Geld & Recht alle pijlers

ZZP-ers en 2e huis. Wat betekent nieuwe wet? Help!

29-04-2024 23:05 33 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ha fijne forummers,

Ik lees iets over de veranderingen die gaan plaatsvinden als je een 2e huis hebt. Mijn man en ik zijn beiden ZZP-ers en hebben een 2e huis. Dit huis is nu de werplek van ons beiden en we willen het gaan verhuren als we ooit AOW krijgen en met pensioen gaan. Ook overwegen we het te gaan verhuren aan onze jongvolwassen kinderen die op dit moment op geen enkele manier een fatsoenlijke kamer of appartement kunnen huren.

Nu lees ik veel over extra belastingverzwaringen en allerlei beleggers die hun 2e (of 3e-4e-5e etc) verkopen omdat het niet rendabel meer zou zijn. Ik heb een rondje gegoogeld maar ik begrijp er eerlijk gezegd niet veel van. De schrik slaat me een beetje om het hart.

-niet relevant- We hebben allebei nooit een uitkering oid ontvangen. De AOW zou de eerste echte uitkering zijn die we van de overheid krijgen. We hebben voor ons eigen pensioenpotje gezorgd door ooit dit 2e pand aan te schaffen en zijn er erg blij mee en ook wel trots dat we het zelf hebben geregeld. Geen rijke ouders hier, geen grote erfenissen in het verschiet -niet relevant.

Help! Is hier een deskundige dit me in Jip-En-Janneke-Taal kan uitleggen waar het over gaat?

Mijn dank is groot,.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tweede huis valt onder BOX 3 belasting. Dat jullie zzp'er zijn en/of willen gaan verhuren is niet relevant voor het bedrag dat je betaalt aan belasting.

Je kunt het totaalbedrag wel online berekenen, bijvoorbeeld hier https://www.berekenhet.nl/sparen-en-bel ... mogen.html

Ik denk eerlijk gezegd dat het voor bijna niemand meer financieel voordelig is om een tweede woning te hebben, met of zonder verhuur. Verkopen en de winst investeren in iets anders?
Andere optie is een BV opstarten en het huis als bedrijfspand gebruiken in plaats van woning.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vanaf 2027 is het idee dat daadwerkelijke winst belast gaat worden + huurinkomsten. In veel gevallen zal dat meer belasting betekenen. Al mag je dan kosten van rente er weer vanaf trekken.

Daarnaast worden de regels qua verhuurprijzen aangepast. Dat betekent dat er voor veel huizen lagere huren gerekend mogen gaan worden. Als je dan gaat rekenen wat een huis momenteel aan waarde heeft en hoeveel onderhoud er gedaan moet worden en hoeveel risico je loopt, kun je met een beter rendement dat geld op een deposito gaan zetten. Vandaar dat ze nu de boel verkopen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat het voor veel beleggers en investeerders minder interessant gaat worden als de nieuwe huurwet ingaat. Dan kunnen ze in de vrije sector ook niet meer vragen wat ze willen en wordt er een einde gemaakt aan 'woekerhuur'.

In jouw geval zal er neem ik aan weinig veranderen want je situatie is anders op het moment.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit zou ik met m’n boekhouder of fiscalist bespreken als ik jou was.
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren Quote
Een tweede huis verhuren wordt meer liefdadigheid dan een inkomstenbron. Zo vatte de financieel adviseur het samen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hiervoor zou ik echt naar een specialist gaan.
Op zich vind ik het best slim dat je het tzt kunt gebruiken als woonplek voor je kinderen.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
dianaf schreef:
30-04-2024 08:54
Hiervoor zou ik echt naar een specialist gaan.
Op zich vind ik het best slim dat je het tzt kunt gebruiken als woonplek voor je kinderen.
Dit. De bedoeling is dat eea 1 juli 2024 ingaat, maar niet alles voor bestaande huurcontracten. Misschien dat je daarom nu al beslissingen moet nemen om wat voordelen niet mis te lopen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dankjulliewel voor het meedenken en jullie advies! Mijn vrees is niet kleiner geworden.

Ik ga het met onze boekhouder bespreken. Echt vervelend dit. We hebben dit bewust gedaan om ons pensioen aan te vullen, niet om winsten te maken oid.
Ik snap dat er iets gedaan moet worden aan mensen met 10 panden die extreme huren vragen, maar het is toch vreemd om iedereen over 1 kam te scheren?
Alle reacties Link kopieren Quote
Je pensioen aanvullen is natuurlijk ook gewoon winst maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
En het haalt net zo goed een huis van de markt waar mensen kunnen wonen die het hard nodig hebben. Ook jullie constructie, TO, draagt bij aan dat huizenbezit en kunnen huren vooral iets is voor mensen met hele goede inkomens, of die ouders met hele goede inkomens hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je de woning verhuurt voor een schappelijke huur, vind ik daar helemaal niets mis mee. Het maakt dan toch niet uit wie de eigenaar is? Er kan toch iemand wonen voor een normaal bedrag. Het wordt anders als je een woekerprijs vraagt natuurlijk en zo eigenlijk profiteert van de woningnood.
Mijn zus heeft in de tijd dat spaargeld niets meer opleverde van haar jarenlang door zuinig leven opgebouwde vermogen een appartement gekocht, wat ze sindsdien verhuurt voor een prijs die onder de hoogste aftoppingsgrens van sociale huur ligt. Zo heeft zij wat extra inkomen, een goede investering en een ander heeft woonruimte voor een normale prijs. Nu de huizenprijzen zo gestegen zijn moet ze wel flink meer belasting betalen in box 3, maar het weegt nog steeds wel tegen elkaar op. Al denkt ze daardoor nu af en toe toch aan verkoop, als de huidige huurder zou vertrekken. Want ze heeft nu al een hele tijd een prima huurder, maar heeft ook een heel lastige gehad die altijd te laat betaalde of helemaal niet, dat gaf enorm veel stress en dat weegt er dan weer niet tegen op.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vraag me af hoe je dit nieuws hebt kunnen missen ... .

Vanaf 1 januari '24 betaal je grofweg (!) 2 % vermogensbelasting over de WOZ-waarde. Die waarde kun je gemakkelijk opzoeken en daar dan dus 2 % van. Elk jaar weer. Als je wilt verhuren en kosten eruit wilt halen, moet je dus eerst die belasting compenseren. Stel WOZ is 300.000 euro dan heb je het al over 6.000 euro per jaar/ 500 euro per maand. Dan daar bovenop nog onderhoudskosten. Over de huurinkomsten betaal je inkomstenbelasting. Dan kun je te maken krijgen met maximale huurprijzen (puntenstelsel) waardoor je niet uitkomt dus dat kosten hoger zijn dan de inkomsten.

Dit is om 2e huisbezit te ontmoedigen. De overdrachtsbelasting voor 2e huis is ook hoog, iets van 10 % als ik het goed heb.

Vandaar dat veel particulieren hun 2e huis hebben verkocht of hebben verkoopplannen Met huurder erin kan dat lastig zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is inderdaad niet erg aantrekkelijk meer om een woning te verhuren. De box 3 belasting is gigantisch. De WOZ-waarde én het percentage fictief rendement én het belastingtarief is gestegen én de leegwaarderatio is afgeschaft. De belasting die wij dit jaar erover betalen is meer dan 2x zo hoog als een paar jaar geleden.

Wij verhuren ook een woning. Ooit gekocht in verhuurde staat, als belegging, omdat ik geen pensioen opbouw. Destijds woonde er iemand in die 400 euro huur betaalde, omdat ze daar al 50 jaar woonde of zo. Dus het bracht vrijwel niets op. Uiteindelijk is zij eruit gegaan. Wij wilden het toen gaan moderniseren en voor een meer marktconform bedrag gaan verhuren, maar we kregen een dringend verzoek van iemand die tijdelijk woonruimte zocht. Dus zo weer verhuurd, zonder op te knappen, wel voor een iets hoger bedrag, maar nog steeds ver onder de huurtoeslaggrens. We willen er ook niet de hoofdprijs voor vragen, omdat het best verouderd is allemaal. Maar inmiddels is de belastingdruk zo hoog, dat het eigenlijk nog steeds niets oplevert. Het is bedoeld voor mijn pensioen, maar alle huuropbrengsten + extra spaargeld van onszelf van de afgelopen 15 jaar zullen straks eerst opgaan aan noodzakelijke kosten en daarna is het nog maar de vraag of we er genoeg voor kunnen vragen om iets van te sparen. Plus dat tijdelijke huurcontracten straks niet meer kunnen en wij willen niet weer 50 jaar aan een huurder vast zitten. We hebben zelf drie kinderen en als die moeite hebben om de woningmarkt op te komen, zouden ze eventueel om de beurt of samen zelf eerst daar kunnen gaan wonen, tot ze wel zelf aan een huis kunnen komen.

We twijfelen erover om het toch maar te gaan verkopen en dan de opbrengst in iets te beleggen dat minder gedoe en meer geld oplevert. Alleen tja.... ik denk dat we er misschien spijt van krijgen als onze kinderen tot hun 30e thuis moeten blijven wonen.

Oh en voor de goede orde: ik voel me niet schuldig over dat ik een huis verhuur. Er woont gewoon een gezin in dat toch ergens moet wonen en zelf geen hypotheek kan krijgen. En een eengezinswoning in de Randstad in een goede wijk voor 700 euro is ook niet iets dat je overal kunt huren, dus ik vind ook niet dat ik ze het vel over de neus trek.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor de prijzen van huizen nu, kun je eigenlijk niet eens meer een businesscase maken om te verhuren.

Voorbeeld: waarde huis € 400.000 (dat kosten hier de standaard rijtjeshuizen)
Jaarlijks 4000 aan onderhoud (1%)
Vermogensbelasting: (hierbij ga ik er vanuit dat het hele vermogen boven de heffingsvrije grens ligt) 400.000×6,17%×32% = € 7.897,60
Dan ben je al bijna 12.000 euro per jaar kwijt aan kosten. Dan heb ik nog niet eens ozb belasting me gerekend. En dan heb je nog geen winst gemaakt.
Met die 6,17% zou je dus 24.680 + 4000 (want kosten) aan huur moeten vragen. Dat is zo'n €2.400 per maand. Dan hou je per jaar zo'n € 13.000 winst over. Mits alles goed gaat. Het huis dus alle maanden verhuurd is en de huurder netjes ermee omgaat. Zo niet, dan wordt de winst lager.

Maar, dat soort huren mogen straks dus niet zomaar meer.

Met een spaardeposito kun je nu al makkelijk 3,5% krijgen, terwijl de overheid uit gaat van 0,92%

Dat is dan €14.000 rente
En € 400.000x0,92%x32% = € 1177,6 belasting en hou je met iets minder dan € 13.000 over.

Je kunt dus zonder enig risico nu al hetzelfde uitkomen met sparen, maar door een hoge huur te vragen. Mogen die hoge huren straks niet meer, dan ben je wel gek om dat geld niet op de bank te zetten of op een andere manier te investeren waarmee je wel de door de overheid geschatte rendementen haalt.

Met de verandering straks is het enige voordeel dat er op werkelijk rendement en heffing gaat komen, maar dan nog zou ik liever iets doen wat of ook geen veel hoog rendement heeft, maar dan zonder risico/ sores of iets met meer risico, maar ook hogere rendementen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat niemand vindt dat jij je schuldig moet voelen omdat je je huis verhuurt, Persdottir.

Tegelijkertijd is een tijdelijk huurcontract voor iemand die permanent wil huren (dus niet jouw situatie) vreselijk. Je voelt continu de druk of het wel lukt om opnieuw een huis te vinden of dat je dakloos wordt. Dus ik ben het er wel mee eens dat dat nu afgeschaft is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Man en ik hebben ons nog helemaal niet verdiept in de nieuwe wet. We zijn midden 50 en moeten nog zeker 10-15 jaar werken voordat we uberhaupt AOW krijgen.

Onze kinderen willen graag op zichzelf wonen, maar kunnen geen kamer voor een schappelijke prijs vinden. Ze wonen nog graag thuis hoor, dus prima! Maar ik kan me voorstellen dat we het huis aan hun gaan verhuren en dat wij een klein bedrijfspandje huren ergens op een bedrijventerrein. Wat we in ieder geval niet gaan doen is verkopen. Dit pand is echt in ons hart gaan zitten. We hebben alles zelf aangepast, verbouwd, het was compleet uitgewoond toen we het kochten 20 jaar geleden.

Maar ik heb een afspraak gemaakt met onze boekhouder om ons te helpen met voorrekenen hoe we dit op de beste manier kunnen aanvliegen. Wellicht verkopen aan onze kinderen na hun afstuderen?

Overigens ga ik me niet schuldig zitten voelen omdat wij 'een huis aan de markt onttrekken'. Als we al gaan verhuren zou het voor een eerlijke huur zijn. Ik snap dat het tekort aan woningen veel frustratie oproept, maar ik vind het echt belachelijk als ik hoor dat ouderen briefjes in hun brievenbus krijgen dat ze door moeten schuiven om een ander gezin de kans te geven om dat huis te kunnen kopen. En ik vind dat wij voor onszelf een prima werkplek hebben gecreëerd door ooit dit huis te kopen en onze AOW aan te vullen.
Alle reacties Link kopieren Quote
TinyTiny schreef:
30-04-2024 14:04
Voor de prijzen van huizen nu, kun je eigenlijk niet eens meer een businesscase maken om te verhuren.

Voorbeeld: waarde huis € 400.000 (dat kosten hier de standaard rijtjeshuizen)
Jaarlijks 4000 aan onderhoud (1%)
Vermogensbelasting: (hierbij ga ik er vanuit dat het hele vermogen boven de heffingsvrije grens ligt) 400.000×6,17%×32% = € 7.897,60
Dan ben je al bijna 12.000 euro per jaar kwijt aan kosten. Dan heb ik nog niet eens ozb belasting me gerekend. En dan heb je nog geen winst gemaakt.
Met die 6,17% zou je dus 24.680 + 4000 (want kosten) aan huur moeten vragen. Dat is zo'n €2.400 per maand. Dan hou je per jaar zo'n € 13.000 winst over. Mits alles goed gaat. Het huis dus alle maanden verhuurd is en de huurder netjes ermee omgaat. Zo niet, dan wordt de winst lager.

Maar, dat soort huren mogen straks dus niet zomaar meer.

Met een spaardeposito kun je nu al makkelijk 3,5% krijgen, terwijl de overheid uit gaat van 0,92%

Dat is dan €14.000 rente
En € 400.000x0,92%x32% = € 1177,6 belasting en hou je met iets minder dan € 13.000 over.

Je kunt dus zonder enig risico nu al hetzelfde uitkomen met sparen, maar door een hoge huur te vragen. Mogen die hoge huren straks niet meer, dan ben je wel gek om dat geld niet op de bank te zetten of op een andere manier te investeren waarmee je wel de door de overheid geschatte rendementen haalt.

Met de verandering straks is het enige voordeel dat er op werkelijk rendement en heffing gaat komen, maar dan nog zou ik liever iets doen wat of ook geen veel hoog rendement heeft, maar dan zonder risico/ sores of iets met meer risico, maar ook hogere rendementen.
Wow wat een heldere uitleg. Dankjewel!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, dat snap ik. Ik zie dat nu ook met mijn huurder. Die lag in scheiding (in dat geval mag je trouwens straks ook nog steeds een tijdelijk contract gebruiken) en had dringend woonruimte nodig. Met het idee: dan heb ik 2 jaar de tijd om iets anders te zoeken, dat moet wel lukken. Omdat wij het huis eigenlijk niet eens wilden verhuren, hadden we ook afgesproken dat hij eruit mocht, als hij tussentijds iets anders zou vinden. Maar die 2 jaar zijn nu bijna om en er is gewoon niets in zicht. Er is niets beschikbaar en als er al iets is, dan is het 3x te duur voor een alleenstaande ouder. Bij de woningbouwvereniging eindigt hij steeds op de 600e plek of zo, ik heb het zelf gezien.
Urgentie bestaat niet voor zijn geval. De gemeente zegt gewoon: dan laat je de kinderen maar bij je ex wonen en klop je zelf aan bij het Leger des Heils.

Ik wil het contract niet verlengen, omdat niet voor altijd aan hem vast te zitten, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hem straks op straat te zetten. Dus we zoeken nu op alle manieren naar andere woonruimte voor hem of naar half illegale wegen om toch het contract te verlengen, zonder er een vast contract van te maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Yasminmax schreef:
29-04-2024 23:17
Tweede huis valt onder BOX 3 belasting. Dat jullie zzp'er zijn en/of willen gaan verhuren is niet relevant voor het bedrag dat je betaalt aan belasting.

Je kunt het totaalbedrag wel online berekenen, bijvoorbeeld hier https://www.berekenhet.nl/sparen-en-bel ... mogen.html

Ik denk eerlijk gezegd dat het voor bijna niemand meer financieel voordelig is om een tweede woning te hebben, met of zonder verhuur. Verkopen en de winst investeren in iets anders?
Andere optie is een BV opstarten en het huis als bedrijfspand gebruiken in plaats van woning.
Dankjewel, goede rekenhulp inderdaad!
Alle reacties Link kopieren Quote
Waterflesje schreef:
30-04-2024 14:41
Overigens ga ik me niet schuldig zitten voelen omdat wij 'een huis aan de markt onttrekken'. Als we al gaan verhuren zou het voor een eerlijke huur zijn. Ik snap dat het tekort aan woningen veel frustratie oproept, maar ik vind het echt belachelijk als ik hoor dat ouderen briefjes in hun brievenbus krijgen dat ze door moeten schuiven om een ander gezin de kans te geven om dat huis te kunnen kopen. En ik vind dat wij voor onszelf een prima werkplek hebben gecreëerd door ooit dit huis te kopen en onze AOW aan te vullen.
Gelijk heb je.
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Persdottir123 schreef:
30-04-2024 14:48
Ja, dat snap ik. Ik zie dat nu ook met mijn huurder. Die lag in scheiding (in dat geval mag je trouwens straks ook nog steeds een tijdelijk contract gebruiken) en had dringend woonruimte nodig. Met het idee: dan heb ik 2 jaar de tijd om iets anders te zoeken, dat moet wel lukken. Omdat wij het huis eigenlijk niet eens wilden verhuren, hadden we ook afgesproken dat hij eruit mocht, als hij tussentijds iets anders zou vinden. Maar die 2 jaar zijn nu bijna om en er is gewoon niets in zicht. Er is niets beschikbaar en als er al iets is, dan is het 3x te duur voor een alleenstaande ouder. Bij de woningbouwvereniging eindigt hij steeds op de 600e plek of zo, ik heb het zelf gezien.
Urgentie bestaat niet voor zijn geval. De gemeente zegt gewoon: dan laat je de kinderen maar bij je ex wonen en klop je zelf aan bij het Leger des Heils.

Ik wil het contract niet verlengen, omdat niet voor altijd aan hem vast te zitten, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hem straks op straat te zetten. Dus we zoeken nu op alle manieren naar andere woonruimte voor hem of naar half illegale wegen om toch het contract te verlengen, zonder er een vast contract van te maken.
Och jeetje wat een lastige situatie. Ik kan me dit zo ontzettend goed voorstellen! Ik vind het echt niet okay dat kleine zzp-ers met 1 extra huis zo in de knel gezet worden. En je kunt ook het risico niet lopen dat hij straks rechten heeft opgebouwd en dat hij nooit meer vertrekt. Kun je er niet een soort hospita situatie van maken? Dat 1 van jullie zich inschrijft in jullie 2e huis en dat je onderverhuurt aan hem?
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
30-04-2024 08:51
Een tweede huis verhuren wordt meer liefdadigheid dan een inkomstenbron. Zo vatte de financieel adviseur het samen.
hmmm dit maakt me niet heel blij. Pffff gedoe!
Alle reacties Link kopieren Quote
Waterflesje schreef:
30-04-2024 14:41
Man en ik hebben ons nog helemaal niet verdiept in de nieuwe wet. We zijn midden 50 en moeten nog zeker 10-15 jaar werken voordat we uberhaupt AOW krijgen.

Onze kinderen willen graag op zichzelf wonen, maar kunnen geen kamer voor een schappelijke prijs vinden. Ze wonen nog graag thuis hoor, dus prima! Maar ik kan me voorstellen dat we het huis aan hun gaan verhuren en dat wij een klein bedrijfspandje huren ergens op een bedrijventerrein. Wat we in ieder geval niet gaan doen is verkopen. Dit pand is echt in ons hart gaan zitten. We hebben alles zelf aangepast, verbouwd, het was compleet uitgewoond toen we het kochten 20 jaar geleden.

Maar ik heb een afspraak gemaakt met onze boekhouder om ons te helpen met voorrekenen hoe we dit op de beste manier kunnen aanvliegen. Wellicht verkopen aan onze kinderen na hun afstuderen?

Overigens ga ik me niet schuldig zitten voelen omdat wij 'een huis aan de markt onttrekken'. Als we al gaan verhuren zou het voor een eerlijke huur zijn. Ik snap dat het tekort aan woningen veel frustratie oproept, maar ik vind het echt belachelijk als ik hoor dat ouderen briefjes in hun brievenbus krijgen dat ze door moeten schuiven om een ander gezin de kans te geven om dat huis te kunnen kopen. En ik vind dat wij voor onszelf een prima werkplek hebben gecreëerd door ooit dit huis te kopen en onze AOW aan te vullen.

Je hoeft niks en kunt het houden zoals het nu is. Enig verschil is dat je die box 3 belasting moet gaan betalen.

Wat mss wel kan zijn is dat je gemeente aan de bel trekt dat er in een woonhuis niet wordt gewoond maar kantoor wordt gehouden. Dat er niemand ingeschreven staat - neem ik aan - en dat dat in strijd is met bestemmingsplan. Een kantoor is geen woning. Maar ja dat is tot dusver kennelijk ook niet gebeurd.

Verder zou het natuurlijk leuk zijn als je kinderen hier t.z.t. plezier van kunnen hebben.
boogschutter10 wijzigde dit bericht op 30-04-2024 15:00
0.03% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven