Hulp nodig bij mishandeling

31-10-2014 16:08 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
Opgelet, dit wordt een lang verhaal.



Het bekende liedje, ik schrijf al langer mee op het Viva forum. Ik post dit onder een andere naam omdat dit vooral over mijn familieleden gaat. Wat ik met dit topic wil? Raad, nieuwe inzichten. Een einde aan deze ellende.



Mijn oom heeft 3 zonen. Eén van 24 jaar, één van 18 jaar en één van 12 jaar.

Het is met een blauw oog begonnen. Een blauw oog omdat, zo zei hij, de Deense Dog even te blij was dat hij ging wandelen. We geloofden het allemaal. 6 Maanden later liep mijn oom mank. Fietsongeluk. Paar maand daarna weer iets anders.



Mijn oom wordt geslagen. Eerst door zijn oudste zoon. Later door de 2 oudste. Tegenwoordig komt de jongste ook al zeer agressief uit de hoek. We weten het, en kunnen er niets tegen doen.



Mijn oom is al verschillende keren in het ziekenhuis beland, maar wil geen aanklacht doen tegen zijn eigen kinderen. Hij wil het huis niet verlaten, omdat hij bang is dat ze anders hun moeder zouden aanvallen (die erg genoeg niets doet tegen het misbruik, zelfs niet de politie bellen op het ogenblik dat dit gebeurd).



Mijn ouders wonen in hetzelfde dorp, en zijn hem meer dan eens moeten gaan redden. Mijn moeder heeft al verschillende keren de politie moeten bellen om haar petekind op te laten nemen. Maar mijn ouders kunnen geen klacht indienen. We kunnen enkel waarschuwen/bellen als er iets gebeurd.



Mijn oom was rechter. Is ontslagen doordat hij zich zo vaak ziek meldde (door de mishandelingen). Zit nu dus elke dag thuis (solliciteert zich suf, maar is “te oud” en “te duur”). Oudste zonen zitten beiden ook thuis (willen niet werken, geen idee waarom). Het is daar een tikkende tijdbom. Het is zover gekomen dat we een “seniorengsm” gekocht hebben met een alarmknop, zodat er in geval van nood ingegrepen kan worden.



Mijn oom wordt aangevallen met messen. Wordt geslagen, geschopt,… En we kunnen niets doen! We zien een succesvolle man veranderen in een hoopje ellende. Dit speelt zich nu al 3 jaar af. We blijven aandringen op aangifte doen, of het huis te verlaten, maar dat wil/durft hij niet.



Heeft er iemand nog een idee hoe we hem kunnen helpen? We zijn ten einde raad. De verwondingen worden steeds erger, en de laatste tijd ben ik steeds bang dat het volgende telefoongesprek over zijn dood is.



Sorry als dit warrig geschreven is, ben zeer emotioneel.
Alle reacties Link kopieren
Bel een steunpunt huiselijk geweld



http://www.vooreenveiligthuis.nl/huisel ... eunpunten/



Je kunt hierin niet lijdzaam toekijken.
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Is dit echt?

Wat enorm triest en wat idioot dat oom en tante de kinderen niet het huis uit flikkeren. Hij zou elke keer aangifte moeten doen. Niet normaal dat moeder dit toelaat en geen actie onderneemt.

Erg passief allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Naar verhaal.. maar dat een ex-rechter geen werk kan vinden lijkt mij vrij onlogisch.
Alle reacties Link kopieren
Heel triest verhaal. Hij is zeker niet de enige, google maar eens op de term 'oudermishandeling' (niet 'ouderenmishandeling').



En, en wat Broedkippetje zegt, bel zeker weten een Steunpunt Huiselijk Geweld! Die kunnen jou ook advies geven over wat je kunt doen.
Ik wil hier geen tekst (maar een leeg vak kan ik niet opslaan)
Alle reacties Link kopieren
Steunpunt hebben we al gebeld. (Wel de Belgische dan). Maar omdat wij niet het slachtoffer zijn, kunnen ze weinig doen. Ook staan we in contact met de plaatselijke politie, met de maatschappelijke werksters,...



Asotrut: ik vind ook dat ze (zeker de oudste) hen uit huis moeten trappen. Maar mijn neef dreigt met het huis in brand te steken, en mijn oom is hier echt bang voor. Mijn moeder wil zelfs een appartement huren voor mijn oom, zodat hij uit deze situatie wegkomt, maar hij wil zijn vrouw niet achterlaten, en de vrouw wil niet uit huis.



Spectral: ik snap het ook niet. Klinkt subjectief omdat het mijn oom is, maar mijn oom is de slimste man die ik ooit ontmoet heb. Is ook een pracht van een man. Solliciteert zich ook echt suf. Hij is gespecialiseerd in fiscaal recht, zit momenteel zelfs op boekhouder-vacatures te reageren.
Alle reacties Link kopieren
Borboletas, erg genoeg kennen we het verschil ondertussen ook al. We hebben hem zelfs al in contact gebracht met een vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt.



Mijn oom denkt ook dat het zijn fout is. Dat hij verkeerd heeft opgevoed. Hij wil geen aangifte doen omdat hij denkt dat het zijn fout is (wat dan juist zijn fout is kan hij zelf ook niet vertellen).
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er niet zo voor om persoonlijke problemen op het internet te gooien. Schaam me ook dood. Heel de familie in universitair geschoold (buiten zijn zonen dan). Ik durf dit tegen niemand te vertellen. Het klinkt allemaal zo tokkie-achtig. Maar ik (en de rest van de familie) zijn echt ten einde raad.
Alle reacties Link kopieren
De politie is nu wel een zaak aan het opbouwen tegen mijn oudste neef. Telkens mijn oom in het ziekenhuis beland (wat veel te vaak al is gebeurd) hebben ze geen directe aangifte nodig. Al zou een aangifte dit probleem natuurlijk wel veel sneller kunnen oplossen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fleurheeftraadnodig schreef op 31 oktober 2014 @ 16:27:

Ik ben er niet zo voor om persoonlijke problemen op het internet te gooien. Schaam me ook dood. Heel de familie in universitair geschoold (buiten zijn zonen dan). Ik durf dit tegen niemand te vertellen. Het klinkt allemaal zo tokkie-achtig. Maar ik (en de rest van de familie) zijn echt ten einde raad.Pfff wat een bullshit zeg, die universitaire scholing zou er voor moeten zorgen dat je slimmer bent dan het allemaal voor je te houden in plaats van hulp te zoeken op daarvoor in het leven geroepen organisaties. En dat je zou moeten weten dat dit in ieder milieu voorkomt.
Alle reacties Link kopieren
Afgelopen weekend was het weer uit de hand gelopen. Oom vlucht naar mijn ouders. Paar minuten laten staat mijn tante (zijn vrouw dus) voor de deur. Wordt boos op mijn moeder en zegt dat ze maar beter de politie kan bellen, want haar zonen maken het hele huis kapot. Mijn moeder heeft al zo vaak de politie gebeld dus waarom zou ze het nu niet doen?



Mijn moeder belt de politie, politie gaat naar daar, en dan laat mijn tante ze niet binnen.



Het blijft maar doorgaan op deze manier.
Alle reacties Link kopieren
Wat afschuwelijk zeg allemaal.

Heeft de politie of maatschappelijk werk al goed met oom en tante gesproken?
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
Heeft tante een stoornis of ander psychisch probleem?

Of oom? Of de broers?
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Al zou het de fout van je oom zijn Fleur, geen één opvoeding is zo slecht dat je kinderen het recht hebben hun ouders in elkaar te slaan. De kinderen zijn oud genoeg om te communiceren, meppen doen peuters.

Ik snap moeder eigenlijk niet. Zo lang moeder aan de kant van de kinderen blijft staan, dat doet ze duidelijk, denken de kinderen dat ze het recht en toestemming hebben om hun vader te slaan ed en laat ze haar man in de steek.



Jouw oom zou er van overtuigd moeten worden dat dit geen gezonde situatie is en het inschakelen van steunpunt tegen geweld is een goede.

Ik zit ook te denken aan een familie interventies waarin jullie aan jullie oom laten blijken dat jullie je zorgen om hem maken en dat jullie hem willen helpen en achter hem staan om iets te doen aan de situatie thuis.
Alle reacties Link kopieren
Rastan we doen niets anders dan hulp zoeken. Maar ja, is niet iets wat ik wil dat mijn schoonouders weten.



Is iets waarvan je denkt dat het bij jou nooit zou gebeuren. Zo bedoelde ik het meer. Leg het misschien slecht uit maar ben op dit moment ook heel emotioneel.



Het heeft ook invloed op de hele familie. Mijn moeder slaapt nog amper, wordt hysterisch als ze een sms krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Geen psychische stoornissen bij oom en tante. Zoons hebben beide adhd, maar dat kan dit gedrag niet verklaren en heeft er weinig mee te maken volgens mij.



Aso: dat proberen we. We doen ook echt ons best om hem te laten voelen dat we hem steunen. Dat we er altijd voor hem zijn, wat er ook gebeurd.



Eerlijk gezegd ben ik ook razend op mijn tante. Die zou zoveel kunnen oplossen. Zij kan ook klacht indienen. Maar ze wil niets doen. Laatste keer dat we mijn oom uit huis zijn moeten gaan halen, zat ze op de bank tv te kijken. Razend was ik. Dat is niet meer de vrouw die vroeger elke woensdag met mij naar de markt ging.
Daarom het idee van de interventie. Het moet jouw oom duidelijk worden dat niet alleen hij er last van heeft maar zijn dierbaren ook ( en nee, bedoel ik niet z'n vrouw en kinderen mee )

Zijn familie maakt zich zorgen en willen hem steunen, helpen ed en dat moet hij weten. Hij staat niet alleen maar krijgt steun en dat maakt hem misschien sterker in het ondernemen van acties.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fleurheeftraadnodig schreef op 31 oktober 2014 @ 16:27:

Ik ben er niet zo voor om persoonlijke problemen op het internet te gooien. Schaam me ook dood. Heel de familie in universitair geschoold (buiten zijn zonen dan). Ik durf dit tegen niemand te vertellen. Het klinkt allemaal zo tokkie-achtig. Maar ik (en de rest van de familie) zijn echt ten einde raad.



Ik kan je uit (professionele) ervaring vertellen dat het echt in alle lagen van de bevolking voorkomt. Van laag tot hoog opgeleid en van arm tot rijk. Niemand zou zich hiervoor moeten schamen, behalve de zoons misschien. Schaamte zorgt er juist voor dat het niet opgelost wordt.



Ik weet niet hoe het in België zit maar in Nederland bestaat er de mogelijkheid van het Tijdelijk Huisverbod. De pleger krijgt dan gedurende 10 dagen (eventueel te verlengen naar totaal 28) een verbod om het huis te betreden. In die tijd kan hulpverlening opgestart worden. Daarvoor moet de dader wel op heterdaad betrapt worden, maar dat mag ook een melding van een getuige zijn. (edit: even googelen leert dat dit in België ook bestaat)
Ik wil hier geen tekst (maar een leeg vak kan ik niet opslaan)
Als telkens 2 mensen tegen jouw oom zeggen dat ze zich zorgen maken ed maakt dat minder indruk dan dat er 20 mensen bij elkaar, op hetzelfde moment hem iets te vertellen hebben en dat het bijna op hetzelfde neer komt.
Alle reacties Link kopieren
Aan die tante is ook een steekje los.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
We nemen mijn oom mee naar psychologen en psychiaters. Hebben heel kinderachtig zijn huisarts ingelicht.



De politie en maatschappelijke werkster heeft ons al zo vaak duidelijk gemaakt dat enkel hij deze situatie kan laten stoppen, maar dat kunnen we hem op een of andere manier niet duidelijk maken. Vraag me af waarom hij zo'n schuldgevoel heeft.
Wel meer dan een steekje.

Zij houdt ook echt niet meer van oom want als je van iemand houdt doe je zoiets niet en laat je dat ook niet toe.
Alle reacties Link kopieren
Kan niet quoten maar Borboletas, huisverbod is al eens gebeurd en toen is neef even bij tante langs moederskant gaan logeren. Om daarna woedend weer te keren. Ik weet eerlijk gezegd wel dat het overal kan voorkomen. Heb al een beetje spijt van die zin. Kan enkel niet geloven dat het bij ons voorkomt. Mijn neef en ik hebben maar 2 jaar leeftijdsverschil (de oudste dan). Was mijn beste vriend tijdens mijn tienerjaren. De neef van 18 was zo'n schatje. Een lief klein mannetje. Ik herken beide neven ook niet meer. We hadden een goede band.
Alle reacties Link kopieren
Nee, tante houdt niet meer van oom. Maar oom jammer genoeg nog wel van haar.



Het probleem is vooral dat we oom zijn oogkleppen niet kunnen afnemen. Hij denkt dat hij, door geen aangifte te doen, zijn zoons helpt/beschermd.



Hij moet aangifte doen, zodat mijn neven ook hulp krijgen. Hun gedrag is niet normaal en wordt enkel maar erger. Nu slagen ze hun vader, maar wie weet vliegen ze volgende keer op iemand die in de kroeg "verkeerd naar hun kijkt". Mijn neven worden agressieve monsters en ik kan dit gedrag helemaal niet plaatsen.
Helemaal waar wat je zegt over oom en zoons.

Dat dit kan is heel verdrietig en bijzonder de onmacht die jullie moeten voelen als familie zijnde. Onvoorstelbaar dat oom zo denkt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven