Zouden jullie dit katje nemen?

18-08-2015 09:26 61 berichten
Hoi,



Ik vang voor het lokale dierenasiel een kitten op. Dat betekent dat hij een paar weken bij mij in huis woont om gesocialiseerd te worden (wennen aan mensen, stofzuigers, andere katten, eigenlijk alles wat er in een normaal huishouden gebeurt).



Het beestje heeft een super slechte start gehad en was bijna dood geweest, maar het gaat nu heel goed met hem. Een schatje is het en hij doet het net zo goed als iedere andere kitten.



Maar gisteren bij de dierenarts bleek dat hij een hartruis heeft. Eentje die waarschijnlijk niet meer weg gaat. Dit kan van alles inhouden, van ernstige ziekte tot helemaal niks. Het asiel heeft niet de financiële middelen om uit te zoeken wat hij heeft dus dat is aan de nieuwe eigenaar.

Maar ik ben echt super bang dat er nu nooit een nieuwe eigenaar wordt gevonden als men dit weet.



Je weet namelijk nu al dat je of voor kosten komt te staan of erger nog dat het katje misschien niet super oud zou worden.

Maar voor hetzelfde geld is het niks. Ik vind het zo sneu voor het beestje. Het is een echte vechter en nu zal zo'n stom ruisje zijn hele leven in het roet gooien.

Als het echt niet anders kan ga ik hem zelf wel houden denk ik, maar liever niet. Ik heb zelf 3 katten waarvan er 1 het echt niet leuk vind dat er een kitten 3 weken bij ons in huis loopt. Bovendien heb ik zelf al een kat met gezondheidsproblemen en is mijn budget ook niet voor eeuwig.



Eigenlijk ben ik gewoon nieuwsgierig, als jullie dit van tevoren zouden weten, zou je dan nog zo'n kitten nemen? Ik probeer gewoon in te schatten (voor mijn eigen gemoedsrust) of hij nog een leuk huisje gaat vinden.



Moest het gewoon even kwijt :(
anoniem_90660 wijzigde dit bericht op 18-08-2015 09:39
Reden: typfout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:DorothyParker schreef op 18 augustus 2015 @ 10:06:

[...]



Welk ras?Een Jack Russel, dus hij had ook 18 kunnen worden (zoals zijn broertjes waarschijnlijk wel worden).
Alle reacties Link kopieren
Nee. Ik zou een gezond beest nemen, niet eentje die ziek is. Ook al, of:juist als je niet weet hoe erg ziek.
Alle reacties Link kopieren
De mijne heeft dat ook, geen probleem zo lang hij niet onder narcose moet, daarbij moeten ze wat extra opletten.



Mijn andere kat heeft ook hartproblemen, ernstiger zo te horen. Hij krijgt elke dag een pilletje (30e per maand oid) en daar doet ie het al tien jaar op. Volgens de echomevrouw van destijds kon ie elk moment omvallen, maar dat valt dus reuze mee.
Go green, fuck a vegetarian
Alle reacties Link kopieren
Voordeel is nu wel dat je er achter kan komen wat er eventueel scheelt.

Wij hebben ook een kat uit het asiel gehad die na aanschaf bij controle door de dierenarts aardig ziek bleek te zijn en nooit meegegeven had mogen worden door het asiel. Ze heeft zich er weer goed tegenop weten te vechten, maar er was altijd wel iets. Uiteindelijk met 6 jaar in moeten laten slapen omdat ze van binnen onder de tumoren zat en de kans op geslaagde behandeling praktisch nihil was.



Dus dan ga je voor een, op het oog, gezonde kat, kun je dit soort dingen ook krijgen. Dan is het dus juist wel een voordeel als je al weet of en wat er aan de hand is en welk risicoprofiel daar bij hoort.
biebeltje wijzigde dit bericht op 18-08-2015 11:10
Reden: foutje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:zeeuwsmeisje1981 schreef op 18 augustus 2015 @ 10:26:

Wauw, brutalen hebben de halve wereld zeker? Ga je de bakker ook om gratis brood vragen omdat hij dan maar moet weigeren? En je baas hoeft jou dus ook niet meer te betalen als jij er niet om komt vragen? Ik vind het echt onfatsoenlijk van je!Dat is een ander verhaal, TO vraagt dit toch niet voor zichzelf, maar voor een asieldier die ze tijdelijk, belangeloos heeft opgevangen en waarvoor ze nog bereid is zelf kosten te maken. Noem dat maar asociaal of onfatsoenlijk. Onze da berekent sowieso speciale tarieven voor dieren zonder eigenaar die door de dierenambulance binnengebracht worden, hetzelfde geldt voor asieldieren. Ze verdienen hier alsnog aan, maar veel minder dan aan particulieren. Heel normaal hoor dat bedrijven doen aan maatschappelijk verantwoord/betrokken ondernemen.
ninon wijzigde dit bericht op 18-08-2015 11:14
Reden: Aanvulling
% gewijzigd
Nee. Ik heb een paar keer een zieke kat geadopteerd en ik wil mezelf dat niet nog eens aandoen (qua verdriet en zorg bedoel ik). Als ik vantevoren weet dat een katje ziek is of grote kans heeft dat te worden kies ik een ander katje.



Neemt niet weg dat ik weet dat een kat met hartruis prima oud kan worden. Mijn huidige kat heeft het ook en we hebben al vele jaren plezier van elkaar.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het zeker doen... Mijn eerste huisdier was een hamster. Toen ik in de dierenwinkel was om er één aan te schaffen, zag ik er één met een half pootje. Ik vond dat zó sneu, ook omdat ik dacht dat niemand hem zou willen hebben, dat ik deze heb gekocht. Voor de helft van de prijs
No but yeah but no but yeah but no but yeah no but yeah but no because I'm not even going on the pill because Nadine reckons they stop you from getting pregnant.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat met hartruis is 14 geworden. Ik ben zelf trouwens een vrouw met hartruis, ontdekt toen ik 9 was. Bij mijn kat konden ze eerst niets doen. Zij is overleden toen zij op de wachtlijst stond voor een hartfilmpje.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
dieren met hartruis kunnen heel oud worden. Ik had ook een jonge hond uit Spanje met hartruis. Dat is een heel stuk beter geworden door de beweging die ze kreeg. Nu is ze 10 jaar en het is weer erger geworden. Je merkt het nergens aan behalve aan de conditie. Ze is nog altijd springerig maar houdt het minder lang vol. Maar ze geniet volop van het leven.
Alle reacties Link kopieren
Hier hondje met ruisje bij hart, slikt al 8 jaar 1 pilletje per dag 20 E per maand. Nu 15 jaar oud.

Dus..............



Maar het ene ruisje is natuurlijk het andere ruisje niet.
anoniem_90576 wijzigde dit bericht op 18-08-2015 16:34
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Alle reacties Link kopieren
quote:VickyP schreef op 18 augustus 2015 @ 11:32:

Ik zou het zeker doen... Mijn eerste huisdier was een hamster. Toen ik in de dierenwinkel was om er één aan te schaffen, zag ik er één met een half pootje. Ik vond dat zó sneu, ook omdat ik dacht dat niemand hem zou willen hebben, dat ik deze heb gekocht. Voor de helft van de prijs Wat lief van jou
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Bedankt allemaal voor de reacties! Geeft wel weer een beetje moed :-)



Deze week komt hij op de website van het asiel (ik zoek baas) te staan dus hopelijk is er dan toch snel een nieuw baasje gevonden.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriendin heeft ook een kat met een hartruis en die is al ruim 10 jaar. Ik zou hem nemen.
Alle reacties Link kopieren
quote:VickyP schreef op 18 augustus 2015 @ 11:32:

Ik zou het zeker doen... Mijn eerste huisdier was een hamster. Toen ik in de dierenwinkel was om er één aan te schaffen, zag ik er één met een half pootje. Ik vond dat zó sneu, ook omdat ik dacht dat niemand hem zou willen hebben, dat ik deze heb gekocht. Voor de helft van de prijs Wat lief
Ik hoop dat hij bij jou mag
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het wel aandurven, heb al zo vaak gelezen en gehoord over katten met hartruisjes en meestal viel het reuze mee. Niet altijd, maar je kan niet alles voorspellen.

Ik zou het katje als ik jou was niet zelf houden, als je andere katten er ongelukkig van worden.
Nothing happens for a reason
Onze kater heeft ernstige HCM, geen ruisje maar een ware orkaan in zijn hart. Het is geconstateerd toen hij om en nabij een jaar oud was. Een half jaar daarna is er een echo gemaakt waaruit bleek dat het echt slecht met hem gesteld was. De medicatie die er is, bètablokkers, hebben geen bewezen resultaat en omdat het iedere keer een strijd was om hem dat pilletje te geven doe ik dat nu niet meer. Stress is namelijk ook niet goed. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Volgens mij kost een doosje van 30 pillen 5 euro, en hij heeft een kwart pil per dag nodig. De prognose van de dierenarts was 2 à 2,5 jaar en kater is inmiddels 3. Ik merk nog geen veranderingen in zijn gedrag, en bij de laatste inentingen was de situatie ook nog ongewijzigd. Dat zegt niet zo veel want met HCM kunnen ze ziek worden en snel overlijden, of ze vallen in een keer dood neer. Het is onze allergrootste lieverd dus we genieten maar van hem zo lang het kan en staan er niet te vaak bij stil dat hij eigenlijk ziek is. Wel iedere keer moeilijk om op vakantie te gaan, want het blijft een zwaard van Damocles.
Over je vraag of je het katje moet nemen. Ik weet het niet. Laatst is bij de dierenarts ook bij onze kleine kater (andere dan bovenstaande) een ruisje geconstateerd. Dat heb ik de kinderen niet verteld omdat ze al zo verdrietig waren over grote kater. Hieruit blijkt dat het waarschijnlijk heel vaak voorkomt, maar het blijft een gok. Sowieso is het volgens de dierenarts erger naarmate het vroeger geconstateerd wordt. Bij katten vanaf een jaar of 8 is het normaler en een ouderdomskwaal. Waarschijnlijk zou ik niet bewust kiezen voor een kat met een hartruis, je wilt ze toch zo lang mogelijk bij je houden.
Alle reacties Link kopieren
Bij onze poes was ook een hartruisje geconstateerd toen ze 14 weken was.

Ze kon hier nog overheen groeien, wat gelukkig gebeurd is, na alle ellende met onze vorige kater. Dit kan dus ook bij deze kitten nog gebeuren.. Maar het kan ook niet weggaan en dan moet er inderdaad gekeken worden naar medicatie en/of eventueel operatie (dit werd ons verteld toen wij vroegen hoe/wat met hartruisje).

Gezien het verleden met onze kater zou ik niet voor het katje kiezen, omdat ik veel te bang zou zijn om weer een diertje op korte termijn kwijt te raken. Ja, je diertje kan altijd ziek worden, maar ik zou daar constant mee bezig zijn en het zou mij echt stress geven. Ik weet wat ik gevoeld heb destijds en ik hoop dat niet meer mee te maken.
Als jij hen niet neemt Hoe gaat het asiel de kat dan 'aanprijzen ' als ze het verder niet laten onderzoeken?

Vind dat behoorlijk asociaal.



Nee het zou mij niet tegenhouden, maar wij vangen dan sowieso dieren op die vanwege ziekte, handicap of ouderdom niet meer plaatsbaar zijn.

Er zullen denk ik meer mensen zijn die het wel afblazen hierom en daar kan ik mij ook iets bij voorstellen.
Alle reacties Link kopieren
Nee, sorry ik niet.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk mag TO dat vragen aan de DA. Vragen staat vrij, ze doet het om een afgedankt beestje te helpen, niet voor eigen voordeel.

Het kan alle kanten op met de hartruis, misschien gaat het vanzelf over.

Ik vind ook dat een nieuwe eigenaar moet kunnen inschatten wat de toekomst zou kunnen brengen, zo goed als mogelijk is.

Zelf zou ik het beestje wil in huis nemen.
quote:Bromelia schreef op 18 augustus 2015 @ 10:15:

Nee, ik zou het absoluut niet op nemen, en vraag mij ook af waarom de dierenarts het diertje niet in laat slapen.



Het dierenasiel bij mij in de buurt laat alleen dieren inslapen als ze een ernstige ziekte hebben die niet verholpen kan worden of omdat ze zo agressief zijn dat ze een gevaar voor de samenleving vormen.

Een dier met een hartruisje dat misschien wel kerngezond is, laten inslapen, vinden ze onethisch.
Als ik niet sinds een paar weken een kitten had, zou ik hem nemen, mits hij goed met volwassen katten op kon schieten en ik er een klik mee had. Puur een kat adopteren omdat-ie (misschien) gezondheidsproblemen heeft of 'zielig' is, zou ik niet zo snel doen: ik moet er wel iets mee hebben. Een van mijn katten is blind: ik heb hem geadopteerd omdat hij een karakter had dat me aansprak, niet omdat ik hem zielig vond (hij weet ook niet dat hij blind is, redt zich prima en is dus niet zielig). Het feit dat hij minder kans had om geplaatst te worden, heeft wel meegespeeld bij de beslissing om hem te adopteren, maar zijn karakter heeft de doorslag gegeven.



Hoop dat er een baasje voor het katje wordt gevonden.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat heeft ook al jaren een (licht) hartruisje, volgens dierenarts. Als ik haar dan aai en tegen haar praat, wordt ze wel rustiger en gaat haar hartje ook veel minder tekeer. DA weet niet precies niet hoe ernstig het is. Ik zou dan onderzoek moeten laten doen, maar al die stress wil ik haar niet aandoen. Kat is een stuk rustiger dan 13 jaar geleden, toen ze net uit het asiel kwam. Maar goed, binnenkort (begin september) viert ze haar 20e verjaardag. Een oud, blij en gelukkig (althans, dat denk ik toch) besje met een eigen willetje. En hartruisje...
greeneyedcoco wijzigde dit bericht op 23-08-2015 12:19
Reden: Beter...
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven