Monument kopen / volledige renovatie

15-03-2015 09:26 79 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Vorige week hebben wij een bezichtiging gehad bij een gemeentelijk monument. De woning staat nu 1 jaar te koop voor circa ¤310.000. De eigenaren van het huis hebben deze op 90-jarige leeftijd verlaten en zitten in een bejaardentehuis. Het pand moet volledig gerenoveerd worden. Er is al jaren niets meer aan de woning gedaan. Eigenlijk kunnen alleen de muren en het dak blijven staan. Zo is er bijvoorbeeld geen badkamer (alleen een oldskool douche) en is er geen CV. Kozijnen zijn rot, vocht in de muren etc. etc.

Wel zijn we min of meer verliefd geworden op het pand en willen we de uitdaging om het volledig te renoveren aan gaan. Gezien alles nog gedaan moet worden vinden we de vraagprijs aan de hoge kant en denken we eerder aan een koopprijs van ¤250.000.



Komende week willen we de woning nog een keer gaan bezichtigen en het lijkt ons verstandig om voordat we een bod gaan doen een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren en een taxatie. Ik weet dat je een taxatie normaliter plaats vindt na het doen van een bod maar het lijkt me in dit geval verstandig aangezien het huis volledig gerenoveerd moet worden en we geen inschatting kunnen maken wat de marktwaarde is.



Hoe denken jullie hierover?



Een bevriende makelaar wil ons helpen bij de aankoop maar ik zou ook graag jullie mening willen horen.



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Dat ligt ook wel aan de monumentenstatus, die je pand heeft, bitje93.

Is die erg hoog, dan klopt het wel wat je zegt, ligt ie een stuk lager is al meer mogelijk.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt mij fantastisch! Ik zou het doen, maar ik stel geen hoge eisen aan modern comfort en tijdsspanne wanneer het klaar moet zijn, dat scheelt denk ik. Ik denk dat het huis dan je hobby moet worden, dan is het mentaal ook niet zo erg als je er veel geld in stopt.
Alle reacties Link kopieren
Wat vooral niet mag is historische kenmerken toevoegen die voorheen niet in het pand zaten, mijn ouders hebben nu bijvoorbeeld een moderne voorpui gemaakt in een deel van de buitenmuur, een ouderwetse pui maken zou de geschiedenis vervalsen zijn, volgens monumentenzorg, er was namelijk voorheen geen pui.

Je kunt dus niet historische details toevoegen, je mag ze alleen herstellen en herkenbaar nieuwe elementen toevoegen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sorende schreef op 15 maart 2015 @ 10:52:

Je kunt trouwens hier wel geld krijgen van monumentenzorg voor het onderhoud. Als je er eenmaal zou wonen.



En nu ik eraan denk... Ze lopen hier een paar keer per jaar een rondje om het huis met een notitieblok en camera. Zonder aan te bellen ofzo haha. Maar goed, dat is een hele kleine ergernis.Haha, dat notitieblok is wel erg. Mijn kat zat altijd in het raamkozijn, ik woonde in de toeristische looproute en een buurman heeft weleens geroepen dat mijn kat de meest gefotografeerde kat van de stad was;)
Weet je Koetje, het is fantastisch om een oud huis te (laten) renoveren, maar het is niet iets dat je gewoon even doet. Wij hadden van te voren ons enorm goed ingelezen en hebben eigenlijk alles uitbesteed, maar dan nog moesten we een hele lange adem hebben. Wij kochten het in augustus 2012, in maart 2013 waren de vergunnigen pas rond en in december 2013 verhuisen we. Klinkt vlot, ware het niet dat het huis nog lang niet af was!



In oktober 2014 was het echt af. Al met al heeft het ruim twee jaar geduurd en dan hebben we nog alles uitbesteed.
Alle reacties Link kopieren
We zijn beide nog jong, 25 jaar, en op korte termijn nog geen kinderwens. Stel zelf ook weinig eisen aan comfort dus zou prima een paar jaar in de aanliggende schuur kunnen wonen. Wat de makelaar ons vertelde stelt de gemeente weinig eisen aan de renovatie. Het gaat alleen om dorpsaanzicht en aan de voorkant willen we geen veranderingen laten doen. Binnen kunnen ook alle muren etc. laten staan en er hoeven geen bijgebouwen gesloopt te worden etc. Toch willen we hierover in gesprek met de Gemeente.



Mijn vriend is schilder en doet herstelwerkzaamheden en glaszetten. Hij heeft al bij veel vrienden en familie geholpen in de renovatie en heeft in het buitenland zijn huis al volledig gerenoveerd.



Omdat we de tijd willen nemen (aantal jaar) voor de verbouwing willen we zo veel mogelijk zelf doen en de dingen die we niet kunnen laten doen door bevriende klussers zoals loodgieter, elektricien, timmerman tegen betaling (Zwart).
Alle reacties Link kopieren
Goed plan koetje.

Ik zou wel nadenken over het rekenen op zoveel zwart werk, mensen zien die vaklieden wel je huis in en uitlopen met materiaal en het wordt tegenwoordig strenger aangepakt dan ooit.
Koetje, volgens mij is dit pand dan geen monument, maar een beschermd stadsgezicht. Ik heb ook zo'n pand gekocht, maar de gemeente stelde wel eisen hier! Daarbij kwamen nog de buren die hun zegje mochten doen over onze plannen, maar dat duurde alleen maar lang. Ze waren allang blij dat mijn huis geen studentenhuis werd!
Alle reacties Link kopieren
Nog een nadeel van zwart uitgevoerd werk ( afgezien van ethische bezwaren ):

als het niet goed wordt uitgevoerd heb je geen poot om op te staan en je wilt wel dat je monument goed bewoonbaar en veilig is.
Zwart werk is al helemaal een onzalig plan. Niet alleen omdat dat niet gaat als je je verbouwing wilt financieren in je hypotheek (als jullie 25 zijn neem ik aan dat jullie geen enorme zak spaargeld hebben liggen?), maar ook omdat je alles dat onder vergunning wordt opgeknapt moet kunnen verantwoorden.
Ik zou overigens nooit zoveel zwart werk laten doen in verband met wat magazinejunkie zegt.



Daarnaast: verkijk je niet op het wonen in de schuur voor een aantal jaar. Je bent nog jong, maar denk je dat je relatie bestand is tegen een jarenlange verbouwing? Wij woonden nog in ons oude huis en hadden dus geen last van de verbouwing, maar er komt een moment dat je echt in je nieuwe huis wil gaan wonen. De kans is groot dat het dan nog lang niet af is!



Ik snap je enthousiasme en alles, maar ik heb het gevoel dat je er een tikje naief instaat. Renoveren is, ondanks alle bekende vaklui in je omgeving, een tijdrovende en geldverslindende klus.
Alle reacties Link kopieren
dat wist ik niet, erizo.

ik ken het eigenlijk alleen vanaf de zijlijn.
Alle reacties Link kopieren
Dit huis is wel een monument overigens want hangt ook een bordje op het huis met uitleg waarom het een monument is. Overigens heb ik in de familie ook een architect en een aannemer die bereid zijn om hun bijdrage te leveren.



We willen ook niet zomaar een beslissing nemen en hier zeer goed over nadenken.



M.b.t zwart werken weet ik dat ze hier goed op controleren. Mijn vriend is daarom een eigen bedrijf gestart naast zijn loondienst omdat hij geen risico wil nemen om gepakt te worden.



Overigens heeft een groot deel van onze vriendengroep hun woning zelf gerenoveerd dus hun ervaring zullen we ook meenemen in de overweging en het maken van een kostenplaatje.
Alle reacties Link kopieren
eens met spitsmuis, je moet er echt goed over nadenken of het echt is wat je nu wil.
Klopt Erizo! Wij moesten alle bonnetjes, van een spijker bij de bouwmarkt tot aannemer, overleggen!



Zwart werken, familie en vrienden inschakelen voor een renovatie, jong zijn en (waarschijnlijk) geen zak geld hebben liggen: het lijkt mij vrij onhaalbaar.
Koetje, ik hoop dat ik het verkeerd begrijp: maar is het een "bedrijf" van je vriend opgericht om vrienden en bekenden zwart te laten werken? Zo ja: fout! Heel fout!
Alle reacties Link kopieren
Nee dat begrijp je verkeerd. Mijn vriend doet zijn werkzaamheden voor z'n eigen (dus niet voor z'n vaas) via z'n bedrijf. Heeft dit een tijd zwart gedaan maar omdat hij steeds meer aanvragen krijgt voor werk is hij een bedrijf gestart.
Alle reacties Link kopieren
het gaat niet om het werk dat je vriend in zijn eigen pand steekt, koetje, dat mag hij helemaal zelf weten.

het gaat erom dat anderen er zwart werken en dat kan in het oog lopen en veel ellende opleveren.

hoe wil je dat dan doen bij de hypotheekaanvraag ?

je vriend kan hooguit zijn eigen handigheid mee in brengen, zo heeft mijn vader het 25 jaar geleden ook gedaan, dat ie later assistentie had wist de hypotheekverstrekker niet en daar werd ook in het algemeen minder op gelet.
(Ik moet echt leren om alles wat ik wil zeggen in een post te doen!)



Koetje, mijn ervaring is dat mensen al snel aan het renoveren zijn. Een nieuwe keuken? Renovatie! Een badkamer verplaatsen? Renovatie! Dit zijn mijns inziens verbouwingen. Een renovatie is echt iets heel anders. Wij hebben bijvoorbeeld een heel stuk aangebouwd, muren verplaatst, ramen verplaatst en dan heb ik het over maar een heel klein deel van de renovatie.



Heb je nagedacht over zwart werken en aansprakelijkheid? Wat gebeurt er als je achtergevel weg is en de boel gestut wordt met die palen (ben even de naam kwijt), maar de boel komt naar beneden? Wie is er dan verantwoordelijk? De verzekering? Hoe regel je dat met zwart werk?



Echt, hoe meer ik van je lees, hoe meer ik denk dat je hier niet aan moet willen beginnen.
Alle reacties Link kopieren
We willen alleen een hypotheek nemen voor de aankoop van de woning en waarschijnlijk geen bouwdepot. Er is spaargeld + gift van beide ouders. Daarnaast kunnen we, door niet aan maximale hypotheek te gaan zitten, ruim ¤3000,00 per maan sparen naast alle uitgaven (vaste lasten, variabele uitgaven, huishoudelijke uitgaven).
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader was 25 toen hij het huis kocht waarin ik opgegroeid ben, dat bewoond werd door 3 oude zussen en geen inpandig sanitair had, daardoor kostte het ook niet veel.

Mijn ouders waren nog niet eens getrouwd en ze hebben eerst de bewoners laten verhuizen, daarna de meest basale dingen verbouwd, een inpandige badkamer bijvoorbeeld en zijn er toen na hun huwelijk meteen gaan wonen.

Ik geloof wel dat ze beter voorbereid waren dan koetje nu klinkt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Spitsmuis schreef op 15 maart 2015 @ 11:41:

Wat gebeurt er als je achtergevel weg is en de boel gestut wordt met die palen (ben even de naam kwijt)

Stempels



Onze hypotheekman adviseerde ons om juist wel een bouwdepot te nemen. Als je aan het eind van je bouwbudget toch over budget moet gaan om er te kunnen wonen, dan heb je het geld nog op zak en een iets hogere hypotheek, maar daar heb je dan wel de keuze in. Achteraf geld bijlenen is duur en veel gedoe. Als je na de verbouwing alleen maar het bouwdepot gebruikt hebt, stort je je zak geld erin leeg, en heb je je lage lasten weer terug. Je betaalt alleen rente over het deel wat je gebruikt trouwens, en voor een jaar/ half/ 1 1/2 jaar valt het wel mee vond ik.
Alle reacties Link kopieren
ik zou koetje dit plan ook afraden, spitsmuis.

mijn vader heeft bij de 2de verbouwing, die van het pand waar ik woon, op papier bijna alles zelf gedaan en was dus ook zelf eindverantwoordelijk, dan maakt ook minder uit of je hulp hebt gehad.

tenzij de partner van TO overal zelf verantwoordelijkheid wil nemen gaat het zwart werk plan sowieso niet op.

( ik denk dat het ook geholpen heeft dat de gemeente blij was dat hij het stadsgezicht een dienst bewees en er 25 jaar geleden ook anders omgegaan werd met dit soort projecten, lees: men kneep ook wel eens een oogje dicht ).
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben een monumentaal pand aan de grachten.

Laat ik het zo zeggen je vrienden mogen waarschijnlijk niet eens alles doen! Er zijn speciale aannemers die monumentale panden mogen doen. Daarnaast ga je heel wat bezoekjes krijgen van die vieze smerige linkse socialisten van de gemeente die het zonde vinden dat een particulier z'n pand heeft gekocht. En je duidelijk uit gaan leggen waar niet geboord mag worden want vroeger, bla, bl, bla....



Ooit z'n gore hufter gehad die vond dat het glas in lood moest blijven en gelijk een hele zaak tegen ons begon. Probleem was niet dat ik het niet mooi vond, maar het was oud en wilde goed isolerende ramen...

P.s je hebt recht op monumenten toeslag en monumentaal pand brengt fiscaal voordeel op.
life is to celebrate
quote:koetje1112 schreef op 15 maart 2015 @ 11:43:

We willen alleen een hypotheek nemen voor de aankoop van de woning en waarschijnlijk geen bouwdepot. Er is spaargeld + gift van beide ouders. Daarnaast kunnen we, door niet aan maximale hypotheek te gaan zitten, ruim ¤3000,00 per maan sparen naast alle uitgaven (vaste lasten, variabele uitgaven, huishoudelijke uitgaven).



Die eenmalige schenking die ouders mogen doen zonder dat schenkbelasting verschuldigd is? Ook daar zitten beperkingen op qua besteding.



Begin alsjeblieft met je goed inlezen en laat je goed en objectief adviseren. Familie en vrienden doen er met de beste bedoelingen al snel te makkelijk over en dat kan je een hoop shit opleveren straks. Als het aan mijn familie had gelegen had ik nu een onbetaalbaar huis (want het kon best en we vonden overal wel een oplossing voor).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven