Help, mijn kat is ineens zo duur! (gebroken poot)

21-04-2015 09:32 189 berichten
Alle reacties Link kopieren
Misschien een rare topic titel, maar iets anders wist ik even niet.



Mijn kat is van het balkon gevallen en heeft in een voorpootje haar middenvoetsbeentjes gebroken/gescheurd/niet meer bij elkaar zitten. Hoe het nu precies zit qua medische uitleg blijft mij een klein beetje onduidelijk, want die termen begrijp ik gewoonweg niet. Wat ik wel begrijp is dat mijn kat nu is doorverwezen naar een Specialisatie kliniek voor chirurgie. Wat de bedoeling is is: Arthrodese, het vastzetten van het polsgewricht. Kosten minimaal 1500 tot 2000 euro. Vooronderzoek rond de 300 euro, kan ook meer zijn, het ligt er maar aan. Deelbetaling niet mogelijk.



Ik heb bij mijn eigen dierenarts al weekendconsult laten doen, rontgenfoto's (niet goed en gedetailleerd genoeg voor de specialist), spalken van de poot onder een roesje, medicatie, nog een consult want de spalk lag er de volgende dag af. Kosten 300 euro.



Dat wil zeggen dat ik in totaal al op 600-700 euro kom te zitten aan onderzoeken zonder dat de kat uberhaubt nog geholpen is. Alternatieven voor een andere oplossing zijn nog niet gegeven. Het komt er op neer dat ik dit gewoonweg echt niet kan betalen, al helemaal niet in 1x, want termijnen zijn niet mogelijk.



Wat moet ik nu doen......................



Het welzijn van mijn kat staat voorop, al moet ik er mijn vakantie o.i.d. een jaartje voor overslaan. Maar ligt het aan mij dit ik deze bedragen wel heel erg uit de hand vind lopen? Het moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren, want voor je het weet is er al iets in de poot gebeurd wat het erger maakt. Mijn kat loopt nu al een aantal dagen met spalk, kan in principe alles en is net zo vrolijk als altijd. Maarja, een beestje kan natuurlijk niet praten, dus heeft ze pijn ja of nee... moeilijk, moeilijk, moeilijk.





Heeft iemand hier ervaring? Ik zal wel wat andere inzichten willen krijgen. Mijn omgeving verklaard me nu al voor gek dat ik overweeg om inderdaad die kosten maar te betalen, want mijn kat zijn poot laten missen of nog erger inslapen, zijn niet echt opties die ik overweeg. Inslapen is sowieso een hele dikke steevaste NEE, een pootje missen zal ik eventueel nog wel willen en kunnen overwegen, maar ook liever niet. Als ik mijn been breek zeg ik ook niet haal er maar af, het is te duur.



Ik weet het even niet meer



Edit: heeft iemand ervaring met een gebroken pootje bij een kat? hoe was de kat na operatie? is het zinvol geweest? Waren er alternatieven,welke? enz. Naar zulke dingen ben ik nu erg benieuwd :-)
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 22-04-2015 11:41
Reden: Smaad/laster
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:kadanz schreef op 21 april 2015 @ 10:04:

On topic: bel voor een second opinion.

Maar de verantwoordelijkheid nemen over een dier betekent dat je ook voor hoge medische kosten komt te staan.

Dat kun je enigszins voorkomen door bijvoorbeeld elk jaar naar de dierenarts te gaan en een verzekering af te sluiten, maar dat doe je niet.



Ik ben geen groot kattenliefhebber, maar alleen al de suggestie dat je amputatie overweegt omdat je de kosten van een operatie te duur vindt, daar gaan mijn haren van overeind staan. Je hébt het geld (of je kan er aan komen), je kiest er bewust voor om je kat niet te verzekeren, maar nu vind je het opeens te duur nu de kat vrij voorspelbaar een keertje medische zorg nodig heeft?



Ach, je bent vijf jaar niet naar de dierenarts geweest, neem dat in ieder geval mee in je overweging, als bespaarde kosten.Ik vind dit wel erg grof gesteld hoor.

Stel dat je voor een been operatie een ton moet betalen, zeg je dan ook doe maar?

Soms wegen de kosten niet op tegen de voordelen. Wie weet kan de kat ook genezen met gips/spalk. Misschien wat minder soepel maar wel "heel"

Vind voor een gebroken pootje de kosten ook erg hoog. Ik zou daar ook nog eens over na moeten denken. Ben echt wel gek op mijn beesten hoor maar er zijn grenzen. En heb je het over een nier of hart transplantatie.. maar voor een gebroken voetje?

En dan is het nog maar de vraag óf de kat er wat aan heeft. Bij mensen werkt het niet zo'n operatie waarom bij de kat dan wel? Kweetniet hoor, ik zou echt eens bij een andere dierenarts langsgaan.
quote:nina1966 schreef op 21 april 2015 @ 21:18:

[...]

Ik vind dit wel erg grof gesteld hoor.

Stel dat je voor een been operatie een ton moet betalen, zeg je dan ook doe maar?

Soms wegen de kosten niet op tegen de voordelen. Wie weet kan de kat ook genezen met gips/spalk. Misschien wat minder soepel maar wel "heel"

Vind voor een gebroken pootje de kosten ook erg hoog. Ik zou daar ook nog eens over na moeten denken. Ben echt wel gek op mijn beesten hoor maar er zijn grenzen. En heb je het over een nier of hart transplantatie.. maar voor een gebroken voetje?

En dan is het nog maar de vraag óf de kat er wat aan heeft. Bij mensen werkt het niet zo'n operatie waarom bij de kat dan wel? Kweetniet hoor, ik zou echt eens bij een andere dierenarts langsgaan.het gaat helemaal niet over een transplantatie, het gaat over het repareren van een kapotte poot. Basiszorg dus
Alle reacties Link kopieren
quote:miedo schreef op 21 april 2015 @ 21:18:

[quote]bokvansteen schreef op 21 april 2015 @ 11:07:

Miedo, waar is dat gedaan weet je dat?



Bij het Diergeneeskundig Centrum aan de paterswoldseweg 306 in Groningen.

Let wel; je moet Dr. Peutz zelf hebben, niet een andere dokter daar, die jaagt je ook vreselijk op hoge kosten .



En die loopt te schelden, als je met een bloedend beest binnenkomt, die aangevallen is door een andere hond. (over zijn tegelvloer)

Die spoort dus echt niet................
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
quote:Eindeloos schreef op 21 april 2015 @ 21:44:

[...]





En die loopt te schelden, als je met een bloedend beest binnenkomt, die aangevallen is door een andere hond. (over zijn tegelvloer)

Die spoort dus echt niet................Nooit meer die kliniek! Daar is mijn kat mishandeld toen we in het weekend aankwamen met een opengereten poot (kat had vaas omgegooid en is er in gesprongen). Vloeken, tieren, poot beetpakken totdat mijn (altijd lieve kater) schuimbekte en blies en vervolgens begonnen met hechten terwijl kat nog niet goed verdoofd was. Beestje trok, voor zo ver hij nog kon, met zijn pootje. Toen mijn moeder zei "Hij voelt het nog!" was het antwoord: Nou gut dan mevrouwtje, spuitje erbij dan maar? Alle tijd he, in het weekend! Word nog steeds wóedend als ik er aan denk. Kat heeft nooit meer zonder schuimbekken en enorme angst een dierenkliniek kunnen binnengaan. Volgens mij is de dierenarts die dit gedaan heeft niet meer aan het werk daar, maar de sfeer zei genoeg.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat heeft 3 jaar geleden zijn poot gebroken, werd ook doorverwezen naar een orthopeed. Er moest een pin in gezet worden. Ik ben naar de kliniek in den haag gegaan. Kostte me uiteindelijk zo'n 1500. Heb het wel in delen kunnen betalen, al was hij er niet happig op. Het was ook niet zo dat ik het over maaaanden mocht spreiden, maar geloof wel over een maand of 3 ofzo (weet t niet meer precies). Overigens mag die orthopeed ook wel wat aan zijn interpersoonlijke skills werken . Maar goed voor kat was hij wel lief en hij heeft goed "werk" verricht.



Sterkte iig met je kat, sneu hoor!
Alle reacties Link kopieren
Je had er een poll bij moeten doen

Ik stem voor spalken en hopen op het beste. Een manke kat is vaak heel behendig.



Heb net gekeken wat een verzekering kost, maar onze oudste kat is al 13+ en is óf niet meer te verzekeren óf tegen echt flinke premie (¤29). Heeft al heel wat medische kosten gehad!



En voor mij zouden er wel degelijk grenzen zijn. Qua kosten maar ook bv bij incontinentie (ooit meegemaakt bij een kat).
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken
In memoriam AnnA_C
Alle reacties Link kopieren
Nu heb je er niets aan, maar wellicht voor de toekomst: Inshared heeft een verzekering voor medische kosten door vallen, botsen, andere beesten. Die heb ik afgesloten voor mijn kater van bijna 2. Dat is een nog jonge binnenkat, en schat de kansen voorlopig groter in dat hij ergens afdondert dan bv kanker krijgt. Kosten: nog geen ¤4 per maand.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat heeft een tijdje geleden een operatie aan zijn poot gehad die ons in totaal zo'n 1100 euro heeft gekost en wij hebben daar geen seconde spijt van gehad. Maar wij zijn wel tweeverdieners en onze katten ons leven.



Onze buren hun kat werd enkele weken later aangereden en zij konden wilden een dure operatie niet betalen. Zij hebben er voor gekozen om hun kat af te staan. Deze heeft op kosten van het asiel een amputatie gekregen en is bij een ander gezin terecht gekomen. Ik vond het belachelijk dat het asiel dan maar voor de kosten op moest draaien... Zij wilden zo graag een kat, maar blijkbaar niet de verantwoordelijkheden. Al is dat weer een andere discussie...



Als je het kunt missen en je wilt het doen, dan zou ik er niet teveel over nadenken en door de zure appel heen bijten. Ja het is heel veel geld maar veel keuze heb je niet. Ik baalde ook als een stekker dat ik mijn kat niet had verzekerd... Dan maar niet op vakantie. Minima kunnen in sommige gemeentes aanspraak maken op bepaalde potjes, maar dat is lang niet overal zo. En je dier onnodig laten leiden kan in mijn ogen niet..... Dan kun je er beter afstand van doen zodat het beestje niet onnodig hoeft te leiden, of geen huisdieren nemen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al een aantal reacties gekregen van dierenartsen die hetzelfde kunnen doen, al dan wel met een prijsverschil van ¤500 tot ¤1000 (!) minder, dus dat heeft me al iets gerust gesteld. Waarom verschilt dit zoveel, bijna te gek voor woorden! Maarja, natuurlijk zit er ook kwaliteitsverschil in natuurlijk dat zal het wel zijn?



Mijn kat was met spalk op de vensterbank gesprongen (1,20 hoog) zonder opstapje. Ze is er al vrij behendig mee geworden. Eten en drinken, kattenbak en inmiddels ook weer kroelen met de andere kat. Ik merk totaal geen verschil in gedrag. Hierdoor vraag ik me af of ze daadwerkelijk wel last heeft van haar pootje zo. De dierenarts vind dit ook apart, want normaal gaan ze dan overdreven spinnen bij pijn o.i.d., al merk je slecht aan katten wanneer ze wel en geen pijn hebben. Als ik al met de pijnstilling spuit aan kom gaat ze rechtop zitten met dr kopje zo van Mmmmm lekker, en likt vervolgens die hele spuit leeg tot de laatste druppel. Gelukkig smaakt het haar dus.



Mijn DA zegt dat als het pootje niet geholpen wordt het scheef groeit en ze hier op latere leeftijd last van kan krijgen en dan kost het uiteindelijk nog erg veel. Ze brengen me wel lekker van de wijs continu.
Alle reacties Link kopieren
quote:iones schreef op 21 april 2015 @ 17:35:

Heb ooit hetzelfde akkefietje gehad met een kat met een gebroken pootje. Dierenarts vertelde over een operatie die efkes 700 euro ging kosten. Ik zei dat ik dat niet kon betalen en dreigde al met inslapen.

Toen verwees hij me door naar een kliniek in Oisterwijk, die waren gespecialiseerder. Toen is het pootje op een eenvoudige manier gezet, zonder pinnen. Kostte me 300 euro. Was nog geld zat. En die kat kon daarna weer lopen als een kieviet.



Laat je niet onnodig uitmelken door die dierenartsen.



Maar een beetje fatsoenlijke dierenarts zal een dier NIET in laten slapen als het dier een kans heeft van 100% op genezing omdat de eigenaar de behandeling niet kan betalen.



Is het sarcasme of had je serieuze gedachten over dat laten inslapen om een gebroken pootje?



Voor 700 euro was mijn kat gisteren al geopereerd aan de poot namelijk.



Edit: als ik op kliniek in Oisterwijk zoek, dan krijg ik 4 dierenartsen op Google... bij welke ben je uiteindelijk geweest?
Ik stuur je even een PB.
Alle reacties Link kopieren
Iedereen die mij heeft ge-PBt heeft trouwens een berichtje terug :-) !
Alle reacties Link kopieren
quote:snowdogs schreef op 21 april 2015 @ 19:42:

[...]





Dat klopt, maar is de eigenaar dan niet hoofdverantwoordelijke voor de gezondheidstoestand van zijn eigen dier?

Als het baasje al niet de verantwoordelijkheid heeft genomen om voor voldoende financiën te zorgen, waarom zou de dierenarts daar dan wel verantwoordelijk voor gehouden moeten worden?

Als jij je boodschappen niet kunt betalen, is de supermarkt daar toch ook niet verantwoordelijk voor? Of is het dan ook meteen een onfatsoenlijke supermarkt als ze je boodschappen niet gratis, voor weinig of met uitgestelde betaling meegeven?Ik vind een dierenarts in zoverre verantwoordelijk dat hij een gezond dier met een akkefietje niet hoort in te laten slapen omdat de eigenaar dat gemakkelijker vind om wat voor reden dan ook. Dat is alles wat ik mee wil zeggen. En wat financiën betreft, mensen zijn ziektekosten verzekerd maar kunnen vaak evenmin zelf voor de behandeling zorgen die ze voor zichzelf nodig hebben. Dus waarom wel voor een dier? Ziektekostenverzekering voor dieren biedt ook niet altijd soelaas. Te veel smoesjes om niet uit te hoeven betalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:bokvansteen schreef op 22 april 2015 @ 09:23:

[...]





Is het sarcasme of had je serieuze gedachten over dat laten inslapen om een gebroken pootje?



Voor 700 euro was mijn kat gisteren al geopereerd aan de poot namelijk.



Edit: als ik op kliniek in Oisterwijk zoek, dan krijg ik 4 dierenartsen op Google... bij welke ben je uiteindelijk geweest?Dat was geen sarcasme, noch serieus. Ik wenste me niet financieel te laten uitmelken. De naam van die veearts herinner ik me totaal niet meer. Dit is ergens gebeurd in de tweede helft van de jaren 90.
Alle reacties Link kopieren
quote:iones schreef op 22 april 2015 @ 10:14:

[...]



Ik vind een dierenarts in zoverre verantwoordelijk dat hij een gezond dier met een akkefietje niet hoort in te laten slapen omdat de eigenaar dat gemakkelijker vind om wat voor reden dan ook. .Wat moet hij dan met dat dier doen? Oplappen/ gedrogeerd houden voor eigen kosten? En dan ook maar in huis nemen?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat ze dan eigenlijk maar moeten verplichten ook een verzekering voor je huisdier te nemen. Misschien is dat een optie.
quote:sabbaticalmeds schreef op 21 april 2015 @ 12:46:

[...]



wat een onzin, een consult onder kantoortijden bij de huisarts kost gemiddeld 100 euro en er zijn kleine variaties per huisarts. Een telefonisch consult kost al 25 euro.

Kijk maar even op de site van de NZA

Nja, puur het consult kost 18 euro, maar iedere verrichting die gedaan wordt kost weer extra.



En daarnaast krijgt een arts standaard iets van 14 tot 27 euro per kwartaal voor iedere ingeschreven patiënt, of die patiënt nu op consult komt of niet.



http://www.nza.nl/1048076 ... ltidisciplinaire_zorg.pdf
Alle reacties Link kopieren
quote:bokvansteen schreef op 22 april 2015 @ 10:48:

Ik vind dat ze dan eigenlijk maar moeten verplichten ook een verzekering voor je huisdier te nemen. Misschien is dat een optie.

Waarom? Je moet verplicht worden om een huisdier te laten behandelen als het iets mankeert? Hoezo? Je mag kippen, varkens, lammetjes houden voor de slacht en dan zou je honden/katten/marmotten/goudvissen verplicht zo lang mogelijk in leven en goede/redelijke gezondheid houden?



Je pleit dus voor een aparte juridische status voor huisdieren, iets tussen vee en mensen in.



Wist je trouwens dat je als eigenaar van een huisdier het zelf mag doden als je wilt? Je hoeft helemaal niet naar een dierenarts om het in te laten slapen.
quote:Ephina schreef op 21 april 2015 @ 20:00:

[...]





Ik kan dat soort bedragen ook niet betalen. Maar 30 euro per maand lukt me wel, dus mijn beide katten zijn voor ¤15 p.p. (per poes ) verzekerd tot ¤3000.





Wat doe je als de rekening hoger dan 3000 euro uitvalt?



Ben het erg eens met Markovic.
Honden, katten en ganzen mag je niet meer zelf doden. Dat is vorig jaar gewijzigd, zie: http://www.sophia-vereeni ... doden-van-huisdieren.html



Verder wordt met een huisdierverzekering bedoeld 'Honden en katten'. Er zijn geen verzekeringen die andere dieren verzekeren, uitgezonderd eentje waar je ook je konijn en papegaai kan verzekeren. En natuurlijk het paard nog.



Beterschap en succes met de kat! Ik heb daar (gelukkig) geen ervaring mee, maar ik lees dat je al van alles aan het uitzoeken bent :-).
Mijn kat had ook een gebroken poot en het advies was ook te opereren met bijbehorende plaatjes en schroeven. Uiteindelijk heb ik de keus gemaakt om te kiezen voor 4 weken spalken, dat werden er 6. Hij loopt inmiddels als vanouds.



Wat mij betreft waren er wel keuzes.

Operatie door chirurg

Spalken en de natuur z'n werk laten doen

Amputeren

Inslapen.



Nu ging het hier om een kat met meer problemen. Laat he dus informeren over de alternatieven en neem een keuze waar je zelf achter staat.



Qua omgaan met gespalkte poot. Zit poes al in een bench?
Alle reacties Link kopieren
quote:jusa schreef op 22 april 2015 @ 11:23:



Nu ging het hier om een kat met meer problemen. Laat he dus informeren over de alternatieven en neem een keuze waar je zelf achter staat.



Qua omgaan met gespalkte poot. Zit poes al in een bench?



ja poes heeft inmiddels een grote bench, met kattenbak. en een leuk slaapplekje! :-)



Wat betreft operen, dan gaan ze kraakbeen weghalen en de gewrichten in de juiste hoek verstijven. Er zijn geen alternatieven gegeven, ja ingespalkt laten en dan maar aankijken, maar dan zeggen ze dat er later weer kans op complicaties zijn en wie weet heeft poes wel pijn, enz.
Alle reacties Link kopieren
quote:markovic schreef op 22 april 2015 @ 11:13:

[...]



Waarom? Je moet verplicht worden om een huisdier te laten behandelen als het iets mankeert? Hoezo? Je mag kippen, varkens, lammetjes houden voor de slacht en dan zou je honden/katten/marmotten/goudvissen verplicht zo lang mogelijk in leven en goede/redelijke gezondheid houden?



Je pleit dus voor een aparte juridische status voor huisdieren, iets tussen vee en mensen in.



Wist je trouwens dat je als eigenaar van een huisdier het zelf mag doden als je wilt? Je hoeft helemaal niet naar een dierenarts om het in te laten slapen.



Omdat je dat "verplicht" bent als je de verantwoordelijkheid hebt over een dier...? Oke, als het dier zowel voor en na het helpen geen dierwaardig leven meer kan leiden of de overlevingskansen worden sowieso nihil geschat, niet. Maar een dier heeft ook een ziel en sommige mensen bouwen een band met zo'n beestje! Oke alleen honden, katten en paarden dan, knaagdieren niet verplichten en vissen enz. ook niet.



Als er bij mij een huisdier in huis komt (in mijn geval zal dat alleen een kat of hond zijn) dan zie ik deze als onderdeel van mijn huishouden en niet als iets waar niet zorgvuldig mee om gegaan hoeft te worden.
Er zit een groot verschil tussen onzorgvuldigheid en geen operatie van 5000 euro laten uitvoeren. Waarom maak jij zo'n onderscheid tussen dieren? Honden, katten en paarden staan hoger op de ladder dan papegaaien (die kunnen 50 worden he) en konijnen?



Ik zie een huisdier als een dier, niet als een mens. Ik zou er zorgvuldig mee omgaan, er zo goed mogelijk voor zorgen maar ik kan wel begrijpen dat mensen voor een spuitje kiezen als ze noodzakelijke medische ingrepen niet kunnen (of willen) betalen en het dier zonder die ingreep een ondraaglijk bestaan heeft. Wat voor huisdier dan ook.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven