Wat zouden jullie doen?

18-10-2016 19:22 64 berichten
Ik zit hier met een dubbel gevoel en weer niet goed wat te doen. Het klinkt misschien stom en velen zal het niet zoveel kunnen schelen maar het gaat dus om mijn konijn.

Heb hem inmiddels al ruim 9 jaar en hij is nu echt bejaard geworden. Hij is altijd echt en deel van het gezin geweest net als anderen dat misschien met een hond hebben. Hij liep altijd los in de kamer en was er altijd bij. Zelfs vriendjes met onze katten die hier ook rondlopen.

Nu is hij sinds een paar weken verlamd aan zijn achterpoten en kan niet meer lopen. Hij lijkt geen pijn te hebben maar echt fijn is het niet. Hij komt bijna niet meer bij zijn eten en drinken en laat ook al zijn behoefte lopen waardoor hij telkens drijfnat is van de urine. Dit stinkt ook behoorlijk en we wassen hem nu regelmatig met een washandje. Hij is enorm afgevallen maar eet nog wel kleine beetjes.

Toch vind ik het moeilijk om te zien. Hij hoest en heeft het soms benauwd. Zijn neusje zit vol snot. Toch houd hij het zo al weken vol. Telkens denk ik wat moet ik nou? De dierenarts zal er niet veel aan kunnen doen en hem een spuitje geven. Toch wil ik deze beslissing niet maken als hij nog wel eet en drinkt en geniet van kroelen. Het zou een ander verhaal zijn als hij merkbaar pijn had. Maar ja echt kwaliteit van leven heeft hij ook niet. Wat is de juiste keuze? Hem zo laten en langzaam dood laten gaan of hem een handje helpen en toch naar de dierenarts voor een spuitje? Ik vind het erg moeilijk want beide keuzes zijn niet leuk.

Sorry misschien vinden jullie het stom maar ik zit ermee in mijn maag omdat ik veel om het beestje geef.
Ga maar de dierenarts voor advies, ben je daar helemaal nog niet geweest?
Ik vind het te zielig klinken om te laten voortduren. Het is tijd om te helpen mijns inziens.
Ik persoonlijk vind dit leven wat je konijn nu heeft heel zielig... En zou kiezen om hem in te laten slapen.

Ookal heeft hij mss geen zichtbare pijn, echt leuk is t niet meer zo...



Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Je zegt het zelf al: kwaliteit van leven heeft hij niet meer. Hij heeft een mooi leven gehad. Verlamd en incontinent rondkruipen is voor een van nature zindelijk dier niet fijn. Bovendien: hoe weet je dat hij geen pijn heeft? Konijnen zijn een meester in het verbergen van pijn. Je ziet het gewoon niet als ze pijn hebben. Doe het diertje een lol en laat hem gaan. Het is duidelijk dat hij er alleen nog is omdat jullie geen afscheid kunnen nemen. Wees niet egoistisch en laat hem gaan. Nog liever vandaag dan morgen.
Alle reacties Link kopieren
Je ziet wel eens op internet van die bouwsels dat ze honden in een wagentje met wielen zetten.

Misschien eens rond kijken op internet wat de oplossingen daarvoor zijn.



Spuitje geven is in mijn ogen echt een last resort..

Maar dat gezegt hebbende ik zit niet in deze situatie. Dus begrijp wel dat dit je kan overvallen.
quote:Gregg schreef op 18 oktober 2016 @ 19:27:

Je ziet wel eens op internet van die bouwsels dat ze honden in een wagentje met wielen zetten.

Misschien eens rond kijken op internet wat de oplossingen daarvoor zijn.



Spuitje geven is in mijn ogen echt een last resort..

Maar dat gezegt hebbende ik zit niet in deze situatie. Dus begrijp wel dat dit je kan overvallen.



Honden op wieltjes, katten met kunstpoten, een konijn met een protese.....ik weet niet hoor.

Vind dat persoonlijk een beetje te ver gaan.



Heb er ook altijd wat moeite mee als mensen hun geliefde, stokoude, halfblinde, slecht lopende hond bv niet kunnen laten inslapen omdat ze dat zielig vinden...ik vind een huisdier wat zich niet meer vrij kan bewegen oid pas zielig....
Ik heb mijn konijn van 10 afgelopen zomer moeten laten gaan. Ik ging elke week met hem naar de dierenarts om hem nog even op te lappen(tanden bijhouden, oortjes schoonmaken, zalf voor de achterpootjes die kapot waren), 6 keer per dag moest ik hem dwangvoeren ook al at hij zelf nog wel kleine beetjes. Hij viel af omdat hij niet genoeg voeding kreeg en ik wilde niet dat hij van honger zou overlijden. Na een tijdje zat zijn neusje ook vol en daardoor kon hij niet goed meer ademhalen, hij had het zo benauwd. Wij hebben toen met heel veel tranen besloten om hem te laten gaan. Onderschat benauwdheid niet bij een konijn, dit is echt heel ernstig. Ik zou heel snel naar een dierenarts gaan om te kijken of iets aan de benauwdheid kunnen doen. Ik vrees het ergste. Ik hoop dat je goed voor het beestje zal zorgen wat er ook zal gebeuren!



Ik mis mijn beestje nog steeds.
Alle reacties Link kopieren
Als je heel eerlijk bent, denk ik dat je m niet meer in leven houdt voor hemzelf maar voor jou. Dat vind ik persoonlijk een hele matige reden om je konijn zo te laten lijden, want heel plezierig leven is het zo natuurlijk niet. Dus naar de dierenarts, had die persoonlijk sowieso allang gebeld, al is het maar voor advies.
Dank voor de reakties. Ik zal morgen overleggen met de dierenarts. Stiekem hoop ik dat hij voor die tijd zelf al gaat maar hij is blijkbaar sterker dan we denken.
Alle reacties Link kopieren
Lastig, denk dat het voor buitenstaanders ook moeilijk is om hier een concrete oplossing te geven.



Wat ik altijd in overweging neem is of mijn dier nog een dierwaardig leven heeft: kan hij eten/drinken, kan hij nog een sprintje trekken en is zijn gedrag nog als voorheen. Vaak als ze zich niet lekker voelen merk je dat heel sterk aan het gedrag (drukke dieren worden rustig en andersom bijvoorbeeld). Je zou de dierenarts op zijn minst even kunnen bellen om te overleggen, maar als ik het zo lees denk ik dat je hem gewoon nog heel eventjes lekker moet verwennen en hem dan moet laten gaan. Het is altijd onwijs naar, maar we moeten ook blij zijn dat we deze keuze voor onze dieren kunnen maken als de tijd daar is. Zo hoeft je konijntje niet te lijden.



In ieder geval heel veel sterkte met de beslissing, helaas weet ik er alles van. Digihug.
Ik denk dat je je konijn er geen plezier meer mee doet door hem nog langer in leven te houden, als je dierenarts zijn toekomst net zo somber inschat als jij. Benauwdheid is vreselijk, hij valt af, is incontinent terwijl ze juist zo schoon zijn, hij kan zich niet meer verplaatsen zoals hij deed.

Voor alles wat leeft, is het een keer tijd om te gaan. Hoe verdrietig ook.



Ons konijn was de laatste dag ook verlamd aan de achterkant en is vrij snel thuis overleden.
Alle reacties Link kopieren
Oh wat sneu Sterkte bij de Da morgen...
quote:eleentjuh schreef op 18 oktober 2016 @ 19:43:

Dank voor de reakties. Ik zal morgen overleggen met de dierenarts. Stiekem hoop ik dat hij voor die tijd zelf al gaat maar hij is blijkbaar sterker dan we denken.Het zijn sterke diertjes! Ze kunnen heel lang volhouden als het moet. Ik ben heel blij dat je morgen naar de dierenarts gaat. Laat je weten hoe het is gegaan morgen? Ben benieuwd of de dierenarts nog iets kan betekenen. Geef je nijntje een knuffel van mij en ik denk aan je!
quote:spuit_111 schreef op 18 oktober 2016 @ 19:41:

Als je heel eerlijk bent, denk ik dat je m niet meer in leven houdt voor hemzelf maar voor jou. Dat vind ik persoonlijk een hele matige reden om je konijn zo te laten lijden, want heel plezierig leven is het zo natuurlijk niet. Dus naar de dierenarts, had die persoonlijk sowieso allang gebeld, al is het maar voor advies.Eens. Zielig voor het konijn om hem nog langer te laten lijden.
Alle reacties Link kopieren
Dit voorjaar hebben wij dit meegemaakt met onze hond van 3 jaar. Van het één op het andere moment was hij verlamd in zijn achterlijf. Hij voelde geen pijn (je kon hem bijvoorbeeld knijpen in zijn poot en hij had dat niet eens door) maar kon natuurlijk zo goed als niets meer. We hebben accupentuur geprobeerd en zijn nog naar een specialist geweest die zijn wervels goed heeft gezet. Maar na anderhalve week was er niets veranderd. Toen hebben we besloten hem in te laten slapen. Heel moeilijk besluit, helemaal omdat hij geen pijn had, nog zo jong was en hij nog graag wilde spelen. Als ik terug kijk hadden we hem eigenlijk al eerder moeten laten inslapen, maar zelf hoop je dat hij nog beter wordt.



Voor onze hond zelf was het geen pretje, hij wilde van alles maar kon niets. Dat heeft jullie konijn dus nu al een paar weken. Ik zou hem/haar in laten slapen, is voor het beestje beter.



Sterkte in ieder geval.
Alle reacties Link kopieren
Goed dat je naar de dierenarts gaat. Mijn diertje had ook plotseling verlamde achterpoten en dit bleek een bloedprop te zijn die volgens de dierenarts heel veel pijn veroorzaakt ook al kon je dat niet direct aan het dier merken. Zijn de pootjes ook koud? Dat duidt op verminderde bloedsomloop.



Sterkte voor morgen, ik hoop dat je de juiste keuze kan maken voor het dier, ook al is dat heel moeilijk voor jou en je gezin.
Alle reacties Link kopieren
Ach wat verdrietig. Ik snap je heel goed.



Realiseer je wel dat het jouw emoties zijn die maken dat hij nog leeft. Als ik namelijk zo lees wat het beestje allemaal mankeert dan denk ik dat je, enkel als rationeel denkend mens, eigenlijk maar tot 1 conclusie kunt komen en dat is om verder aftakelen te voorkomen door het beestje te laten inslapen.



Maar zo makkelijk is het niet want jouw denken is gekleurd door je emoties omdat je van je beestje houdt. Heel begrijpelijk. Maar het vertroebelt misschien je zicht op wat nu echt verstandig is?



Je wilt het beste voor je konijn. En je wilt daar alles voor doen. Ik zou daarom overleg plegen met de dierenarts. Hij is deskundig en kan een goed oordeel vellen. Misschien helpt juist dat oordeel van iemand die weet waar hij het over heeft je om te accepteren wat mogelijk moet gebeuren. Dan heb jij namelijk alles gedaan wat je als verantwoordelijk en liefhebbend baasje kunt doen.



Zelf een oordeel vellen als "hij heeft geen pijn" en "hij geniet nog van dingen" is geen garantie dat je het bij het juiste eind hebt. En dan? Dan bezorg je hem nog een paar hele akelige weken misschien? Dat wil je toch ook niet?



Liefhebben is uiteindelijk ook loslaten.
I have neither the time nor the crayons to explain this to you.
Hij zou over twee maanden 10 worden dus hij is echt al erg oud voor een konijn.

Ik ben het met jullie eens dat hij zo geen fijn leven meer heeft. Ik wil het beste voor hem maar ook zo moeilijk om voor hem te beslissen.

Ik laat morgen weten wat de dierenarts vindt.
Alle reacties Link kopieren
Een paar weken en je bent nog niet bij de da geweest? Vreemd.. heel vreemd.



Hoe kun je een beest zo rond laten lopen? Je had allang naar de da gemoeten.
Alle reacties Link kopieren
Laat het niet eeuwig door duren omdat jij er op een mensenlijke manier naar kijkt; 'hij eet en drinkt nog en geniet van kroelen'. Dit zal een konijn tot bijna de laatste dag doen, want wanneer hij niet meer eet overlijdt hij bijna 48uur ongeveer (dan valt heel het maag darm stelsel stil, dit is anders dan bij mensen).

Onthoud ook dat het voor een diertje ontzettend vervelend is om zichzelf niet schoon te kunnen houden. Je kan het vergelijken met dat jij altijd in een ondergeplaste spijkerbroek moet rondlopen.



Het is echt een super vervelende en verdrietige situatie maar als ik het zo hoor is het echt het beste om ermee naar de DA te gaan en als die geen andere ideeen meer heeft een spuitje te geven. Dit is voor een diertje geen leven zo.

Heel veel sterkte en bedenk dat (bijna) het belangrijkste wat een dierenbaasje voor zijn dier doet is hem verlossen wanneer het niet meer gaat, en daarmee zn eigen wensen en verdriet om het beestje bij zich te houden opzij zetten.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het lieve dier uit zijn lijden verlossen.

Ook dat is houden van.....

Sterkte.
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Wat sneu om hem nog langer te laten lijden.....

Ik zou hem zsm laten inslapen, dat zou ik al veel eerder gedaan hebben



Sterkte
Alle reacties Link kopieren
Voor een echt "lid van het gezin' laat je hem wel onnodig lang lijden.

Beest heeft toch zo geen kwaliteit van leven meer?

En begrijp ik goed dat je morgen pas voor de eerste keer naar de dierenarts gaat?
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Het ene is niet leuk voor jou (inslapen) en het ander niet voor het beestje. En ook niet voor jou, want je zit er natuurlijk toch mee.



Voor mij zou de keuze echt vallen op een spuitje. Hij heeft een fijn lang leven gehad voor een konijn en nu is het klaar. Als iets wat hoort te huppelen niet meer huppelt dan is dat het voor mij. Zo hebben wij het met de honden en katten ook altijd gezien. Het is nooit leuk of makkelijk helaas.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven