De konijnen komen

26-10-2014 13:54 97 berichten
Al heel lang willen mijn dochters een konijn, ik heb er eerst even heel goed over nagedacht en me goed ingelezen. Ik ben over het algemeen erg tegen huisdieren omdat ik het heel vaak gewoon hartstikke zielig vind zo'n beestje in gevangenschap. Maar goed, morgen is het zo ver, er wordt een groot konijnenhok bezorgd met een ren van 3 bij 2 meter er aan vast, dus volgens mij is dat niet meer zielig. We gaan morgen 2 konijnen uitzoeken bij een gepensioneerde boer die allerlei dieren als hobby houdt. We mogen kiezen, hij heeft er heel veel en ze lopen allemaal buiten samen met de geiten in een wei. Dat is dus van belang omdat wij ze ook buiten gaan houden en het nu al koud is buiten. Deze meneer vertelde dat hij veel jong spul rond heeft lopen en ook 2 zusjes van 2 maanden die volgens hem prima samen kunnen. Ik denk dat we die dan maar mee gaan nemen morgen.

Het wordt een spannende dag morgen, mijn dochters zijn helemaal opgewonden. Maar goed, ik maak me toch wel zorgen over de winter, als het heel koud is heb ik geen andere plek voor ze en dan zouden ze moeten gaan overwinteren bij vrienden in een stal omdat we maar een heel klein schuurtje hebben en er met moeite de fietsen nog inpassen. Ik zou het voor de kinderen jammer vinden als de konijnen tijdelijk weg moeten. Naast goede isolatie van het nachthok en heel veel hooi in het hok zag ik dit op internet, is dat wat? http://essentialelements. ... voor-uw-huisdier-120.html Ik zit er dus dan aan te denken om dit in het nachthok te leggen voor als het heel erg koud mocht zijn in de winter. Iemand nog andere tips voor de koude winter?
Alle reacties Link kopieren
Nog een argument om voor een (goede) opvang te kiezen: daar weten ze in het algemeen perfect wat voor karakter de konijnen hebben. Grote kans dat ze bij die boer bijna nooit in handen komen en dus niet goed gesocialiseerd zijn. Maar weinig konijnen doe je uberhaupt een plezier met oppakken. In de opvang weten ze waarschijnlijk beter welke konijnen goed samengaan met kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Castratie bij vrouwtjes is altijd veel duurder omdat de ingreep veel zwaarder is. Mijn rammetjes zijn beiden voor 50 euro gecastreerd. Mijn vrouwtje kostte 100 euro. Die 500 euro ga je in ieder geval niet halen Netniet.

In Ede zit een opvang Huize Pluis. Het grootste deel van hun konijnen zit buiten opgevangen dus dat zou geen probleem moeten zijn. Je kunt er ook voor kiezen om bij de boer een voedster te halen en dan in de opvang kiezen voor een gecastreerd rammetje. Zij kunnen je dan ook helpen met het koppelen van de twee.
Konijnen doe je geen plezier met kinderen als eigenaar. Kinderen willen er continu aan zitten en vasthouden en daar zijn veel konijnen niet van gecharmeerd. Bovendien zijn dit blijkbaar geen gesocialiseerde dieren als die met een hele groep buiten leefden, dus zullen ze wellicht helemaal niet goed opgepakt kunnen worden.
Vrouwtjes konijnen kun je ook beter laten helpen, omdat ze baarmoederkanker kunnen krijgen. Bij 'n vrouwtje kost het ca. 100 euro, bij 'n mannetje 60.
Alle reacties Link kopieren
Collega voor de zomer:

"Dochter van 13 wil konijnen en dat mag ze, als we op vakantie zijn geweest."

"Uhhh, heb je volgend jaar dan geen probleem met de vakantie?"

"Dat zien we dan wel weer."

Mijn gok, als ze volgend jaar halen: dan geven ze de 2 zusjes (ja, al heb ik aangedrongen op voedster en ram) de vrijheid.

Konijnen zijn inmiddels aangeschaft na de vakantie. En zijn ook al de pubertijd door, min of meer.

Eentje heeft al snot gehad, konijnen hebben 1 dag apart gezeten, want DA wilde poep onderzoek doen bij zieke. Gevolg, konijnenzussen kwamen weer bij elkaar en vochten elkaar meteen de tent uit. Voor dit gebeuren vlogen er ook plukken in de rondte, "maar dan waren ze aan het stoeien en de ene joeg zo leuk achter de ander aan."

Konijnen jagen niet, ze zijn aan het knokken en voor het echie, wat dus overduidelijk werd toen ze 1 dagje apart hadden gezeten.

Nu, een paar weken later, toleren ze elkaar weer, maar krijgen ze last van hoknijd. Grommen en bijten als kind voerbak wil pakken en neerzetten. Gevolg: dochter vindt de nijnen niet leuk meer en wat haar betreft mogen ze naar de slager.

Collega sputtert nog en zegt dat ze verantwoordelijkheid moet nemen voor de levende have die ze in huis halen. Voor nu zorgt zij voor de konijnen, maar dochter moet dit in de toekomst weer zelf gaan doen. Tot overmaat van ramp hebben ze nu ook muizen in het hok, wat natuurlijk een perfect excuus geeft aan dochter, want ze is bang voor muizen.

Ik zie al een ellendig leven voor me voor die 2 zusjes. Winter komt eraan, dus is het niet meer gezellig buiten bij de konijnen zitten, zeker niet met die muizen.

Ik heb al gezegd dat ze de 2 zussen vast aan moet melden bij de opvang. En de hele bende dan daar moeten afgeven. En als ze dan nog steeds een huisdier wil, ze maar knuffel bij de bart smit moeten uitzoeken, zo'n ding op batterijen. Die doen wat je zegt en als je genoeg van ze hebt, kan je ze gewoon in de hoek gooien en negeren.

Ik word zo moe van mensen, die denken dat ze de zorg voor een levend wezen als pedagogisch leermiddel in kunnen zetten. Als kind later ooit zelf een kind krijgt heeft ze alvast geoefend.

Ja, op een levend wezen en zonder consequenties. Als men dit met kinderen zou doen, zou heel de wereld op de achterste benen staan, maar omdat het maar een dier is, kan het straffeloos.

Deze konijnen zijn volledig afhankelijk ons mensen die ze huisvesten. Ze worden hun hele leven opgesloten, hebben geen enkele integriteit van lijf en leden, want worden naar believen opgepakt, geknuffeld en vastgehouden. Ze krijgen het eten en drinken wat wij ze voorschotelen, wij bepalen wanneer ze mogen lopen en wanneer ze braaf in hun hokje moeten.

Mogen ze deze levenslange opsluiting dan svp doorbrengen met iemand met wie ze harmonieus natuurlijk gedrag kunnen hebben, ipv met een zus met wie ze een leven lang in een wapenstilstand leven op 6 vierkante meter? Ze kunnen elkaar geeneens uit weg, of kan jij dat wel in de badkamer met je zus, als je daarin opgesloten zou zitten?
Je reactie zegt meer over jou dan over mij....
quote:yajes schreef op 26 oktober 2014 @ 14:38:

Eerlijk gezegd vind ik het een beetje een rare reden om alleen een vrouwtje te willen omdat je dochters dat willen.

Zou ik ook vinden, als het geen verschil maakte kregen ze gewoon 2 vrouwtjes. Blijkbaar maakt het wel verschil en nu zitten we dus te overleggen. Ze willen op dit moment nog perse ieder een eigen konijn. Het wordt dus of dat beide konijnen van hun samen zijn of we gaan loten.
quote:elninjoo schreef op 26 oktober 2014 @ 15:02:

Vrouwtjes konijnen kun je ook beter laten helpen, omdat ze baarmoederkanker kunnen krijgen. Bij 'n vrouwtje kost het ca. 100 euro, bij 'n mannetje 60.



Dat is ook de rede waarom mijn vrouwtje geholpen is. En ze kreeg ook last van haar hormonen in de puberteit.

Maar voor 100 euro is het mij niet gelukt. Bij mij in de omgeving was 160 euro het goedkoopst. Er kwamen zelfs bedragen van 200 euro voorbij.
quote:elninjoo schreef op 26 oktober 2014 @ 15:01:

Konijnen doe je geen plezier met kinderen als eigenaar. Kinderen willen er continu aan zitten en vasthouden en daar zijn veel konijnen niet van gecharmeerd.Mijn kinderen zijn geen kleuters meer, 7 en 9. Bovendien ben ik er bij om een en ander in goede banen te leiden.
quote:netniet schreef op 26 oktober 2014 @ 15:09:

[...]



Zou ik ook vinden, als het geen verschil maakte kregen ze gewoon 2 vrouwtjes. Blijkbaar maakt het wel verschil en nu zitten we dus te overleggen. Ze willen op dit moment nog perse ieder een eigen konijn. Het wordt dus of dat beide konijnen van hun samen zijn of we gaan loten.Ik zou zeggen, de konijntjes zijn van het hele gezin.
Alle reacties Link kopieren
Welk verschil dan? Ieder konijn heeft zijn eigen karakter.

Mannetjes zouden rustiger zijn dan vrouwtjes. Is hier niet aan de orde. Ons vrouwtje is de rust zelve. Ons mannetje een echte drukte maker.



Net als bij mensen heeft elk konijn zijn eigen karakter. Mannetjes en vrouwtjes zijn allebei heel leuk.
All people have the right to stupidity. But some abuse the privilege.
quote:netniet schreef op 26 oktober 2014 @ 15:13:

[...]



Mijn kinderen zijn geen kleuters meer, 7 en 9. Bovendien ben ik er bij om een en ander in goede banen te leiden.Dus die van 7 en 9 willen niet te pas en te onpas met die konijnen knuffelen? Konijnen houden daar dus niet van en je doet ze geen plezier met 'n eigenaar die continu wil oppakken en kroelen. Maar als die kinders dat zelf doorhebben, zijn ze ze wellicht snel zat en kun jij de verzorging voortaan op je nemen. Als je ze bij die boer weghaalt waar ze nauwelijks gesocialiseerd zijn, spartelen en krabben ze wellicht wel van zich af als ze opgepakt worden en is het helemaal snel opgelost.
quote:elninjoo schreef op 26 oktober 2014 @ 15:58:

[...]



Dus die van 7 en 9 willen niet te pas en te onpas met die konijnen knuffelen? Konijnen houden daar dus niet van en je doet ze geen plezier met 'n eigenaar die continu wil oppakken en kroelen. Maar als die kinders dat zelf doorhebben, zijn ze ze wellicht snel zat en kun jij de verzorging voortaan op je nemen. Als je ze bij die boer weghaalt waar ze nauwelijks gesocialiseerd zijn, spartelen en krabben ze wellicht wel van zich af als ze opgepakt worden en is het helemaal snel opgelost.

Ik schreef toch al dat ik daar een stokje voor zou steken als dat zo mocht zijn? Ik denk toch dat jij wel de eerste zal zijn die wil beamen dat kinderen niet altijd hun zien hoeven te krijgen?

Als ze te pas en te onpas tegen de wil van de konijnen met ze zouden willen knuffelen dan zou ik simpelweg niet goed vinden. Dochters zitten veel filmpjes te kijken op internet over hoe voor konijnen te zorgen en begrijpen de theorie van hoe bang konijnen kunnen zijn voor mensen omdat ze prooidieren zijn. De boer vertelde uit zichzelf dat de konijnen heel tam zijn omdat er vaak kinderen in de wei komen spelen met de geitjes en de konijnen.
Alle reacties Link kopieren
quote:gympie26 schreef op 26 oktober 2014 @ 14:35:

[...]





Ik vond het meevallen, 60 euroDat valt zeker mee. Ik was voor castratie 150 euro kwijt!
Alle reacties Link kopieren
Konijnen

lijken hele makkelijke huisdieren. Maar dat zijn ze niet. Ze worden

veel vaker ziek en gaan vrij makkelijk dood. Een ziek konijn stopt met

eten en kan binnen 24 uur sterven omdat de darmen stil komen te liggen.

Dan moet je ze dwangvoeren om te voorkomen dat ze doodgaan. Dat is geen

klusje voor een kind. Dus dat zouden jullie dan zelf moeten doen.



De dierenartskosten zijn hoger dan bij andere huisdieren. En als

konijnen pijn hebben, gaan ze heel hoog gillen. Ik vind het geen

geschikte dieren voor jonge kinderen.



Magere hein is nooit ver weg, ik heb zelf 4 konijnen begraven dit jaar.

Drie hadden er tumoren en eentje had myasis, maden in de huid. Die

laatste kun je bijna niet voorkomen, dat kan altijd gebeuren. Als er

eenmaal maden in de huid zitten, moet je naar de dierenarts rennen. Dat

moet sowieso met konijnen als ze wat hebben.



Waarom nemen jullie niet twee kittens? Die kosten veel minder. Konijnen

kunnen ook 10 jaar oud worden he. Veel makkelijker, veel minder ziekte.

Dan kunnen jullie wel twee zusjes nemen. Het is maar een suggestie hoor,

ik zeg het omdat er ellendige dingen kunnen gebeuren en dat is een

harde leerschool voor jonge kinderen.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Ik vind het geen probleem om ook voor de konijnen te zorgen bij dingen die ze nog niet kunnen. Ik zal mijn kinderen stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen omdat ik het voor hun ontwikkeling goed vind om hun verantwoording te leren nemen. Ik verwacht niet dat mijn kinderen meer kunnen doen dan eten geven en hok verschonen. Het signaleren van ziekte en de verzorging van eventuele zieke konijnen neem ik met alle liefde op mij.

Tja, waarom nemen wij geen kat, leuke beesten hoor. Maar ik wil beslist geen dieren in huis. Konijnen kan je prima buiten houden.
Alle reacties Link kopieren
Ik

heb trouwens wel twee zussen bij elkaar gehad, meerdere zusterkoppels

gehad. Maar ik kan dan ook zelf koppelen. Dat koppelen van konijnen is

iets heel aparts en is iets waar je je over in moet lezen. Bij zussen

kan de koppeling na een tijdje toch mislukken. Ik heb een koppel moeten

ontbinden na 1,5 jaar.



En ze kunnen idd zo vechten dat ze allebei geopereerd moeten worden om

alle wonden te hechten. Het zijn huisdieren voor de gevorderde

huisdiereneigenaar maar dat is niet algemeen bekend. Ze kunnen zoveel

problemen krijgen, bv altijd slappe ontlasting door verkeerd voer, een

ziekte die EC heet waar je niet tegen kunt inenten waardoor ze half

verlamd kunnen raken. Een oorontsteking bij een konijn kan leiden tot de

dood, als je er niet op tijd bij bent. Snot komt veel voor, dat kan

eindigen in longontsteking zonder intensieve verzorging. Gas,

verstopping, een stille darm en haakjes komen veel voor.



Kortom, een kat is zoveel makkelijker en die kun je wel optillen en

knuffelen.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
quote:gladoortje74 schreef op 26 oktober 2014 @ 16:48:

Kortom, een kat is zoveel makkelijker en die kun je wel optillen en

knuffelen.Buurvrouw van 2 huizen verderop heeft honden, katten, konijnen en een paard. Die kan ik altijd om raad vragen. Ze was al zo aardig om samen met dochter een lijst met benodigdheden op te stellen. Dierenarts woont hier zo goed als in de straat en ik houd mijn ogen open om de gezondheid in de gaten te houden. Als mijn kinderen een kat zouden willen dan moeten ze een andere moeder zoeken, ik wil echt helemaal nooit een kat in huis. Ik moet er werkelijk niet aan denken.
Alle reacties Link kopieren
O

sorry, ik had je reactie nog niet gelezen, mijn telefoon is nogal

traag. Katten kunnen niet alleen buiten, nee. Als je dan wel voor

konijnen gaat, op de bunny bunch vindt je veel informatie over de do's

en don'ts. Het kan je veel ellende besparen om je goed in te lezen. Daar

kun je ook vragen stellen, men helpt je daar graag.



Als ze ziek zijn, kun je beter eerst naar de dierenarts gaan. Omdat ze

zo snel dood kunnen gaan aan niet eten. Op de bunny bunch staat een

lijst met dierenartsen die ervaring hebben met konijnen. Dat hebben ze

niet allemaal namelijk. Er worden nog wel eens aandoeningen verkeerd

gediagnosticeerd en dat kan het konijn het leven kosten.



Natuurlijk heb je ook konijnen die nooit wat mankeren. Gelukkig wel. Ze

kunnen dus 10 jaar oud worden, zelfs ouder. Ik hoop dat jullie

probleemloze konijnen krijgen want ik heb nogal wat pech gehad. Maar

wees dus op je hoede wbt ziekte en niet eten. Jullie geven ze wel lekker

de ruimte, dat is heel belangrijk. Succes ermee iig.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Wat een geneuzel hier altijd over konijnen. Toen ik klein was hadden we konijnen, buiten maar wel tam omdat wij er als kinderen iedere dag mee bezig waren. Die zaten idd niet met je te knuffelen, maar wij vonden het leuk om ze door te tuin te zien huppelen en zijn relatief oud geworden en waren gezond dus is nooit een probleem geweest. Verschonen deden wij zelf, laten inenten, nagels knippen ed deed mijn moeder.



Nu ook al 8 jaar een stelletje, ram en voedster, vrouwtje is gesteriliseerd. Niet tam, maar dat hoeft van ons niet zo nodig.



Hele jaar door buiten, ook als het vriest. Alleen als het vriest en het waait daarbij erg hard, doe ik een stuk plexiglas voor het open gedeelte.



En 'voor de gevorderde huisdiereigenaar'?? Als je je inleest is het houden van konijnen echt geen hogere wiskunde.
Alle reacties Link kopieren
Dat

is altijd fijn als je iemand dichtbij hebt die je om raad kan vragen.

Die ook even kan komen kijken. Ervaring is best belangrijk als je

konijnen houdt en dat heb je nog niet in het begin.



Ik vind konijnen echt geweldig en ik vind dat je er geduld door leert te

hebben. Konijnen zijn nogal schrikkerig en je moet ze heel vriendelijk

en rustig benaderen. Sommige konijnen worden nooit erg knuffelig maar

een aai over hun bol vinden ze vaak wel lekker.



Maar je moet dus een beetje je best doen om ze niet te laten schrikken

en ik word er een geduldiger mens door. Als ik ga lopen zwaaien met mijn

armen, gaan ze keihard stampen en rennen weg. In die zin zijn het wel

geschikte dieren voor kinderen, tenzij ze het niet kunnen leren zich

heel rustig te gedragen.



Maar als je dus vragen hebt waar de buurvrouw ook geen antwoord op

heeft, op de bunny bunch zitten veel ervaren konijneneigenaren. Ik kom

er ook, ik heet daar Dolly. Zeker aan te raden als je konijnen hebt om

daar af en toe te komen.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
Bereid je voor op heel veel schoonmaakwerk. Die beestjes maken er echt een teringzooi van. In de winter deed ik ook handdoeken over de kooi, windvrij maken dus. En ik deed een dikke sok om de waterfles zodat het water niet bevroor.
Confidence is not; "I know they'll like me". Confidence is; "I'll be fine if they don't".
Bij huisvesting met twee voedsters is de kans op redelijk aanwezig dat je ze moet castreren. Want voedsters kunnen anders behoorlijk last hebben van hormonen. en let op, dan is een voedster een stuk duurder dan een gecastreerde ram
quote:netniet schreef op 26 oktober 2014 @ 15:13:

[...]



Mijn kinderen zijn geen kleuters meer, 7 en 9. Bovendien ben ik er bij om een en ander in goede banen te leiden.dan kan je ze prima uitleggen dat een mannetje en vrouwtje veel beter is
quote:jackie_o schreef op 26 oktober 2014 @ 17:21:

Bereid je voor op heel veel schoonmaakwerk. Die beestjes maken er echt een teringzooi van. In de winter deed ik ook handdoeken over de kooi, windvrij maken dus. En ik deed een dikke sok om de waterfles zodat het water niet bevroor.Ik hoop dat ze ergens heel netjes in een vast hoekje van de ren poepen en plassen en niet in het hok en ik daar dan zo'n konijnen wc neer kan zetten.
quote:sabbaticalmeds schreef op 26 oktober 2014 @ 17:29:

[...]



dan kan je ze prima uitleggen dat een mannetje en vrouwtje veel beter isJa, dochter van 9 had de naam Olivia bedacht voor haar konijn, nu is ze hard over een jongensnaam aan het nadenken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven