Een pup; wat moet ik weten?

01-10-2015 22:38 110 berichten
Alle reacties Link kopieren
Volgende week zondag mogen we onze boomerpup halen. Spannend en superveel zin in! We hebben alles al in huis (denk ik), dat is geen probleem maar: wat kunnen we verwachten vooral de eerste tijd? Hoe is een pup 's nachts? Moet de pup bij ons op de slaapkamer de eerste nachten? Hoe vaak laat je een pup uit? Moet dat ook 's nachts? Wat zijn jullie ervaringen? Wat moet ik écht nog weten? Wil me er graag goed op voorbereiden
Alle reacties Link kopieren
Heb je een goed contact met de fokker? Als het goed is krijg je daarvan alle informatie die je nodig hebt, ook in de maanden nadat je je pup mee naar huis hebt genomen. Mijn tip: volg vooral je gevoel! Zoveel mensen, zoveel meningen. Ervaar het maar eens en geniet er vooral van! Het is zoooooo'n gezellig, een pup in huis (en ook veel werk,maar wil je vast niet horen dus vingers in je oren, haha). Veel plezier! Hoe gaat ie trouwens heten? Ben benieuwd!
toen wij een pup namen jankte het beestje de eerste nachten het hele huis wakker, ondanks dat hij een lapje uit het nest mee had.

We hebben hem echter nooit bij ons op de slaapkamer gelaten, maar zijn zelf in de woonkamer gaan liggen.

Dat was ook handig want hij moest er 's nachts inderdaad nog een keer uit om te plassen.

Overdag moet je je pup veel uitlaten en dan uitgebreid belonen als hij plast of poept buiten, zo leert hij dat het buiten moet.

Leer de signalen kennen dat je hondje moet plassen (rondsnuffelen, onrustig heen en weer lopen) en neem hem dan meteen mee naar buiten.

Verder raadt ik een puppy-cursus aan.
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk een puppie :-) Gefeliciteerd.

Het hangt een beetje van je hondje af hoe het s'nachts gaat.De ene slaap gewoon,een ander piept veel.

Ik ging er s'nachts ook gewoon met onze pup uit.Anders houden ze het niet vol.

Meestal rond 2 a 3 uur en dan s'morgens op tijd weer.

Vraag bij de fokker om een doekje wat bij het nest in heeft gelegen.Voor sommige pups is dat s'nachts rustgevend omdat ze de geur nog bij zich hebben.Het zou fijn zijn als hij bij jullie op de slaapkamer kan.Voor jullie hondje is het ook een hele verandering,bij zijn mama en broertjes en zusjes weg.Je moet tijdens wandelen deze regel aanhouden...is je hondje 7 weken oud,dan maximaal 7 minuten buiten...8 weken is 8 minuten enz enz. Een pup moet na het eten,spelen of slapen naar buiten.Meetsal gaan ze dan wel drentelen.En mocht het per ongeluk binnen gebeuren(en dat gaat gebeuren)word niet poos...pak hem op en zet hem buiten en belonen als hij het buiten doet. Heel veel succes met jullie hondje en geniet vooral.
De pup moet na het spelen, slapen en eten naar buiten. Maar dan zullen er nog ongelukjes gebeuren. Ik liet ze 's nachts alleen uit, als ze zich melde.

Ze sliepen in een bench naast mijn bed de eerste nachten, maar dat vond ik zelf gewoon fijn.

Ik zou een goed puppy boek halen (bij de bieb) en een cursus met hem gaan volgen.
Je wilt je graag goed voorbereiden, maar je koopt eerst een pup en daarna stel je zulke vragen?
Alle reacties Link kopieren
Zijn zo leuk boomerhondjes!

Heb mijn boomertje alweer 1 jaar, gaat zo snel!

De goede tips zijn hierboven al gegeven.

Nog een tip: geniet extra lang en maak zoveel mogelijk foto's en video's als hij net bij jullie is.

Want echt...Ze zijn zo groot en weg is het lieve kleine pluizenbolletje

Die foto's en video's zijn zo leuk om dan terug te zien!
Leef & laat leven!
Alle reacties Link kopieren
argh. Hele lange reactie getypt en druk ergens verkeerd op. Morgen reageer ik uitgebreid op alles! Ben nu al heel blij met de tips! Super!
Ik heb een pup van inmiddels 6 maanden. Ik kan nu even vertellen hoe het voor mij is gegaan.

De eerste maand, anderhalve maand, vond ik het zwaarst. Het huis was gelukkig zo goed als puppy proof (helaas de tuin niet) maar pup moest heel veel dingen leren;



- socialisatie: leren dat geluiden in de omgeving niet eng zijn, net zoals dat andere mensen en andere dieren ook niet eng zijn

- wennen aan de bench

- leren dat buiten de plek is om te ontlasten

- leren dat ze soms even alleen moet zijn maar dat wij altijd terug komen

- leren dat blaffen en piepen om aandacht niet werkt

- leren niet alles wat ze op straat vindt op te rapen

- leren aan de lijn lopen

- puppycursus (later opgevolgd met basiscursus)



Een helehoop dus en dit is een proces dat over maanden gaat (en waarvan sommige dingen hier weer even terug aan bod komen nu ze in de puberteit zit).



Ik zat toen thuis, ben heel vaak met haar bezig geweest. Dus, elk uur buiten staan (want ze gaf geen aanstalten als ze moest plassen, opeens hurkte ze en dat was het). De eerste week gingen wij er 's nachts uit om haar te laten plassen, de tijd tussen laten plassen steeds een beetje oprekken tot ze de nacht doorsliep. zo waren er ook de inentingen, ontworming, antiparasiet behandeling en soms kopzorgen als ze weer dunne ontlasting had omdat ze weer iets heeft binnengespeeld nog voor ik het uit haar mond kon halen.

Regelmatig (korte!) wandelingen maken, tijd maken om te spelen en al spelenderwijs dingen oefenen zoals 'los' door speelgoed te ruilen met haar.



Eerlijk, ik zat er de eerste maand er een beetje doorheen, vooral omdat ik 90% van de tijd alles deed zonder hulp van partner. Ik had al jaren uitgekeken naar het zelf opvoeden van een hond, maar nooit had ik gedacht dat het zoveel energie zou vreten, desondanks dat ik ben opgegroeid met honden en me had ingelezen. Gelukkig wordt het elke week weer minder zwaar en inmiddels zijn we gelukkig zo ver dat al dat harde werk van in het begin nu loont. Ze heeft geen erge dingen gesloopt en is ontzettend lief naar alles en iedereen. Luisteren is een aandachtspunt bij haar, maar koppigheid zit in het ras en ze is een puberella met streken, dus ik verwacht er momenteel niet teveel van. Ze laat ook goed weten wat ze wil en niet wil en soms kan ik haar en de kat achter het behang plakken als ze samen weer de boel op stelten zetten . Maar ik zou haar inmiddels voor geen goud willen missen :-)



Om even specifiek op jouw vragen in te gaan:

Wat kunnen we verwachten vooral de eerste tijd?

- Zie epistel boven

Hoe is een pup 's nachts?

- de onze was stil, sommige willen echter huilen en janken.

Moet de pup bij ons op de slaapkamer de eerste nachten?

- hebben wij niet gedaan, een van ons sliep eerste 3 nachten beneden, daarna gewoon weer op eigen kamer

Hoe vaak laat je een pup uit?

- zie epistel boven, in het begin dus ELK uur. Naargelang ze ouder worden, krijgen ze meer blaascontrole en kunnen ze ook meer urine ophouden per keer.

Moet dat ook 's nachts?

- tenzij je graag in de ochtend ontlasting schraapt van jouw voetzolen, ja.

Wat zijn jullie ervaringen? Wat moet ik écht nog weten? Wil me er graag goed op voorbereiden

- zie epistel boven
Ik raad je aan om toch boeken in huis te nemen, wij hebben het boek van Martin Gaus "een pup in huis" (of iets van die strekking). Was heel fijn om tips te lezen hoe je de meest voorkomende situaties kan aanpakken. De puppy cursus (ook bij MG) gaf ook heel veel steun, ik kon er altijd met mijn vragen terecht en ik kreeg fijne tips. (Nee ik word niet betaald door MG om reclame te maken ).



Ik denk dat het belangrijkste wat je kan doen is dat je consequent bent (wat nee is, is altijd nee) en dat je de pup met liefde en respect opvoedt. Niet schreeuwen, slaan, neus door ontlasting duwen, of dat soort fratsen wat sommige debielen helaas wel zouden adviseren.

Bedenk je dat als de pup in huis heeft geplast, jij niet op tijd was om hem buiten te zetten, het is niet de pup zijn schuld, dus word niet boos, maar ruim het op wanneer de pup niet kijkt en gebruik hiervoor ook schoonmaakmiddel geschikt voor verwijderen van dierlijke ontlasting (zodat pup nietmeer ruikt dat het op die plek zich heeft ontlast en het dus geen gewoonte wordt).

Bedenk je ook dat als de pup huilt, de pup waarschijnlijk eenzaam is of aandacht wil en het niet doet om jou te pesten (ook al lijkt het soms zo ).

Wanneer ze aan het wisselen zijn, willen ze soms niet graag brokken eten omdat het zeer doet. Geef ze dan iets zachts; week de brokjes in lauw water of geef kip met kapotgekookte rijst oid.
Je bent wel erg slecht voorbereid!

Koop boeken en lees alle informatie op internet.

Dan weet je precies wat je moet doen.



Bereid je wel voor op veel slapeloze nachten en veel nachtelijke korte wandelingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Monti schreef op 01 oktober 2015 @ 22:48:

Je wilt je graag goed voorbereiden, maar je koopt eerst een pup en daarna stel je zulke vragen?Ben blij dat ik niet de enige ben die dit denkt.
En met zo'n dramatisch slechte voorbereiding, schrik je van de hoeveelheid tijd en energie die zo'n pup en hond kost. En dan zien we je hond weer op Marktplaats voorbijkomen? Zoiets?
Alle reacties Link kopieren
Zal maar eens wat gaan lezen als ik jouw was.. 😅
Dus dat...
En werk kabels e.d weg, pups knagen er soms aan. Waar komt de pup vandaan? Heb je de ouders gezien en heb je de puppentest gedaan??
Alle reacties Link kopieren
Mijn hondje wordt bijna 1 dus de ergste puppy-periode net achter de rug! De eerste nachten zou ik het hondje niet bij je op de kamer laten slapen, tenzij je van plan bent daar wel een gewoonte van te maken. Zorg dat je genoeg (zacht, ivm met tandjes wisselen) speelgoed in huis hebt en neem een puppycursus! Dat was voor ons heel handig. Zorg daarvoor dat je variatie aan voertjes (zonder suiker!!) hebt zodat iedere beloning ook echt een beloning is. Hoeft allemaal niet duur te zijn: je kunt bijvoorbeeld een pakje ham in kleine stukjes snijden en in een bakje jn de koelkast bewaren. Wat ook belangrijk is, is consequentie. Bij de ene persoon iets wel mogen en bij de ander niet is bij ons geen probleem geweest, maar zorg dat jij zelf altijd dezelfde regels hanteert! En verder inderdaad zoals hierboven: boeken lezen en informatie op internet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Monti schreef op 01 oktober 2015 @ 22:48:

Je wilt je graag goed voorbereiden, maar je koopt eerst een pup en daarna stel je zulke vragen?

+1. Maar goed, liever nu nog vragen stellen over essentiële zaken dan het allemaal maar laten gebeuren.

Ga je inderdaad inlezen, schrijf je per direct in met je pup voor een cursus en geniet vooral van je dierenvriendje. Als je vragen hebt zou ik die stellen aan de fokker (geven vaak nazorg) en misschien ontmoet je op de puppy cursus ook wel mensen die tegen dezelfde dingen aanlopen.
Alle reacties Link kopieren
Wat een negatief gedoe zeg. Allemaal wereldverbeteraar?

Toen ik mijn eerste pup ging halen, was er nog geen internet. TO probeert zich hier, aan de hand van ervaringen wat voor te bereiden. Tips van andere hondenbezitters kunnen waardevoller zijn dan van die voorbedachten boekjes.

Of hebben moeders die hier opvoedadvies vragen zich ook allemaal slecht voorbereid?
Alle reacties Link kopieren
quote:winkelfanaat schreef op 02 oktober 2015 @ 08:46:

Wat een negatief gedoe zeg. Allemaal wereldverbeteraar?

Toen ik mijn eerste pup ging halen, was er nog geen internet. TO probeert zich hier, aan de hand van ervaringen wat voor te bereiden. Tips van andere hondenbezitters kunnen waardevoller zijn dan van die voorbedachten boekjes.

Of hebben moeders die hier opvoedadvies vragen zich ook allemaal slecht voorbereid?



+1!!



Maakt eigenlijk niet uit welk topic je opent. 9 van de 10x wil iemand toch een 'relletje' starten ipv gewoon antwoorden op de vraag. Sensatie??!

Maar goed, hondje is er nog niet dus ik snap ook niet waar men zo over valt. Ze bereid zich toch voor?

De basis heb ik hier al een paar keer gelezen. Zo deden wij het ook. En dat werkte prima. Meer hoef je je niet in te lezen. Als het beestje maar liefde krijgt en de basisbehoefte kan doen.

Daar is geen examen voor nodig. De praktijk leert vanzelf wat wel en wat niet werkt voor je eigen pup.

Ik vind het belangrijker dat je van te voren goed bedenkt of je al die moeite er in wil gaan steken. Is het antwoord: JA dan heb je echt geen half jaar nodig om je in te lezen over de opvoeding van een pup.

Een pup opvoeden kan nog wel eens onderschat worden. Dus als er te weinig tijd is of als je veel waarde hecht aan rust in huis dan is het heel simpel. Niet aan beginnen.

Maar daar is hier geen sprake van. Ik lees nergens twijfel van TO. Alleen maar dat ze wil leren. Dat is toch juist goed?!
Alle reacties Link kopieren
Hierboven staan een boel goede tips, maar iets wat ik zelf nog wel handig vind om toegevoegd te hebben:

Kruip eens de kamers waar de pup mag komen door op handen en knieën. Zie je kabeltjes? Draadjes? Laaghangende handdoeken of weetikveelwat? Deze gaat jouw puppy ook zien en uitproberen, dus haal weg wat niet kapot mag om je huis puppyproof te maken.



Verder: volg een puppycursus en pak vervelend gedrag aan, ook al is het hondje zo lief, klein en schattig, waarbij je natuurlijk wel rekening houdt met de leeftijd van het hondje. Juist bij kleine hondjes worden er in mijn omgeving te vaak dingen door de vingers gezien, omdat ze zo klein en schattig zijn.



Bijv een hondje op schoot gromt naar bezoek omdat het 'zijn' bank is, bazin giechelt en vindt het zoooooo schattig en stoer van haar kleine mannetje... Tot er kindjes op bezoek komen en het hondje uithaalt om een kind van zijn bank te houden. Dat was toch een stuk minder schattig.



Waar halen jullie de pup vandaan? Mijn ouders hebben ooit naar een boomerpup rondgekeken, maar hebben het uit frustratie maar opgegeven omdat er zoveel malafide aanbieders bij zaten
Je wil je goed voor bereiden maar je gaat je twee dagen voor je het beestje gaat halen pas afvragen wat je kunt verwachten? Dat komt niet eens in de buurt van goed voorbereiden.



Ik hoop echt dat je wel weet dat je de pup niet maandag alleen thuis kunt laten en dat het nog wel even kan duren voor het wel kan? Een kleine pup moet nog bijna alles leren. Hij moet zindelijk worden wat een hoop tijd kost want je moet telkens naar buiten. Hij moet leren alleen te zijn, je kunt je buren niet opschepen met een joelende hond dan heb je geheid de politie straks aan de deur. Leren gehoorzamen en welke dingen wel en niet mogen kost heel veel tijd omdat je het telkens moet herhalen. Op cursus is een heel goed idee maar daar buiten moet je ook veel aan de slag. Een pup opvoeden kost veel tijd maar daar heb je hopelijk jaren plezier van.



http://www.pupinnood.com/?q=node/206 Hier een linkjj met wat informatie, je kunt ook op andere onderwerpen klikken aan de rechterkant. Op internet is er nog veel meer te vinden.
Alle reacties Link kopieren
Volgende week zondag!!

Oftewel nog 9 dagen.
quote:winkelfanaat schreef op 02 oktober 2015 @ 08:46:

Wat een negatief gedoe zeg. Allemaal wereldverbeteraar?

Toen ik mijn eerste pup ging halen, was er nog geen internet. TO probeert zich hier, aan de hand van ervaringen wat voor te bereiden. Tips van andere hondenbezitters kunnen waardevoller zijn dan van die voorbedachten boekjes.

Of hebben moeders die hier opvoedadvies vragen zich ook allemaal slecht voorbereid?Nou das niet helemaal waar, bij de allereerste hond die ik had kreeg ik geregeld van andere honden bezitters de tip om de pup met zijn neus door zijn eigen ongelukje te halen! Nooit gedaan overigens, zag daar geen leermoment in.
Alle reacties Link kopieren
Wat je sowieso kan verwachten: eerste paar maanden moet je echt om de 3 uur (soms zelfs vaker) naar buiten. Ene hond is natuurlijk sneller zindelijk dan de andere, maar bij de onze duurde t wel n maand of 3 a 4 voor hij 100% zindelijk was. En plas op ons (relatief goedkope laminaat) werkte niet zo goed (ging bobbelen en opzetten :P ).



Daarnaast is het belangrijk om het alleen leren thuisblijven vanaf pup mee te beginnen (dan uiteraard steeds kort weggaan). Eerst een flinke wandeling. Dan de pup in de kamer met zijn mand zetten waar hij moet verblijven als jullie weg zijn. Vervolgens ga je zelf in een stoel in dezelfde kamer zitten en geef je de hond geen aandacht meer. Zodra hij een tijdje in de mand ligt en slaapt verlaat je zonder kijken/aandacht de kamer en ga je weg (ookal loopt hij je na). Bij thuiskomst ook de eerste minuten geen aandacht geven aan de hond, pas als hij rustig is. Maw, weggaan en thuiskomen moet vooral geen big issue worden. Dit heeft bij ons heel erg goed gewerkt. Onze Rocky (nu 1,5 jaar) kan inmiddels zonder problemen 6 uur alleen blijven.



Ten slotte: ga op een puppycursus, al heb je geen intentie om je hond allerlei trucjes te leren, alleen de socialisatie is al zó belangrijk!
Kijk, luister en geniet... want mooier dan dit wordt het niet!
quote:Rose-87 schreef op 02 oktober 2015 @ 08:58:

[...]





+1!!



Maakt eigenlijk niet uit welk topic je opent. 9 van de 10x wil iemand toch een 'relletje' starten ipv gewoon antwoorden op de vraag. Sensatie??!

Maar goed, hondje is er nog niet dus ik snap ook niet waar men zo over valt. Ze bereid zich toch voor?

De basis heb ik hier al een paar keer gelezen. Zo deden wij het ook. En dat werkte prima. Meer hoef je je niet in te lezen. Als het beestje maar liefde krijgt en de basisbehoefte kan doen.

Daar is geen examen voor nodig. De praktijk leert vanzelf wat wel en wat niet werkt voor je eigen pup.

Ik vind het belangrijker dat je van te voren goed bedenkt of je al die moeite er in wil gaan steken. Is het antwoord: JA dan heb je echt geen half jaar nodig om je in te lezen over de opvoeding van een pup.

Een pup opvoeden kan nog wel eens onderschat worden. Dus als er te weinig tijd is of als je veel waarde hecht aan rust in huis dan is het heel simpel. Niet aan beginnen.

Maar daar is hier geen sprake van. Ik lees nergens twijfel van TO. Alleen maar dat ze wil leren. Dat is toch juist goed?!Hoe kun je dat nou goed overwegen als je je nooit hebt ingelezen wat het betekent?? Heel leuk dat ze wil leren maar dit is wel de verkeerde volgorde natuurlijk daar vallen mensen over. Het asiel zit niet voor niets vol met onopgevoede en onplaatsbare honden. Allemaal schattige pupjes geweest waar men toch meer tijd aan moest besteden dan gedacht en die tijd is er niet of de zin niet en dan zitten ze met een rot hond die maar weg moet en een eeuwigheid in het asiel zit of ingeslapen wordt als het echt te erg is. Die honden komen echt niet alleen van aso's die er niet naar om kijken maar ook uit keurige gezinnen die in fikkie een leuk speelmaatje voor de kinderen zagen maar dat niet van nature bleek te zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven