Wanneer geen volwaardig kattenliefhebbers meer?

05-06-2015 12:03 55 berichten
Hallo allemaal.



Ik zit met een dilemma.



Ik heb t liefste poesje van de wereld. Ze is 14 jaar en ik weet even niet wat ik moet doen.



Al d'r hele leven heeft ze last van allergieën. Ik heb alles al geprobeerd. Allerlei soorten voedsel ik heb zelf een tijd voor d'r gekookt elke dag. Niks hielp. Soms ging t een tijd goed en dan weer niet en Krabte ze zichzelf helemaal stuk, met gevolg grote wonden. Toen kreeg ze op een gegeven moment ongeveer elke 4 maanden een shot van de dierenarts tegen de jeuk, en ging t weer een aantal maanden goed. Zonder die shots was ze waarschijnlijk dood gegaan aan infecties van de wonden.



Sinds een aantal jaren gaat ze achteruit. Eerst had ze genoeg aan om de 2 maanden een shot. Toen begon ze af en toe over te geven. Daarna soms een hele dag lang. Dan weer naar de dierenarts en kreeg ze een shot tegen overgeven. Dat hielp haar er weer bovenop.



Nu sinds ongeveer 1,5 jaar gaat t zo slecht af en toe. haar maag/maagwand is denken we heel dun waardoor ze last heeft van overgeven en misselijkheid. Ze krijgt 3x per dag medicatie. Moet elke 8 uur. Sochtends een pilletje tegen misselijkheid, en een vloeistofje om een beschermlaagje te geven aan haar maagwand. Smiddags weer een pilletje en een vloeistofje tegen jeuk en savonds weer een pilletje en weer iets voor haar maagwand.

Toch komt t er af toe tussendoor en geeft ze de hele dag over. Dan toch weer naar de dokter voor een prik tegen de misselijkheid en dan komt ze er weer bovenop.



Soms ligt ze wel duf op een kussentje. Maar ondanks al deze elende geniet zo grotendeels wel, ze voelt zich namelijk niet elke dag op haar slechts. Ze heeft wel altijd jeuk. Ze wil de heeeeeeele dag knuffelen (letterlijk de hele dag )spint dan ook heel hard, krijgt hier nooit genoeg van. Ook is ze gek op de zon, zodra t mooi weer is ligt mevrouw lekker buiten te zonnebaden en ik zie dan ook dat ze echt geniet, dan is ze even heel gelukkig.



Nu mijn dilemma: hoe lang ga je door tot het genoeg is? Ik worstel hier echt mee. Ik zie dat ze nog volop geniet van veel dingen maar elke dag die jeuk en af en toe episodes overgeven en die medicatie elke dag is echt heel zielig.



Daarnaast is t natuurlijk ook wel lastig af en toe praktisch gezien. Late feestjes gaat niet, moet naar huis voor medicatie. Als we langer dan een dag weg willen moet er iemand in huis verblijven en de medicatie geven. Maar als ik hier aan denk voel ik me enorm schuldig. Dan ga ik toch niet op vakantie of een weekend weg? Zucht



Dus wanneer is het genoeg, wanneer laat je je diertje inslapen? Ik ben bang dat ik t te laat doe uit egoïsme omdat ik r niet kwijt wil. Maar ook bang dat ik t te vroeg doe terwijl ze echt wel geniet nog.



Wanneer is een kattenliefhebbers niet meer een volwaardig kattenleven? Wat zouden jullie doen in mijn geval?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hier ervaring mee en ik zeg; volg je gevoel.

Als jij merkt dat je verdriet om je kat groter is dan de vreugde dan weet je dat het beter is poeslief te laten inslapen



Je titel klopt niet trouwens
Wat zegt je dierenarts over haar kwaliteit van leven? Zo te lezen heeft ze veel zorg nodig. Zo jammer dat dieren niet kunnen praten, dan wist je of en hoevaak ze zich beroerd voelt. Een hele dag overgeven zou ik echt heel akelig vinden voor mijn kat, maar dat heeft ze dus niet zo vaak?
Hoi miedo,



Ja dat is het punt..... Als ze zich goed voelt denk ik: het gaat toch goed, kijk hoe ze geniet van de knuffels ed. Maar als ze ziek is denk ik: dit kan toch niet meer.... Ik maak me hier elke dag druk om bijna.



En o nee, m'n woordenboek heeft iets anders gemaakt van de titel 😄
Hoi pussywillow,



Misschien moet ik een afspraak met de dierenarts maken om t hierover te hebben.

En nee ze geeft niet constant over. Als ze de medicatie krijgt gaat t redelijk. Maar jeuk heeft ze wel altijd elke dag. En waarschijnlijk heeft ze ook heel erg vaak buikpijn. Dan ligt ze duf op een kussentje. Ze kijkt niet eens meer op als ik thuis kom.
Hoe wijzig ik de titel
Alle reacties Link kopieren
Och, wat sneu Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat ik zou doen... Altijd maar die jeuk lijkt me vreselijk... ik heb het een tijd gehad over mijn hele lichaam en werd er totaal gestoord van. Dan zou ik misschien toch neigen naar laten inslapen, ook omdat ze al zo oud is.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou een second opinion vragen bij het gespecialiseerde dierenziekenhuis in Utrecht. Misschien is de kwaliteit van jullie beide leven te verbeteren.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Ga niet te lang door.



Mijn kat kreeg een tumor in haar kaak waardoor het bot verdween. Ze had er geen pijn van. Ik hanteerde ook de regel: zolang ze nog blij is.

Maar ze bleef ontzettend lang blij. Ook toen die kaak al half weg was. Ze werd mager en voddig en mottig, maar nog steeds blij.

Pas toen ze wondvocht lekkend door mijn huis liep heb ik de knoop doorgehakt. Het kon echt niet meer. Die poes was echt hartstikke op.



Wat ik wil zeggen is dat als je alleen af gaat op 'blijheid' van de poes, je heeeel lang door kunt gaan. Jouw poes heeft bovendien heel vaak klachten, jeuk en pijn en ellende. Maar als ze even pijnvrij is zal ze weer in het zonnetje gaan genieten. Zo zijn dieren.

Hoeveel procent van de tijd moet ze dan ellende hebben van jou?

Drie keer per dag medicatie, jeuk, regelmatig nauwelijks aanspreekbaar omdat ze zich ellendig voelt. Overgeven is ook geen feest.



Dit klinkt niet meer als een leuk poezenleven, en ook wel eens kunnen genieten weegt daar voor een dier niet tegenop.

Het is tijd om haar te laten gaan, dan ben je een goed baasje.
Hou pamelacourson,



Nee die jeuk moet echt vreselijk zijn de hele dag......
Hou viva Amber.



Moet je daar dan heen of kun je ook bellen om een telefonische bespreking te hebben?

T is nogal ver. En met de poes heen gaan zie ik niet zitten. Ze is namelijk heel erg bang in de auto. Zo bang dat ze vaak de boel onder poept.
O m'n woordenboek maakt van hoi blijkbaar hou. Sorry
Hoi hiltje,



Moest even een traantje wegpinken toen ik je bericht las... Misschien heb je wel gelijk ja.....

Ik vind t alleen zo erg dat ik moet besluiten over haar leven of dood. Ik hoop af en toe dat ze in d'r slaap overlijdt zodat ze geen last meer heeft. Maar dan voel Ik me daar natuurlijk weer schuldig over. Zucht.....
Alle reacties Link kopieren
Veel medicijnen hebben bijwerkingen. Waardoor braken kan ontstaan. Ik weet niet welke medicijnen de kat krijgt maar onze kat kreeg altijd een prik prednisolon(?) Dit kan weer suikerziekte veroorzaken op lange termijn of veel eten. En soms kreeg ze cyclosporine. Maar daar was dus braken een bijwerking van. Ze is nu overleden (aan een andere kwaal) dus kan het niet meer precies opzoeken wat ze allemaal kreeg. Het helpt allemaal tijdelijk. Dus misschien kan je nakijken welke bijwerkingen de medicijnen hebben.

We hebben ook een tijdje lang carnibest gevoerd ( dit is rauwe voeding) en dan de eend variant als eleminatiedieet. Wel is het zo met dit soort voer dat oudere katten er echt aan moeten wennen. En het is niet iets wat een dierenarts gelijk aanbiedt (meeste dierenartsen geloven alleen in brokken) er staat wel veel info op internet over carnibest( maar misschien heb je dit voer al geprobeerd)



Heb je al met de behandelende dierenarts gepraat over laten inslapen en wat zijn/haar gedachten hierover zijn.

Voor ons is het moeilijk te zeggen wat je moet doen. Wij hebben zelf deze beslissing een maand geleden moeten maken maar dat was een andere kwaal (een waar niets aan gedaan kon worden, de zenuwen in de rug vielen een voor een uit :( )

Moeilijk hoor. Veel sterkte met de beslissing.
Alle reacties Link kopieren
quote:danibanani schreef op 05 juni 2015 @ 12:32:

Hoi hiltje,



Moest even een traantje wegpinken toen ik je bericht las... Misschien heb je wel gelijk ja.....

Ik vind t alleen zo erg dat ik moet besluiten over haar leven of dood. Ik hoop af en toe dat ze in d'r slaap overlijdt zodat ze geen last meer heeft. Maar dan voel Ik me daar natuurlijk weer schuldig over. Zucht.....



Dat is de consequentie van huisdieren hebben. Dat je beslist over hun dood. Dat ben je ze verplicht. In de natuur was jouw kat allang dood geweest, omdat het geen medicatie kreeg. In de natuur zijn dieren gezond, of ze zijn even ziek en gaan dan 9 van de 10 keer snel dood.



Dieren zijn er niet op gemaakt om langdurig ziek te zijn, anders dan mensen kunnen ze het ook niet begrijpen, dat het straks weer overgaat of dat bepaalde dingen voor hun eigen bestwil zijn. Als een dier al oud is en herstel niet mogelijk, vind ik dan ook dat je niet te lang moet doorbehandelen en een dier niet met allerlei vervelende kwalen waar het last van heeft, moet laten doorlopen.



Maar dat is een mening.
Alle reacties Link kopieren
De kat van mijn schoonouders hebben we al meerdere keren opgegeven en elke keer sloeg hij zich er weer doorheen.

Toch hebben we hem een half jaar geleden laten inslapen. Wat was de druppel? Hij ging zich steeds meer afzonderen, wat voor ons een teken was dat het genoeg was.

Ik denk het voor katten extra moeilijk is om deze beslissing te nemen, die laten echt weinig pijn zien.

Volg je gevoel, ik denk dat je met dit beestje al zover bent gekomen dat iedereen het zal begrijpen.
Ik vind het al wat triestig klinken, eigenlijk. Als het mijn kat was, zou ik een gesprek met mijn eigen dierenarts voeren, of van een dierenarts in de buurt. Een second opinion via de telefoon zou ik persoonlijk niet doen, de arts mist essentiële informatie over de houding en het gedrag.



Als de dierenarts vindt dat ze nog een katwaardig leven kan leiden, zou ik daar in meegaan, maar als hij het afraadt, dan ben ik bang dat het toch beter is om haar te laten rusten. Lastige keuze, sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat men poes moet onderzoeken ook om te kijken wat er precies met haar is zodat e.a. ook gericht kan worden behandeld. Een medisch onderzoek kan niet telefonisch.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
quote:danibanani schreef op 05 juni 2015 @ 12:32:

Hoi hiltje,



Moest even een traantje wegpinken toen ik je bericht las... Misschien heb je wel gelijk ja.....

Ik vind t alleen zo erg dat ik moet besluiten over haar leven of dood. Ik hoop af en toe dat ze in d'r slaap overlijdt zodat ze geen last meer heeft. Maar dan voel Ik me daar natuurlijk weer schuldig over. Zucht.....

Onderdeel van een goed baasje zijn is die beslissing nemen wanneer het op is. Dat is rot, maar besef dat maar weinig katten zo uit zichzelf dood gaan. Het zijn taaie dieren.



Daarbij komt dat een kat zijn zwakheid niet snel laat zien (dat is gevaarlijk wat dan word je van jager prooi), dus als je al iets aan je kat merkt dan voelen ze zich dus behoorlijk ellendig. Bovendien, veel zieke katten spinnen juist om zichzelf te kalmeren en dat spinnen is in hun geval geen teken van "wat heb ik het naar mijn zin".



Ik denk dat je de signalen van je kat moet gaan lezen en moet kijken hoeveel echte kwaliteit van leven ze nog heeft.



Ik wens je sterkte. Ik heb de beslissing inmiddels 5x moeten nemen en het blijft vreselijk moeilijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind de diagnoses die jouw kat heeft wel erg vaag. Ik zou evt je dierenarts vragen waar je in de buurt een goed en uitgebreid onderzoek kunt doen om te bezien wat de diagnose is en wat je er aan kunt doen. Mijn kat had ook tand en kaakproblemen (oa wildgroei bot) zij is toe geholpen door de tandarts van de leeuwen en tijgers van Artis (dus een dierenarts met specialisatie gebit). Zij was wel maar 4-5 jaar oud. Maar goed 14 is niet heel oud, het is geen 20. En ook mijn zusje had een kat waarvan de dierenarts zij dat zij er niets meer mee konden en die is uiteindelijk vai Utrecht volledig genezen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind 14 jaar persoonlijk wél oud om nog een grootscheeps onderzoek te gaan doen bij een kat, die al langdurig ziek is. En katten-/dierenliefhebber of niet, ik zou dan ook zeker het kostenplaatje mee laten tellen.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Dat jij er over denkt en een goede beslissing wilt nemen in jullie belang, maakt jou tot een volwaardig dierenliefhebber. Mijn sterkte heb je. Moeilijke situatie.

Ik herken het. Ik heb het zelf toentertijd met een kat helaas iets te lang laten doorgaan, uit egoïsme of niet willen zien. Ik hoopte steeds dat het wel mee zou vallen. En de beslissing nemen vond ik erg moeilijk.



Nu heb ik drie jonge katten en ben ik er super alert op.



Het hoort er bij, naast de liefde en zorg van katten. Verdrietig he?



Ze heeft een mooi liefdevol leven bij jou! Dat hielp mij toen erg met de verwerking.



Kracht toegewenst.
I am Spaaartaaacus.
Dank jullie wel allemaal voor jullie reacties/advies/medeleven.



Net gesproken met de dierenarts. Die geeft aan dat de deur open staat als we de beslissing nemen tot inslapen. We moeten t zelf bepalen maar ze snappen als we t doen.

Ze heeft ook opgezocht vanaf wanneer de klachten lopen. Dit was in 2005. We zijn dus al 10 jaar bezig en hebben heel veel verschillende dingen geprobeerd en onderzocht.

We kunnen ook inderdaad nog wat onderzoeken laten doen in Amsterdam bij een specialist, maar t betekend niet dat er dan iets uitkomt. Misschien vinden ze niks. T gaat dan ook veel geld kosten. En ze gaat hier veel stress van krijgen. Ik heb t idee dat ik r hier ook te oud voor vind. Lastig zeg.....
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het idd wel een ander verhaal wanneer je kat in 10 jaar al zoveel heeft meegemaakt en het vooral verslechterd. Ik zou dan vooral kijken naar het welzijn van het dier en de kwaliteit van leven, wanneer dat in het geding is niet te lang door behandelen wat het is zielig en de kans dat het je wat oplevert is dan wel erg klein. lastige beslissing sterkte.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Geeft het je rust als je omgeving vindt dat het oke is als je haar laat gaan? Je bent echt geen monster als je je lieverd laat inslapen... Zo te lezen heb je veel voor haar gedaan, het zo fijn mogelijk voor haar geprobeerd te houden, maar ergens stopt het.



Kun je met jezelf leven als ze zo doorkwakkelt als nu en daar 20 mee wordt? Zoals iemand anders al zei, katten zijn taai, laten niet altijd merken hoeveel last ze hebben en spinnen soms juist omdat ze last hebben. 14 is een mooie respectabele leeftijd overigens.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven