Kitten....

02-10-2014 11:35 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
We gaan zaterdag in het asiel kijken naar een nestje kittens. Vrij grote kans dat we er met 1 thuiskomen





Nou heb ik niet echt ervaring met katten, dus wat vraagjes:

- Ik wil een kattenbak, reismand , voederbakken ed kopen. Ik wil graag ook een krabpaal met een soort van mandje eronder waar de kitten lekker kan slapen. Is dit geschikt? Kunnen die kittens al wat klimmen om bij de krabpaal te komen?

- Maakt t uit of je een poes of kater aanschaft? Wil ze wel laten 'helpen' maar ben bij een kater wat bang voor 'sproeien' al heb ik ergens gelezen dat poezen dat ook wel kunnen doen



- Aankomende week is er 1 dag 8u niemand thuis. De rest van de dagen zijn we er gewoon. Waar kan ik de kitten dan laten? In de huiskamer kan ie natuurlijk van alles kapot maken. Dacht even een bench, maar dat is ms wel zielig. Hoe hebben jullie dat gedaan?



Ik hoor t graag! En alle verdere tips zijn welkom
Alle reacties Link kopieren
Je lijkt alle reacties over een volwassen kat te negeren.. Waarom per se een kitten en niet een lieve kat die een 2e kans verdient?

Kittens vinden altijd wel een huisje..
Alle reacties Link kopieren
Zelf net een kitten van nu 13 weken in huis. Hij komt van een nestje van een boerderij. We hebben ook een poes van 12 jaar. Zij is een full-time buitenpoes (geholpen in het jaar dat ze toen als kitten bij ons kwam; even informeren bij dierenarts op hoeveel weken/maanden dat kan).

De dierenarts kost een flinke duit met centen. Ik was zo'n 120 euro kwijt voor 2 consulten en 2 vaccinaties (die van 9 weken en 12 weken). Daarnaast nog een paspoortje en vlooien/wormen pipet in de nek en later nog een pasta tegen diarree. Ze moeten trouwens als kitten elke maand (tot en met een half jaar) ontwormd worden... Daarna om de 3 maanden. Een nieuwe poes/kat/kitten moet eerst een aantal weken fulltime in huis blijven voor ze naar buiten mogen. Dit is heel belangrijk. Mijn dierenarts raadde ons zelfs aan bij onze kleine kater dat hij zelfs daarna beter eerst even aan een tuigje buiten kan gaan wennen (omdat hij nog heel klein is).

Hij is heel speels en wil graag aandacht. Is soms weleens 4 uren achtereen alleen thuis. Hij loopt vrij dus niet in een bench en ja hij klimt bij benen omhoog, krabt soms op verkeerde plekken en heeft in het begin gepoept in hoekje van de kamer en plassen idem. Je moet de kattenbak vaak verschonen, anders willen ze er niet meer op en gaan ze hun behoeftes elders in huis doen en dat wil je echt niet.. geloof mij.. Toevallig zelf geïnformeerd bij dierenarts wanneer hij gecastreerd mag worden en dat is vanaf een half jaar en als hij zeker 2 1/2 kilo is.

Verder, ja je hebt er veel werk van : dit mag niet, dat mag niet.. enz.enz. maar je krijgt er een hoop liefde voor terug. Wij hebben alle spullen in huis omdat we natuurlijk ook al een poes hebben. Maar speeltjes, mandje, krabpaal, kattebak, voer enz. moet je zeker in huis halen.Onze poes van 12 is ook als kitten bij ons komen wonen en zij is totaal anders dan onze kitten katertje. In elk beestje zit weer een andere karakter, ligt er ook even aan hoe ze behandeld zijn in de eerste weken van hun leven. Tot 3 maanden leren kittens echt enorm veel. Is een kitten constant opgepakt toen ze nog bij de moeder waren door kinderen, dan kunnen katten en poezen daar op latere leeftijd nog last van hebben. Onze poes is enorm op zichzelf. Laat zich aaien enz.enz. Maar wil wel de vrijheid om het hazenpad te kunnen nemen als dat mogelijk is. Onze kater wil steeds lekker warm op schoot en dat kan ik zelf persoonlijk wel heel erg waarderen. Vindt het jammer dat onze poes dat soort dingen niet wil. Maar goed, ik ben dan ook een echte kattenliefhebster Zelf ben ik ook iemand die ook rustig voor een oudere kater/poes uit het asiel zou kiezen, onze eerste kater kwam daar ook vandaan. Hij was echt superlief en moest hem gewoon hebben. Kreeg hem gratis mee, want zijn levensverwachting was nog 2 weken tot 2 maanden. Hij is nog 6 jaar !!!! bij me geweest. Helaas door tumoren uiteindelijk overleden. Maar nu dus een jonkie er bij.. Succes bij het nemen van je beslissing enne ook al ben je onervaren; je moet (als je wilt natuurlijk) toch een keer beginnen. Of dat nou met een kitten is of met een volwassen kater/poes. Ben benieuwd hoe het verder gaat, dus ik blijf je even volgen.
anoniem_205382 wijzigde dit bericht op 02-10-2014 13:45
Reden: Overbodige zin
% gewijzigd
quote:itsagirlthing schreef op 02 oktober 2014 @ 13:21:

Je lijkt alle reacties over een volwassen kat te negeren.. Waarom per se een kitten en niet een lieve kat die een 2e kans verdient?

Kittens vinden altijd wel een huisje..Omdat ze blijkbaar een kitten wil en niet perse een kat. Helaas zijn er veel mensen die zo kijken. Het baart me zorgen want een kitten wordt volwassen en is dat het leeuwendeel van zijn leven . Maarja, beter dat ze dan goed geinformeerd wordt over het reilen en zeilen betreffende kittens.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ephina schreef op 02 oktober 2014 @ 13:30:

[...]





Omdat ze blijkbaar een kitten wil en niet perse een kat. Helaas zijn er veel mensen die zo kijken. Het baart me zorgen want een kitten wordt volwassen en is dat het leeuwendeel van zijn leven . Maarja, beter dat ze dan goed geinformeerd wordt over het reilen en zeilen betreffende kittens.Klopt helemaal; een kitten wordt ook weer groot en dan moet je er ook nog voor zorgen. Je weet door informatie van asielmedewerkers ook gelijk wat voor een karakter zo'n beestje heeft. Zoals ik al schreef; mijn eerste kat was een oude kater en oh wat heb ik hem lief gehad.
Alle reacties Link kopieren
quote:anoniem706916279 schreef op 02 oktober 2014 @ 13:35:

[...]





Klopt helemaal; een kitten wordt ook weer groot en dan moet je er ook nog voor zorgen. Je weet door informatie van asielmedewerkers ook gelijk wat voor een karakter zo'n beestje heeft. Zoals ik al schreef; mijn eerste kat was een oude kater en oh wat heb ik hem lief gehad.Ja precies.. En wat kosten betreft; ja, katten kunnen duur zijn (naast de vaste kosten van voer en inentingen). Wij houden standaard een spaarpotje bij voor het geval er wel een ziek wordt of een operatie nodig heeft, je weet maar nooit. Neem dus inderdaad ook geen kat stel dat je zelf al krap zit met geld.
quote:itsagirlthing schreef op 02 oktober 2014 @ 14:35:

[...]





Ja precies.. En wat kosten betreft; ja, katten kunnen duur zijn (naast de vaste kosten van voer en inentingen). Wij houden standaard een spaarpotje bij voor het geval er wel een ziek wordt of een operatie nodig heeft, je weet maar nooit. Neem dus inderdaad ook geen kat stel dat je zelf al krap zit met geld.Je kunt natuurlijk je dieren wel verzekeren . Dat doe ik. De 525 euro voor Bunkers blaasgruis perikelen had ik echt niet "over". Gelukkig 480 terug gekregen van de verzekering!
Alle reacties Link kopieren
quote:Ephina schreef op 02 oktober 2014 @ 15:05:

[...]





Je kunt natuurlijk je dieren wel verzekeren . Dat doe ik. De 525 euro voor Bunkers blaasgruis perikelen had ik echt niet "over". Gelukkig 480 terug gekregen van de verzekering!Dat moet ik inderdaad nog wel doen! Waar heb jij ze verzekerd?
Alle reacties Link kopieren
quote:itsagirlthing schreef op 02 oktober 2014 @ 13:21:

Je lijkt alle reacties over een volwassen kat te negeren.. Waarom per se een kitten en niet een lieve kat die een 2e kans verdient?

Kittens vinden altijd wel een huisje..



Ik negeer niet; ik was een paar uur aan t werk.

Doorgelezen en ik heb idd geen ervaring met t opvoeden van kittens maar dat heeft niemand natuurlijk die daar net aan begint. Ik ben me er echt wel van bewust dat zo'n beestje opvoeden , socialiseren ed veel tijd kost maar die heb ik.

Mijn twijfels waren verder niet over wel / niet een kitten nemen, ik heb vragen over kittens en hoe bepaalde dingen aan te pakken. Ik ga dus geen volwassen kat nemen want die keuze had ik al gemaakt,

Ben wel blij met al jullie tips en vragen. Heb ook wel gezien dat er vaker wordt aangeraden 2 kittens te nemen. D0aar ga ik nog even verder over denken en m'n vriend overhalen ;-
Alle reacties Link kopieren
quote:Ephina schreef op 02 oktober 2014 @ 13:30:

[...]





Omdat ze blijkbaar een kitten wil en niet perse een kat. Helaas zijn er veel mensen die zo kijken. Het baart me zorgen want een kitten wordt volwassen en is dat het leeuwendeel van zijn leven . Maarja, beter dat ze dan goed geinformeerd wordt over het reilen en zeilen betreffende kittens.



Ik snap dat ik uiteindelijk een kat heb en geen kitten. Ik wil graag een kitten omdat ik t dan zelf kan opvoeden en socialiseren.

Je hoeft je geen zorgen te maken, ik ben redelijk overwogen in mijn keuzes
quote:yeps1 schreef op 02 oktober 2014 @ 15:43:

[...]





Ik snap dat ik uiteindelijk een kat heb en geen kitten. Ik wil graag een kitten omdat ik t dan zelf kan opvoeden en socialiseren.

Je hoeft je geen zorgen te maken, ik ben redelijk overwogen in mijn keuzes



Ja, maar je zegt zelf dat je daar geen ervaring in hebt. Waarom zou je dan niet een goed gesocialiseerde kat nemen die ook een huisje nodig heeft?



Je kunt het vergelijken met een paard. Je kunt nog niet paardrijden, maar je kiest ervoor je eigen paard in te rijden, in plaats van dat je de manege toestaat je een goed getraind, vriendelijk, rustig paard te geven.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou wel overwegen om twee kittens te nemen, dat hebben wij destijds ook gedaan en ze hebben ontzettend veel steun aan elkaar gehad! Zeker omdat wij beide doordeweeks aan het werk waren. Ze konden heerlijk samen spelen en vielen daarna tegen elkaar aan (of over elkaar heen ) in slaap. Ze komen overigens niet uit hetzelfde nest, maar dat is totaal geen probleem geweest, ze lagen vanaf dag 1 bij elkaar in de mand.

Ze zijn nu allebei 13 en het zijn heerlijke katten. De kater is idd wat aanhankelijker dan de poes, maar de poes kan weer een hele avond op schoot zitten, daar houdt de kater niet van. Dus karakter heeft er ook heel erg mee te maken.

Sproeien hebben ze beide nooit gedaan, ze zijn toen ze een half jaar waren beide geholpen.



Succes met je keuze en veel plezier met je kitten(s)!
Alle reacties Link kopieren
Het houden van dieren kost hoe dan ook geld, heb zelf nooit zo nagedacht over het verzekeren. Geloof dat ik me er eens in ga verdiepen, want de kosten kunnen erg hoog oplopen. Ik reken trouwens maar niet uit wat het kost aan voer en kattenbakvulling enz. enz. per jaar... (denk dat ik er wel van schrik dan). Thanx voor die tip!



Heeft jou vriend wel katten gehad in het verleden waar hij voor gezorgd heeft? Of is hij ook een "beginner"?
Alle reacties Link kopieren
Iedereen bedankt voor de reacties



Ik vind het tegelijkertijd wat vreemd dat sommigen van jullie me t idee geven dat t opvoeden van n kitten een soort hogere wiskunde is...Dit lijkt me wat overdreven. Ik denk dat met wat gezond verstand, algemene kennis van dieren en de vele info op het internet dat t prima te doen is.

Bovendien heb ik hier een zeer goed gesocialiseerde kleuter en groep 3-er rondlopen dus n kitten zal uiteraard ook wel goed komen.



We gaan zaterdag naar t asiel en ben benieuwd welke kitten ons kiest :-)
Alle reacties Link kopieren
De vergelijking tussen een paard en een kat vind ik nogal.... Apart. Iets met appels en peren.
Wat leuk dat je kittens overweegt! Wij hebben hier twee dotjes van inmiddels 5 maanden rondlopen. Qua opvoeding is het ontzettend belangrijk vol te houden en consequent te blijven. Ook na de 100ste keer op het aanrecht springen blijven corrigeren.



Wat kosten betreft: wij hebben onze katten verzekerd bij PetPlan. Is nu al prettig gebleken want één van onze dotjes heeft al weken last van diarree. Ook fijn dat de rekeningen gelijk doorgestuurd worden naar de verzekeraar.



Ik raad je ook ten sterkste aan om twee kittens te nemen. Onze kittens hebben ontzettend veel aan elkaar. Één kitten vind ik echt een beetje zielig. Veel plezier en succes met de opvoeding!
quote:itsagirlthing schreef op 02 oktober 2014 @ 15:07:

[...]





Dat moet ik inderdaad nog wel doen! Waar heb jij ze verzekerd?



Bunker bij de Kruidvat. Die is inmiddels niet meer het voordeligst, maar omdat ik daar zat vóór het blaasgruis gebeuren, vergoeden ze dat. Alle andere verzekeringen doen dat dus nu niet meer.



Ik moet me nog even orienteren voor de kleine.. Ik kan het tzt even laten weten .
quote:kleincadeautje schreef op 02 oktober 2014 @ 18:38:

De vergelijking tussen een paard en een kat vind ik nogal.... Apart. Iets met appels en peren.



Je kunt het een heftige vergelijking vinden, dat is het ook wel een beetje, maar appels met peren gaat niet op. Je kunt een paard, als je hem in laat rijden door een onevervaren iemand, fiks verpesten.



Hetzelfde is mogelijk met een kat.
quote:Kerplunk schreef op 02 oktober 2014 @ 19:04:

Wat kosten betreft: wij hebben onze katten verzekerd bij PetPlan. Is nu al prettig gebleken want één van onze dotjes heeft al weken last van diarree. Ook fijn dat de rekeningen gelijk doorgestuurd worden naar de verzekeraar. Als de rekening rechtstreeks gaat, moet je dan steeds opnieuw eigen risico betalen? Ik betaal ze eerst zelf, spaar ze op en lever ze in 1x in zodat ik maar 1x 35 euro betaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:yeps1 schreef op 02 oktober 2014 @ 16:38:



We gaan zaterdag naar t asiel en ben benieuwd welke kitten ons kiest :-)Ga je een foto plaatsen? Ik ben echt heel erg nieuwsgierig :-)
Ephina, Goed punt. Dat weet ik eigenlijk niet. Wij betalen een bepaald percentage eigen risico, geen vast bedrag. Voor ieder consult bijvoorbeeld betalen wij 20% van de kosten zelf. Weet niet of opsparen dan zin heeft in ons geval.
Als je bang bent voor je spulletjes moet je zeker geen kitten(s) nemen! Ook als je thuis bent, wordt er van alles aangevallen en gesloopt. Juist in de wilde speelacties vergeten ze alles en iedereen om zich heen.
Alle reacties Link kopieren
Vergeet niet dat een kat met een beetje geluk 15 tot 20 jaar kan worden.

Ze zijn maar heel even klein, maar je zit er wel heel lang aan vast. Ook als ze minder aanhankelijk uitvallen dan je gehoopt had.



Bedenk je dus nog even goed of je dat ziet zitten.



Twee katjes uit hetzelfde nest is overigens geen garantie op maatjes worden op volwassenleeftijd.
If we don't get lost, we'll never find a new route
Alle reacties Link kopieren
In Nederland is het vrij normaal zonder ervaring een kind te baren en deze op te voeden. Een volwassene adopteren is vreemd genoeg niet echt gemeengoed.



Dus een kitten: dat zal ook wel lukken. Gewoon logisch nadenken en dingen die je niet weet opzoeken. Bij een asiel krijg je vaak al veel info, ze bieden voor castratie vaak korting bij bepaalde dierenartsen.



Zelf zou ik voor een volwassen kat gaan omdat ik die zieliger vind omdat ze vaak lang in een asiel zitten. Maar kittens zijn hartstikke leuk en schattig!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vorig jaar twee kittens (nouja, pubers van 6 maanden) in huis gehaald. Ik wilde wel een volwassen kat uit het asiel, maar de keuze binnenkatten was beperkt....zeg maar non-existent. Ik snap ook niet waarom de indruk gewekt wordt dat een kitten opvoeden rocket science is. Lees was boeken over kattengedrag, accepteer dat je meubels beschadigt kunnen worden/er af en toe iets sneuvelt en wees consequent. Dan ben je al een heel eind!
Alle reacties Link kopieren
Hou de kitten zolang mogelijk binnen. Als ze zo jong zijn gaan ze alles achterna, rondvliegende blaadjes, en kijken nergens naar.
"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven