Werk & Studie alle pijlers

Werken bij WAO uitkering

26-03-2017 14:31 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vraag voor mijn buurvrouw.

Ze is al jaren 80 - 100% afgekeurd en heeft een WAO uitkering. (al zo'n 25 jaar)

(chronische ziekte, waarbij ze nooit vantevoren weet of ze een goede dag heeft of niet).



Nu kan ze vanuit huis licht administratief werk doen (is maar 15 min - 1 uur per dag zelf in te delen) met een 0 uren contract. Ze kwam de advertentie zelf tegen en heeft in een goede bui een mailtje gestuurd, nu door naar de 2e ronde sollicitatie.



Ook heeft ze het UWV gebeld, maar daar komt ze niet uit met het gesprek. UWV zei eerst, ze is 80 - 100% afgekeurd, dus kan ze niet meer bijwerken of de hele uitkering valt weg.

Daarna meldde iemand anders van UWV dat ze de baan niet mocht aannemen omdat ze zonder toestemming van UWV had gesolliciteerd, huh?



Buurvrouw snapt het niet meer, ze zag dit echt als cadeautje, het kan vanuit huis en het is weinig werk/tijd.

Maar als haar hele uitkering wegvalt, zit ze ook met de gebakken peren, want veel verdient dit niet en meer werken gaat ook niet.



Op de website van UWV vind ik ook geen duidelijke uitleg.

Iemand ervaring hier, of tips?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het er duidelijk staan:



"U mag werken als u een WAO-uitkering heeft. Als uw inkomsten uit werk dan hoger of lager worden, bent u verplicht dit aan ons door te geven. Deze verandering kan gevolgen hebben voor uw recht op de uitkering of de hoogte ervan."



http://www.uwv.nl/particu ... erk-met-een-wao-uitkering
Als ze tot 100% afgekeurd is en het blijkt dat ze toch wel een uurtje per dag kan werken dan word ze dus niet meer tot 100% afgekeurd bij herkeuring.
Alle reacties Link kopieren
En verder:



Werken naast een WAO-uitkering

U heeft een WAO-uitkering en gaat meer of minder werken. Bij een werkgever of als zelfstandige. Of u stopt met werken. Deze wijzigingen hebben meestal gevolgen voor uw inkomsten en dus ook voor de hoogte van uw uitkering. Geef daarom al uw inkomsten uit werk aan ons door. Doe dit binnen 1 week nadat dit bij u bekend is of had kunnen zijn. Wij controleren of u zich aan deze regels houdt.



Wat zijn de voordelen als ik ga werken?



De eerste 5 jaar dat u werkt, houdt u het recht op een WAO-uitkering. Wij trekken uw inkomsten uit werk dan af van uw uitkering. Er zijn ook voordelen voor uw werkgever. Hij hoeft bijvoorbeeld minder premies te betalen over uw loon.



Wat kan ik doen als ik nog niet genoeg verdien?



Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en heeft u een baan gevonden? Dan kan het zijn dat u minder verdient dan u volgens UWV kunt verdienen. In dat geval kunt u misschien een aanvulling krijgen op uw salaris. Wij noemen dat loonsuppletie. .
Alle reacties Link kopieren
Dat wordt in mindering gebracht op de uitkering, logisch.

Daarnaast kan het zijn dat ze voor minder procent afgekeurd wordt in de toekomst.
Het geld wordt in ieder geval gekort, ze schiet er financieel niets mee op. En ze moet het inderdaad vooraf melden.
Alle reacties Link kopieren
Ja dit las ik ook op internet, maar zij heeft dus gebeld en daar vertelden ze dat de uitkering helemaal weg zou vallen als ze ging werken..?



En dan het vage verhaal van dat ze de baan niet mocht aannemen omdat ze zonder toestemming van UWV had gesolliciteerd, huh? Ze zou eerst aan UWV moeten vragen of ze ergens mag solliciteren en zij kijken dan of ze het wel een goed idee vinden (qua belasting van lichaam en ardbeidsintensiviteit).



Buurvrouw was gewoon optimistisch en had snel gesolliciteerd, helemaal blij dat ze door is naar de volgende ronde. Maar dit had dus niet gemogen van UWV..



En het maakt haar niet uit dat ze er financieel niks mee opschiet, je vindt het gewoon fijn om weer iets om handen te hebben. Dus dat het van de bestaande uitkering afgaat is niet erg, maar wel als de hele uitkering weg zou vallen.
Alle reacties Link kopieren
Bij een WAO-uitkering gaat het niet om hoe veel uur je nog kunt werken, maar hoe veel procent van je laatst verdiende salaris je nog kunt verdienen.

Als je 80-100% bent afgekeurd kun je dus minder dan 20% van je laatst verdiende salaris nog verdienen.

Met 1 uurtje (maximaal) per dag werken zul je niet aan die 20% van je laatst verdiende salaris komen en blijft je afkeuringspercentage gewoon 80-100%.

In principe zou haar inkomen dan niet eens gekort worden, dat gebeurt pas als ze meer dan 20% van haar laatst verdiende salaris zou gaan verdienen.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Beter om die baan niet te nemen. Kans op gedonder met UWV is te groot. Zij zou dan herkeurd kunnen worden. Daar zal dan uitkomen dat zij voor een lager arbeidsongeschikt. Met deze baan bewijst zij immers dat zij toch gedeeltelijk kan werken. Dat betekent dus een permanent lagere uitkering.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boogschutter10 schreef op 28 maart 2017 @ 16:11:

Beter om die baan niet te nemen. Kans op gedonder met UWV is te groot. Zij zou dan herkeurd kunnen worden. Daar zal dan uitkomen dat zij voor een lager arbeidsongeschikt. Met deze baan bewijst zij immers dat zij toch gedeeltelijk kan werken. Dat betekent dus een permanent lagere uitkering.

Maar ze zal alleen een lager afkeuringspercentage krijgen als ze minstens een bepaald bedrag gaat verdienen en daar lijkt het niet op.

Daarbij zijn er regelingen waarbij je bijv 5 jaar lang mag kijken hoe het gaat met evt werken en mocht het niet gaan dat je dan weer je oude percentage krijgt.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven