Werk & Studie alle pijlers

Het promovendi topic 2.0

28-03-2014 12:51 910 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal!



N.a.v. een topic over scripties en proefschriften leek het ons leuk om (weer) een topic over promoveren te starten.



Uiteraard zijn andere academici (in spe) ook welkom om leed en ervaringen te delen en tips op te doen!



Dus vertel wat over jezelf (als je wilt) en voel je verder vrij om van je af te schrijven.
Ik meld mij! Momenteel zit ik in de spannende fase tussen het inleveren van al mijn documenten en het oordeel van het onderzoeksinstituut . Ik ben gevraagd door een prof om bij hem te promoveren, dus dat is sowieso gunstig, maar het OI moet nog akkoord gaan met mijn aanstelling. Op zich moet dat geen probleem zijn (MSc tot nu toe een krappe 8, technische opleiding, vrouw, veel ervaring in werk/onderzoeksassistentschappen/besturen) maar toch vind ik het retespannend. Het voordeel aan mijn vakgebied is wel dat ik zeker weet dat ik binnen een maand een baan kan hebben als ik de functie niet krijg; er is bizar veel vraag naar technische masters, gelukkig.
Alle reacties Link kopieren
quote:spelendevrouw1983 schreef op 28 maart 2014 @ 17:24:

En inderdaad, vooral ook het netwerk van je promotoren benutten! Zo ben ik voor mijn promotietraject ook al aan verschillende baantjes gekomen. Ik moet bekennen dat ik daar niet zelf nauwelijks iets aan heb hoeven doen. Later natuurlijk wel aan het onderzoeksvoorstel, maar ook daarover zei een collega 'je denkt toch niet dat je je baan hebt gekregen vanwege je voorstel?' (in dit geval te interpreteren als 'er waren wel meer uitstekende voorstellen, maar jij had een netwerk waarin mensen voor je lobbyden').Nou ja, die mensen lobbyden niet voor niks voor je (ik vind het een beetje een gekke opmerking).
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
Ik ben trouwens al weer lang geleden gepromoveerd, maar vind het wel leuk dat er hier een topic is.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
quote:boebezoebe schreef op 28 maart 2014 @ 20:48:

[...]





Nou ja, die mensen lobbyden niet voor niks voor je (ik vind het een beetje een gekke opmerking).Precies. Je promotoren zijn nou ook weer geen liefdadigheidsinstelling.
Alle reacties Link kopieren
Spannend Pampas! Wanneer krijg je de uitslag?
Alle reacties Link kopieren
quote:amby schreef op 28 maart 2014 @ 21:13:

[...]





Precies. Je promotoren zijn nou ook weer geen liefdadigheidsinstelling.



Inderdaad. Als ze je slacht hadden gevonden of geen goede kandidaat was er niet voor je gelobbied.



Ik herken dat soort redenaties wel hoor, zo dacht ik in het begin ook dat ik zo aan mijn promotieplek was gekomen. Maar stiekum was ik gewoon heel goed, haha.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
Leuk! Ik lees ook mee!
If at first you don’t succeed, call it version 1.0
Alle reacties Link kopieren
@anna1983: Ik zou het ook niet fijn vinden om maar volledig aan dezelfde uni te blijven hangen, bij ons wordt je ook meestal na je PhD van de uni afgetrapt door je promotor.



Echt bizar trouwens dat je promotor gewoon verdwijnt... Bij ons vertrok er laatst ook eentje naar China (out of all places), die zei ook tegen z'n AiO's 'succes ermee, als je me nodig hebt kom je maar naar China'.



Veel succes met de laatste loodjes, het wordt ongetwijfeld een stuk zwaarder zodra je onderwijs weer is begonnen. Mocht je willen spuien, ga gerust je gang.
Alle reacties Link kopieren
Spelendevrouw: ik ben nieuwsgierig: als je onderzoek doet in de geschiedenis, wat voor soort onderzoek is dat dan? Als je zegt dat de resultaten anders zijn dan verwacht, had je gewoon een hypothese etc. Ik ben zelf gepromoveerd in de geneeskunde/biologie, en ik vind het heel moeilijk om mee een onderzoeks onderwerp voor te stellen op zo'n vakgebied.



Hier dus al klaar (bijna 6 jaar), maar heb inmiddels zelf meerdere promovendi, dus ik lees graag mee om te blijven ervaren hoe het voelde. (En misschien kom ik er hier wel een tegen ).



Ik heb wel het idee dat in mijn vak een promotie je niet zo 'raar' maakt als bij sommigen van jullie. De meeste van mijn studiegenoten zijn na hun studie gaan promoveren, en een deel werkt nu nog in de academie, maar het grootste deel er buiten. Maar voor een baan bij bv een farmaceut of als consultant is het heel normaal en vaak zelfs vereist dat je eerst gepromoveerd bent. Het 'nadeel' ken ik dus niet zo goed, wel interessant om te lezen.
Alle reacties Link kopieren
Ha leuk Amby dat je het nieuwe topic hebt geopend!



Nog even ter introductie, ik ben dus onlangs afgestudeerd in de sociale wetenschappen, werk 24 uur p.w. in een ander werkveld (wat ik naast proefschrift blijf doen), bewerk op dit moment mijn scriptie tot een boek en ben dus bezig met orientatie/ voorbereiding op dissertatie. Ik had aanvankelijk het idee om verder te gaan met het onderwerp van mijn scriptie, maar het wordt een aanverwant onderwerp. Sinds kort heb ik contact met een prof. die mij ook wil begeleiden en aangezien een deel van het veldwerk in het buitenland zal plaatsvinden, ben ik nu bezig met het aanvragen van beurzen voor het vooronderzoek aldaar.



Hoewel alles dus al best wel in de pijplijn zit en ik veel zin heb om te beginnen, ben ik nog steeds wel wat huiverig (ben daarom ook blij met dat vooronderzoek). Ik denk omdat me dus nog niet helemaal duidelijk is wat er precies verwacht wordt, maar vooral ook omdat ik nou niet bepaald positieve ervaringen met mijn scriptiebegeleiders heb gehad en dat dus tijdens mijn promotieonderzoek echt liever niet nog eens wil meemaken.



Ben daarom ook wel benieuwd naar wat jullie positieve en negatieve ervaringen met promotoren/begeleiders zijn.
Oef als het afhangt van de (Co.)promotoren om een baan hierna te vinden dan ben ik de Sjaak :( zij kunnen echt niets betekenen ben ik bang. Ze komen uit een ander vakgebied wat ik niet beheers dus dat schiet niet op. Prof had wel het briljante idee een prof uit te nodigen waar ik qua netwerk wél iets aan kan hebben. Spannend dus!

Pfffff mijn promotietraject was echt ZWAAR dus trots zijn is na over 8 weken, dan valt er zo wen enorme last van m'n schouders. Terwijl ik nota bene ben gaan promoveren om prof te worden een carrière in de wetenschap/onderwijs.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en ik ben trouwens postdoc en woon in het buitenland. Met een scheef oog lees ik dus ook mee voor als ik eventueel weer naar Nederland zou komen.
If at first you don’t succeed, call it version 1.0
Alle reacties Link kopieren
Voor wie het vroeg: de meeste van onze AIOs komen binnen via een stage of een open sollicitatie. Vacatures uitzetten doen we bijna niet meer. Dus als je weet in welke richting je onderzoek zou willen doen, zou ik contact opnemen met de betreffende groepsleider/hoogleraar en vragen of je eens kan komen praten. Mensen die uit zichzelf aan zijn komen wandelen hebben voor ons een enorme voorsprong.

Overigens is het in de medische wereld wel gebruikelijk dat een promotie betaald wordt hoor. Meestal via tweede en derde geldstroom (NWO en andere fondsen), maar dat geld wordt bijna altijd geworven door de leidinggevende. Als wij iemand aannemen, is er dus al geld voor het traject.
Alle reacties Link kopieren
Ik kom ook even kijken. Ook al ben ik inmiddels officieel geen promovendus meer . Ik begin binnenkort aan mijn 2e postdoc. Wel steeds korte externe projecten. Ik wil deze zomer ook voor het eerst alleen fondsen aan gaan vragen, zodat ik meer tijd krijg voor mijn eigen onderzoek.



Hierna kan ik mogelijk terug naar het instituut waar ik gepromoveerd ben. Ze willen me graag hebben, maar geld is natuurlijk weer eens een probleem. Ik hoop dat het doorgaat, het is een leuk instituut met een fijne sfeer en hele goede mensen om mee samen te werken. Dat heb ik bij mijn laatste postdoc echt gemist. Daar hadden ze mij aangenomen voor een project, als specialist op een bepaald gebied dat dat instituut verder helemaal niet heeft. Ik had er vooraf niet zo bij stilgestaan, maar dat betekent dat je niemand hebt om inhoudelijk van te leren/ mee in discussie te gaan. Ik heb natuurlijk wel veel geleerd over projectmanagement e.d., maar ik heb de theoretische en methodologische uitwisseling erg gemist. Zelfs een paar keer mijn promotor opgebeld als ik ergens mee zat.



Hoppala en linjmh, (alvast) gefeliciteerd!
Alle reacties Link kopieren
Bij letteren zijn je promotoren nog wel een beetje bezig met liefdewerk oud papier, ze kunnen bijvoorbeeld ook niet zo makkelijk medeauteur zijn van een artikel. Het hebben van promovendi draagt wel bij aan je status natuurlijk. En ach, ook wel fijn als mensen hun best voor je doen zonder dat er voor hun direct voordeel aan zit maar omdat ze je een aanwinst voor het vak vinden.



Ik ga maar eens sparen voor vakanties na congressen



@nausicaa het was inderdaad een hypothese. Het onderzoek naar stad A week al zo af van het verwachte resultaat, dat de hele hypothese uit het raam kon. Dus verder met verwant onderzoek/aangepaste hypothese en daarom ook een andere selectie aan casestudies. Gelukkig niet al te veel werk verloren gegaan door de casestudie-switch. Mijn archiefonderzoek duurt gewoon lang, omdat ik eerst het (middeleeuwse) schrift moet transcriberen en dan evt ook nog vertalen.
Wat heb je nu geleerd?
Alle reacties Link kopieren
Katinka, mijn ervaring met mijn promotor is goed. Het blijkt voor ons wel belangrijk meteen na onze bijpraatafspraken de agenda's te trekken voor een nieuwe afspraak, anders zijn er opeens een paar maanden voorbij (oeps). Je bent maar een van de 100 'taken', dus je moet je plek een beetje claimen. Al heb ik ook collegapromovendi die verplicht elke week langs moeten, dus het verschilt heel erg.
Wat heb je nu geleerd?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan hier trouwens regelmatig smakelijk om lachen als PhD kandidaat:



http://phdcomics.com/comics.php
Alle reacties Link kopieren
quote:spelendevrouw1983 schreef op 28 maart 2014 @ 22:46:

Katinka, mijn ervaring met mijn promotor is goed. Het blijkt voor ons wel belangrijk meteen na onze bijpraatafspraken de agenda's te trekken voor een nieuwe afspraak, anders zijn er opeens een paar maanden voorbij (oeps). Je bent maar een van de 100 'taken', dus je moet je plek een beetje claimen. Al heb ik ook collegapromovendi die verplicht elke week langs moeten, dus het verschilt heel erg.



Verplicht wekelijks afspreken lijkt me best veel, anderzijds zou ik liever dat hebben dan wanneer het telkens heel wat voeten in de aarde heeft om uberhaupt af te kunnen spreken (zoals oa ook met scriptiebegeleiders het geval was). Ik zal die frequentie in ieder geval wel van tevoren even bespreken met promotor.



@ Hoppala en linjmh, inderdaad (alvast) gefeliciteerd!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb prima ervaringen met wekelijks afspreken, op een vaste tijd. Dat is bij het instituut waar ik gepromoveerd ben eigenlijk de norm. Daarom heeft ook iedereen een dagelijks begeleider, zodat het niet allemaal bij die paar hoogleraren ligt.



Wat er zo prettig aan was is dat er niet altijd iets op de agenda hoeft te staan. Gewoon wat brainstormen over een nieuwe analyse, theoretische discussies, methodologische vragen, het kan allemaal. Regelmatig zijn het juist die keren dat ik dacht dat ik niets te bespreken had die het meeste inspirarie opleverden.



Mocht ik ooit promovendi mogen gaan begeleiden (lijkt me leuk!) ga ik het ook zo doen. Ik heb sowieso enorm geluk gehad met zowel mijn promotoren als mijn dagelijks begeleider.



Ik ken trouwens ook dagelijks begeleiders die ook nog eens wekelijks alle geproduceerde tekst willen bespreken, hoe ruw de versie ook is. Daar zou ik het wel benauwd van krijgen, ik leg een hoofdstuk of artikel liever pas voor als ik zelf vind dat het daar klaar voor is.



Congressen: bij die grote, massale dingen probeer ik altijd samen met collega's te gaan, of vooraf wat bekenden van andere universiteiten te zoeken die ook gaan zodat je in hetzelfde hotel kunt/een keer samen kunt gaan eten, etc.. Anders vind ik het gewoon niet leuk. Kleinere congressen zijn vaak gemakkelijker om contacten te leggen, dan "durf" ik ook wel alleen. Het leukst vind ik het jaarlijkse congres van mijn vakgebied, na een paar keer ken je echt mensen die je dan iedere keer weer tegenkomt.



Ik ga trouwens wel altijd meteen weer naar huis. Mijn gezin vindt het niet leuk als ik te lang wegblijf.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik een leuk en nuttig blog vind is: theprofessorisin



De laatste tijd is het erg gericht op niet-academische carrieres voor gepromoveerden, dat vind ik niet zo interessant. Maar in het archief is ontzettend veel te vinden over onderzoeksvoorstellen, omgaan met lastige begeleiders, etc.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de website tip, ik zal gelijk eens checken, ik wil wel graag een niet-academische baan.



Ik zie mijn ene promotor doorgaans wekelijks, de andere maandelijks, tenzij we ergens haast me hebben. Beiden hebben ze wel 101 andere dingen te doen, maar ze maken gelukkig wel tijd voor me. Ik moet wel bijna altijd een afspraak maken, en soms flexibel zijn, even binnenlopen is er niet bij.



Ik heb ook collega's die de hele dag in hun kantoor zitten te wachten naast de telefoon tot hun promotor eens belt dat ze langs mogen komen. Soms kunnen ze ook pas in de avond langskomen, dat hoef ik gelukkig niet. Ik heb ook nog een leven, mijn begeleiders gelukkig ook.
Alle reacties Link kopieren
Leuk, promovenditopic! Ik lees al heel veel herkenbare gevoelens en dilemma's, ondanks totaal ander vakgebied.



Ik doe onderzoek in de exacte/natuurwetenschappen en zit in mijn vierde jaar. In september moet mijn manuscript naar de commissie, en dat is al best vlug! Er moet nog zo'n 1,5 project af komen (eentje net begonnen, 2 bijna af; 4 hoofstukken zijn gelukkig inhoudelijk af). Als alles volgens plan gaat wil ik voor het eind van het jaar verdedigen.



Ik wil hierna ook waarschijnlijk niet gaan postdoccen, dus ben ook al aan het rondneuzen voor een 'grotemensenbaan' Ik vind het wel erg leuk wat ik doe, maar soms is de vrijheid me ook een beetje teveel, zelfdiscipline is vaak toch maar moeilijk op te brengen!



Oja, die reuzencongressen mijd ik meestal, doe mij maar een workshop voor 50 man, dan kun je als onbetekenende junior ook vaak een praatje geven en de nodige aandacht trekken. En met iedereen praten als je wilt. Da's echt veel leuker!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, congressen tot zeg 150 man is veel makkelijker om met mensen in gesprek te komen. Eigenlijk is het dan een voordeel om alleen te gaan, dan ben je gedwongen om contact te maken. Als je met collega's bent, is het heel makkelijk om met hen koffie te drinken, bij hen aan tafel te gaan zitten etc. Als je alleen bent, moet je wel bij anderen gaan zitten, en voel je je in elk geval verplicht enigszins sociaal te doen.



Ik moet toegeven dat ik dat ook heb moeten leren hoor, maar het voordeel is dat je al weet dat je in elk geval een paar dingen gemeenschappelijk hebt: je doet onderzoek, en hebt een bepaalde richting. Daarnaast zijn er de altijd makkelijke onderwerpen: waar kom jij vandaan, vind je het hier ook zo koud/warm/nat/droog, wat een apart eten he etc. Niet elk gesprek hoeft meteen over hoogdravende wetenschap te gaan.



En dat is ook meteen mijn advies voor degenen die wel in de wetenschap willen blijven: maak contacten. Hoeft niet meteen met de hotshots te zijn, kan ook met mede AIOs etc, maar mensen moeten je leren kennen. Dat helpt bij het geaccepteerd krijgen van je papers, bij latere beursaanvragen etc. Sommigen vinden dat oneerlijk, maar reviewers zijn net mensen. Als jouw naam in hun hoofd al met je onderwerp verbonden is, heb je de eerste slag al gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
WBT conferenties, als je het echt moeilijk vind, kun je ook vantevoren een koffieafspraak maken met iemand waarvan je weet dat hij/zij komt.



Email een van de sprekers met de vraag of ze misschien in de pauze tijd hebben zodat je ze wat vragen kan stellen over paper x, y of z.



De meeste mensen vinden dit een enorm leuk compliment, zelfs al hebben ze geen tijd dan is het nog positief. Op die manier kun je toch met iemand waar je nog helemaal geen ingang bij hebt contact leggen.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
Reuzeconferenties gebruik ik vooral voor netwerken, hang vaak ook een werkbespreking met collega's waar ik een project mee heb lopen aan vast (dan gaan we er allebei sowieso naar toe). En ik gebruik ze om buitenlandse vrienden en vriendinnen weer te zien die bijna hetzelfde doen als ik, maar net niet hetzelfde genoeg doen voor mij om ze bij de kleinere conferenties tegen te komen.



Ik denk dat elke vorm van workshop of conferentie je iets kan bieden, maar dan moet je de tijd er wel goed gebruiken en weten wat je komt 'halen'.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven