(Hoog?)zwangere zwerfkat in tuin

28-06-2014 23:23 178 berichten
Alle reacties Link kopieren
- helaas weg moeten halen ivm privacy, zie mijn latere berichten voor de reden-
Alle reacties Link kopieren
Als je in de buurt van Nijmegen woont dan kan je wellicht stichting het wijze weeskitten proberen. Je kan ze in elk geval altijd bellen voor advies wat te doen. De eigenaresse van de stichting heeft veel contacten door de rest van het land. Zij zetten zich op een andere manier in dan bijvoorbeeld een dierenambulans. Zeer succesvol toen ik ook een nestje zwerfkatten had. Ze is toen erbij gebleven net zolang totdat moeders in de vangkooi liep. Vervolgens naar de dierenarts waar ze goed onderzocht werd. Kijk maar eens op de site, zij zal je zeker advies kunnen geven.



ps geen reclame, ze werken uitsluitend als stichting ;)



Wat gebeurd er daarna:

er wordt gekeken of moeder te socialiseren is. Bij de kittens in dit geen probleem als ze vanaf het begin met mensen zijn gewend.



Mocht het zo zijn dat moederpoes te wild is (vaak niet het geval) Dan wordt ze gesteriliseerd en wordt er gevraagd of mensen in de buurt haar af en toe kunnen voeren.

Op die manier kunnen de zwerfkatten in elk geval niet meer zwanger worden.

Maar altijd zal geprobeerd worden moeders nog te socialiseren.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou verschillende vangkooien laten zetten. Dan maar het risico dat er een andere kat in komt. Dan moeten die mensen hun kat maar bij zich houden.



Maar deze kat kun je niet zo aan haar lot over laten. Ze is al onderkomen, en daarbij wordt ze straks ook nog leeggezogen door haar jongen. En die jongen verwilderen ook en die gaan ook rond zwerven.



Mensen zeggen dat katten zelfstandig kunnen leven. Weet je hoe lang ze het gemiddeld volnhouden in het wild, als ze op zichzelf aangewezen zijn? Niet meer dan 2 jaar. En niet alle kittens zullen de volwassenheid bereiken. Het leven voor zo´n kat is heel hard. Dus koste wat kost dat beestje in handen zien te krijgen. En probeer haar te lokken met voer.
Weet je al meer TO?
Weet je al meer TO?
Alle reacties Link kopieren
Sorry voor de late reactie, mijn internet hield er opeens mee op, grr!



Bedankt voor alle adviezen! Helaas heb ik haar vandaag nog niet gezien, was vandaag vrij en heb als een bezetende voor het raam gehangen en buiten lopen roepen en schudden met voerbakjes. Daar kwamen helaas alleen de buurtkatten op af Ben nu bang dat ze ergens ligt te bevallen, Ga straks nog even weer kijken en morgenvroeg meteen weer proberen te lokken.



Ik heb met mijn vriend overlegd en we hebben besloten om haar te vangen en haar bij ons in een kamer te zetten, dat is een beetje onze 'rommelkamer'. Doen we vooral met het oog op haar angstigheid en onze katten (zijn nieuwsgierig aangelegd maar totaal niet vijandig, maar denk dat zij dat wel zo ziet). We hebben al zoveel mogelijk spullen weggehaald en op een andere kamer gezet, en achterin de kamer een beschut hoekje gemaakt, zodat ze zich kan verstoppen als ze het echt niet trekt.

Kattenbak, handdoeken en doos staan al klaar, zodat ze daar in kan.

Zogauw we haar gevangen hebben maken we meteen een afspraak met de dierenarts zodat we weten hoever ze heen is(behoorlijk ver naar mijn idee :/) en of ze verder gezond is, vooral met het oog op kattenaids etc. We houden haar sowieso gescheiden van onze katten ivm ziektes en stress bij de poes.



Als ik haar voer (de laatste dagen) dan kan ik het bakje bijvullen als ze eet, dus neem aan dat ik haar wel kan 'grijpen'. Mijn vriend helpt mee (doet de deur achter me dicht). Zal wel een beetje pijnlijk worden, dus lange mouwen aan en hopen op het beste.. Is niet de manier waarop ik haar eigenlijk wou vangen (wou haar eerst naar binnen lokken) maar de tijd dringt nu echt.



Wat betreft socialisatie; ik heb er nog even over nagedacht, en ze is in een tijd van 1.5 maand van schijtensbenauwd (als ik alleen al voor het raam stond en haar bekeek rende ze keihard weg) naar naast mij etend gegaan. Ik denk dat het met veel geduld dus wel gaat lukken. Ze is bang voor vreemde katten, maar de buurtkatten accepteert ze wel, tenzij ze te dichtbij komen als ze eet, dan begint ze te blazen.

Wat betreft zindelijkheid hoop ik op het beste. We hebben vinyl vloeren op die kamer en er geen dingen staan die niet schoongemaakt kunnen worden (stoffen meubels, vloerbedekking etc). We hebben ook een nieuw kattenbakje, dus daar hangt geen geur van onze katten aan. Hoop dat het daarmee lukt, anders wordt het flink dweilen

Zoals het nu lijkt gaan we haar waarschijnlijk houden, ben er nu al zo aan gehecht Mocht het echt niet lukken qua socialisatie/combi met onze katten dan kan ik altijd nog kijken naar andere mogelijkheden (dierenambulance/dierenasiel/advies van een van die twee). Ik laat haar in ieder geval niet buiten lopen!



Ik hou jullie op de hoogte, hopelijk morgen het bericht dat ik haar eindelijk gevangen heb!
En wat gebeurt er als je gewoon een vervoersbox neerzet?

Zo een waarin je katten naar de dierenarts kunt brengen.



Neem aan dat je al zoiets thuis hebt staan.



Mijn kat was ook een zwerver. Dierenambulance deed heel moeilijk, met handdoeken die ze over hem heen wilde gooien, waarna kat er uiteraard vandoor ging..



Ik heb kat eten geven terwijl de box naast me stond, na het eten snuffelde kat er aan, en ging er lekker in liggen...
Alle reacties Link kopieren
Ik wens je een ieder geval succes en ik hoop hele erg dat het je gaat lukken om de kat en haar jongen hoe dan ook in handen te krijgen. Omwille van de kat, maar ook de kittens, en de buurt die straks vol komt te zitten met ongecastreerde zwerfkatten die alles leeg moeten roven om in leven te blijven.
In mijn woonplaats worden dergelijke katten gevangen met een vangkooi en gaan ze daarna naar speciale opvang-gezinnen.



De kittens worden daar gesocialiseerd en als dat met de moeder niet (meer) lukt, omdat dat echt een wilde kat is, wordt zij gesteriliseerd en teruggezet daar waar ze vandaan kwam.



Als jij er nu zelf aan begint en het lukt niet, moet je toch het asiel in de arm nemen en loop je de kans dat je 'afstandskosten' moet betalen.
Alle reacties Link kopieren
Wat goed dat je je over haar wilt ontfermen. Ik hoop dat het lukt, want als die katjes buiten geboren worden en door moederpoes angst voor mensen krijgen voorgeleefd, dan wordt het heel moeilijk om ze nog 'tam' te krijgen. En als er eenmaal een groepje ongecastreerde poezen rondloopt, dan zit je binnen no time met een plaag.



Ik zou trouwens echt proberen een vangkooi te regelen, via het asiel dan maar, als de dierenambulance er niet in voorziet.



Ik vind het best schokkend om te lezen hoe sommige dierenambulances reageren op zo'n situatie. Ik heb het hier ook eens meegemaakt en toen kreeg ik zonder problemen een vangkooi te leen (tegen betaling van borg) van de dierenambulance. Geklooi met lakens e.d. is echt niet aan te raden. Zelfs in de vangkooi vocht 'onze' zwerfpoes zich nog bijna dood om eruit te komen.
Alle reacties Link kopieren
Een fijne update!

We hebben haar gevangen! De laatste dagen was ze zeer aanhalig (denk door de zwangerschap), ik mocht haar aaien en ze miauwde tegen me. Ik kon haar zo op de arm nemen en de deur achter me dicht doen! We hebben haar eerst een vlooienbehandeling gegeven een paar dagen terug, zodat ze ons huis niet 'besmet'.

We hebben haar nu in huis, ze heeft zich verstopt want is bang voor onze katten, maar eet wel. Ze wordt steeds minder schuw, dus gaat de goede kant op!

Ze is nog steeds zwanger, inmiddels superdik. Sinds ongeveer 10 dagen voel ik de kittens ook bewegen (je ziet ze ook echt schoppen als ik haar van afstand bekijk). Denk dus dat het deze week of volgende week zover is. Ik hou jullie op de hoogte!



Edit: we hebben dus besloten om haar te houden. Ben inmiddels erg gehecht aan haar, en toen ze laatst 2 dagen niet kwam betrapte ik mezelf erop dat ik steeds voor het raam stond te gluren De kittens zullen we niet houden, als de tijd rijp is zorgen we dat ze een goed huisje krijgen!
Alle reacties Link kopieren
Wat goed super!!!

Ik hoop alleen dat de vorige eigenaar, mocht die er zijn, niet naar zijn kat gaat zoeken. Maar dat lijkt me niet naar aanleiding van de rest van het topic! Super!
Alle reacties Link kopieren
Wat ontzettend goed van jullie!

Ik las net je topic voor het eerst en vroeg me meteen af hoe het zou zijn. Ze heeft het getroffen bij jullie!

Ik denk dat het wel goed gaat komen, ook met haar schuwheid en de andere katten, ze is al zo veel vooruit gegaan.
Alle reacties Link kopieren
Wat lief van jullie!

Ik moet zeggen dat ik het wel vreemd vind van de dierenambulance, ik heb zelf een tijd bij een dierenambulance gewerkt en daar gingen we altijd voor dit soort katten eropuit om ze te proberen te vangen (met vangkooi, en als er dan een buurkat in zat nog een keer proberen ). Beleid bij ons was ook dat deze poezen in een rustig gastgezin konden bevallen zodat de kittens iig wel werden gesocialiseerd. De moederpoes kon dan, na sterilisatie, meestal weer op haar oude plekje worden uitgezet of bij een boerderij ofzo die dat ok vonden.

Maar goed, dat is nu dus niet meer nodig

Geef je aanstaande mama wel een eigen kamer waar ze rustig kan bevallen en jouw eigen katten niet nieuwsgierig kunnen lopen doen?

Succes ermee en veel plezier vast van de kittens
Fijn dat vangen gelukt is, nu kan poes in alle rust en veiligheid bevallen. Top dat je haar daarna houdt, de kittens zullen iig niet wild opgroeien!!
Wat een héérlijke update ^^ !



En mocht er een grijs(achtig) katertje bij zitten, pb mij dan eventjes als je wil ?

Wij willen eind september een kitten erbij.

Veel succes en geluk met je nieuwe poezebees ^^ !





(En ik hoop stiekem dat je van dit topic een topic maakt van de bevalling en het opgroeien van het nestje , met foto's enzo )
Alle reacties Link kopieren
Ephina, de kittens zijn er nog (steeds ) niet, ik zal het meteen laten weten als er eentje bij zit!



Met poessie gaat t goed, ze slaapt veel, eet en drinkt goed en gaat netjes naar de kattenbak. We hebben een logeerkamer, dat is nu 'haar' kamer. We hebben haar op Amivedi ed gezet, geen reactie. Had ik eigenlijk ook niet verwacht... Ze zag er zo slecht uit toen we haar voor het eerst zagen! Vermoedelijk gedumpt, of ze hoort bij iemand die er niet echt om geeft. Vooral omdat ze ook zwanger is, en dat een eventueel baasje echt niet ontgaan is (ze is superdik, duidelijke tepels etc). Als je je kat dan een paar dagen niet ziet neem ik aan dat je wel op zoek gaat (of het nou met flyers is, of online).



Inmiddels is ze heel knuffelig en rustig. Af en toe wil ze even een rondje door het huis doen, dan blaast ze wel naar onze katten (die vinden het allemaal maar prima en lopen haar gewoon voorbij) maar dit wordt steeds minder Ze wou gister opeens wel naar buiten, en klom bij het kozijn omhoog met haar gigantische buik haha! Haar snel opgepakt en het raam dichtgedaan, straks peert ze hem en bevalt ze alsnog buiten. Verder gaat het eigenlijk prima, het is echt een schatje! Vannacht heb ik bij haar geslapen omdat ze de hele dag opeens onrustig was (dat klimmen etc). Dacht dat ze ging bevallen, maar niets gebeurt. Toen ik wakker werd lag ze dicht bij me en begon luid te spinnen



Als de kittens er zijn plaats ik foto's
Alle reacties Link kopieren
quote:plucky schreef op 22 juli 2014 @ 15:55:

Wat lief van jullie!

Ik moet zeggen dat ik het wel vreemd vind van de dierenambulance, ik heb zelf een tijd bij een dierenambulance gewerkt en daar gingen we altijd voor dit soort katten eropuit om ze te proberen te vangen (met vangkooi, en als er dan een buurkat in zat nog een keer proberen ). Beleid bij ons was ook dat deze poezen in een rustig gastgezin konden bevallen zodat de kittens iig wel werden gesocialiseerd. De moederpoes kon dan, na sterilisatie, meestal weer op haar oude plekje worden uitgezet of bij een boerderij ofzo die dat ok vonden.

Maar goed, dat is nu dus niet meer nodig

Geef je aanstaande mama wel een eigen kamer waar ze rustig kan bevallen en jouw eigen katten niet nieuwsgierig kunnen lopen doen?

Succes ermee en veel plezier vast van de kittens Ze boden wel aan een vangkooi te brengen, maar we hebben een stuk of wat andere katten in onze tuin lopen, die komen elke dag even buurten. De meesten zijn heel brutaal, dus zal me niets verbazen als we de verkeerde hadden gevangen hahaha! Kwam er eigenlijk op neer dat we haar zelf moesten vangen, en dan zouden zij haar komen ophalen. Daarna inderdaad een pleeggezin, of een socialisatieproces in het asiel. Maar toen werden we verliefd op haar hihi
Ik heb dit hele topic destijds gemist maar lees het nu met de updates erbij en zit hier helemaal met een glimlach! En dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen kattenliefhebber ben!
Gefeliciteerd met de aanwinst!

En succes verder met de zwangerschap en bevalling.... Spannend!
Alle reacties Link kopieren
Ik smelt En dat heeft ook iets te maken met het feit dat ik een jaar of 5 geleden ook een aanloop zwerfstertje had die hardstikke zwanger bleek. Zij was trouwens wel direct bijzonder aanhankelijk op het ongezonde af, met alleen af en toe rare schrikreacties.

Het is nog steeds een ontzettend knuffelig beestje, maar ik kan tegenwoordig wel gewoon een dag gaan werken zonder schuldgevoel. Haar jongste, en enige zoon, geeft haar het gezelschap dat ze zo nodig heeft en de schrikreactie is er alleen nog maar als je haar aanraakt zonder dat ze het aan zag komen. En ja, ook ik ben dus zo stapelverliefd geworden dat het asiel geen optie meer was

Ik vond de bevalling trouwens wel heel erg naar; ook mijn meisje was nog erg jong, nog geen jaar oud, en erg klein. En de kittens bleken allemaal ruim 30 gram boven het gemiddelde gewicht te zitten. Dat deed dus flink pijn, en ik kon niets anders doen dan mijn hand beschikbaar stellen om haar pootjes tegen te kunnen strekken. En daarna een hoop geduld hebben met haar incontinentie. Hopelijk verloopt dat bij jullie iets probleemlozer.

Ik hoop dat jullie nieuwe huisgenoot snel gezonde kittens op de wereld zal zetten en dat de onderlinge verstandhouding tussen alle katten nog wat verbeterd!
Alle reacties Link kopieren
quote:Saphira schreef op 26 juli 2014 @ 22:44:

Ik smelt En dat heeft ook iets te maken met het feit dat ik een jaar of 5 geleden ook een aanloop zwerfstertje had die hardstikke zwanger bleek. Zij was trouwens wel direct bijzonder aanhankelijk op het ongezonde af, met alleen af en toe rare schrikreacties.

Het is nog steeds een ontzettend knuffelig beestje, maar ik kan tegenwoordig wel gewoon een dag gaan werken zonder schuldgevoel. Haar jongste, en enige zoon, geeft haar het gezelschap dat ze zo nodig heeft en de schrikreactie is er alleen nog maar als je haar aanraakt zonder dat ze het aan zag komen. En ja, ook ik ben dus zo stapelverliefd geworden dat het asiel geen optie meer was

Ik vond de bevalling trouwens wel heel erg naar; ook mijn meisje was nog erg jong, nog geen jaar oud, en erg klein. En de kittens bleken allemaal ruim 30 gram boven het gemiddelde gewicht te zitten. Dat deed dus flink pijn, en ik kon niets anders doen dan mijn hand beschikbaar stellen om haar pootjes tegen te kunnen strekken. En daarna een hoop geduld hebben met haar incontinentie. Hopelijk verloopt dat bij jullie iets probleemlozer.

Ik hoop dat jullie nieuwe huisgenoot snel gezonde kittens op de wereld zal zetten en dat de onderlinge verstandhouding tussen alle katten nog wat verbeterd!



Ahh, dat schrikkerige herken ik hier ook! Vooral bij onverwachte geluiden, deurbel etc, dan schrikt ze zich rot en verstopt zich onder de verwarming/achter een deur. Of ze sluipt wat rond, wild om zich heen kijkend. Hebben een andere kat die ook van de straat komt, die heeft dat ook heel erg. Als er bezoek is verstopt ze zich ook eerst een uur, vreemde mensen is ze schijtensbenauwd voor, heel vaag! Pas als mensen regelmatig op bezoek komen lijkt ze ze te herkennen, dan is ze wel rustig en durft ze zelfs op schoot bij hen



Horrorbevallingen heb ik heel veel over gelezen de laatste tijd, vind t toch wel eng hoor, doodgeboren/misvormde kittens, moeders die heel veel bloed verliezen, kittens die blijven steken en niet verder willen !

Mijn vriend zegt steeds 'ga jij bevallen of die kat?' . Zij ligt heerlijk te slapen, ik doe niets anders dan me inlezen, kittens bevoelen, inschatten hoeveel er zijn, naar haar achterste gluren of er niets 'lekt', kijken of ze al melk geeft etc, Beest kan wel gek van mij worden Gelukkig vind ze alle aandacht maar al te mooi, ze gaat zelf plat op haar rug liggen als ik aan haar buik zit, hard spinnen en mijn hand pakken en die knuffelen Zo'n bizar verschil met hoe ze een paar maanden geleden was!



Heb twee eerdere kattenbevallingen meegemaakt, dat ging allemaal perfect. Scheelt ook dat ik daarom weet hoe alles er uit hoort te zien en hoe het hoort te gaan. Mocht er dus iets vreemds zijn, dan kan ik meteen aan de bel trekken.

We hebben een hele lieve dierenarts, daar kan ik binnen 5 minuten zijn indien er iets is. We kunnen ook midden in de nacht bellen en langskomen, mocht er opeens iets raars gebeuren, dat stelt me wel gerust!



Denk dat de verstandhouding met de katten wel bijtrekt, een van onze buurtkatten zat vaak tegelijk met haar in de tuin en dat blies ze eerst ook tegen. Hij reageerde daar niet zo op (type dikke goedzak), en na een week hield dat op en zat ze naast hem te eten. Onze katten zijn vrij makkelijk, als ze blaast reageren ze daar niet zo op. Wel op afstand kijken en snuffelen etc, maar niet meppen of terugblazen gelukkig. Vanmiddag ging ze ook opeens pontificaal middenin de woonkamer liggen tussen onze katten, ze bleef toen aardig rustig, beetje rondrollen en dominantie laten zien, maar verder eigenlijk niets. Is verbazingwekkend, hoe snel ze lijkt te wennen!
Alle reacties Link kopieren
Wat een heerlijk topic! Ben erg benieuwd wanneer de kleintjes geboren zullen worden.
Komt wel goed, schatje!
Alle reacties Link kopieren
Wat een ontzettend leuk topic om te lezen in mijn nachtdienst en wat fijn dat ze zo gewend is geraakt.

Ik blijf je topic volgen en hoop dat de kittens en moeders gezond zijn!
Wat fijn dat je haar een tweede kans geef,ik weet bijna zeker dat je er een lieve dankbare poes aan krijg.




Ik heb ook een doodsbang zwerfpoesje in huis gehaald, en ze bleek ook drachtig!

Wát een schatje was dat, ik mis haar elke dag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven