Vragen over het nemen van een kitten

29-06-2015 21:04 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal!



Het lijkt mijn vriend en mij erg leuk om een kitten in huis te nemen. Nou zijn wij nog erg groentjes betreft huisdieren, dus hoopte ik dat jullie misschien wat tips voor ons hadden. En dan met name over waar je het beste een kitten kan kopen, kosten van rassen, opvoeding, verzorging en wat belangrijk is om aan te denken bij het kopen van kattenbak e.d.

Best veel vragen, maar had al gezien dat er redelijk wat kattenliefhebbers tussen zitten, dus jullie advies en tips zijn van harte welkom!



Groetjes!
Alle reacties Link kopieren
Bij het plaatselijke asiel! De kittens worden geent, nagekeken, ontwormt, ontvlooit en vaak krijg je korting op de castratie!



Gewoon en huis tuin en keukenkat. En als jullie allebei de hele dag werken moet je er twee nemen! Anders gaat het kitten zich vervelen.
Je kan een kat uit het asiel halen, of een raskat. Heb je genoeg ruimte in huis? mag de kat naar buiten?



Ik heb zelf het idee dat het met katten toch iets makkelijker is dan met honden, maar dat zal aan mij liggen.
Tip 1: ga in het asiel kijken, daar zit het vol met kittens momenteel

Tip 2: neem er dan gelijk 2 mee, dan kunnen ze samen spelen

Tip 3: lees je goed in over opvoeding en voeding.



En verder: zorg voor veel aandacht, veel speeltjes. Een kattenbak is niet zo moeilijk, zorg er bij kittens voor dat de rand laag genoeg is om er makkelijk in te komen.

Denk na over verzekering: die kun je afsluiten of zelf geld apart zetten. Zorg in elk geval dat je voldoende achter de hand hebt voor het geval je flinke medische kosten moet maken.



Tot zover mijn bijdrage. Er komt vast veel meer.
Alle reacties Link kopieren
Kitten is best bewerkelijk vooral de eerste weken. Je weet ook niet wat het karakter wordt. Ik heb zelf een 1 - 1,5 jarige kat genomen uit het asiel die een omschrijving had die bij mijn situatie past en de kat zich in het asiel al contact met mij (kopjes).
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Overigens is een kitten maar relatief kort kitten hè. De langste tijd heb je een kat in huis. Met een beetje mazzel een jaar of 18. Dus denk ook vast na over wat je met de kat(ten) doet als je op vakantie gaat, als er kinderen komen of wat dan ook.
Alle reacties Link kopieren
Er zitten trouwens ook raskatten in het asiel. Hoe is jullie thuis situatie, overdag iemand thuis (of juist niet), mag de kat op termijn buiten?, kinderen? Hond? andere huisdieren?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Kittens neem je niet, die krijg je!!
Jup, asiel! Zeker in deze tijd van het jaar komen er daar veel kittens binnen. Voor een nette prijs heb je dan een diertje dat meteen helemaal nagekeken is. Als je werkt inderdaad denken aan 2, dan kunnen ze elkaar bezig houden.



Zorg dat je ze niet te jong bij de moeder weghaalt. Vanaf 7 weken mogen ze geplaatst worden, beter is nog een paar weken te wachten tot ze 10-12 weken zijn. In deze extra tijd leren ze door spelen met moeder wat de grenzen zijn van nagels gebruiken ;)



Qua opvoeding is het handig om ze een paar keer per dag op te tillen en ze te laten wennen aan controleren van oogjes, nagels, tanden, enzovoort. Daar heb je later profijt van als ze naar de dierenarts moeten.



Tenslotte de uitzet. Begin met een voer- en waterbak, een kattenbak (let op dat die niet te hoog is voor een kitten), krabpaal, mandje/kussen om te slapen, reismand, speelgoed en een borstel.



Oh, en laat je kat chippen, ook als het een binnenkat wordt. Mocht hij dan ooit in een onbewaakt ogenblik naar buiten schieten door een open deur of raam, dan kunnen ze de eigenaar terug vinden als ze hem vangen.
Kittens zijn ook meesters in meubels en gordijnen slopen, kan je daar tegen?
quote:Wompie schreef op 29 juni 2015 @ 21:16:

Kittens neem je niet, die krijg je!!
Over het algemeen niet voor 10-12 weken bij de moeder weg.

Sommige katten kunnen niet alleen, sommigen juist niet samen, sommigen durven niet naar buiten of breken juist binnen de hele boel af. Verder kunnen ze wel/niet met (jonge) kinderen of andere huisdieren..



Als je een asieldier kiest van zo'n 1,5 jaar ofzo is er misschien al inzicht in bovenstaande opties.
quote:Wompie schreef op 29 juni 2015 @ 21:16:

Kittens neem je niet, die krijg je!!Ik de mijne wel ja, die is aan komen lopen. De vorige heb ik toch echt zelf opgehaald
Als beginners: Neem een asielkat die al (goed) opgevoed is, of neem 2 kittens zodat ze elkaar verder opvoeden.
quote:Watervrouw2 schreef op 29 juni 2015 @ 21:19:

Over het algemeen niet voor 10-12 weken bij de moeder weg.

Sommige katten kunnen niet alleen, sommigen juist niet samen, sommigen durven niet naar buiten of breken juist binnen de hele boel af. Verder kunnen ze wel/niet met (jonge) kinderen of andere huisdieren..



Als je een asieldier kiest van zo'n 1,5 jaar ofzo is er misschien al inzicht in bovenstaande opties.En dit.
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg mijn kitten half augustus. Gewoon van een bevriende boer.

Heb vroeger 3 katten gehad, maar nu alweer zo'n 7 jaar katloos.

Onze kitten is 11 weken als ze komt. We hebben het over onze vakantie heengetild en stiekem vind ik het fijn dat ze wat langer bij moederpoes blijft.
Alle reacties Link kopieren
Kijk eens op de site van Poezensnuitjes of Het Wijze Weeskitten, dat zijn stichtingen die zwerfkatten met kittens of die zwanger zijn, vangen, socialiseren, de kittens chippen, inenten en ontwormen en de moeders steriliseren. Er zijn nu heel erg veel kittens daar. Ze worden wel altijd met z'n tweetjes geplaatst. Zo hebben ze altijd iemand om mee te spelen, en het is ook gewoon twee keer zo leuk als een kitten alleen.
Alle reacties Link kopieren
Om te voorkomen dat ze aan je meubels zitten kun je een 2 meter hoog krabmeubel aanschaffen hier heeft het geweldig geholpen zelfs met wisselen van meubels ging ze netjes naar haar eigen plekkie ook als ze hoog wil gaat ze er lekker op liggen. Mocht ze het moeten leren elke keer als ze aan meubels krabt oppakken en met de pootjes tegen de paal aan wrijven
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd
Belangrijkste: neem er 2! Een kitten hoort niet alleen.



En laat ze minstens 12 weken bij de moeder. Als je dan ook nog eens een redelijk social moederpoes uitzoekt hebben ze een fijne start.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onze kitten van een boerderij gehaald. Wilden graag een kitten, geen raskat maar gewoon een leuk mooi beestje voor niet teveel. We hebben toen gekozen voor de kitten die naar ons toe kwam/bij ons bleef zitten. Dit was ook nog eens degene die wij het mooist vonden.

Ondanks dat hij ontvlooid was, zat hij alsnog onder de vlooien bij thuiskomst. Dat is een risico van het kopen op een boerderij. Dat is helemaal goed gekomen.

Wij hebben er 1 gehaald omdat ik toen weinig werkte en dus de kitten veel gezelschap kon houden.



Onze kitten hebben we volgens mij met 10 weken opgehaald. Liever hadden we hem al eerder, maar als je ze eerder ophaalt schijnen ze "gedragsproblemen" te krijgen als je dat zo kan noemen



Qua opvoeding is het bij ons niet helemaal goed gegaan volgens mij haha.

Hij krabt regelmatig aan de banken ondanks de 1000 verschillende soorten krabpalen (let op: sommige katten krabben liever horizontaal dan verticaal of andersom. Of allebei.) en drinkt uit onze vazen. Als we thuis zijn dan corrigeren we hem, maar Joost mag weten wat hij uitvreet als we er niet zijn. Inmiddels leg ik me er maar bij neer.



Verder is het slim om van te voren te bedenken waar hij mag komen... In het begin zal hij misschien angstig zijn en zich willen verstoppen. In welke ruimtes mag hij dat? Mag hij op jullie slaapkamer komen? Mag hij bij jullie slapen? Als je dit niet wilt, heel consequent zijn want ze kunnen oh zo zielig mauwen.



Wat betreft uitzet: voer en waterbakje. Wij hebben zelf later nog een waterfontein aangeschaft (catmate). Onze Kat vindt stromend water veel lekkerder en drinkt hierdoor meer dan voorheen, dit kan nierproblemen voorkomen.

Voor de eerste weken hadden wij een kitten kattenbak. Een laag bakje die open was. Toen wij onze kat hadden gekocht hebben we hem bij thuiskomst meteen op de kattenbak gezet zodat hij vanuit daar het huis kon verkennen en dus de kattenbak altijd wist te vinden. Hij heeft nog nooit ergens anders zijn behoefte gedaan dan in die bak! Na die kittenbak zijn we over gegaan op een dichte kattenbak met grit. Ik vond dit echter zo vies en stoffig dat we over zijn gegaan op het pee wee systeem met houtkorrels. Scheelt een hoop vieze luchtjes en gaat langer mee dan grit. Google maar eens, ik vind het een erg handig systeem en onze kat had geen moeite met de overgang! Denk ook aan schepjes om de kattenbak leeg mee te scheppen/drollen eruit te halen.



Wij hadden ook een mandje met dekentje gekocht, hij keek hier niet eens naar om! Sliep veel liever bij ons op de bank. Nu heeft hij wel een vaste stoel waar een dekentje overheen ligt die ik eens in de zoveel tijd eens was.

Speelgoed is ook erg leuk, vooral die muizen los of aan een stokje vinden ze vaak leuk! En laser lampjes. Neem in het begin (eigenlijk altijd) tijd om te spelen met je kat! Wij hebben ook zelf een borstel en een nagelschaartje aangeschaft en dit vanaf begin af aan zelf gedaan.

Reismandje is ook handig voor dierenarts bezoeken. Onze kat heeft zelf ook een knuffeltje waar hij altijd mee speelt en die we er dan bij in doen.



Voer kun je zelf bekijken wat je wilt. Wij doen wel wat duurder voer. Hebben het eerste jaar Fokker Kitten voer gevoerd en nu sinds hij 1 is krijgt hij fokker indoor. Onze kat blijft namelijk binnen of in onze tuin.

Is niet gechipt, heeft wel een halsbandje met belletje en adreskoker om.

Overweeg zelf wat je prettiger vindt, binnenkatten kunnen immers ook weglopen. Chippen wordt vaak tegelijk met castratie/sterilisatie gedaan, dan hoeven ze maar 1x onder het mes.



Veel plezier
Alle reacties Link kopieren
Wil je graag een bepaald ras? Bij honden wilde ik dat zelf graag, maar bij een kat maakte het me niet uit. En de prijs van een ras kat liegt er niet op, zijn bij bepaalde rassen onwijs duur.



Waar vandaan halen:

Asiel of marktplaats voor Europese kortharige (huis tuin en keuken beesje)

Een goede fokker zoeken als je een ras kat wil



Let goed op de gezondheid van zo'n beesje als je er een van marktplaats haalt. Die gratis kittens worden soms compleet verwaarloosd (zitten onder de vlooien en zijn nog nooit opgepakt), je kan er ook voor betalen en dan zijn ze net als het asiel langs de dierenarts geweest (inentingen, ontworpen, indien nodig ontvlooit en eventueel chip gehad).



1 of 2:

2 kunnen heel veel aan elkaar hebben, maar hoeft niet. Katten kunnen alleen ook heel gelukkig zijn. Wil je er 2 neem dan bij voorkeur ze uit hetzelfde nest, zijn hechter samen.



Voorbereiding:

Zorg dat je alles in huis hebt voor ze.

* Voer (bij voorkeur voor de eerste tijd wat ze al kregen)

* Mandje/denkentje/speeltje

* Voerbakje

* Waterbakken (neem er twee, dan kan je ze op 2 plekken zetten en kijken waar ze eerder drinken, sommige zijn moeilijk met de plaats waar ze willen eten en drinken)

* Kattenbak (neem voor als ze klein zijn een open kattenbak met lage opstap of een dichte kattenbak waar als de bovenkant er niet op zit een lage opstap is)

* Kattenbakvulling (vraag na wat ze nu hebben en koop iets vergelijkbaars, de verschillen in vulling zijn groot en zo heb je de grootste kans dat ze de kattenbak gelijk gaan gebruiken)

* Krabpaaltje

* Transport box



Vaak kan je een kitten pakket kopen bij een dierenwinkel met oa een speeltje, kattenbak en snoepjes ofzo.



Zorg daar naast dat het huis kittenproof is, volgens sommige moet je dan ook stopcontacten afdekken enzo. Ik vind dat overdreven, maar snoeren wegwerken Is wel handig (ze zijn nieuwsgierig die kleintjes)



Als je de kitten/kittens gaat halen:

* Transportbedrijf mee natuurlijk. Vraag (van te voren) of je misschien wat mee krijgt:

Kattenbakvulling die gebruikt is (kan je in je eigen kattenbak doen ivm de geur

* Speeltje of doekje uit hun mand (wederom vertrouwde geur

* Wat brokjes als jij andere hebt gekocht

* Paspoort als ze al ingeënt zijn (daar staat dan in welke ze al hebben en wat nog moet).



Opvoeding:

Geef ze veel aandacht zodat ze lekker aan je wennen, maar dring je niet op. De eerste periode is het heel handig om ze alles mee te laten maken wat vaak zal gebeuren. Neem ze mee naar de dierenarts al hoeven ze daar niet heen, laat bezoek komen ed.



Moeilijkheden:

* Zindelijk, eigenlijk zijn alle kittens zindelijk. Doet die van jou het buiten de bak zal dat meestal aan jou liggen of aan de gezondheid. Stress kan hier voor zorgen, ze kunnen de kattenbak niet in, je hebt te weinig katten bakken (aantal katten + 1 is de regel), kattenbakken staan niet op de goede plek (eten, rusten/slapen en hun behoefte doen willen de meeste op verschillende plekken doen dus niet de kattenbak naar de voerbak zetten). Is het geen van de dingen (Google het nog even, misschien vergeet ik wat) ga dan langs de dierenarts.

* Ze krabben je bank kapot, geef ze een grotere krabpaal, zet de krabpaal voor de bank (als ze daar graag willen krabben, liever op de krabpaal) en hang nog ergens een krabplankje op.

* Ze eten jou eten op of drinken uit je glas, je hebt een kat genomen. Die doen dat soms... Honden hebben een baas, katten hebben personeel

* Ze gaan het liefst op je hoofd of nek liggen als jij slaapt, sommige vinden dit een fijn warm plekje. Geniet er van!



Volgens mij heb ik het meeste wel gehad nu... Ik koop trouwens mijn spullen bij zooplus (mag ik dit zeggen of Is dat spam?), is goedkoper dan de dierenwinkel. Als je wil kan je me een pb sturen en dan stuur ik je vanuit mij account daar een mail. Dan krijg je een kortingscode (en als je hem gebruikt ik punten).
Alle reacties Link kopieren
Oh en mag die naar buiten? Leer ze dan met een tuigje om te gaan. Zo kunnen ze al snel buiten onderken zonder dat ze kwijtraken. Een kat mag namelijk niet gelijk los buiten omdat hij dan de weg naar huis nog niet kent (volwassen kat die geen tuigje om wil dus eerst een tijd binnen houden).
Alle reacties Link kopieren
Kittens zijn heel leuk maar ook bewerkelijk. Je moet ze echt opvoeden en er de tijd voor nemen. Ik zou ook zeker naar het asiel gaan.
Wij hebben onze eerste kat overgenomen toen ze 10 maanden was. Leuk beestje, lief etcetera. We vonden het wel zielig dat ze altijd alleen was dus hebben we nu sinds 4 weken een terrorkitten in huis. Ik had het eerlijk gezegd een beetje onderschat. Niet dat ze niet leuk is, maar omdat je haar echt moet opvoeden. Het is best veel werk een kitten, maar idd, gordijnen, snoertjes, draadjes, niets is hier veilig. De achterdeur kan ik niet opendoen, onze eerste "sul" gaat er netjes voor liggen en maakt totaal geen aanstalten om naar buiten te wandelen maar de kleine zit te loeren op de deur en is dus al een paar keer ontsnapt. Maar wel leuk hoor
Alle reacties Link kopieren
quote:Poekie05 schreef op 29 juni 2015 @ 21:46:



Is niet gechipt, heeft wel een halsbandje met belletje en adreskoker om.

Overweeg zelf wat je prettiger vindt, binnenkatten kunnen immers ook weglopen. Chippen wordt vaak tegelijk met castratie/sterilisatie gedaan, dan hoeven ze maar 1x onder het mes.

Mijn mening is altijd chippen, binnenkatten op een flat donderen ook wel eens uit een raam (gebeurde bij mijn nichtje, poezelige kwam wel op zijn pootjes terecht maar van 5 hoog was dat ook geen pretje). Dus ook als die alleen binnen komt. Halsband kunnen stuk (en moeten loslaten als ze er aan blijven hangen) dus dan heeft hij alsnog niks om. Voor chippen hoeft die niet onder het mes, maar het Is een naald van een redelijk formaat dus kan idd heel goed tijdens castratie/sterilisatie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven