Waarom een asieldier?

31-07-2015 12:21 82 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik lees hier wel eens van mensen die een huisdier zoeken en dan een jong dier willen en geen uit het asiel. `want daar is wat mee`. Op de site van dierenasiel Doornakkers in Eindhoven stonden wat interessante feitjes, en misschien dat dit misverstand nu eindelijk eens de wereld uit geholpen wordt. Ik zet het hier neer.

✓Ongeveer 33% van de katten en 15% van de honden wordt aangeschaft via het asiel.

✓Mensen die hun dier uit het asiel halen zijn eerder geneigd om een volgend dier weer uit het asiel te halen. Dat geldt voor maar liefst 93% van de kattenbezitters en 86% van de hondenbezitters.

✓Bijna de helft van de ondervraagden heeft er nooit over gedacht om een dier uit het asiel te halen.

✓Van de achterban van de Dierenbescherming zegt 89% weer voor een dier uit het asiel te kiezen. Deze mensen kunnen goed inschatten waar ze aan beginnen, ze denken er heel bewust over na of laten zich informeren.

✓Blijkbaar zijn er nog veel vooroordelen, want ruim 41% van de mensen is in de veronderstelling dat asieldieren altijd gedragsproblemen hebben.

✓Dierenbezitters zijn heel tevreden over het aanschafproces van een dier uit het asiel. Dat zegt 97% van de hondeneigenaren.

✓Bijna 80% van de dierenbezitters raadt anderen aan om een dier uit het asiel aan te schaffen. Onder de Dierenbeschermers is dat 97%.



De reden van afstand ligt meestal ook niet bij het dier, maar bij de mensen.
Al onze dieren zijn 'tweedehandsjes' dieren van straat, uit het asiel of uit de opvang die om verschillende redenen niet meer of heel moeilijk plaatsbaar zijn. Dus ook een ziek dier of oude dieren en soms betekent dat ook weer gauw afscheid nemen.

Enkel ons Mastin hebben wij echt voor gekozen en is nog jong, maar ook die komt van straat en is op ons pad gekomen.



Ik hou van de geur van blote buikjes van puppy's en vind alles wat jong is prachtig, maar zolang er dieren zijn die om welke reden dan ook nauwelijks meer kans maken op een huisje zal dat altijd mijn eerste keuze zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:dwynwen schreef op 31 juli 2015 @ 17:51:



Mijn kat heb ik wel uit het asiel gehaald (als kitten) en daar heb ik echt goeie ervaringen mee, ja je kan bij boerderijen gratis een kitten ophalen...maar ik vond het een fijn idee dat ik er voor betaalde maar de medische checks etc al gedaan waren En dat ze gesterilliseerd/gecastreerd zijn! Dat vond ik zelf ook wel heel belangrijk.
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
Alle reacties Link kopieren
quote:retrostar schreef op 31 juli 2015 @ 14:45:

voor hun goede gevoel?



Ik krijg nog elke dag een goed gevoel als ik zie hoe blij Geesje - zie avatar - bij mij is.



Zij was echt wel een asielkneusje. Heel schuw, blazen, socialisatie nodig, zoals ze dat dan zo mooi noemen. Dat socialiseren is niet helemaal gelukt, aaien vindt ze nog steeds maar niks. Maar verder is ze het allerliefste en schattigste poesje wat je je wensen kunt. Superspeels en nieuwsgierig.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Hier kun je het asiel binnenlopen en vrijblijven kijken/knuffelen. Moet wel zeggen dat ze wat meer kunnen doen aan 'sales'. De helft van de mensen die er loopt is mensenschuw.



Wij gingen ook wel eens kijken en hebben een zoon van anderhalf en echt geen een kat kon volgens hun bij kinderen. Volgens mij viel dat wel mee.



Ook katten die je absoluut niet kon aanhalen. Volgens mij viel dat ook wel mee met wat liefde en aandacht.



Wij hebben een kat uit het asiel gehad. Wat een lief beestje zeg, stokoud al en was doodsbang. Hij bloeide helemaal op bij ons. Spelen, knuffelen. Helaas is hij maar twee maanden bij ons geweest want hij bleek kanker te hebben.... Heel zielig.
Alle reacties Link kopieren
quote:theamuts schreef op 31 juli 2015 @ 12:30:

Maar jouw doel met dit topic is om mensen over te halen om een dier uit het asiel te halen? Of ligt er voor jou een discussievraag?Nee, het is geen discussievraag. Ik wil gewoon een misverstand wegnemen en laten zien dat de vooroordelen t.a.v asieldieren onterecht zijn. En dat mensen die het kúnnen weten, dat ook werkelijk weten en daar vaak naar handelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde ook een kat uit het asiel, maar toen ik ging kijken (ook op internet), was er niet één die met kleine kinderen kon (onder een jaar of 7). Toen zagen we op een boerderij een kitten waar we op slag verliefd op waren en hebben we die in huis genomen. Geweldig om zo'n kleintje al vanaf het begin (bijna dan) te hebben. De volgende keer zou ik toch weer voor een kitten gaan, al dan niet uit het asiel.
Alle reacties Link kopieren
quote:theamuts schreef op 31 juli 2015 @ 13:16:

[...]





Honden en hele kleine kinderen vind ik sowieso niet zo'n goed idee.

Oh en ik vind juist honden en kleine kinderen beter dan katten en kleine kinderen. Omdat honden minder complex en voorspelbaarder zijn en ook veel meer gedomesticeerd.

Het punt is echter dat kinderen heel onvoorspelbaar zijn. Maar zolang ouders zich dat realiseren en daar naar handelen is dat geen enkel punt.

quote:Jeweethetniet schreef op 31 juli 2015 @ 16:24:

Ik vind juist dat onervaren mensen te makkelijk voor een asieldier kiezen. Hoe vaak lees je wel niet dat een dier voor de zoveelste keer teruggekomen is in het asiel? Mensen moeten zich juist veel beter realiseren dat er ook beesten met een gebruiksaanwijzing in het asiel zitten. En dat is helemaal niet erg, maar neem de moeite om je als beginner zo nodig te laten begeleiden, in plaats van het beest weer terug te sturen.En ik vind nu juist dat onervaren mensen te vaak voor een jong dier kiezen en denken dat ze die wel even kunnen opvoeden en zich vergissen wat een werk en tijd daarin gaat zitten, waardoor het tegenvalt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een hele lieve kater van 12 uit het asiel gehad. Hij heeft bij mij nog 1 en een half jaar een goed leven gehad, overleden aan nierfalen.

Daarna wee een kater uit het asiel, hij was rond 8 jaar en heeft negen jaar bij mij gewoond! De beste, liefste en leukste kater ooit! Toen hij een paar maanden bij mij was heb ik een maatje uit het asiel gehaald, een kater van 2, die woont nog steeds bij mij! Is nu 12.

Hij heeft nu gezelschap van een lapjespoes van drie, die komt via een marktplaatsadvertentie. Een mevrouw was heel weinig thuis en vond dat ze meer gezelschap nodig had. Nou, dat heeft ze nu, ze is zo lief en mooi.



Asielkatten zijn de leukste en liefste katten, ik heb er ooit gewerkt en heel wat leuke exemplaren mogen ontmoeten. Belangrijk is dat je goed kijkt, de tijd neemt en overweegt wat je wilt. Er zijn maar weinig echte probleemgevallen.
Ik heb ooit een zomer vrijwilligerswerk in het asiel gedaan. De meeste honden daar waren Jack Russels en sprongen 2 meter de lucht in de hele dag. Daar schrikken mensen van als ze komen kijken. Er waren ook veel Rottweilers, pitbulls, Staffords en verder mixjes.

Rashonden worden vaak opgevangen in een speciale stichting en veel mensen zoeken naar een bepaald ras.

En wat mij een goed idee leek was dat je die honden eens mee mocht nemen uit wandelen, voor bijv. mensen die dat leuk vinden. Maar dat mocht niet, ik ook niet, want eenmaal van het (kleine) terrein waren ze niet verzekerd. Als een hond nog niet gefrustreerd is dan wordt ie het daar wel van, lijkt mij, te lang in dezelfde kooi en dezelfde rondjes lopen.
Hier ervaring met asielhonden toen ik nog thuis woonde.



Eenmaal een schat van een hond, was een half jaar toen hij naar het asiel werd gebracht, reden was dat het gezin met 2 kinderen 1 kind had dat allergisch bleek.



Eenmaal een hond die mij meermaals heeft gebeten. Kon absoluut niet overweg met kinderen, plaste en poepte elke nacht in huis en was niet zindelijk te krijgen, had veel psychische problemen nav mishandeling bij een vorige baas/ bazin.



Daar mijn ma altijd van mening was dat eenmaal een dier aangeschaft het dier ook tot het einde van zijn/ haar levensdagen bij ons moest blijven waren het met die hond hele lange niet leuke jaren!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen: waarom NIET een asieldier. Als je om dieren geeft is dat eigenlijk een logische stap. Zoveel dieren worden afgedankt of belanden door omstandigheden in het asiel. Desondanks blijft men maar fokken. Helaas, met alle gevolgen van dien. Als er maar geld te halen valt.



Asieldier? Ja, echt een goed idee. Complimenten voor iedereen die een dier uit het asiel haalt.
Alle reacties Link kopieren
Als je ze 'n poosje thuis op proef mag zie ik idd ook geen problemen. Dan kun je testen of het idd een dier is wat bij jou past.
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
quote:troelalaaaatje schreef op 02 augustus 2015 @ 07:32:



Daar mijn ma altijd van mening was dat eenmaal een dier aangeschaft het dier ook tot het einde van zijn/ haar levensdagen bij ons moest blijven waren het met die hond hele lange niet leuke jaren!Wat 'n ellende. Een dier kun je gelukkig juist wegbrengen als het niet werkt en er geen match is. Wellicht was er met 'n ander persoon wel 'n klik met die hond geweest waardoor ook hij beter af was.
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb drie jaar in een asiel gewerkt en er zitten inderdaad hele lieve honden. Deze honden zijn ook zo weer weg.



Maar er zitten ook behoorlijk wat honden die in een opwelling aangeschaft zijn, meestal als pup, door niet goed geïnformeerde mensen.

En deze honden zijn helemaal niet zo makkelijk voor een gezin die een ongecompliceerde hond zoeken. Soms zijn ze weg gedaan omdat ze gebeten hebben of kunnen ze niet goed alleen zijn, omdat ze dat niet is geleerd.



Ik ben er helemaal voor om een dier uit 't asiel te halen maar mijn ervaringen met de asieldieren zijn helaas niet zo rooskleurig als de ervaringen in de link.



Ik heb superhelden jaren in 't asiel zien zitten. Omdat ze verpest waren door hun eerste baasje en daardoor moeilijker te plaatsen.



Al mijn dieren, honden en katten, komen uit 't asiel of een buitenlandse stichting. Het zijn allemaal geweldige beesten maar ze hebben ook allemaal een gebruiksaanwijzing door hun verleden.
Misschien klopt het niet allemaal, maar het is wel waar
quote:redbuIIetje schreef op 02 augustus 2015 @ 07:57:

[...]



Wat 'n ellende. Een dier kun je gelukkig juist wegbrengen als het niet werkt en er geen match is. Wellicht was er met 'n ander persoon wel 'n klik met die hond geweest waardoor ook hij beter af was.



Dat zou kunnen.

Moet er bij zeggen dat de hond door ons goed werd opgevangen, hij kreeg een nieuwe kans. Ma deed er alles aan om het hem zo dragelijk mogelijk te maken. Echter kan me voorstellen dat een baas met veel ervaring met zijn specifieke problematiek en zonder kinderen anders met hem geleefd zou hebben.



Overigens had asiel deze info niet met ons gedeeld voordat hond mee ging naar ons huis. Absurd.
Alle reacties Link kopieren
quote:redbuIIetje schreef op 02 augustus 2015 @ 07:56:

Als je ze 'n poosje thuis op proef mag zie ik idd ook geen problemen. Dan kun je testen of het idd een dier is wat bij jou past.Ja dat is een goed idee. Die mogelijkheid zouden asiels moeten bieden. Wellicht zou dat het imago van asieldier ten goede komen en als het ergens niet werkt kunnen ze de criteria voor een ander toekomstig baasje aanpassen.
quote:redbuIIetje schreef op 02 augustus 2015 @ 07:56:

Als je ze 'n poosje thuis op proef mag zie ik idd ook geen problemen. Dan kun je testen of het idd een dier is wat bij jou past.Goed voorstel.
Alle reacties Link kopieren
Dat is in overleg ook heel vaak mogelijk.
Misschien klopt het niet allemaal, maar het is wel waar
Onze kattendame is er eentje uit het asiel, na twijfelen over misschien van marktplaats halen leek het ons toch beter er eentje uit een asiel te halen. Meer controle op gezondheid, meer zekerheid over haar gedrag en zeker weten dat ze gesteriliseerd is. Daarnaast vonden we het wel fijn om te kunnen kiezen, en zeker te weten dat we een fair (maar niet te hoog) bedrag betaalden.



Ze heeft gezworven en was broodmager (eigenlijk nog wat kort in het asiel, maar als het zou klikken mocht ze zo mee). Van alle katten die we al kenden van vrienden blijkt ze een van de liefsten te zijn. Niks slopen, krabben alleen op de krabpaal en alle boodschappen gingen vanzelf op de bak. Ze springt niet op schoot, maar dat stoort ons niet. Ze ligt liever tegen ons aan te kroelen, en is heel aanhankelijk. Ik gun iedereen zo'n goede match als wij hadden.
Alle reacties Link kopieren
Wij hadden voor onze manegepaarden een handelaar die zowel aan onze manege als aan privéklanten verkocht en men mocht de paarden dan een maand op proef. Dat is 'n mooie periode om uit te vinden of er 'n klik is en of het paard de capaciteiten heeft die je in een paard zoekt. Met paarden merk je soms ook heel goed dat ie harder werkt voor de mindere ruiter, omdat er 'n klik is vanuit het paard naar de ruiter.

Vind dieren zomaar gelijk aan moeten schaffen als ze volwassen en dus qua karakter gevormd zijn altijd 'n risico.
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
Misschien moeten ze zoiets zelfs gaan verplichten! En dan een een evaluatie na een bepaalde tijd. Een hond bijvoorbeeld is niet zomaar iets. Het is een hele verantwoordelijkheid die je op je neemt. Dat beseft niet iedereen. Hier ziet iedereen dat wel in, maar vergis je niet in de stompzinnigheid van sommige mensen.
Redbulletje, vind het aandoenlijk dat juist jij een dier graag van jongs af wil zien opgroeien. Ergens schuilt dus toch die vertedering mbt jeugd en kind zijn. De eerste wankele stapjes op onze grote wereld.
Alle reacties Link kopieren
quote:troelalaaaatje schreef op 02 augustus 2015 @ 08:47:

Redbulletje, vind het aandoenlijk dat juist jij een dier graag van jongs af wil zien opgroeien. Ergens schuilt dus toch die vertedering mbt jeugd en kind zijn. De eerste wankele stapjes op onze grote wereld. Haha, maar dat heb ik dan weer helemaal niet met mensen! En trouwens ook in mindere mate met paarden, omdat je er simpelweg nog niets mee kan als veulen. Een paard vind ik vanaf 'n jaar of 3 leuk worden, als je het kan gaan inrijden. En op mijn huidige leeftijd zou ik zelfs eerder voor 'n paard vanaf een jaar of 5-6 kiezen waar de knoppen er allemaal al op zitten
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
Veel dieren die bij ons in het asiel zitten zijn gewoon gevonden/ gedumpt. Met de meesten is niks aan de hand. Hele lieve beestjes. Een enkeling heeft maar gedragsproblemen en daar wordt intensief mee gewerkt.



Het is dat ik geen spaargeld meer heb sinds het overlijden van mijn lieverd maar anders had ik er al lang weer 1.
quote:troelalaaaatje schreef op 02 augustus 2015 @ 08:47:

Redbulletje, vind het aandoenlijk dat juist jij een dier graag van jongs af wil zien opgroeien. Ergens schuilt dus toch die vertedering mbt jeugd en kind zijn. De eerste wankele stapjes op onze grote wereld. Ha redbulletje zie ik opeens dit topic en een andere kant van jou. Ik weet niet waarom, maar ik vind het leuk om te lezen dat je wel wat met dieren hebt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven