Vaginisme - tips?

09-09-2007 23:30 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, ik ben nieuw op het forum, weet nog niet hoe alles werkt, maar here it goes:

Ik heb last van vaginisme. Ben naar de bekkenbodemfysiotherapeut geweest, maar oefeningen bleken onsuccesvol. Ik vroeg me af of hier meer vrouwen zijn op dit forum die hier last van hebben en mij misschien tips kunnen geven.



Iemand bracht mij op het idee van spierontspanners. Nou ga ik natuurlijk geen tijgerbalsem daar aanbrengen, maar heeft iemand anders hier van gehoord of ervaring mee? Of raak je daar meteen incontinent van aangezien de bekkenbodemspier ook andere functies heeft :-p



Maar goed, tips graag!
Alle reacties Link kopieren
Tijgerbalsem is geen spierontspanner , hoor !





6. Problemen op het terrein vd bekkenbodem



In de seksuologie hebben we vooral te maken met bekkenbodemhypertonie en vaginisme. Hier is slechts zelden medicamenteuze beïnvloeding mogelijk (of nodig).



Spastische reacties: bij hypertonie treden soms pijnlijke krampen op (tijdens het orgasme of zelfs bij seksuele opwinding). Een goede spierontspanner vooráf aan een vrijage kan dan verstandig zijn. Mijn beste ervaring is met R/ mefenoxalon 200 mg, S/ 1-2 tabl 1 uur voor seks



Vaginisme: De combinatie van bekkenfysiotherapie en seksuologische begeleiding geeft sommigen onvoldoende angstreductie om het vaginisme te overwinnen. Soms wordt dan gebruik gemaakt van wat alcohol of een sterk anxiolyticum (bvb langzaam opklimmend paroxetine).



Defloratiefobie: dit is een variatie bij sommige van de islamitische vrouwen met vaginisme. Wij zagen daarbij een enkele keer resultaat van midazolam, een combinatie van hypnoticum en anxiolyticum. In nauw overleg met de arts zoekt het koppel daarbij zelf de goede dosering. Nadat de eerste coïtus in halfslaap heeft plaatsgevonden, zeggen zij verder probleemlooos te coïteren.



Ik las zelfs net over botox inlaten spuiten down there.......... aiaiaiaia.....

Waarom ga je niet terug naar je huisarts ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Je huisarts kan lichamelijke oorzaken uitsluiten en je eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog. Voor veel vrouwen een hele stap, maar het kan wel resultaat opleveren. Uitzoeken wat bij jou de oorzaken kunnen zijn, is een eerste stap op weg naar een oplossing. Welke negatieve gedachten of angsten spelen een rol? Verder kan de behandeling onder meer bestaan uit voorlichting over de anatomie en werking van de geslachtsorganen, bekkenbodem- en ontspanningsoefeningen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Tja, lijkt mij logisch dat een bekken bodemfysiotherapeut daar niet veel aan kan doen. Mensen gaan daar heen om oefeningen te doen om een sterkere bekkenbodemspier te krijgen. Daar zal jij dus helemaal geen last van hebben, bij jou is hij al heel sterk en gespannen.



Ik heb er ook last van gehad, was volgens mij ook een deel psychisch door een date-rape.



Het was meteen over toen ik een baby had gekregen.



Maar je begrijpt dat het bij mij dus ook weer niet zo erg was dat seks onmogelijk was. Het was alleen erg pijnlijjk als we er niet alles aan deden om mij te ontspannen (lees op te winden) want ik moest idd heel opgewonden worden (tegen klaar komen aan) voordat het lukte.



Er zijn ook dildoos in de handel, van dun naar dikker, waar je als vrouw thuis mee kan oefenen. Maar in deze gaat er niks boven een loving partner.

Maak niet de fout dat je denkt, ach het gaat toch niet....blijven oefenen en de ene keer zal het beter lukken dan de andere.

Sterkte ermee.
Alle reacties Link kopieren
[quote]blijfgewoonbianca schreef op 09 september 2007 @ 23:43:



. Nadat de eerste coïtus in halfslaap heeft plaatsgevonden, zeggen zij verder probleemlooos te coïteren.





Halfslaap?! Wat is nou weer. Ben je dan slaperig als je seks hebt of zo.
Alle reacties Link kopieren
toestand van halfslaap, waarbij de zintuigen normaal functioneren, doch hieraan geen herinnering bestaat
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
BlijfgewoonBianca: Misschien is de huisarts wel weer een goede stap. De laatste keer dat ik het probeerde, had ik geen angst, voelde ik me zelfs compleet relaxed, dus was extra teleurgesteld dat het gewoon niet lukte, zelfs niet een beetje. Ik zal eens kijken naar die producten die je beschreef in je post, misschien dat het helpt. Dat van die Botox had ik ook gelezen, 1450 euro !! En dan werkt het max. 6 maanden. Gezien ik geen relatie heb op dit moment, zou ik dit niet snel doen. Ben ook geen type voor een one night stand. En ik wil ook wel graag wakker zijn tijdens de seks ;)



Toetyfroety: Bij de bekkenbodemfysiotherapeut leer je juist om je te ontspannen en krijg je ook uitleg hoe het lichaam werkt. Ik kan de spier dus wel ontspannen, maar 'hij' staat gewoon te strak. Heb ook geoefend met dildo's, was ook geen succes, maar moet eerlijk zeggen; het is niet leuk om te oefenen, want het doet gewoon pijn/werkt gewoon niet mee.



Soms kan ik er gewoon verdrietig van worden; het lijkt wel alsof de hele wereld seks heeft zonder hier over na te hoeven denken....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het ook gehad, correctie, ik heb het nog. Ben naar de huisarts geweest en naar de gynaecoloog, alle medische oorzaken zijn uitgesloten. Ben daarna naar de seksuoloog geweest en ik ben nu toch wel een beetje verder gekomen. Eerst hoefde je het daar beneden maar aan te raken en ik verkrampte al. Nu kan er zelfs een kleine vibrator in (iets groter dan middelvinger). Daar ben ik supertrots op. Maar als ik het met mijn vriend wil proberen, lukt het weer niet... maar we geven de hoop niet op, lopen al bijna 4 jaar met dit probleem. Desalniettemin vrijen we evengoed en komen we allebei klaar, maar zonder geslachtsgemeenschap. maar we missen het wel allebei.

Mijn tip: begin met ontspanningsoefeningen (misschien heeft de seksuoloog andere dan de bekkenbodemtherapeut, zou ik toch s proberen) en probeer daarna met een vinger naar binnen te gaan, daarna met een kleine dildo/vibrator, dan naar een groter model. Zo hoop ik dat het bij mij ook gaat lukken! Succes ermee.....
Alle reacties Link kopieren
blijfgewoonbianca schreef op 10 september 2007 @ 08:22:

toestand van halfslaap, waarbij de zintuigen normaal functioneren, doch hieraan geen herinnering bestaat


________________

Hmmmm......beetje als hypnose?
Ik had er ook tijden last van ivm een vervelende seksuele ervaring. Maar nu ik eindelijk een geduldige lieve vriend heb, lukt het ineens. Ik moet wel heel vochtig zijn (ons voorspel duurt vaak wel een half uur of langer), anders gaat het nog steeds niet. En het "makkelijkste" standje vind ik als hij achter me ligt en dan in me gaat (lepeltje-lepeltje). In het begin was dit het minst pijnlijk, maar ik wilde het toch graag om over mijn angst heen te komen. En inmiddels is het voor mij ook erg lekker. Missionarishouding vind ik helemaal niet fijn.
Alle reacties Link kopieren
~[quote]Akkies schreef op 11 september 2007 @ 13:19:

Nu kan er zelfs een kleine vibrator in (iets groter dan middelvinger). [quote]



Hoi Akkies, die vibrator komt me bekend voor, die heb ik ooit van een ex gekregen! Die lukt bij mij ook, gelukkig, maar na dapper zelf een grotere te hebben aangeschaft, was die toch een maatje 'te' denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Dan misschien toch een vibrator kopen die tussen die grote en die kleine zit?
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



misschien heb je hier iets aan: klik

Er is een forum waar je je voor kunt aanmelden, misschien dat je daar nuttige tips kan vinden?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Propje,

Had net even gekeken op die site.... je moet eerst een soort van sollicitatie schrijven om te mogen worden aangemeld op die site. Alsof die mensen daar kunnen bepalen of je vaginistisch genoeg bent! Maar goed, ga later er beter naar kijken, moet zo weg. Maar bedankt iig!
Alle reacties Link kopieren
Autch schreef op 21 september 2007 @ 07:25:

Hoi Propje,

Had net even gekeken op die site.... je moet eerst een soort van sollicitatie schrijven om te mogen worden aangemeld op die site. Alsof die mensen daar kunnen bepalen of je vaginistisch genoeg bent! Maar goed, ga later er beter naar kijken, moet zo weg. Maar bedankt iig!




Hoi,



zo streng zijn ze niet hoor!

Het is eerder een maatregel die daar genomen is om de ongewenste meelezers buiten de deur te houden.

Je hebt geen idee (of misschien wel ) hoeveel mannen het opwindend vinden om mee te lezen en te roepen dat "je gewoon de goeie nog niet gevonden hebt."

"Een echte man kan je wel effe genezen!"



In mijn geval heb ik gewoon geschreven dat ik het vermoeden had vaginistisch te zijn en graag contact met lotgenoten wilde.

Het is echt een hele leuke groep meiden, en een paar partners, die je steunen en waar je je ei kwijt kunt.

Zeker eens proberen!
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik wil graag even kort mijn probleem zeggen hoe ik vaginisisch ben geworden,want ik lijk de enige wel.

Ik ging naar een gynaecoloog,omdat ik zwanger wilde worden.Ik moest voor het eerst inwendig onderzoek en ik vond het doodeng.hij zou alles uitelggen,maar dat deed hij niet.Nadat ik van de pijn in huilen uitbarsten stopt hij pas.(hij had dus niks verteld en ik was geschrokken)



Mjn angst is dus het inwendige onderzoek en over een half jaar ben ik weer ana de beurt,maa ik durf niet.



ik heb het met veel pijn en moeite 1 keer kunen laten doen,maar ben weer net zo bang nu.Wie herkent me verhaal???
Alle reacties Link kopieren
Tip bij het inwendig onderzoek: doe net alsof je moet poepen, druk dus als het ware. Dan is je bekkenbodem niet aangespannen en dan doet het minder pijn als dat echo-ding (ik neem aan de je met inwendig onderzoek een vaginale echo krijgt?) in je komt. Hetzelfde geldt voor het inbrengen van een eendenbek. Het zijn dingen die op een ontzettend onromantische manier toch gewoon moeten.
Alle reacties Link kopieren
Van te voren moet je dan al aangeven dat je vaginistisch bent, dan moet de gyn. daar wel rekening mee houden. Voordat je de afspraak maakt zou je al om extra tijd kunnen vragen.

Ook vragen om de kleinste eendenbek. En misschien vragen of ze hem even onder de warme kraan willen houden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Autch schreef op 21 september 2007 @ 07:25:

Hoi Propje,

Had net even gekeken op die site.... je moet eerst een soort van sollicitatie schrijven om te mogen worden aangemeld op die site. Alsof die mensen daar kunnen bepalen of je vaginistisch genoeg bent! Maar goed, ga later er beter naar kijken, moet zo weg. Maar bedankt iig!nee zo streng zijn ze niet. Het enige wat je aan moet geven is dat je vaginistisch bent en bijv. hoe lang al en wat je er bijv. aan hebt gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Voor wie nog meer wil, hier kun je ook goede informatie vinden: Vaginisme-Dyspareunie
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me heel naar om vaginistich te zijn. Sterkte met de oefeningen en de weg die voor je ligt.
Alle reacties Link kopieren
Reageren op een topic wat 5(!) jaar oud is. Bijzonder
Alle reacties Link kopieren
Na 8 jaar heb ik mijn vaginisme opgelost!



Graag vertel ik jou over hoe ik mijn vaginisme heb opgelost. Ik hoop je hiermee een hart onder de riem te steken en je er van te overuigen dat ook jij van je vaginisme kunt afkomen. Zelf heb ik er maar liefst 8 jaar lang mee rondgelopen. Gedurende die 8 jaar heb ik 2 gynaecologen gezien, 2 bekkenbodemtherapeuten, een hypnotherapeut en een accupuncturist gezien; maar ik kwam niet verder. Totdat ik de voor mij juiste therapeute vond, een specialiste en ervaringsdeskundige op het gebied van vaginisme; Annemarie Tinbergen van het Centrum voor Seksualiteit in Amsterdam www.centrumvoorseksualiteit.nl Zij benaderde het probleem psychosomatisch en pakte samen met mij de oorzaak van mijn vaginisme aan, in plaats van de symptomen te bestrijden. Een effectieve aanpak die ervoor zorgde dat ik wel resultaat boekte in binnen korte tijd van mijn vaginisme af was.



Omdat ik weet hoe groot de impact is van vaginisme op je hele leven, en ik iedereen een vrije bevredigende beleving van seksualiteit gun, gaat het mij ontzettend aan het hart mij te realiseren dat er heel heel vrouwen net als ik destijds gebukt gaan onder de gevolgen van vaginisme. Niet kunnen vrijen betekent vroeg of laat dat dit een grote weerslag heeft op je zelfbeeld, je eigenwaarde, je zelfvertrouwen, je relatie, je vrouwelijkheid en alles wat hiermee samenhangt. Schattingen lopen sterk uiteen, maar wat mij betreft is elke vrouw die kampt met vaginisme er een teveel. Vagisme hangt anno nu nog steeds in een sfeer van anonimiteit en taboe. Graag geef ik bewust gezicht om de anonimiteit op te heffen en het uit de sfeer van taboe te halen en doe hierbij mijn verhaal.



Samen met mijn partner zat ik een aantal jaar geleden in de bioscoop en keek naar de film 'It's complicated' met Meryl Streep. In een van de scenes fluisterde een vrouw tegen haar vriendinnen tijdens een gesprek over seks; Ik heb gehoord van een vrouw die het zo lang niet gedaan had, dat ze helemaal was dichtgegroeid van onderen.' Een komische scène, maar voor mij was dat een zeer pijnlijke waarheid! In de zaal vol lachende mensen zat ik zachtjes te huilen.



Op dat moment liep ik al een aantal jaren rond met het probleem van vaginisme. Sinds de bevalling van mijn zoon op 29 jarige leeftijd was het voor mij niet mogelijk om seks (penetratie) te hebben met mijn partner. Aanvankelijk dacht ik dat dat kwam doordat ik ingescheurd was tijdens de bevalling en dat ik pijn had door littekenweefsel. Ik ging naar een gynaecologe die uiterlijk niets kon ontdekken en mij doorstuurde naar een bekkenbodemfysiotherapeute die met behulp van een sonde de spierspanning in beeld bracht. Door oefeningen kon ik tijdens zo’n meting de spierspanning omlaag brengen, maar op het moment dat ik wilde vrijen kreeg ik dat niet voor elkaar wat penetratie onmogelijk maakte. Achteraf gezien logisch, want de behandeling was er niet op gericht om de werkelijke oorzaak van het probleem aan te pakken.



En dat is nu precies wat er schort aan de behandelingen bij bekkenbodemfysiotherapeuten. Er wordt niet gekeken naar de onderliggende oorzaken van het vaginisme, waardoor het probleem onvoldoende wordt aangepakt. De oorzaak van mijn vaginisme was dat mijn partner toen ik onverwacht zwanger werd wegliep en zijn rol als vader en partner niet op zich kon nemen. Gelukkig kwam hij na verloop tot zijn zinnen, kwam terug en heeft toen zijn verantwoordelijk op zich genomen, maar de schade was al gedaan en had littekens achtergelaten. Samen hebben we heel hard moeten werken om onze liefde te laten slagen en hebben daarin teveel offers gebracht. Mijn hoofd nam het over van mijn hart. Diep van binnen wist ik dat ik niet oud zou worden met deze man, maar je hebt een kind samen en houd veel van iemand en dat zorgde ervoor dat ik door knokte en mezelf steeds meer wegcijferde. Ik probeerde te voldoen aan ‘plaatjes’ zoals ik ze zelf noem. Beelden over hoe je vind dat de dingen zouden moeten, in plaats van de dingen te zien zoals te zijn.



Niet verwonderlijk dat ik vaginistisch reageerde dus. Er ontstond een vicieuze cirkel; elke keer als we een poging deden te vrijen, deed het pijn en spande alles zich nog meer aan. En langzamerhand daalde mijn zelfwaarde, dacht ik dat ik niets waard was als vrouw en nooit meer seks zou kunnen hebben. Dat had een grote weerslag op mijn vrouwelijkheid en kracht. Ik bezocht nog een bekkenbodemfysiotherapeute, een hypnotherapeute en een accupuncturist, maar niets hielp en uiteindelijk had ik het gevoel dat ik tegen de muur stond en geen kant meer op kon. Het idee dat ik echt nooit meer zou kunnen vrijen, was mijn werkelijkheid.



De relatie met de vader van mijn zoon is uiteindelijk gestrand. Een periode van rouw volgde, maar na verloop van tijd werd ik sterker en vond ik mezelf terug. Ik kwam weer in mijn kracht en dat straalde ik al snel weer uit. Na een periode waarin ik weinig contact zocht met andere mannen, stond ik er ineens voor open, maar ja, toen ik het bed indook met een leuke man, kwam ik mijn probleem snel weer tegen. Zo kan het niet langer! En ik besloot weer op zoek te gaan naar een oplossing. Ik kwam terecht bij het Centrum voor Seksualiteit in Amsterdam www.centrumvoorseksualiteit.nl, waar ik in behandeling kwam bij Annemarie Tinbergen, seksuologe, psychotherapeute en ervaringsdeskundige op het gebied van vaginisme. Samen met haar wist in korte tijd met behulp van haar kennis en ervaring de vinger op de pijnlijke plekken te leggen en zo kon ik werken aan het oplossen van al die blinde vlekken die er jarenlang voor zorgde dat ik vaginistisch reageerde. Ik kwam alles onder ogen, liep niet langer weg en ging de strijd aan met mijn angsten en met resultaat. Al na een paar sessies was ik weer in staat om seks all the way te hebben met een weergaloos orgasme als resultaat!



Aanvankelijk ging het wankel, maar inmiddels geniet ik weer volop van mijn seksualiteit. Ik voel mij weer op-en-top vrouwelijk en geniet volop van het leven! De sleutel daarin is voor mij totale overgave geweest, want er is nogal wat moed voor nodig om de waarheid onder ogen te komen. En als je weet dat je niet kunt vrijen, is het doodeng om iets met een andere man te beginnen. Maar gelukkig hebben de juiste mannen mijn pad gekruist en mij vol geduld en liefde geholpen om mijn probleem op te lossen. Ik ben ze diep dankbaar. Tegelijkertijd realiseer ik mij ook de impact die het heeft gehad op de vader van mijn zoon, die heeft immers ook jarenlang geduld moeten hebben. Ook hem ben ik daarvoor dankbaar, ook al is onze liefde gestrand.



Jarenlang heb ik dus vergeefs gezocht naar de sleutel en gedwaald langs deuren van bekkenbodemfysio- en andere therapeuten. Wie weet hoeveel eerder ik van mijn probleem was af geweest als ik eerder bij de juiste therapeut terecht was gekomen. De oorzaak van vaginisme is voor elke vrouw weer anders en vereist dus maatwerk. Daarom kun je niet een standaard behandeling van bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeute daarop loslaten. Vaginisme eist een persoonlijk toegesneden aanpak. Maatwerk dat alleen geleverd kan worden door iemand die samen met jou kijkt naar de oorzaken die jouw specifieke vaginisme. Iemand die dus kijkt naar de psychosomatische oorzaken die ervoor zorgen dat jouw bekkenbodemspier zo gespannen is, zodat je iets aan die oorzaken kunt doen. Dat je bekkembodemspier te gespannen is, wist je al, dat hoeft niet nog eens te worden vastgesteld middels een sonde. Het probleem reikt dieper!



Na mijn zoektocht wil ik vol vuur (en geheel belangeloos) de medische wereld ervan overtuigen dat het belangrijk is vooral naar de (psychosomatische) oorzaken van het probleem te kijken, en jou als mens en het probleem holistisch te benaderen, niet enkel technisch. Samen met Annemarie Tinbergen ben ik een offensief begonnen en ga ik binnenkort mijn persoonlijke verhaal vertellen aan (huis)artsen, bekkenbodemfysiotherapeuten, seksuologen in opleiding en andere professionals die in aanraking komen met vaginistisch reagerende vrouwen. Ik schaam mij niet langer te zeggen dat ik vaginistisch heb gereageerd en realiseer mij dat het belangrijk is om er gezicht aan te geven en naar buiten te treden om jou en andere vaginistisch reagerende vrouwen te helpen. Weg met de taboe!



Sterker nog: jouw vagina is een bloem, die alleen kan openbloeien onder de juiste omstandigheden. Als het niet veilig is, zal ze gesloten blijven. Je kunt haar zien als jouw persoonlijke poortwachter, een bondgenoot die het beste met je voorheeft en jou beschermt. Zie jouw vaginisme dus als iets moois, een weergave van je onderbewuste.



Het vinden van de juiste therapeut is heel persoonlijk en het is belangrijk dat je iemand vindt bij wie je je op je gemakt voelt. Voor mij is dit Annemarie Tinbergen geweest van het Centrum voor Seksualiteit in Amsterdam. Zonder haar zou ik waarschijnlijk nog steeds met mijn vaginisme hebben rondgelopen. Ik ben haar dus heel dankbaar en raad je van harte aan een bezoek te brengen aan haar website (bovenvermeld) om meer over haar aanpak te weten te komen. Annemarie schrijft veel over dit onderwerp en er verschenen meerdere boeken van haar hand, ook een boek over hoe zij haar vaginisme zelf oploste.



Ik wens jou van uit de grond van mijn hart veel moed toe en hoop dat mijn verhaal je steunt en je nieuwe moed geeft om de volgende stap te zetten in het oplossen van jouw vaginisme. Moge je jouw sleutel vinden die de poort naar jouw seksualiteit opent.



Indien je nog behoefte hebt aan meer informatie, kun je mij altijd een e-mail sturen [...]



Hartelijke groet,

[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 28-10-2016 20:34
Reden: privacy
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
@Lancelotte

Ben diep onder de indruk van je verhaal. Was gewoon nieuwsgierig naar dit topic en kwam t dus tegen. Ik hoop dat je hiermee veel dames kunt helpen, want t lijkt me heel moeilijk.



Wat ontzettend fijn dat je weer goed in je vel steekt en dat je je verhaal zelfs met professionele mensen en Viva dames deelt! Ik vind het ook heel bewonderenswaardig dat je je 'mannen' dankt voor de steun aan jou. Wat kun jij er op een goeie manier mee omgaan. Laat het anderen inderdaad ook inspireren en tot hulp zijn.

Het lijkt me wel nodig als ik je verhaal lees, dit taboe moet geen taboe meer zijn!



Heel veel succes met alles!
Alle reacties Link kopieren
Dit klinkt erg herkenbaar.. Ik ga je mailen! Dankje voor je verhaal.
Maak van een mug een vlinder.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven