Let op de laatste reactie is ouder dan 14 dagen.
Snel reageren is daarom uitgeschakeld.
 1. quote:
  hiesje schreef op 06 januari 2012 @ 20:19:
  Dat is grappig ik ken juist een limburgs drie koningen liedje, dus ik weet zeker dat het in limburg ook is, maar ik woonde toen ik klein was in brabant en daar deden we er niks mee.  Typisch, ik ben in Brabant opgegroeid en dat was als kind zijnde zo ongeveer het feest van het jaar :-p. Wachten tot het ging schemeren en dan langs de deuren, geschminkt, met een lampion en verkleed en maar zingen voor snoep. Bij thuiskomst meteen de buit inventariseren. Was echt erg leuk. Vind het jammer dat ze het in mijn wijk niet doen (te weinig kinderen in die leeftijd).

  je wist trouwens ook snel genoeg waar je moest zijn voor het betere snoep (in plaats van de mandarijnen ;-)).
 2. Hier in Vlaanderen is Driekoningen voor zover ik weet de enige dag dat je zingende kinderen voor je deur kan aantreffen. Hier wordt denk ik geen snoep gegeven maar geld, en lampionnen worden ook niet gebruikt. Gewoon overdag en 3 verklede kinderen waarvan 1 zwart geschminkt :-p

  Oh, en Driekoningentaart eten. Ik vroeg me vandaag nog af of jullie dat in NL ook doen :)
 3. :-(

  op 3 koningen hoor je toch je kerstboom weer af te tuigen?
  anders brengt het ongeluk, zeggen ze...
 4. Als wij na een ronde door de buurt weer thuis kwamen gooiden mijn broertje in ik onze zakken leeg op tafel en gooiden we alles wat we beide niet lekker vonden meteen weg. De rest werd geruild of gewoon afgegeven.
  En er waren inderdaad altijd bepaalde adressen waar je van de vieze dingen kreeg. Ik vond mandarijnen wel lekker maar soms kreeg je van die taaie meusli repen, taaie schuimpjes en dat soort snoep waarvan je je afvroeg of het nog wel goed was. :-p
 5. quote:
  Iskra schreef op 06 januari 2012 @ 20:58:
  Hier in Vlaanderen is Driekoningen voor zover ik weet de enige dag dat je zingende kinderen voor je deur kan aantreffen. Hier wordt denk ik geen snoep gegeven maar geld, en lampionnen worden ook niet gebruikt. Gewoon overdag en 3 verklede kinderen waarvan 1 zwart geschminkt :-p

  Oh, en Driekoningentaart eten. Ik vroeg me vandaag nog af of jullie dat in NL ook doen :)


  Inderdaad, hier in Vlaanderen is driekoningen heel normaal:
  Driekoningen driekoningen, geef mij nen nieuwen hoed, etc...

  Ik deed het als kind ook altijd, en bijna iedereen gaf wel iets van snoep of klein muntje. Het is ook de enige keer dat kinderen vroeger aan de deur kwamen. Tegenwoordig heb ik het idee dat driekoningen wat in de vergetelheid begint te geraken, en halloween zijn opmars maakt. Maar hier zijn ze vandaag ook aan de deur geweest, en ik geef altijd iets. Als ze tenminste moeite hebben gedaan om zich leuk te verkleden.
 6. Ja, bij ons stonden ze met Kerstmis aan de deur O_o
  Voor de rest niemand gezien (maar ik zit ook wel op kot, hier komen ze niet :) )
 7. Hier ook Brabant en natuurlijk heb ik vroeger 3 koningen gezongen, Leuk!
  Hier komen helaas niet meer zoveel kinderen zingen maar voor degen die kwamen hadden we snoepzakjes gemaakt.
  Leuk! Mijn dochtertje vond 't ook helemaal leuk.

  Ik ken dan weer geen Sint Maarten jammer genoeg.
  Ik ben een kneuterd, ik vind al dat soort dingen leuk.

  Misschien klopt het niet allemaal, maar het is wel waar
 8. Win een reis naar modestad New York

  Wandelen door Hyde Park. Lunchen in Times Square. Wie heeft een tripje naar New York nu niet op de bucket-list staan? Goed nieuws: je kunt 'm hier winnen. Doe snel mee! #adv

  Lees verder

 9. In het land van mijn man, krijg je kadootjes met Drie Koningen. Ik dacht dat het in nederland alleen de dag was waarop de kerstboom ECHT weg moet.

  Ik woon trouwens boven de rivieren en dat hele sint maarten is ook nieuw voor mij, volgens mij doen ze dat hier pas sinds een jaar of 2/3
 10. Ik woon toch al mijn hele leven in Brabant, maar hier in de buurt wordt niks met drie koningen gedan, ook niet met Sint Maarten trouwens.
 11. quote:
  janna2 schreef op 06 januari 2012 @ 21:48:
  Ik woon toch al mijn hele leven in Brabant, maar hier in de buurt wordt niks met drie koningen gedan, ook niet met Sint Maarten trouwens.


  Ik ook uit Brabant, maar bij ons in de straat werd het alleen gedaan door een gezindat uit Tilburg kwam, daar was het traditie, bij ons niet.
  Zeer regionaal dus

  Een goed geheugen weet wanneer het moet vergeten
 12. 3 koningen, is dat niet zo dat je iets (weet even niet meer precies wat) ergens in een taart mee bakte en als iemand dat dan in z'n taartpunt had iets bijzonders had? Zo'n vaag iets wat nu door m'n hoofd gaat, heb ook geen idee hoe ik eraan kom :sarcastis

  Ken de verhalen van zowel Driekoningen als Sint Maarten niet, wordt aan allebei niet gedaan hier (Groene Hart). Misschien in de dorpen maar in de steden heb ik het nog nooit gehoord in ieder geval.
  Mochten ze nou toch hier aan de deur staan zingen (dat wil zeggen, voor de intercom bij de voordeur beneden :P) doe ik de deur voor ze open en ga ik voor ze bij mijn eigen voordeur zijn heeeeeeeel hard zoeken naar iets lekkers voor ze! ;-)
 13. .
  Sinas wijzigde dit bericht op 26-04-2013 23:16 met 99%
 14. quote:
  sinas schreef op 06 januari 2012 @ 22:53:
  [...]
  Ook krijg je dan een eierkoek en als je geluk hebt zit er een boon in en heb je een prijs gewonnen.

  [...]
  Goed, een boon dus. En dan een prijs. En taart, eierkoek - ik zat in de buurt ;-)
 15. Hier is het echt een taart (frangipane, met bladerdeeg) en daar wordt een boon of een ander voorwerp in meegebakken. Je eet met een aantal mensen van de taart, tot iemand de boon heeft. Die is dan de koning(in) die dag en krijgt de kroon (die standaard bij de taart zit ;-) )
 16. Nee! We hebben al Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas en kerst gehad. Het is wel goed met ze!
 17. Ik vind het zo jammer dat er tegenwoordig vrijwel geen driekoningen meer wordt gezongen. Wij keken er als kind inderdaad enorm naar uit! Samen met beste vriendjes en vriendinnetjes verkleden, origineel liedje instuderen (hier géén nieuwe hoed) en aanbellen en zingen maar...

  Vandaag zijn wij met een selectie van mijn koor geweest om geld op te halen voor onze nieuwe productie... nou, dat is een geweldig bedrag voor 3 uur zingen geworden! Ik vind het nog steeds heel leuk... helaas weinig koningkjes gezien op straat.
  Er zijn inderdaad veel mensen die niet open doen. Toppunten vandaag: kind sprong op omdat ze ons buiten hoorde zingen, werd duidelijk verteld dat ze níet naar het raam mocht lopen om te kijken. Daarnaast hadden we nog een vrouw die speciaal de lammellen omhoog deed om ons weg te jagen (incl. boze blikken en hand gebaren).
 18. quote:
  bunnerbobbelien schreef op 06 januari 2012 @ 20:23:
  En als antwoord op je vraag: ja natuurlijk doe je open. Waarom kinderpret verpesten?  Ik zie niet in wat er zo natuurlijk aan is. Nu vieren ze in Rotterdam blijkbaar geen drie Koningen, maar genoeg kinders aan de deur (schoolsponsorlopen/scoutingkoeken/zelfs een verdwaalde Halloween 'Trick or Treat'). Mag ik daar vriendelijk voor bedanken zonder kinderhartjes te willen breken?

  Ik ben waarschijnlijk een heuze Scrooge wat dat betreft, want ik heb een gruwelijke hekel aan ongevraagd mensen aan deur om te collecteren/evangaliseren/verkopen/enz. enz.
 19. quote:
  gsleutel schreef op 06 januari 2012 @ 23:40:
  Toppunten vandaag: kind sprong op omdat ze ons buiten hoorde zingen, werd duidelijk verteld dat ze níet naar het raam mocht lopen om te kijken. Daarnaast hadden we nog een vrouw die speciaal de lammellen omhoog deed om ons weg te jagen (incl. boze blikken en hand gebaren).


  Echt zo jammer! Vind het ook zo jammer dat het langzaam aan het verdwijnen is omdat ik het vroeger als kind zo leuk vond en we op school vaak ook nieuwe liedjes leerden. En je maakte natuurlijk afspraken wie met wie liep en als je elkaar onderweg tegen kwam liep je wel eens samen wat ook heel gezellig was. Een keer was een vrouw zo blij dat ik en mijn broertje een ander liedje zongen omdat ze al de hele dag dat standaard liedje had gehoord.

  Maar ik denk dat het langzaam verdwijnt omdat ouders geen tijd/zin hebben om te lopen maar ze de kinderen ook niet alleen willen laten lopen. En daarnaast hebben mensen vaker zoiets van we doen niet open i.v.m. die irritante collecte bussen of verkopers etc. terwijl dit naar mijn idee wat anders is.

  Bij Halloween kwam er volgens mij ook eentje aan de deur hier en toen hadden we wel zoiets van huh?! Omdat dat niet gevierd wordt maar die kreeg gewoon een snoepje voor de moeite omdat we het toevallig in huis hadden. Op andere dagen moeten ze echt niet komen zingen want dan heeft men pech.
 20. quote:
  bunnerbobbelien schreef op 06 januari 2012 @ 20:23:
  En als antwoord op je vraag: ja natuurlijk doe je open. Waarom kinderpret verpesten?


  Omdat ik niets voor die kinderen in huis heb, als hun ouders niet zo bijdehand zijn om een week van te voren even een briefje door de bus te gooien dat ik wat moet kopen.
  Dat deden ze in mijn oude buurt altijd met St Maarten.
  Dan vond ik het nog onzin, maar goed, dan was ik iig voorbereid.
 21. Zijn er serieus ouders die dat doen? Ik weet niks van Sint Maarten verder maar het lijkt me sterk dat dat een onderdeel is van de traditie. Jammer dat zulke mensen het verpesten voor de rest.
 22. Ik dacht altijd dat de Driekoningen iets van de katholieken was. Ik ben van huis uit katholiek en met de/of eigenlijk de dag na de 3 koningen tuigden we de kerstboom af. En we hadden thuis een kerststalletje en daar kwamen de Driekoningen dan bij te staan. Dat zingen met Driekoningen ken ik niet. Ik woon in Drenthe
 23. Ik kom uit brabant en heb daar alleen sint maarten gevierd. Mijn huidige collega's uit het westen en noorden kennen dat niet. Die kennen juist 3 koningen.

  Leek me ook logisch, want voor sint maarten gebruikten wij uitgeholde suikerbieten van lokale boer. En voor 3 koningen hoef je alleen wat verkleedspullen van zolder te halen. En inderdaad dan stuurde de school, niet eens de ouders, een bericht aan alle dorpsbewoners, om aan te kondigen dat we langs zouden komen. Het teruggeven deden wij met palmpasen: beurse appels aan een kruis voor de oudjes en zieken.

  Ik dacht dat sint maarten katholiek was en 3 koningen protestants. Ik heb ook wel eens koningen in frankrijk zien lopen.
  madille wijzigde dit bericht op 07-01-2012 01:38 met 44%
 24. Ik kom ook uit Brabant (Noord-Oost) en wij kenden vroeger wel driekoningen. Met vriendinnetjes verkleed en zingend de deuren langs om geld op te halen voor het goede doel (bij ons stichting 'mensen in nood'), maar doet men opeens aan Sint Maarten. Da's bij ons echt iets van de laatste jaren.

  Mijn moeder (in Brabant) en vader (in Arnhem) deden het vroeger ook en dan met een soort pot (naam is me even ontschoten) meet een darm eromheen die veel herrie maakte. Edit: een foekepot.

  We hebben het dan over jaren 80 en begin jaren 90 (voor mij) en jaren 50 voor mijn ouders. En we zijn allemaal RK opgevoed.

  Ben wel benieuwd waar alle Brabanders vandaan komen/wonen die St Maarten vieren...
 25. Ik heb wel van driekoningen gehoord, maar niet dat er dan kinderen langs de deuren gaan en liedjes zingen. Ik heb op een hoop plekken in het land gewoond, maar ik heb dit nooit meegemaakt.
  Ik zal dus ongetwijfeld opendoen. Tenzij ik niet gekleed ben om de deur open te doen (badjas ofzo... kan ook een onbekende man voor de deur staan), doe ik sowieso wel open. Maar snoep heb ik nooit in huis (tictacjes zijn vast niet geschikt, of wel?)

  Maar ik weet dat dat met collecteren ook wel gebeurd, dat ze je zien staan en niet open doen.
  Maar ach... dan haal ik mn schouders gewoon op. Moeten die mensen toch weten... tis hun deur.
 26. Driekoningen ken ik niet, wel Sintmaarten.
  We hebben een hekel aan alle vormen van geschooi aan de deur, maar met Sintmaarten zitten we klaar met minimarsjes e.d.
  :)

  In onze buurt lopen niet veel kindertjes, maar bijna alle huishoudens zitten klaar met een schaal snoep, of zelfs zakjes snoep of kleingeld.
  En er zijn twee stomme juffrouwkikkerbillen in de buurt.

  Is het al vakantie ?