Werk & Studie alle pijlers

HBO- V doen of niet?

20-02-2017 20:31 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Graag zou ik volgend jaar starten met de HBO- V. Op dit moment volg ik de opleiding tot verzorgende IG op het mbo maar ben hier bijna klaar mee, heb deze opleiding dan in iets korter dan 2 jaar gedaan. Graag zou ik hbo willen doen omdat ik merk dat ik veel meer kan dan dat ik nu doe en leer, dit is te makkelijker eigenlijk.



Op school wordt me door de docenten hbo v aangeraden, hun zeggen dat ze denken dat dat niveau beter bij me zal passen. Ik ben wat informatie op gaan doen en dit lijkt me erg leuk en interessant, graag zou ik namelijk in het ziekenhuis willen gaan werken of op de ambulance, dit kan ook met mbo v maar ik wil graag eruit halen wat mogelijk is bij mezelf qua leren.



Heeft iemand ervaringen en of tips met de hbo v opleiding? Ik twijfel toch of ik het niveau aan zal kunnen of niet.



Alvast bedankt!!
If you never try you will never know
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk om te lezen dat de IG goed bevalt en dat je ambitie hebt door te leren/groeien naar HBO-V. Wat is voor jou de belangrijkste reden om deze opleiding te gaan doen? Ik lees dat je je wil gaan specialiseren (ambulance) en dan is het natuurlijk goed als je ervaring op gaat doen in het ziekenhuis. Wat ik je kan aanraden is niet direct alle andere vlakken (verzorging, verpleging, ggz en thuiszorg) direct weg te strepen maar ook hier te bekijken wat je mogelijkheden als HBO-V in de toekomst zullen zijn. Denk hierbij aan regieverpleegkundige (thuiszorg) bijvoorbeeld die een steeds grotere en meer gewaardeerde rol gaat innemen.



Succes met het maken van je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Doen! Voor bijna alle vervolgopleidingen wordt hbo-v gevraagd
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ervoor gaan,de eisen worden steeds hoger en als het lukt en je bent in de gelegenheid moet je het zeker doen
Vertrouw op je docent die zegt dat je het kan, doen!
Hoe wilde je van niveau 3 naar 5 gaan dan?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet wat HBO V is, maar na MBO kan je toch alle richtingen op HBO doen. Dus je kunt ook gewoon verpleegkundige aan HBO starten. Als je dan wel mbo4 hebt en niet 3 ofzo.
quote:SnoopyLove schreef op 20 februari 2017 @ 20:50:

Ik weet niet wat HBO V is, maar na MBO kan je toch alle richtingen op HBO doen. Dus je kunt ook gewoon verpleegkundige aan HBO starten. Als je dan wel mbo4 hebt en niet 3 ofzo.



Verzorgende IG = Mbo 3.

Hbo V = Hbo Verpleegkunde.
Als je t ziet zitten en je docenten raden het aan; waarom niet!? En volgens mij leggen ze voor ambulance vpk de rode loper uit!

Ik weet niet of t kan als je van VIG niv 3 verder gaat met Hbo-v, maar ik weet dat als je mbo v gedaan hebt, dat je dan de hbo-duaal in 2,5 jaar kunt doen. Afhankelijk van wat de opleidingen in jouw omgeving aanbieden natuurlijk.

Succes met je beslissing!
Alle reacties Link kopieren
Je docenten hebben er kijk op neem ik aan

Maar je moet toch een mbo4 diploma hebben om toegelaten te worden tot het hbo?
Alle reacties Link kopieren
Aan het einde van mijn vig opleiding werd mij ook gezegd om hbo v te doen. Ik zou dan wel eerste verpleegkundige niveau 4 moeten doen om aan hbo v te kunnen beginnen.

Of je kan een 21+ test doen als je ouder van 21 bent. Als je jong bent zou ik zeker hbo v doen , dat zal veel gevraagd worden de komende jaren. Zelf ben ik alweer 35 en bijna 3 jaar gediplomeerd dus ik ben er klaar mee, haha
Alle reacties Link kopieren
quote:SpringDing schreef op 20 februari 2017 @ 20:52:

[...]





Verzorgende IG = Mbo 3.

Hbo V = Hbo Verpleegkunde.Dus je mag zomaar van niveau 3 naar HBO overstappen?! Dat hoor ik voor het eerst.
quote:SnoopyLove schreef op 20 februari 2017 @ 21:06:

[...]





Dus je mag zomaar van niveau 3 naar HBO overstappen?! Dat hoor ik voor het eerst.



Dat zeg ik toch niet?

Bij mijn weten kan het ook niet, of het moet met zo'n 21+ toets ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat je eerst niveau 4 moet halen, maar op dat kleine detail na zeg zeker doen!

Er is veel werk te vinden met hbo-v
If you can dream it, you can do it.
Alle reacties Link kopieren
Je kan in principe niet van niveau 3 direct doorstromen naar het hbo (tenzij je een havo diploma hebt). Als je 21+ bent dan zou ik als ik jou was de 21+ test doen (hierin wordt je niveau getest). Als je eerst mbo v doet en daarna de hbov dan ben je in totaal +-5 jaar (verschilt per mbo/hvobo school) bezig, als je 21+ test doet en daarna hbo v dan ben je 4 jaar bezig. Ik ben zelf net klaar met de hbo v en als ik jou was zou ik de opleiding echt gaan doen! T was erg leuk=)
Altijd doen. Straks wordt er alleen nog maar HBO gevraagd.
Alle reacties Link kopieren
quote:SpringDing schreef op 20 februari 2017 @ 21:09:

[...]





Dat zeg ik toch niet?

Bij mijn weten kan het ook niet, of het moet met zo'n 21+ toets ofzo.Ach sorry, ik denk dat ik het verkeerd las. Ja, maar die 21+ is niet zo makkelijk hoor. Ik zou die risico niet nemen en gewoon stap voor stap richting de verpleegkundige gaan, als je van mbo3 komt.
Alle reacties Link kopieren
En bovendien is elke examen van 21+ 50 euro!



Ik had ook zo'n toets gedaan omdat ik verpleegkundige wilde studeren.

Ik had in totaal drie examens en het was dus 50 euro per examen. Als je één examen niet haalt, dan heb je pech, dan mag je niet aan de opleiding beginnen.
Zeker voor de hbov gaan, ziekenhuizen nemen steeds minder mbov-ers aan. Als dat toch de richting is die je op wil zou ik het echt doen.
De stap van IG naar HBO-V is in mijn omgeving gebleken een te grote stap.

Ik zie IG dan ook als "iets" meer dan Helpende.



Meeste dwalen na een half jaar/jaar terug naar de MBO 4 om vervolgens daar ook te moeten aanpoten.



IG en VPK 4 is al niet "hetzelfde".....



Ik mag niet klagen, ik ben door mijn verpleegkundige opleiding gedanst zonder problemen.



Om vervolgens nu in een andere branche te willen werken, door dat het tegenwoordig geen leuke werkplek meer is in de zorg... maar iedereen zo zijn ding!



Doe waar jij je goed bij voelt.
quote:SpringDing schreef op 20 februari 2017 @ 21:09:

[...]





Dat zeg ik toch niet?

Bij mijn weten kan het ook niet, of het moet met zo'n 21+ toets ofzo.Precies, je moet een soort van IQ test afleggen voor je er in aanmerking voor komt. Vaak zelfs aanvullend een andere toets om te kijken wat je al kan, kwaliteiten inzicht etc.
Alle reacties Link kopieren
Dat zal, zoals hierboven vaker genoemd is, een flink verschil zijn, van niveau 3 naar niveau 5. Als je de mogelijkheid en ambitie hebt zeg ik vooral doen. Er is steeds meer vraag naar hbo verpleegkundige, en de vraag word alsmaar groter. Je zit dus in een goede arbeidspositie wanneer je de hbo-v hebt afgerond en hebt hierdoor meer keuze in de werkplek waar je terecht wilt komen. Ben zelf net afgestudeerd en heb direct een baan, en had zo nog 4 andere banen aan kunnen nemen in de richting die ik op wil.

Vergis je alleen niet, het verschil tussen verzorgende en hbo v is echt groot, dus ik zou als ik jou was me hier goed op voorbereiden en bekijken of je dat wilt/aankunt. Heb je een havo diploma, daar je aangeeft van 3 naar 5 te willen? De hbo-v is zeker geen studie die je 'even' erbij doet, maar gewoon 4 jaar (hard) werken.

Mocht je vragen hebben stel ze gerust!
Alle reacties Link kopieren
Aansluitend op de commentaren hierboven, is het misschien een idee met de inservice-opleiding tot mbo-verpleegkundige te beginnen? Werken/leren dus, je krijgt direct ervaring in het ziekenhuis (en salaris!), en als je dat diploma hebt kun je in 2 jaar de hbo-v doen. Duurt wat langer, is wel een stuk goedkoper en minder riskant.



Zelf heb ik na de middelbare school wel de hbo-v gedaan, maar ik zou dit niemand aanraden. Je bent vier jaar met theorie bezig, en ziet pas na je diplomering (vooruit, met een voorproefje tijdens stages) de praktijk waar je al die theorie op kunt toepassen. Als ik de inservice-hbo-v-leerlingen zie die ik begeleid heb, hebben zij een veel beter beeld van de combinatie van theorie en praktijk. Dat is voor jou met je VIG-achtergrond iets anders, maar ziekenhuis en verpleeghuis zijn toch ook wel weer heel verschillende verhalen.



Herinner me nu ook ineens dat ik tijdens mijn opleiding ook een VIG'ger in de klas had. Zij heeft het de eerste twee jaar erg moeilijk gehad met het niveau, is echter na vier jaar met vlag en wimpel geslaagd.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal, bedankt voor jullie reacties!



Om even samengevat wat antwoorden te geven op jullie vragen:

Ik ga inderdaad de 21+ toets doen, deze zal pittig zijn ja maar weet welke hoofd stukken ik moet leren voor die toets en dat gaat me wel lukken denk ik. Dat ik een kwestie van leren.



Zelf heb ik havo gedaan maar omdat ik nogal puberde ben ik het 3e jaar vmbo gaan doen waar ik nu nogal spijt van heb maar gelukkig kan ik het ook via deze weg.



Kosten van deze test zijn 120 euro en dan mag je 2 keer op in totaal.



Graag wil ik hbo v meteen doen omdat ik anders eerst de mbo 4 moet doen, deze mag niet meer verkort in 2 jaar, dat is 3 jaar geworden en dan nog de hbo v. Dat zou dus totaal 7 jaar zijn met de hbo v erbij. Vandaar dat ik dit meteen zou willen doen.
If you never try you will never know
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het gewoon proberen als ik jou was. Als de HBO-V toch niet blijkt te lukken, kan je makkelijk overstappen naar de MBO-V, waar je met je VIG behoorlijk wat vrijstellingen krijgt. Daarna kan je altijd nog HBO-V doen, die je waarschijnlijk dan ook versneld kan doen. Je hebt dus niet zo heel veel te verliezen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven