Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

De doodstraf: voor of tegen?

10-08-2009 17:53 725 berichten
Naar aanleiding van een reportage die ik gisteravond op TV heb gezien vraag ik mij af hoe anderen over de doodstraf denken.Ik zelf ben fel tegen de doodstraf. Ik vind het een schending van de mensenrechten en daarbij vind ik dat niemand het recht heeft een ander zijn of haar leven te ontnemen, wat diegene ook gedaan moge hebben.Tijdens discussies (met familie, vrienden, collega's) hierover, schrik ik nog wel eens van mensen die voor zijn. Ik probeer me dan in hun standpunt in te leven, maar het lukt me niet deze mensen en hun argumenten te begrijpen. Het gaat er gewoon niet in bij mij.En jij? Ben jij voor of tegen? En waarom?
Alle reacties Link kopieren Quote
Tegen, wie ben ik om te beslissen wie er dood moet of leven mag. Ik weet de precieze tekst van de bijbel niet meer, maar daar komt dit op neer. Een van de wèìnige keren dat ik het met de bijbel eens ben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tegen.Je mag niemand van het leven beroven. Wat hij of zij ook heeft gedaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tegen!Als iemand iets vreselijks gedaan heeft dan kan hij/zij in mijn ogen maar zo lang mogelijk ook gewoon een leven hebben zonder vrijheden... is volgens mij erger dan de doodstraf....
Alle reacties Link kopieren Quote
TegenMijn vader is door een gepland misdrijf om het leven gekomen, maar ik vind niet dat de dader dood hoeft.Ikzelf vind ook dat je niet zozeer de dader ermee treft, maar de familie. Dus zeg maar dan zouden zijn kinderen hun vader vroeg verloren hebben omdat zijn vader moest boeten dat wij onze vader verloren hebben. Dat vind ik niet kloppen.Lekker laten zitten in de bak en eentonig werk doen zodat hij een beetje mee betaald aan de onkosten die de staat aan hem door zijn daad.
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben zelf tegen de doodstraf. Al kan ik me goed voorstellen dat voor eventuele nabestaanden iedere straf te laag uitvalt. Dat voor hen de dood de enige genoegdoening is of lijkt te zijn.Ik ben tegen de doodstraf omdat je dan zelf doet waar je op tegen bent. Je zegt als maatschappij dat je niet mag doden en dood vervolgens wel zelf. Verder is de dood onherroepelijk en helaas is vaak genoeg gebleken dat ook onschuldigen in de gevangenis komen. Ik vind het dus een te zwaar - want onherroepelijk - middel.Wat lukt jou dan niet om te begrijpen? Je hoeft toch niet dezelfde mening te zijn toegedaan om wel iemand zienswijze of redenatie te begrijpen? Waar zit hem dat in dat jij ze niet begrijpt?
Alle reacties Link kopieren Quote
Heel erg tegen,

maar kan me heel soms wel de gedachtengang van sommigen voorstellen; als je dochter bijvoorbeeld is verkracht en vermoord dan begrijp ik dat je de dader liever nooit meer wil tegenkomen.Laatst las ik echter een artikel (volgens mij in de Guardian) over vergeving en het leek me dat mensen die in staat waren om de dader te vergeven een fijner leven hadden dan diegenen die wraak/doodstraf willen.Verder worden er vaak fouten gemaakt, en alleen dat al is voor mij, buiten prinicipiele bezwaren een reden om tegen de doodstraf te zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tegen, omdat het systeem niet feilloos werkt en er gegarandeerd onschuldigen van het leven worden beroofd én ook omdat de grootste misdadigers elke dag van hun straf geconfronteerd dienen te worden met de consequentie(s) van hun daden. In dat geval vind ik dood als straf 'the easy way out'...
Alle reacties Link kopieren Quote
ik ben ook tegen, maar, grote maar, als een of andere gek mijn kinderen misbruikt en vermoord ben ik in staat om ze eigenhandig de nek door te snijden en vind ik doodstraf prima, dus echt tegen ben ik niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
De doodstraf is natuurlijk wel het beste preventiemiddel om te voorkomen dat die persoon nooit meer zijn of haar daden herhaalt.Het argument dat het tegen de mensenrechten is, daar kan ik niet zoveel mee. Vrijheidsberoving hoort dan ook niet. En universele mensenrechten, daar kan ik niet zoveel mee. Met Bijbelteksten ook niet, maar ik zou -in het kader van universele rechten- dan een andere Bijbeltekst willen voorleggen: oordeel niet opdat....you get the point.Overigens vind ik wel dat als je voor de doodstraf bent, je in principe in staat moet zijn om zelf de schakelaar van de elektrische stoel over te halen. Ik vind trouwens ook dat mensen die tegen de doodstraf zijn dit moeten kunnen onderbouwen. Gevoelsmatige zaken als 'je mag dat niet' zijn nu eenmaal geen argumenten.Argumenten tegen de doodstraf:-het is onomkeerbaar

-het kost meer geldDeze argumenten komen m.i. overigens voort uit hoe de staat is ingedeeld, niet als echte argumenten tegen de doodstraf. Onomkeerbaarheid zou enkel een argument zijn als justitie faalt (dus de verkeerde veroordeelt) en de geldkwestie is omwille van het recht te procederen totaan het hoogste gerechtshof.Daarbij moet men eerst stellen waarom een straf wordt opgelegd (preventie, vergelding of resocialisatie? waar ligt de nadruk op?) en of de hoogste straf nu werkelijk de hoogste straf is, maw: is de dood erger dan je leven lang in de gevangenis zitten? En maken mensen die tegen de doodstraf zijn zich er niet te gemakkelijk vanaf zonder te specifieren onder welke omstandigheden de (meestal) levenslange gevangenisstraf moet worden doorgebracht?
De reden dat ik mensen die voor zijn niet (wil) begrijp(en) is denk ik omdat ik niet snap dat je voor zoiets onmenselijk en gruwelijks kunt zijn.En inderdaad, er is al vaak genoeg gebleken dat mensen onschuldig (blijken te) zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
digitalis, in het geval van mijn kinderen, haal ik graag de hendel over, maar in alle andere gevallen niet, dus tja, ben ik nou voor of tegen?

Overigens vind ik gevangenis straf zonder enige kans op vrijlating ook prima in dat geval, maar in nederland komt je dan toch na een jaar of 15 vrij en bovendien kost het de maatschappij ook wel erg veel geld, dat schorum op te sluiten en te bewaken en dat vind ik ergens ook wel erg zonde.
Alle reacties Link kopieren Quote
jessy wrote on 10 August 2009 @ 18:03:

De reden dat ik mensen die voor zijn niet (wil) begrijp(en) is denk ik omdat ik niet snap dat je voor zoiets onmenselijk en gruwelijks kunt zijn.

Maar je bent wel 'tegen' moordenaars? Want die doen onmenselijke en gruwelijke dingen...
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het allerergste van de doodstraf voor diegene (wat je geregeld hoort in Amerika) die onschuldig veroordeeld zijn. Vreselijk als ze later de echte dader vinden. Soms nog net op tijd maar soms ook niet.Ja en in die landen dat je als vrouw (ja ik noem maar even 1 voorbeeld) al de doodstraf kan krijgen als je verkracht wordt en daarvan zwanger bent geraakt. Wat ik bedoel, al die vreselijke, vaak onterechte of door nare oorzaken/levensomstandigheden gemaakte (kleine) misdaden die ze met de dood moeten beslechten. Wat dus niet in verhouding ligt.Ik heb mij niet zo in de feiten verdiept maar ik heb wel eens gehoord dat de kosten ook enorm zijn en dat er bewezen is dat het niet afdoende is om de misdaad te plegen. Nogmaals, misschien is het nu anders, maar ik heb gelezen dat het niet genoeg afschrikt als je naar de feiten kijkt.En toch kijk ik er neutraal tegenaan. In die landen zoals mijn voorbeeld ben ik absoluut tegen. Is het bewezen met dna, ja dan is het een ander verhaal. Maar dan nog, iemand kan op dat moment psychisch niet in orde zijn. Ik zou nooit gelukkig ja kunnen zeggen. En wat is de reden dat mensen die ter dood zijn veroordeeld vaak nog tientalle, zoniet tigtalle jaaaaren in een doodcel zit? Ik zou niet 30 jaar in die rot cel willen zitten te wachten, doe het dan maar meteen.
Als je tot je oren in de soep zit, zie je de gehaktballen pas naast je drijven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tegen.Je moet als staat je niet verlagen tot hetzelfde niveau als de dader. Doodmaken mag niet. Ook niet als 'staat'.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat levenslange opsluiting in een cel veel erger is dan de doodstraf. Dus de mensen die voor de doodstraf zijn omdat dat de ergste straf is die begrijp ik niet.

Met de doodstraf ben je overal vanaf. Met levenslange opsluiting straf je iemand m.i. veel meer.
Alle reacties Link kopieren Quote
arwen173 schreef op 10 augustus 2009 @ 18:02:

ik ben ook tegen, maar, grote maar, als een of andere gek mijn kinderen misbruikt en vermoord ben ik in staat om ze eigenhandig de nek door te snijden en vind ik doodstraf prima, dus echt tegen ben ik niet.
Ik ben ook tegen maar een voorbeeld zoals hierboven kan ik wel invoelen. En er zijn mensen die nog vele male gruwelijkere zaken op hun geweten hebben. Tja, wanneer is een straf zwaar genoeg?
Alle reacties Link kopieren Quote
Jaffa, moet even wennen aan je veranderde avatar hoor!
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, dat vroeg ik mij ook af Ligeia.Ik vind trouwens wraakgevoelens een volkomen normale reactie. Men schrijft dit al snel toe aan een ehm mentaal minder begaafde, maar echt vreemd is het niet om wraak te willen. Of een staatsorgaan hieraan moet meewerken is de vraag natuurlijk. Het ligt er ook weer aan wat je de belangrijkste taak vindt van de overheid. Orde handhaven is er iig een van, en dan is een algemene wet ter uitvoering van wraak op individueel vlak (de nabestaanden van het slachtoffer) niet zo vreemd. Moord komt vaak genoeg voor om algemene wetten voor te schrijven (en die zijn uiteraard ook in elk land geschreven), de vraag is enkel waar de straf voor dient.Arwen, wat zijn jouw argumenten om niet de hendel te willen overhalen? Als er een referendum zou worden gehouden, stem jij dan voor of tegen? Dan haal je indirect toch ook te hendel over?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het wordt saai, maar ik ben ook tegen. Grappig detail: een professor strafrecht vertelde ooit dat in alle landen op aarde juristen in grote getalen tegen de doodstraf zijn (corrupte rechters niet meegerekend). Iedereen die in het strafrecht werkt, weet dat er fouten worden gemaakt en dat er onschuldigen van het leven worden beroofd. Dat laatste is voor mij de primaire reden om tegen te zijn, en daarnaast vind ik dat niemand een ander van het leven mag beroven, en al helemaal niet onder de noemer van rechtvaardigheid of vergelding. Mensen mogen andere mensen niet vergelden, staat of geen staat.
Alle reacties Link kopieren Quote
ikbenikhetisnietanders schreef op 10 augustus 2009 @ 18:09:

Jaffa, moet even wennen aan je veranderde avatar hoor!
Ik ook. Heb ze 'opgezomerd', maar of het zo blijft?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wel leuk hoor Jaffa! Ikbenik, wat is jouw avatar in vredesnaam?
Alle reacties Link kopieren Quote
In principe ben ik tegen, met name om de argumenten die al genoemd zijn.Toch kan ik me voorstellen dat er omstandigheden zijn, en dan denk ik bijvoorbeeld aan Saddam Hussein, waarin de doodstraf wel de enige passende straf lijkt die er nog voorhanden is. Maar dan heb ik het over massamoorden of genocide van een zodanige omvang, dat ik me het gewoon niet voor kan stellen dat zo iemand levend ook maar iets toe te voegen heeft in de maatschappij. Dat zo iemand in leven laten alleen nog maar meer onrust brengt aan de betreffende bevolking.Maar dan heb ik het dus echt over heel extreme omstandigheden. Voor de overige gevallen ben ik zeer tegen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik woon in een amerikaanse staat waar de doodstraf uitgevoerd wordt. Ikzelf vind het een moeilijke kwestie. Enerzijds inderdaad stel dat het je familie betreft, anderzijds een zaak waarbij het niet goed bewezen kon worden of het zelfverdediging was of niet. Ik ben daar (gevoelsmatig) nog niet over uit en kan daar (nog) geen principiële onderbouwing aan geven.

Wel vind ik dat de straffen in NL heeeeel veel milder zijn dan in de VS, en dat vind ik, buiten het kostenplaatje, iets wat wel aangetrokken mag worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Digitalis schreef op 10 augustus 2009 @ 18:15:

Wel leuk hoor Jaffa! Ikbenik, wat is jouw avatar in vredesnaam?
Het is een stukje uit een mandela, maar ben er nog steeds niet tevreden over. Ben nog altijd op zoek naar de avatar, maar nog niet gevonden. Zal wel weer gaan zoeken trouwens. :-p
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven