Hoeveel verandert je leven door een hond?

28-11-2016 13:55 125 berichten
Ik wil al van kleins af aan een hond. Ik was altijd bezig met honden van anderen. Jarenlang zelf geen tijd en ruimte gehad voor een hond. Inmiddels verandert dat en kriebelt het wel. Máár, ik wil alleen een hond als ik dat beest fatsoenlijk tijd en aandacht kan geven. Ik kan alleen zo lastig inschatten hoeveel invloed een hond heeft op je leven.



Ik hou van wandelen, ik heb de illusie dat met een hond de stap om naar buiten te gaan wandelen kleiner is. Zonder hond heb ik ook periodes dat ik elke dag wandel, maar soms ook helemaal niet. Maar ik draai mijn hand niet om voor een paar kilometers lopen.



Qua huishouden: Twee kinderen, twee katten, gemiddelde woning met tuin. Werken beiden, maar ik ben max een uur of 6 van huis op mijn langste werkdag. Maar ik ben flexibel en ik kan alles zelf plannen. Katten krijgen de aandacht en zorg die ze nodig hebben, maar ja, die vragen ook niet zoveel. Kunnen in- en uit wanneer ze believen, voer staat altijd klaar en als ze een knuffel willen komen ze die halen. Financieel is het geen probleem, ook niet als een hond ziek zou worden.



Maar waar het hem vooral in zit: tegen welke dingen loop je aan met een hond? Kun je nog beiden een avond weg als je een hond hebt? (al kan dat met kinderen ook niet, dan moet je ook oppas regelen), hoe doe je dat met vakanties, winkelen, weekendjes weg, hoe vroeg moet je opstaan? Ik ben gek op dieren, maar niet iemand die 24/7 alles in het teken zet van een dier. Investeren in een cursus enz vind ik geen probleem. En ik probeer vooral te kijken naar waar op dit moment knelpunten zouden zitten: weinig oppas in onze omgeving voor een hond. Wel wat mensen in onze nabije omgeving die er óók één hebben en het geen probleem vinden om eens op te passen of uit te laten als dat nodig is. En de katten. Ik heb het idee dat een pup die gesocialiseerd is met katten wel geacepteerd gaat worden, al had de oudste kat lang moeite met de andere kat.

Plus dat ons leven al vrij druk is, sporten, clubjes, werk, enz. Past een hond daar nog in? Draait die mee of moet je héél veel aanpassen.



Dus ik ben benieuwd naar tips en ervaringen. Dingen waar je zelf niet zo snel aan denkt maar die enorm mee of tegen vielen.
Je moet veel meer regelen dan voor een kat. Voor een dag of weekend weg, als je ziek bent en niet kunt wandelen. Plus in het weekend ook om 8 uur op en naar buiten want anders plast de hond gewoon in huis. En eigenlijk moet een hond minimaal een keer per dag een lange wandeling van een uur.

Overigens heb ik zelf geen hond, maar dit is wel wat ik in mijn kennissenkring zie.
Dat is zeker waar. In geval van ziekte zijn er hier nog 3 andere mensen in huis die kunnen lopen. En opstaan doen we eigenlijk altijd op tijd, uitzonderingen daargelaten. Maar uitslapen tot 10 uur zit er als je kinderen hebt al niet meer in.

Ik probeer nu elke dag te bekijken wat voor impact het zou hebben als ik óók nog met de hond zou moeten lopen, als ik s avonds om 22:00 op de bank zit bijvoorbeeld, of als een afspraak uitloopt waardoor ik een uur later thuis ben.
Alle reacties Link kopieren
Bereid je maar voor. De gemiddelde mening hier op het forum is dat je geen hond kunt hebben, als je niet de hele dag thuis bent. Ook moet je minimaal 6 uur per dag wandelen.



Hoe lang is de hond maximaal alleen thuis?



Ik zou kijken of je een keer een logeerhond kan verzorgen in de vakantie. Dan krijg je enigszins een idee. Niet helemaal want waarschijnlijk krijg je dan een opgevoedde hond en gaat hij weer weg voordat je in een sleur raakt, maar het geeft een indicatie.
Alle reacties Link kopieren
Ten eerste moet je er altijd van uit gaan,dat jij degene bent die de hond moet uitlaten.

Dus niet je kinderen,niet je partner,maar jij.

Je moet elke ochtend vroeg met de hond lopen,wat vaak tijdens het spitsuur is.

Ik had een hondje die direct zodra iemand beneden was uit moest,maar ook eentje die je eerst rustig je koffie liet opdrinken.

Als je uit je werk komt,moet je direct met de hond uit.Ook al heb je andere dingen te doen.

En s'avonds kun je niet lekker gaan douchen en in badjas voor de tv gaan hangen,want je moet er nog uit.

En kun je goed omgaan met een zieke hond? Ik heb de pech een ziekelijk hond te hebben,wat veel geld en tijd kost. Dit klinkt allemaal wat negatief,maar ik heb om me heen meegemaakt dat het een gezin zo leuk leek,een hondje,maar na een half jaar ging ie alweer weg.Viel toch tegen.

Zes uur werken vind ik wel de max,anders is het zielig.

Je kunt s'avonds rustig eens weg,maar als je thuiskomt moet je wel weer lopen,daar moet je zin in hebben.

ik heb dus zelf een hond en ben de hele dag thuis en "hoofdverzorger".
Neem een hond te logeren, flink lang en dag of veertien. Mijn vriendin naam de hond van haar zus te logeren, kinderen zouden ook het beest uitlaten etc etc. Na veertien dagen kwam er dus definitief geen hond.
Heb je al gezocht op hondenuitlaters (dog walkers) bij jou in de buurt?



Als je naar een bruiloft aan de andere kant van het land gaat, moet iemand de hond uitlaten.



Wij gingen gewoon overal heen. En we hebben een grote familie.

De radio moest wel aan, anders blafte de hond constant in het lege huis.



Bij een hond is het belangrijk om gewoontes te creëren.

Mijn moeder deed de lange ochtendwandeling.

mijn vader deed altijd de korte avondwandeling (Hij zei: "Ik heb geen slaappillen nodig, dit is mijn slaapmiddel.")

Ik ging uit school lekker even rennen met de hond.



Ik vond het heeel gezellig, een hond in huis.
Alle reacties Link kopieren
Mijn hond slaapt gewoon mee uit in het weekend hoor, ze ligt rustig tot 10.30 te pitten ik moet dan wel met haar lopen zodra ik zelf uit bed kom, maar om 7 uur er uit moeten voor de hond dat was eigenlijk alleen het eerste half jaar. Mijn man loopt wel altijd een rondje voor het slapen gaan.



Hoe oud zijn je kinderen en kunnen die even alleen zijn? Mijn jongste kan voorlopig nog niet alleen zijn en wil lang niet altijd mee om te wandelen. Dat geeft dus wel eens gedoe. Gelukkig hebben de oudere kinderen tot nu toe gunstige lesroosters zodat zij of kunnen wandelen of even op jongste kunnen passen.
Alle reacties Link kopieren
Zijn jouw kinderen niet intussen op een leeftijd dat zij ook een keer met de hond kunnen wandelen en voor hem kunnen zorgen als jij een avondje weg bent?



En als je een keer ziek bent (en alle andere gezinsleden ook. De hele dag.) dan laat je m gewoon een keer in de tuin. Dat mag vast niet volgend het viva-forum, maar ik doe het in ieder geval toch.



Wat betreft vakantie vond ik het wel moeilijk omdat wij een pension zielig vonden (al verschillen smaken natuurlijk). Vakanties waren dus altijd op een vakantiepark waar de hond meekon.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat
quote:sssssst schreef op 28 november 2016 @ 14:09:

Neem een hond te logeren, flink lang en dag of veertien. Mijn vriendin naam de hond van haar zus te logeren, kinderen zouden ook het beest uitlaten etc etc. Na veertien dagen kwam er dus definitief geen hond.



Dat is een goede tip.

Kinderen beloven van alles, maar worden een dier vaak al snel zat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een hond sinds 4 jaar, en het is heel erg leuk en gezellig, maar je moet er wel echt de tijd voor hebben / vrij maken.

Hij moet sowieso al 4 keer per dag uitgelaten worden, en een hond is een gezelschapsdier. Hij kan best een paar uur alleen zijn, maar het is niet leuk voor hem als jij regelmatig weg bent naast je werk.

Mijn hond vind het echt niet leuk als ik savonds weg ga, dus doe ik dat niet zo vaak, of ik neem hem gezellig mee.

Je moet dus wel echt rekening houden met je hond.



Met vakanties gaat hij ook mee.

weekeinden weg is altijd een hoop gedoe om een goede oppas te vinden voor de hond.



Soms gaan katten en honden goed samen, vaak ook niet...



Je moet je dus wel aanpassen, maar je krijgt er veel liefde voor terug.

Goed dat je er eerst goed over nadenkt en de voor en nadelen bekijkt, want een hond neem je als het goed is voor de rest van zijn leven.
quote:Dropdrop schreef op 28 november 2016 @ 14:07:

Bereid je maar voor. De gemiddelde mening hier op het forum is dat je geen hond kunt hebben, als je niet de hele dag thuis bent. Ook moet je minimaal 6 uur per dag wandelen.



Hoe lang is de hond maximaal alleen thuis?



Ik zou kijken of je een keer een logeerhond kan verzorgen in de vakantie. Dan krijg je enigszins een idee. Niet helemaal want waarschijnlijk krijg je dan een opgevoedde hond en gaat hij weer weg voordat je in een sleur raakt, maar het geeft een indicatie.

Dat eerste weet ik en ik zie om me heen wat anders, dus dat neem ik met een korreltje zout. De meeste mensen moeten werken om een hond te kunnen onderhouden, dus de deur uit moet je toch.

Ik werk nu 2 halve en 2 hele dagen, op één van die dagen is mijn man in de middag thuis. Dus dat zou een uur of 5 aaneengesloten zijn, max. Ik kan dat namelijk vrij makkelijk anders indelen of op een hele werkdag even tussendoor naar huis om een uurtje te wandelen. Ik heb nu een sportschoolabbo, dat lukt ook, heb ik een hond dan zou ik dat opzeggen en het met wandelen doen (vind ik nog leuker ook)



Logeerhond is lastig omdat mijn katten er niet zo van houden als er hier vreemde dieren in huis komen. Als we een hond op bezoek hebben, wat elke week wel een keer gebeurt, dan zie ik ze een paar uur niet. Als ik zelf aan een hond begin dan neem ik rustig de tijd om die aan elkaar te laten wennen, dat kan bij een logeerhond niet, daar ben je dagen of weken mee bezig.

In de avond in pyjama op de bank zitten en dan nog moeten wandelen gaat tegenvallen, dat vind ik zo nu en dan heerlijk.



Maar, ik vind wel dat als wij als gezin een hond nemen dat we er dan ook samen verantwoordelijk voor zijn. Ik zal degene zijn die het meest wandelt, maar ik ga er vanuit de anderen wel een bijdrage leveren waar nodig is. Degene die als eerste thuis is loopt ff een rondje. Dat is voor mij wel een harde voorwaarde, anders begin ik er niet aan.
Alle reacties Link kopieren
Hond te logeren is een goed idee. Dit heeft er voor gezorgd dat ik niet voor een groot ras ben gegaan zoals ik eigenlijk altijd dacht, maar een mini. Die moet ook naar buiten om te plassen hoor, maar die kan veel beter binnen spelen en bewegen als het slechter weer is. Een grote hond is met drie sprongen aan de andere kant van de kamer, deze kan behoorlijk rondjes rennen met balletjes en ander leuks (grote benedenverdieping...).
Mij lijkt persoonlijk dat je de grootste nadelen toch al hebt met kinderen. Nu heb ik wel ervaring met honden maar niet met kinderen Daarom beginnen wij niet aan een hond voordat eventuele kinderen er zijn, omdat we juist die impact moeilijk kunnen inschatten. Als je al kinderen (en katten) hebt en een redelijke regelmaat voor je gezin, dan denk ik dat het wel meevalt. Oppas, soms naar de dierenarts, haren stofzuigen, niet spontaan wegkunnen, niet zomaar kunnen uitslapen, etc heb je allemaal nu al.



In het eerste jaar kost een hond (zowel bij pup als herplaatser) wel veel tijd aan opvoeden en wennen. Dagelijks een paar uur en met zindelijkstraining ook snachts. Maar dat kan je inplannen.
quote:Monatala schreef op 28 november 2016 @ 14:11:

Zijn jouw kinderen niet intussen op een leeftijd dat zij ook een keer met de hond kunnen wandelen en voor hem kunnen zorgen als jij een avondje weg bent?



En als je een keer ziek bent (en alle andere gezinsleden ook. De hele dag.) dan laat je m gewoon een keer in de tuin. Dat mag vast niet volgend het viva-forum, maar ik doe het in ieder geval toch.



Wat betreft vakantie vond ik het wel moeilijk omdat wij een pension zielig vonden (al verschillen smaken natuurlijk). Vakanties waren dus altijd op een vakantiepark waar de hond meekon.

Als ik naar onze laatste vakanties kijk dan is er maar één waar een hond niet had meegekund. Wij zitten doorgaans op een park of in huisjes, die zijn er ook altijd wel in een huisdiervariant. Maar met een hond 1800 km rijden zou ik dan weer niet snel doen.



Kinderen zijn 11 en 9, oud genoeg om en rondje te lopen, die laten vaak de honden van anderen uit.
Als je een Pup zou willen dan vergt dat enorm veel tijd in het begin.

Dit vanwege het zindelijk maken dus s nachts eruit en overdag ben je vaak constant buiten.

Een Pup sloopt ook vaak dus moet leren wat wel en niet mag ook mbt achter de katten aan rennen, je voeten aanvallen' , janken snachts en rustig leren alleen te zijn

Met een Pup kun je niet gelijk aan het werk.

Overigens vetschild het natuurlijk ook per hond, zo heb ik vroeger twee honden gehad waarvan de een binnen een dag zindelijk was en de ander pad na een half jaar.

Een hele easy Pup gehad en de ander ontzettend koppig mbt opvoeden;-)



Nu heb ik een herplaatser.

Zij kan inmiddels een werkdag alleen blijven, vaak is er wel iemand hoor,mijn man en ik werken op verschillende tijden.

Oook wil zij s ochtends niet wandelen, pas tegen het middaguur, zoooo lui!



Maar je moet rekening houden met vakanties, avondje weg etc.



Ik vind een hond supet met vakanties dan gaat zin naar mijn vader dud dat is mazzel.
Oh en ik zou geen minihond willen, maar ook geen enorme hond. Geen mini omdat ik wel houd van lange wandelingen en een beetje ravotten, en ik zie bij de schoothondjes om me heen dat de het liefst kleine blokjes doen en daarna weer verder pitten. Maar ook geen één die uren per dag moet lopen, dat red ik in het weekend wel, maar doordeweek kan ik niet elke dag 3 uur lopen.
Hier ook een hond. In het weekend ben ik zelf vroeg op en laat ik hem rond een uur of 08.00/ 08.30 uit. Het zou later kunnen, dat redt hij prima. Wij kunnen ook nog allebei weg 's avonds of overdag. We hebben de stelregel dat hij max 6 uur alleen is. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Dit betekent dat ik weleens eerder wegga van feestjes etc. Mijn vriend werkt onregelmatig diensten en ik kan soms thuiswerken. Al met al komt het met onze roosters goed uit en anders hebben we mijn schoonouders en/of de dagopvang.



Ik kom sinds ik een hond heb veel meer buiten. Wij wonen naast het duingebied. Ik ben de lange wandelingen in het bos, duinen en langs het strand enorm gaan waarderen. Ik ben een ochtendmens dus vindt het geen probleem om hem 's ochtends uit te laten en mijn vriend is een avond mensen dus die heeft meestal de laatste ronde van 22.00 of later.



Ziek of niet ziek, weer of geen weer. Hij wordt altijd uitgelaten. Als het keihard regent is het wel een korter rondje maar geloof me dan wil hij ook niet haha.

Verder hebben wij een grote tuin waar hij vaak ligt en heb ik samen heel wat gehoorzaamheidscursussen met hem gedaan. Alleen de puppycursus was voldoende geweest maar hij pikt alles super goed op en ik vind het super leuk om te doen .
Alle reacties Link kopieren
Het is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van wat voor soort hond je neemt. Daar kan je sowieso al rekening mee houden als je een hond kiest. Een hond kan natuurlijk wel even alleen thuis zijn ook als je een avondje weg gaat. Als je dan terugkomt kan je hem altijd nog uitlaten ;) en er heel vroeg voor uit is volgens mij ook niet nodig, je moet er alleen rekening mee houden dat je hem of haar moet uitlaten. Honden zijn GEWELDIG! Echt een vriend voor de familie. Als je een weekendje weg gaat of op vakantie weg wel komt dat ook heus wel goed er bestaan ook pensions om honden in op te laten vangen en misschien als je hond heel lief is is er wel iemand in de familie of vrienden die op je hond wil passen.

Als ik jou verhaal zo lees heb je er echt wel goed over nagedacht en zou ik zeker een hond nemen. Het is zo gezellig



O ja en een hondencursus is echt wel goed om te doen! leren ze veel van en kunnen ze ook goed leren om met andere honden om te gaan.



Heel veel geluk met het uitkiezen van jullie hondje ! en ga er gewoon lekker voor.
Alle reacties Link kopieren
Ook ik wilde altijd een hond.

Impact? Weinig negatiefs. Positieve is dat ik vaker buiten kom.



Ik had voor de hond kwam al een vaste oppas voor het geval dat, mijn ouders.



Vakanties zijn wel een dingetje als hond mee is hoor. Je past je vakantie dan heel erg aan haar aan. Nu heb ik een makkelijke gup en ging voorheen niet in hoogseizoen. Dus niet Mega heet en geen problemen met alleen zijn. Maar in hoog zomer laat je de hond niet in het huisje/caravan. Die dingen worden loeiheet. En hond mag dan weer niet mee op elk uitje.

Ik bekijk het dus per vakantie. Kan ze mee of gaat ze zelf ook op vakantie bij dr vriendinnetje.



Ziek zijn, heel erg? Even een keer in de tuin.

Uitslapen? Zij snurkt langer door.

Nachtelijk wakker worden ivm hoge nood oid? 1x per jaar.

Training? In ons geval Mega veel. Ik vind het leuk. Hond vindt het leuk. Hond is moeilijk te trainen ivm verleden. Maar goed te doen in deze.



Veel plezier alvast
Alle reacties Link kopieren
quote:Donna1971 schreef op 28 november 2016 @ 14:18:

Als je een Pup zou willen dan vergt dat enorm veel tijd in het begin.

Dit vanwege het zindelijk maken dus s nachts eruit en overdag ben je vaak constant buiten.

Een Pup sloopt ook vaak dus moet leren wat wel en niet mag ook mbt achter de katten aan rennen, je voeten aanvallen' , janken snachts en rustig leren alleen te zijn

Met een Pup kun je niet gelijk aan het werk.

Overigens vetschild het natuurlijk ook per hond, zo heb ik vroeger twee honden gehad waarvan de een binnen een dag zindelijk was en de ander pad na een half jaar.

Een hele easy Pup gehad en de ander ontzettend koppig mbt opvoeden;-)



Nu heb ik een herplaatser.

Zij kan inmiddels een werkdag alleen blijven, vaak is er wel iemand hoor,mijn man en ik werken op verschillende tijden.

Oook wil zij s ochtends niet wandelen, pas tegen het middaguur, zoooo lui!



Maar je moet rekening houden met vakanties, avondje weg etc.



Ik vind een hond supet met vakanties dan gaat zin naar mijn vader dud dat is mazzel.



Dat is echt maar net wat je hem zelf aanleert. En ook welk ras je overweegt aan te schaffen. Je moet je ook eerst inlezen in welk ras het beste binnen je gezin past.



Heb mijn hond ook al sinds pup in huis. Nooit snachts eruit geweest, nooit iets kapot gemaakt en ben ook gelijk gaan werken. Het duurde wel ongeveer 12 weken voordat hij zindelijk was, maar zelfs toen deed hij zijn plasjes al netjes op een krant omdat dit ook aangeleerd was. En ook juist omdat ik direct ben gaan werken kan hij prima alleen zijn.
Ik ben gewoon een beetje bang dat ik het romantiseer Dat ik in gedachten dagelijks urenlange wandelingen maak, maar in praktijk scheldend en mopperend het blok rondsjok in de regen.



Plus dat ik de combi met katten wel lastig vind. Ex zwervers, niet onvriendelijk, wel angstig naar vreemde dingen.
Alle reacties Link kopieren
Onze hond gaat overdag naar de creche. Ik breng hem voor werk aan, en haal hem na werk weer op. Ook hebben we een standaard verdeling. Ik doe elke eerste ronde, breng hem naar de creche, loop na het ophalen een uurtje door het bos o.i.d. en ga dan naar huis. Mijn vriend doet elke avond de laatste ronde. In het weekend wisselen we het om. Dus als ik op vrijdag de laatste ronde doet, dan doet hij op zaterdag de eerste. Dan kan ik uitslapen. Op zondag is het dan andersom.



Als we hem om 12 uur voor het laatst uitlaten, kunnen we prima tot 10 uur in bed blijven liggen. Hij kan ook met gemak 5 uur thuis zijn, maar dat gebeurt bijna nooit. Als we uiteten gaan, laten we hem daarvoor even goed uit en dan blijft hij gewoon thuis. Met weekendjes weg nemen we hem soms mee en soms regelen we oppas. Met vakantie gaat hij naar familie of naar de creche.



De hond heeft zo veel vreugde en liefde met zich meegebracht. Ik heb geen seconde spijt gehad. Het is veel werk, maar het is fantastisch. Hij is altijd blij om ons te zien, hij is altijd vrolijk en we bewegen veel meer sinds we hem hebben. Op zondag een strandwandeling en daarna een kopje koffie, heerlijk.



Maar je hebt het alleen makkelijk als je je hond goed opvoedt en goed sociaal maakt. Dus écht niet denken dat je alles al weet of dat hij maar 'gewoon met het gezin moet meedraaien'. Als je wil dat anderen soms op je hond passen, dan moet je gewoon een goede hond hebben. Ik ben overduidelijk de baas thuis, maar als een vreemde 'zit' of 'nee' zegt dat luistert hij ook. Heb ik expres zo aangeleerd. En als je klaar zegt gaat hij netjes liggen slapen.
Don't worry, be happy!
Alle reacties Link kopieren
Oh. De grootte van de hond zegt niks over hoe veel beweging hij nodig heeft.

Een Sint Bernard hoeft echt geen uren, dat redt hij vaak niet eens. En een Jackie hoef je vaak echt niet af te schepen met 10minuten.



Verdiep je goed in een eventueel ras of in de hond.

Mijnes heeft karakter en rent liefst de hele dag. Gaat graag aan het werk.

Weegt 15kilo. Maat kan met bordercollies goed competitie houden op snelheid en wendbaarheid en weet dit ook vol te houden.

Ik wist vooraf dat het een sportieve hond was.
En ik heb nog een man die de boot afhoudt. Die zelf ook weet dat hij verkocht is als hij een pup ziet en dat moment dus zo lang mogelijk probeert uit te stellen. Maar ach, de arme man wilde ook per se nooit katten. Echt nooit. Zeker weten. En de laatste heeft hij zelf uitgezocht En als ik niet zwanger was gebleken hadden we ook nog geen kinderen gehad



Dus dat komt wel goed vermoed ik, ik dram er niet over, ik stip alleen voorzichtig de voordelen aan

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven