Hoeveel verandert je leven door een hond?

28-11-2016 13:55 125 berichten
Ik wil al van kleins af aan een hond. Ik was altijd bezig met honden van anderen. Jarenlang zelf geen tijd en ruimte gehad voor een hond. Inmiddels verandert dat en kriebelt het wel. Máár, ik wil alleen een hond als ik dat beest fatsoenlijk tijd en aandacht kan geven. Ik kan alleen zo lastig inschatten hoeveel invloed een hond heeft op je leven.



Ik hou van wandelen, ik heb de illusie dat met een hond de stap om naar buiten te gaan wandelen kleiner is. Zonder hond heb ik ook periodes dat ik elke dag wandel, maar soms ook helemaal niet. Maar ik draai mijn hand niet om voor een paar kilometers lopen.



Qua huishouden: Twee kinderen, twee katten, gemiddelde woning met tuin. Werken beiden, maar ik ben max een uur of 6 van huis op mijn langste werkdag. Maar ik ben flexibel en ik kan alles zelf plannen. Katten krijgen de aandacht en zorg die ze nodig hebben, maar ja, die vragen ook niet zoveel. Kunnen in- en uit wanneer ze believen, voer staat altijd klaar en als ze een knuffel willen komen ze die halen. Financieel is het geen probleem, ook niet als een hond ziek zou worden.



Maar waar het hem vooral in zit: tegen welke dingen loop je aan met een hond? Kun je nog beiden een avond weg als je een hond hebt? (al kan dat met kinderen ook niet, dan moet je ook oppas regelen), hoe doe je dat met vakanties, winkelen, weekendjes weg, hoe vroeg moet je opstaan? Ik ben gek op dieren, maar niet iemand die 24/7 alles in het teken zet van een dier. Investeren in een cursus enz vind ik geen probleem. En ik probeer vooral te kijken naar waar op dit moment knelpunten zouden zitten: weinig oppas in onze omgeving voor een hond. Wel wat mensen in onze nabije omgeving die er óók één hebben en het geen probleem vinden om eens op te passen of uit te laten als dat nodig is. En de katten. Ik heb het idee dat een pup die gesocialiseerd is met katten wel geacepteerd gaat worden, al had de oudste kat lang moeite met de andere kat.

Plus dat ons leven al vrij druk is, sporten, clubjes, werk, enz. Past een hond daar nog in? Draait die mee of moet je héél veel aanpassen.



Dus ik ben benieuwd naar tips en ervaringen. Dingen waar je zelf niet zo snel aan denkt maar die enorm mee of tegen vielen.
quote:little_angel89 schreef op 28 november 2016 @ 14:38:

Oh. De grootte van de hond zegt niks over hoe veel beweging hij nodig heeft.

Een Sint Bernard hoeft echt geen uren, dat redt hij vaak niet eens. En een Jackie hoef je vaak echt niet af te schepen met 10minuten.



Verdiep je goed in een eventueel ras of in de hond.

Mijnes heeft karakter en rent liefst de hele dag. Gaat graag aan het werk.

Weegt 15kilo. Maat kan met bordercollies goed competitie houden op snelheid en wendbaarheid en weet dit ook vol te houden.

Ik wist vooraf dat het een sportieve hond was.

Weet ik. Ik bedoelde meer het verschil tussen een malteser of een boxer.



Ik heb het idee dat een Friese stabij een leuke gezinshond is, die actief is, niet te groot, enz. Ik verdiep me er wel in, maar de praktijk is toch altijd anders.
Qua vroeg opstaan is mijn hond heel erg makkelijk en ik ook. Zodra we wakker zijn ( rond 7) laat ik hem even in de tuin plassen en pas rond een uur of 9 wordt hij uitgelaten. Als ik wil uitslapen kan dat gewoon want hij wordt altijd pas wakker als iedereen wakker is.



Dagjes weg doe ik gewoon en laat hem uit voor we weggaan en zodra we weer terug komen. Als we echt de hele dag van vroeg tot laat weg zijn laat mijn broer hem tussen de middag even uit.



Vakanties doen we niet aan. Heb een moeilijke hond die niet zomaar naar een pension of andere kan.



Qua alleen thuis zijn is dat hij dat eigenlijk nauwelijks. Misschien een paar keer in de week een paar uur.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:36:

Ik ben gewoon een beetje bang dat ik het romantiseer Dat ik in gedachten dagelijks urenlange wandelingen maak, maar in praktijk scheldend en mopperend het blok rondsjok in de regen.



Plus dat ik de combi met katten wel lastig vind. Ex zwervers, niet onvriendelijk, wel angstig naar vreemde dingen.

Dit is wel een dingetje. Wij dachten dat onze katten wel zouden wennen. We zijn 1,5 jaar verder en 1 van onze katten rent nog steeds weg zodra de hond in de buurt komt. De andere kat is wel gewend. Als ik van te voren had geweten dat 1 van de katten zo zou reageren, zou ik het niet gedaan hebben. Gewoon omdat hij het nu iets minder leuk heeft thuis.



(niet zielig hoor, krijgt alle liefde van de wereld en heeft genoeg plekken waar hij geen last heeft van de hond. Tis maar om even ana te geven...)
Don't worry, be happy!
Alle reacties Link kopieren
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:36:

Ik ben gewoon een beetje bang dat ik het romantiseer Dat ik in gedachten dagelijks urenlange wandelingen maak, maar in praktijk scheldend en mopperend het blok rondsjok in de regen.



Plus dat ik de combi met katten wel lastig vind. Ex zwervers, niet onvriendelijk, wel angstig naar vreemde dingen.



Ik had mijn hond voor de 2e hands kat kwam. Kat een poosje opgesloten in de grote bench, zo kon kat aan alles wennen. Was voor kat de beste aanpak. En samen gaan voeren.

Eerst paar weken geprobeerd met aparte ruimtes maar daar zat geen schot in. Toen de bench en met een ruime week liep alles weer los. Het was net dat setje in de juiste richting.



Bij mijn ouders waren de katten er al en hoogbejaard. Hond was nog geen half jaar toen. En ging heel vlot goed.
quote:MinkeDeWit schreef op 28 november 2016 @ 14:00:

Je moet veel meer regelen dan voor een kat. Voor een dag of weekend weg, als je ziek bent en niet kunt wandelen. Plus in het weekend ook om 8 uur op en naar buiten want anders plast de hond gewoon in huis. En eigenlijk moet een hond minimaal een keer per dag een lange wandeling van een uur.

Overigens heb ik zelf geen hond, maar dit is wel wat ik in mijn kennissenkring zie.Onze hond slaapt gewoon uit, net als wij hoor.
quote:HappyButterfly schreef op 28 november 2016 @ 14:40:

[...]



Dit is wel een dingetje. Wij dachten dat onze katten wel zouden wennen. We zijn 1,5 jaar verder en 1 van onze katten rent nog steeds weg zodra de hond in de buurt komt. De andere kat is wel gewend. Als ik van te voren had geweten dat 1 van de katten zo zou reageren, zou ik het niet gedaan hebben. Gewoon omdat hij het nu iets minder leuk heeft thuis.



(niet zielig hoor, krijgt alle liefde van de wereld en heeft genoeg plekken waar hij geen last heeft van de hond. Tis maar om even ana te geven...)

Onze ene kat heeft een jaar gewend aan de komst van kat 2. En nog vinden ze elkaar niet fantastisch, (nou ja, het is een heel eenzijdige liefde, de één is dol op de ander, de ander denkt daar anders over). Maar ze maken geen ruzie, ze hebben aparte voerplekken, kattenbakken genoeg, hebben zeker door het huis heen 5/6 manden/dozen staan waar ze zich terug kunnen trekken. Dus dat gaat prima. Ze kunnen elkaar vermijden waar nodig. Soms liggen ze per ongeluk een meter bij elkaar vandaan te pitten, dat is nieuw na een jaar.



Hoe doe jij dat met de hond? Mag die overal komen?
quote:kiddootje schreef op 28 november 2016 @ 14:07:

Ten eerste moet je er altijd van uit gaan,dat jij degene bent die de hond moet uitlaten.

Dus niet je kinderen,niet je partner,maar jij.

Je moet elke ochtend vroeg met de hond lopen,wat vaak tijdens het spitsuur is.

Ik had een hondje die direct zodra iemand beneden was uit moest,maar ook eentje die je eerst rustig je koffie liet opdrinken.

Als je uit je werk komt,moet je direct met de hond uit.Ook al heb je andere dingen te doen.

En s'avonds kun je niet lekker gaan douchen en in badjas voor de tv gaan hangen,want je moet er nog uit.

En kun je goed omgaan met een zieke hond? Ik heb de pech een ziekelijk hond te hebben,wat veel geld en tijd kost. Dit klinkt allemaal wat negatief,maar ik heb om me heen meegemaakt dat het een gezin zo leuk leek,een hondje,maar na een half jaar ging ie alweer weg.Viel toch tegen.

Zes uur werken vind ik wel de max,anders is het zielig.

Je kunt s'avonds rustig eens weg,maar als je thuiskomt moet je wel weer lopen,daar moet je zin in hebben.

ik heb dus zelf een hond en ben de hele dag thuis en "hoofdverzorger".Spitsuur?
Alle reacties Link kopieren
Je beslist zelf waar hond wel of niet komt
quote:pipootje schreef op 28 november 2016 @ 14:44:

[...]





Spitsuur?Als 2 kinderen hun broodtrommels kwijt zijn en hun gymkleren nog gestreken moeten worden, je man zich afvraagt waar zijn telefoon ligt en zijn autosleutels, jij je nog moet douchen en je kind er nog onder staat, iedereen nog moet ontbijten en over 10 minuten op school/werk moet zijn. Dat is spitsuur
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:20:

Oh en ik zou geen minihond willen, maar ook geen enorme hond. Geen mini omdat ik wel houd van lange wandelingen en een beetje ravotten, en ik zie bij de schoothondjes om me heen dat de het liefst kleine blokjes doen en daarna weer verder pitten. Maar ook geen één die uren per dag moet lopen, dat red ik in het weekend wel, maar doordeweek kan ik niet elke dag 3 uur lopen.Een golden retriever dus, lui, en je kan er toch wel mee lopen :-)
Ik vind dat je er goed over nadenkt. Met een hond krijg je er echt een gezinslid bij. Wij hebben vijf jaar geleden onze hond verwelkomd en ik heb echt nooit gedacht dat de liefde voor een dier zo groot kan zijn. Het leek me wel leuk, gezellig maar ook veel romslomp geven. En dat doet het ook, maar omdat ik zoveel van mijn hond hou voelt het niet als romslomp. Nou hebben wij een hele gemakkelijke hond (cairn terrier) die alles best vindt, dat scheelt natuurlijk. Op vakantie gaat hij mee, omdat wij dat gezellig vinden. De wandelingen wissel ik af met mijn man, net wie thuis is. Of een van de kinderen loopt ermee, maar dat gaat nooit heel spontaan dus meestal komt het op ons aan. Natuurlijk zit ik weleens lekker warm thuis en zou ik liever blijven zitten, maar ik ben ook blij voor het beestje als hij lekker even buiten kan snuffelen en zich kan legen, het is echt mijn maatje, mijn allesje. Toen ik nog overdag werkte kwam mijn vader tussen de middag om hem uit te laten, laatst gingen we een dagje weg en ging de hond wederom naar mijn vader, want die vindt dat gezellig. Maar hij kan ook goed alleen zijn verder, soms ontkom je daar niet aan.

Persoonlijk vind ik het echt een verrijking van mijn leven, je hebt er werk mee maar je krijgt er zoveel voor terug... Natuurlijk is het niet altijd leuk, hij is een tijdje terug echt heel erg ziek geweest en dat ging me door merg en been. Ook dat kan gebeuren. Maar gelukkig is hij er bovenop en geniet ik volop van hem.
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:39:

[...]



Weet ik. Ik bedoelde meer het verschil tussen een malteser of een boxer.



Ik heb het idee dat een Friese stabij een leuke gezinshond is, die actief is, niet te groot, enz. Ik verdiep me er wel in, maar de praktijk is toch altijd anders.Let er wel op dat een Friese Stabij redelijk zelfstandig is. Die heeft echt goede begeleiding nodig anders doen ze het zelf wel
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:46:

[...]



Als 2 kinderen hun broodtrommels kwijt zijn en hun gymkleren nog gestreken moeten worden, je man zich afvraagt waar zijn telefoon ligt en zijn autosleutels, jij je nog moet douchen en je kind er nog onder staat, iedereen nog moet ontbijten en over 10 minuten op school/werk moet zijn. Dat is spitsuur Heel simpel , na het spitsuur uitlaten, of een plasje in de tuin voor het spitsuur, en als iedereen weg is, lopen
quote:pipootje schreef op 28 november 2016 @ 14:47:

[...]





Een golden retriever dus, lui, en je kan er toch wel mee lopen :-)

Echt zo ontzettend niet



Ik wil eigenlijk gewoon en stafford. Maar daar begin ik niet aan. Ik vind ze wel fantastisch.
Alle reacties Link kopieren
Als je geen kinderen of andere verplichtingen hebt (zoals ik toen ik mijn hond nam) verandert er heel veel. Echter als ik jouw openingspost zo lees lijk je me hartstikke geschikt voor een hond en zal er weinig veranderen. Een keer per week 6u alleen gaat echt prima.

Wat betreft het vroeg opstaan; mijn hond heeft zodra hij zindelijk was nooit een vast ritme gekend vanwege mijn onregelmatige werktijden. Soms gaat hij om 1.30u snachts voor het laatst en gaat dan de volgende dag pas weer rond 10.30u. Soms gaat hij om 22.00u voor het laatst en dan de volgende dag om 06.30u. Dit is nooit een probleem geweest en heb hem geleerd om met zijn poot tegen de deur te slaan als hij moet, en dan gaan we een keer extra. Dit is handig wanneer hij soms diarree heeft, dan moet hij er vaker uit.

Wat betreft avondjes weg; mijn hond is vanaf pup aan overal mee naartoe geweest. Het is een grote hond maar is daarom erg goed gemanierd en welkom in veel restaurants en cafes. Echter als hij niet mee kan, dan ga ik niet weg als ik overdag weg ben geweest. De regel is bij ons: een keer per dag alleen thuis. Ik merk dat hij meer moeite heeft met 2 keer 1 uur alleen dan met 1 keer 4 uur alleen.

De hond gaat op sommige vakanties mee, bij andere gaat hij naar vrienden of familie. Een honden uitlaat service kan ook een goede optie zijn voor dagjes weg!

Ik heb een druk leven maar overal het algemeen gaat hij waar ik ga en zit hij dus weinig alleen. Hij kan mee naar mijn werk, of samen hardlopen, of naar de stad op zaterdagmiddag. Als jullie een druk leven hebben moet je er dus wel zin in hebben om de hond overal mee naartoe te nemen. Maar als je een brave goed opgevoede hond hebt merk je amper dat hij erbij is hoor. Hondlief gaat gewoon braaf liggen en is dan gelukkig.



Wat ik je wel wil meegeven is dat een hond pas leuk wordt rond een jaar of 3 (vind ik dan). Ik heb een Golden Retriever kruising dus een heel zachtaardige hond. Was een droom van een pup maar echt een terrorpuber. Stapelgek werd ik van hem. Alles slopen, naar je blaffen, je sokken van je voeten aftrekken, voedsel van het aanrecht of tafel pakken, de vuilnisbak overhoop gooien, heel hard wegrennen bij commando 'hier'. Echt alle dingen die hij geleerd had als pup was hij spontaan vergeten. Maar hey, het is een faaaase, en nu is hij 5 jaar oud en echt een ontzettend lieve en goed opgevoede hond. Ik zou hem nooit meer kwijt kunnen!



Toevoeging: vergeet niet dat je de hond best kan laten aanpassen naar jouw leven he. Tuurlijk moet je zorgen dat hij zijn behoeften krijgt en kan doen, zoals genoeg wandelen, vermaak, aandacht, voedsel. Maar zo ben ik sochtends erg actief en wandel dan een lange wandeling. Savonds krijgt hij ergens tussen 17-20uur nog een lange wandeling, maar savonds is het letterlijk even kort naar het grasveldje voor een plas en hup terug naar binnen. Ik doe dat gewoon in pyama want ik ga graag na de lange avondwandeling douchen en in pyama op de bank. Doet hij perfect, hij wil dan zelf ook terug naar zijn warme mand.

Dus: zo heel veel hoeft er niet te veranderen in jouw specifieke omstandigheden, maar het kost wel tijd en moeite om je hond daaraan te laten wennen. Een pup kan niet na 2 weken bijv opeens 5uur alleen zijn, dit hebben wij echt heel langzaam opgebouwd.

Veel plezier met je eventuele nieuwe pup!
quote:Maanroosvis schreef op 28 november 2016 @ 14:47:

[...]





Let er wel op dat een Friese Stabij redelijk zelfstandig is. Die heeft echt goede begeleiding nodig anders doen ze het zelf wel Is dat erg? ik las dat idd. Ik had een testje gedaan en daar kwam oa dit ras uit. Maar ik weet niet zo goed wat ik me bij 'zelfstandig' moet voorstellen. Wat zijn de nadelen daarvan?
Alle reacties Link kopieren
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:51:

[...]



Is dat erg? ik las dat idd. Ik had een testje gedaan en daar kwam oa dit ras uit. Maar ik weet niet zo goed wat ik me bij 'zelfstandig' moet voorstellen. Wat zijn de nadelen daarvan?



Hier vertaald het zich in dat ik keihard mijjn best moet doen om hond bij me te houden. Zodat ik altijd de leukste of op zijn minst de moeite waard ben om terug te komen.

Hond denkt rustig aan een dikke vinger en haar ding is belangrijker.



Maar hier is dat echt haar zwerversverledenndat boven komt drijven

Maar ze heeft zeker sturing nodig, anders gaat ze haar eigen zin
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:51:

[...]



Is dat erg? ik las dat idd. Ik had een testje gedaan en daar kwam oa dit ras uit. Maar ik weet niet zo goed wat ik me bij 'zelfstandig' moet voorstellen. Wat zijn de nadelen daarvan?



Nu kan ik niet bij alles van de buren meekijken maar ik zie regelmatig dat zij de straat door wordt gesleurd. Overigens loopt buurman net zo lang rondjes totdat de hond naar binnen wil.

Het beestje blaft het huis bij elkaar als ze alleen is en is ook eerder gestopt met de puppycursus. Zij hebben geen overhand. Overigens niks ten nadele van de Friese Stabij maar volgens mij een baas/ras mismatch.
quote:little_angel89 schreef op 28 november 2016 @ 14:54:

[...]





Hier vertaald het zich in dat ik keihard mijjn best moet doen om hond bij me te houden. Zodat ik altijd de leukste of op zijn minst de moeite waard ben om terug te komen.

Hond denkt rustig aan een dikke vinger en haar ding is belangrijker.



Maar hier is dat echt haar zwerversverledenndat boven komt drijven

Maar ze heeft zeker sturing nodig, anders gaat ze haar eigen zinEen soort blaffende kat dus
Ik heb het idee, maar dat is een idee, dat ik redelijk de baas ben bij een hond. Mijn kinderen zijn ook heel netjes en zindelijk, en daar ga ik ook niet echt mee in discussie. Zegt dat iets over je hondenopvoedkwaliteiten of is dat heel anders?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het eigenlijk alleen maar leuk. Het enige wat me echt tegen is gevallen is dat ik echt een gebroken hart had toen mijn eerste hond doodging. Een jaar later pas toe aan weer een hond, het maakt voor mij het leven echt een stuk leuker en gezelliger. Met de hond wandel ik wel graag, zonder hond vind ik het saai.



Vroeg opstaan om uit te laten deden we alleen met zindelijk maken, de hond slaapt dan zelf ook gewoon uit. Wij hebben ze tot nog toe altijd meegenomen op vakantie, we zoeken gewoon vakantiehuizen waar dat is toegestaan.



Inmiddels ben ik werkloos, maar als wij voorheen beiden heel de dag werkten, ging 1 van ons tijdens de lunch een flink eind wandelen, werkt nog yeel ontspannend ook. Een keer een avondje weg ofzo kan ook prima. En anders hebben we genoeg mensen in de omgeving waar de hond mag logeren, al maken we daar zelden gebruik van.



Wij hebben ook nog een kat (die al wel een hond gewend was), en dat gaat ook helemaal leuk hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:20:

Oh en ik zou geen minihond willen, maar ook geen enorme hond. Geen mini omdat ik wel houd van lange wandelingen en een beetje ravotten, en ik zie bij de schoothondjes om me heen dat de het liefst kleine blokjes doen en daarna weer verder pitten. Maar ook geen één die uren per dag moet lopen, dat red ik in het weekend wel, maar doordeweek kan ik niet elke dag 3 uur lopen.Dat is ook wat je aanleert. Mijn mini (3 kg) racet minimaal drie keer per week anderhalf tot twee uur door het bos, op het strand, baggert door sloten en rolt door eendenstront. Ze vangt ballen, apporteert, en luistert uitstekend dus je kan er goed oefeningen mee doen. Ze kan prima einden lopen, maar als het een dagje rotweer is dan hoeven we niet per se naar het park zeg maar. En binnen ligt ze inderdaad graag op schoot. Maar daar houdt het schoothondje imago dus wel een beetje op
Alle reacties Link kopieren
quote:Rhae schreef op 28 november 2016 @ 14:56:

[...]



Een soort blaffende kat dus



Grote verschil is dat kat niet voor je werkt maar ik dit monster wel heel goed aan het werk kan zetten. En dan is ze me toch gelukkig als ik dr een keer op de donder Geef dat naast echt naast is. Dikke Kwispel en luisteren.

De kat loopt dan gewoon weg
Alle reacties Link kopieren
Het kan prima, een hond in je leven. Maar je moet inderdaad wel je leven erop aanpassen. Niet te lang weg, vakanties aanpassen of opvang regelen. Ligt ook aan de soort hond die je koopt, de ene hond past zich heel makkelijk aan en sommigen zijn wat meer neurotisch.





In het begin is het best een hele omslag, helemaal als je niet gewend bent om een hond of pup in huis te hebben. Hond of pup moet zelf ook wennen aan zijn nieuwe "familie" dus dan kan het best zijn dat je je wel eens afvraagt waar je aan bent begonnen. Alleen laten moet ook worden opgebouwd en kan best even wat tijd overheen gaan voor dat goed is aangeleerd. Maar als je eenmaal een band hebt met je hond dan is het zo'n enorme toevoeging voor het jezelf en je gezin. Wandelen is ook veel leuker met een hond erbij. De avondwandeling is echt even ontspanning en rustig vanalles overdenken. Vaak ook met een van de kinderen, dan kunnen ze even rustig hun verhaal doen zonder de rest erbij. Uitslapen zit er nu even niet meer in aangezien onze hond nog jong is en ons meestal komt wakker maken. Maar onze vorige hond sliep ook gewoon uit als wij dat deden, naarmate ze ouder werd steeds langer. Onze hond wil graag wandelen maar heeft er niet zo'n moeite mee als het een keer een dag of een paar dagen wat minder is.
quote:patchouli_ schreef op 28 november 2016 @ 14:59:

[...]





Dat is ook wat je aanleert. Mijn mini (3 kg) racet minimaal drie keer per week anderhalf tot twee uur door het bos, op het strand, baggert door sloten en rolt door eendenstront. Ze vangt ballen, apporteert, en luistert uitstekend dus je kan er goed oefeningen mee doen. Ze kan prima einden lopen, maar als het een dagje rotweer is dan hoeven we niet per se naar het park zeg maar. En binnen ligt ze inderdaad graag op schoot. Maar daar houdt het schoothondje imago dus wel een beetje op

Wat voor merk heb jij?



Zo'n schoothondje dat om plasjes heen loopt is niet mijn ding. Formaat vind ik niet zo heel belangrijk, niet kleiner dan mijn katten en niet groter dan mijn kind

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven