Werk & Studie alle pijlers

Gezocht: ideeën voor eigen bedrijf

14-11-2012 10:32 116 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal, ik heb even een nieuwe account aangemaakt omdat ik de ander graag anoniem wil houden.



In het kort: ik ben op zoek naar werk wat ik thuis kan doen, en/of wat lekker flexibel is. Ideeën voor een eigen bedrijf voor iemand die geen diploma's e.d. heeft.



Situatie:

Ik ben 26, getrouwd en moeder van 2. Ik heb al jaren lang dat ik van de kleinste dingen doodmoe word, en ook ben ik bijna continue ziek: ik krijg de ene na de andere keelontsteking, oorontsteking, griep, verkoudheid etc. Ik ben inmiddels na een jaar van onderzoeken en experimenten in het ziekenhuis zover gekomen dat de artsen het eigenlijk opgeven. Lichamelijk zou ik kerngezond moeten zijn. Punt is alleen, dat ik dat niet ben.



Doordat ik zo vaak ziek ben, of te moe ben om te komen, doe ik inmiddels al 4 jaar over mijn studie, en ben ik nog niet verder dan het tweede jaar. Dit jaar zal ik ook weer over moeten doen, weet ik nu al, dus voor ik mijn diploma heb zullen we heel wat jaren verder zijn. Ik ben nu 2 dagen per week kwijt aan colleges, en ongeveer 1,5 dag aan thuisstudie. Alleen komt er van dat thuisstudie in de praktijk weinig terecht, omdat ik bijna al mijn vrije tijd kwijt ben aan uitzieken/slapen. Die 3,5 dag per week dat ik kwijt ben aan studeren, is namelijk eigenlijk gewoon teveel voor me. Ik ken mijn grenzen inmiddels, en weet bijv. dat als ik op maandag 5 uur lang colleges heb, dat ik de dag erna helemaal kapot ben en ik niet echt iets kan doen. Heel erg, maar mijn kinderen zijn dan eigenlijk al teveel voor me. Naast mijn studie werken gaat dus al helemaal niet. Maar al zou ik wel kunnen werken: wie neemt mij nou aan? Ik ben 26, heb geen enkel diploma, en vrij weinig werkervaring, omdat ik dus al zo lang ziek ben. Als ze dan moeten kiezen tussen mij of een goedkope 16 jarige, is de keuze niet zo moeilijk. Dit heb ik gemerkt toen ik afgelopen zomervakantie werk zocht: ik werd overal afgewezen. En al zou ik worden aangenomen: ik ben eigenlijk nog nooit door mijn proeftijd heen gekomen. Zeker 1 op de 4 keer ben ik te ziek om te komen, en ja, welke werkgever wil nou zo'n werknemer?



Het punt is niet dat ik niet kán werken, maar dat ik enkel kan werken op momenten dat het mij uitkomt: als ik me goed voel, en niet moe en ziek op bed lig. Het is echt geen aanstellerij, als ik iets inspannends heb gedaan, zoals een lange collegedag of een druk weekend met de kinderen, dan ben ik zo moe dat ik me gewoon ziek voel. Alsof ik een flinke griep heb. Als ik moet werken op vaste dagen en tijden ga ik al gauw over mijn grenzen heen, en ga ik me steeds vaker moe en ziek voelen. Als ik zelf mijn tijden kan bepalen, dan houd ik het veel langer vol. Als ik dan merk dat ik over mijn grenzen dreig te gaan kan ik pauze nemen, of besluiten de volgende dag weer verder te gaan. Zolang ik niet over mijn grenzen ga houd ik het veel langer vol. Nou had ik afgelopen maand vrij van school, en dit was echt een verademing voor me. Ik moest wel werk verzetten (werkstukken maken en leren voor toetsen) maar kon het allemaal doen op mijn manier en op tijden dat het mij uitkwam. Zo houd ik het veel langer vol, en krijg ik uiteindelijk veel meer werk verzet. Ik had die maand veel meer energie dan gebruikelijk, omdat ik eigenlijk bijna niet over mijn grenzen ging, en dat is voor iedereen een stuk fijner.



Het liefst zou ik gewoon stoppen met mijn studie, en de weinige energie die ik heb in mijn kinderen steken. Jammer genoeg gaat dit alleen niet, omdat mijn man in zijn eentje niet genoeg verdiend (we komen nu rond doordat mijn studiefinanciering incl. lening geld binnenbrengt). Omdat de artsen niet weten wat er met mij aan de hand is, kom ik ook niet in aanmerking voor een uitkering, dus ik moet op de een of andere manier toch geld binnen brengen.



Nou zat ik dus te denken, om een eigen bedrijfje te beginnen. Dan kan ik zelf mijn tijden indelen, werken wanneer het mij uitkomt, zodat ik niet meer over mijn grenzen ga en me uiteindelijk een stuk beter ga voelen. Ik zou dan evt. (als het bedrijf lukt) willen stoppen met mijn studie. Ik doe nu sowieso al 5 jaar over de eerste 2 jaar, dus dat schiet niet op. Ik bouw zo alleen maar een gigantische studieschuld op, terwijl ik later waarschijnlijk vrij weinig kan met dit diploma, aangezien in loondienst werken dus niet iets voor mij is, het gebied waarin ik wil werken eigenlijk van je verwacht dat je fulltime werkt, en een eigen praktijk in dit vakgebied zie ik ook niet zo zitten.



Maar goed: wat voor bedrijf? Ik heb geen bijzondere talenten, interesses e.d. waar ik iets mee kan/wil. Ik heb verder geen diploma's, behalve mijn vwo diploma. Nou zat ik zelf te denken aan bijv. een cursus boekhouden, om zo zelfstandig boekhouder te worden. Ik ben goed met cijfers, en een kennis van me doet dit werk ook en dat lijkt me wel wat. Ik vind het geen probleem om er een opleiding voor te volgen, zolang dit maar niet langer duurt dan een jaar. Ik zat evt. ook aan de opleiding tot rijinstructeur te denken, maar dan zal ik wel vaak leerlingen moeten verzetten en ik denk niet dat dat handig is. Weten jullie nog beroepen die je zelfstandig en flexibel kan uitvoeren?



O, enne, voor ik reacties krijg als "het zit tussen je oren, met een positieve instelling zal je genoeg energie krijgen om fulltime te werken" maar zo makkelijk is het dus niet. Ik sta heel positief in het leven, en heb het afgelopen jaar begeleiding gehad van een psycholoog, gespecialiseerd in de lichamelijke klachten die ik heb. Zij concludeerde dat ik weliswaar af en toe een beetje depri word van die continue vermoeidheidsklachten, en dat ik altijd maar ziek ben, maar zij denkt niet dat het 'tussen mijn oren zit'. Ze vermoed ME/CVS, maar vertelde me dat ik daarvoor het beste contact kan zoeken met zo'n gespecialiseerd centrum, wat nu dus ook mijn volgende stap is.
Alle reacties Link kopieren
Overigens ben ik een complete onbenul met administratie en belastingen, maar ik zou mijn administratie niet overdragen aan iemand met een 1 jarige opleiding waarvan ik niet zeker weet of ze afspraken kan nakomen. Daarvoor ben ik veel te bang voor de belastingdienst, daar wil ik namelijk per definitie geen gezeik mee.
Alle reacties Link kopieren
Kweek bonsaiboompjes.



Ga cavia's fokken.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet alle reacties gelezen ; maar er zijn genoeg mensen die ook gewoon thuis willen werken vanwege de kinderen en die zijn wel gewoon gezond.Dus jij kan daar niet mee concurreren
Alle reacties Link kopieren
quote:eldiabonita schreef op 14 november 2012 @ 21:55:

Ik heb niet alle reacties gelezen ; maar er zijn genoeg mensen die ook gewoon thuis willen werken vanwege de kinderen en die zijn wel gewoon gezond.Dus jij kan daar niet mee concurrerenAls die persoon slecht is in zijn/haar vak, en TO heel goed, dan lijkt me dat ze prima kan concurreren?
Alle reacties Link kopieren
En gastouder zijn, is dat niet iets voor je? Behoeft geen intensieve opleiding en je kunt het vanuit huis doen...
Alle reacties Link kopieren
Gastouder lijkt me niet echt een strak plan; mensen rekenen dan echt wel op je, en dat kan TO niet garanderen.
Alle reacties Link kopieren
Maar TO heeft toch zelf ook kinderen waar ze dagelijks voor klaar moet staan?
@miss lovely

Misschien gaan haar eigen kinderen wel naar opa en oma, de opvang, school of zijn ze erg rustig en lief. Voor meer kinderen zorgen, en zeker ook voor de kinderen van anderen zorgen, vraagt hoe dan ook altijd meer energie. Als je professionele opvang biedt, dan kun je die kinderen niet bij oma droppen of met een dvdtje voor de tv zetten als je even een time out wilt!
Alle reacties Link kopieren
quote:borderwalk schreef op 14 november 2012 @ 21:17:

Dus naast het salaris van je man hebt je je stufie én een lening nodig?

Zetten jullie de tering wel naar de nering?Juist! toch echt eerst naar je eigen inkomsten en uitgaven kijken. Dan weet je waar je aan toe bent. Nogmaals: als je iedere maand geld moet lenen voor je levensonderhoud, dan ben je niet goed bezig. Dat moet je uitzoeken, echt hoor! Beter nu zuinig leven dan later.
Alle reacties Link kopieren
Kinderopvang lijkt me geen strak plan inderdaad. Ik ben echt voor je aan het denken, maar ik kom op wat creatieve dingen op helemaal niets. Echter, als je net als ik zo creatief als een droge kurk bent schiet dat ook niet op. Probleem is dat wat je ook gaat doen, mensen dingen van je verwachten en dat zaken op bepaalde tijden klaar zijn.



Ik ben zelf ook zelfstandig ondernemer en ik heb in mijn leven nog nooit zo weinig vrije tijd gehad als nu. Er komt gewoon echt heel erg veel bij kijken. Een 'nee, nu even niet' naar je opdrachtgever wil namelijk heel simpel zeggen dat hij naar een ander gaat en bij die ander blijft. Daarbij als je begint ben je echt extreem veel tijd kwijt aan acquisitie. Want geloof me, mensen komen echt niet vanzelf naar je toe. Die acquisitie doe je ook niet thuis. Dus ga je naar die bedrijven toe. Wat dus weer tijd kost. Als je je dan niet lekker voelt en afzegt gaan we weer naar het 'nu even niet'. Je bent geen 'betrouwbare' partner zakelijk gezien.



Neem je boekhoudplan. Leuk bedacht, maar dat gaat dus niet werken, daar is iedereen het wel over eens. Buiten het feit dat je een hele studie niet in een cursus van een jaartje kunt doen, kom je zonder ervaring ook echt niet aan de bak in ZZP land. De zelfstandige boekhouders/accountants die er zijn hebben voor ze uberhaupt zelfstandig gingen jaren aan ervaring op gedaan. Daar kom je nooit tussen.



Een boekhouder heeft het daarnaast vanaf 1 januari tot en met 31 maart ook echt extreem maar dan ook extreem druk. Evenals tijdens de halfjaarsluiting. Die mensen draaien echt megadagen in die maanden. En dat gaat jou gewoon niet lukken. De overige maanden van het jaar hebben ze je eigenlijk gewoon echt niet nodig.



Ik denk dat je je gewoon meer moet focussen op niet meer ziek worden. Het kan prima dat je niks lichamelijks mankeert maar dat er toch iets in je levensstijl zit waardoor je zo snel niet lekker bent. Dat je misschien niet zo gezond leeft als je zelf denkt. Er zijn legio manieren om weerstand op te bouwen.



Want eerlijk gezegd zie ik je helemaal niet als zelfstandig ondernemer. Je hebt geen capaciteiten, geen bijzondere vaardigheden, nergens echt kennis van, geen briljant plan, geen gewild product wat je maakt of inkoopt, afnemers kunnen niet op je bouwen of noem maar op. Dus wat kun jij verkopen en sterker nog, waarom zouden mensen dat uberhaupt bij jou kopen. Want wat jij feitelijk vraagt is: " Ik wil strafrechtadvocaat worden, maar ik wil hooguit een schriftelijke cursus van een jaar doen, hoe doe ik dat?" En dat werkt natuurlijk niet. Je denkt echt veel te licht over het ondernemerschap.



Ook ben ik het eens met een voorganger. Hoe kan het zijn dat een studielening en studiefinanciering nodig zijn om een gezin financieel draaiend te houden. Dan is er ergens iets niet goed gegaan of zijn er verkeerde beslissingen genomen. Stop je met je studie dan krijgen jullie schulden (alhoewel een lening ook gewoon een schuld is). Is daar iets aan te doen? Wellicht gewoon kleiner gaan wonen of goedkoper zodat je helemaal niet hoeft te werken?
Alle reacties Link kopieren
En de belangrijkste tip. Een 'bedrijfje' starten mislukt altijd. Je begint een onderneming.Of een bedrijf. Wil je zelf een beetje serieus overkomen noem het dan echt nooit een bedrijfje. Bij een 'bedrijfje' verkopen ze wekelijks vier paar tweedehands babyslofjes, of door hobbyisten van papiermache gemaakte raamdecoraties
Een bedrijf beginnen zonder enig talent èn zonder enig idee lijkt mij bij voorbaat al kansloos.



Ik vind het idee van BGB eigenlijk wel een goeie: een strijkservice beginnen.
Alle reacties Link kopieren
TO Wil je nog reageren over de opmerkingen over je lening en de 'tering naar de nering' zetten?
Alle reacties Link kopieren
quote:camomille schreef op 15 november 2012 @ 09:25:



Want eerlijk gezegd zie ik je helemaal niet als zelfstandig ondernemer. Je hebt geen capaciteiten, geen bijzondere vaardigheden, nergens echt kennis van, geen briljant plan, geen gewild product wat je maakt of inkoopt, afnemers kunnen niet op je bouwen of noem maar op. Dus wat kun jij verkopen en sterker nog, waarom zouden mensen dat uberhaupt bij jou kopen. Want wat jij feitelijk vraagt is: " Ik wil strafrechtadvocaat worden, maar ik wil hooguit een schriftelijke cursus van een jaar doen, hoe doe ik dat?" En dat werkt natuurlijk niet. Je denkt echt veel te licht over het ondernemerschap.Dit stukje zegt het voor mij helemaal. Ook ik ga nog starten met een post hbo cursus om mijn eigen bedrijf op te starten. Maar als ik jou was zou ik eerst maar eens bepalen wat jou zo ziek maakt. En waar je een meerwaarde in kan leveren. Vooral dat is heel belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
welke studie doe je?
Alle reacties Link kopieren
@to

ik heb niet alle reacties gelezen, dus misschien is het al gezegd. Als er vermoed wordt dat je ME hebt, dan zou ik eens aandringen op vitamine B12 en vitamine D test. Deze vitaminetekorten worden in verband gebracht met ME.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het zó ontzettend met camomille eens, had het niet duidelijker kunnen verwoorden.



TO: ik zou eerlijk gezegd niet veel verder deken dan strijkservice oid. En dan nog.. als je dat wit wilt doen: boekhouding/administratie/ en .. ook die klanten willen op de afgesproken dag hun shirt terug.



Voor een eigen bedrijf moet je veel ambitieuzer zijn.



Ik zou eerst eens je energie op pijl zien te brengen: idd natuurarts misschien.
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren
Eerlijk?

" Ik wil zelfstandig ondernemer worden want dan kan ik lekker mijn eigen tijd indelen"



Klopt niet! Je afnemers bepalen namelijk hoe jij je tijd indeelt. Doe je dat niet ben je ze kwijt en ben je dus ook geen ondernemer meer.



En is daarnaast ook nog eens het allerallerslechtste argument om ondernemer te worden. Die ene zin zegt alles al. Je hebt totaal geen notie van de inhoud van 'ondernemer' zijn.
Alle reacties Link kopieren
Iemand die een 'bedrijfje' wil starten neem ik sowieso niet serieus. TO, een eigen bedrijf is hard werken. Je weet nog niet eens waar je een bedrijf in wilt beginnen, ik heb je nergens gehoord over een ondernemingsplan en hoe denk je het opzetten van je bedrijf te kunnen financieren?
Alle reacties Link kopieren
Die rijschool is ook een slecht idee TO. Ten eerste omdat je idd je leerlingen telkens moet afbellen (heel slechte zaak want dat zijn je klanten) en ten tweede omdat je een rijlesauto moet aanschaffen en die zijn niet goedkoop. Aangezien je maar een paar uurtjes per week zou lesgeven krijg je daar geen lening voor omdat je de investering daarvoor gewoon niet kunt terugbetalen alvorens de auto aan vervanging toe is. Voor iemand die zegt dat getalletjes je wel liggen heb je bar slecht financieel inzicht.
Alle reacties Link kopieren
Maak je studie af en zoek daarna een baan. Het lijkt me dat het het al druk genoeg hebt met je studie en je kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Een eigen bedrijf is de eerste jaren heeel hard werken. Je zult alles moeten aannemen om een netwerk op te bouwen en om een betrouwbare partij te blijven zijn. Ik kan na 4 jaar eindelijk wel eens nee gaan zeggen als het niet uitkomt. Maar dan nog moet ik soms ja zeggen. Of ik nou ziek ben of niet. Ik meldde me makkelijker ziek toen ik in dienst was dan nu.



Daarnaast raad ik iedereen aan alleen een bedrijf te beginnen als je stressbestendig bent EN een passie hebt. Want je moet het wel leuk vinden om het vol te houden. Als je niet eens weet wat je leuk vindt.. dan hoef je het sowieso niet te proberen lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Hmm. Zoals zo vaak wordt er enorm overdreven over wat het inhoudt om te ondernemen.



Het is goed om realistisch te zijn, maar de meeste zzp'ers zijn dat noodgedwongen omdat een hoop werkgevers geen zin hebben in te veel mensen in loondienst.

Dat 'opdrachtgeversschap' komt dan goed van pas.



Het gros van de zzp'ers heeft het betrekkelijk eenvoudig en zet met wordpress een simpele website op, fietst naar de kvk, krijgt daar een btw-nummer en een kvk-nummer. Var-verklaring aanvragen is ook een fluitje van een cent, en gaan met die banaan.

Een hoop zzp'ers doet ook niet elke avond aan acquisitie en administratie.

Dat is schromelijk overdreven. (Sterker nog: persoonlijk vind ik veel zzp'ers helemaal geen ondernemers. Ze ondernemen in die zin helemaal niet dat ze gaten in markten opvullen of dat ze op een gelijkwaardig niveau opereren met hun opdrachtgever.)

En een ondernemingsplan? Dat heeft echt niet elke ondernemer/zzp'er.

Dat heb je vooral nodig als je geld gaat lenen bij de bank of partners zoekt danwel een nieuw product in de markt zet.



Het is natuurlijk wel belangrijk om realistisch te zijn. Een idee wat je wil gaan doen is daarbij cruciaal.

Als je dat duidelijk op je vizier hebt is het relatief makkelijk van start te gaan.



Het is echt geen hogere wiskunde. Idem dito geldt dat voor de 'enorme verantwoordelijkheden'.
Alle reacties Link kopieren
Fijn dat jij beter weet hoe ik het hebben van een eigen zaak beleef strike.
Alle reacties Link kopieren
quote:Confiture schreef op 16 november 2012 @ 15:56:

Fijn dat jij beter weet hoe ik het hebben van een eigen zaak beleef strike.



Fijn dat jij zo goed weet hoe ik denk dat jij je eigen zaak beleeft. Daar heb ik namelijk geen idee van.



Ik weet wel dat het allemaal zwaar overdreven wordt.



Als het idee er is, is het vooral een kwestie van doen. Klinkt simpel? Zeker, want dat is het uiteindelijk ook.



Of het voor TO een goed idee is kan ik niet beoordelen. En het ontbreken van een goed idee lijkt mij het grootste probleem. Maar vanderest moet er ook niet meer van worden gemaakt dan het is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven