Werk & Studie alle pijlers

Gesolliciteerd, werkgever lijkt verschrikkelijk

17-08-2014 15:41 81 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben inmiddels aan het einde van mijn studie, waardoor ik op zoek ben naar een baan. Door de drukte van mijn studie heb ik nog niet heel veel gesolliciteerd, maar wel wat. Zo heb ik laatst bij een klein bedrijf gesolliciteerd. De functie is iets onder mijn niveau, niet helemaal in mijn vakgebied maar ik moet toch ergens beginnen. Daarnaast ligt het bedrijf in de buurt wat ook wel zijn voordeel heeft.



Tijdens het eerste gesprek kreeg ik al een negatieve indruk over de werkgever. Hij kwam naar mij erg wantrouwend en als een control freak over. Die indruk kreeg ik door hoe hij dingen vertelde maar ook aspecten die hij letterlijk zei. Zo werd mij al verteld dat het is verboden om verder te solliciteren als hij mij zou aannemen, mocht ik geen tweede baan aannemen (terwijl dit al een fulltime baan is), moest mijn portfolio meteen van internet worden afgehaald en ga zo maar door. Ik had hier al een vreemd gevoel over, maar goed toen ik werd uitgenodigd voor een tweede gesprek ben ik hier evengoed naartoe gegaan. Helaas werd dit slechte gevoel over de werkgever versterkt. Weer werd de nadruk in het gesprek erop gelegd dat ik niet verder mocht solliciteren als hij mij zou aannemen enz. enz. Voor en na het gesprek probeerde ik ook een gesprekje op gang te brengen waarbij ik compleet werd genegeerd. Na het gesprek heb ik kennis gemaakt met de andere werknemers, waarbij ik merkte dat hij erg neerbuigend was naar zijn personeel. Hij benadrukte in zijn gesprekken ook dat hij heel open was richting zijn personeel en dat hij dat ook andersom verwachte. Dit terwijl hij totaal niet doorzichtig is over de selectieprocedure omdat het elke keer weer een ander verhaal is.



Nu ben ik een persoon die zich nogal druk maakt over wat andere van mij vinden. Ik ben daarom bang dat mocht ik voor deze werkgever gaan werken ik gek word van die man. Zeker omdat hij mij waarschijnlijk weinig ruimte zal geven omdat hij zo wantrouwend is.



Nu zit ik dus in een dubio. De banen liggen momenteel niet voor het oprapen en ik maak misschien al kans op een baan. Anderzijds lijkt het mij echt verschrikkelijk om voor deze man te werken, maar misschien trekt hij na een tijdje wel bij als ik er langer werk en ziet dat ik te vertrouwen ben.



Wat zouden jullie in deze situatie doen?
Gewoon de baan nemen als je hem krijgt. En als het niet bevalt gewoon weer solliciteren. Een sollicitatieverbod bestaat niet.
Ik heb een baan om deze redenen af gezegd. Heb er nog veel mot mee gehad bij het UWV, maar ik zag mezelf niet gelukkig worden in zo'n setting. De werkgever was zo'n zelfde type als jij beschrijft, in behandeling voor PTSS, wilde alles zelf in de hand houden en ik moest in feite doen wat hij zei. En ook het contract was welhaast een wurgcontract. Een concurrentiebeding voor 100 km (woon in Groningen) voor een jaar en een relatiebeding van 2 jaar, maar moest wel mijn eigen relaties inbrengen in het bedrijf. Geen km vergoeding, pensioenregeling en overwerk moest ik accepteren. En dit was dan voor een contract voor 6 maanden... Ik heb heel vriendelijk bedankt.
Jou verbieden om verder te solliciteren?

Wie denkt ie wel niet dat ie is?
Ik zou hem ook aannemen en me niets aantrekken van dat sollicitatieverbod. Wel even kijken of er niets over in je contract staat.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het ook niet doen.



Voor hetzelfde geld trapt zo'n lul van een baas je hele zelfvertrouwen naar de klote in een eerste baan.

En dan duurt het héél lang voor je weer wat durft.



Ervaring hier.
Trouwe onderdaan van Zijne Majesteiten Kater I en II
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het niet doen ik wil wel werken waar ik me prettig voel.
Wacht het contract eerst even af en lees het onwijs goed door! Doe een tegenbod op het contract en kijk hoe hij reageert. Als er 0 mogelijk is (zoals in mijn geval) trek je dan direct terug! En ga nie tin op: hoe kun je je nu terugtrekken, ik heb een middag bij de accountant gezeten met je tegenvoorstel, die doet het ook niet gratis natuurlijk. Zo deed hij tegen mij. Ik was daar allang niet meer gevoelig voor en zei dat dit bij het risico van zijn vak hoorde. Kostte me heel veel tijd en energie om hem kwijt te raken, want hij wilde mij heel graag, maar voor nog minder dan een dubbeltje en tja, ik acht mijzelf hoger dan dat. En dat had hij niet verwacht
Sollicitatieverbod is onzin natuurlijk. Maar er is wel zoiets als concurrentiebeding. Kijk goed na wat er in het contract staat.
Ik zou het niet doen, mede door wat Bellatrix aankaart.
quote:BellatrixVanDetta schreef op 17 augustus 2014 @ 15:48:

Ik zou het ook niet doen.



Voor hetzelfde geld trapt zo'n lul van een baas je hele zelfvertrouwen naar de klote in een eerste baan.

En dan duurt het héél lang voor je weer wat durft.



Ervaring hier.Ja, dat is ook weer waar.
Beter niet doen



Heb ook eens een baan aangenomen met redelijke alarmbellen in sollicitatieprocedure. Mijn gevoel was juist. Eigenaar was knettergek (vernam ik later) en na 3 weken stond ik weer buiten. Ik dacht: WTF gebeurde daar (voelde me echt rot) en daarnaast was ik opgelucht. Ben geen klein kind meer en geen slaaf.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het ook niet doen. Het klopt dat de banen niet voor het oprapen liggen, maar ik denk dat je beter geen baan kunt hebben dan zoiets. Als het inderdaad zo'n wurgcontract is als Doreia beschrijft dan word je er alleen maar door afgeremd. Dan zou ik liever een periode genoegen nemen met wat tijdelijke/mindere baantjes en straks een baan hebben waar je je volop kunt ontwikkelen.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het ook zeker niet doen. Ik heb groot zelfvertrouwen maar een slechte baas of een met wisselend humeur (ene dag ben je top en de volgende flop) heeft mij ook aardig op m'n zenuwen gewerkt. NOOIT meer dit.
Alle reacties Link kopieren
Het hangt er ook vanaf wat je baankansen zijn. Als je antropologie hebt gestudeerd met een heel specifiek specialisme en dit toevallig net past, dan zou ik de baan aannemen, mits je geen wurgcontract krijgt aangeboden.



Ben je docent op een basisschool, dan ligt het wat anders.
Mag dat tegenwoordig nog, concurrentiebeding?



Ik zou ook kijken in hoe verre je direct met hem te maken hebt. Mijn directeur is ook niet mijn grote vriend maar ik zie hem amper dus ik heb er geen last van.
Hm ja, bellatrix heeft wel een punt.
quote:BellatrixVanDetta schreef op 17 augustus 2014 @ 15:48:

Ik zou het ook niet doen.



Voor hetzelfde geld trapt zo'n lul van een baas je hele zelfvertrouwen naar de klote in een eerste baan.

En dan duurt het héél lang voor je weer wat durft.



Ervaring hier.



+1

Ik zou het dus absoluut niet doen, ondanks arbeidsmarkt. Ik heb nog een rechtzaak lopen tegen zo'n werkgever. Daar word je echt niet gelukkig van kan ik je vertellen.



Mocht je toch persé willen, laat dan niet toe dat er een relatie- of concurrentiebeding in je contract komt (of in heel beperkte vorm misschien). Dat had ik gelukkig(!!) niet, waardoor ik vrij was te solliciteren waar ik wilde. Staat het wel in je contract dan geldt: Je werkgever kan je hier gewoon aan houden en jíj zit met het probleem.
quote:yajes schreef op 17 augustus 2014 @ 16:12:

Mag dat tegenwoordig nog, concurrentiebeding?



Ik zou ook kijken in hoe verre je direct met hem te maken hebt. Mijn directeur is ook niet mijn grote vriend maar ik zie hem amper dus ik heb er geen last van.Het staat nog steeds in de wet.



En Hier vind je meer info over wat wel en niet mag bij het opnemen van een concurrentiebeding in een contract.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou hem vriendelijk bedanken, eigenwaarde vind ik belangrijk en ben je nodig in je verdere carrière zoals Bella al aangeeft. Volgens mij gaat hij daar niet echt fatsoenlijk mee om als ik dat zo lees.
Krijg je straks een jaarcontract zonder opzegtermijn: moet je nog een jaar blijven ook.

Ik zou door solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Bella!
"Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt"
Alle reacties Link kopieren
Als ervaringsdeskundige in het steevast negeren van alarmbellen kan ik alleen maar zeggen: NIET DOEN.

Je gevoel is héél duidelijk en dat is met een reden.
Alle reacties Link kopieren
Maud, hoe is je financiële situatie? Kan je nog een aantal maanden vooruit? Heb je een hoge huur?
Alle reacties Link kopieren
Niet aan beginnen.
"Hey baby girl, you're on speaker so behave" (© Derek Morgan)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven