Een kattenvraag

15-08-2013 11:54 70 berichten
In de vakantie hebben we een zwerfkat geadopteerd, een kitten van ongeveer drie maanden. Hij is echt een schat, heel aanhankelijk. En ik zou zeggen dat hij verlatingsangst heeft, was hij geen kat. Hij loopt steeds achter ons en hij raakt in paniek als hij niet bij ons kan komen. Vandaar dat hij met ons naar huis meegenomen is. We hebben hem eten gegeven (hij was zwaar vermagerd).



Eigenlijk weet ik niets over katten. Nooit er een gehad. Ik zoek nu wat hij nodig heeft en hoe ik hem het beste kan verzorgen. Wat ik niet kan vinden is wat zijn gedrag betekent. Hij likt me suf. Ik dacht dat alleen honden likken. Hij slaapt heel veel en wil alleen op schoot. Hij is een zwerfkat geweest en dacht dat hij het beste naar buiten kan, maar hij durft niet verder dan de tuin. Is dit normaal bij een kat? Vooral het likken vind ik zo apart.
Je speelt een thuiswedstrijd. Het beesie is helemaal gek op je, dat is wel duidelijk. Ik kan me voorstellen dat hij niet snel verder van huis wilt dan de tuin, hij heeft per slot van rekening al ervaring met de wijde wereld.



Heb je een goede krabpaal in huis? Dat is wel belangrijk.

Verder is een mandje handig, maar niet per sé bij een kat, die ploffen neer waar ze willen, maar het kan wel fijn zijn als hij leert dat hij zijn eigen plekje heeft.



Elk jaar inenten en ontwormen is van belang en voor de rest kun je er over denken om hem te laten steriliseren. Dat doe je voordat de kat geslachtsrijp wordt, dus voordat hij zijn territorium gaat uitzetten, door te sproeien. Als je dat op tijd doet, dan heb je de grootste kans dat hij nooit sproeit in huis.



Verder moet ik nog eventjes verzinnen.



Leuk dat je dat gedaan hebt Mefs.
Alle reacties Link kopieren
hai MEFS,



Hoewel geen kattenpsychologe, is er wel iets te zeggen over het gedrag van je kat. Ik herken het ook van mijn kat (ook zwervertje) toen wij hem net uit het asiel hadden gehaald.



Ik denk dat hij met het likken aan wil geven dat hij zich veilig en verzorgd voelt. Hij ziet jou als zijn nieuwe moeder Ook het schootzitten herken ik, beide werd bij onze kat mettertijd minder. Nu zit hij soms nog op schoot, maar meestal op de vensterbank. En af en toe geeft hij nog een lief likje. Het niet verder dan de tuin gaan is gewenning aan een nieuwe omgeving (en het concept 'tuin'), dat komt denk ik vanzelf.



Al met al: ik denk dat hij blij is dat hij nu bij jullie woont, nog wel even moet wennen en moet leren vertrouwen op het feit dat hij nu een huis heeft (en hoe dat dan allemaal werkt). Geef hem even de tijd!
Alle reacties Link kopieren
Even check up bij de DA, kater of poes? Op tijd laten helpen. Niet naar buiten laten tot de castratie..
Ik kon niets anders. Hij keek met die grote ogen en zei mauw... En ik was verkocht.
DA is met vakantie. Ik wacht even tot ie terug is.

Is castratie nodig? Ik vind het zielig, en ze worden zo dik daarna.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het beestje sowieso even laten controleren door een dierenarts, en laten inenten, ontwormen en ontvlooien. Verder kun je hem laten castreren wanneer de tijd rijp is. Wel aan te raden.



In huis zou ik een krabpaal en een kattenbak aanschaffen, plus wat andere speeltjes.



Verder zul je eraan moeten wennen dat je huis nooit meer haarvrij zal zijn. ;)
Alle reacties Link kopieren
hoe lang heb je hem al?



het vele slapen kan komen doordat hij echt uitgeput is van de stress die hij als zwerfkatje heeft moeten ondergaan.

ocharme het beestje, goed dat hij nu een plekje heeft!



(en ja, inderdaad best naar de DA voor check-up en castratie)
quote:MEFS schreef op 15 augustus 2013 @ 12:10:

DA is met vakantie. Ik wacht even tot ie terug is.

Is castratie nodig? Ik vind het zielig, en ze worden zo dik daarna.

Ja natuurlijk is castratie nodig! Je wilt niet dat er nog meer kittens komen en een sproeiende kater, daar zit je vast ook niet op te wachten.

En dik worden, dat hoeft niet. Zorg dat hij genoeg beweging heeft en niet te veel eet.
Katten slapen sowieso 14 uur op een dag. Dus dat vele slapen is niet echt raar.



Verder zeker laten castreren. Anders gaat ie sproeien. Er is kans dat ie dikker wordt, maar dat is geen feit. Onze kat is slank gebleven.
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Hoelang heb je het katje inmiddels in huis? Als het nog maar kort is, ligt het misschien voor de hand dat hij nog erg moet wennen en vooral 'dankbaar' is voor de nieuwe/veilige omgeving waar hij ook eindelijk goed te eten krijgt.



Aangezien je niet weet waar hij mee in aanraking is gekomen tijdens het zwerven, zou ik hem wel even laten nakijken bij de dierenarts voor zover dat nog niet gebeurd is. Niet vanwege het aanhankelijke gedrag maar gewoon om te checken of alles in orde is.



Ik heb een kat van 8 jaar die vrij neurotisch is. Volgens mij een karaktereigenschap want zo was ze al van kleins af aan. Ze houdt me vaak de hele tijd in de gaten en zodra ik ergens ga zitten, komt ze op schoot. Ook een aanhankelijk ding en daar komt ze niet meer vanaf denk ik



Heel veel plezier met het katje in elk geval!
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem
Alle reacties Link kopieren
quote:MEFS schreef op 15 augustus 2013 @ 12:10:



Is castratie nodig? Ik vind het zielig, en ze worden zo dik daarna.

JA!!

en snel ook!

Katers die 'sproeien' (mooi woord voor 'je huis vol zeiken') aanleren, leren het niet meer af.
Alle reacties Link kopieren
Neem hem allereerst voor een check up even mee naar de dierenarts. Veel likken kan duiden op vlooien, wormen of een schimmel. Dikke kans dat zo'n zwerfkatje ergens mee besmet is. Is overigens met pilletjes of pipetje vaak goed te behandelen.



De dierenarts kan ook de staat van vermagering goed inschatten om te beslissen of je maatregelen moet nemen. Overigens slapen katten sowieso heel veel, maar kittens vooral. Vergelijkbaar met mensenbaby's. Naar buiten gaan: een week of 6 binnen is aan te raden, zodat de 'navigatie' van de kat op jullie huis wordt ingesteld.



Ik zou overigens ook bij de plaatselijke dierenarts en dierenwinkel het signalement opgeven van het diertje. Misschien mist iemand nu ergens zijn huisdier.



Verder is mijn advies:

- zorg voor goed voer (kittenvoer)

- altijd vers water

- een schone kattenbak

- voldoende speeltjes & aandacht

- een veilig huis



En dan komt het helemaal goed met de kleine doerak! Super dat jullie hem adopteren!
Alle reacties Link kopieren
Onze (asiel)kater is ook gecastreerd, en mooi slank (veel buiten). En het is niet zielig, je kan hem dan direct laten chippen...
Ja, chippen, ook heel belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:scylla schreef op 15 augustus 2013 @ 12:18:





Verder is mijn advies:

- zorg voor goed voer (kittenvoer)

Kittenvoer is onzin (volgens mijn dierenarts) Geld uit de zakklopperij
Ik zou overigens niet te lang wachten met een wormenkuur Mefs. Kleine katten kunnen er dood aan gaan.



Een kuur is gewoon te koop bij de dierenwinkel.



Ik zou er persoonlijk haast mee maken.



Ik ben er namelijk een kitten aan verloren.
quote:lilalinda schreef op 15 augustus 2013 @ 12:21:

[...]



Kittenvoer is onzin (volgens mijn dierenarts) Geld uit de zakklopperijBrokkenvoer. Belangrijk voor een goed gebit.
Alle reacties Link kopieren
quote:lilalinda schreef op 15 augustus 2013 @ 12:21:

[...]



Kittenvoer is onzin (volgens mijn dierenarts) Geld uit de zakklopperijKan zijn, maar meestal zijn die varianten niet duurder dan de adultversie. Ons voer (Sanabelle) in ieder geval niet. In dat geval zou ik het eerste jaar altijd voor afgestemd kittenvoer kiezen. Op de ingrediëntenlijst zie je (denk ik? zal eens nakijken) verschillen qua samenstelling.
Het feit dat hij naar jullie zo 'makkelijk in de omgang' is wil zeggen dat hij niet altijd een zwerfkat geweest is maar toch ergens in een gezin gewoont heeft.

Dat heeft te maken met socialisatie (een kat die altijd op straat geweest is heeft dat gemist, die zal dus nooit heel makkelijk met mensen om kunnen gaan)



Het kan zijn dat hij ergens eruit gegooid is, maar ook dat hij misschien nog van iemand is. Misschien even op Amivedi kijken of iemand hem kwijt is?
Heb je hem uit het buitenland meegenomen?

Dan is inenten zeker dringend noodzakelijk.

Als je hem uit Nederland hebt meegenomen dien je eerst te laten nakijken of hij misschien gechipt is, dus misschien al een thuis heeft....



Als je een kater of poes niet laat castreren komt er een moment dat zij geslachtsrijp zijn en de wijde wereld intrekken om zich voort te planten. Met name katers gaan dan vechten met andere katers.



Wees maar blij dat het een huiselijke tiepje is, het zal nog wel eens gebeuren dat de kat een dag of wat niet thuiskomt en dat geeft grote zorgen....



Veel plezier met je nieuwe huisgenoot.
Veel reacties!



Ik zal vertellen waar hij vandaan komt. We waren in Spanje op vakantie. Hij kwam achter ons. We hebben aangebeld en bevestigd gekregen dat het een zwerfkat is. We hebben toen hem naar de camping meegenomen, en eten gekocht. Hij heeft een hele blik in een keer gegeten! Daar heb ik gevraagd of iemand heb wilde adopteren. Je kan niet zo maar een dier naar Nederland meenemen. Niemand wou hem. Toen heb ik hem naar mijn ouders gebracht, maar ze wilden hem ook niet. Toen met mijn zus gesproken om hem naar het asiel te brengen. Maar in deze tijd en een zwarte kat... Binnen een week wordt ie ingeslapen. Toen daar naar de dierenarts gegaan, voor de papieren, maar ik kon hem niet gelijk meenemen. Dus, in de auto zonder papieren naar Nl meegenomen. Ik heb gehoord bij de DA dat hij nog te mager was (hij was al flink aangekomen na een week), maar verder gezond, zo ver hij het kon zien.



We zijn twee weken geleden terug, en heb ik gelijk bij de DA gebeld, maar ze zijn nog met vakantie. Even wachten dus. Ik ben bij de dierenwinkel voor snelle advies gegaan. Ik heb daar alles gekocht wat hij nodig heeft.



Zodra de DA terug is, ga ik laten chippen. Hij is een mannetje, en de kans is groot dat hij straks een paar dagen weg is, heb ik gehoord. We moeten nog een katteluik kopen.



En het likken... Hij likt zichzelf niet veel. Hij likt mij! Mijn handen en hij zoekt ook mijn gezicht om te likken, maar dat vind ik niet fijn. Hij begint ook te wennen aan in zijn mandje te slapen. Dat is leuk om te zien. Hij rolt zich en er kan een bom naast hem neervallen, hij merkt er niets van.



En hoe heet dat bromgeluid die hij maakt? Spinnen?
quote:MEFS schreef op 15 augustus 2013 @ 12:10:

DA is met vakantie. Ik wacht even tot ie terug is.

Is castratie nodig? Ik vind het zielig, en ze worden zo dik daarna.



Welnee.

Ik heb hier een hele dunne poes hoor, ook na de castratie.

Ik heb ook dikke maar die hebben aanleg. Ze hóeven niet aan te komen. Het kán. En als het zo is dan ligt het aan de kat, of hij/zij aanleg heeft, als je hem of haar tenminste niet overvoert.
Alle reacties Link kopieren
quote:lilalinda schreef op 15 augustus 2013 @ 12:21:

[...]



Kittenvoer is onzin (volgens mijn dierenarts) Geld uit de zakklopperijDe meeste dierenartsen weten erg weinig over voeding. Kittenvoer van een goed merk is wel degelijk nuttig, gezien het hoge gehalte aan eiwitten. Als ze volwassen zijn is dit juist weer schadelijk behalve tijdens dracht en vlak na bevalling.
Alle reacties Link kopieren
quote:MEFS schreef op 15 augustus 2013 @ 12:46:





We zijn twee weken geleden terug, en heb ik gelijk bij de DA gebeld, maar ze zijn nog met vakantie. Even wachten dus. Ik ben bij de dierenwinkel voor snelle advies gegaan. Ik heb daar alles gekocht wat hij nodig heeft.



...



En hoe heet dat bromgeluid die hij maakt? Spinnen?



pas twee weken? het beestje is de hele stress van het zwerversbestaan en de verhuizing nog aan het verwerken.

normaal dat hij dan veel slaapt!



het is wel goed dat hij nog niet buitengaat, want eigenlijk zou je je kat na een verhuizing een paar weken moeten binnenhouden, zodat hij eerst echt kan wennen en weet dat het zijn nieuwe thuis is.



spinnen, inderdaad, of ronken of snorren noemen we het hier ook wel eens

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven