Werk & Studie alle pijlers

Omscholen: Wat past bij mij?

21-01-2017 13:34 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
En toen ineens was het al 'later als ik groot ben'. Ik dacht altijd, dat ik dan wel zou weten wat ik zou willen. Ik heb in verleden wat minder verstandige keuzes gemaakt wat opleidingen betreft.



Ik heb mijn VWO met twee vingers in mijn neus doorlopen. Nadeel is dat ik daardoor nooit heb leren leren en doorzetten.

De WO-opleiding waar ik daarna aan begonnen ben heb ik (achteraf helaas) niet afgemaakt. Deels door omstandigheden, deels door het nog moeten leren leren en doorzetten.



Uiteindelijk heb ik de Pabo gedaan en afgemaakt. Daar wel leren doorzetten (veel in mijn ogen nutteloze dingen moeten doen), echt leren hoefde ik daar niet.



Helaas is voor de klas staan niet echt waar mijn hart ligt of echt mijn kwaliteit.



Ondertussen ben ik halverwege de dertig en heb ik een gezin. Het idee, van ooit als ik weet wat ik echt wil... Dat kan ik toch moeilijk blijven houden. Het is toch echt al lang tijd om dat te weten en daar iets mee te gaan doen. Niet uitstellen uit angst of welke reden dan ook. Later als ik groot ben, dat is nu toch al wel.



Maar nog steeds ben ik er niet helemaal achter wat er dan bij mij past. Wat past er bij mijn kwaliteiten en voorkeuren? Ik ben bereid een opleiding te doen (zit vaak te denken aan pedagogiek/orthopedagogiek), maar wil deze keer graag de juiste opleiding kiezen.



Mijn kwaliteiten zijn:

Ik kan heel goed met kinderen overweg en werk ook graag met kinderen. Ik kan goed naar ze luisteren, me in kinderen verplaatsen (over het algemeen in mensen). Ik voel kinderen vaak goed aan. Mijn kracht ligt vooral in één op één met kinderen of in kleine groepjes werken. Dan maakt de leeftijd ook niet uit. In grote groepen heb ik wel een voorkeur voor jongere kinderen.

Trainingen geven en coachen spreekt mij erg aan. Ik bekijk situaties en problemen vaak van verschillende kanten.



Zoals geschreven denk ik aan orthopedagogiek, maar vooral diagnosticeren en als orthopedagoog in het onderwijs werken spreekt mij minder aan.



Psychologie lijkt mij ook zeer interessant en dan vooral klinische kinder- en jeugdpsychologie. Maar ja, die GZ-opleiding die je eigenlijk daarna moet doen is zwaar, duur en moeilijk om in te komen. En wat kun je als je geen GZ-psycholoog wordt?



En zowel als pedagoog als als psycholoog is het lastig om een baan te vinden volgens mij.



Tegenwoordig zie je overal kindercoaches, lijkt me heel leuk en interessant, maar wie brengt z'n kind daar nou? Ik zou dan toch liever naar een echte professional gaan. En ik denk ook niet dat daar droog brood mee te verdienen valt. Daarnaast zou ik liever in loondienst werken dan als zelfstandig ondernemer.



Ik heb ook nog gedacht aan speltherapeut, maar ik vraag me af of daar werk in te vinden is.



Wie heeft een idee wat er bij mij zou passen en hoe ik daar kan komen (welke opleiding ik als eerste stap moet doen)?

Wie wil er met mij meedenken?



Niveau van de opleiding maakt mij niet uit. Ik ben ervan overtuigd, dat ik met aandacht en oefening wel weer op een hoger niveau kan komen dan nu misschien uit mijn opbouw of spelling zal blijken . Een MBO- of HBO-opleiding vind ik ook prima, als het perspectief me maar aanstaat.
Alle reacties Link kopieren
Logopedist ? Dat is niet enkel het 'praten', maar ook helpen met rekenen/lezen/.... bij kinderen met dyslexie bv.

In België heb je ook gon-begeleiders op school (vb. kind met ASS leren omgaan met anderen) en zorgleerkrachten (dus kinderen die het moeilijk hebben uit de klas nemen om te remediëren). Misschien dat er in NL soortgelijke mogelijkheden zijn?
Alle reacties Link kopieren
Kijk vooral naar wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt want dat is naar mijn idee de kern ;)
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat othopedagogiek een goede keuze zou zijn, ook al wil je niet in het onderwijs.

Er zijn zoveel mogelijkheden op dat gebied...ik zou zeggen, praat eens met iemand van die opleiding en kijk welke mogelijkheden dat biedt. Bijvoorbeeld forensische orthopedagogiek?
Alle reacties Link kopieren
Logopedist lijkt me ook leuk, maar dan vooral met kinderen denk ik.



Wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Kinderen volgen, verder helpen, ontwikkeling zien van mensen, in hun kracht zetten (jeuk term), zelfvertrouwen geven, mensen (vooral kinderen) helpen om zelf verder te komen. Pedagogiek en psychologie boeien mij enorm. En dat vooral één op één of in kleinere groepen. Voor de klas heb ik het gevoel altijd te kort te schieten. De balans tussen individu en de grote groep vind ik lastig. En de overdracht van bijvoorbeeld rekenen vind ik minder interessant dan het pedagogische gedeelte.
Er is geen werk te vinden als orthopedagoog. Dat zou echt een onverstandige keuze zijn.





Heb je speciaal onderwijs al eens overwogen?
Alle reacties Link kopieren
Meelopen op universiteiten, goed vakkenlijsten bestuderen, en dan bedenken of je dat interessant genoeg vind om een paar jaar mee bezig te zijn. Vaak kun je in een master een bepaalde specialisatie kiezen. Orthopedagogiek kun je nog beel kanten mee op, en juist als je niet mag diagnostiseren is het moeilijker om aan een baan te komen dacht ik.
Alle reacties Link kopieren
Het geven van sova trainingen lijkt me ook erg leuk en inspirerend. Of ouderbegeleiding als pedagoog via het cb of iets dergelijks. Jeugdzorg ook, maar ook zwaar en intensief.
Alle reacties Link kopieren
Na de pabo kun je op dit moment nog een schakeljaar volgen en dan een master orthopedagogiek volgen. Ik vraag me alleen af of dit echt voldoende basis is om een baan te vinden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Phaedra_ schreef op 21 januari 2017 @ 13:48:

Er is geen werk te vinden als orthopedagoog. Dat zou echt een onverstandige keuze zijn.





Heb je speciaal onderwijs al eens overwogen?



Hier ben ik ook bang voor. En ook hierna kun je volgens mij nog het best een GZ-opleiding doen of eventueel die tot pedagogisch generalist of iets dergelijks.



In het speciaal onderwijs loop ik denk ik grotendeels tegen dezelfde problemen aan als in het reguliere po. Al lijkt met jrk (jonge risico kleuters) werken me ook erg interessant. De stage daar vond ik wel heel leuk.
Lijkt logo me juist wel wat voor je. Ik ken iemand die logo is en die zo ongeveer alleen maar kinderen behandelt. Hartstikke leuk volgens mij, ze vertelt vaak over grappige dingen die in de spreekkamer gebeuren en je hebt echt 1 op 1 contact met het kind, maar tegelijk ben je ook echt paramedisch bezig. Dus je kunt met kinderen werken die een TOS hebben, of met kinderen die slissen, of met kinderen die een niet-Nederlandse achtergrond hebben, maar zij werkt bijvoorbeeld ook met kinderen met ontwikkelingsachterstanden, baby's met slikstoornissen en kinderen met ziekten die de spraak-taalontwikkeling belemmeren.



Mij lijkt het stiekem altijd wel een leuk vak heel divers, per kind wel een half uur de tijd (niet zoals een dokter maar 10 minuutjes) en langere behandelrelatie, maar bij veel kinderen goed vooruitgang te boeken. Lijkt me best wel dankbaar. Zij is nu aan het bijscholen tot klinisch linguist, na een aantal jaar als logo. Dat is de wetenschappelijke verdieping ervan zeg maar. Dus zou er eens over lezen, misschien wel wat voor je



Je kunt als logo natuurlijk ook juist met ouderen gaan werken, maar dan heb je wel een heel andere patiëntengroep en doe je bijscholing in afasie en dergelijke, dan ga je echt een heel andere kant op. Dus dat kun je na de opleiding volgens mij wel een beetje sturen, of je 'kinder'logo wordt of meer met ouderen gaat werken.
Alle reacties Link kopieren
Klinkt wel erg interessant ook inderdaad. Maar is daar wel werk in te vinden?
Voor logopedie moet je nog wel 4 jaar studeren.
Alle reacties Link kopieren
Kinderopvang of peuterspeelzaal lijkt mij ook best leuk, maar niet uitdagend genoeg voor de komende 35 jaar of langer.
Alle reacties Link kopieren
quote:valerievaldera schreef op 21 januari 2017 @ 14:14:

Voor logopedie moet je nog wel 4 jaar studeren.Ik verwacht dat dat al snel het geval zal zijn, ook voor een ander beroep. De pabo is natuurlijk een vrij specifieke opleiding, waar je niet heel veel kanten mee op kunt.
quote:nicolaatje schreef op 21 januari 2017 @ 14:09:

Klinkt wel erg interessant ook inderdaad. Maar is daar wel werk in te vinden?



Ik ken een aantal logo's en die hadden allemaal snel een baan. Veel zetten na verloop van tijd zelf een praktijk op. Zijn wel allemaal randstedelingen, maar hier is de arbeidsmarkt volgens mij relatief gunstig. Iig een stuk gunstiger dan die voor ortho's en andere pedagogen heb ik het idee.



En de opleiding is vaak goed in deeltijd/als (deels) thuisstudie te doen, dus waarschijnlijk goed te combineren met een parttime baan en gezin.
Lijk wel een promopraatje voor de opleiding logopedie Ik heb het zelf een tijdje terug overwogen, maar ben toch wetenschappelijker verder gegaan (wel in de zorghoek)
Alle reacties Link kopieren
Misschien kun je wat dagjes meelopen bij organisaties en zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Dan kun je misschien sneller zien wat je leuk vind en bij je past?
Volgens mij kun je met pabo toch ook lesgeven op de pabo zelf. Is dat niets voor je?
Alle reacties Link kopieren
Precies mijn verhaal. Ik ben na een aantal jaar werken in het basisonderwijs deeltijd Onderwijskunde gaan studenten naast 3, later 2 dagen voor de klas. Versneld, na 2 jaar was ik al klaar. Ik zou dat doen, daarna kun je in zoveel sectoren werken zowel in onderwijs als bedrijfsleven. Ik heb eerst in het bedrijfsleven gewerkt en nu op een Pabo (6 uur lesgeven per week, verder projecten doen).

Onderwijskunde is echt een leuke studie, ik vond het niet moeilijk, erg interessant en daarna echt wel banen mee te vinden.
Alle reacties Link kopieren
Voor lesgeven op een pabo heb je een wetenschappelijke studie nodig, liefst aan een universiteit, paar mensen hebben hbo master gedaan maar liever een master aan een uni.
Alle reacties Link kopieren
Alles heeft leuke en minder leuke kanten. Het laatste kun je niet 100% uitsluiten.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
quote:valerievaldera schreef op 21 januari 2017 @ 14:14:

Voor logopedie moet je nog wel 4 jaar studeren.



In België is het 3 jaar moest je kortbij wonen?

Mogelijk krijg je zelfs nog vrijstellingen.
Alle reacties Link kopieren
Misschien sla ik de plank volledig mis, dan alvast excuses, maar iets in de zorg? Want je komt wel over als een 'mensenmens' (vreselijk woord, ik weet het!)

Misschien kun je dan iets in de zorg gaan doen met kinderen?
Alle reacties Link kopieren
Ga gewoon naar een loopbaancoach

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven