Een zeer drukke Jack Russel pup

22-02-2015 17:58 146 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onlangs, na mij zo goed mogelijk te hebben voorbereid door er veel over te lezen en vragen, een Jack Russel pup van 2 maanden gekocht. In theorie wist ik dus heel goed waar ik aan begon. Maar de praktijk is toch wel veel pittiger dan ik vermoedde. Veel bijten, niet luisteren, en natuurlijk nog niet zindelijk. Heeft iemand misschien wat tips voor mij en vanaf wanneer zou ze naar een puppy training kunnen? Alvast bedankt!
Op cursus voelt als falen? Voor mij betekent op cursus gaan juist dat je investeert in je hond. Heel positief dus! Met onze eerste hond hebben we bijna 3 cursussen gedaan (halverwege de laatste gestopt, achteraf hadden we beter even met gevorderden kunnen wachten, we waren aan een pauze toe). Onze tweede hond heeft er ook drie gedaan en hond nummer drie gaat binnenkort aan haar derde (gevorderden) beginnen. Omdat wij het belangrijk vinden om samen te trainen, omdat we merken dat door de cursus en het oefenen thuis de hond beter op ons gericht raakt en ook gewoon omdat het leuk is. Puppyklas is fijn omdat je andere baasjes treft die tegen dezelfde dingen aanlopen. En je een unieke gelegenheid hebt om te oefenen waar andere honden bij zijn, maar wel in een veilige en gecontroleerde omgeving. En je hebt 10 weken lang een hulplijn achter de hand, kan heel prettig zijn.

Natuurlijk weten wij inmiddels wel aardig hoe we een hond moeten opvoeden en trainen, maar nog steeds naar we naar les. En hierna gaan we fun trainingen doen. Treibbal staat hoog op het lijstje
quote:MarianneDavids schreef op 23 februari 2015 @ 08:58:

Een JR is van zichzelf vrij druk en beweeglijk, wees consequent, leer hem zo snel mogelijk te luisteren naar commando's. Ongelukjes kunnen nog wel een poosje gebeuren, vaak naar buiten (zag hier al de nodige tips staan). Dat bijterige wordt wel minder als hij heeft gewisseld, zo'n kluif van buffelhuid vindt iedere hond lekker, niet zo'n heel kleintje maar ook niet zo'n joekel waarmee hij overal tegenaan loopt.Wij hebben 13 jaar geleden een laradorpup gehad en die was echt heel makkelijk. Die deed ik "erbij" terwijl ik een baby van 3 mnd had. Dat "erbij" doen, zou me nu met deze pup nooit lukken.
Manestraal, wat een onzin om te zeggen dat een cursus als falen voelt. Ik vraag me dan toch wel een beetje af hoe goed jij je ingelezen hebt (zoals je zelf in de openingspost zegt). Puppycursus wordt juist altijd aangeraden. En ook al krijg ik nog 10 honden, ik zal er altijd met ze heengaan. En niet omdat ik niet weet hoe ik ze moet opvoeden, maar je kunt er met al je vragen terecht en word je weer bewust met waar je bezig bent. En ik heb ook twee kinderen groot gekregen, maar ja dat zijn net als ik mensen. En een hond werkt toch net een beetje anders (of knaagden jouw kinderen ook aan alles toen ze wisselden en heeft jouw hond een luier aan?)
Eigenlijk zou je met mannen ook op een soort puppycursus moeten voor je besluit om hem te houden..
Alle reacties Link kopieren
Aan de ene kant zie ik best wel het nut in van zo'n puppytraining, maar aan de andere kant heb ik zoiets van: vroeger bestonden die trainingen toch ook niet en hadden de mensen toch ook leuke gehoorzame honden? Of mensen die ergens in een dorp wonen of geen geld hebben voor zulke trainingen, zouden die dan per definitie minder leuke en gehoorzame honden hebben? Maar goed, ik heb nog een maand om er even wat meer over na te denken.



@Nummerzoveel, mijn kinderen zijn, natuurlijk, ook naar school geweest. Dus daar heb je een punt.
Ik denk wel dat de mensen vroeger de hond meer al hond behandelden en bv gebruikt werd om de boel te bewaken. Nu is hij veel meer onderdeel van het gezin en worden er andere eisen aan de hond gesteld.
quote:manestraal schreef op 23 februari 2015 @ 10:52:

Aan de ene kant zie ik best wel het nut in van zo'n puppytraining, maar aan de andere kant heb ik zoiets van: vroeger bestonden die trainingen toch ook niet en hadden de mensen toch ook leuke gehoorzame honden? Of mensen die ergens in een dorp wonen of geen geld hebben voor zulke trainingen, zouden die dan per definitie minder leuke en gehoorzame honden hebben? Maar goed, ik heb nog een maand om er even wat meer over na te denken.



@Nummerzoveel, mijn kinderen zijn, natuurlijk, ook naar school geweest. Dus daar heb je een punt.Mensen in een dorp kunnen ook gewoon naar puppytraining hoor
quote:madelief_je schreef op 23 februari 2015 @ 11:09:

Ik denk wel dat de mensen vroeger de hond meer al hond behandelden en bv gebruikt werd om de boel te bewaken. Nu is hij veel meer onderdeel van het gezin en worden er andere eisen aan de hond gesteld.Klopt. En bovendien stond men dichter bij de natuur en droeg men kennis over van ouder op kind. Tegenwoordig staan meer mensen verder van de natuur af.
Alle reacties Link kopieren
Een cursus heeft een heleboel voordelen, je leert ook van elkaar, het socialisatie-aspect is voor de hond heel belangrijk, er is een speelkwartiertje wat alle honden geweldig vinden.
verba volant, scripta manent.
Ehm, Manestraal, je hebt de pup toch nu? Dan zou ik niet eerst een maand gaan nadenken. Want deze periode (8-12 weken oud) is zo'n beetje de belangrijkste, het meeste opvoeden gebeurt NU. Ga op zoek naar een leuke school waar je gauw kunt starten, vraag desnoods of je een keer mag komen kijken bij een les of meld je gewoon aan. Qua opvoeden en socialisatie moet deze komende weken de basis worden gelegd. Vaak mag de partner of het kind ook meekomen om te kijken. Zeker als je met een gezin bent is het belangrijk dat iedereen hetzelfde doet.

Waar je bij kinderen jaren de tijd hebt om het goed te doen, heb je bij honden eigenlijk maar een paar maanden. Succes!!
quote:polydox schreef op 22 februari 2015 @ 19:52:

[...]





Ooit wel van patellaluxatie gehoord?





Bij de Jack Russel Terriër komt een vaak met patella luxatie verwarde rariteit voor.

We spreken daar van een Jack Russel-shuffle. Een onverklaarde prikkeling van de ondervoet welke geen behandeling hoeft. Indien uw hond dit vertoond laat uw dierenarts wel uitzoeken of het door een patella luxatie komt of dat hij de shuffle heeft.

bron: http://www.happyjackies.nl/ziekpatella.html



(Vertoond met een "d" is niet mijn spelling!!)
Alle reacties Link kopieren
Mijn Jack Russel heeft wel geprobeerd op 3 poten te lopen maar hij is er nooit in geslaagd, jammer genoeg haha!
Alle reacties Link kopieren
Klopt van die patella luxatie bij Jack russels. Dit komt veelvuldig voor. Ze rennen ook vaak op drie pootjes.



Puppies zijn druk. Jack russels zijn perfect voor mij omdat ze speels zijn. dat ben ik zelf ook, dus speel ik veel met ze. Bij mij kunnen ze hun energie volop kwijt, dus ze zijn hier nooit druk. Verder zijn ze heel trainbaar want ze zijn leergierig en op de baas gericht.
Ik heb al ruim dertig jaar JR's en PR's naast nog wat andere rassen. Het zijn geweldige honden en ik ga met elke hond die het kan op cursus, vervolgcursus en behendigheid. Dat vinden die terriërs geweldig en ze doen alles met gemak. Ikzelf vind het ook leuk om te doen. Alles wat je er in steekt krijg je vele malen terug, maar je moet er wel veel tijd insteken het eerste jaar.
quote:iones schreef op 23 februari 2015 @ 14:21:

Klopt van die patella luxatie bij Jack russels. Dit komt veelvuldig voor. Ze rennen ook vaak op drie pootjes.



Puppies zijn druk. Jack russels zijn perfect voor mij omdat ze speels zijn. dat ben ik zelf ook, dus speel ik veel met ze. Bij mij kunnen ze hun energie volop kwijt, dus ze zijn hier nooit druk. Verder zijn ze heel trainbaar want ze zijn leergierig en op de baas gericht.Bij Jack Russels is het vaak geen geval van patella luxatie. Zie mijn vorige post.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pientjexxxx schreef op 23 februari 2015 @ 14:50:

[...]





Bij Jack Russels is het vaak geen geval van patella luxatie. Zie mijn vorige post.Bij die ene van mij wel. Beide knieen. En opereren zou kunnen, maar dat gaat niet meer want ze zou niet meer uit de narcose komen. Ze is ook hartpatiënt.
Alle reacties Link kopieren
De mijne loopt op 4 poten, alleen op de trap soms met 3.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Ik zou mijn hondje als beloning voor als ze goed luistert wel een hondensnoepje ofzo willen geven maar weet niet of ze dat al mag (ze is nou net 2 maanden) of dat er überhaupt wel snoepjes o.i.d. voor puppies bestaan. Ook vraag ik mij af of zij op deze leeftijd al op een botje mag kauwen en zo ja, wat voor soort botje is dat dan?
Alle reacties Link kopieren
Manestraal, er bestaan van die puppytrainers. Dan heb je een emmertje met kleine snoepjes. Die mogen ze wel en anders even bij de dierenarts navragen. Sowieso kun je ook andere vragen stellen daar, onze dierenarts zei het destijds zelf dat als we iets wilden weten we het altijd na konden vragen.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Cum non tum age
En botjes mogen ze ook, dat is juist goed voor hun tanden. Gewoon een kleiner formaat nemen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou echt nooit een jack russel willen veel te druk .

Je afvragen waar je aan begonnen bent is heel normaal.

En bij een evt volgende hond ben je dat al lang weer vergeten.



Geduld geduld geduld......

Succes de eerste maanden zijn het zwaarst!
Alle reacties Link kopieren
quote:manestraal schreef op 23 februari 2015 @ 16:14:

Ook vraag ik mij af of zij op deze leeftijd al op een botje mag kauwen en zo ja, wat voor soort botje is dat dan?

Een echt bot zou ik pas vanaf een jaar doen.

Zo`n (hard)plastic bot kan al wel en is goed voor de tandjes.
Alle reacties Link kopieren
quote:manestraal schreef op 23 februari 2015 @ 08:40:

@ diamond-gloss, het zou voor mij op een bepaalde manier toch ook wel als een soort van falen voelen als ik haar op zo'n cursus zou doen. .

Ik vind het juist dom om het niet te doen.

Ze leren ook met anderen honden om te gaan. Het is echt heel goed voor de hond en ook voor de band baasje-hond. Er zijn ook instap cursussen voor honden tot 12 weken (vooral spelen) daarna kun je dan door naar de gewone cursus. Wel doen hoor.
Gewoon op cursus gaan, nu heb je de kans om zoveel goed te doen, grijp die aan..!

Wij belonen gewoon met eigen brokken, uit het dagrantsoen. Sigaar uit eigen doos dus :-) Voordeel: je kunt lekker vaak belonen en soms een jackpot uitkeren. Wel afgewisseld met soms een hondenkoekje (zoals afgebeeld en die dan door de helft) of blokjes hondenworst (die vries ik in) voor in het bos, tijdens cursus etc, wanneer het extra moeilijk is om naar mij te luisteren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven