Kattenvraagjes

06-09-2016 06:41 66 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,

Twijfels, twijfels, twijfels....

Ik ben een honden mens, altijd honden gehad dus weet hoe ik daar mee moet leven en hoe dat allemaal werkt zeg maar.

Helaas in dit laatste jaar allebei mijn lieve honden vrienden verloren en wil graag weer een maatje... Mis een huisdier, vind het gezellig en hou veel van dieren. Maar een hond kan Ik niet meer nemen, ik woon alleen en werk 4 dagen per week, dat vind ik niet kunnen. Mijn ouders vingen mijn hondjes erg veel op en dat wil ik ook niet meer van ze vragen.

Nu zit ik dus te denken aan een kat. Vind ik ook super leuke dieren, maar ik weet gewoon niet zo goed hoe dat allemaal werkt, de kleine dagelijkse dingen bedoel ik. En wil het juiste beslissen voor mezelf, maar zeker ook voor de katten!!!!

Ik woon op een app, 5 hoog, werk 30 uur per week, meestal dus 4 dagen. Verder ben ik best veel thuis.

Nu zat ik te denken aan 2 katten ik denk dat dat leuker voor ze is als ik weg ben, heb er al heel erg veel over gelezen hoor, maar ben gewoon op zoek naar de dagelijkse verhalen met katten, gewoon hoe gaat de dag met zon beetje, en dan t ramen open laten geval, dat vind ik toch wel n ding... Laten jullie nooit je ramen of balkondeur open? Hoe doe je dat dan in de zomer Enzo? Ik kan toch niet altijd met alles dicht gaan zitten. Want wil een binnenkat nemen.

Heb al 2 leukerds op t oog, 2 zusjes van 2,5 jaar oud... Maar wil geen overhaaste beslissing nemen.

Dus alle tips en weetjes zijn erg welkom!!
.
Als je zoveel werkt, dan is het inderdaad een must om 2 katten te nemen. Het is een hardnekkig misverstand dat katten goed alleen kunnen blijven.



Tja, hoe werkt het. Ze zijn anders dan honden, minder aanwezig maar zeker niet minder aanhankelijk. Kattenbak is makkelijker dan uitlaten, ze luisteren wel maar je kunt ze minder sturen dan een hond. Ik ben met allebei opgegroeid maar heb nu alleen maar katten.



Raam open laten of ze op een niet-afgeschermd balkon laten is absoluut een no-go. Eén vogeltje waar ze achteraan denken te vliegen en ze vallen naar beneden. Dat overleven ze lang niet altijd en het is natuurlijk de vraag of je ze ooit nog terugziet als ze het wel overleven. Je kunt een hor (van gaas) maken voor het raam en het balkon is ook af te schermen met gaas. Ik heb mijn balkon laten doen door een gespecialiseerd bedrijf (kattenren.com). Ja, dan zit er dus gaas voor je balkon (wel overleggen met de verhuurder of VVE of het mag) maar je kunt de balkondeur tenminste 24/7 open laten staan.
Alle reacties Link kopieren
Sowieso twee katten nemen. Één kat is echt zielig wanneer jij 30 uur in de week werkt en daarnaast vast ook nog wel eens weg bent of uitjes hebt.



Hoe groot is je appartement? Katten hebben ook ruimte nodig en hebben net als honden regelmatig gekke buien waarin ze door het hele huis rennen. Zijn die katten van 2,5 het al gewend om altijd binnen te zitten of zijn ze ook buiten geweest? Als ze al buiten zijn geweest ga je daar echt wel problemen mee krijgen, dan gaan ze zeuren of bij elke mogelijkheid naar buiten proberen te glippen. Dat is wel iets om rekening mee te houden.



Ramen en balkondeur zijn hier sowieso nooit open als er niemand thuis is. Als ik wel thuis ben kan zet ik de kantelramen alleen open, ze gaan alleen wijd open als het echt moet luchten maar dan moet ik echt goed op letten. Gelukkig heb ik kneuzekatjes die niet zo snel naar buiten springen. Voor kantelramen heb je op zooplus van die rekken die je er tussen kan stoppen, zodat katten er niet tussen kunnen proberen te springen (dan krijg je een kat die zichzelf ophangt).



Het balkon kan je afzetten. Daar heb je ook netten voor of het kan met gaas. Dat is sowieso wel echt een goed iets om te doen, zodat je katten toch wat frisse lucht krijgen. En dan kan de balkondeur tenminste open wanneer je thuis bent, zonder dat je bang hoeft te zijn.
''Then let amorous kisses dwell
On our lips, begin and tell
A Thousand, and a Hundred, score
an Hundred, and a Thousand more''
Alle reacties Link kopieren
Ramen en deuren hebben een hor en anders is katniet in de ruimte. Je kan, als je dat wilt, ook het balkon afzetten. Dan kan de deur vrij open zonder dat de katten ineens beneden liggen. Bij mij op 10hoog had ik geen problemen.



Verder ja, gaan ze vooral hun gang. Je wil er 2 dus die enntertainen elkaar wel. Komen is knuffelen op de meest onhandige tijdstippen. Hebben hun natje en droogje nodig. Zijn gewoontediieren. Dus als jij elke ochtend natvoer aanbied dan wachten ze daar al op op eenn gegeven moment.



Hier alleen 1poes nu. Na de wekker begint mw geluidjes te maken. Op bes. Van bed. Kijken waar de hond is en die pesten. Trap op. Trap af. Enz. Waar wij zijn is zij. Metzn allen naar beneden. Even klagen want de deur is nog niet open om buiten te spelen. Dat komt ie ook niet altijd. Poes eet een hapje net als ik. Poes vermaakt zichzelf met dr speelgoed en ik hou me beezig met woef. Dan even aan het werk.

Ik denk dat ze het huis inspecteerd, rustig plekje zoekt en slaapt in de zon. Maar dat weet ik niet zeker.

Als ik thuis kom wacht ze me op. Kroelen. Hond pesten. Mauwen. Eten. Slapen. Soms is buiten spelen of mee de hond uit laten. Als vriend thuis komt stormt eerst woef op hem af.. daarna poes. Daarna ben ik pas aan de beurt.

De avvond is beetje spelen. Knuffelen op de bank en een snoepje.

En als we slapen gaat ze ook dr gangetje...



Wij hebben wel een knuffelkontje gekregen. Zoekt ons veel op. Maar kan ook meppen als ze niet de aandacht blieft.
Alle reacties Link kopieren
Katten zijn ook niet zoals honden op te voeden, vooral niet als die katten al 2,5 zijn, dan hebben ze al aardig een eigen manier en wil. Katten kunnen heel aanhankelijk zijn, maar ook heel afstandelijk, ligt heel erg aan de kat. Veel katten willen ook spelen en moeten ook hun energie kwijt op een dag, al slapen ze daarnaast ook erg veel. Ze kunnen dingen in je huis slopen, zoals planten. Daar moet je sowieso mee uit kijken, want sommige (best veel) planten zijn giftig voor katten.



Net als honden heeft elke kat een eigen karaktertje, dus daar valt verder niet zo veel over te zeggen.
''Then let amorous kisses dwell
On our lips, begin and tell
A Thousand, and a Hundred, score
an Hundred, and a Thousand more''
De dag begint om 3.30 met een sjezende spookkat. Om 6.30 krabt kat 2 aan de deur en ga ik eruit en geef beiden te eten. Overdag liggen ze wat te luieren, als ik thuiskom van werk weer eten en komen ze knuffelen. Beetje plas en poepscheppen, kammen en spelen, that's it.



Ramen op een kier (ik heb klepraampjes) voor kantel/kiepramen heb je speciale rekjes die je er tussen kan monteren zodat de kat er niet tussen kan. Ik had voor mijn balkondeur een hordeur van stevig gaas, konden ze ook lekker in klimmen.
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 06:52:

Als je zoveel werkt, dan is het inderdaad een must om 2 katten te nemen. Het is een hardnekkig misverstand dat katten goed alleen kunnen blijven.quote:Sowieso twee katten nemen. Één kat is echt zielig wanneer jij 30 uur in de week werkt en daarnaast vast ook nog wel eens weg bent of uitjes hebt.



Twee katten is echt niet altijd beter dan één.

Ik heb er twee, maar de oudste is not amused. Die had ik echt een veel groter plezier gedaan als ze alleen was gebleven.
Als een kitten de pech heeft om alleen op te moeten groeien, dan leidt dat tot een asociale kat.
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 07:15:

Als een kitten de pech heeft om alleen op te moeten groeien, dan leidt dat tot een asociale kat.En ook dat is gewoon niet waar.
Jawel hoor, probeer zo'n kat nog maar eens te koppelen aan een andere kat, in het beste geval wordt het tolereren maar vriendjes zullen ze niet worden.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de vele antwoorden al zo snel!

Ik woon op een 3 kamerapp, niet echt klein is het hoor,ik weet dat waar ze nu wonen het kleiner is. En het zijn altijd binnen katten geweest, nooit buiten geweest, wonen al die tijd met z'n tweetjes bij mensen op een kleiner app dan ik heb en die ongeveer evenveel werken als ik.

Ze zijn alleen nog niet geholpen, en ik denk dat dat ook wel belangrijk is dat dat gedaan wordt toch?

Laten jullie snachts ook alle deuren binnen open zodat de katten overal in kunnen? En hoe vaak krijgen ze eten per dag? Ik denk smorgens voor ik ga werken en dan als ik thuis kom nog een keertje toch?

En dan gewoon af en toe n snoepje, honden gaf ik altijd n snoepje als ik weg ging, doe je dat bij katten ook? Haha wat n rare vragen denk ik ,maar wil t gewoon allemaal goed doen!

En de draden van lampen en tv Enzo? Ook proberen weg te werken he? Honden kijken daar dus niet naar om.

En zon hordeur in de balkondeur opening, is dat genoeg? Krabben ze zich daar niet doorheen? Zou t nooit open zetten als ik weg ben hoor dan doe ik gewoon altijd alles dicht, het gaat me er meer om als ikzelf thuis ben.
.
Oef ... castratie is heel hard nodig, Bij katers omdat ze anders gaan sproeien, bij poezen omdat niet-gecastreerde poezen die steeds krols worden een zeer groot risico lopen op baarmoederontsteking (dodelijk als je er te laat bij bent) en melkkliertumoren (bijna altijd dodelijk). Castratie voor het tweede levensjaar maakt dat het risico zo goed als nihil is, dus het moet echt zsm gebeuren. Is dit een particuliere herplaatsing (niet via het asiel)? Probeer dan in elk geval af te spreken dat de huidige eigenaren meebetalen, want de operatie is niet echt goedkoop.



Ik laat inderdaad de deuren open, ze komen ook op de slaapkamer. Met wat geluk houden ze elkaar 's nachts bezig of komen ze alleen maar lekker bij je slapen. Er zijn echter ook exemplaren die 's nachts gaan keten. Belangrijk is in elk geval: consequent zijn. Dus niet overdag wel in de slaapkamer maar 's nachts niet, dan gaan ze bleren voor de deur.



Ik geef 2x per dag eten, maar ik geef rauw vlees wat lang verzadigt. Katten zijn van nature gewend om meerdere keren per dag kleinere beetjes te eten, dat is eigenlijk beter. Het voer moet in elk geval zoveel mogelijk vocht bevatten, alleen brokken is vragen om problemen op blaasgebied. Snoepjes vinden ze lekker.



Eén van mijn katten knaagt op snoeren. Het komt niet zo vaak voor dat ze dat doen dus je kunt het uitproberen. Een hordeur met van dat dunne nepgaas krabben ze kapot, ik zou daar niet op vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 06:52:

Als je zoveel werkt, dan is het inderdaad een must om 2 katten te nemen. Het is een hardnekkig misverstand dat katten goed alleen kunnen blijven.

Dat verschilt enorm per kat.
moonlight: Hoezo is een comfortabele slip aandoen ook een must tijdens een wandeling? En als het die avond nou op meer uitloopt?
Alle reacties Link kopieren
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 07:48:

Belangrijk is in elk geval: consequent zijn. Dus niet overdag wel in de slaapkamer maar 's nachts niet, dan gaan ze bleren voor de deur. Dat gaat hier prima. Je kunt ook leren dat bleren niet wordt beloond of dat 's nachts bleren niet wordt beloond. Vraag misschien wat meer inspanning en de ene kat leert makkelijker dan de andere. Mijn advies is dus vooral: kijk heel goed naar het karakter.
moonlight: Hoezo is een comfortabele slip aandoen ook een must tijdens een wandeling? En als het die avond nou op meer uitloopt?
Inderdaad zo spoedig laten castreren. Als ze van een particulier komen en niet uit een asiel,kun je ze vragen bij te dragen in de kosten.



Wat eten betreft, ik heb voor mijn katten de hele dag door brokjes staan. 'S avonds krijgen ze een blikje natvoer. Snoepjes heel af en toe. Ze zijn wel gek op de pasta van gimpet. Bijvoorbeeld deze:

http://m.zooplus.nl/shop/ ... s_cremes/moutpasta/442741



Let ook op met bloemen/planten in huis. Veel zijn giftig voor katten. Orchideeën zijn wel veilig. Ook heb ik altijd kattengras in huis staan
Hier is een paar keer gezegd dat het zielig is om een kat alleen te houden. Dit verschilt zeer per kat. Je hebt hele sociale katten maar ook katten die het liefst alleen zijn. Die doe je juist geen plezier met een maatje. Maar dan moet je ze wel voldoende aandacht geven. Zeker als het een binnenkant is. Dus neem een koppeltje waarvan je weet dat het al vriendjes zijn. Katten hebben een territorium/ vast leefgebied. Anders dan bij honden die heen gaan waar de baas is. Ook moeten katten de mogelijkheid hebben om elkaar te vermijden. Dus maak meerdere hoekjes / slaapplekken. Als ze maatjes zijn is dit minder nodig.

Katten zijn zo verschillend van elkaar..

Ik heb een kat die het liefst bij mij is. Hij wil altijd knuffelen en het liefst slaapt hij bij mij in bed. Maar ik heb ook katten gehad die liever niet geaaid wilden worden.



Een kat van 2,5 kan je niet meer "vormen". Dus ga eerst een keer op bezoek om te ervaren hoe ze zijn.



Oh en laat ze ook echt steriliseren of castreren!
quote:CherokeeRose1977 schreef op 06 september 2016 @ 08:42:

Let ook op met bloemen/planten in huis. Veel zijn giftig voor katten. Orchideeën zijn wel veilig. Ook heb ik altijd kattengras in huis staanGoede tip van de giftige planten. Kattenrassen zou ik alleen niet aanraden. Mijn kat heeft ooit een grasprietje in zijn neusholte gekregen met ontstekingen tot gevolg. Zat muurvast en de dierenarts heeft het moeten verwijderen. Die raadde het ook af, ze zag het veel vaker. Er zitten een soort miniscule weerhaakjes aan een grassprietje, wanneer de kat gaat overgeven kan het in zijn neusholte terecht komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook twee katten, zijn twee broertjes dus ook 'familie' en nu ook 2,5! Die tolereren elkaar prima en lijken het zelfs erg gezellig te hebben. Ze houden elkaar gezelschap als wij werken inderdaad en slapen nog steeds regelmatig in elkaars armpjes..



Ze krijgen inderdaad eten 's ochtends en 's avonds, dat is volgens mij ook wel gebruikelijk. Ze hebben daar genoeg aan en met een eitje geluk leren ze niet alles in één keer op te eten, dan zijn ze 's avonds niet al te wanhopig op eten ;) maar dat verschilt ook weer.



Die van mij gaan wel naar buiten en gewoonte is daarom dat voordat we gaan slapen ze wat snoepjes krijgen, als ze dan buiten zijn dan komen ze daarvoor naar binnen.



Verder hebben wij een super aanhankelijke kat die heel veel aandacht vraagt, dus die willen we er liever niet bij als we slapen. Maar ze zijn helemaal gewend dat ze dan 1 kamer hebben. Er zijn wel behoorlijk wat katten die al snel beseffen dat ze die klinken ook prima zelf open kunnen maken.. En waarvoor je dus alles moet 'kinderproofen' (meestal klink rechtop) om de deuren dicht te kunnen houden. Dat kun je de eigenaren vast al vragen?



Of draden of kasten (hoog klimmen) of zo'n hordeur, je bank, kleren, sokken, beddengoed het meest interessant zijn om te krabben/slopen/stelen daar verrassen ze je in mijn ervaring altijd mee. De paar keer dat ik katten had dacht ik voorbereid te zijn, maar verzonnen ze altijd iets onverwachts ;) dus misschien de eerste paar dagen in de buurt blijven (vinden ze sowieso wel leuk om te wennen) en daarop aanpassen!



Succes en veel plezier
Alle reacties Link kopieren
Fijn om te lezen dat je serieus informatie inwint, voor je de stap zet om de zorg voor katten op je te nemen!



Weet je waarom de huidige baasjes afstand nemen van hun katten? Goed punt om ze inderdaad eens een aantal keer op te zoeken, om zo een beter beeld te krijgen.



En op sommige vragen is erg moeilijk antwoord te geven, omdat het zo verschilt per kat. Mijn kat is bijvoorbeeld een echte avontuurzoeker. Wil ook niets liever dan proberen snel door de deur te sneaken. Maar om de één of andere reden ziet hij het dunne laagje gaas in het raam als een permanent obstakel. Hij kan daar uren voor zitten, zonder maar te proberen om er door te komen.

Mijn katten knagen niet op snoeren, doen hun behoefte netjes in de bak, zijn 's nachts hartstikke stil, maken (even afkloppen) niets stuk. Maar ja, verschil is er ook. Mijn ene kat zeurt de oren van m'n hoofd af, wanneer hij honger heeft. De andere gaat me vanaf een afstandje aanstaren om haar punt duidelijk te maken.
En een belangrijke tip: lelies zijn absoluut taboe, zelfs het stuifmeel kan dodelijk zijn omdat het acuut nierfalen veroorzaakt. Ook op een kast is het niet veilig omdat een afgevallen blaadje heel aantrekkelijk is om op te eten.
Tja dat van die ramen vind ik inderdaad het enige nadeel met mijn katten.



Ik ben van een rijtjeshuis aan de rand van een ieniemienie dorp naar een appartementje in de stad gegaan. Dus die van mij mogen niet meer naar buiten. Gelukkig doen ze het zo goed!



Ze zijn niet gewend aan herrie op straat dus ik heb geluk de ramen zijn eng als ze op een kiertje staan. Maar verder durf ik niet dus het is de laatste week zo'n 36 graden in mn woonkamer gezet. Ik heb overal bakjes water weggezet en uitgelegd hoe warm katten het wel niet in Griekenland moeten hebben.
Op een appartement is het ideaal als je twee oudere katten neemt die altijd samen hebben geleefd, voor jonge katten vind ik het erg sneu, die moeten naar buiten kunnen oh een oudere kat alleen kan ook ze hebben niet altijd een andere kat nodog hoor heel veel katten zijn daar juist niet van gediend.

Oudere katten zijn wat rustiger en slapen wat meer dus zullen ook niet zo snel verkeerd gedrag ontwikkelen omdat ze zo nodig naar buiten de hort op willen of uit verveling.
quote:alinea schreef op 06 september 2016 @ 09:06:

Op een appartement is het ideaal als je twee oudere katten neemt die altijd samen hebben geleefd, voor jonge katten vind ik het erg sneu, die moeten naar buiten kunnen oh een oudere kat alleen kan ook ze hebben niet altijd een andere kat nodog hoor heel veel katten zijn daar juist niet van gediend.

Oudere katten zijn wat rustiger en slapen wat meer dus zullen ook niet zo snel verkeerd gedrag ontwikkelen omdat ze zo nodig naar buiten de hort op willen of uit verveling.



Mijn katten van 1 (die is nooit buiten geweest), 2 en 3 jaar zijn juist veel leuker sinds ze niet meer buiten komen.



Ze spelen/stoeien/kroelen/frutten met elkaar. Zijn blij met zelfs een propje, zitten lekker te chillen op een hoge kast. Nooit meer jengelende katten voor de deur, nooit meer wakker liggen omdat er een kat niet is thuisgekomen.



En ze zijn ook socialer naar mij toe. Ze waren altijd al lief, maar als ik nu op de grond ga zitten heb ik instant 3 katten om me heen die willen kroelen.



En ze klieren/slopen gewoon niet. Het enige "slechte gedrag" is, doordat ik paniekaanvallen heb. En dat vind mijn oudste kat niet leuk, dan gaat hij buiten de bak plassen. Maar dat kan ik hem toch nooit kwalijk nemen. Hij is normaal ook niet zo op vreemde mensen, maar tegen de hulpverleners aan huis kwam hij altijd hoi zeggen. Bijzonder wel.
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 08:59:

En een belangrijke tip: lelies zijn absoluut taboe, zelfs het stuifmeel kan dodelijk zijn omdat het acuut nierfalen veroorzaakt. Ook op een kast is het niet veilig omdat een afgevallen blaadje heel aantrekkelijk is om op te eten. dat meen je niet? Ik had geen idee.
quote:Izzy_ schreef op 06 september 2016 @ 07:31:

Jawel hoor, probeer zo'n kat nog maar eens te koppelen aan een andere kat, in het beste geval wordt het tolereren maar vriendjes zullen ze niet worden.Dus een kat die liever alleen is, vind jij asociaal? Oke dan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven