Verhuizen en woning vinden in Amsterdam

27-01-2016 12:49 76 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Er bestaan meerdere topics over, maar ik zit in een specifieke situatie die ik de Amsterdam-kenners onder jullie even wil voorleggen.



Ik maak kans op een heel leuke baan in Amsterdam. Het 'probleem' is dat A'dam zo'n 200 km van mijn woonplaats ligt en ik dus zou moeten verhuizen. Daar heb ik op zich heel veel zin in, een nieuw avontuur enzovoort, plus de stad en mentaliteit liggen mij wel. Ik kijk er erg naar uit om weer in een grote stad te wonen.



Ik ben alleen bezorgd over hoe en waar ik daar zou moeten wonen. Ik ben bereid om aan vierkante meter in te leveren. Woon nu op 85 m2 in mijn eentje (met nog flink terras erbij), maar als het goed ingedeeld is en beetje comfortabele keuken/badkamer ed heeft, vind ik het geen probleem om op 45 of 50m2 te gaan wonen. Ik kan zo'n 1000 euro per maand uitgeven, schat ik. En ik hoef ook niet op of rond de Dam te wonen, maar wel in een beetje gezellige buurt liefst niet al te ver van het centrum. Is dat haalbaar volgens jullie?



Ik weet natuurlijk dat A'dam een moeilijke stad is om woonruimte te vinden, maar denk tegelijk: moeilijk kan ook. Ik ben in het verleden altijd aan geweldige woonplekken gekomen, bvb door stug te blijven zoeken en door zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je zoekt. Kom je met die houding ook niet een eind in A'dam?



En wat ik me ook afvraag: waarom is kopen zoveel goedkoper dan huren in A'dam? Ik vind dat vreemd. Want als ik een huis van 225.000 euro koop, moet ik 850 euro aan hypotheek betalen (bruto), heb ik uitgerekend. Dat is prima haalbaar voor mij. Maar als ik dan naar huurhuizen kijk, moet ik voor soortgelijke flatjes vaak 1500 euro per maand ophoesten. Dat ben ik niet gewend: waar ik nu woon, is huren goedkoper dan kopen. Vind ik ook logisch. In de situatie van A'dam vraag ik me af: waarom kopen mensen dan niet meerdere huizen (gesteld dat je dat financieel aankunt) die je voor het dubbele van je hypotheek dan verhuurt? Kassa, toch?!

Afijn, een bijgedachte om de Amsterdamse huizensituatie een beetje beter proberen te begrijpen.



Mijn plan is overigens om, als ik de baan heb, een jaartje te huren, dan te kijken of ik er wil blijven, welke buurten ik leuk vind enz, en om dan te kopen.

Ik heb zelf een koophuis dat ik dan eerst zou verhuren en later eventueel zou verkopen.
In de situatie van A'dam vraag ik me af: waarom kopen mensen dan niet meerdere huizen (gesteld dat je dat financieel aankunt) die je voor het dubbele van je hypotheek dan verhuurt? Kassa, toch?!



Dit is het antwoord op je vraag en de precieze reden waarom "de echte" Amsterdammers de stad uittrekken en er busladingen bovenmodale juppen de stad overnemen.
Volgens mij zijn er al enorm veel huisjesmelkers actief en zijn o.a. daarom de prijzen zo hoog. Met 1000 euro zou je wel iets moeten kunnen vinden in Amsterdam, maar niet per se nieuw of comfortabel. Veel oude huizen. Als je eerst een jaar huurt en dan pas koopt maakt de prijs denk ik minder uit omdat het slechts tijdelijk is. Dan zou ik gewoon gaan voor iets wat comfortabel is en op een prettige locatie.
Alle reacties Link kopieren
Dat hoeft toch niet te kloppen, Dragisa?

Je kunt net zo goed zo'n investering in A'dam doen vanuit pakweg Limburg of Brabant, en daar gewoon blijven.



In de meeste landen/steden is het zo dat huren goedkoper is dan kopen. Wat maakt dat vooral mensen met geld kunnen kopen en de anderen van hen huren. In A'dam is kopen beduidend voordeliger dan huren. Dat is heel anders dan in de meeste landen/steden. Vandaar mijn vraag.



Ik weet niet hoe het in A'dam zit, maar als ik, die al een koophuis heb, een nieuw huis wil kopen als investering, dan hoef ik bij de bank enkel te bewijzen dat ik de KK kan ophoesten en er bvb al een huurder in dat huis zit. De huurder betaalt die hypotheek dan af. In het geval van A'dam, waar huren zowat het dubbele kost van een hypotheek, lijkt mij dat zo'n situatie investeerders aantrekt. Wat mij op zich trouwens geen gunstige situatie voor een stad lijkt, laat dat duidelijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
45-50 m2, max ¤1000 en niet te ver van het centrum is niet erg haalbaar nee. Voor deze eisen betaal je al snel ¤1500.

Ik ben in het verleden altijd aan geweldige woonplekken gekomen, bvb door stug te blijven zoeken en door zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je zoekt. Kom je met die houding ook niet een eind in A'dam?

Er zoeken nog duizenden andere mensen met jouw eisen op precies dezelfde wijze.

Tuurlijk, het zou je kunnen lukken, maar de kans lijkt mij gewoon niet erg groot.

Als je de slagingskans wilt vergroten dan zou ik vooral je zoekgebied vergroten, dus ook verder van het centrum kijken. Buitenveldert bijvoorbeeld is een prima buurt om te wonen, steeds meer in opkomst en de prijzen liggen daar lager.

Ik verhuur zelf een appartementje van ongeveer 35m2 (woonkamer, slaapkamer, keukentje en douche/toilet) in Oost voor ¤950 incl. Daar zou ik meer voor kunnen vragen, maar zo is het goed en ik ben tevreden met mijn huurder.

Wat ik gewend ben is dat kopen wel goedkoper is dan huren. Alleen in Amsterdam is de verhouding wel erg scheef inmiddels inderdaad. Ik denk dat het vooral komt door de vele 1persoons huishoudens, die krijgen gewoon moeilijk een hypotheek waarmee je wat leuks in Amsterdam kunt kopen. Daarnaast wonen veel mensen maar een paar jaar in Amsterdam, en willen voor die periode niet aan een koophuis vast zitten.
Alle reacties Link kopieren
@ Nomad: de prijs maakt me wel uit, omdat ik graag nog een beetje van mijn salaris overhoud. :-)

Ben wel iemand die gesteld is op een beetje comfort, moet ik zeggen...

Denk dat ik dan liever stukje uit het centrum woon mét een beetje fijne badkamer/keuken, dan in het centrum met een oude keuken/badkamer...
Alle reacties Link kopieren
Ik denk niet dat je met die eisen voor dat budget kunt gaan huren, tenzij met veel geluk viavia.



Qua koop zijn er veel huizen binnen enkele uren tot een dag verkocht tegenwoordig.
Voor 225k koop je in Amsterdam overigens geen 'huis' in een goede buurt, maar een klein appartement in een redelijke buurt, in een niet al te charmante straat waarschijnlijk. Als je dat appartement vervolgens wilt verhuren, moet je de bruto hypotheeklast + GWL + belastingen vragen om uit de kosten te komen. Met die winst valt het dan wel mee, en je bent een hoop 'leenvermogen' kwijt voor een klein appartement.
Alle reacties Link kopieren
Het moet lukken hoor, in een leuke buurt van Amsterdam heb je voor 1000 euro wel een leuk appartement van 50 a 60m2. Bovendien, in Amsterdam kijkt echt niemand naar het centrum; dat is de plek voor dagjesmensen en buitenlandse toeristen. Heb een tijdje hartje centrum gewoond en zoveel is daar niet aan. Mensen wonen eerder in leuke buurten in oost (Indische buurt, Dapperbuurt, Watergraafsmeer, etc etc) /west/zuid. Hou vrije sector huizen in de gaten via rooftrack.nl (zijn van De Key, Ymere, Stadsgenoot etc) en reageer direct zodra er iets vrijkomt. Of kijk naar aantal makelaars die verhuren voor middeninkomens (huizen van 800 tot 1000 euro zijn dat), zo heb ik ook mijn huis gehuurd. Bijv. Vesteda of Actys.
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment is huren voor 1000e ook vrij kansloos... je moet al goede contacten hebben wil je wat vinden. Kopen is een betere optie, maar voor 225k zit je behoorlijk tegen de ring aan....



En meerdere huizen kopen gaat een bank niet zomaar akkoord met een standaard hypotheek.
Alle reacties Link kopieren
@ Luisindepels: dank je wel voor je positieve reactie! En voor de zoektips.

Ja, het echte centrum vind ik sowieso wat te druk... Lijkt me leuker om dan idd in de buurten te wonen die jij vermeldt! Watergraafsmeer vind ik bvb erg gezellig.
quote:elizabeth2 schreef op 27 januari 2016 @ 13:20:

@ Nomad: de prijs maakt me wel uit, omdat ik graag nog een beetje van mijn salaris overhoud. :-)

Ben wel iemand die gesteld is op een beetje comfort, moet ik zeggen...

Denk dat ik dan liever stukje uit het centrum woon mét een beetje fijne badkamer/keuken, dan in het centrum met een oude keuken/badkamer...Ik zou heel hard viavia zoeken, dat levert vast iets op. Ik ken best wel wat mensen die zo woonruimte hebben gevonden. Wel is de kwaliteit meestal niet enorm goed, want achterstallig onderhoud en sowieso oude huizen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Luisindepels schreef op 27 januari 2016 @ 13:23:

Het moet lukken hoor, in een leuke buurt van Amsterdam heb je voor 1000 euro wel een leuk appartement van 50 a 60m2. Bovendien, in Amsterdam kijkt echt niemand naar het centrum; dat is de plek voor dagjesmensen en buitenlandse toeristen. Heb een tijdje hartje centrum gewoond en zoveel is daar niet aan. Mensen wonen eerder in leuke buurten in oost (Indische buurt, Dapperbuurt, Watergraafsmeer, etc etc) /west/zuid. Hou vrije sector huizen in de gaten via rooftrack.nl (zijn van De Key, Ymere, Stadsgenoot etc) en reageer direct zodra er iets vrijkomt. Of kijk naar aantal makelaars die verhuren voor middeninkomens (huizen van 800 tot 1000 euro zijn dat), zo heb ik ook mijn huis gehuurd. Bijv. Vesteda of Actys.Makelaars en Vestada hebben behoorlijke wachtlijsten... Woningnet/rooftrack is nagenoeg alles binnen de ring ook 1400e of meer.
Alle reacties Link kopieren
Ja het is echt lastig he.. wij hebben gekocht voor 230K en woon heel dichtbij centrum maar idd app van 60m2.



Zou het een optie zijn voor je probeer/huur tijd om een huisgenoot te zoeken? iemand die ook gewoon werkt zodat je iets mooier leuker huisje kunt huren? Heb je meteen ook makkelijk een contact in de nieuwe grote stad?
Alle reacties Link kopieren
@ Boertje: ik vind 60 m2 prima hoor!

En mag best uit het centrum zijn...



En ja, voor de probeertijd wil ik eventueel wel een tijdje samenhokken. Zal wel raar zijn, woon al jaren alleen... Maar idd, meteen gezelschap is ook wel leuk.



Wat ik me nog afvroeg: hoe doen mensen met eerder lage inkomens het dan in A'dam? Ik denk nu bvb aan verkoopsters in winkels, postbodes, caissières... Die komen toch niet elke dag uit Purmerend ed?

Of hebben zij meestal een woning via de woningbouw?
Alle reacties Link kopieren
Ja sociale huur.. of Bijlmer/ slotermeer/ watergraafsmeer/ osdorp etc.. 30 min met de tram en je bent ook in t centrum. Er reizen zowiezo veel mensen met de trein ook he voor hun werk.
Alle reacties Link kopieren
quote:elizabeth2 schreef op 27 januari 2016 @ 13:36:

@ Boertje: ik vind 60 m2 prima hoor!

En mag best uit het centrum zijn...



En ja, voor de probeertijd wil ik eventueel wel een tijdje samenhokken. Zal wel raar zijn, woon al jaren alleen... Maar idd, meteen gezelschap is ook wel leuk.



Wat ik me nog afvroeg: hoe doen mensen met eerder lage inkomens het dan in A'dam? Ik denk nu bvb aan verkoopsters in winkels, postbodes, caissières... Die komen toch niet elke dag uit Purmerend ed?

Of hebben zij meestal een woning via de woningbouw?

Het is of kansloos, of je moet goede connecties hebben.... of een hele lange adem en wachttijd opbouwen bij een woningbouw vereniging.



Wij hebben ooit viavia een appartement gehuurd, maar moesten wel fors sleutelgeld betalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:elizabeth2 schreef op 27 januari 2016 @ 13:20:

Denk dat ik dan liever stukje uit het centrum woon mét een beetje fijne badkamer/keuken, dan in het centrum met een oude keuken/badkamer...



Je beseft dat veel appartementen in Amsterdam in het segment waarin jij zoekt een badkamer hebben die slechts bestaat uit een douche+wasbak+wc (en dus 2-4 m2 zijn)? In het kader van verwachtingmanagement...

(Hoe verder buiten het centrum, hoe minder dit opgaat natuurlijk)
Alle reacties Link kopieren
Vergroot je zoektocht, bv Haarlem of Zandvoort. Niet per sé goedkoper maar wel meer waar voor je geld (vind ik).



Hoe lagere inkomens dat doen? Delen met anderen, langer reizen of in een slechte buurt wonen.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik op funda keek, werd ik idd wel beetje depri van de badkamers...

Klein vind ik geen probleem, maar moet wel netjes zijn. (sommige op Funda leken eerder op een wasruimte die je je bij een gevangenis voorstelt).

Maar goed, heb ook veel ellende gezien voor ik mijn huidige huis vond.



Maar ik vind het dus geen enkel probleem om buiten het centrum te gaan zitten.
Alle reacties Link kopieren
quote:spectral schreef op 27 januari 2016 @ 13:30:

[...]



Makelaars en Vestada hebben behoorlijke wachtlijsten... Woningnet/rooftrack is nagenoeg alles binnen de ring ook 1400e of meer.

Die ervaring heb ik echt niet. Bijna al mijn vrienden die in Amsterdam wonen, huren via Ymere, Stadsgenoot, De Key, Jacobus Recourt, etc etc etc, allemaal tussen de 800 en 1000 euro. En die huizen staan verzamelt op Rooftrack! Zelf huurde ik via Vesteda op IJburg en nu via Actys in Watergraafsmeer (nu nieuwbouwappartement) en eerder via Stadsgenoot in het centrum. ja, je moet er snel bij zijn, maar het is echt totaal niet onmogelijk. Ook redelijk wat vrienden huren nieuwbouwapartementen. Woontank heeft daar een mooi overzicht van. Vooral snel zijn is mijn advies.

Ik ken niemand die particulier huurt, trouwens, al doen vast genoeg mensen dat.
Alle reacties Link kopieren
Overigens, ook met buiten de ring wonen is niks mis; nieuw-west heeft leuke stukjes, net als noord. Bovengenoemde woningcorporaties hebben daar ook vaak ruimere huizen.
Alle reacties Link kopieren
@ Luisindepels: dat klinkt hoopgevend!

Maar dat is dus wel privéhuur, neem ik aan? Geen sociale huur? Want zoals ik het begrepen heb, moet je daarvoor eerst jarenlang ingeschreven zijn bij een vereniging?
Alle reacties Link kopieren
quote:elizabeth2 schreef op 27 januari 2016 @ 13:51:

@ Luisindepels: dat klinkt hoopgevend!

Maar dat is dus wel privéhuur, neem ik aan? Geen sociale huur? Want zoals ik het begrepen heb, moet je daarvoor eerst jarenlang ingeschreven zijn bij een vereniging?Jarenlang? Decennia zelfs!
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat
Alle reacties Link kopieren
quote:elizabeth2 schreef op 27 januari 2016 @ 13:43:

Toen ik op funda keek, werd ik idd wel beetje depri van de badkamers...

Klein vind ik geen probleem, maar moet wel netjes zijn. (sommige op Funda leken eerder op een wasruimte die je je bij een gevangenis voorstelt).

Maar goed, heb ook veel ellende gezien voor ik mijn huidige huis vond.



Maar ik vind het dus geen enkel probleem om buiten het centrum te gaan zitten.Nagenoeg alles binnen de ring is duur... en buiten de ring is het vervelend wonen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven