Vragen inrichting jaren 30 woning

05-03-2015 11:42 307 berichten
Alle reacties Link kopieren
We hebben een jaren 30 woning gekocht waar we erg blij mee zijn! Hier wil ik graag tips krijgen/uitwisselen over de inrichting, ideeën over verbouwingen etc.



Meteen een paar vragen:

- zouden jullie nieuwe of oude paneeldeuren nemen in het hele huis? Oude vinden we mooie, maar dan zit je met afwijkende maten voor posten.

- er zitten 2 haarden in het huis die oorspronkelijk grijs (marmer?) zijn, maar met zwarte verf overgeschilderd zijn. Is dit nog te herstellen?

- in de woon- en eetkamer willen we een visgraten houten vloer leggen. Over de hal en keuken twijfelen: hout vanuit woonkamer/eetkamer doorleggen of zwart-witte tegeltjes? In de bijkeuken ligt nog een granito vloer, helaas dus meer niet in de gang en keuken...

- wat voor verlichting gebruik je in een jaren 30 huis? Onze stijl is strak landelijk, beetje Riviera Maison achtig maar niet te duur . We willen wel aansluiten bij het soort huis, maar niet in een jaren 30 inrichting wonen. We twijfelen dus over kroonluchters of iets anders in die richting.



Zo heb ik nog veel meer vragen, of gaan er vragen komen! Ideeën zijn dus heel erg welkom. En Pinterest ben ik al volop aan het verkennen, maar ervaringsverhalen enzo vind ik zo leuk!
Alle reacties Link kopieren
quote:lilalinda schreef op 05 maart 2015 @ 16:19:

[...]



je hebt dan een bedrijf in oude bouwmaterialen nodig, zoiets: http://www.achterhuis.nl/ ... marmers..9.html?subcat=37Wauw, die hebben heel wat om je bij te verlekkeren!
Alle reacties Link kopieren
Even gekeken en ik heb nog een foto gevonden waar je mijn deuren op ziet.







Die kastdeur rechts, is dus een tweedehands paneeldeur (met 4 vlakken) die ik heb laten opschuren en in ral 9010 heb laten verven, andere deur en ensuite ook. Ik had het niet het probleem met de deurposten die jij hebt.
Alle reacties Link kopieren
http://www.oudedeur.nl/c-508727/oude-deuren-aanbod/



Op de trap zou ik een loper leggen.

Bekleden is niet mooi, halve maantjes zijn lelijk en kaal wordt de trap snel lelijk.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Voor de schouwen zou ik informeren bij een natuursteen specialist. Die hebben voor ons de gebarsten bovenkant van de schouw weer keurig (bijna onzichtbaar) aan elkaar gelijmd. Zij weten hoe je deze materialen moet behandelen. Misschien heb je aan advies alleen al voldoende en kun je de verf zelf verwijderen.



In ons huis uit 1918 zaten ook niet alle originele deuren meer. Een goede klusser of een timmerman kan deze namaken. Bij ons thuis heeft mijn man dat gedaan en hij is echt geen timmerman (2 grote vlakken onder en 6 ruitjes boven). Het resultaat is niet van het origineel te onderscheiden.



Je geeft aan interesse te hebben in een tegelvloer of het parket, maar waarom laat je niet ook in deze ruimtes granito leggen? Het is duur, maar wel erg duurzaam en past prima bij de stijl van het huis.



Voor wat die lampen betreft: leuk als het bij de dertiger jaren past, maar geen must natuurlijk!



Succes en maak er iets moois en bijzonders van!
Alle reacties Link kopieren
@snoesje: we dachten zelf ook aan een loper ja, maar we willen wel dat het modern ouderwets is zeg maar. Hopelijk kan dat ook mooi en voor niet te veel geld :-).

@cathalina: Dat van die schouwen gaan we zeker onderzoeken!

Voor de deuren steken we de tijd liever in iets anders, mijn man gaat al heel veel zelf klussen en ook zelf maken (lambrisering e.d.). Oude deuren zijn niet zo duur, dat geld ben je al gauw kwijt aan materiaal. Het gaat dus meer om het passend maken van de posten wat het meeste werk is.

Ik vind granito niet zo heel mooi. Toch n.a.v. je post even gekeken, maar de prijzen zijn schrikbarend hoog (3 a 4 keer zo hoog als een nieuwe planken vloer, en wij willen eigenlijk een goedkopere tweedehands vloer zoeken). Dat gaat hem dus niet worden voor ons, daar is ons budget niet toereikend voor.
Alle reacties Link kopieren
We hebben ook een erker. Zouden jullie er zoiets in maken of 'gewoon' voor een losse fauteuil gaan?



Het voordeel van een window seat is dat we meteen de radiator weg kunnen werken.
Tvp
Alle reacties Link kopieren
quote:flatverkopen schreef op 05 maart 2015 @ 14:11:

[...]



Er zitten nu 3 originele deurlijsten boven, 1 nieuwe en er komt 1 extra deur bij (op 1 etage). Dat wordt dus een beetje een rommeltje. We willen het liefst 5 dezelfde deuren met posten, en liefst niet nieuw

Laat ze namaken door een timmerman.

Oh ja, probeer eens met een glaskrabber of de verf loslaat van de schouwen. Ik zou juist zulke authentieke details koesteren ipv vernietigen.
"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet direct zo'n zitbank in de erker laten maken, eerst er wonen en tijdelijk een fauteuil neerzetten om te kijken hoe je in het huis leeft.

Zo'n bank in de erker is wel leuk, maar ik krijg nooit de indruk dat je daar ook echt gaat zitten. Het zijn nou niet echt comfortabele zitplekken dus in de praktijk plof je denk ik gewoon op je bank.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je gelijk hebt Hiltje. Vind het wel lastig wat we mee moeten. We hebben nu 2 tweezitsbanken, dat gaat in ieder geval niet mooi staan. Maar de benedenverdieping willen we op z'n vroegst pas over een jaar aanpakken, dus dan kunnen we het huis eerst een beetje ' leren kennen' voordat we dit soort dingen aan gaan pakken.



Iemand nog tips voor de bovenverdieping? Er zijn 3 volwaardige slaapkamers. Omdat we een stukje van de 4e kamer op gaan offeren voor een waskamertje (wastafel en in de toekomst wellicht een toilet), willen we een vide naar zolder maken in de 4e kamer, zodat er op de 1e etage een bureau en zitplekje kan komen en op de zolder een slaapplek. Zoiets:





De plafonds in de slaapkamers zijn vrij laag (en kunnen ook niet hoger omdat we dan echt de hele constructie moeten veranderen en dat willen we niet). We hebben een klein balkon bij 1 slaapkamer, zo leuk! Niet om verder wat mee te doen hoor, maar gewoon leuk voor de sfeer . We zitten aan lichte muren te denken, omdat de ramen erg klein zijn en het plafond dus laag is. We twijfelen nog over lambrisering boven. Wat hebben jullie voor kleine raampjes hangen voor tegen het licht? Rolgordijntjes?



Verder nog tips gevraagd voor het wegwerken van een tv. We hebben nu geen tv (kijken digitaal op de pc en ipad), maar denken er wel over om er 1 aan te schaffen in het nieuwe huis. Maar ik wil het ding niet zien, zó lelijk! In een kast vind ik ook niet mooi. Doordat we in zowel de eet- als woonkamer een open haard hebben, zijn die al vanzelf het middelpunt van de kamers. Dat maakt het ook lastiger. Boven de haard verstopt achter een schilderij ofzo heb ik aan zitten denken, maar dan hangt 'ie zo hoog. Ideeën en tips zijn dus welkom!
Alle reacties Link kopieren
quote:flatverkopen schreef op 05 maart 2015 @ 20:28:

We hebben ook een erker. Zouden jullie er zoiets in maken of 'gewoon' voor een losse fauteuil gaan?

[img]http://cdn3.welke.nl/photo/scale-700xau ... Ngaby.jpeg[/img]

Het voordeel van een window seat is dat we meteen de radiator weg kunnen werken.radiator is niet nodig, als je kachels hebt
Alle reacties Link kopieren
Ik raad je idd aan om eerst in het huis te gaan wonen en later pas te beslissen over dingen als een erkerbank. Ik denk trouwens wel dat je daar vaak gaat zitten, mits het comfortabel zit natuurlijk. Zeker als de zon er vaak op staat, is dat een heel gezellig plekje om een kopje thee te drinken en een boek te lezen!

Wij hebben een huis uit 1856, heel oud dus. En dat is qua stijlelementen en ruimtes weer niet te vergelijken met een jaren 30 huis, maar het heeft ook die sfeer van vroeger, iets dat ik heel leuk vind. Het had al sfeer toen het nog helemaal in oude staat was, voor de verbouwing. Nu ziet alles er stukken beter uit (wij hebben bijna alles moeten doen, cv aanleggen, keuken, badkamer, woonkamer die uit twee kamers bestaat, de tuin, zolder, slaapkamers) en zijn zeker vijf jaar bezig geweest. Maar nu is het dan ook echt helemaal naar onze smaak. Je blijft bezig met een oud huis, maar wij vinden dat juist leuk. Ik word al blij zodra ik de straat in kom en mijn huis zie! Ik heb in het begin ook wat spullen gekocht zoals lampen, maar die heb ik later toch weer vervangen omdat ik ze totaal niet meer vond passen. Dus mijn advies is om niet te snel allerlei spullen te kopen, maar eerst op je gemak te kijken wat nou echt mooi staat en wat je graag wilt hebben. Een inrichting moet altijd een beetje groeien met de tijd. Ik winkel ook graag tweedehands voor woonaccesoires, dan heb je iets dat niemand heeft. Ikea meuk komt er niet meer in sinds ik geen student meer ben.
quote:flatverkopen schreef op 05 maart 2015 @ 20:28:

We hebben ook een erker. Zouden jullie er zoiets in maken of 'gewoon' voor een losse fauteuil gaan?

[afbeelding]

Het voordeel van een window seat is dat we meteen de radiator weg kunnen werken.



Ik vind het er niet comfortabel uitzien (een kussen aan de rugzijde en je houd geen zitruimte meer over).

Bovendien maakt het je kamer een stuk kleiner en minder ruimtelijk, want je haalt een behoorlijk stuk vloeroppervlak weg.

Je verliest ook behoorlijk wat warmte zo, die kan alleen naar boven (tegen de koude ruiten) weg.



Drie keer nee dus.
quote:flatverkopen schreef op 06 maart 2015 @ 00:25:

Iemand nog tips voor de bovenverdieping? Er zijn 3 volwaardige slaapkamers. Omdat we een stukje van de 4e kamer op gaan offeren voor een waskamertje (wastafel en in de toekomst wellicht een toilet), willen we een vide naar zolder maken in de 4e kamer, zodat er op de 1e etage een bureau en zitplekje kan komen en op de zolder een slaapplek.



En hoe vaak denk je daar gebruik van te gaan maken dan? In de praktijk zul je vast altijd beneden zitten (waarom zou je boven gaan zitten eigenlijk) en ook een bureau wordt door veel mensen niet meer gebruikt, want met laptop zit het net zo gemakkelijk (en veel gezelliger) in de woonkamer.



Ik denk dat je, voordat je allerlei verbouwingen wilt gaan doen (ook kleine, zoals dat erkerzitje) eerst goed moet bedenken of je er echt gebruik van gaat maken of dat het alleen maar leuk is op de foto.
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie ook inbouwkasten boven? Wij hadden er in twee aangrenzende slaapkamers elk twee. Die hebben we toen alle vier naar 1 kant verplaatst, lekker veel kastruimte op onze slaapkamer. Op de andere slaapkamer (studeerkamer) kreeg je er een grote wand voor terug waar je van alles tegen aan kan zetten!
Alle reacties Link kopieren
Leuk dat je man de lambrizering gaat maken! Heeft de mijne ook gedaan, die heeft het mooie maar door houtworm aangetastte lambrizering onder het raam teruggebracht, net als de sierlijsten boven de deuren die in het kader van "modernisering" er ooit af waren gesloopt.



Een erkerbank zou ik niet doen, het zit inderdaad zoals eerder gezegd niet lekker. Beter een echte hangstoel neerzetten die echt lekker zit. Een vide zou ik persoonlijk ook niet doen, het is weer een verbouwing extra en zo'n open ruimte is niet echt handig of knus.



Googel eens op verborgen tv, een versie die omhoog komt uit een kast is misschien wel praktisch. Zo lang je zelf een tv niet mist zou ik er trouwens niet aan beginnen.



Een loper op de trap is trouwens erg mooi, je zult ze sowieso op maat moeten laten maken denk ik, dus dan kan je kleur e.d. helemaal zelf bepalen . Het is bij ons ook nog steeds een wens. Tot die tijd hebben we gewoon een gelakte trap (dat beschadigt wel heel snel helaas)



Inbouwkasten maken is ook echt de moeite waard, mijn man heeft in onze ouderslaapkamer de ruimte onder de trap zo gebruikt voor een grote kast. De deuren heeft hij in de stijl van de andere deuren nagemaakt, een beetje zoals op dit voorbeeld: http://cdn3.welke.nl/phot ... 908-van-muurbloempje.jpeg
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier nog oude radiatoren, die gietijzeren, brede, dingen op pootjes. Zijn ook nieuw te verkrijgen.
"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"
Alle reacties Link kopieren
Leuk, een oud huis!



Ik zou zeker gaan voor echte oude paneeldeuren. Je betaalt je scheel voor een nieuwe deur en je blijft toch zien dat het geen 'echte' nieuwe deur is. Kijk eens op marktplaats, of op sites zoals deze: de oude deur

Echte oude deuren zijn smaller dan die van tegenwoordig, dus misschien moet je je kozijn wat aanpassen. Dan zet je er gelijk mooie architraven en neuten op. En hoge plinten op je muren.



Wat ook mooi is, is schakelmateriaal naar oud model van bakeliet. Het binnenwerk is van deze tijd, maar de zichtbare delen zien er nog uit zoals vroeger. bakeliet (Er zijn goedkopere leveranciers dan deze hoor). Goedkoop is het niet, dus zelf heb ik wipschakelaars, draaischakelaars en stopcontacten van dit materiaal alleen op de zichtbare plaatsen geplaatst. In de keukenkastjes en achter kasten en gordijnen zit gewoon Gamma-spul.



Als je geld teveel hebt zijn Winckelmans tegels prachtig in de hal of keuken (als ik ooit de loterij win....)





Al googlelend kwam ik ook nog deze site tegen: pinterest - 30's charm
Ik vind hier dingen van.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sabeltandcavia schreef op 06 maart 2015 @ 12:50:





Als je geld teveel hebt zijn Winckelmans tegels prachtig in de hal of keuken (als ik ooit de loterij win....)

[img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... ca016c.jpg[/img]

zonder loterij of geldpest: die hebben wij. Ook daar zijn prijsklassen in
Alle reacties Link kopieren
Mosa heeft trouwens eenvoudige tegels die wat lijken op Winckelmans
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat die lambrisering eruit zien en waar ga je die plaatsen? Ook in de woonkamer? Vind ik zelf namelijk niet echt passen in een jaren 30 huis. Je ziet ze wel weer vaak in de hal en gangen en langs de trappen. Hier heb ik het alleen in de hal en gangen. Beneden is het van zwart en wit marmer, boven is het een houten randje met daaronder een motief(cirkeltjes) en dan afgewerkt met iets van lak.



Tegels als lambrisering kunnen ook erg mooi staan als je de juiste tegel en motief gebruikt.



Google leert mij net dat de lambrisering boven bij mij van betonemaille is.
"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"
Alle reacties Link kopieren




"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"
Alle reacties Link kopieren
Zo, heel wat reacties erbij. Ik zal proberen overal op te reageren.

We willen eerst de bovenverdieping doen. De haarden is iets wat zeker nog wel even op zich laat wachten, omdat er heel wat kosten aan verbonden zijn om die weer werkend te krijgen. Zolang we niets op de BG doen, kunnen we dus gaan wennen aan het huis en bedenken wat wel en wat niet zou staan (zoals zo'n erkerbank). Tot die tijd maken we nog gebruik van de radiatoren, maar daarna kunnen ze inderdaad wellicht uit de woonkamer.

De kamer op de 1e etage met vide wordt echt een vierde slaapkamer. Het is dan de bedoeling dat onze oudste op de 1e etage haar bureau voor haar huiswerk en eventueel een lekkere stoel heeft en boven slaapt. Hier zijn we al over uit: dat gaat er komen :-). Onder de schuine wanden willen we dan mooie berghokken maken, zodat we wel bergruimte over houden.

Er zitten nu inbouwkasten in 2 slaapkamers. Die gaan we wegbreken om er ruimere slaapkamers van te maken en om ruimte te maken voor het washokje. Wellicht komen er in de toekomst wel inbouwkasten, maar voorlopig gaan we onze eigen kasten die meeverhuizen gebruiken. Als we nog ergens loze hoeken ontdekken, dan kunnen we daar wel inbouwkasten/kastjes van maken.

Zo'n verborgen tv heb ik wel gezien, maar ik vraag me bij zoiets wel af of je dan elke keer de moeite neemt om hem te laten zakken. Ik mis persoonlijk geen tv, maar manlief wil er wel graag 1 .

De oude radiatoren vind ik niet zo, 'oud' schakelmateriaal wil ik nog even over nadenken. Ik denk dat het gewone schakelaars worden. We willen wel liefst oude deuren met bakelieten handvatten.

Die veelkleurige tegels vind ik niet mooi, te druk.



Voor de lambrisering zitten we hier zo'n beetje aan te denken:





Behoorlijk strak dus. Waarschijnlijk komt het in de hal, de keuken en in het trapgat. De andere vertrekken dubben we nog over. Waar geen lambrisering komt, gaan we voor een mooie hoge plint. Tegels als lambrisering vind ik persoonlijk écht niet mooi, dus dat gaat hem niet worden .
Ah, een bureau voor een kind! Ik vergeet wel eens dat mensen kinderen hebben

Die foto van die vide was mooi strak gedaan. Dat vind ik zelf ook een mooie combi, strakke lijnen in een oud huis.

Maarreh, er gaat dus veel gedaan worden! Succes, het wordt mooi zo te horen
Alle reacties Link kopieren
Als die te slopen inbouwkasten echt oud zijn, bewaar dan de deuren en zoveel mogelijk ander materiaal. Wellicht is het nog bruikbaar elders in het huis. Weggooien kan altijd nog toch?



Wij hebben op de begane grond alle schakelmateriaal vervangen voor de Berker 1930 serie zwart (draaischakelaars). Kost wat maar ik vind het wel het geld waard. Voor een deel hebben we opbouw (in de hal en gang) het andere deel is inbouw (huiskamer, keuken)
"De cursus rietdekken is afgelast".

"Riet is ziek"

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven