Nee is nee?

08-04-2015 01:46 2858 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vanavond was ik op een verjaardag waar een flinke discussie ontstond over een artikel in de NRC over seksueel misbruik. Voor mij lijkt het zo duidelijk: iemand die nee zegt, wil geen seks en dat heeft de ander maar te accepteren. Jammerdebammer maar je hebt altijd je eigen hand nog als je vindt dat je opgegeild bent en toch per se aan je gerief wilt komen.



Als ik lekker uitgebreid voor iemand kook en diegene reageert daar enorm enthousiast op - maar 1 van de gangen stuit op een 'nee, dat hoef ik eigenlijk niet', dan prop ik het eten ook niet in zijn of haar mond.

Tot mijn verbazing was iedereen op het verjaardagsfeestje het ermee eens dat je iemand die iets niet wil eten niets opdringt, ongeacht of het het voorgerecht, het toetje of de hoofdmaaltijd zou zijn, maar waren de meningen over opgedrongen seks nogal verdeeld.



Ik plak het artikel hieronder en ik ben heel benieuwd hoe de meningen hier zijn. Is een dronken 16-jarige die nee zegt wel of niet verkracht, als de jongen die zich de hele avond aangemoedigd voelde haar 'tot hier en niet verder' negeert?



En maakt het nog verschil of een ongewenste ontmaagding wel of niet pijnlijk is voor het meisje?
Alle reacties Link kopieren
Come again?
Alle reacties Link kopieren
Misbruik zonder dader



Seksueel misbruik



Alma Mathijsen rekent zichzelf tot de groep vrouwen die ooit seksueel misbruikt is, maar de jongen nooit als dader heeft gezien. We moeten meer discussiëren over seks in plaats van te waarschuwen voor enge mannen in bosjes, vindt ze.



Dit is geen verhaal over een brute verkrachting in een kelderbox. Of over een doorgedraaide man die vrouwen van hun fiets rukt om ze de bosjes in te sleuren en ze daar met inwendige bloedingen achter te laten. In dit relaas komt geen touw of duct tape voor, zelfs geen spoor van fysiek verzet. Hier gaat het om een jongen die niet door had dat hij een meisje verkrachtte op een vakantie in juli 2001.



Dat meisje was ik. De jongen was een oude bekende van school.



De bons op de ijzeren deur klonk holler dan normaal. Ik liep op blote voeten over de tegelvloer.



„Zijn de jongens er?” riep een vriendin enthousiast vanuit de slaapkamer.



Ik zag twee silhouetten achter het gematteerde glas staan.



„Ja!” schreeuwde ik terug.



Dit was de eerste zomer die ik met drie vriendinnen alleen in het vakantiehuisje mocht doorbrengen. We waren zestien jaar.





„Aufmachen!” De twee jongens bonkten nog een keer.



Er klonk gelach vanuit de badkamer. Iedereen was zich nog aan het klaarmaken. Ik deed de deur open, de jongens hielden triomfantelijk een fles tequila omhoog.



Na vier verschillende drankspelletjes, zes shotjes tequila en twee mokken wijn gierde ik van het lachen. De jongens wilden aan het vijfde drankspel beginnen toen twee van mijn vriendinnen naar bed gingen. We besloten ze te laten slapen en naar de rivier te gaan. Het paadje naar de weg konden we amper zien, de maan lag achter de bergen. De hemel was volgepropt met sterren. Hoe verder we liepen, hoe lastiger ik mijn evenwicht kon bewaren. Een van de jongens pakte mijn hand. Ik zag de andere jongen hetzelfde doen bij mijn vriendin. Mijn hoofd werd zwaar, mijn stappen trager. En even later zag ik mijn vriendin niet meer. Ik voelde de arm van de jongen rond mijn middel glijden.



„Waar gaan we heen?” vroeg ik.



Zachtjes zei ik: „Nee.” Hij streek met zijn hand door mijn haar. „Heel even.”



„Het riviertje?” zei de jongen.



„Zijn ze daar?”



„Weet ik niet.”



Mijn hoofd viel tegen zijn borst aan. Steunend op elkaar strompelden we het pad naar de rivier af. De jongen zette me neer op de bank van de picknicktafel. Ik viel vertraagd achterover op de houten zitting.



„Lig je lekker?” vroeg de jongen.



Ik zei niets, ik keek naar de sterren, maar ze draaiden steeds weg van hun plek. De jongen kwam dichtbij, hij schoof naast me op het bankje. Hij legde zijn handen op mijn heupen. Zijn hoofd verscheen voor me. Ik herinner me zijn ogen, die dichtbij elkaar stonden en zijn haar dat piekerig omhoog schoot. Achter hem ging de lucht tekeer. Met zijn gewicht op me boog hij zich naar mijn hals, hij gaf een natte kus. Ik voelde iets groeien. Ik probeerde te praten. De sterren leken te schudden. Ik wilde het laten stoppen, alles laten stoppen. Ik verlangde naar een paar uur geleden, de jongen hing vlak boven me, zijn lippen glommen van kwijl.



Zachtjes zei ik: „Nee.”



Hij streek met zijn hand door mijn haar.



„Heel even”, zei hij.



Ik draaide mijn hoofd opzij, in mijn ooghoeken stroomde de rivier de stenen glad. De handen van de jongen zaten stevig om mijn middel. Mijn truitje had ik nog aan, het rokje had hij opgetrokken. Ik wilde zijn hoofd niet zien, ik wilde niet dat dat in mijn herinnering bleef. Want ik zou alles onthouden, zoveel wist ik zeker. Het deed geen pijn. Mijn hoofd schuurde zachtjes over het hout en de splinters. Ik probeerde te luisteren naar de rivier, het water stroomde rustig en klonk steeds hetzelfde.



„Wat ben je strak”, fluisterde hij in mijn oor.



De jongen maakte geluiden, geluiden die ik alleen kende uit films. Het klonk idioot, tijdens de film geloofde ik het niet en toen weer niet. Ik wilde dat hij zijn mond hield. Ik had moeten schoppen, slaan en schreeuwen, maar alle kracht had mijn lijf verlaten. Er zat nog wel genoeg fysieke kracht in me, maar mijn hoofd leek uiteen te vloeien. Het was haast of ik mezelf wilde straffen, alsof ik mezelf niet toeliet om me te verzetten terwijl ik niets liever wilde. Toen viel de jongen over me heen als een steen. Ik draaide mijn gezicht naar hem toe, hij zat nog steeds in me.

Fysiek geweld komt minst vaak voor



Dit is veertien jaar geleden. Ik ben nu dertig jaar oud en toch denk ik nog vaak aan een nacht in Italië toen iets gebeurde wat ik niet wilde. Veertien procent van de vrouwen (van 15 tot 70 jaar) heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil meegemaakt, zo blijkt uit de monitor Seksuele Gezondheid 2012 van Rutgers WPF. „Plegers gebruiken allerlei verschillende strategieën. Fysiek geweld komt het minst vaak voor”, aldus Stans de Haas van Rutgers WPF.



Ik reken mezelf tot de groep vrouwen die seksueel misbruikt is, maar de jongen heb ik nooit als een dader of pleger gezien. Ik heb me vaak afgevraagd of hij doorhad dat hij zonder mijn toestemming doorging. Is hij nu een misdadiger of gewoon een ongelofelijke klootzak die niets doorheeft? Journalist Monica Tan stelt in The Guardian van 5 maart: „We zouden niet moeten toestaan dat enkel en alleen het rechtsysteem voor ons helder afbakent wat een verkrachter is en wat, laten we zeggen, een doorsnee eikel is.”



Ik heb nooit aangifte gedaan. Slechts een paar van mijn vrienden weten er überhaupt van. Eerlijk gezegd heb ik daar het meeste spijt van, dat ik er te weinig over heb gepraat. We leven in een wereld waar er nog steeds een taboe ligt op praten over seksueel misbruik. Mijn moeder en mijn leraren deden hun uiterste best om te verhoeden dat ik met een vreemde mee zou gaan, of alleen ’s avonds laat door steegjes zou lopen. Goedbedoeld, maar het gaat voorbij aan het feit dat het in de meeste gevallen van aanranding om een bekende gaat in een alledaagse situatie.



Daarbij komt dat we nog steeds in een vrij traditionele rolverdeling denken, wat niet bijdraagt aan een oplossing. Margriet van Heesch, docent aan de UvA en onder meer gespecialiseerd in seksualiteit, schreef oktober vorig jaar in deze krant: er ‘circuleren culturele ‘scripts’ over hoe mannen en vrouwen zouden zijn. De dubbele moraal. Vrouwen moeten seksueel aantrekkelijk zijn en mannen seksueel actief.’ Ze heeft gelijk. Ik heb zelf een keer een jongen uit bed gestuurd direct na de seks, denkend dat hij dat als een grote opluchting zou zien, maar in werkelijkheid was hij beledigd. Jongens kunnen zich dus net zo zeer slecht behandeld voelen als meisjes.



Ik was bang over mijn ervaring te praten omdat mensen zouden zeggen dat ik me aanstelde



Ik was bang over mijn ervaring te praten, niet eens per se omdat ik me schaamde, zoals je in veel gevallen hoort, maar omdat ik bang was dat mensen zouden zeggen dat ik me aanstelde. Ik zag geen grijs gebied tussen een krijsende ‘nee’ en een enthousiaste ‘ja’. En juist in dat gebied vindt de meeste rommeligheid plaats. Op mijn middelbare school werd gewaarschuwd voor de dader en het slachtoffer kon naar de decaan in een achterafkamertje waar niemand überhaupt heen durfde. Geen van mijn klasgenoten of ikzelf kon zich ook maar voorstellen dat we ooit in dader/slachtoffer-situatie zouden terechtkomen. En zo werd er niet geappelleerd aan de meest voorkomende manier waarop misbruik plaatsvindt.



We moeten het meer over seks hebben, en wat lekkere seks is voor beide partijen, in plaats van te waarschuwen voor enge mannen in bosjes. Praten lijkt de oplossing. Als we niet beginnen om de discussie te verbreden, zullen er elk jaar meer meisjes als ik bij komen. Die niet goed weten hoe ze om moeten gaan met hun verhaal. Een verhaal dat net zozeer voor meisjes als voor jongens van belang kan zijn.



Een paar jaar geleden kwam ik de jongen tegen op een dorpsfeest in hetzelfde vakantiegebied. Hij leek enthousiast om me te zien.



„Dat was grappig hè? Weet je nog die ene nacht?” Hij had geen idee.





Een versie van dit artikel verscheen op maandag 23 maart 2015 in NRC Handelsblad.

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.
Alle reacties Link kopieren
quote:cochise schreef op 08 april 2015 @ 01:49:

Come again?Wat bedoel je? Is dit artikel hier al eerder besproken?
Alle reacties Link kopieren
Wat erg dat er mensen zijn die een nee als je dronken bent geen echte nee vinden. Of dat een verkrachting erger is als het fysiek heel pijnlijk was. Wat ontzettend achterlijk allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Een verkrachting kun je dit toch niet noemen?

Gewoon een erg vervelende manier van samenlopen.

Meisje te teut om nog goed uit haar woorden te kunnen komen, jongen zal ook wel een flinke slok op hebben gehad en toen gebeurde er wat niet had moeten gebeuren.

Niet zo slim gewoon om zoveel te zuipen, dat je amper nog kunt lopen en praten en dan met een jongen in de nacht naar buiten gaan.



Beslist geen leuke ervaring, maar geen verkrachting.
Alle reacties Link kopieren
Nee is idd nee. Fluisterend, stamelend, haperend of stotterend. Als iemand nee niet hoort of wil horen, begaat hij iig een morele misdaad in mijn ogen. Of daar strafrechtelijke vervolging bij past, mag degene zeggen die de nee uitte. 'Heel even', alsjeblieft, mag je hem dan ook heel even hard in zijn edele delen trappen? Heel even, kan voor de ander levenslang duren.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Yavanna schreef op 08 april 2015 @ 02:08:

Wat erg dat er mensen zijn die een nee als je dronken bent geen echte nee vinden. Of dat een verkrachting erger is als het fysiek heel pijnlijk was. Wat ontzettend achterlijk allemaal.Ik was ook flabbergasted dat daar discussie over kan ontstaan. Het is 2015!
Alle reacties Link kopieren
Nee is natuurlijk altijd Nee. Maar wat mij betreft moet er ook een duidelijk JA zijn. Iemand die dronken is en geen enkel initiatief toont, dat is dus geen JA. Het lijkt me helemaal geen slechte gewoonte om bij nieuwe relaties (vooral in geval van jongeren) expliciet te checken wat de ander precies wil.
Alle reacties Link kopieren
Eh die meid zei toch nee?

Dan is het ook nee.

Slim om veel te zuipen, nee

Maar dat mag nooit een excuus zijn. Echt ik snap ook niet wat daar niet duidelijk aan is.

Klinkt ook alsof die jongen haar bewust meelokte.
Wakker worden. Naar de bank strompelen. Uitstrekken. Verder slapen. Ik zou een prima huisdier zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubbeltje4 schreef op 08 april 2015 @ 02:16:

Een verkrachting kun je dit toch niet noemen?

Gewoon een erg vervelende manier van samenlopen.

Meisje te teut om nog goed uit haar woorden te kunnen komen, jongen zal ook wel een flinke slok op hebben gehad en toen gebeurde er wat niet had moeten gebeuren.

Niet zo slim gewoon om zoveel te zuipen, dat je amper nog kunt lopen en praten en dan met een jongen in de nacht naar buiten gaan.



Beslist geen leuke ervaring, maar geen verkrachting.



Want als je dronken bent kun je niemand verkrachten? Ik vind dit zeker wel verkrachting. Er was een "Nee". Er was geen initiatief van het meisje en de jongen voelde al dat hij fout zat, wat blijkt uit dat zinnetje "heel even maar".

Was het slim van het meisje om zich in deze situatie te begeven? Nee. Maar dat geeft die jongen nog niet het recht om haar te verkrachten.
Alle reacties Link kopieren
Er was geen sprake van dwang, dus geen verkrachting.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubbeltje4 schreef op 08 april 2015 @ 02:16:

Een verkrachting kun je dit toch niet noemen?

Gewoon een erg vervelende manier van samenlopen.

Meisje te teut om nog goed uit haar woorden te kunnen komen, jongen zal ook wel een flinke slok op hebben gehad en toen gebeurde er wat niet had moeten gebeuren.

Niet zo slim gewoon om zoveel te zuipen, dat je amper nog kunt lopen en praten en dan met een jongen in de nacht naar buiten gaan.



Beslist geen leuke ervaring, maar geen verkrachting.

Misschien geen verkrachting in de juridische zin, maar toch vind ik het ook 'niet zo slim' (of eigenlijk: moreel onacceptabel) dat iemand iets doorzet nadat de ander 'nee' heeft gezegd.



Maar je hebt in mijn ogen wel gelijk dat het niet zo slim was.



Maar aan de andere kant zeg je niet dat het van die jongen 'niet zo slim' was om 'met een flinke slok op' met een meisje in de nacht naar buiten te gaan.



Is dat geen dubbele standaard?
Alle reacties Link kopieren
quote:dubbeltje4 schreef op 08 april 2015 @ 02:31:

Er was geen sprake van dwang, dus geen verkrachting.Maar toch wel van misbruik maken van de situatie, of ook dat niet?
Alle reacties Link kopieren
Mensen dit het bovenstaande verhaal onder de noemer 'verkrachting' scharen moeten een paar lessen begrijpend lezen gaan volgen.
Alle reacties Link kopieren
Iemand die zoveel gedronken heeft, kan geen heldere beslissing meer nemen. De jongeman in dit date-rape verhaal, nam duidelijk zijn kans en maakte misbruik van de situatie. Dat blijkt wel uit zijn opmerking hoe nauw ze was, ik zou zeggen, waarschijnlijk zelfs met voorbedachte rade. Jongens van die leeftijd weten exact wat ze aan het doen zijn tenzij ze verstandelijk beperkt zijn.



Toen ik puber was, was ik erg voorzichtig bij welk gezelschap ik me vol liet lopen en ik dronk nooit zoveel dat ik bewusteloos raakte. Heel jammer dat niet alle meisjes weten dat iedere jongen of man misbruik kan maken van een situatie en dat staat op hun voorhoofd getattoeerd. Je weet van tevoren niet wie dat zal doen, sommige mensen zijn nogal stiekem en kunnen je beschadigen voor het leven.



Zorg dus dat je afspreekt met je vriendinnen dat jullie bij elkaar blijven. Ik en mijn vriendinnen letten vroeger op elkaar, zorgden voor elkaar en joegen vervelende engerds weg voor elkaar. Je bent nogal kwetsbaar als jonge vrouw. Dus bescherm jezelf. Laat je drankje niet ergens staan want dat geeft engerds de gelegenheid iets erin te doen. Een vriendin van mij is daardoor bewusteloos geraakt. Gelukkig was ik bij haar en heb ik haar met een andere vriendin samen naar huis gebracht. Die was een paar dagen ziek ervan maar goddank heeft de gifmenger haar niet te pakken gekregen. Better safe than sorry! Vertrouw anderen niet zomaar en zeker niet met je lichamelijke en emotionele veiligheid.



Toch vind ik dat de vertelster geen blaam treft. Er is misbruik van haar gemaakt en ze wuift dat weg alsof het niks is. De jongeman is er blij mee waarschijnlijk, ik zou er niet zo overtuigd van zijn dat hij niet snapt wat hij heeft gedaan. Vraag maar aan elke willekeurige man wat hij had gedaan in het geval van een door drank bewusteloos meisje. Nou ja, niet aan Joran van der Sloot, okee. Maar normaal denkende mannen zouden daar geen sex mee hebben.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
quote:pashokje schreef op 08 april 2015 @ 02:38:

[...]



Misschien geen verkrachting in de juridische zin, maar toch vind ik het ook 'niet zo slim' (of eigenlijk: moreel onacceptabel) dat iemand iets doorzet nadat de ander 'nee' heeft gezegd.



Maar je hebt in mijn ogen wel gelijk dat het niet zo slim was.



Maar aan de andere kant zeg je niet dat het van die jongen 'niet zo slim' was om 'met een flinke slok op' met een meisje in de nacht naar buiten te gaan.



Is dat geen dubbele standaard?

Wel verkrachting in juridische zin.

(In België toch).
I don't care what is written about me so long as it isn't true.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubbeltje4 schreef op 08 april 2015 @ 02:31:

Er was geen sprake van dwang, dus geen verkrachting.



Dus iemand die slaapt, onder invloed van medicatie/alcohol/drugs, in coma, bewusteloos... etc...is vogelvrij?

Iemand die niet echt tegenstribbelt/verstijft is van angst daar is ook geen dwang nodig, dus geen verkrachting?

Als dat echt de wet is mag ik hopen dat rechters die toch niet zo letterlijk interpreteren. Of dat er andere wetsartikelen zijn die misbruiken van iemand die geen weerstand kan bieden bestraffen.
Alle reacties Link kopieren
quote:dubbeltje4 schreef op 08 april 2015 @ 02:31:

Er was geen sprake van dwang, dus geen verkrachting.Dan is t dus ook geen verkrachting als iemand GHB in je drankje flikkert.
Wakker worden. Naar de bank strompelen. Uitstrekken. Verder slapen. Ik zou een prima huisdier zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ahum, ik geloof dat een paar mensen hier de film The Accused maar eens moeten gaan kijken en dan eens opnieuw nadenken of dwang noodzakelijk is om het een verkrachting te noemen. En hoeveel gewicht het woordje nee heeft.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Dickie_Greenleaf schreef op 08 april 2015 @ 02:41:

Mensen dit het bovenstaande verhaal onder de noemer 'verkrachting' scharen moeten een paar lessen begrijpend lezen gaan volgen.



Want?

Het kan zijn dat het juridisch gezien geen verkrachting is. Maar het is wel misbruik maken van iemand die geen weerstand kan bieden (en in de volksmond noemen veel mensen dat verkrachting). Is dat volgens de wet niet strafbaar?

Jij weet het blijkbaar precies, dus misschien kun je het even toelichten?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind gewoon dat nee nee is.

Als een jongen te dronken is krijgt hij zijn piemel toch niet omhoog?

Dus dan concludeer ik dat dit exemplaar nog genoeg wist.

Echt wanneer kappen mensen nou eens met roepen dat de vrouw het uitlokt etc.

Moet je dan met een megafoon NEEEEEEHHH brullen?
Wakker worden. Naar de bank strompelen. Uitstrekken. Verder slapen. Ik zou een prima huisdier zijn.
Alle reacties Link kopieren
Iemand die dusdanig onder invloed van alcohol is dat zij geen nee meer kan zeggen heeft niet zulke levendige herinneringen.



Van 6 drankjes ben je niet spontaan wilsonbekwaam. Het meisje in het verhaal maakt een serie slechte beslissingen en heeft hier achteraf spijt van. Dit is bij lange na niet genoeg om van een verkrachting te spreken. Je doet hiermee echte verkrachtingsslachtoffers ernstig tekort.
Alle reacties Link kopieren
Ja want een 'echte' verkrachting is het alleen als je met grof geweld de bosjes in gesleurd word?



Juist die situaties waarin je het niet kan bewijzen en het of met drank/drugs te maken heeft of bijvoorbeeld dat het door een manipulerende bekende wordt gedaan maakt dat een slachtoffer zich jarenlang gaat afvragen of ze het zelf heeft uitgelokt imho.



En als je jong bent kan je na 6 drankjes echt wel aardig van de kaart zijn.



Ik vind het verkrachting. Net zoals een klap valt onder mishandeling en totaal in elkaar gerost worden ook. Het een is van een ergere gradatie dan het andere maar het is allebei mishandeling.
Wakker worden. Naar de bank strompelen. Uitstrekken. Verder slapen. Ik zou een prima huisdier zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Dickie_Greenleaf schreef op 08 april 2015 @ 02:52:

Iemand die dusdanig onder invloed van alcohol is dat zij geen nee meer kan zeggen heeft niet zulke levendige herinneringen.



Van 6 drankjes ben je niet spontaan wilsonbekwaam. Het meisje in het verhaal maakt een serie slechte beslissingen en heeft hier achteraf spijt van. Dit is bij lange na niet genoeg om van een verkrachting te spreken. Je doet hiermee echte verkrachtingsslachtoffers ernstig tekort.



Een 16-jarig meisje kan van al die drank aardig bedwelmd raken volgens mij. En ze was niet helemaal "out" inderdaad. Ze beschrijft flarden van zinnen die ze hoorde en heeft een paar keer nee gezegd. Maar ze was niet in staat om weerstand te bieden. Maar ook lees ik niet dat ze meedeed met de vrijpartij of initiatief toonde. Het woordje "nee", een dronken meisje en geen initiatief zou meer dan genoeg informatie voor die jongen moeten zijn om te weten dat hij fout bezig is.

En je bent alleen een verkrachtingsslachtoffer als je uit de bosjes besprongen bent? Of een pistool op je hoofd had? Ik vind juist dat jij verkrachtingsslachtoffers tekort doet door dit geen verkrachting te noemen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven