Werk & Studie alle pijlers

Gezocht: ideeën voor eigen bedrijf

14-11-2012 10:32 116 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal, ik heb even een nieuwe account aangemaakt omdat ik de ander graag anoniem wil houden.



In het kort: ik ben op zoek naar werk wat ik thuis kan doen, en/of wat lekker flexibel is. Ideeën voor een eigen bedrijf voor iemand die geen diploma's e.d. heeft.



Situatie:

Ik ben 26, getrouwd en moeder van 2. Ik heb al jaren lang dat ik van de kleinste dingen doodmoe word, en ook ben ik bijna continue ziek: ik krijg de ene na de andere keelontsteking, oorontsteking, griep, verkoudheid etc. Ik ben inmiddels na een jaar van onderzoeken en experimenten in het ziekenhuis zover gekomen dat de artsen het eigenlijk opgeven. Lichamelijk zou ik kerngezond moeten zijn. Punt is alleen, dat ik dat niet ben.



Doordat ik zo vaak ziek ben, of te moe ben om te komen, doe ik inmiddels al 4 jaar over mijn studie, en ben ik nog niet verder dan het tweede jaar. Dit jaar zal ik ook weer over moeten doen, weet ik nu al, dus voor ik mijn diploma heb zullen we heel wat jaren verder zijn. Ik ben nu 2 dagen per week kwijt aan colleges, en ongeveer 1,5 dag aan thuisstudie. Alleen komt er van dat thuisstudie in de praktijk weinig terecht, omdat ik bijna al mijn vrije tijd kwijt ben aan uitzieken/slapen. Die 3,5 dag per week dat ik kwijt ben aan studeren, is namelijk eigenlijk gewoon teveel voor me. Ik ken mijn grenzen inmiddels, en weet bijv. dat als ik op maandag 5 uur lang colleges heb, dat ik de dag erna helemaal kapot ben en ik niet echt iets kan doen. Heel erg, maar mijn kinderen zijn dan eigenlijk al teveel voor me. Naast mijn studie werken gaat dus al helemaal niet. Maar al zou ik wel kunnen werken: wie neemt mij nou aan? Ik ben 26, heb geen enkel diploma, en vrij weinig werkervaring, omdat ik dus al zo lang ziek ben. Als ze dan moeten kiezen tussen mij of een goedkope 16 jarige, is de keuze niet zo moeilijk. Dit heb ik gemerkt toen ik afgelopen zomervakantie werk zocht: ik werd overal afgewezen. En al zou ik worden aangenomen: ik ben eigenlijk nog nooit door mijn proeftijd heen gekomen. Zeker 1 op de 4 keer ben ik te ziek om te komen, en ja, welke werkgever wil nou zo'n werknemer?



Het punt is niet dat ik niet kán werken, maar dat ik enkel kan werken op momenten dat het mij uitkomt: als ik me goed voel, en niet moe en ziek op bed lig. Het is echt geen aanstellerij, als ik iets inspannends heb gedaan, zoals een lange collegedag of een druk weekend met de kinderen, dan ben ik zo moe dat ik me gewoon ziek voel. Alsof ik een flinke griep heb. Als ik moet werken op vaste dagen en tijden ga ik al gauw over mijn grenzen heen, en ga ik me steeds vaker moe en ziek voelen. Als ik zelf mijn tijden kan bepalen, dan houd ik het veel langer vol. Als ik dan merk dat ik over mijn grenzen dreig te gaan kan ik pauze nemen, of besluiten de volgende dag weer verder te gaan. Zolang ik niet over mijn grenzen ga houd ik het veel langer vol. Nou had ik afgelopen maand vrij van school, en dit was echt een verademing voor me. Ik moest wel werk verzetten (werkstukken maken en leren voor toetsen) maar kon het allemaal doen op mijn manier en op tijden dat het mij uitkwam. Zo houd ik het veel langer vol, en krijg ik uiteindelijk veel meer werk verzet. Ik had die maand veel meer energie dan gebruikelijk, omdat ik eigenlijk bijna niet over mijn grenzen ging, en dat is voor iedereen een stuk fijner.



Het liefst zou ik gewoon stoppen met mijn studie, en de weinige energie die ik heb in mijn kinderen steken. Jammer genoeg gaat dit alleen niet, omdat mijn man in zijn eentje niet genoeg verdiend (we komen nu rond doordat mijn studiefinanciering incl. lening geld binnenbrengt). Omdat de artsen niet weten wat er met mij aan de hand is, kom ik ook niet in aanmerking voor een uitkering, dus ik moet op de een of andere manier toch geld binnen brengen.



Nou zat ik dus te denken, om een eigen bedrijfje te beginnen. Dan kan ik zelf mijn tijden indelen, werken wanneer het mij uitkomt, zodat ik niet meer over mijn grenzen ga en me uiteindelijk een stuk beter ga voelen. Ik zou dan evt. (als het bedrijf lukt) willen stoppen met mijn studie. Ik doe nu sowieso al 5 jaar over de eerste 2 jaar, dus dat schiet niet op. Ik bouw zo alleen maar een gigantische studieschuld op, terwijl ik later waarschijnlijk vrij weinig kan met dit diploma, aangezien in loondienst werken dus niet iets voor mij is, het gebied waarin ik wil werken eigenlijk van je verwacht dat je fulltime werkt, en een eigen praktijk in dit vakgebied zie ik ook niet zo zitten.



Maar goed: wat voor bedrijf? Ik heb geen bijzondere talenten, interesses e.d. waar ik iets mee kan/wil. Ik heb verder geen diploma's, behalve mijn vwo diploma. Nou zat ik zelf te denken aan bijv. een cursus boekhouden, om zo zelfstandig boekhouder te worden. Ik ben goed met cijfers, en een kennis van me doet dit werk ook en dat lijkt me wel wat. Ik vind het geen probleem om er een opleiding voor te volgen, zolang dit maar niet langer duurt dan een jaar. Ik zat evt. ook aan de opleiding tot rijinstructeur te denken, maar dan zal ik wel vaak leerlingen moeten verzetten en ik denk niet dat dat handig is. Weten jullie nog beroepen die je zelfstandig en flexibel kan uitvoeren?



O, enne, voor ik reacties krijg als "het zit tussen je oren, met een positieve instelling zal je genoeg energie krijgen om fulltime te werken" maar zo makkelijk is het dus niet. Ik sta heel positief in het leven, en heb het afgelopen jaar begeleiding gehad van een psycholoog, gespecialiseerd in de lichamelijke klachten die ik heb. Zij concludeerde dat ik weliswaar af en toe een beetje depri word van die continue vermoeidheidsklachten, en dat ik altijd maar ziek ben, maar zij denkt niet dat het 'tussen mijn oren zit'. Ze vermoed ME/CVS, maar vertelde me dat ik daarvoor het beste contact kan zoeken met zo'n gespecialiseerd centrum, wat nu dus ook mijn volgende stap is.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou jou niet inhuren voor welke klus dan ook als je de deadline niet zou kunnen halen.
Alle reacties Link kopieren
Als boekhouder kun je natuurlijk wel deels je eigen tijd indelen, maar vergis je niet. Je klanten rekenen wel op je.

Ik zou mijn zaken niet bij je onderbrengen eerlijk gezegd, er gaat nu al het een en ander fout en ik wil mijn boekhouder wel iedere dag goed kunnen bereiken voor vragen.



Ik denk dat je je gruwelijk vergist in de rust die je denkt te krijgen. Hoe zie je de vakanties voor je? Als je ziek bent moet de inkomstenbelasting wel worden uitgerekend. Denk maar niet dat al je klanten hun cijfers weken van te voren aanleveren. Ik lever ze soms pas twee dagen van te voren aan.
Alle reacties Link kopieren
Als je de thuisstudie al niet eens kan doen, zou je dat bij welk werk thuis dan wel kunnen opbrengen?





(Bij dat stukje ben ik gestopt met lezen.)
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Ik ben bang dat jouw basis echt te smal is voor het opstarten van een eigen bedrijf. Je moet ergens goed in zijn, passie hebben, en er enorm veel energie en tijd in willen steken om het van de grond te krijgen. Uit jouw post komt duidelijk naar voren dat je al die cruciale succes-bouwstenen mist.



Ik snap dat je in een heel lastige situatie zit, en een oplossing zoekt voor jouw situatie. Dat is een nobel streven, en dat zou ik zeker niet opgeven. Maar ik denk dat deze stap voor jou nu nog veel te vroeg is.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil je niet ontmoedigen, maar in loondienst zijn is echt vele malen minder zwaar dan een eigen zaak. Ik vind dus dat je dat érg romantiseert. Heb je daar wel eens aan gedacht? Hoe denk je dat klanten omgaan met "sorry, ik kan nu even niet werken"? Heb je wel eens nagedacht over de kosten van een pensioen? Ben je bekend met het doen van btw- en belastingaangifte? Hoe kom je aan inkomen als jij ziek bent? Wat voor gat denk jij in de markt te vinden waar je geen diploma's/uitzonderlijke kennis voor nodig hebt? Helaas zijn er namelijk tal van dat soort bedrijven en daar is niets mis mee, maar hoe denk je te kunnen concureren met bedrijven die niet een "handicap" hebben?
Een eigen bedrijf ik zo onwijs hard werken, als je het nu al niet redt denk ik niet dat dit een succes gaat worden, sorry. En daarnaast; als je geen idee hebt wat voor een soort bedrijf je zou willen runnen, dan wordt het niets. Een eigen bedrijf is iets waar je jouw ziel en zaligheid in zal moeten leggen en kwijt kunnen, wil het succesvol en winstgevend worden. Niet omdat het de enige optie is tot levensonderhoud voor jou en je kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Zolang ik zelf mijn tijden kan indelen, kan ik vrij veel werk verzetten. Deadlines voor school haal ik ook altijd. Ik kan alleen niet altijd náár school, of náár werk. Dat zijn vaste dagen en tijden, en als ik me daar niet goed voel, kan ik niet zomaar pauze houden. Op de manier ga ik over mijn grenzen heen, en krijg ik uiteindelijk maar weinig werk verzet.



Afgelopen zomer heb ik mijn zus geholpen met haar eigen bedrijf. Zij heeft een eenmanszaak waarvoor ze veel buiten de deur is en afgelopen zomer kon ze de drukte niet meer aan. Toen heb ik haar geholpen met alles wat je thuis kan doen: administratie, contact met klanten, reclame etc. Ik vond het verrassend leuk, en die paar weken heb ik toch zeker 25 uur per week gemaakt. Met een vaste baan zou ik dit nooit halen...
Alle reacties Link kopieren
Een eigen bedrijf beginnen is niet zo makkelijk als 1 2 3. Ten eerste moet je een vak kennen waar je goed mee kunt verdienen voor je er echt een salaris uit krijgt. ook heb je investering nodig om het op gang te zetten. *denk aan klanten trekken dus reclame. allerlei spullen om mee te werken. |

En ook voor je serieus een salaris hebt dus ook vaste klanten ben je dik 3 jaar verder.



ik raad het niet af maar ook niet aan, omdat het echt veeel van je tijd en energie vraagt.En je loopt altijd risco Ik ben er middenin geweest. Ook met 2 (kleine?) kinderen is het niet te doen.



Je kunt beter proberen je studie af te maken en van daaruit werk zoeken. Dat zou ik in jou situatie eerder kiezen, misschien omdat ik geen durfal ben.
Alle reacties Link kopieren
Tja. Ik vind je gedachtengang heel logisch. Mijn ervaring is dat als je een eigen bedrijf wilt starten, zeker in deze tijden, je 100% achter je idee moet staan. Daarmee wil ik zeggen dat je motivatie om een eigen bedrijf te starten al gedoemd is om te mislukken. Meestal begint het met een idee waar je energie van krijgt (buiten t feit om dat je dit nu niet hebt door verschillende redenen) en dat uitbreid naar een bedrijfje. Andersom lukt moeilijk omdat het zoveel energie kost.

Heb je al eens alternatieve artsen benaderd voor je probleem? Hormooncheck?
Alle reacties Link kopieren
Bij thuiswerk (als je al iets betrouwbaars kunt vinden) moet je ook prestatie leveren. Dan moet je pakketjes X samenstellen vóór donderdagmiddag 13.30 uur, en dan komen ze de hele bups halen. Bovendien staat je huis dan vol met meuk.

Je moet x-hoeveelheid klanten bellen voor een bedrijf, en die mensen mag je alleen benaderen tussen 11.00 en 15.00 uur.



Ik begrijp je uitzichtloosheid, je frustratie dat je iets blijkt te hebben wat ze niet kunnen vinden en de financiele problemen. Maar een 'bedrijfje' opzetten gaat hem ook niet worden, ook dat is keihard werken als je er geld mee wilt genereren.



Succes.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Heeft de KNO arts wel gekeken of je wel genoeg door je neus kunt ademen? Dat kan een hoop van jouw problemen veroorzaken.



Als je met je studie stopt moet je al de stufi weer terug betalen, misschien is doorbijten wel veel goedkoper.

Lijkt me praktisch onmogelijk om in jouw situatie en in deze tijd een eigen bedrijf op te bouwen waar je genoeg winst uit kan behalen.

Als je nou een hobby had waar je heel erg goed in bent zou het iets makkkelijker worden.
Alle reacties Link kopieren
Het zou helpen als je een opsomming maakt van wat je wel aankunt in plaats van wat je niet aankunt.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kun je nog beter een kleine parttime baan zoeken dan een eigen bedrijfje starten. Een eigen bedrijfje vraagt heel veel inzet (en de nodige administratieve skills) en hopelijk levert het dan uiteindelijk genoeg op om er wat aan over te houden. Als ik jouw verhaal zo lees, dan denk ik niet dat je de energie en het doorzettingsvermogen hebt om dat te gaan redden.
Alle reacties Link kopieren
quote:emmaaa86 schreef op 14 november 2012 @ 10:44:

Zolang ik zelf mijn tijden kan indelen, kan ik vrij veel werk verzetten. Deadlines voor school haal ik ook altijd. Ik kan alleen niet altijd náár school, of náár werk. Dat zijn vaste dagen en tijden, en als ik me daar niet goed voel, kan ik niet zomaar pauze houden. Op de manier ga ik over mijn grenzen heen, en krijg ik uiteindelijk maar weinig werk verzet.



Afgelopen zomer heb ik mijn zus geholpen met haar eigen bedrijf. Zij heeft een eenmanszaak waarvoor ze veel buiten de deur is en afgelopen zomer kon ze de drukte niet meer aan. Toen heb ik haar geholpen met alles wat je thuis kan doen: administratie, contact met klanten, reclame etc. Ik vond het verrassend leuk, en die paar weken heb ik toch zeker 25 uur per week gemaakt. Met een vaste baan zou ik dit nooit halen...Iemand helpen met zijn zaak is echt heeeeeeeel wat anders dan een eigen zaak hebben. Stress over je inkomen, stress over de belastingaangiftes, stress van klanten die niet betalen, stress van drukkende deadlines. Stress van het hebben van te weinig werk óf stress van het hebben van teveel werk. In het weekend of in de avond door moeten gaan omdat dingen niet af komen. Je hebt werkelijk geen idee en met bovenstaande post kom je echt verschrikkelijk naief over.
Alle reacties Link kopieren
Tja, mijn moeder werkt ook zelfstandig (als kostuummaakster voor diverse theaters) en werkt hooguit 10 uur per week. Er zullen dus toch wel dingen zijn waarbij je niet keihard hoeft te werken?



En dan nog: wat moet ik dan? in loondienst gaat hem niet worden. Zolang ik nog studeer krijg ik geld door de studielening en dit jaar nog een studiefinanciering, maar daarmee bouw ik een enorme studieschuld op die ik wellicht niet eens kan aflossen straks omdat ik met het diploma waarschijnlijk geen werk kan vinden. Hoe moet ik dan aan geld komen?
Alle reacties Link kopieren
Kan je zus je niet als zzper inhuren?
Alle reacties Link kopieren
quote:fairy1 schreef op 14 november 2012 @ 10:46:

Het zou helpen als je een opsomming maakt van wat je wel aankunt in plaats van wat je niet aankunt.



Precies, heel goed punt. Bij het hebben van een eigen zaak moet je namelijk alles kunnen.



Kun je je zus niet meer helpen met haar werk?



Ik mis Oriane.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat elke vrouw met 2 kinderen wel een baan zou willen waarbij ze zelf de tijden kan bepalen en vanuit huis zou kunnen werken.

Als het zo makkelijk was om dit te realiseren zouden wel meer vrouwen dit doen..



Zonder een duidelijk doel, een specifiek vak en de juiste motivatie lukt dit echt niet..
Alle reacties Link kopieren
Als je zelfstandige bent moeten je klanten op je kunnen bouwen en ook met haastklussen bij je terecht kunnen. Natuurlijk kun je als zelfstandige soms je eigen tijd indelen, maar heel vaak kan dat ook niet. Omdat er bijvoorbeeld een deadline is en je al je tijd nodig hebt om deze te halen. Bovendien moet je ook tijd steken in je administratie en (heel belangrijk en in eerste instantie waarschijnlijk erg energie- en tijdrovend) klantenwerving.



Ik wil je niet ontmoedigen, maar denk dat je een verre van ideale uitgangspositie hebt en het zelfstandig ondernemerschap nogal onderschat.



Je bent twee dagen per week kwijt aan colleges. Blijven er vijf dagen over om de 1,5 dag zelfstudie te verrichten. Dat lukt je niet. Hoe zie je dit qua werk dan voor je?



Ik wil trouwens best met je meedenken en sparren, maar ik denk dat je eerst een realistisch beeld van je eigen kunnen en het zelfstandig ondernemerschap moet krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Heb je je moeder wel eens gevraagd wat zij verdient met die 10 uur per week? Of ze is heel goed in haar werk, of het is een veredelde hobby.
Alle reacties Link kopieren
quote:pompedom schreef op 14 november 2012 @ 10:49:

Kan je zus je niet als zzper inhuren?Dat mag niet het gehele jaar, dat is namelijk een verkapt dienstverband. Dat is bij wet verboden. Daarnaast zal ze dan nog moeten sparen voor haar pensioen en bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid (die laatste is mega kostbaar, maar met het gestel van TO denk ik essentieel).
Alle reacties Link kopieren
quote:emmaaa86 schreef op 14 november 2012 @ 10:48:

Tja, mijn moeder werkt ook zelfstandig (als kostuummaakster voor diverse theaters) en werkt hooguit 10 uur per week. Er zullen dus toch wel dingen zijn waarbij je niet keihard hoeft te werken?





Maar wat kún je dan, qua werkzaamheden? Kun je net zo goed kostuummaken als je moeder? Kun je vertalen van wit-russisch naar Nederlands? Kun je klanten in 3 seconden overtuigen om jouw product te kopen?



En dan nog, ook bij bovenstaande voorbeelden heb je deadlines, stress en targets.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:Confiture schreef op 14 november 2012 @ 10:48:

[...]





Iemand helpen met zijn zaak is echt heeeeeeeel wat anders dan een eigen zaak hebben. Stress over je inkomen, stress over de belastingaangiftes, stress van klanten die niet betalen, stress van drukkende deadlines. Stress van het hebben van te weinig werk óf stress van het hebben van teveel werk. In het weekend of in de avond door moeten gaan omdat dingen niet af komen. Je hebt werkelijk geen idee en met bovenstaande post kom je echt verschrikkelijk naief over.



Dat snap ik, maar het punt is meer dat ik amper kan werken bij een vaste baan, en dat ik zó veel meer kan werken als ik zelfstandig zou werken. Het hoeft ook niet heel groot te zijn of wat dan ook.

Dat sn
Alle reacties Link kopieren
Oh sorry, ik heb er ook neit heel veel verstand van, was maar idee.

Misschien kan je je zus op een andere manier helpen, zodat het wel mag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven