huis kopen - realistisch bod?

24-09-2015 08:49 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Man en ik gingen gisteren een huis bekijken. Vraagprijs is 255000¤. We overwegen om een bod te doen, maar weten niet goed wat realistisch is. Het huis is structureel in goede staat en deels gerenoveerd, maar heeft nog veel afwerking nodig. Nieuwe keuken, trap en zoldervloer, nieuwe vloeren, behangen/schilderen van alle ruimtes, terras buiten vernieuwen, raamwerk buiten behandelen, etc.

We weten niet goed hoeveel dit samen zal kosten.

Ons totaal budget is 300 000¤.

Iemand ervaring hiermee? Is dit een haalbaar traject? En zo ja, wat is dan een realistisch bod? We gaan sowieso nog eens kijken met enkele kenners, maar ik wou hier alvast wat input vragen.

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Neem een aankoopmakelaar in de hand. En al die dingen kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil, maar gemiddeld zou ik rekenen op 18.000, zonder raamwerk, daar moet ik zelf ook nog offertes van opvragen.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat
Alle reacties Link kopieren
Hangt er van af of de ingrepen van cosmetische aard zijn of fundamentele. Ik bedoel, is de keuken die erin zit niet jouw smaak maar wel in goede staat? En ik zou een derde om advies vragen, want wat weten wij nou hoeveel al die ingrepen aan het huis moeten kosten? Als je een aankoopmakelaar hebt dan kan die je in ieder geval adviseren. En dat je wilt behangen/schilderen is aan jullie, heeft niks met het huis zelf te maken. Dat soort ingrepen zijn smaakgebonden.



Toen wij ons huis kochten waren de kozijnen rot, en hebben we bij een bedrijf naar de kosten van vervanging gevraagd. Aangezien het hier om achterstallig onderhoud ging, hebben we dit meegenomen in de onderhandeling. Dat er geen trapkast was bijvoorbeeld, hebben we niet meegenomen want dat is dus smaakgebonden. Keuken was ook lelijk maar verder prima. Gaat dus om dingen die echt aangepakt moeten worden omdat je er anders schade door lijdt.
Alle reacties Link kopieren
Wat een realistisch bod is is lastig te zeggen. Ik zie vaak hier berichten voorbij komen met: de prijs is **** maar er moet veel aan gebeuren. Tsja, dat is meestal dan ook in de vraagprijs al mee genomen. Anders was de vraagprijs wel hoger geweest.



Wat zinnig is, is om te kijken of alles echt direct gedaan moet worden. Vloeren is wel handig, want alles moet alles er weer uit. Maar een keuken kan ook over twee jaar als de oude keuken nog wel goed is, alleen niet je smaak. Terras buiten vernieuwen is ook geen echt urgente klus. Behangen en schilderen moet je in principe in elk nieuw huis. En hoeveel kan je zelf?



Ik zou voor de eerste klussen in ieder geval zo'n 30k reserveren. Maar dat is ook weer afhankelijk van of je een dure smaak hebt.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en kijk ook naar wat huizen in de straat doen. Opvragen WOZ waarde is ook een aanrader.
Wat realistisch is, is niet te zeggen vanaf hier. Hoe weet je dat de woning structureel goed is? Keuken, vloeren, behangen, schilderen...dat zijn allemaal dingen die niet echt iets te maken hebben met de waarde van het huis. Alleen als de vloer rot is en helemaal vervangen moet worden of de keuken is niet functioneel.



Kijk inderdaad voor hoeveel andere huizen in de buurt verkopen (en in wat voor staat die waren) en bedenk ook, wat kunnen jullie betalen en wat hebben jullie ervoor over? Als het huis heel gewild is heb je ook minder onderhandelingsruimte dan wanneer het huis niet zo populair is.
Als de koop snel rond is, was je eerste bod vermoedelijk te hoog. Als ze niks meer laten horen, was het te laag. Je kunt mijns inziens beter een te laag bod plaatsen, dan kun je nog op je woorden terug komen.

Mijn eerste bod zou zijn, ongeacht de staat van het huis of wat dan ook tussen de 10 en 20% onder de prijs. Dus in jouw geval tussen de 205 en 230.

Ik zou 210 doen. Dan kun je altijd nog hoger gaan zitten.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou geen aankoopmakelaar meenemen maar een handige klusjesman die kan budgetteren hoeveel je ongeveer kwijt bent. Een aankoopmakelaar is vaak alleen voor prijsonderhandeling en kan geen exacte prijs geven wat een verbouwing zal kosten. Op Funda kun je vaak zelf wel vergelijkbare woningen vinden en kijken voor welke prijs deze te koop staan.
Alle reacties Link kopieren
Hoe handig zijn jullie zelf? Zit in jullie totale budget ook de verhuiskosten, vloeren, aankleding binnen, eventueel nieuwe meubelen? Hoe handig zijn jullie zelf? Met ¤45.000 kom je niet echt ver wanneer je vakmensen in huurt.



Jullie hebben ¤50.000 aan eigen geld? Want een hypotheek van ¤300.000 voor een huis van ¤255.000 lukt tegenwoordig niet meer zo makkelijk.



Wat een realistisch bod is? Geen idee? Willen de mensen er snel van af, staat het lang te koop, staan er meer vergelijkbare woningen in de straat, wat doet de huizenmarkt (bij ons gaan de huizen weer weg voor de vraagprijs en soms zelfs er boven, en zijn snel weg).



Neem een aankoopmakelaar. Die kan je goed adviseren en bespreek met de bank/hypotheekverstrekker wat jullie financiële ruimte precies is.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
TO, je zegt dat het huis veel afwerking nodig heeft. Bedoel je dan om het uberhaupt leefbaar te maken, of gaat dat om dingen die jij anders/mooier zou willen? In het laatste geval, dat is natuurlijk niet het probleem van de verkopende partij, maar het risico van de koper.
Je wilt nu gaan bieden naar wat je zelf hebt. Dat is logisch, maar je moet ook kijken naar wat het huis waard is. Wat was de laatste verkoopprijs van dit huis (ofwel: wat hebben de huidige bewoners betaald?) en hoe lang is dat geleden (als het in 2008 was, is het bedrag waarschijnlijk een stuk hoger dan wat ze nu vragen, als het in 2001 was is het een ander verhaal). Wat kosten de andere huizen in de straat? Deze gegevenes kun je bij het Kadaster (voor een paar euro) opvragen.



Dan wat anderen al zeggen: wat zijn noodzakelijke dingen voor het huis om het in goede staat te kunnen bewonen? Die dingen kun je meenemen in de waarde van het huis.

Dan komen de dingen die je zelf graag wilt/belangrijk vindt, en daar kun je zelf ook wel een redelijke inschatting voor maken. Een keuken kost al gauw 5000 euro, maar kan ook zo 15 of 25 duizend kosten. Vloerbedekking kun je bij de Kwantum halen, of bij een zelfstandige tapijtenboer, enz. Dat is een begroting die je voor jezelf moet maken en waar je zelf keuzes in moet maken.



Een aankoopmakelaar heb je niet nodig, ik zou je wel adviseren om iemand anders (vader, goede vriend, zus) de prijsonderhandelingen te laten doen, dat helpt echt om jezelf er niet te emotioneel in te gooien. En als je denkt dat het nodig is, laat je eerst een bouwkundige keuring doen voor je een bod gaat doen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties en de vele tips! We gaan informeren bij het kadaster. Daar hadden we nog niet aan gedacht, dus dank je wel

Man en ik hebben geen dure smaak, het moet vooral degelijk en handig zijn. Geen design of prestigedingen. We zijn allebei niet handig. Behangen / schilderwerken kunnen we wel maar daar stopt het ook.

Het huis is in principe instap klaar maar de keuken is 40 jaar oud (doet het nog wel) dus aan vervanging toe. De verwarmingsketel moet ook vernieuwd worden, en we overwegen dan te kiezen voor een duurzame oplossing (warmtepomp of zonneboiler). We weten helemaal niet wat daar komt bij kijken. Vloeren uitbreken, leidingen aanleggen, grondsanering,... Dan wordt het huis iets minder 'instapklaar'. De andere werken zijn esthetisch, want het huis is nu helemaal kaal.

Budget van 300K is aankoop + aankoopkosten + renovatiewerken.. We hebben 80K eigen inbreng, voorzien een lening van max 220K, looptijd 25 jaar omdat we geen wurglening willen.

Als we 210 of 220K bieden om 230K te betalen, hebben we 70K renovatiebudget. En we weten niet of dat haalbaar is. Daarom hoor ik graag ervaringen van anderen. Jullie tips helpen ons al heel erg vooruit!
Volgens mij kun je met 70K echt heel veel doen (beetje afhankelijk van de grootte van het huis uiteraard) en al helemaal, als je bijvoorbeeld de tuin ook voorlopig erbuiten kan houden om over een paar jaar pas aan te pakken.



Ik nam naar bezichtigingen van klushuizen altijd mijn vader mee, omdat hij zijn hele leven bouwprojecten heeft begeleid en dus heel goed zag wat er moest gebeuren en waar de addertjes onder het gras zaten. Daarnaast is hij erg goed in het maken van klusbegrotingen, zodra we precies wisten waar we bij een specifiek huis aan toe waren. Heb je niet zo iemand in je vrienden-/familiekring? Als je denkt dat er echt grote dingen moeten gebeuren die je niet kunt overzien, kun je eventueel ook een aannemer ofzo zoeken die mee kan...



Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk wat er bij dit huis essentieel is en waar je risico's loopt en wat je 'voor de leuk' doet (daar valt voor mij niet een keuken van 40 jaar oud vervangen onder en ook niet het vervangen van de ketel). Je hoeft het mij ook niet te vertellen hoor, als je het zelf maar helder kunt krijgen.
Ik zou zelf nog es teruggaan met een klusjesman.

Of met iemand in de familie die er wat meer van kent.

Dan kan die effe meekijken en zijn idee geven.



Veel hangt natuurlijk ook af van hoe graag jullie het willen én hoeveel andere kandidaten er zijn.

Is het écht jullie droomhuis ga er dan volledig voor. Als dat 5.000 euro meer betekent dat je eraan moet geven dan je eerst gegokt had ... so be it.

Als er anderen in 't spel zijn die meebieden ... bepaal dan wel op voorhand het maximum waar je voor wil gaan.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben via vereniging eigen huis voor 200 euro een makelaar 1x meegenomen om vast te stellen wat het huis ongeveer waard was en en wat een goed openingsbod zou zijn. meer hadden wij niet nodig en bleek z'n geld meer dan waard. Wij hadden toch 2000 euro hoger ingezet dan zonder deze man. En het gaf ons een goed gevoel dat wij een idee hadden van de reële waarde
Alle reacties Link kopieren
Sorry, door alle drukte kon ik een tijdje niet reageren.

We zijn een tweede keer wezen kijken met een oom die kennis heeft van gebouwen.

Hij raamt de nodige investeringen op 35 à 40K, beter dan verwacht dus

Eén structureel probleem kon hij niet inschatten (betonrot in de kelder).

Daar moeten we nog eens voor terug met een expert.

Enkele andere ingrepen zijn noodzakelijk om de woning gezond te houden (behandelen ramen en deuren, nieuwe verwarmingsketel etc) maar het grootste stuk zijn werken 'voor de leuk' zoals jij zegt Kastanjez. nieuwe keuken, behangen, schilderen, trap afwerken, etc.



Man en ik zitten gelukkig op één lijn.

Als die betonrot in de kelder makkelijk op te lossen is, gaan we bieden.

Spannend hoor! :-)
Betonrot in de kelder.... Als het een huis is uit de jaren 70 moet je maar eens googelen op kwaaitaalvloeren. Dan ga je het niet redden met je 35 á 40K. Het komt er op neer dat er een bepaalde versneller in het beton is toegepast waar het betonijzer door wordt aangetast. Dat komt bloot te liggen door roestvorming en met een beetje pech heeft het je hele vloer aangedaan.

Als het zo is, moeten bewoners van dezelfde huizen in de straat er ook last van hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ow dat klinkt niet goed.

Ik ga op zoek naar een gespecialiseerde firma.

Even vragen of zij mee willen gaan kijken voordat we een bod doen.

Ik schrik er wel een beetje van.
quote:Tulpenbol_boterbloempje schreef op 02 oktober 2015 @ 12:24:

Ow dat klinkt niet goed.

Ik ga op zoek naar een gespecialiseerde firma.

Even vragen of zij mee willen gaan kijken voordat we een bod doen.

Ik schrik er wel een beetje van.



Sorry, maar het is wel echt een knal van een probleem dat vaak pas na de koop naar boven komt. Je kunt het beter van te voren weten.

Als ik jou was, zou ik eens een aannemer uit de buurt bellen. Die hebben vaak wel inzicht in dat soort dingen. Dit is in dat soort kringen wel informatie die iedereen wel weet: 'oh, een huis uit de Prinsenbuurt, dat is een kwaaitaalvloer'. Een beetje algemeen bekend. Vaak hebben ze het al eens opgelost, weten ze in hoeverre het echt een probleem is en kunnen ze je ook wel een richtprijs geven om het op te lossen.



Het hoeft niet zo te zijn, maar voor mij is jaren 70, betonrot, gebouwd in een polder, wel een beetje 1+1=2. Dus als die 3 dingen voor jouw huis gelden, moet je oppassen.
quote:Tulpenbol_boterbloempje schreef op 02 oktober 2015 @ 12:02:

Sorry, door alle drukte kon ik een tijdje niet reageren.

We zijn een tweede keer wezen kijken met een oom die kennis heeft van gebouwen.

Hij raamt de nodige investeringen op 35 à 40K, beter dan verwacht dus

Eén structureel probleem kon hij niet inschatten (betonrot in de kelder).

Daar moeten we nog eens voor terug met een expert.

Enkele andere ingrepen zijn noodzakelijk om de woning gezond te houden (behandelen ramen en deuren, nieuwe verwarmingsketel etc) maar het grootste stuk zijn werken 'voor de leuk' zoals jij zegt Kastanjez. nieuwe keuken, behangen, schilderen, trap afwerken, etc.



Man en ik zitten gelukkig op één lijn.

Als die betonrot in de kelder makkelijk op te lossen is, gaan we bieden.

Spannend hoor! :-)Betonrot in mijn schoonmoeders huis (wat we wel verkocht hebben) heeft ons 8000 euro gekost. Ik zou geen huis kopen met zo'n vloer.
Alle reacties Link kopieren
quote:matroesjka_ schreef op 02 oktober 2015 @ 12:37:

[...]



Betonrot in mijn schoonmoeders huis (wat we wel verkocht hebben) heeft ons 8000 euro gekost. Ik zou geen huis kopen met zo'n vloer.



Of proberen het (mocht het inderdaad betonrot zijn) nog van de prijs af te krijgen.

Ik had verrotte kozijnen en dergelijke in mijn huidige huis, allemaal van de prijs afgekregen en nieuwe geplaatst.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de tips en snelle reacties.

Man gaat vandaag een bouwkundig ingenieur bellen die we via-via kennen. Of hij mee wil gaan kijken. Het is ons die kost wel waard om helderheid te krijgen.

En we zijn inderdaad van plan om heel wat af te priegelen van de vraagprijs.
Leuk dat je een update bent komen geven! Spannende ontwikkelingen ook. Ik hoop voor jullie dat de betonrot meevalt en/of dat je het kan verrrekenen in de prijs.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kastanjez schreef op 02 oktober 2015 @ 15:44:

Leuk dat je een update bent komen geven! Spannende ontwikkelingen ook. Ik hoop voor jullie dat de betonrot meevalt en/of dat je het kan verrrekenen in de prijs.Dank je wel 😊
quote:lalalief schreef op 02 oktober 2015 @ 13:11:

[...]





Of proberen het (mocht het inderdaad betonrot zijn) nog van de prijs af te krijgen.

Ik had verrotte kozijnen en dergelijke in mijn huidige huis, allemaal van de prijs afgekregen en nieuwe geplaatst.Nou kozijnen zou ik idd nog wel in de prijs willen verrekenen, maar een verrotte vloer zou ik dus echt never nooit kopen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven