Kleine moestuin deel 2

26-02-2015 10:56 525 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hier kunnen we verder praten over het hebben van een moestuintje.
Alle reacties Link kopieren
Aubergine van de Hema zal wel d3 meest gangbare zijn inderdaad. Ik heb de bonen van ze.
Mot met to
Als een soort groene braam met tentakeltjes. Ik kan helaas geen plaatjes plakken, maar als je googelt op mulberry flower clusters, dan krijg je een idee.
Dille een halve meter? Dan moet ik die verplaatsen. Hangt nu en weinig ruimte onder het dak.

Een plantje lag los. Maar er staan er zoveel in de bak. Tellen is teveel moeite.
Alle reacties Link kopieren
Wie herkent deze lege melkpakken nog? Zelf gemaakt, idee komt van pinterest. Om de pakken heb ik plastic placemats vastgebonden met elastiekjes. De placemats zijn van de action, 4 voor 0,79, en die kon ik door de helft knippen. Dus elke bloempot kost 10 cent. Ik ga er bijenbloemzaad in zaaien en ophangen aan de schutting.



Voorkant:



Zijkant:



Achterkant:



Close up, ik heb twee gewone elastiekjes gebruikt en dat blijft prima zitten. Een paar gaatjes in de bodem geprikt en voila een vrolijke budget-bloempot.

De placemats zijn 28 cm breed en de melkpakken 14 cm tot aan de rand. Dit kun je ook samen met de kinderen doen, wel eerst melkpakken opsparen. Vond het wel iets voor dit topic om te laten zien. Potjes en bakken voor planten zijn vaak duur namelijk en hierin kun je van alles planten.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
Superleuk!
Mot met to
Wat een vrolijke boel!



Wij hadden klaprozen en veldbloemen door het graszaad gemengd in de hoop op een boel bloemen . T gras doet t goed, maar tot nu toe groeit er verder alleen maar onkruid voor zover ik kan zien
Alle reacties Link kopieren
Dat komt misschien pas volgend jaar uit?



Ik had een zakje met 30 bloemensoorten gezaaid en daar zaten volgens mij ook klaprozen bij. Er stond bij dat pas in het tweede jaar de bloemen uitkomen. Tot nu toe inderdad alleen groen, maar geen bloemen en het is 2 een tijd geleden al gezaaid.
Mot met to
Alle reacties Link kopieren
De cherrytomaatjes van de AH. .zijn dat wel cherrytomaten? Ze worden best groot namelijk.
Mot met to
De cherrytomaatplant? Of de tomaatjes zelf? De tomaatjes zelf zouden klein moeten zijn, de planten kunnen even lang worden als een gewone tomaat, afhankelijk van de soort.



Met de bloemen ben ik idd misschien wat te ongeduldig. Het is ook gewoon dat alle bermen hier zo uitbundig staan te bloeien! Margrietjes, klaprozen.... en bij mij staat t gras net zo hoog, maar bloemen ho maar!
Alle reacties Link kopieren
Dat ongeduldige heb ik ook. Als je eenmaal aan het zaaien slaat, dan wil je direct resultaat.



Ja de tomaten zelf, die zijn nu al groter dan een cherrytomaat en ze moeten nog rijpen.

Ik weet dat ze hoog kunnen worden, maar denk dat die van de AH de kleinste soort zijn. Hoop ik!
Mot met to
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie gelezen dat we tropische temperaturen krijgen volgende week? Kan 30 gr worden!
Mot met to
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik las het, ik hoop dat ze zich vergissen. Anders wordt het twee keer per dag water geven waarschijnlijk. Maar dan gaat alles wel harder groeien. Mijn wortels zijn nog ienimini en de zonnebloemen 30 cm dus dat is wel mooi. Ik was een beetje laat dit jaar met zaaien.



Mijn courgette plantjes doen het niet zo goed, snik! Bij 2 van de 3 zijn alle blaadjes afgebroken. Ze leven nog wel. Komt door de katten waarschijnlijk. Maar die ene maakt nu wel een spurt.



Ik heb het bijenzaadmengsel getest, in een paar hoeken gegooid op de parkeerplaats, het verlengde van onze tuin, waar wat grond is maar ik zie niet veel opkomen. Maar ik probeer het gewoon, ik gebruik potgrond en daar zit meer voeding in. Zo leuk, in Zaanstad hebben kinderen van een aantal scholen een heel groot stuk grond ingezaaid, speciaal voor de bijen! Op een stuk grond dat nu toch niet wordt bebouwd. De bijen hebben het moeilijk nu, dus wel leuk dat mensen daar wat voor willen doen. Ben wel benieuwd of er wat op gaat komen, er zitten meer dan tien soorten in.



Ook koudkiemers, die hebben een koude periode nodig om te kunnen ontkiemen. Je kunt koudkiemers ook laten ontkiemen in de koelkast heb ik wel eens gelezen. Maar misschien dat we niet genoeg kou hebben gehad voor de koudkiemers, het was een zachte winter. Maar dat komt dan volgend jaar wel op.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
Bijenmengsel heb ik ook gezien, zakje met tig soorten bloemen. Ik heb het mengsel dat vlinders aantrekt.



Inderdaad, met die hoge temperaturen wordt het veel water geven, maar een groeispurt is ook nodig. Het was kouder dan gemiddeld dus er id nog hoop voor onze plantjes die van warmte houden.

Je courgettes bijv☺
Mot met to
Alle reacties Link kopieren
Koudkiemers nooit van gehoord! Kun je wat voorbeelden noemen?



Leuk initiatief zeg van die kinderen. Zo leren ze tuinieren en ze helpen de bijtjes.
Mot met to
Ja, als het echt zo warm en tropisch wordt dan kan je Rozemarijn zaaien. Dat ruikt heel lekker als gaat groeien.

Daarvoor heb je (zie wikipedia: Het zaad heeft een temperatuur van minstens 21 °C nodig om te ontkiemen).



Die jerrycans heb ik ook staan. Ik was van plan om ze als een soort van plantenkas te gebruiken. (Onderkant er af.)



Je kan die petflessen ook omgekeerd gebruiken en vullen met water voor dainage. Op internet staat genoeg, maar hier kan ik niets vinden via google.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon ook in het hoge noorden, bedenk wel dat als je hoger zit , je een maand in ieder geval achterloopt op je mede -forummers. Dus het komt vast wel, het gaat een stuk langzamer. Ik heb pas van de week de eerste spinazie kunnen oogsten.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij gaat de spinazie nu de hoogte in, leek een tijdje stil te staan.

Maar met de aankomende hitte verwacht ik ook een groeispurt.

Van rozemarijn wist ik niet, wat leuk. Maar ik heb nog wat zaden die ik moet planten en dan is het gehoeg voor nu.
Mot met to
Ik heb net de rozemarijn in een eierdoosje gezaaid. Het dekseltje als schoteltje.



@Jenette

Ik weet niet wie het was die nog een regenton wilde. Zo'n melkpak (placemats) kan je misschien ook gebruiken. Regenwater opvangen aan de ene kant en uitgieten aan de andere. De gietkant kan ook hangen.
Alle reacties Link kopieren
Ben benieuwd Pumps hoe snel je rozemarijn gaat.



Ik baal van de moestuinwebshop. Nog steeds niks ontvangen en toen ik belde weinig service. Geen sorry dat het zo laat wordt bezorgd, ik krijg een mail als jet wordt verstuurd. Dat is standaard!
Mot met to
.
Nou, hier is alles opeens aan het groeien. Wat er groeit.... Ach, ik zie het wel. In elke pot zit meer dan 1 soort. Het ging mij om de geurtjes (en misschien ook de bijen) maar zijn wel nuttige planten. En ze staan allemaal in bakken en dus zo weer weg.

Bonenkruid is te koop bij Jumbo. Gedroogd en ik poedervorm. Niet goedkoop, dus het zaaien en oogsten zou lonend kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Pumps, je bent echt een vindingrijk mens, ik hou ervan! Ik vind het net een sport om zoveel mogelijk zelf te maken van afval, upcyclen en recyclen heeft volgens mij de toekomst. Ik koop wel nieuwe spullen maar ik gooi niet alles zomaar weg. Wat ik echt niet meer kan gebruiken, gaat naar anderen of de kringloop. Ik heb bv nog een stapel oude jeans liggen, daar ga ik iets van maken. Ik ben verslaafd aan pinterest, voor nieuwe ideeen. Dus heel herkenbaar, jouw creatieve ideeen, en ik pik er hier en daar een van mee. Dankjewel voor al je tips.



Die recepten met radijs, kan ik goed gebruiken, ze worden erg gigantisch groot. De grootste tot nu toe: diameter 5 cm, omtrek 15 cm! Dus mocht er ergens in de wijk een hennepplantage worden ontruimd, vraag ze of je wat aarde mag hebben. Je krijgt er mega veel groente van en Godzilla's van radijzen! De sla groeit echt heel hard en de rest ook. Mesten hoeft ook niet meer. En ik vind, stel nou dat er een ienimini beetje THC in zit, dat is altijd nog beter dan wat ik in de krant las over de toegenomen dumpingen van XTC en cocaine in het water en de afvalproducten van de verwerking daarvan. In vier jaar tijd, was het niet verviervoudigd? Moet ik even teruglezen. Maar daar maak ik me meer zorgen om dan de grond waar ik mijn groenten nu op kweek. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje aan de drugs, ik vind het wel schandalig. Hopelijk kunnen ze alles eruit filteren, dat zal best, maar gezond vind ik het niet. Maar ja, drinkwater vermijden, dat wordt een beetje duur.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb wat info gevonden over drugs in het water:



"Verdwijnen dit soort stoffen of komen ze ook in het grondwater terecht?



Niet in het grondwater. Het komt vanuit het rioolwater in de zuiveringsinstallatie van het riool. Die is er niet op ingericht om dit soort stoffen te verwijderen. Het blijkt ook dat sommige stoffen, zoals xtc, daar rechtstreeks doorheen fietsen. Dat komt op het oppervlaktewater terecht wat soms wordt gebruikt om drinkwater van te maken. We hebben getest of dat een risico is, maar gelukkig is in het drinkwaterzuiveringsproces de zuivering zo grondig dat deze er alles uithaalt.



Het is dus niet zo dat je een leuke avond kunt hebben op basis van alleen een glas water?



Daar zit zo weinig in, dat je ontzettend veel water moet drinken en eerder doodgaat aan die hoeveelheid water. Voor mensen is het niet gevaarlijk. Maar of het misschien wel schadelijk is voor het milieu en de beestjes die in het water leven, dat weten we niet. Voor geneesmiddelen is dat wel uitgetest, daaruit blijkt dat sommige geneesmiddelen een effect kunnen hebben als die in bepaalde concentraties in het water terechtkomen.



Wat zou je daaraan moeten doen?



We weten niet of dat met drugs ook zo is. Als je dat zou willen nagaan moet je in het laboratorium een aquarium vullen met xtc en daar wat visjes in doen. Maar dat mag niemand zomaar doen. Je mag geen xtc in je lab houden, daar moet je een vergunning voor hebben."



Bron



Twee dingen vallen mij op, het komt in het oppervlaktewater terecht, dus hoezo het komt niet in het grondwater terecht. Alsof het grondwater gescheiden is van het oppervlakte water. En het komt niet in het drinkwater terecht. Waarom dan het antwoord dat er heel weinig drugs in een glas water zit? Het zat toch niet in het drinkwater? En ik geef mijn tuin tientallen liters water, dus dan lijkt het me dat er wel iets meer inzit. En sommige drugs kun je opnemen met je slijmvliezen, dus als je water in je mond krijgt, komt het wel in je systeem. En het zit wel in het oppervlaktewater. Dus voortaan maar zwemmen met een kurk in alle lichaamsopeningen doen dan maar?



En ze weten niet wat voor effect heeft op flora en fauna heeft. Duh?! Want dat mag je niet testen. Nou, ik kan dat ze ook vertellen zonder tests. Het is slecht voor de mens ergo het is slecht voor flora en fauna. Boerenverstand hebben wetenschappers niet zeg. Ik vind het zorgwekkend nieuws iig. Dit vind ik nu echt iets om je wel echt zorgen over te maken en hier ligt geen mens wakker van. Itt tot de waanzin die zich afspeelt aan de andere kant van de wereld, zouden mensen achterover moeten slaan van het feit dat we van de hele wereld, de HELE wereld, nog steeds in de top vier staan als het gaat om drugsgebruik en drugsproductie, vind ik. Absurd, dat is pas waanzin. Daar zou Wim-Lex iets aan moeten doen, zijn 'specialisme' is toch water? Nou proost op je glaasje water en niet teveel drinken he, hahaha.
Mensen kunnen alleen zichzelf redden.
Ach, ik geloof dat ik het bewijs ben dat een pilletje en alcohol niet nodig zijn om plezier te hebben.

Maar ja, dan willen ze toch weer andere pilletjes in laten nemen.

Zoiets als "Neem maar een pilletje en dan komt alles goed...." Is ook cultuur aan het worden.



Maar ik doe wat water betreft ook zoveel mogelijk om dat minder te vervuilen. Filteren op alles wat niet in het riool moet komen.

(Ik heb een grote stapel zakdoeken gevonden van echt katoen. Die kunnen zo mee in de gewone was. Glazen schaaltjes om sterk geurende etenswaren in te doen voordat ik het in een plastic bakje doe. Of ik doe het in een gebruikt plastic zakje voordat ik het in een afsluitbaar doosje doe. De geur van vis, uien en zo blijft minder hangen. Met een klein stukje toiletpapier weg vegen en in een afvalbak. Kan ook tijdelijk in een plastic bakje voor het de zak in gaat. Ik ben plaatsvervangend afval gaan minderen vanwege de buren. Die propten hun teveel altijd mijn halfvolle bak. Die dan niet sloot en bleef staan. Ach ja, ik kan het wel hebben. Ik moest mijn bak opbergen om te voorkomen dat ze die als reserve misbruiken. Hondenpoep, luiers en vleesresten.... Dat wil je toch niet? Ik niet. Maar.... je mag er niets van zeggen...

Het heeft mij vindingrijk gemaakt om zo weinig mogelijk afval te produceren.

Verder heeft het soms even tijd nodig om te bepalen wat je echt nodig hebt. Ik heb een dure smaak. Ik heb een hekel aan wegwerp. Soms ben ik ongeduldig of kritisch en wil eerst kijken of het wel echt werkt.... Een echte Hollander met koopmansgeest. Goede wijn verkoopt zichzelf zonder krans.

Is vandaag in het nieuws - NOS journaal - en vandaar dat ik het nu even typ.

Maar ..... afval dumpen in drinkwater. Bepaalde verpakkingen kan je ook gebruiken om mooie spullen geurvrij en schoon te houden. Zo ook met tuinieren. Er is verschil in kwaliteit. Een stukje waslijn - dat er toch al lag - kan je versleten touw vervangen.

Maar te weinig tijd om naar de winkel te gaan of te shoppen. Dat wil ook wel helpen.



Verse kruiden.... Heerlijk! Ik ruik straks wel wat het is. Ik weet niet meer van alles wat er uit gaat komen.



Maar de dille, kamille, lavendel, bieslook (en vooral die bak is een mengsel) doen het nu goed.

Groenten heb ik nog liggen, maar die kunnen tot augustus en buiten en dat wordt dus of najaar of volgend jaar.
Ik weet ondertussen ook wat hier aan het groeien is: Anijs, Dille, Kamille, koriander. Vooral dille doet het in alle bakken goed.

Daarvan had ik niet gedacht dat het zou lukken. Dat gebruik ik best wel vaak.



De basilicum heb ik nu dus ook maar gewoon in het bakje gedaan en buiten gezet. Tot nu toe nog nooit gelukt om die groter dan 1 cm te laten leven.

Potaarde is op, maar anders zou ik de rucola ook zaaien. Met hangpotten kan ik toch iets meer zon gebruiken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven