Eten
alle pijlers
wat is een lekkere witte wijn ?
dinsdag 24 september 2013 14:45
quote:strandje00 schreef op 24 september 2013 @ 14:26:
mijn vriend drinkt wijn en ik dacht laat ik eens romantisch doen en mee drinken alleen die hij had was niet te drinken zo bleef die na brandenWat bedoel je met nabranden? Als je gewoon de alcohol bedoelt, tja, dat hoort nu eenmaal bij wijn. Wat drink je normaal gesproken?
mijn vriend drinkt wijn en ik dacht laat ik eens romantisch doen en mee drinken alleen die hij had was niet te drinken zo bleef die na brandenWat bedoel je met nabranden? Als je gewoon de alcohol bedoelt, tja, dat hoort nu eenmaal bij wijn. Wat drink je normaal gesproken?
dinsdag 24 september 2013 14:51
quote:cinnamonnswirl schreef op 24 september 2013 @ 14:42:
Ik zit de hele tijd met een wijn in mijn hoofd, wat ligt op het puntje van mijn tong. Ook een best zoete dessertwijn. Het klinkt als Armbasillac. Geen idee meer wat het nou precies was. Wellicht dat 1 van de dames hier deze naam herkent?
Monbazillac bedoel je denk ik.
Ik zit de hele tijd met een wijn in mijn hoofd, wat ligt op het puntje van mijn tong. Ook een best zoete dessertwijn. Het klinkt als Armbasillac. Geen idee meer wat het nou precies was. Wellicht dat 1 van de dames hier deze naam herkent?
Monbazillac bedoel je denk ik.
Your luck's about to change, cher.
dinsdag 24 september 2013 15:31
Grote Franse zoete wijnregio's: Monbazillac, Loupiac, om Sauternes niet te vergeten. Moet donker goudkleurig zijn en een alcoholgehalte van minstens 13° hebben. De lichtere tinten in zoete witte wijnen zijn gemaakt volgens een ander procédé en hebben ook een lager alcoholgehalte, die lijken (meestal) nergens op, maar zijn ook goedkoper.
Duitsers zijn gek op zoete witte wijnen. Moezelwijnen bijvoorbeeld zijn voor het grootste deel gemaakt van de rieslingdruif (of daarvan afgeleide rassen) en bevatten vaak ook restsuiker en dat wordt oplopend aangeduid aan de hand van de beschrijving:
Trocken
Kabinett
Spatlese
Auslese
Beerenauslese
Trockenbeerenauslese
Eiswein
Bevat een Duitse witte wijn geen enkele van bovenstaande aanduidingen, dan is hij "Lieblich", dat is ergens tussen Spatlese en Auslese in, behoorlijk zoet dus. Het leuke van deze Duitse Rieslingwijnen is dat ze naast een hoog suikergehalte ook een hoog zuurgehalte bevatten, waardoor de wijn gebalanceerder is dan de Franse.
Dan kun je ook nog wijn vinden die vrij "zoet" smaakt maar het eigenlijk niet is: niet de aanwezigheid van suiker is dan de oorzaak van de zoete smaak, maar de afwezigheid van zuur. Dat vind je meer bepaald bij wijnen die gemaakt zijn van de druivensoorten Pinot Gris (heel aparte smaak) en Gewurztraminer. Die worden ook in Luxemburg en de Elzas gemaakt.
Duitsers zijn gek op zoete witte wijnen. Moezelwijnen bijvoorbeeld zijn voor het grootste deel gemaakt van de rieslingdruif (of daarvan afgeleide rassen) en bevatten vaak ook restsuiker en dat wordt oplopend aangeduid aan de hand van de beschrijving:
Trocken
Kabinett
Spatlese
Auslese
Beerenauslese
Trockenbeerenauslese
Eiswein
Bevat een Duitse witte wijn geen enkele van bovenstaande aanduidingen, dan is hij "Lieblich", dat is ergens tussen Spatlese en Auslese in, behoorlijk zoet dus. Het leuke van deze Duitse Rieslingwijnen is dat ze naast een hoog suikergehalte ook een hoog zuurgehalte bevatten, waardoor de wijn gebalanceerder is dan de Franse.
Dan kun je ook nog wijn vinden die vrij "zoet" smaakt maar het eigenlijk niet is: niet de aanwezigheid van suiker is dan de oorzaak van de zoete smaak, maar de afwezigheid van zuur. Dat vind je meer bepaald bij wijnen die gemaakt zijn van de druivensoorten Pinot Gris (heel aparte smaak) en Gewurztraminer. Die worden ook in Luxemburg en de Elzas gemaakt.
woensdag 25 september 2013 23:32
Wat een zielige, ordinaire vertoning. 8 op de 10 reacties in deze draad zijn gewoon kansloos. Als je geen verstand hebt van wijn (en ik heb het niet over elitair gedoe, maar gewoon de minimale basis om niet dom over te komen bij de eerste de beste receptie) probeer tenminste wat informatie in te winnen alvorens je iets gaat schrijven en "advies" gaat geven. Ik ken geen ander land in west Europa waar zo weinig basis kennis aanwezig is. Triest gewoon. Blijf aub bij de cola en het rosé bier ......
donderdag 26 september 2013 08:44
quote:Snoesje666 schreef op 23 september 2013 @ 22:54:
[...]
Misschien moet TO dat nog leren.
Ik begon ook met pisang-jus, bessen-up e.d. Moet ik écht niet meer aan denken.
(op het andere forum is de kotssmiley beschikbaar)Haha, ik ook! Maar dat was toen ik 14 jaar was. En als beginnerswijntje dronk ik Liebefraumilch. Na 'n paar jaar vond ik die zoete bocht ook niet meer te zuipen!
[...]
Misschien moet TO dat nog leren.
Ik begon ook met pisang-jus, bessen-up e.d. Moet ik écht niet meer aan denken.
(op het andere forum is de kotssmiley beschikbaar)Haha, ik ook! Maar dat was toen ik 14 jaar was. En als beginnerswijntje dronk ik Liebefraumilch. Na 'n paar jaar vond ik die zoete bocht ook niet meer te zuipen!
donderdag 26 september 2013 09:54
quote:Alisio schreef op 25 september 2013 @ 23:32:
Wat een zielige, ordinaire vertoning. 8 op de 10 reacties in deze draad zijn gewoon kansloos. Als je geen verstand hebt van wijn (en ik heb het niet over elitair gedoe, maar gewoon de minimale basis om niet dom over te komen bij de eerste de beste receptie) probeer tenminste wat informatie in te winnen alvorens je iets gaat schrijven en "advies" gaat geven. Ik ken geen ander land in west Europa waar zo weinig basis kennis aanwezig is. Triest gewoon. Blijf aub bij de cola en het rosé bier ......en daarom was mijn advies: ga naar een slijter (ipv supermarkt) en laat je voorlichten.
Wat een zielige, ordinaire vertoning. 8 op de 10 reacties in deze draad zijn gewoon kansloos. Als je geen verstand hebt van wijn (en ik heb het niet over elitair gedoe, maar gewoon de minimale basis om niet dom over te komen bij de eerste de beste receptie) probeer tenminste wat informatie in te winnen alvorens je iets gaat schrijven en "advies" gaat geven. Ik ken geen ander land in west Europa waar zo weinig basis kennis aanwezig is. Triest gewoon. Blijf aub bij de cola en het rosé bier ......en daarom was mijn advies: ga naar een slijter (ipv supermarkt) en laat je voorlichten.
donderdag 26 september 2013 10:07
Wanneer je begint wijn te drinken dan zijn de bovengenoemde goedkope zoete supermarkt wijntjes goed te doen. Wanneer je na een paar flessen (niet op 1 avond natuurlijk ) gewend bent aan de smaak zou ik naar de slijter gaan en advies vragen.
Ik denk dat de meeste van ons zo begonnen zijn met wijn drinken.
Ik denk dat de meeste van ons zo begonnen zijn met wijn drinken.
donderdag 26 september 2013 12:14
quote:denies89 schreef op 26 september 2013 @ 10:07:
Wanneer je begint wijn te drinken dan zijn de bovengenoemde goedkope zoete supermarkt wijntjes goed te doen. Wanneer je na een paar flessen (niet op 1 avond natuurlijk ) gewend bent aan de smaak zou ik naar de slijter gaan en advies vragen.
Ik denk dat de meeste van ons zo begonnen zijn met wijn drinken.
Klopt, en mijn beeld bij slijter/wijnhuis was: duur!
maar dat is niet waar, je koopt bij de slijter voor laag bedrag betere wijn dan bij de supermarkt.
En de slijter kan je vertellen als je wijn A wel lekker vindt en B niet, wat je dan volgende keer eens kunt proberen
Wanneer je begint wijn te drinken dan zijn de bovengenoemde goedkope zoete supermarkt wijntjes goed te doen. Wanneer je na een paar flessen (niet op 1 avond natuurlijk ) gewend bent aan de smaak zou ik naar de slijter gaan en advies vragen.
Ik denk dat de meeste van ons zo begonnen zijn met wijn drinken.
Klopt, en mijn beeld bij slijter/wijnhuis was: duur!
maar dat is niet waar, je koopt bij de slijter voor laag bedrag betere wijn dan bij de supermarkt.
En de slijter kan je vertellen als je wijn A wel lekker vindt en B niet, wat je dan volgende keer eens kunt proberen
vrijdag 27 september 2013 13:28
Tja, ik ben ook begonnen met de goedkoopste riesling van de aldi, maar daar heb ik zoveel van geconsumeerd dat ik het niet meer kan drinken...
Wat ik wel en lekker wit wijntje vind is de Nieuw-Zeelandse Malbec of een Australische Riesling. Beide wel een stuk droger dan van TO zoekt, maar wel ontzettend lekker!
Wat ik wel en lekker wit wijntje vind is de Nieuw-Zeelandse Malbec of een Australische Riesling. Beide wel een stuk droger dan van TO zoekt, maar wel ontzettend lekker!
donderdag 3 oktober 2013 13:30
quote:jellybelly schreef op 23 september 2013 @ 21:38:
Zoete witte wijn is in mijn ogen nooit te zuipen, maar dat antwoord wilde je vast niet.
Ik vind, mensen die (uitsluitend) zoete witte wijn willen die lusten geen wijn, en kunnen het beter gewoon bij een of ander mixdrankje houden.
Ik lust inderdaad bijna geen wijn, behalve zoete witte, maar waarom ik dan in plaats daarvan een mixdrankje zou moeten drinken terwijl ik die minder gaag lust is mij een raadsel
Niet iedereen die graag wijn drinkt houd van hetzelfde, en TO vraagt specifiek om witte wijn, zie niet in waarom ze dat niet zou mogen drinken.
Zelf vind ik mousserende wijn lekker, sekt bijvoorbeeld,of prosecco
of cava (zijn niet allemaal even zoet, maar dat vind ik zelf bij mousserende wijn niet erg)
Als je echt nog moet wennen aan wijn zou je cider kunnen nemen, is van appels gemaakt en lekker fruitig.
Zoete witte wijn is in mijn ogen nooit te zuipen, maar dat antwoord wilde je vast niet.
Ik vind, mensen die (uitsluitend) zoete witte wijn willen die lusten geen wijn, en kunnen het beter gewoon bij een of ander mixdrankje houden.
Ik lust inderdaad bijna geen wijn, behalve zoete witte, maar waarom ik dan in plaats daarvan een mixdrankje zou moeten drinken terwijl ik die minder gaag lust is mij een raadsel
Niet iedereen die graag wijn drinkt houd van hetzelfde, en TO vraagt specifiek om witte wijn, zie niet in waarom ze dat niet zou mogen drinken.
Zelf vind ik mousserende wijn lekker, sekt bijvoorbeeld,of prosecco
of cava (zijn niet allemaal even zoet, maar dat vind ik zelf bij mousserende wijn niet erg)
Als je echt nog moet wennen aan wijn zou je cider kunnen nemen, is van appels gemaakt en lekker fruitig.