Puppy aanschaffen, goed idee met 4 katten?

03-09-2015 21:46 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!



Ik ben bijna 18 jaar en wil al heel lang een hond. Omdat ik bijna jarig ben zou ik graag een labrador willen. Ik heb hier goed over nagedacht en ik ben er zeker van dat het geen impulsieve beslissing is. Ik weet ook goed welke verantwoordelijkheden een hond met zich meebrengt en ik voel mij er helemaal klaar voor.

Er is alleen 1 mogelijk probleem. We hebben hier 4 katten rondlopen. 2 van ongeveer 4 jaar oud, 1 kater van 7 jaar en dan nog eentje van ongeveer 11 jaar. Alle katten zijn gesteriliseerd en gecastreerd.

3 katten leven altijd buiten en zijn dus nooit binnenshuis. Alleen Molly (4 jaar) leeft binnen en buiten. Ze komt enkel binnen om te slapen en te eten en voor de rest leeft ook zij buiten. Molly is wel nogal een moeilijke kat, ze is nogal op haar eigen gesteld en doet net waar zij zin in heeft.

Nu weet ik niet of het wel een goed idee is om dan een puppy in huis te halen. Het is namelijk ook niet de bedoeling dat alle katten weglopen of in angst moeten leven.

Op internet lees ik veel positieve verhalen van mensen bij het perfect is gelukt en waar de kat en hond nu in harmonie samenleven.

Ik heb er ook al veel over opgezocht hoe je dan te werk moet gaan. Eerst de kat gewoon laten worden aan de geur van de hond, dan hond in de bench en kat laten wennen en zo telkens een stukje verder.

Het zou mij enorm helpen moesten jullie wat advies hebben of jullie eigen ervaringen delen!



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
en wat ga je doen als je straks eventueel gaat studeren en op kamers gaat? Mag de hond dan bij je ouders blijven of gaat hij mee naar je studentenkamer? Dat lijkt me belangrijker dan een pup laten wennen aan een paar (buiten) katten
En als je straks op jezelf gaat wonen dan gaat de inmiddels grote labrador mee naar je kleine flatje en dan kun je dat allemaal prima betalen?
Alle reacties Link kopieren
Ter aanvulling op bovenstaand: besef je überhaupt dat je voor de komende 11 á 13 jaar aan dat dier vast zit????
quote:edamame schreef op 03 september 2015 @ 21:56:

Ter aanvulling op bovenstaand: besef je überhaupt dat je voor de komende 11 á 13 jaar aan dat dier vast zit????Precies, dus niks onverwacht bij je nieuwe scharrel blijven slapen of stappen in een andere stad want de hond moet eten en uitgelaten. En als je op jezelf woont en een opleiding gaat doen, hele dagen van huis bent. Hoe zie je dat voor je?
Willen je ouders ook een hond?
Alle reacties Link kopieren
Het kan zeker, als je de pup op een goede manier socialiseert en laat wennen aan de katten. Je moet je wel bedenken dat dat op papier gemakkelijker lijkt dan dat het in de praktijk is. Je kunt een pup niet altijd maar in de bench zetten, een labrador is een energieke hond en die energie zal een pup kwijt moeten. Een labradorpup kan een echte draak zijn (ik spreek uit ervaring ). Bovendien is een labrador een jachthond dus het zit in zijn natuur om te jagen, ook op je katten dus. Je kunt al beginnen met het zoeken van een goede fokker, die in de socialisatie een pup al evt kan laten wennen aan katten en andere dieren. Ik ken genoeg mensen die zowel een labrador als een kat hebben en dat gaat in de regel goed, maar daar zul je wel veel tijd en aandacht in moeten steken. En ervoor zorgen dat de katten altijd een veilige plek hebben waar de hond niet bij ze kan.



Verder ben ik het wel eens met mijn voorgangers: hoe zie je het voor met je labrador als je op kamers gaat ofzo?
Alle reacties Link kopieren
quote:Er is alleen 1 mogelijk probleem. We hebben hier 4 katten rondlopen.Ik denk dat dat nog het minste probleem is. Je studeert nu niet en bent werkeloos, want je hebt alle tijd om een puppy op te voeden? Je werkt niet, maar heb je wel genoeg geld voor allerlei kosten? Je hebt de komende dik 10 jaar tijd, ruimte en geld voor je ik-wil-hem-ik-wil-hem-labrador?
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Heb je tijd en geld voor hondentrainingen?
zielig voor die katten
quote:Bromelia schreef op 03 september 2015 @ 22:08:

Heb je tijd en geld voor hondentrainingen?

en vooral voor medische behandelingen. het blijft niet bij castratie. Virusje, hup 500 euro.

Balletje ingeslikt hup 1500 euro.
Alle reacties Link kopieren
De komende 10 jaar gaat je leven nog zo vaak en zo veel veranderen dat je compleet ongeschikt bent voor een hond.
Ik vind het vreemd dat je het over buitenkatten hebt die nooit binnen zijn. Hoe moet ik dat zien? Zitten die dan altijd bij de buren ofzo?
quote:JoniJoni schreef op 03 september 2015 @ 22:28:

Ik vind het vreemd dat je het over buitenkatten hebt die nooit binnen zijn. Hoe moet ik dat zien? Zitten die dan altijd bij de buren ofzo?

ja, pissen bij een ander in de tuin.

Dus die hond zal vroeg of laat ook wel naar de schuur verdwijnen
Alle reacties Link kopieren
Als je nog niet jezelf kunt onderhouden en niet op jezelf woont, zou ik het niet doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:JoniJoni schreef op 03 september 2015 @ 22:28:

Ik vind het vreemd dat je het over buitenkatten hebt die nooit binnen zijn. Hoe moet ik dat zien? Zitten die dan altijd bij de buren ofzo?



Misschien woont TO wel op een boerderij, weet jij veel..



Verder eens met iedereen.
Alle reacties Link kopieren
Waren die 4 katten ook jouw niet impulsieve beslissing?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Een hond is geen verjaardagscadeau...... maar wie zorgt ervoor dat het beest zindelijk word, en wie is er thuis? Er is niets zieligers als een hond die de hele dag alleen is...



En een hond heeft gewoon tijd nodig...
Mijn buren hadden twee katten, en moesten toen zo nodig een hond. De ene kat vond dat prima, de andere niet. Die begon van nijd overal te pissen. De oplossing was natuurlijk bijzonder eenvoudig: kat eruit. Nou heeft het beest een prima baasje gevonden hoor (ik-zei-de-gek), maar een beetje raar is het natuurlijk wel.
Alle reacties Link kopieren
Bijzonder slecht idee.
Alle reacties Link kopieren
Je klinkt als een kleuter die zit te drammen om een hondje.

Woon je nog thuis? Overleg dan eerst met je ouders.

En ik vind het nu al zielig voor de katten.
Iedereen vlamt op zijn eigen moment.
http://www.dierkopen.nl/labrador-kosten

Voerkosten Labrador



Een Labrador is een zeer energieke hond en heeft dan ook voldoende voedsel nodig. De Labrador heeft de neiging om te blijven eten, jij moet dus bepalen hoeveel de hond eet en wanneer. Het type voer dat de hond eet is afhankelijk van de beweging die de hond krijgt en hoe oud de hond is. De kosten van het voer zijn afhankelijk van het merk, type voer en hoeveel voer de hond per maand krijgt. Over het algemeen kost hondenvoer zo tussen de 30-70 euro per maand.



Extra dierenartskosten Labrador



Mocht de fokker de pup niet door de dierenarts gecontroleerd hebben dan kun je zelf ook nog voor een aantal kosten komen te staan. Denk aan vlooienbehandelingen (+- 35 euro), inentingen (+- 75 euro per jaar), controle van de heupen en ellebogen om zo te bekijken of de hond geen last heeft van HD of OCD. Het eerste jaar kan de Labrador je zo’n 1200-1500 euro kosten aan controle, voer, aanschaf van de riem, etensbakken en huisvesting
Wij hebben een pup gecombineerd met een kat dit jaar, kat is bijna 2 en pup is nu een half jaar.



Eerste maanden vond ik erg zwaar (ik zat ook thuis toen), want je bent bezig met de opvoeding, elk uur sta je buiten om te laten plassen, je gaat naar de puppycursus, dierenarts hier, dierenarts daar, socialisatie, 's nachts moet je er ook uit totdat hij de nacht kan doorslapen zonder het huis te bevuilen, je moet goed opletten wat hij allemaal in zijn bekje stopt binnen en buiten,... De hond zelf kost geld als je van een goede fokker haalt (je wil niet van een broodfokker kopen). Er is bij sommige rassen een hele wachtlijst ook voor een pup dus het kan zomaar een jaar duren voordat je een pup kan kopen. Wij hebben 900 euro betaald voor onze pup en ik denk dat we aan dierenarts kosten, spullen en hondencursussen en nu opvang voor wanneer wij lang weg zijn bijna hetzelfde kwijt zijn.

Het kost dus klauwen vol geld, handen vol tijd, ze zijn leuk maar vreten ontzettend veel energie de eerste periode.



Jij hebt ook 4 katten. Zoals ik al zei, we hebben pup gecombineerd met onze kat, maar onze kat was de eerste 2 maanden vooral buiten en boven, ze kreeg de kriebels van de pup terwijl onze pup nog relatief rustig is. Nu zitten ze samen en gaat het goed, meestal. De stress is er nietmeer zo en onze kat heeft het hele huis om zich terug te trekken en op haar gemak te wennen. Met 4 katten is dat al moeilijker want je brengt een indringer op hun terrein en dat gaan ze verdedigen of ze gaan weg. Als je al weet dat jouw katten er niet op zitten te wachten, kan je beter geen pup nemen.



Het ras dat je hebt uitgekozen is ook geen makkelijk ras om op een kleine ruimte te houden mocht je op kamers gaan. Labradors zijn jachthonden, die hebben training en véél beweging nodig (geen 15 minuten wandeling op een dag aub, ik heb het over uren als hij volwassen is) of ze gaan zich vervelen en de boel slopen en de katten najagen.



Geloof me, je mag je wel klaar voelen voor een pup, je bent het niet.
Alle reacties Link kopieren
Mogelijk leef je al op jezelf en heb je al een baan, maar dat blijkt niet uit je bericht en dat is meestal ook nog niet het geval bij iemand van jouw leeftijd. Je geeft informatie, maar jouw persoonlijke toestand en waar en hoe je woont, wat feitelijk het belangrijkste is, laat je achterwege. Daarom adviseer ik je om maar niet aan een hond te beginnen, want kennelijk weet jij niet wat er bij komt kijken. Wat iemand al eerder opmerkte, die katten zijn nog het minste probleem.



En mensen zeggen dat katten niet in een bench horen, nou guess what, honden ook niet!
Iones, wij hebben zelf een bench hier, voornamelijk gebruikt voor het leren even alleen te zijn / zindelijkheidstraining. Ze gaat er nu gewoon zelf in liggen slapen (en door de rest van het huis :p) want het is een fijne plek voor haar. Wel zit ze er natuurlijk geen uren in elke dag, we hebben genoeg kussens en kleedjes door het hele huis en meestal ligt ze naast mij.



Een bench is niet verkeerd als hulpmiddel maar het mag wel niet misbruikt worden om de hond daarin op te sluiten voor elke scheet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven