt een ticket te boeken voor 10 dagen Iran eind februari.

Ik lees wel dat het dan nog erg koud kan zijn, maar ach, je moet daar toch goed bedekt zijn en dat is beter te behappen met -5 dan met 35 graden Ik ben erg benieuwd naar specifieke routes en hightlights, iemand tips?
Alle reacties Link kopieren
Hoi! Fromfebruary, en al geboekt?



Wat ik me afvraag: ik zie dat veel vluchten midden in de nacht (Iraanse tijd) landen. Wat is handig in die zin met de accommodatie - van tevoren boeken, airport pickup e.d.? Heeft iemand hier ervaring mee ('s nachts landen daar) en goede tips? Thanks!
Alle reacties Link kopieren
quote:Philein schreef op 15 november 2016 @ 10:24:

Tja, ik ben gestopt na de eerste zin... Want alcohol drinken in Iran, wisten zij waar ze heen gingen, of staat dat er niet bij?





[...]

Waarom gestopt na de eerste zin? Je vraagt informatie en iemand geeft je informatie. Er werd dus ook gerept over de zedenpolitie en daar kan je "zonder iets verkeerd" te doen ook mee te maken krijgen.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

Alle reacties Link kopieren
quote:kopjekoffie70 schreef op 13 januari 2017 @ 15:36:

[...]





Waarom gestopt na de eerste zin? Je vraagt informatie en iemand geeft je informatie. Er werd dus ook gerept over de zedenpolitie en daar kan je "zonder iets verkeerd" te doen ook mee te maken krijgen.Omdat dat voor mij logische dingen waren. Was goed bedoeld, dat weet ik ook.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Philein, yes, mijn ticket voor de kerst geboekt en nu lekker aan het aftellen, 22 februari vertrek ik

10 dagen, natuurlijk veel te kort voor zo´n groot en prachtig land, maar een mooi begin!



Ik zit een beetje met dezelfde vraag, ik land inderdaad even na 01:00. Na visum, bagage en geld wisselen is het dan echt wel middernacht en ik overweeg nu om gewoon maar meteen door te reizen naar Kashan met een vroege bus. Dan kan ik daar hopelijk vroeg inchecken in een hotel dat ik van tevoren al wil boeken, vind het eigenlijk zonde om lang in Tehran te bljiven hangen, veelal gehoord dat dat niet perse de fijnste stad is om mee te beginnen en veel tijd door te brengen. Terug is mijn vlucht om 05:00, dus ik denk dat ik Tehran gewoon in een halve dag bekijk, liever meer tijd in de andere steden.



En jij, al concrete plannen en een route?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er jaren geleden eens geweest, de vriend van mijn moeder kwam er vandaan. Ik ben dus niet alleen onderweg geweest, maar ik vond het wel een geweldig mooi land met hele aardige mensen. Het regime is inderdaad niet ok, maar dat vinden veel Iraniërs zelf ook. Ik had er wel bewondering voor hoe de meeste vrouwen hier mee omgaan. Voor velen is de hoofddoek buitenshuis een noodzakelijk kwaad waar ze gewoon mee dealen en ondertussen zijn ze alsnog vaak goed opgeleid, slim laten ze zich de kaas verder niet van het brood eten.



Als Nederlandse vrouw die doorgaans niet aan al te vrouwelijke kleding doet vond ik het wel ongemakkelijk om zo'n opgelegd kledingvoorschrift te hebben. Ik was ook wel eens nerveus dat mijn hoofddoek opeens zou afglijden of zo, maar het went na een paar dagen wel. Houd er rekening mee dat als je met Iran Air vliegt je de hoofddoek en tuniek/lange jas al in het vliegtuig aan moet, dat was althans zo toen ik er heen ging. Wees dus voorbereid als je gaat boarden.



Ik begreep van anderen die er geweest zijn dat je voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Persepolis een gids kunt huren met een auto, een goede gids kan je veel vertellen over de oude cultuur, maar ook over de huidige en je een beetje wegwijs maken in het land. Als reisbestemming vind ik Iran zeker een aanrader, waarbij ik wel grondig op de hoogte zou willen zijn van de geldende regels en me daar ter plekke ook altijd aan zou houden (ook als ik de regel op zich onzin vindt). Uiteindelijk vond ik de sfeer in de openbare ruimte trouwens veel meer ontspannen dan ik vooraf had verwacht.



Geniet van je reis!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er vorig jaar alleen geweest, visa on arrival. Het land is heel erg veilig. Ik heb geen enkele problemen ondervonden en heb gewoon met openbaar vervoer gereisd.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens ik kwam ook s'nachts aan. Er staan gewoon taxi's buiten. Je hebt geloof ik 3 verschillende taxi's. Zelf heb ik de goedkoopste genomen. wel zou ik de eerste nacht hotelovernachting boeken.
Ik ben er geweest maar met een groep. Alleen reizen vond ik toch iets te spannend. (En eigenlijk was dit voor de korte tijd die ik had heel prima.) Ik ben nu lid van een Facebookgroep See you in Iran en er zijn heel veel mensen die er reizen, ook vrouwen alleen. De verhalen zijn vooral positief. Niet iedereen natuurlijk. Ik denk dat het als toerist een relatief veilig land is: De straffen zijn er hoog en de Iraanse autoriteiten willen echt niet graag gedoe over een toerist. Ja, er is de zedenpolitie, maar dat is ook geen drama. In Teheran lopen de jonge meiden met een stukje stof dat afgezakt is aan richting hun nek. Een hoofddoek kun je het niet noemen. En als je als toerist een afzakkende hoofddoek of iets hebt, dan wijzen mensen je er vriendelijk op. Ze pakken echt niet meteen stenen om naar je te gooien.



Ik vond het een prachtig en interessant land en de mensen vriendelijk en ook erg geïnteresseerd. Absoluut een aanrader en ik denk dat nu ook een 'goede' tijd is voordat het overspoeld wordt met toeristen.



Ohja, wat betreft er reizen en het niet eens zijn met het regime: Dat wordt nou nooit aan mensen die naar Cuba gaan gevraagd. Er zijn veel landen waar je het als tegenstander van de regering niet makkelijk hebt (of ronduit kut of je bent dood), maar er zijn heel veel landen waar niemand die vraag over zou stellen.

Overigens is dat nog wel iets: Niet iedereen daar is dus (om begrijpelijke redenen) erg open over wat ze daadwerkelijk vinden. 'Nee, het regime is niet goed, maar we zijn een stuk beter af dan Irak of Afghanistan' hoorde ik bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat je Nederlands bent?





In Iran is er een hoofddoek plicht. Als je dat niet draagt, dan kun je veel kritiek krijgen van Islamitische mannen en zelfs in de gevangenis belanden. Ook is het zo dat jij een Westelijke gezicht hebt. Jong volwassenen kunnen je letterlijk verkrachten door je aantrekkelijkheid.(Ik maak geen grap.)

Wat ook kan is de doodstraf krijgen, maar de redenen ervan noem ik niet op.



Kort gezegt : blijf daar weg, en ga naar een veilig land.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven