Oriënteren op een nieuwe hond

28-04-2016 16:57 57 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,



Dit is mijn eerste topic ooit hier dus vergeef me als het niet goed staat op dit forum. Ik ben al een tijd een stille meelezer en wil nu graag zelf wat meningen van andere mensen horen.



Ik ben mij (voorzichtig aan) aan het oriënteren op een nieuwe hond. Ik ben nu 27 en heb toen ik 13 was twee Jack Russells gekregen van mijn ouders. Omdat ik toen wist van alle vooroordelen (keffertjes en kuitenbijtertjes) ben ik actief met ze gaan trainen en heb ze netjes afgericht. Natuurlijk bleven het ADHD hondjes maar ze luisterden super en waren zeer op mij gefixeerd. Ze konden prima met andere honden en ook met de kat, die ik toen ook thuis had. Nooit bijt incidenten met ze gehad, ze waren altijd vrolijk, zeer speels, overactief, hadden ongelooflijke humor en waren allebei echte schoothondjes. Misschien heb ik mazzel gehad, maar ze waren echt top allebei.



Helaas heb ik de een op 12-jarige leeftijd in moeten laten slapen vanwege nierfalen. De ander is nu 14, en wordt nu echt oud.. Ondertussen ben ik natuurlijk het huis uit gegaan en verhuisde ze vrolijk met me mee. Ik heb toen twee katten erbij genomen (ben ook echt een kattenmens) en het gaat super met z'n drieën, ze liggen regelmatig met z'n allen op 1 hoop in de mand.



Nu weet ik dat mijn Jackie niet het eeuwige leven heeft en ben ik me dus aan het oriënteren op eventueel een nieuw hondje.



Qua rassen vind ik een Dobernmann of Rottweiler heel gaaf. Toch wat meer hond dan een Jack

Nu heb ik dit topic gezien: Dobermann anders een Bouvier?

Maar dat was meer een discussie over couperen. Dat is bij mij niet aan de orde want dat zou ik nooit bewust laten doen. Mijn Jacks waren gecoupeerd aan de staart omdat het "zo hoorde", ik wist daar ook niks van omdat ik ze zomaar cadeau kreeg (ze kwamen van de manege waar ik reed).



Waar het mij om gaat zijn dus ervaringen van Dobermann of Rottweiler eigenaren. Advies misschien ook. Ik ben niet onbekend met een hond opvoeden maar ben dus alleen Jackies (en hun koppigheid, hyperactiviteit en eigenwijsheid) gewend.



Ik woon alleen, in een erg ruime flat. De nieuwe hond zou 4 dagen in de week sowieso met een hondenuitlaatservice meegaan om minimaal 3 uur per dag lekker te rennen en te spelen. De overige drie dagen zouden we lekker naar het bos gaan om de energie kwijt te kunnen.



Zou een Dobermann bij mij passen? Ik weet dat ze een consequente opvoeding nodig hebben, net als Jackies. Dat zijn ongeleide projectielen als ze niet goed opgevoed worden. Dus qua consequentie zit het wel goed. Verder voed ik de nieuwe hond alleen op dus qua op 1 lijn zitten met iemand anders, dat is niet aan de orde. Ik heb wel twee katten thuis (Ragdolls, echt van die sufkoppen/goedzakken die alles best vinden), gaat dat goed met een Dobermann of Rottweiler?



Het is een lang verhaal geworden, bedankt voor het lezen! En natuurlijk ga ik me verdiepen in fokkers en wil ik graag langs om te kijken hoe de honden 'live' zijn, maar ik wilde al vast voorzichtig aan wat info inwinnen van de mensen hier die bekend zijn met beide rassen.



Groetjes, North
Alle reacties Link kopieren
Je zou een ras vereniging of erkende fokkers kunnen aanschrijven, niet om via hun een hond aan te schaffen maar advies in te winnen. Heb ik ook gedaan toen ik op zoek was naar een hond, die kennen de voor en nadelen van het ras heel goed en kunnen je veel uitleggen over wat ze nodig hebben.



En wie weet krijg je hier ook wat goede tips, succes met je zoektocht naar een hond die bij je past.
Alle reacties Link kopieren
Is er wel een lift in de flat?
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de snelle reacties! Ik ben zeker van plan verschillende fokkers aan te schrijven, er zijn er alleen nogal veel dus ben nu aan het kijken bij welke ik een goed gevoel heb en aansluit bij wat ik wil. Ik hoef geen werkhond bijvoorbeeld. Gewone een leuke gezinshond.



Er is een lift in mijn flat ja. Mijn Jack gaat altijd met de lift om haar heupen te sparen.
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Mijn vriend en ik hebben een rottweiler.(nu bijna 2 jaar) Ze hebben een consequente opvoeding nodig maar het zijn echt schatten van honden.

Ik denk dat als de pup van kleins af aan bij de katten is het wel goed gaat, die van ons is dat niet gewend en wil ze dus het liefst aanvallen.. Maar wij hebben dan ook zelf geen katten.

Over het algemeen zijn rottweilers rustige honden en dus heel anders dan de jackies die jij gewend bent. Maar misschien daarom juist wel fijn.

Een doberman heb ik zelf geen ervaring mee maar wel in mijn omgeving. Het zijn wat zenuwachtigere honden, ten minste degene die ik ken. Ben er zelf geen fan van en zou dus voor de rottweiler gaan!

Ps dit is de eerste hond van mijn vriend en ik en het gaat erg goed!

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring maar check even met de hondenuitlaat of rottweilers geen probleem zijn. Sommige uitlaatservices nemen bepaalde rassen niet mee.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Dekentje11,



Hoe is jouw hond tegenover andere honden en mensen? Sociaal/kat uit de boom kijken? Is er een groot verschil tussen reuen en teven?
Alle reacties Link kopieren
Alleen ervaring met Rottweilers. Hele lieve hond, maar jezus wat n koppige hond. Terwijl het baasje toch heel wat honden gewend is en hard getraind heeft met hem, het blijft een hond met een sterke eigen wil. (Nou kunnen Jacks er ook wat van, maar die zijn dan toch een stuk makkelijker te managen met hun 5kg vs 50 kg Rottweiler )

Wel tip als je een fokker zoekt; de Runderkraal. Fantastisch mooie honden maar bovenal erg lief. Er wordt vooral op karakter gefokt. Toch wel erg belangrijk vind ik. Rottweilers zijn mijn ras niet, maar de hond die ik daar van ken is echt n ontzettend lieve vriendelijke en n echte goedzak.

Met katten is gewoon een opvoedingskwestie (tenzij je bijv een ras hebt met ontzettend jachtinstinct, maar zelfs dan is het te leren)



Veel plezier!



PS. overigens zou ik wel wachten met een nieuwe pup als je ouwe opa er niet meer is. Lijkt me een beetje veel voor hem misschien nu nog.
Alle reacties Link kopieren
Valia_1, bedankt voor de tip. Het is wel de bedoeling dat de hond lekker mee kan. Het is een voorwaarde voor mij aangezien ik fulltime werk. De hond moet niet hele dag alleen thuis zitten.
Alle reacties Link kopieren
Elisabethrose, dank voor de tip over de fokker! Het gaat mij ook veel meer om karakter dan "show" of werkhond.



De nieuwe hond komt pas als de Jack er niet meer is.. Een pup wil ik haar echt niet aan doen haha.
Alle reacties Link kopieren
Fijn, nu eens iemand die wel afwegingen maakt waar het het hebben van huisdieren inhoudt.



Jack Russels vind ik leuk, hier woonde er vroeger ook eentje, later kwam er één bij. Het waren wel druktemakertjes die elkaar geen seconde met rust lieten.

Natuurlijk is mijn hond de liefste en mooiste.



Van Dobermans, prachtige honden trouwens, die zoals je zelf al aangaf een consequente opvoeding nodig hebben, wordt ook wel gezegd dat die zich over het algemeen maar aan één baas hechten en dat ze heel fel zijn. Het laatste kan weleens kloppen, vroeger joeg men niet voor niets ontsnapte gevangenen in het nauw met hulp van (bijtgrage) Dobermans. Ik ken echter niemand die er één heeft.



Over de betrouwbaarheid van Bouviers en Dobermans is niet iedereen het met elkaar eens. De bouvier die ik heb gekend was een echte lieverd, sociaal naar andere honden en naar mensen, ik heb nooit een vorm van agressie gezien maar dat zegt eigenlijk niets, ik heb er geen twintig meegemaakt. Meer kan ik dan ook niet zeggen over bouviers.



Toen mijn hond nog jong was en honden (allemaal in min of meer dezelfde leeftijdscategorie) hier op een nabijgelegen veldje nog los mochten lopen was hij ook bijna iedere avond van de partij, altijd dolle pret. Inmiddels zijn bijna al die andere honden overleden, mijn hond wordt bijna zestien, een cocker hier in de buurt ook.



Ken je Doggynet.nl of misschien .com? Bij iedere hond die op die site staat staan ook raskenmerken en -eigenschappen.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
quote:north schreef op 28 april 2016 @ 17:22:

Hoi Dekentje11,



Hoe is jouw hond tegenover andere honden en mensen? Sociaal/kat uit de boom kijken? Is er een groot verschil tussen reuen en teven?



Ze is heel lief, ze kan prima met andere honden. Soms heeft ze helemaal geen interesse en dan loopt ze er gewoon om heen en soms speelt ze er even mee.

Ik heb wel een puppy cursus met haar gedaan, voor de socialisatie. Dat is wel aan te raden.

Bij mij in de buurt zijn een aantal rottweilers, die van ons is een teefje. De rest zijn reutjes. Ik heb gehoord dat je bij een reutje wat dominanter kan zijn maar die reuen die ik ken zijn ook erg lief (wel strak opgevoed)

Wij hebben daardoor wel bewust voor een teefje gekozen.

Geen idee of het ook echt zo is hoor.. Dat dominante.

Owja en tegen mensen is ze heel lief, ze vindt iedereen leuk!
Alle reacties Link kopieren
Er zijn nog meer honden die "gaaf" zijn, zoek de Briard eens op, werkhond, lief, trouw, betrouwbaar en waaks. Niet "onderhoudsvriendelijk", lang haar, iedere dag borstelen is meestal geen overbodige luxe.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Hoi MarianneDavids,



Geweldige honden, de Jacks. Zat te twijfelen om er weer een te nemen maar wil zo graag ook eens een ander ras meemaken. Doggynet had ik gezien ja. Juist het hechten aan 1 mens vind ik een mooie eigenschap. Van de twee Jackies was de een altijd alleen maar op mij gericht. De ander is een allemansvriend totdat ik haar terug roep, dan komt ze meteen aangeracet met dat ouwe lijf.



Fel zijn vind ik niet erg zolang de hond onder controle is. Gereserveerdheid naar vreemden of waaksheid is geen probleem. Ik wil alleen wel dat de hond geen gevaar voor zichzelf of anderen (of mij) wordt ten aanzien van agressief gedrag.
Alle reacties Link kopieren
Ja, een briard! Ook gaaf! Alleen wel erg groot! Qua onderhoud ben ik niks anders gewend met die langharige sukkeltjes van mij. Om de dag borstelen en elke dag stofzuigen is mijn tweede natuur geworden...



@Dekentje: een puppycursus komt er sowieso, en ook de gevorderde versie daarvan. Ik ben voor socialisatie en spelenderwijs leren. Pakwerk lijkt me ook mooi maar is geen pre voor het hondenras.
Alle reacties Link kopieren
Wat trekt je aan in een Dobermann en Rottweiler? Mijn ervaring met Dobermanns is ook dat ze wat onstabiel zijn, maar dat kan ook aan de eigenaar liggen. Sowieso valt of staat het gedrag van een hond door de opvoeding die hij krijgt. Agressie puur vanuit de genen, wat dus niks met de opvoeding/socialisatie te maken heeft, komt niet zo vaak voor. Een tijd terug zag je het wel onder Golden Retrievers, daar zaten hele verknipten tussen, terwijl het ras juist bekend staat om de zachtaardigheid van de hond.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn de erfelijke gezondheidsaandoeningen. Bij grote rassen bijv. heupdysplasie en bij Rottweilers komen bot tumoren vaker voor. Zo heeft ieder ras natuurlijk zijn gevoeligheden.

Rottweilers worden wel vaak als erfhond gehouden, maar geen idee of een flat dan een bezwaar is.



Ik vind het wel leuk om te lezen dat jij gewoon in je eentje een hond kunt hebben. Ik ben ook alleen, maar met mijn werk is het hebben van een hond niet te combineren en dagelijks een uitlaatservice niet te betalen.
Alle reacties Link kopieren
@Chocopinda:



De Dobermann staat bekend om zijn gereserveerdheid naar vreemden, niet meteen je vriend. Nu weet ik dat je honden geen menseneigenschappen mag toedichten, maar ik ben zelf ook zo. Eerst de kat uit de boom kijken, pas als het "goed" voelt ontstaan er mooie vriendschappen of ontmoetingen. Het trouwe, loyale, en moedige karakter vind ik ook mooi. Onverschrokkenheid maar zeer trouw aan de baas. Ook omdat ik in mijn eentje ben, past dit goed. Ik zou het lullig vinden als de hond zich meer aan de een gaat hechten dan de ander als je met 2 of meer bent. Ik had ook gelezen dat ze zich vrij makkelijk aanpassen. Aangezien ik in een flat woon (wel een ruime flat) wil ik graag een hond die zich fijn voelt in een flat. Niet een die bijvoorbeeld een tuin of erf nodig heeft.



Verder zijn Dobermanns actief en werkwillig. Ik ben vrij sportief en vind het fijn om de hond daarin te betrekken. Als de hond het dan ook leuk vindt om aan de slag te gaan voor de baas is het helemaal mooi. Maar dan bedoel ik meer spelvarianten en lekker stoeien en rennen. Al vind ik IPO trainingen ook erg gaaf.



Rottweilers vind ik gaaf vanwege weer het loyale karakter en hun intelligentie (alsook de Dobermann), verder hun werkwilligheid en ik hoor veel verhalen over dat ze het goed doen met andere dieren in huis (maar dat kan ook natuurlijk geheel aan de opvoeding liggen). Bij beide rassen vind ik natuurlijk ook de aftekening erg mooi.



Goed dat je wijst op de erfelijke problemen, inderdaad iets om rekening mee te houden.



Ik heb een goede baan :-) en de mazzel dat een hond daarmee bij mijn levensstijl past. Als ik niet genoeg verdiende om een hondenuitlaatservice in de arm te nemen had ik ook nooit een hond genomen/kunnen hebben...
Alle reacties Link kopieren
En denk eraan dat grote honden veel meer kosten dan kleintjes. Met mijn grote hond van ongeveer 50 kg ben ik bij de dierenarts gemiddeld rond de 150 euro kwijt.

Edit ik typte weer eens te sloom
Alle reacties Link kopieren
Het geld is al ingecalculeerd :-) Grote honden eten namelijk ook veel meer dan kleintjes.
Alle reacties Link kopieren
Hier een rottweiler fan. Heb zelf een rottie en vind het de meest lieve lobbige schatten die er zijn.

De mijne is een teefje en is een heel kalme stabiele hond. Kan met elke situatie overweg, kan super goed luisteren ( maar is ook wel eens koppig)

Gaat prima met werkelijk alle honden maar heeft geen idee wat ze met een kat aan zou moeten vangen ????

Ze gaat dan maar een beetje vreemd rond hupsen in de hoop dat de kat haar schattig gaat vinden maar meestal werkt dit alleen maar op míjn lachspieren en niet op die van de kat.

Ook is ze super lief naar andere mensen. Hoewel een hoop mensen in eerste instantie angstig reageren kalmeert ze ze toch binnen enkele minuten met haar lieve karakter.

Verder is er geen loyalere waakhond in mijn ogen.

Ik moet wel zeggen dat ik de teven fijner vind dan de reu omdat de teef vaak wat rustiger van karakter is.

Mijn hond komt overigens van een gelegenheids nestje van een boeren erf.

Pas op met fokkers want rottweilers worden steeds vaker gefokt om zo groot en breed mogelijk te worden, uiteraard is dit funest voor de bot opbouw van het beest.

Met dobermann heb ik absoluut geen ervaring dus daar kan ik je niets over zeggen.



Ik zou zeggen ga eens vrijblijvend langs bij fokkers om de verschillen in hond te leren kennen. Een goede fokker geeft je die tijd.
Alle reacties Link kopieren
Knip
Alle reacties Link kopieren
Heb zelf een rottweiler gehad...

Fantastische honden!

Alle vooroordelen ten spijt, de liefste hond die ik heb gehad!

Was een gecastreerde reu, sowieso castreren dat maakt ze meer handelbaar.

Het is een erg trouw en lief ras, maar hebben wel een consequente opvoeding nodig anders walsen ze zo over je heen.

Ik raad dit ras dan ook niet aan bij mensen die weinig ervaring hebben met honden, je moet weten waar je mee bezig bent want anders is de hond het slachtoffer.

Dus hondenschool is zeker aan te raden.

De enige reden dat we niet opnieuw een rottie hebben genomen is omdat we met de hond op vakantie willen naar Frankrijj, en daar zijn ze helaas niet welkom.

Maar anders liep er hier zeker weer een rond!
My way or the highway!
Alle reacties Link kopieren
quote:north schreef op 28 april 2016 @ 17:43:

Ja, een briard! Ook gaaf! Alleen wel erg groot! Qua onderhoud ben ik niks anders gewend met die langharige sukkeltjes van mij. Om de dag borstelen en elke dag stofzuigen is mijn tweede natuur geworden...



@Dekentje: een puppycursus komt er sowieso, en ook de gevorderde versie daarvan. Ik ben voor socialisatie en spelenderwijs leren. Pakwerk lijkt me ook mooi maar is geen pre voor het hondenras.



Valt mee. Vriienden, de baas en bazin van de moeder van mijn hond, hadden ook een Briard, een teef. Die was echt héél groot, woog om en nabij 70 kilo maar ik heb het idee dat ze eerder een uitzondering was dan regel, ik heb veel meer kleinere exemplaren gezien dan zulke enorme, overigens was dat wel in Frankrijk, je ziet ze hier niet zo heel veel.



Op de markt hier in Rotterdam centrum heeft, of had want ik heb de hond al een tijdje niet gezien, een koopman een Briard, middelbruin. Die is of was kleiner maar niet zo klein als half hoog. Mijn hond wordt halfhoog genoemd, ze is ca 43 cm, 22 kilo.



Die joekel van 70 kilo heeft me eens bijna verpletterd in een poging op schoot te springen, ze was nogal knuffelig aangelegd. We moesten wel zorgen dat alle deuren in huis goed waren afgesloten, ze kreeg alles open, hoe de deurkruk ook zat, omhoog, gewoon, naar beneden, het maakte niets uit. De koelkast had een hangslotje. Ik barricadeerde na de eerste nacht de deur van de logeerkamer, ze dook die nacht met een behoorlijke dreun tussen ons in, we kwamen drie weken "hondsitten" en iedere nacht zo'n ervaring leek me nogal pijnlijk. Ik schrok me een ongeluk en mijn echtgenoot vroeg pisnijdig waarom ik hem zo'n klap op zijn rug gaf.

De hele dag, tenzij we het hek uitgingen, hadden we drie honden om ons heen. Soms was dat wel lastig, zeker met een open keuken maar meestal gooide ik ze even naar buiten als ik met eten bezig was. Dan zaten er drie honden naast elkaar achter de deur zielig te kijken en te piepen.



Helaas is ze niet heel oud geworden, bijna elf maar grote honden worden meestal minder oud dan kleine.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Saartje01, klinkt goed! Kwijlt jouw hond eigenlijk veel?



Thisisit, waarom heb jij gekozen voor een Dobermann?



Didigirl, zoals ik al zei heb ik alleen ervaring met Jack Russells. Maar ik ben van mening dat iemand ergens moet beginnen. Als je begint met een super lieve, trouwe en een uitzonderlijk makkelijk Golden, en je wil overstappen op een wat moeilijker ras heb je wel ervaring met honden, maar niet met een wat moeilijkere hond...



Ik wil een goede basis opbouwen en zeer consequent opvoeden. Ik ben van mening als de hond weet waar hij aan toe is, het te doen moet zijn.



MarianneDavids, de moeder van mijn zwager heeft ook een Briard. Een bakbeest van jewelste, dat is dus ook meteen mijn referentiekader. Hij is wel ontzettend lief en sociaal en af toe lekker eigenwijs. Toch iets om mee te nemen in mijn zoektocht naar het juiste ras.



Iemand anders nog aanraders?
Alle reacties Link kopieren
Husky, mooi en lief maar voor die honden is ons klimaat niet zo geschikt al is het nooit zo lang snikheet, ze kunnen niet goed tegen de warmte. Ze zijn dikwijls ook niet leuk met andere honden.

Setter? Die zie je niet zo vaak meer, net als Afghanen en Barzoois.
verba volant, scripta manent.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven