Werk & Studie alle pijlers

wat zijn mijn rechten en plichten omtrent "arts-verzuim"

22-05-2007 19:34 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
1 januari ben ik begonnen met een nieuwe baan, heel leuk en dynamisch bedrijf. Heb een jaarcontract gekregen van 38 uur in de week.

Door vervelende samenloop van omstandigheden ben ik veel weg geweest.

het begon in januari zelf al met afspraken die geboekt stonden bij de cardioloog, en de longarts in het ziekenhuis. eind januari kreeg ik een kaakontsteking met botverlies met als resultaat 3 zenuwkanaalbehandelingen in twee maanden. drie controle afspraken. doordat ik een beugel heb moest ik daardoor ook frequenter naar de orthodontist. (beugel is niet om estetische maar om medische redenen) februari en maart moest ik wederom weer 4 keer naar de longarts voor testen en onderzoeken (slaapapnoe , bleek het niet te zijn).

april, moest ik weer een paar uurtjes weg voor de huisarts, nieuwe doorverwijzing halen.  weer een halve dag weg voor een afspraak met de neuroloog (nieuwe onderzoeken, ditmaal narcolepsie). april natuurlijk ook weer naar de orthodontist ditmaal nog een keer extra omdat ze er nog een beugel wilde bijzetten. 

mei weer naar de neuroloog. ben niet blij met de neuroloog dus ook weer naar de huisarts nieuwe doorverwijzing ander ziekenhuis.....



al met al, mijn werkgever is  te noemen "not amused"

en ik durf eigenlijk nieuwe ziekenhuis afspraken, of orthodontist afspraken eigenlijk niet eens meer te melden (doe dat natuurlijk wel)

ik voel mij bezwaard.

echter als er ingevallen of overgewerkt moet worden sta ik wel altijd vooraan, in de hoop een beetje te kunnen compenseren.



mijn teamleider wilt dat ik in twee maanden tijd ALLE gemiste uren  middels overwerk en op zaterdag werken ga inhalen. hij had alles zonder overleg al ingeroosterd :o

dus ik heb hem aangegeven dat ik dat echt niet kan, loop niet voor niks bij het ziekenhuis.

na dat korte gesprek had ik pauze, bij terugkomst lag er een vakantie uren briefje op mijn bureau. Alles al ingevuld, ik hoefde alleen nog maar even te tekenen. :?



wat zijn mijn rechten en plichten in deze tegenover mijn werkgever.

ik vind niet dat mijn werkgever al mijn uren hoeft te betalen. 

ik ben best bereid om extra te werken, maar niet zoveel op zo korte termijn.

ik ben ook bereid om vakantie uren in te leveren, maar ben ik verplicht al mijn ziekenhuis/ tandarts/ ortho/ huisarts bezoeken van mijn vakantie uren te schrijven ? dan kan ik mijn 10 daagse reis in augustus wel annuleren :(.



wie helpt meedenken naar een faire oplossing voor mij en mijn werkgever?
Alle reacties Link kopieren
lekker lang verhaal :$
Alle reacties Link kopieren
Of je doktor/tandarts/ortho in werktijd mag bezoeken is per werkgever verschillend. Bij sommige kost het inderdaad verlofuren. Daarnaast speelt mee of je 40 uur werkt. Als je immers een dagdeel vrij hebt, kun je dan je doktor-afspraken plannen, maar als je 40 uur werkt dan wordt dat lastig.

Daarnaast kan je werkgever niet zomaar zonder overleg jou in weekenden etc inplannen. Daar moet je dus zeker tegen in protest gaan. Vakantie-uren moeten inleveren, hangt van voorgaande af. Ik ken wel gevallen waarin dat inderdaad is gebeurt, maar dan had die persoon het er ook echt naar gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Als er al een compensatieregeling mogelijk is (ik weet niet hoe dat wettelijk gezien zit) dan zal dat toch in overleg met jou moeten en dat gebeurt nu in het geheel niet. Wat dat betreft is het een vervelende werkgever.



Ik kan me best voorstellen dat je werkgever hier absoluut niet blij mee is, het komt ook allemaal net wat ongelukkig uit.



De regeling die ik ken, maar dan is het zo ook in het personeelsreglement vastgelegd, is dat je maximaal 2 uur of zo vrij krijgt voor dokters bezoeken en dat je die zoveel mogelijk aan het begin of aan het einde van de dag moet zetten. Voor zover mogelijk zou ik dat ook zeker proberen te doen als ik jou was, alhoewel dat met specialisten een ramp is om georganiseerd te krijgen. Zelf heb ik inmiddels mazzel met een huisarts die 1x per week een avondspreekuur heeft, dan heb ik gewoon ook helemaal geen last van mijn werk.



Probeer toch eens met je werkgever het gesprek aan te gaan erover en aangeven dat je heus wel begrijpt dat dit niet allemaal in de tijd van de werkgever kan en dat je bereid bent om die uren in te vullen, maar dat je dat graag over een ruimere termijn uitgesmeerd zou zien. Leg bijvoorbeeld een voorstel op tafel hoe je die uren in het komende half jaar goed gaat maken en hou daarbij in je achterhoofd rekening dat er nog wel wat uren bij zullen gaan komen van toekomstige dokter's afspraken. Of doe een deel in vakantieuren, een deel in werken en ik vind eigenlijk ook dat een deel ook wel in werkgever's tijd mag zijn.



Maar voordat je dat doet, kijk eerst eens in een personeelsreglement.
Alle reacties Link kopieren
uiteraard probeer ik zoveel mogelijk gunstig de afspraken te boeken.  al is dat in het ziekenhuis soms nog helemaal niet zo makkelijk. :(

ik werk van maandag tm vrijdag van 9 tot 5 .  dus een vrij dagdeel waarop ik dit soort zaken kan plannen is er niet.



van de week heb ik een avond door een ziekmelding overgewerkt ipv van 9.00 tot17.00 ditmaal tot 21.00 kan best een keertje  consequentie voor mij was wel dat ik de nacht 14 uur achter een geslapen heb, goddank donderdag vrij zodat ik ook kon slapen ... dan in de middag twee uur middag slaap om vervolgens donderdag avond om 21.30 volledig gesloopt mijn bed weer op te zoeken ...



en dan komt je teamleider doodleuk aan met een planning dat ik in een week drie avonden moet werken + je gewone uren  :o.

ik wil wel , maar ik kan het niet  :(. ik loop niet voor niks bij het ziekenhuis. maar hij lijkt het toch niet echt te begrijpen
Alle reacties Link kopieren
Yamuna, misschien is het een idee om de bedrijfsarts hiervoor te raadplegen? Of een verzuimsteunpunt, of hoe het in jouw branche ook heet? Er worden nu te onmogelijke eisen aan je gesteld. Inderdaad, toon je goede wil, doe wat je kan, maar loop jezelf niet voorbij.



Hoe vervelend het ook is, ik zou wel ruim voor het einde van je jaarcontract uitkijken naar andere banen, want als je werkgever hier nu al zo lastig mee omgaat, dan kon dat voor hem nog wel eens een reden zijn om je contract niet te verlengen.
-
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me op zich wel goed voorstellen dat als een nieuwe werknemer gelijk zo vaak ziek is de nieuwe baas niet blij is. Ook al kan jij er niks aan doen natuurlijk. Ik zou denk ik proberen een middenweg te vinden door voor sommige doktersbezoeken je eigen verlofuren op te nemen. Dat heb ik zelf pas ook een keer gedaan toen ik voor de 4e keer voor 1 kies naar de kaakchirurg moest. Ook heb ik migraine en durf ik soms ook niet elke keer me ziek te melden dus ik bel ze nu op en zeg dat ik migraine heb maar dat ik er wel een verlofdat voor opneem. Dan weten ze wel wat er is maar ook dat ik het niet altijd ten koste van hen wil laten gaan. Ik weet niet hoe het wettelijk zit maar je wilt ook de goede sfeer bewaren en redelijk blijven. Bij mijn huidige baas is het zo dat een eerste doktersbezoek voor een bepaalde kwaal in de baas zijn tijd kan, en vervolgbezoeken voor jezelf zijn, maar dat ook dit een beetje afhankelijk is van hoe en wat.
Alle reacties Link kopieren
Als ik snel reken ben jij vanaf januari gemiddeld wekelijks één dag(deel) weg vanwege ziekenhuis / huisarts / tandartsbezoek.

Dat is veel. heel veel. Natuurlijk vraag jij hier niet om, dat snap ik best. Je werkgever snapt dat ook heus wel. Neemt niet weg dat hij er niet op kan rekenen dat jij al je contracturen werkt terwijl die wel worden betaald.

Zakelijk bekeken ben je dus een behoorlijke kostenpost.

Als je slim wa sgeweest had je al veel eerder voorgesteld om tijdelijk minder te gan werken, je kon namelijk heel veel verzuim al (ruim) van te voren aan zien komen. Dat kost je geld en ja da's hartstikke kut omdat jij ook liever gewoon gezond wilt zijn, maar de situatie is nu eenmaal zoals ie is. En soms moet je investeren.

Ik zou nu zeggen, bekijk wat haalbaar is voor jou. Hoeveel uur kun je extra werken per week? Kan je mss thuis extra werken?

En, ook niet onbelangrijk, maak een schatting van het aantal uren dat je de komende tijd kwijt bent aan artsbezoek.
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
@ Zuss: Dat vind ik wel een goede tip! Die van minder uur gaan werken. Als je bijvoorbeeld terug gaat naar een contract van 36 uur, heb je die 4 in kantoortijd die je kunt besteden aan artsenbezoek. Daarmee laat je ook aan je werkgever zien dat je wel meedenkt voor het bedrijfsbelang. En je kunt natuurlijk altijd weer je contracturen ophogen als je weer beter bent!
Alle reacties Link kopieren
Toen ik net bij het bedrijf kwam te werken waar ik nu al jaren werk, mocht je gewoon naar de dokter en dergelijke als dat nodig was en zo lang het nodig was, op kosten van het bedrijf.

Helaas gingen er mensen hier misbruik van maken (midden op de dag afspreken en dan daarna niet meer terugkomen) en hebben ze sinds een paar jaar de regel ingesteld dat je binnen je de plaats waar je werkt/woont (het is een bedrijf met verschillende vestigingen in verschillende plaatsen in het land) 1,5 uur krijgt van het bedrijf. De rest van de tijd gaat van je verlof-/ADV af.

(bij ons krijg je die in uren). Je merkt nu dat mensen meer nadenken wannéér ze afspreken: zo vroeg mogelijk, zo laat mogelijk, op hun vaste vrije dag als ze die hebben of die ruilen ze als dat nodig is. Dat laatste doe ik wel eens voor een ziekenhuisbezoek. Maar ik probeer doktersbezoeken zo veel mogelijk op mijn vaste vrije dag te plannen. Soms lukt dit niet en ruil ik die dag of als dat mij ook even niet uitkomt dan zit er niks anders op dan een middagje vrij nemen (met 1,5 uur doktersbezoek).



Woon/werk je buiten de plaats van de dokter, dan krijg je 2 uur van het bedrijf.



Ik wil absoluut niet suggereren dat je misbruik maakt van wat mogelijk is bij het bedrijf waar je werkt, maar vraag het voor de zekerheid wel even na hoe het bij jullie geregeld is als je naar de dokter/tandarts moet. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je onbeperkt kunt afspreken zonder dat het voor jou consequenties heeft met betrekking tot inhouding van verlof/ADV.



Ik heb zelfs een tijdje terug iemand gesproken uit mijn kennissenkring die helemaal geen uren krijgt van het bedrijf waar zij werkt als ze naar de dokter moet. Dan moet ze maar gewoon vrij nemen.



Indien mogelijk kun je voor jezelf bepalen of het een optie voor je is om een aantal uren per week minder te gaan werken en deze vrije tijd te gebruiken voor je doktersbezoeken.



Veel succes!

Luciel
Alle reacties Link kopieren
ik woon en werk in hetzelfde dorp

mijn orthodontist en tandarts zitten op een kleine tien minuten fietsen van mijn werk af. mijn huisarts is 15 minuten fietsen van mijn werk.

dus daar ben ik max een uurtje per keer voor kwijt consult en "reistijd".

maar de ziekenhuis onderzoeken moet ik met de trein naar de stad. kost een hoop tijd.

Graag wil ik wel helder stellen dat ik niet vind dat mijn werkgever voor alles moet opdraaien.

maar zoals mijn teamleider meent dat ik álle uren moet inhalen, of afschrijven van mijn vrije uren ..... vind ik ook niet fair.

Nog enkele onderzoeken verder en ik kan mijn vakantie annuleren wegens gebrek aan vrije uren.



het idee om te kijken of ik mijn cotracturen naar beneden kan brengen door een halve dag in de week minder te gaan werken vind ik een goed idee. dat ga ik met mijn manager bespreken.



nu heb ik een contract van 38 uur per week werk maandag tm vrijdag van 9.00 tot 17.00.

op vaste basis extra werken is voor mij erg lastig. ik loop bij het ziekenhuis voor onderzoek naar Narcolepsie. op slechte dagen val ik overal in slaap. zittend staand liggend zelfs fietsend.

er zijn periodes van weken soms maanden, dat mijn leven louter bestaat uit werken en slapen. 

dan doet mijn partner en mijn moeder het huishouden omdat ik dat er al niet bij kan hebben. zie in die weken / maanden mijn vrienden niet, heb geen tijd voor andere leuke dingen dan werken en slapen.

ik wil zoveel, en doe zo hard mijn best, maar loop continue tegen een muur van onbegrip. het tis zo frustrerend.  Ik ben 28  terwijl meerendeel van mijn leeftijdsgenoten cariere maken, avondstudies doen, en in het weekeind gaan stappen leid ik het leven van een 65 + er.

en ik begrijp het onbegrip van mijn werkgever ook best wel, maar leuk vind ik het niet.
Alle reacties Link kopieren
@ zuss: dat heb je inderdaad correct berekend sinds januari ben ik welgeteld twee volle werkweken aanwezig geweest. voor de rest ben ik elke week wel een keer ergens heen geweest.



quote:Als je slim was geweest had je al veel eerder voorgesteld om tijdelijk minder te gan werken, je kon namelijk heel veel verzuim al (ruim) van te voren aan zien komen.



bovenstaande ben ik het niet geheel mee eens. die kaakontsteking kwam halverwege januari volledig onverwacht. (toen zat ik nog in mijn proeftijd)

ik had niet zien aankomen dat ik voor de longarts zoveel onderzoeken moest doen.

en de orthodontist afspraken probeer ik eigenlijk dezelfde dag nog te compenseren door langer door te werken.
Alle reacties Link kopieren






nu heb ik een contract van 38 uur per week werk maandag tm vrijdag van 9.00 tot 17.00.

op vaste basis extra werken is voor mij erg lastig. ik loop bij het ziekenhuis voor onderzoek naar Narcolepsie. op slechte dagen val ik overal in slaap. zittend staand liggend zelfs fietsend.

er zijn periodes van weken soms maanden, dat mijn leven louter bestaat uit werken en slapen. 

dan doet mijn partner en mijn moeder het huishouden omdat ik dat er al niet bij kan hebben. zie in die weken / maanden mijn vrienden niet, heb geen tijd voor andere leuke dingen dan werken en slapen.

Is het dan misschien sowieso niet beter (ook voor jezelf) om 28 of 32 uur te gaan werken?
Alle reacties Link kopieren




het idee om te kijken of ik mijn cotracturen naar beneden kan brengen door een halve dag in de week minder te gaan werken vind ik een goed idee. dat ga ik met mijn manager bespreken.



Hou je er rekening mee dat mocht je in de WIA terechtkomen (hoop het natuurlijk niet voor je) dat je uitkering dan ook over die mindere contracturen berekent gaat worden?

Ziek is toch ziek? Waarom moet je dan zelf wat inleveren, je manager zal gelijk ja zeggen als je hem dit voorlegt.

Probeer je afspraken die verder weg zijn anders zo vroeg mogelijk te plannen, meestal beginnen ze al om 8 uur.

Sterkte er mee!
Alle reacties Link kopieren
Is het dan misschien sowieso niet beter (ook voor jezelf) om 28 of 32 uur te gaan werken?
ik zou wel willen, maar hier op de afdeling willen ze geen parttimers.
Alle reacties Link kopieren


Hou je er rekening mee dat mocht je in de WIA terechtkomen (hoop het natuurlijk niet voor je) dat je uitkering dan ook over die mindere contracturen berekent gaat worden?

Ziek is toch ziek? Waarom moet je dan zelf wat inleveren, je manager zal gelijk ja zeggen als je hem dit voorlegt.

Probeer je afspraken die verder weg zijn anders zo vroeg mogelijk te plannen, meestal beginnen ze al om 8 uur.

Sterkte er mee!



ik heb mijn manager voorgesteld om een nieuw contract te maken voor 34 uur, maar vervolgens wel 38 uur blijven werken. om zo de gemiste uren in te halen.

de manager vond het prettig dat ik actief meedacht naar een oplossing maar vond mijn voorstel niet goed. 34  contract uren zou mij een parttimer maken. hij wilt geen parttimer. (ook niet als ik in de praktijk 38 uur werk)

hij stelde in eersten instantie voor om het als onbetaald verlof te boeken of ik daarmee accoord wilde gaan ? nou dat vond ik een prima oplossing.

echter na navraag van hem bij personeelzaken vond hij dat ik voldoende vakantie uren heb staan om ze toch allemaal van mijn vrije uren te boeken.
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Wat een vervelende situatie zeg. Het is overigens wel een min of meer bekende situatie (de vele bezoeken aan de specialist). Wat ik deed in de periode dat ik ziek was (tijdelijk). Ik plande meerdere afspraken achter elkaar. Dus bijv. bij meerdere specialisten in het ziekenhuis óf bij de tandarts eerst en daarna bij de huisarts omdat die in de buurt zat. Scheelt weer iig reistijd (en dus ook werktijd). Doe ik overigens nog steeds.

@TO: Mss kun jij dat ook wel: combineren. Scheelt in de toekomst veel tijd. (Hoop echter dat je niet vaak naar de specialist moet, maar oke.)



Succes en sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou naar de bedrijfsarts gaan en je verhaal doen en ook vertellen dat je erg moe bent als je moet overwerken om het in te halen.

Volgens mij bepaald hij uiteindelijk wat je kan en mag.
Alle reacties Link kopieren
we hebben geen bedrijfs arts :(
Alle reacties Link kopieren
Wel een arbo- vereniging en een arbo arts denk ik?



By the way, de arbo arts geeft advies, je werkgever beslist uiteindelijk.
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren


ik heb mijn manager voorgesteld om een nieuw contract te maken voor 34 uur, maar vervolgens wel 38 uur blijven werken. om zo de gemiste uren in te halen.

de manager vond het prettig dat ik actief meedacht naar een oplossing maar vond mijn voorstel niet goed. 34  contract uren zou mij een parttimer maken. hij wilt geen parttimer. (ook niet als ik in de praktijk 38 uur werk) 





Ik begin het een beetje een raar bedrijf te vinden: "hij wil geen parttimer". Tenzij het voor het bedrijf onoverkomenlijk is, heeft hij niets te willen. Want parttime werken is een recht! En je kunt dit recht dus ook opeisen. Tenzij het voor het bedrijf onmogelijk is. Bv: klein bedrijf met 4 medewerkers, dan zouden de overige 3 veel te zwaar belast worden als er 1 gaat parttimen.

Overigens, geen bedrijfsarts vind ik ook vreemd.

Zou je niet gewoon je baan opzeggen, even uitzieken en fris en fruitig dan op zoek gaan naar een andere baan?!?
Alle reacties Link kopieren
kletsbets

ik word getest op narcolepsie.

dat is niet een kwestie van even uitzieken.

google maar eens
Alle reacties Link kopieren
Wat staat er eigenlijk in je contract over dit soort afspraken ( dokter, ziekenhuis) ?

En volgens mij heeft elke bedrijf een ARBO-arts ( of zou die moeten hebben) en daar kun je ook mee overleggen.
Alle reacties Link kopieren
Kletsbets, het is alleen een recht als je al minimaal een jaar bij die werkgever werkt en het bedrijf minimaal 10 werknemers heeft. Bovendien mogen er geen zwaarwegende belangen van de werkgever's kant zijn want dan kan er alsnog roet in het eten kunnen komen. TO is volgens mij nu amper een half jaar in dienst.



Hoe zit het trouwens met een bedrijfsarts waar ik zoveel mensen over hoor? Is dat niet gewoon iets voor de echt grote bedrijven? Ik heb namelijk zelf nog nooit een bedrijfsarts of arbo-arts gehad.. Enige dat ik weet is dat je door iemand (van buiten het bedrijf) gebeld kunt worden om te checken of je wel echt ziek bent. Maarre... ik heb verder geen bedrijfsarts voor zover ik weet. Bedrijf misschien niet groot genoeg of er wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven?
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit het trouwens met een bedrijfsarts waar ik zoveel mensen over hoor? Is dat niet gewoon iets voor de echt grote bedrijven? Ik heb namelijk zelf nog nooit een bedrijfsarts of arbo-arts gehad.. Enige dat ik weet is dat je door iemand (van buiten het bedrijf) gebeld kunt worden om te checken of je wel echt ziek bent. Maarre... ik heb verder geen bedrijfsarts voor zover ik weet. Bedrijf misschien niet groot genoeg of er wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven?
Volgens mij hebben inderdaad alleen de grotere bedrijven een bedrijfsarts. De kleinere bedrijven (zoals het bedrijf waar ik werk) hebben een contract met een ARBO-dienst, waarbij je dus gebruik kunt maken van de ARBO-arts.

Even aan TO: het is heel vervelend dat je zoveel onderzoeken e.d. hebt moeten doorlopen, en ik vind het al heel wat dat je wilt compenseren. Dat wil ook niet iedereen!

Dat je tegen een muur oploopt, zoals je zelf zegt, daar moet je mee opletten hoor. Vergelijk jezelf niet met andere leeftijdgenoten, je weet tenslotte niet hoe uitgeblust die s'avonds op de bank zitten.

Doe wat je kunt doen en wees daar ook trots op. Als je continu over je schreef heengaat, wordt je ziekte herstel alleen maar langer.

Geef jezelf een keer een schouderklopje als je de hele dag gewerkt hebt, of als je het huis schoongemaakt hebt of net wat dan ook. Gaat het wat minder, gun jezelf dat dan ook. Je bent tenslotte niet voor niets ziek!

Liefs Rianne

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven