Werk & Studie alle pijlers

Rechten in Leiden, Rotterdam of Tilburg?

12-03-2017 00:20 52 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal!



Ik ben helemaal nieuw op dit forum, dus als ik dingen fout doe, mijn excuses alvast.

Volgend jaar wil ik rechten gaan studeren, ik twijfel alleen heel erg in welke stad.

Leiden lijkt me best een gezellige stad en de opleiding krijgt een 5,4 geloof ik, maar het schijnt dat je daar

haast in een studentenhuis MOET zitten en lid zijn van een studentenvereniging,

wil je een beetje meekomen met de rest. Ik weet niet of ik dat wil. Rotterdam lijkt me een matige stad en

de opleiding krijgt maar een 4,6. Daarnaast moet je het eerste jaar alle 60 punten behalen wat mij een beetje

beangstigt. Tilburg lijkt me geen leuke stad maar de studie schijnt over het algemeen prima te zijn.

Is hier iemand die ervaring heeft met de studie in één van de steden?

Alvast heel erg bedankt!
Heb je Nijmegen al eens overwogen? Ik heb het eerste jaar in Leiden gedaan. Maar ik vond de sfeer in Nijmegen zoooo veel beter!
anoniem_81813 wijzigde dit bericht op 12-03-2017 00:37
Reden: 1 vraagteken is genoeg
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb inderdaad hele goede dingen gehoord over Nijmegen! Reistijd zou alleen ruim 2 uur zijn vanaf mijn woonplaats en ben er nog niet helemaal over uit of ik op kamer wil of niet, gezien het best duur is. :(
Ik heb in Leiden gestudeerd, en je hoeft niet bij een vereniging om een leuke studententijd te hebben. Het is wel zo dat Leiden een 'verenigingsstad' is, en dat veel van de 'studentenactiviteiten' op een of andere manier aan een vereniging te linken zijn. Maar ik had genoeg studiegenoten die niet bij een vereniging zaten.

Hetzelfde als dat je in een 'studentenhuis moet zitten': niets moet. Het hangt er helemaal vanaf wat je zelf wil. Daarnaast hebben sommige verenigingen ook verenigingshuizen, dus dan hoort het er wel een beetje bij (maar is het alsnog niet verplicht), maar er zijn ook genoeg verenigingen die het niet hebben.

Het hangt er uiteindelijk helemaal vanaf wat je er zelf van maakt. En dat is het voordeel van rechten: Er zijn veel mensen die het studeren, dus je leert snel veel mensen kennen. En wil je wel lid worden van een vereniging of in een studentenhuis wonen, dan kan dat ook makkelijk.

Zelf vond ik Leiden ook een leuke stad om in te studeren, het is niet te groot, maar alles is er. De rechtenfaculteit zit in het centrum, dus je voelt je echt onderdeel van de stad. En het is een echte studentenstad.
Ik denk dat je in elke studentenstad wel hebt dat je makkelijker meekomt als je daar woont. Daarin is Leiden niet anders dan Rotterdam en Tilburg lijkt mij. Als ik jou was zou ik gewoon bij alle opleidingen gaan kijken en zelf ervaren waar je de sfeer en de manier van onderwijs geven het prettigst vindt. Dat lijkt met uiteindelijk toch het belangrijkst bij een studie. Zeker als je niet voor het studentenleven gaat en aangezien je nog twijfelt over op kamers gaan lijkt me dat je in ieder geval niet voor het "volle" studentenleven gaat.
Een 4,6 en een 5,4???



Ik mag toch hopen dat dat niet op een schaal van 1-10 is.
Alle reacties Link kopieren
Tilburg, zeker rechten en internationaal en Europees rechtt, staat hoog aangeschreven

En Tilburg is eigenlijk best een leuke stad. Oké, geen Leiden, da's waar. Maar verder wel prima hoor

Mooie campus, veel groen in en om de stad, prima centrum en gevarieerd uitgaansleven.
Alle reacties Link kopieren
@Kinase3000: Helaas wel... De UvA scoorde zelfs een 3,8. Echt tragisch.



@stokstaartjenl Bedankt voor je reactie! Leiden lijkt me inderdaad gezellig en het lijkt me ook een fijne faculteit. Goed om te horen dat die dingen niet direct van je worden verwacht. Het ding met studentenverenigingen wat me een beetje tegen staat is de ontgroening (jawel, daar is ie weer) en het feit dat veel verenigingen veel van je verwachten qua verplichte aanwezigheid etc. Zat jij zelf bij een vereniging, en zo ja, hoe ervoer jij dat?



@Mrslady Daar heb je zeker een punt. Rotterdam had in eerste instantie gelijk mijn voorkeur omdat dat het dichtstbij is en de stad toch wel levendig is. Ik hoor alleen vaak dingen over dat tentamens niet goed aansluiten bij de collegestof etc. dus ik hoop daar nog wat meer mensen over te kunnen spreken.
Alle reacties Link kopieren
@swaentje71 Tilburg had inderdaad als een van de weinigen een voldoende beoordeling! Is Tilburg goed te bereiken met het OV? Ik heb een beetje zitten kijken en ik zag dat je toch nog een flink stuk moest lopen vanaf het station, dat zou minder zijn. Ik kom zelf trouwens uit Dordrecht en volgens mij zijn Brabanders nou niet bepaald dol op ''mensen uit de randstad, met name Rotterdam en omstreken.'' Weet jij daar misschien meer over?
Ik denk dat je een vertekend beeld hebt van het studeren in Leiden. Leiden is een echte studentenstad, overal zie je de aanwezigheid van studenten terug. Leiden heeft een rijk verenigingsleven met veel studentenactiviteiten. Dit maakt de stad heel sfeervol. Maar waarom voel je je gedwongen om bij een studentenvereniging te gaan? Je kan ook besluiten om dat niet te doen hé?



Misschien niet on topic, maar ik heb bij veel sollicitaties meegemaakt dat de werkgever expliciet uitsprak de voorkeur te hebben voor een kandidaat die in Leiden rechten heeft gestudeerd. Ik heb alleen nooit doorgevraagd waarom.
Alle reacties Link kopieren
@neerlandicus Misschien heb ik dat ook wel ja. Het beeld dat ik van Leiden heb is dat het best kakkerig/brallerig is, en hoewel ik zelf over het algemeen best goed met zulke mensen om kan gaan, intimideert dat me wel op de een of andere manier. Weet ook niet precies waarom. En ik vind het fijn dat je dat laatste noemt, want dat is wel iets om rekening mee te houden ja. Men zegt ook altijd dat wanneer je rechten wil studeren, je naar Leiden gaat.
quote:Marleen125 schreef op 12 maart 2017 @ 01:30:

@stokstaartjenl Bedankt voor je reactie! Leiden lijkt me inderdaad gezellig en het lijkt me ook een fijne faculteit. Goed om te horen dat die dingen niet direct van je worden verwacht. Het ding met studentenverenigingen wat me een beetje tegen staat is de ontgroening (jawel, daar is ie weer) en het feit dat veel verenigingen veel van je verwachten qua verplichte aanwezigheid etc. Zat jij zelf bij een vereniging, en zo ja, hoe ervoer jij dat?





Er is een heel scala van verenigingen in Leiden, geloof dat het totaal op 25+ ligt. Van het 'traditioneel' tot alternatief, maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen en verenigingen met een religieuze achtergrond. Er is dus bijna altijd een vereniging die bij je past. Een deel van die verenigingen doen een soort 'ontgroening', maar een groot deel ook niet. Hetzelfde met aanwezigheid: Soms moet je veel, maar vaak hoef je niets. Bedenk dat achter die 'verplichtingen' ook een reden zit; als je nooit bij een vereniging komt, leer je de vereniging ook niet kennen.

Ik heb bij een wat kleinere vereniging gezeten, zonder ontgroening of verplichtingen. En ik heb het als heel waardevol ervaren. Aan de ene kant doordat het mij mogelijkheden bood om mijzelf te ontwikkelen (met bepaalde activiteiten of commissiewerk), en aan de andere kant omdat ik er een groep vrienden aan over heb gehouden. Daarnaast vond ik het prettig dat ik vanaf het begin van mijn studie meteen een groep mensen om mij heen had, en dat je snel veel mensen leert kennen die ook 'nieuw' zijn. Ik ben direct op kamers gegaan, dus dan zijn zulke contacten erg waardevol.

Tijdens de introweek was ik sceptisch over veel verenigingen, maar ik heb me wel bij een vereniging aangemeld, omdat ik het idee kreeg dat het 'hoort' (daar word/werd tijdens de el-cid erg op gehamerd). Ik heb er echter nooit spijt van gehad.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geweldige tijden gehad in Leiden. Hoe je de tijd indeelt bepaal je zelf. 1 Tip, waar je ook gaat studeren, doe mee aan de introductie week. Zo leer je de stad kennen en laagdrempelig ook de verenigingen. Sta open voor alles en kies dan je eigen weg.
[quote]Marleen125 schreef op 12 maart 2017 @ 01:30:

@Kinase3000: Helaas wel... De UvA scoorde zelfs een 3,8. Echt tragisch.



Wauw... echt wauw. Die studies krijgen zelf dus niet eens een voldoende.



Ik bedoel het echt niet lullig maar waarom zou je zo'n slechte studie gaan doen?
quote:Marleen125 schreef op 12 maart 2017 @ 01:30:

@Mrslady Daar heb je zeker een punt. Rotterdam had in eerste instantie gelijk mijn voorkeur omdat dat het dichtstbij is en de stad toch wel levendig is. Ik hoor alleen vaak dingen over dat tentamens niet goed aansluiten bij de collegestof etc. dus ik hoop daar nog wat meer mensen over te kunnen spreken.Als ik jou was zou ik daar dan een meeloopdag doen. Bij een meeloopdag krijg je toch altijd eerlijkere informatie dan bij een open dag of proefstudeerdag.
Alle reacties Link kopieren
Is Utrecht geen optie?
Winter is coming...
Alle reacties Link kopieren
Groningen!!!!
Alle reacties Link kopieren
Een aantal jaar geleden kwamen Nijmegen en Tilburg inderdaad telkens als beste rechten opleiding er uit. Aangezien je niet voor het studentenleven gaat maar echt voor de studie zou ik dus een van die kiezen, het zijn beiden leuke steden.

Misschien dat het per specialisatie verschilt maar voor de meeste werkgevers maakt het niet zoveel uit hoor, waar je gestudeerd hebt.
Alle reacties Link kopieren
Tilburg is geen mooie stad, maar zeker wel een gezellige stad met veel studenten en veel uitgaan. Je bent met 10 min van het station naar de universiteit en er is een rechtstreekse trein verbinding naar Dordrecht dus qua reistijd valt het mee.
Alle reacties Link kopieren
Heb je niet eigenlijk je keus al gemaakt? De manier van de studies beschrijven in je OP geeft aan de je Leiden wilt. De studies ken ik niet, de steden wel. Tilburg is vanaf Dordrecht heel goed te doen, zeker als je een fiets op het station hebt. In Tilburg heb ik nooit gemerkt dat ze negatief tegen randstedelingen aan kijken en contact hier opdoen gaat makkelijk zat.

Ik zou dus echt kijken welke studie er goed uit komt.
Alle reacties Link kopieren
Kijk ook naar hoe er op de verschillende universiteiten onderwijs wordt gegeven. In Rotterdam is dat volgens mij tegenwoordig veel meer op projectbasis (dus minder de standaard hoorcollege-werkgroep indeling). Dat spreekt sommigen aan, anderen niet!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn master trouwens in Leiden gedaan (bachelor in Utrecht) en hoewel Leiden wel meer op studentenverenigingen wad gericht dan Utrecht, waren er ook veel mensen die niet bij een vereniging zaten en ook een leuke studententijd hadden gehad, dus je moet het daar niet van laten afhangen!
Is Utrecht niets? Een vriendin van mijn dochter wilde een studie doen waarvoor Utrecht het meest aansprak. Vanwege de reistijd en het onbetaalbaar zijn om op kamers te wonen wordt het nu toch Leiden.
Alle reacties Link kopieren
[OT] Hoe zit het eigenlijk tegenwoordig met de werkgelegenheid voor juristen? Er studeren nog steeds heel veel mensen rechten, maar heel veel bedrijven hebben het aantal bedrijfsjuristen teruggebracht.
quote:viva1966 schreef op 12 maart 2017 @ 10:05:

[OT] Hoe zit het eigenlijk tegenwoordig met de werkgelegenheid voor juristen? Er studeren nog steeds heel veel mensen rechten, maar heel veel bedrijven hebben het aantal bedrijfsjuristen teruggebracht.Niet geweldig, maar bedrijven als DAS hebben altijd wel nieuwe mensen nodig.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven