Log nu in om te reageren
 1. In de Cameron Highlands zit Kang Travel, daar kun je minibusjes naar Kuala Besut boeken, naast Kang zullen er ongetwijfeld nog meer zijn die dat doen. Kun je ter plaatse boeken en het kost geen bal. Of de zee na 4 uur ruw kan zijn hangt toch zeker van de tijd van de maand af lijkt me (stand van de maan en zon), en van het seizoen. Vind het nogal algemeen om zoiets te zeggen.

  Duiken op de Perhentians is leuk als je niet veel ervaring hebt en minder leuk als je wel veel ervaring hebt. Er zijn hele mooie divesites en hele saaie en ook weer afhankelijk van de tijd van de maand of het zicht goed is of niet. Je kunt het combineren met duiken op Kapas, Tenggol of Tioman. Ook leuk.
 2. Wij hebben het plan deze zomer naar Maleisië te gaan dus ik ben dit topic aan het doorspitten. Veel info!
  Ik heb een duikvraag: we willen graag duiken bij Sipadan / Mabul en ik heb begrepen dat als je 8 dagen daar bent dat je dan twee dagen kunt duiken bij Sipadan. Is Mabul leuk genoeg om 8 dagen te blijven? Uiteraard zullen we daar ook duiken maar niet alle dagen schat ik zo in.
 3. Het hangt er helemaal vanaf bij wie je boekt op Mabul. Sommige resorts hebben 7 plaatsen per dag (zoals Scuba Junkie), andere resorts hebben er een stuk of 20 (zoals Borneo Divers), je maakt dus meer kans bij een duikschool met meer plek per dag. Schrijf ze een email van te voren of ze 2 dagen voor je kunnen boeken, anders zou ik verder kijken (ookal is Scuba Junkie, in mijn optiek, verreweg de beste duikschool op Mabul). 8 dagen Mabul is heerlijk als je veel duikt. Als je een dag (of 2) niet duikt kun je een beetje rondwandelen en snorkelen (verder is er niets te doen) Ik hou het er makkelijk een paar weken uit, maar dat is persoonlijk natuurlijk!
 4. Dank je Mayou, dat wordt dus lekker duiken daar die dagen. Ik ga ze beide benaderen!
 5. Over 3 maanden dan is het eindelijk zover. Onze eerste verre reis met de kinderen. Het meeste is geregeld. Dingetje waarover ik nog in dubio ben is het volgende:
  Wij reizen vanuit de Cameron Highlands naar de Perhentians. Kang travel rijdt dagelijks van Tanah Rata naar Kuala Besut maar die vertrekt pas om 10 uur en komt rond 17 uur bij Jetty aan. Ik vraag me af of je de laatste boot dan wel haalt en of de zee niet te ruw is dan (ik heb gelezen dat de zee in de middag erg ruw kan zijn)

  Nu heb ik via onze accommodatie prijzen opgevraagd van een privé taxi of privé minivan. Dan kun je ook vroeg weg in Tanah Rata waardoor je ook vroeg in de middag al bij de boot bent. Er hangt alleen een fors prijskaartje aan. 700 rpm voor de minivan met chauffeur.Taxi is denk ik te klein en kost 500 rpm. We zijn met vier en met bagage dus hebben wel een minivan nodig. Aan de andere kant zijn we dan wel verzekerd van het feit dat we op tijd bij de haven zijn en kunnen we al wat eerder op het eiland zijn wat ook prettig is. Iemand ervaring met de reis vanuit CH naar Kuala Besut?
 6. 700RM voor een minivan? 8-P Dan neem je gewoon dat busje van Kang en zie je wel wat er gebeurt toch? Als je de laatste boot mist, neem je de volgende ochtend de eerste. Zo simpel is het. En als de zee ruw is, kun je hetzelfde besluiten.

  Reizen is ook een beetje loslaten.
 7. Ja maar de acco op de Perhentians is al aanbetaald en ik zal die nacht dan moeten betalen en ook nog de acco in Kuala Besut, dus dan scheelt het niet veel meer denk ik. Via kang betaal je 130pp voor de transfer; is ook al ruim 500. Nu zit daar wel het bootticket bij in maar ik weet niet of je daar restitutie voor krijgt als je zelf al een bootticket via de acco op het eiland hebt geregeld.
 8. Maak kans op een reis naar New York!

  Wandelen door Hyde Park. Lunchen in Times Square. Wie heeft een tripje naar New York nou niet op haar bucketlist staan? Goed nieuws: dit is je laatste kans om een reis naar deze modestad te winnen! Doe snel mee om nog kans te maken. #adv

  Lees verder

 9. Dus als ik het goed begrijp gaat het dus om 200 rm verschil (want de boot is dus al betaald). Da's iets meer dan 40 euro. Dat zou ik er wel voor over hebben, als je dat meer rust geeft
 10. Ja, tenzij ik wel restitutie krijg voor de boottickets.Maar heb nu gezien dat er ook een transfer om 8 uur gaat en die komt om 13 uur aan bij de Jetty. Ik heb ze even gemaild voor de prijs ex boottickets. Ben benieuwd.
 11. 1x is genoeg
  bloesem1977 wijzigde dit bericht op 13-04-2017 22:06 met 93%
 12. Ik heb nog nooit een zee meegemaakt die te ruw was om te varen daar in de middag en een ruwe zee betekent dat je voorin de boot moet gaan zitten, want dan wordt je het minst nat.
 13. Deze zomer ga ik met een vriendin 3 weken naar Maleisie en (stukje) Borneo.
  Heeft iemand goede ervaringen met bepaalde duikscholen op de Perhentians? Ik heb mijn PADI, vriendin niet, dus samen een "fun dive" oid kunnen maken lijkt ons leuk. Iemand persoonlijke ervaring met kleine groepjes, goede begeleiding?
 14. Turtle Bay Divers vond ik erg goed. Die zaten toen op zowel Kecil als Besar (bij Mama's).
 15. Ik heb m'n PADI bij Turtle Bay gehaald en vond het een superfijne duikschool. Inmiddels zitten ze niet meer op Besar, maar als je daar verblijft wordt je gratis opgehaald en gebracht van en naar Kecil. Vriendelijke divemasters, materiaal werd goed onderhouden en geduld met mensen die duiken in het begin doodeng vonden (steekt vinger op :-$ )
 16. Bedankt! Klinkt goed en zie dat deze op Tripadvisor ook veel goede recensies krijgt. Ik vind duiken ook best spannend dus fijn dat ze geduldig zijn :P
 17. Is er iemand hier (Mayou....? :-p) die al eens bij Sipadan & Mabul heeft gedoken? Hoe is dat? Schijnt wel een van de mooiere duikbestemmingen in de wereld te zijn...
  Indien het lukt qua werk wil ik hier graag in juli/augustus 2 weekjes naar toe gaan. Wellicht kan ik het dan ook nog combineren met een bezoek aan Borneo om Orang Oetans te kunnen zien. Is het qua kosten om te duiken duur of vergelijkbaar met andere landen? Heb gisteren gehoord dat ik weer mag duiken, dus nu is het tijd om een mooie bestemming uit te gaan zoeken! Alle tips zijn welkom! X-D
 18. Hoi!

  In augustus ga ik samen met een vriendin 1,5-2 weken Maleisië bezoeken. Wij reizen vanuit Thailand met de trein naar Maleisië (zij heeft totaal 2,5 week, ik 9 weken reizen Azië dus pak nog veel meer mee). Hebben jullie een paar aanraders die wij echt moeten bezoeken in Maleisië?

  Ik las net al een paar duikplekken, zelf ben ik een enorme fan van het waterleven maar jammer genoeg vind mijn reispartner daar niet zo heel veel aan. Dus ik ben ook een beetje opzoek naar plaatsen waar je kan duiken én andere activiteiten kan ondernemen. Wij kunnen binnenlandse vluchten nemen omdat we alleen met handbagage reizen dus daarmee kunnen we veel kosten besparen ;-)
 19. Fijn Kris dat je weer mag duiken! Ik heb vorig jaar 4 dagen gedoken rond Mabul waarvan één dag Sipadan en ik vond het geweldig :love: Nu heb ik weinig vergelijkingsmateriaal want pas 3 weken daarvoor m´n PADI gehaald op de Perhentians, maar vooral Sipadan was schitterend.

  Ik verbleef bij en dook met Billabong Scuba, accommodatie was prima en m'n duik bij Sipadan was met een supertoffe divemaster, m'n duiken rondom Mabul met een wat mindere die mij als onervaren duiker niet heel erg goed in de gaten hield en meer bezig was met zichzelf. Qua kosten vond ik het meevallen, weet het écht niet meer zeker maar geloof dat ik niet meer dan €300 kwijt was voor die 4 dagen, en dat is dan incl. transfer, 6 duiken in totaal, accommodatie en eten.

  En Borneo erbij doen is prachtig. In Sabah heb ik Kota Kinabalu, Sepilok, Kinabatangan River en dus Mabul/Sipadan gedaan. Daarna vanaf Tawau naar Mula National Park in Sarawak. Vervolgens naar Kuching vanwaar ik o.a. naar Bako National Park ben geweest. Ik vond Sarawak leuker dan Sabah, maar dat komt omdat ik zowel Mulu als Bako geweldig vond en ik de Kinabatangan een beetje vond tegenvallen en Sepilok weinig te bieden vond hebben behalve dus de Orang-Oetan Rehabilitation Centre.
 20. Klinkt goed fromfebruary! Hoe lang was jij op Borneo? En in welke periode? Ik vind de kosten ook echt meevallen trouwens!
 21. Ik ben een maand op het schiereiland geweest en een maand op Borneo waarvan ongeveer even lang in Sarawak en Sabah, dat was in juli. Niks ver van tevoren geboekt, wist niet eens dat ik m'n PADI zou gaan halen dus Mabul/Sipadan was ook echt last-minute besluit eigenlijk ;-) Dat ging prima, week van tevoren gemaild en toen hadden ze nog plek zat! Meestal regelde ik een dag of 2/3 vooruit, dus in Kota Kinabalu heb ik wel vooruit geboekt voor Sepilok, en van daaruit bijv. m'n tour naar Kinabangan enz. Binnenlandse vluchten ook hoogstens een week vooruit geboekt. Maargoed ik was toen al 5 maanden op reis en vond het wel prima, dat go with the flow...kan me voor 2 weken voorstellen dat je misschien wel al je vluchten en verblijf geregeld wilt hebben omdat je niet superlang hebt.
 22. Wat heerlijk zeg dat je zo lang de tijd had! Ik denk idd dat ik een en ander al wel wil vastleggen, al is het goed om te lezen dat je in juli (las dat het dan hoogseizoen is bij Mabul) zo last minute dat kon regelen. Ik ga me eerst eens rustig inlezen om keuzes te maken, 2 weken is eigenlijk veels te kort, maar ga zo vaak naar Azie dus ik ga de rest ook ooit nog wel zien...! ;-)
 23. Jaaaaaa, Mabul is 1 van mijn favo duikplekken (na Raja Ampat) en ik ga altijd naar Scuba Junkie, een erg goede duikschool die ook veel aan marine conservation doen. Zo hebben ze een turtle hatchery en kan het zo maar zijn dat er midden in de nacht op de deur van je hutje getrommeld wordt omdat er een nest uitkomt (zeg je dat van schildpadden?), waar je absoluut bij MOET zijn, geven ze voorlichting over haaien en doen ze aan beach clean ups (samen met de bewoners van het bajau dorp waar het naast ligt) . Hun divemasters/instructeurs weten ook echt superveel over alles met kieuwen en vinnen en weten echt het kleinste van het kleinste spul te vinden(en daar is echt geen tekort aan rond Mabul!!). De avonden op het resort zijn ook gezellig, met zowel de staff als de andere gasten. Qua verblijf vond ik het ook niet al te duur, ze hebben packages en des te meer duiken des te goedkoper het wordt. Je kunt ook kiezen tussen een hut alleen of een dorm (mooie dorms met maar 4 bedden) Ik wilde eigenlijk mijn divemasters en idc bij Scuba Junkie doen (ipv op Tao), maar kwam niet uit qua data helaas.
  Het is ook gaaf om met SJ naar pulau Siamil te gaan vanaf Mabul (1 dag, 3 duiken) en vanaf Semporna naar pulau Sibuan en Mataking (www.scuba-junkie.com).

  Sipadan is natuurlijk top! Boek je verblijf op tijd, mocht je voor SJ kiezen, want ze hebben maar 7 plekken per dag voor Sipadan. Mocht je vaker willen kun je ook een dag met bijv uncle chang naar Sipadan gaan, die hebben meer plek en minder gasten

  Seaventures (www.seaventuresdive.com) schijnt ook leuk en niet duur te zijn om te zitten. Dat is een duikschool gevestigd op een 'boorplatform' voor de kust van Mabul (pal voor Scuba Junkie). Daar ga je met een lift de zee in, naar een van de mooiste/mafste duikplekken van Mabul, want daar zit je recht boven.
 24. Luxing, google eens op Perhentian of Tioman. Rond beide eilanden kun je naast duiken ook erg mooi snorkelen en wandelen
 25. Top, dank je Mayou! Een van mijn bevriende DM's heeft volgens mij voor SJ gewerkt in het verleden, naam komt me zo bekend voor. En ik hoop toch zeker 2 dagen op Sipadan te kunnen duiken als er een dag of 6 zit.
  Eerste scan van vluchten naar KL die ook nog betaalbaar zijn viel helaas best tegen, maar we zoeken vrolijk door...! Ga ook kijken om via Singapore te vliegen en dan van daaruit verder. Wie weet...
 26. Heb je al bij Oman Air gekeken, die willen nog wel eens goedkoper zijn