Pup pas in huis, waar doe ik goed aan?

17-03-2015 10:29 67 berichten
Dus we hebben een puppy in huis en ik zoek wat feedback of ik het goed doe en wat er ook beter kan. Het beestje is een schat, de zindelijkheidstraining gaat naar mijn mening goed (af en toe een ongelukje maar ik laat hem uit na eten, slapen en spelen en die regelmaat helpt) en met de bench voorlopig op de slaapkamer zijn de nachten ook niet zo'n probleem. Momenteel staat die bench wel op hoogte van het bed, vanavond zetten we de bench op de grond naast het bed en proberen we zo de bench richting de gang te verschuiven.



Waar ik wel wat advies over wil is hoe ik moet reageren overdag als ik hem alleen moet laten. Morgen hebben we puppycursus dus daar kan ik het ook vragen maar wil hier ook wat ervaringen horen. De bottomline van mijn vragen zijn dus "hoe kan ik het leren alleen zijn opbouwen en hoe moet ik reageren als hij huilt in de bench?"



Wat meer info:

1) De bench staat overdag naast mijn bureau en als het tijd is om te slapen doe ik hem in de bench met een speeltje/kong. Ik merk dat hij dan toch gaat tegensputteren en piepen. Doe ik er goed aan om even naast de bench te zitten en hem mijn hand te laten ruiken (zonder hem verder aandacht te geven of uit te laten)? Zo wordt hij uiteindelijk wel rustig en kan ik terug aan mijn bureau zitten. Hij mort dan nog even en valt uiteindelijk in slaap.

Ik vraag het omdat sommige mensen zeggen dat ik het compleet moet negeren en het hem moet laten uitzoeken, maar hij gaat dan echt hartverscheurend brullen en kan dit makkelijk meer dan een uur volhouden.



2) Hoe doen jullie het als jullie er toch onverhoopt even wegmoeten? Het is een pup van nog geen 10 weken dus alleen kan hij echt nog niet blijven maar ik moet ook gaan douchen en boodschappen doen en boven schoonmaken en dergelijke. Wat er nu gebeurt als ik ga douchen of schoonmaken is dat hij hartverscheurend gaat brullen tot ik weer in de kamer ben (en moet ik hetzelfde doen als bij punt 1 om hem te kalmeren). Ik lees echter ook weer dat je pas 'mag' terugkomen als het stil is omdat je anders het gehuil zou bekrachtigen maar hij kan dit zoals net gezegd makkelijk meer dan een uur volhouden en dat gaat door merg en been, je hoort het zelfs tot buiten :(.



Ik zet er voor de duidelijkheid bij dat ik echt niet verwacht dat hij nu al perfect alleen kan zijn, zijn naam weet, kunstjes kan doen, zindelijk is en een symfonie componeren, maar ik wil graag een goed begin maken om problemen later te voorkomen



Alvast bedankt
Alle reacties Link kopieren
No prob. Hier is prima.



Iedere pup is natuurlijk anders. Maar kan me voorstellen dat dit erg frustrerend is.

Is de pup goed gesocialiseerd bij de fokker? Klinkt als onzekerheid en dat hij daardoor zo aan je plakt. Heb je al een lekker botje gevonden waar hij erg gek op is? Misschien die geven en dan even uit het zicht lopen. Stoppen met eten of kauwen op iets heel lekkers is meestal een teken van verlatingsangst en dan zul je alles nóg een stapje rustiger moeten opbouwen.



Bij ons bleef ze na drie weken inderdaad ook rustig als ze wakker was in de bench. Ging ze lekker op een botje knauwen of een beetje spelen terwijl ik aan het dweilen was bijvoorbeeld
Alle reacties Link kopieren
Wat lekkere snoepjes betreft: koop een zak frolic. Dat wordt verkocht als voer maar geef het alsjeblieft niet als voer, daar is het veel te vet en zout voor. Maar als snoep vinden ze het heerlijk. Niet een hele frolic per keer natuurlijk, een kwartje werkt prima. Wel luchtdicht bewaren want als ze uitdrogen worden ze keihard en minder lekker (aan de honden te zien).
Zeg maar Spijker.
Het leek allemaal goed te gaan Kitschy, we zijn zelfs meerdere keren op bezoek geweest daar maar heb nu wel mijn twijfels. Het is inderdaad dat erge plakken dat ik niet zo ken van de andere honden. Hij was het gewoon om daar zijn gang te gaan, had de andere pups en honden als gezelschap en ik denk dat hij dat gezelschap wel heel erg mist.



Bedankt voor de tip Spijker, ik ga zo eens kijken naar die frolic wanneer man thuis is (kan de hond niet meenemen en heb geen zin in buurklachten over een brullende hond). Is die in de AH te vinden?
Alle reacties Link kopieren
quote:fru1t3lla schreef op 18 maart 2015 @ 09:54:

T shirt zal ik doen dank je wel!



Maar om mijn vraag te herhalen, hoe moet het dan concreet als ik nu al 15 minuten naar boven moet omdat ik wil douchen? Tegen die tijd heeft die echt wel door dat ik weg ben en gaat hij brullen tot ik terug ben en ik kan douchen geen week gaan uitstellen natuurlijk.





Wat wij deden was afleiden zonder aandacht. lekker vaag... Maar als ik boven stond te douchen en ze was aan het jodelen (echt, wat een herrie ), dan belde ik met mijn mobiel naar de thuistelefoon, of juist met de thuistelefoon naar mn mobiel die beneden lag.

Door het plotselinge geluid was ze afgeleid, en 'vergat' ze even te blaffen. In de halve minuut dat ze dan stil was ging ik de kamer in en beloonde haar omdat ze op dat moment stil was.



Geen idee of dit goed is hoor.. maar het leek wel te werken.



Wat we ook wel hebben gedaan als we bijvoorbeeld terug kwamen van de boodschappen en we hoorden haar buiten al blaffen, is gewoon naar binnen gaan, maar geen aandacht, geen oogcontact (!) en gewoon de boodschappen uitpakken. Dan stopte ze met blaffen, ging ze zitten kijken wat we aan het doen waren en dan als de boodschappen opgeruimd waren, dan ging de bench open en kreeg ze even aandacht.
Alle reacties Link kopieren
Beloningshapjes waar die van ons wild van wordt: klein stukje kaas, stukje (kippen)knakworst, levercake (klinkt smerig maar honden zijn er dol op). Deze traktaties gebruik ik eigenlijk alleen tijdens de hondentraining zodat ze extra hard wil 'werken' m.a.w. compleet op mij gefocust is. Zijn namelijk niet echt (Sonja Blaffer) verantwoorde snacks .



Misschien helpt het bij jouw pupje ook om hem even af te leiden.
Alle reacties Link kopieren
Ik leer de honden altijd van pups af aan aan de ren als ik geen tijd voor ze heb/niet thuis ben. De pup komt dus binnen op de momenten dat ik er de aandacht voor heb en zodra ik weg moet of echt andere bezigheden heb waarbij ik niet echt op de pup kan letten gaat die in zijn kennel. En ja daar zoekt die het maar uit. Reageer niet op gehuil. Wat overigens in het algemeen ook reuze meevalt want de pups die ik had waren gewend om in een soort van aparte werpruimte te zitten.

Voordeel is wel dat ik achteraf woon en dus geen rekening hoef te houden met eventuele buren.

Op deze manier leren ze snel omdat ze alleen binnen zijn als je ook volledige aandacht hebt en dus overal op in kunt springen en consequent kunt zijn. (hetgeen moeilijker is als je ook tegelijkertijd met allerlei andere dingen bezig bent).

Gaandeweg hoef je er steeds minder bovenop te zitten en zijn de honden hier dan ook steeds vaker binnen ook als ik niet meer de volledige aandacht hebt. Moet er ook bijzeggen dat niet binnen zijn niet bepaald een straf is voor de honden want op momenten dat ik wel thuis ben zijn ze ook vaak buiten. Gaat de ren op en hebben ze een paar duizend vierkante meter ter beschikking om zich te vermaken.

Eenmaal volwassen zijn de honden dan ook weleens nog binnen als ik even weg ben. Maar 's nachts of als ik ga werken gaan ze altijd in de ren. Of in ieder geval naar buiten.
Over Frolic : inderdaad niet als volledige maaltijd, maar wel als snoepjes.

Er is speciale frolic voor kleine hondjes, dus dat zijn ook kleinere rondjes.

Ook ideaal om een pilletje in te verstoppen als het naar binnen moet.



Ik heb nooit een pup gehad, altijd volwassen herplaatsers.

Maar ik heb altijd gezegd : " ik ga even een boodschap doen, even op het huis passen" en dat heeft altijd gewerkt.

Als ik dat zeg gaat de hond niet achter mij aan naar de kapstok, maar hij gaat op zijn plaats liggen.



Oja, en als ik terugkom begroet ik hem nooit uitbundig. Ik berg, bij wijze van spreken, eerst de boodschappen op en zeg hem dan gedag.

Zo moet hij begrijpen dat hij niets bijzonders heeft gedaan en dat het gewoon is dat ik ook weer thuiskom.
anoniem_28780 wijzigde dit bericht op 18-03-2015 19:27
Reden: aanvulling!
% gewijzigd
Ik zeg ook altijd dat de hond op het huis moet passen, en dat snapt hij prima (is voor hem het startsein om heel zielig te gaan kijken ).



Als ik thuis kom, beloon ik hem wel altijd heel uitbundig. Hij is blij om mij te zien, ik om hem te zien, en een klus goed afgeleverd (het oppassen) verdient natuurlijk een beloning.



En dat werkt hier echt prima. Maar dan hebben we het dus wel over een inmiddels 5-jarige hond. Het heeft wel wat training gekost voordat hij zover was, natuurlijk.
quote:baukje schreef op 18 maart 2015 @ 13:39:

Eenmaal volwassen zijn de honden dan ook weleens nog binnen als ik even weg ben. Maar 's nachts of als ik ga werken gaan ze altijd in de ren. Of in ieder geval naar buiten.Met sommige rassen zal dat prima gaan, maar er zijn natuurlijk ook flink wat rassen die veel liever lekker binnen op de bank in hun mand willen slapen. Ik zou dit dus zeker niet als een algemeen advies willen geven, want dat moet echt bij de hond passen.
Alle reacties Link kopieren
quote:NummerZoveel schreef op 18 maart 2015 @ 21:14:

[...]





Met sommige rassen zal dat prima gaan, maar er zijn natuurlijk ook flink wat rassen die veel liever lekker binnen op de bank in hun mand willen slapen. Ik zou dit dus zeker niet als een algemeen advies willen geven, want dat moet echt bij de hond passen.Of juist wel want je zou je kunnen afvragen waarom een bepaald ras niet tegen Nederlandse weersomstandigheden bestand zijn. Diezelfde honden zullen toch ook bij weer en wind uitgelaten moeten worden om het dier de noodzakelijke natuurlijke prikkels te geven. Als je daarvoor je hond eerst een jas aan moet trekken kun je je afvragen waar er iets mis is gegaan en inzien dat je maar beter voor een ander ras kunt gaan.
quote:baukje schreef op 18 maart 2015 @ 21:40:

[...]



Of juist wel want je zou je kunnen afvragen waarom een bepaald ras niet tegen Nederlandse weersomstandigheden bestand zijn. Diezelfde honden zullen toch ook bij weer en wind uitgelaten moeten worden om het dier de noodzakelijke natuurlijke prikkels te geven. Als je daarvoor je hond eerst een jas aan moet trekken kun je je afvragen waar er iets mis is gegaan en inzien dat je maar beter voor een ander ras kunt gaan.



Ik heb een ras dat het prima zonder jasje redt. Hij trekt er liever eentje uit als het wat warmer wordt (en da's eigenlijk best gek, want het is een Engels ras).



Maar het is een gezelligheidsdier en erg op mensen gericht. Voor hem geen grotere straf dan wij binnen en hij buiten. Hij is gek op buiten, maar dan wel graag samen.
Alle reacties Link kopieren
quote:NummerZoveel schreef op 18 maart 2015 @ 21:46:

[...]





Ik heb een ras dat het prima zonder jasje redt. Hij trekt er liever eentje uit als het wat warmer wordt (en da's eigenlijk best gek, want het is een Engels ras).



Maar het is een gezelligheidsdier en erg op mensen gericht. Voor hem geen grotere straf dan wij binnen en hij buiten. Hij is gek op buiten, maar dan wel graag samen.Ja maar wat heeft mijn hond aan mijn gezelschap als ik op mijn werk ben of 's nachts op bed lig, dan is het buiten beter vertoeven, valt er nog wat te beleven. Maar in het weekend , als ik al de hele dag thuis zou zijn zouden de honden het ook niet de hele dag binnen uithouden hoor. Die vinden het heerlijk lekker languit op de bank, maar wat dacht je van languit in het zonnetje of lekker ravotten door de tuin.
quote:baukje schreef op 18 maart 2015 @ 21:54:

[...]



Ja maar wat heeft mijn hond aan mijn gezelschap als ik op mijn werk ben of 's nachts op bed lig, dan is het buiten beter vertoeven, valt er nog wat te beleven. Maar in het weekend , als ik al de hele dag thuis zou zijn zouden de honden het ook niet de hele dag binnen uithouden hoor. Die vinden het heerlijk lekker languit op de bank, maar wat dacht je van languit in het zonnetje of lekker ravotten door de tuin.



Ja, maar dat zijn jouw honden! Die van mij raakt juist gestrest alleen in de tuin, veels te veel ruimte om op te passen. Die ligt liever op zijn bed, lekker binnen te doezelen, maar wel met goed overzicht op alle deuren voor het geval dat.



En dat is alles wat ik aan wil geven. Elke hond heeft zijn eigen voorkeuren, en in de tuin is lang niet voor alle honden hemel op aarde.
Nog een update:



Had kleine stukjes worst in de kong gedaan, opeens is de kong super interessant, (en de bench dus ook) yay! We hadden gisteren puppycursus en op aanraden van de instructeur nemen we de pup heel even op schoot en aaien we hem tot hij bijna in slaap valt en leggen hem dan in de bench. Voor ons werkt dit goed, hij draait zich een keer om tegen zijn knuffeltje, deurtje mag dicht en hij gaat slapen. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat hij uit zichzelf de bench in gaat om te slapen maar hij heeft nog geen vast slaapplekje en wil uit zichzelf nog niet gaan slapen terwijl hij duidelijk moe is.



Heb ook al aantal keren geoefend met weglopen en terugkomen wat ook goed gaat. Momenteel ben ik dan nog wel in de kamer maar hij zit rustig in de bench te wachten en beloon ik hem voor het wachten. Hopelijk kan ik dit gauw uitbreiden naar wat langere periodes en dat ik ook even niet in de kamer ben. Ik kan wel even iets halen van de badkamer of iets in de bak buiten gooien en terugkomen zonder dat hij in paniek raakt zolang hij los in de kamer zit dus ik denk dat het 'probleem' is dat de bench nog niet als thuis en veilig voelt.



's avonds is bench op de slaapkamer ideaal, ik kan het nu verder van bed zetten zonder dat hij piept, gaat uit zichzelf slapen zonder dat ik hem op de schoot moet hebben (maar ik vind het knuffelen op de schoot ook heel leuk ).
Alle reacties Link kopieren
Hey, wat een goed nieuws! Lekker genieten van je puppenkind!
Het is echt een baby ja xD. Zeker met het slapen. Tip van het kruikje met een gedragen shirt wil ik ook nog toepassen, moet alleen even een moment zien te vinden dat ik er om kan gaan.
Alle reacties Link kopieren
Mooi zo, klinkt goed en goede tip om hem eerst in slaap te laten vallen, zo heb ik dat ook altijd gedaan. Alleen heb ik dan weer nooit een bench gebruikt, bij mij gaan ze dan gewoon in hun mandje.

Naar buiten/in een ren is echt niet voor ieder ras geschikt. Dat heeft niet alleen met klimaat te maken maar inderdaad veel met ras.



Over weggaan, je bent op de goede weg. En wanhoop niet, ze leren het echt! Ik zeg inderdaad ook dat ik wegga (ik ga boodschappen doen/ben even weg, tot zo) en dan zoeken ze zelf hun mand op want ze weten dat ze niet mee kunnen. Behalve 1 die weet dat hij op zaterdag vaak mee mag boodschappen doen, die springt dan op die dag op en gaat bij de deur klaar staan. Alleen op zaterdag; honden zijn zo slim die hebben dat precies door! (hij mag natuurlijk niet mee de winkel in, dan moet ie buiten wachten. Maar dat vindt ie op een of andere manier leuk )

En inderdaad; geen show van maken wanneer je thuis komt. Gewoon thuiskomen, hondje negeren, ook niets zeggen en geen oogcontact. Gewoon je jas uitdoen, sleutels wegleggen, boodschappen wegzetten. Als je dan rustig binnen bent kan je eventueel als je dat zelf graag wil hondje naar je toe roepen om gedag te zeggen. Als je dit aanleert heb je er later heel veel baat van. Want een pupje die door het dolle is om je weer te zien is natuurlijk uberschattig, maar nog 15 jaar een volwassen hond die dagelijks tegen je op wil springen en een feestje wil bouwen alleen maar omdat je door de voordeur heen komt is dan weer niet zo handig. Dus leer het direct goed aan en dat gaat je nog jaren helpen.
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
quote:fru1t3lla schreef op 19 maart 2015 @ 10:34:

Het is echt een baby ja xD. Zeker met het slapen. Tip van het kruikje met een gedragen shirt wil ik ook nog toepassen, moet alleen even een moment zien te vinden dat ik er om kan gaan.

Dat is meer iets voor de eerste nacht weg van het warme lijf van mama. Als hij nu al een paar nachten alleen slaapt heeft hij daar geen behoefte meer aan hoor, dan is hij het alleen slapen al wel gewend.

Ik liet pups overigens altijd op mijn slaapkamer slapen tot ze volkomen zindelijk waren. Als ze dan 's nachts moeten kunnen ze me tenminste wakker piepen en kan ik ze snel buiten zetten. Zouden ze op de gang slapen dan hoor ik dat niet en krijg je meer ongelukjes. En dan later gewoon aanleren om niet in de slaapkamer te slapen, geen enkel probleem.
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
quote:NummerZoveel schreef op 18 maart 2015 @ 22:19:

[...]





Ja, maar dat zijn jouw honden! Die van mij raakt juist gestrest alleen in de tuin, veels te veel ruimte om op te passen. Die ligt liever op zijn bed, lekker binnen te doezelen, maar wel met goed overzicht op alle deuren voor het geval dat.



En dat is alles wat ik aan wil geven. Elke hond heeft zijn eigen voorkeuren, en in de tuin is lang niet voor alle honden hemel op aarde.Dan staat jou hond waarschijnlijk heel ver van zijn natuurlijke voorgangers aan. Ik probeer mijn huisdieren zoveel mogelijk dier te laten zijn en zo veel mogelijk natuurlijk te laten leven. Ik denk dat dat zoveel beter is voor het welzijn van het huisdier. En ja ik heb huisdieren voor mijn belang maar daarbij verlies ik het belang van de huisdieren niet uit het oog. En op deze manier aanpakken blijkt opvoeden ook reuze gemakkelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:fru1t3lla schreef op 19 maart 2015 @ 09:23:

Nog een update:



Had kleine stukjes worst in de kong gedaan, opeens is de kong super interessant, (en de bench dus ook) yay! We hadden gisteren puppycursus en op aanraden van de instructeur nemen we de pup heel even op schoot en aaien we hem tot hij bijna in slaap valt en leggen hem dan in de bench. Voor ons werkt dit goed, hij draait zich een keer om tegen zijn knuffeltje, deurtje mag dicht en hij gaat slapen. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat hij uit zichzelf de bench in gaat om te slapen maar hij heeft nog geen vast slaapplekje en wil uit zichzelf nog niet gaan slapen terwijl hij duidelijk moe is.



Heb ook al aantal keren geoefend met weglopen en terugkomen wat ook goed gaat. Momenteel ben ik dan nog wel in de kamer maar hij zit rustig in de bench te wachten en beloon ik hem voor het wachten. Hopelijk kan ik dit gauw uitbreiden naar wat langere periodes en dat ik ook even niet in de kamer ben. Ik kan wel even iets halen van de badkamer of iets in de bak buiten gooien en terugkomen zonder dat hij in paniek raakt zolang hij los in de kamer zit dus ik denk dat het 'probleem' is dat de bench nog niet als thuis en veilig voelt.



's avonds is bench op de slaapkamer ideaal, ik kan het nu verder van bed zetten zonder dat hij piept, gaat uit zichzelf slapen zonder dat ik hem op de schoot moet hebben (maar ik vind het knuffelen op de schoot ook heel leuk ).Wat je zegt over de bench kan hoor. Niet iedere hond vindt een bench fijn.
Alle reacties Link kopieren
De natuurlijke voorgangers van mijn honden waren ook honden. Dichtbij de natuur is beter voor ze? Nee natuurlijk niet, het zijn huisdieren die decennia lang gedomesticeerd zijn. Natuurlijk behandel ik mijn honden als dieren in de zin van dat ze genoeg beweging krijgen, ik nadenk over wat ze eten, en nee jasjes hoeven ze niet aan. Maar dat mijn ene hond gek is op zijn hema-knuffel en die overal mee naartoe sleept, of dat een andere altijd een dekentje in zijn mand wil en zichzelf daar soms mee toedekt, of dat ik er bijvoorbeeld een heb die dol is op autoritjes, dat kan ik toch in de verste verte niet als 'natuurlijk' beschrijven maar het doet de honden echt geen kwaad.

Ik ben het direct met je eens dat je verkeerd bezig bent wanneer je je hond ziet als mode-accessoire die in een handtas vervoerd wordt en meer manicures dan boswandelingen krijgt. Maar aan de andere kant: een hond is een huisdier en geen wolf. Sommige rassen zijn gefokt om gezelschapsdier te zijn, die willen dus niet alleen buiten zitten en daar is niets mis mee.
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
Dat heeft dan vaak meer met de opvoeding te maken dan met de hond zelf. Als een pup van begin af aan wend aan een kennel als veilige haven zal die dat zonder problemen accepteren. En ja je kunt stellen wat maakt het uit een bench of een grote ruime kennel met nachthok en uitloop, het is allebei afgesloten. Maar ik denk dat een ieder de voordelen van de tweede optie kan bedenken. (zo niet dan wil ik ze wel opsommen) En als een hond zelf het echt niet leuk vind om lekker buiten te ravotten zo nu en dan is er in mijn ogen een groot probleem.

En dan gaat het er niet zo zeer om of je de natuur nabootst , maar wel dat een huisdier zijn natuurlijke gedragingen kan manifesteren, dat die zodanig gehuisvest wordt dat het zijn gezondheid ten goede komen. En als een hond in de winter een te dunne onder vacht krijgt omdat die 23 uur per dag tegen de verwarming aan ligt, dan loopt die gezondheid dat ene uur dat het baasje wel met het dier na buiten gaat in feite al extra gezondheidsrisico's als die door weer en wind.

Maar een ieder moet het na eigen indenken invullen, het was alleen maar een suggestie waardoor je niet of nauwelijks tegen problemen die to aanhaalt loopt.
Alle reacties Link kopieren
Je trekt mijn woorden helemaal uit zijn verband om je punt te maken. Mijn honden lopen gewoon los in huis, dus er is hier helemaal geen sprake van een bench of iets dat afgesloten is. En hoezo zouden ze het niet leuk vinden om buiten te 'ravotten'? Ze lopen hier zo'n twee uur per dag in het bos, dus ook dat komt prima goed ook al woon ik in een klein stadswoninkje zonder buitenkennels of grote tuin.

Ze komen gezellig aan mn voeten liggen als ik ergens zit, want het zijn gezelschapshonden. Als je je maar een beetje in rassen verdiept zal je er al snel achter komen dat binnen of buiten zijn, alleen of bij mensen zijn, niet afhankelijk is van opvoeding maar juist door een heel groot deel bepaald wordt door de raskenmerken.

Ik heb gewerkt als hondentrainer en ben wel eens verbaast hoe weinig mensen nadenken bij die rastypische kenmerken. Kreeg ik vragen als: waarom wil mijn retriever de hele tijd met de bal apporteren



Ik lees helemaal geen problemen bij to, ik lees heel doodnormaal puppengedrag en een baasje dat volgens mij hartstikke goed haar hondje aan het opvoeden is.
Zeg maar Spijker.
Helemaal eens met Spijker. Die van mij vind buiten ravotten ook heerlijk, maar dan wel graag met mij in de buurt. Prima toch? Ik zie het probleem niet.



En hij is nog nooit ziek geweest in de winter, ondanks zijn innige relatie met onze gashaard. Kennelijk wordt zijn vacht dus evengoed prima gereguleerd, vermoedelijk door de boswandelingen die hij wel dagelijks maakt.



Jouw visie op dieren is de mijne niet, Bauke. En dat is OK. Alles waar ik op reageerde, was de stelligheid in jouw advies, en mijn mening dat niet elke hond een buitenhond is.
Alle reacties Link kopieren
Spijker ik denk dat ik meer met honden werk dan jij en ze onder veel meer uiteenlopende omstandigheden zie. Maar ik begrijp je reacties naar mijn toe niet. Ik lever TO een optie waarin ik hele goede ervaringen mee heb en die gemakkelijke is waardoor je niet tegen problemen aanloopt van hoe in de gaten te houden als je ook met iets anders bezig bent, wat te doen als je even/of langer weg moet.

Daar kan ze mee doen wat ze wil en jij hebt het recht om te denken als hondentrainster de wijsheid in pacht te hebben. Wanneer ben je eigenlijk hondentrainster of mag ik me ook zo noemen als je in je leven al veel honden heb opgeleid tot IPO 111 en tijdens je universitaire studie ethologie bij oa honden hebt gehad en dat je tijdens je coschappen nauw betrokken bent geweest bij de ontwikkelingen van een gedragstest. (en daarvoor wekenlang heb moeten observeren) Zo noem ik mezelf niet hoor.

En natuurlijk kun je zelfs zonder tuin prima honden houden. Als je ze maar voldoende beweging geeft. Had zelf op mijn studentenflatje ook een Hollandse Herder. Ging mee naar college, zat overigens tijdens practica en buitendienst wel in een kennel op de faculteit en sliep 's nachts samen met mijn kat op mijn bed in mijn kamertje van 3 bij 5. Heel prima te doen, maar ideaal nee.

Persoonlijk vind ik wel dat elke hond een buitenhond zou moeten kunnen zijn en dat anders het ras al te veel gedegradeerd is. Kijk nu na mijn stokpaardje de Duitse Herder. Daar zit al sinds jaar en dag de lang stokhaar in de genen. Niets mis mee, want zo komen er met regelmaat lang stokharige in het nest voor met een goede ondervacht. Maar dan zijn er van die mensen die dan bedenken dat die lange vacht wel heel erg mooi is en gaan verder fokken met de langstokharige. beginnen ze een eigen vereniging als 'liefhebber" van langstokharige. En wat krijg je dan bij kruising, honden met lang haar zonder ondervacht. Dus ja weer een ras dat bij de verwarming onder een dekentje moet en waarbij je eerst naar buienradar moet kijken alvorens met je hond aan het werk te kunnen gaan. dat mag je geen probleem vinden, ik vind het wel een probleem. Het zoveelste ras dat dan aan 'schoonheids idealen' ten onder gaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven