Israël moet onevenredig geweld tegen de Palestijnen stoppen

15-05-2018 11:35 486 berichten
Alle reacties Link kopieren
Edit (16-05-2018 15.45):
Documentaire Gaza in Context <<Must see!!
https://www.youtube.com/watch?v=bmRPkfAN2EU

Edit (21-05-2018):
B'Tselem - Het Israëlische informatiecentrum voor mensenrechten in de bezette gebieden
https://www.btselem.org/statistics/fata ... e-of-event
https://www.btselem.org/ota


Maandelijks, nu dagelijks koppen de kranten al jarenlang dat het geweld dat Netanyahu toepast om de Palestijnen in bedwang te houden excessief, grof en niet in verhouding staat tegenover het gevaar dat de Palestijnen vormen. Gaza is verworden tot een "openlucht-gevangenis", alle grensposten worden door het Israëlische leger gecontroleerd en zodra de Palestijnen in opstand komen tegen deze onleefbare en uitzichtloze onderdrukking kunnen ze de kogel krijgen.

Een willekeurige greep van de stapel oud papier.
https://www.metronieuws.nl/nieuws/2008/ ... itensporig
http://politiek.tpo.nl/2012/11/22/een-d ... -conflict/
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/03/ex ... f-a1598024
http://sargasso.nl/hoeveel-burgerdoden-gaza/


(27-02-2015)
"Er is steeds meer bewijs voorhanden dat Israëlische leiders en commandanten oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd hebben, zoals die gedefinieerd zijn in het Statuut van Rome voor het Internationaal Strafhof. De door de VS verleende militaire hulp heeft bijstand verleend aan en was behulpzaam bij het plegen van deze misdaden door Israël de militaire middelen voor het begaan van de misdaden te leveren.

Tijdens het recente Gaza-offensief hebben de Israëlische strijdkrachten opnieuw de ‘Dahliye-Doctrine’ gevolgd, die volgens het rapport van Richard Goldstone van de VN-Mensenrechtenraad leidt tot ‘het gebruik van onevenredig geweld, het veroorzaken van grote schade, de verwoesting van burgerlijk bezit en infrastructuur en lijden voor burgerbevolkingen’. "

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/20 ... op-een-rij

Afbeelding
http://graphics.wsj.com/gaza-surveying-destruction/


Update
(16-05-2018)
Ine Roox is net terug uit Gaza: 'Onconventionele kogels gebruikt tegen Palestijnen'
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180516_03515328

Israël moet stoppen met deze waanzin

Totaal aantal stemmen: 89

Ja, mee eens (48%)
Oneens (52%)
anoniem_327403 wijzigde dit bericht op 21-05-2018 20:37
15.81% gewijzigd
In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn. B. Russell
Alle reacties Link kopieren
ninanoname schreef:
15-05-2018 16:29
Ik snap waar je heen wilt, maar waarom zouden de Israeli's hun grondgebied opgeven? Dan geven ze toch juist toe aan het geweld van Hamas?
Het begrip "Hun grondgebied" is natuurlijk al niet juist.

Israel heeft de fout gemaakt door een heleboel Palestijnen van hun land te onteigenen zonder dat ze daar of voor betaalde of de orginele bewoners dood maakten. Als ze betaald hadden dan hadden de nakomelingen geen rechten meer gehad. Als ze ze dood hadden gemaakt waren er geen erfrechtelijke bakomelingen geweest.

Maar zelfs dan ligt een groot deel van de schuld voor de situatie van de Palestijnen bij de omliggende buurlanden. Die hebben de Palestijnen zover gekregen met leugens dat ze tijdelijk verhuisden zodat die omliggende landen even Israel/de joden de oceaan in konden vegen waarna ze dat vrijgekomen land konden krijgen. Toen dat niet lukte, mochten die verkaste Palestijnen ineens niet meer terug naar hun oude huizen, of omdat Israel dat extra gebied nu had ingenomen, maar vooral doordat die omliggende landen die Palestijnen niet meer terug in hun land wilde hebben. Voor eeuwen waren de Palestijnen al behandeld als uitschot in de andere arabische landen, dus die waren blij van ze af te zijn. En nu als vluchteling betaalde de Verenigde Naties ineens voor hun voedsel etc. dat is goed geld verdienen voor de omgeving die goederen levert.

Palestijnen die in de omringende landen worden geboren krijgen ook nooit de nationaliteit van dat land, die wonen daar misschien al heel hun leven, net als hun ouders, maar het blijven "buitenlanders" daar omdat ze door de Arabische volken veracht worden, en gebruikt als propaganda tool.
Disclaimer: All presented text are opinionated and present only a written account of my mental state at that time.
Ik had deze ook al in het topic over de Iran-deal gezet voor ik zag dat dit topic gemaakt was: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/14/oo ... d-a1602866

Een intressant portret om te lezen.
inkepinkje schreef:
15-05-2018 16:29
In het geheel gaat het niet om religie.
Het gaat juist vooral om de religie, Free Palestina etc., klinkt allemaal heel mooi maar Palestijnen gaan zich echt niet vrij voelen onder het regime van Hamas.
Israel staat midden in hun Dar al Islam, een land waar ooit de Islam heeft getriomfeerd en wat daarom weer terug geëigend moet worden. Het loopt daarmee een beetje gelijk op met 't gedachtegoed van IS die een tweede Kalifaat wilde oprichten in oa. Europa waar ook ooit de Islam voet aan de grond heeft gehad.
Alle reacties Link kopieren
Sidhe1 schreef:
15-05-2018 15:07
Door het gebruik van het woord 'onevenredig' in de titel van het onderwerp is de stelling bij voorbaat al subjectief. Het gebruik van het woord 'waanzin' in de poll zelf zegt verder al voldoende dat de pollstarter niet uit is op de mening van anderen, maar alleen op het ventileren van haar eigen mening. Haar reacties bevestigen dit. Helaas is discussie hierdoor blijkbaar niet mogelijk (TS wil het niet eens) en geeft de poll geen goede weergave van de mening van mensen vanwege subjectieve vraagstelling.

Helemaal mee eens. Dat TO's reactie hierop een uitlach smiley is, bevestigt alleen maar dat ze haar mening wil doordrukken en niet objectief om de mening van anderen vraagt (welke trouwens nog steeds dezelfde mening als TO kan zijn, maar dat snapt ze niet).
Alle reacties Link kopieren
inkepinkje schreef:
15-05-2018 16:29
In het geheel gaat het niet om religie.

over koekoek gesproken
Alle reacties Link kopieren
chocolol schreef:
15-05-2018 17:03
Helemaal mee eens. Dat TO's reactie hierop een uitlach smiley is, bevestigt alleen maar dat ze haar mening wil doordrukken en niet objectief om de mening van anderen vraagt (welke trouwens nog steeds dezelfde mening als TO kan zijn, maar dat snapt ze niet).
:@@:
In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn. B. Russell
chocolol schreef:
15-05-2018 17:04
over koekoek gesproken
Nou ja, nuance mensen. :-D

Het is natuurlijk een feit dat door de joodse vluchtelingenstroom rond WO2 en de kort daarna volgende gebrekkige internationale afspraken toenmalige bewoners van het gebied in de problemen kwamen. Zeker nadat er oorlog uitbrak.

Dus je kan gerust stellen dat er toen veel mensen zijn benadeeld (ik noem ze voor het gemak maar even Palestijnen).

Op zich hoeft landverlies echter niet te blijven leiden tot conflicten. Er is woestijn genoeg en de omringende landen hadden samen met Israel prima ervoor kunnen zorgen dat de Palestijnen een goed leven zouden krijgen in nieuwe gebiedsdelen doordat elk land wat afstaat en vervolgens de economie een boost geeft door de wederopbouw.

Dat had elk sentiment weg kunnen nemen; het is natuurlijk niet zo dat de relpubers van Danny of de rellers nu aan de grens een authentieke akte kunnen tonen van de door hun overgrootvaders verloren grond.

Feit is dat er (ook door de omringende landen) een ander element is toegevoegd; namelijk de religieuze oorlog. Vanuit islamitisch perspectief is besloten dat joden geen bestaansrecht hebben. Dan wordt het natuurlijk lastig mediaten.
Hoe verklaar je dan het bloedbad van Hebron in 1929, MarkSD?
Bobby-Pin schreef:
15-05-2018 17:17
Hoe verklaar je dan het bloedbad van Hebron in 1929, MarkSD?
Als belangrijkste oorzaak van de ongeregeldheden werden de Palestijns-Arabische gevoelens van vijandigheid ten opzichte van de Joodse immigranten genoemd. Ze waren teleurgesteld in de politieke en nationale aspiraties van de Joden en vreesden voor overheersing door hen en voor hun eigen economische toekomst. Als belangrijkste aanleiding werden de incidenten rond de Klaagmuur gezien, tussen september 1928 en de demonstraties van 15 en 16 augustus 1929, waarbij de gemoederen mede door de pers waren opgestookt.

- zegt wiki. Hoezo?
Loca_Loca schreef:
15-05-2018 12:41
Ze heeft anders wel gelijk; laten we niet vergeten dat er in Gaza democratisch gestemd is om een terroristische groepering het land te laten leiden.
En wat willen die ook alweer? Oja, Israel 'wegvagen'!
Juist.
Alle reacties Link kopieren
Hamas heeft destijds een sociaal netwerk opgericht, van gezondheids- en welzijnsorganisaties. Dat is hun (sluwe) kracht. Het is niet alleen een terroristische organisatie.

http://jaffadok.nl/hamas/
zazamaenade wijzigde dit bericht op 15-05-2018 19:29
7.61% gewijzigd
nounou
Alle reacties Link kopieren
ostara. schreef:
15-05-2018 12:49
Vanuit de Gaza worden brandbommen aan een vlieger gehangen om vervolgens israel in brand te steken. Israel probeerde deze vliegers zonder geweld naar beneden te halen met drones.

Maar toen werden de drones de lucht uit gegooit vanuit Gaza.

Verder roept Hamas hun burgers op om de grens te bestormen en israel te vernietigen. Israel heeft vervolgens folders uitgedeeld waarop staat dat ze bij de grens weg moeten blijven, want anders nemen ze maatregelen.

Wat voor maatregelen zou israel volgens jou moeten nemen om zichzelf te beschermen ?
Wat nu als Hamas een keer zou stoppen met deze haatpraat.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
ouwewijsneus schreef:
15-05-2018 14:46
Het staat er echt niet wat jij quote!
Onderdeel van een langere kop, staat er echt 😂
'It's better to be absolutely ridiculous, than absolutely boring'
Alle reacties Link kopieren
Hecamel schreef:
15-05-2018 12:09
Ik weet er helaas ook te weinig vanaf, maar heb het idee dat de Nederlandse media vooral schrijven over wat de israeli doen tegen de Palestijnen, maar niet de andere kant van het verhaal vertellen.

Mijn tante woont in Israël en zij vertelt wel eens hoe de Palestijnen te werk gaan. Ook daar heb ik geen goed woord voor over.

Doordat Israël betere wapens tot hun beschikking hebben lijkt het wellicht buitenproportioneel, maar de Palestijnen doen het met zelfgemaakte raketten.

Daarnaast weet ik dat de israel van te voren aankondigt waar ze gaan bombarderen en geven de Palestijnen dus de kans om weg te gaan. Ze schijnen zelfs oude ziekenhuizen in te nemen en dat als basis te gebruiken. Om dat te “beveiligen” zetten ze daar vrouwen en kinderen in zodat Israël geen bommen er op gooit.

Dus ja. Welke kant moet je kiezen?
Dit.
Er zijn 2 kanten aan het verhaal. Ik heb het idee dat alleen 1 kant belicht wordt in de media.
Bovendien, Jeruzalem wordt door VS als hoofdstad gezien. Vandaag was de ambassade verhuisd naar de hoofdstad Jeruzalem.
Toen Trump dat uitriep in de media, kreeg je overal rellen.

Toen Duitsland Berlijn destijds uitriep tot hoofdstad (na de eenwording tussen west en oost) hoorde je niemand erover miepen.
Autopsies tonen onomstotelijk de injectieschade aan.
Jaja007 schreef:
15-05-2018 22:15
Dit.
Er zijn 2 kanten aan het verhaal. Ik heb het idee dat alleen 1 kant belicht wordt in de media.
Bovendien, Jeruzalem wordt door VS als hoofdstad gezien. Vandaag was de ambassade verhuisd naar de hoofdstad Jeruzalem.
Toen Trump dat uitriep in de media, kreeg je overal rellen.

Toen Duitsland Berlijn destijds uitriep tot hoofdstad (na de eenwording tussen west en oost) hoorde je niemand erover miepen.
De Duitsers hebben Duitsland en daarmee Berlijn ook nooit van een volk gestolen. De Palestijnen willen gewoon hun eigendom terug. Wat is daar zo vreemd aan?
Cateautje schreef:
15-05-2018 22:27
De Duitsers hebben Duitsland en daarmee Berlijn ook nooit van een volk gestolen. De Palestijnen willen gewoon hun eigendom terug. Wat is daar zo vreemd aan?

'Hun eigendom'

Probleem is natuurlijk dat dit nergens uit blijkt als we het hebben over 70 jaar geleden. Voordat de Palestijnen er woonden, woonden er (ook) joden. Nogmaals; wie kan de aarde bezitten? Je schrijft bezit toe aan een volk, maar dat kan natuurlijk niet.

Wanneer je vindt dat iemand iets van je heeft gestolen, kun je daarvoor naar de rechtbank. Je gaat geen raketten afschieten.
MarkSD schreef:
15-05-2018 23:23
'Hun eigendom'

Probleem is natuurlijk dat dit nergens uit blijkt als we het hebben over 70 jaar geleden. Voordat de Palestijnen er woonden, woonden er (ook) joden. Nogmaals; wie kan de aarde bezitten? Je schrijft bezit toe aan een volk, maar dat kan natuurlijk niet.

Wanneer je vindt dat iemand iets van je heeft gestolen, kun je daarvoor naar de rechtbank. Je gaat geen raketten afschieten.
Je hebt er geen vermoeden van hoe hypocriet je nu bent.
Cateautje schreef:
15-05-2018 23:33
Je hebt er geen vermoeden van hoe hypocriet je nu bent.
Helemaal niet. Het grondgebied heeft vele 'bezitters' gekend, van Romeinen tot Turken en de Engelsen.
Het helpt niet echt om daar rechten aan te ontlenen als 'volk'. Veel Palestijnen hebben hun land verlaten in een oorlogstijd.
Iedereen weet dat je niet over het hek van de Israëlische ambassade moet klimmen, want dan word je er vanaf geschoten.

Je moet toch iets als volk dat een stuk land van anderen geclaimd heeft als hun eigen. Maar ja. Hitler en zes miljoen vermoorde verwanten doet iets met je.
In ieder geval is het weer zo'n juweeltje dat stamt uit het koloniale verleden.
Cateautje schreef:
15-05-2018 23:52
In ieder geval is het weer zo'n juweeltje dat stamt uit het koloniale verleden.

Haha, welnee. De ellende is daar al duizenden jaren bezig. Heeft geen zak met koloniaal verleden te maken.

Of je moet de nazi's daaronder begrijpen, dan heb je een klein punt.


In de loop van de lange geschiedenis werd de regio Palestina bewoond door verschillende volkeren, elk met hun eigen taal, cultuur en religie. De oorspronkelijke bewoners (onder meer de Filistijnen rond de 13e eeuw voor Christus) werden na de opkomst van de omringende grootmachten van het Midden-Oosten zoals Egypte, Assyrië, Perzië, later Grieken, Romeinen, Byzantijnen en na hen het Islamitisch Kalifaat overheerst.
anoniem_357224 wijzigde dit bericht op 15-05-2018 23:58
38.72% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
MarkSD schreef:
15-05-2018 23:23
'Hun eigendom'

Probleem is natuurlijk dat dit nergens uit blijkt als we het hebben over 70 jaar geleden. Voordat de Palestijnen er woonden, woonden er (ook) joden. Nogmaals; wie kan de aarde bezitten? Je schrijft bezit toe aan een volk, maar dat kan natuurlijk niet.

Wanneer je vindt dat iemand iets van je heeft gestolen, kun je daarvoor naar de rechtbank. Je gaat geen raketten afschieten.
Dit is ongelofelijk, ga je nu spreuken van Indiaanse chiefs gebruiken om de toestand in Israël te verklaren ?

Hier wat basisinformatie over het Mandaatgebied Palestina, de resolutie van de VN van 1947 over het toekomstig bestuur van Mandaatgebied Palestina en de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 en de gevolgen daarvan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandaatgebied_Palestina
https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie ... gde_Naties
https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch- ... g_van_1948
nounou
MarkSD schreef:
15-05-2018 23:56
Haha, welnee. De ellende is daar al duizenden jaren bezig. Heeft geen zak met koloniaal verleden te maken.

Of je moet de nazi's daaronder begrijpen, dan heb je een klein punt.


In de loop van de lange geschiedenis werd de regio Palestina bewoond door verschillende volkeren, elk met hun eigen taal, cultuur en religie. De oorspronkelijke bewoners (onder meer de Filistijnen rond de 13e eeuw voor Christus) werden na de opkomst van de omringende grootmachten van het Midden-Oosten zoals Egypte, Assyrië, Perzië, later Grieken, Romeinen, Byzantijnen en na hen het Islamitisch Kalifaat overheerst.
Als je geen flauw idee hebt waar ik op doel, dan is het het meest verstandig om niet te reageren.
zazamaenade schreef:
15-05-2018 23:58
Dit is ongelofelijk, ga je nu spreuken van Indiaanse chiefs gebruiken om de toestand in Israël te verklaren ?

Hier wat basisinformatie over het Mandaatgebied Palestina, de resolutie van de VN van 1947 over het toekomstig bestuur van Mandaatgebied Palestina en de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 en de gevolgen daarvan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandaatgebied_Palestina
https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie ... gde_Naties
https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch- ... g_van_1948

Nou ja, ik toon net aan dat de geschiedenis niet is begonnen in 1948.

Het bestuur is de afgelopen 3000 jaar nogal eens gewisseld. Mijn stelling is dat vrede beter is dan blijven wrokken over niet langer relevante geschiedenis.

Overigens; die afspraken na WO2 waren natuurlijk verre van handig. Maar ja, mensen hadden even andere zorgen.
anoniem_357224 wijzigde dit bericht op 16-05-2018 00:06
6.18% gewijzigd
Cateautje schreef:
16-05-2018 00:00


Als je geen flauw idee hebt waar ik op doel, dan is het het meest verstandig om niet te reageren.
.
Nee, je bent inconsequent. Romeinen (afstammelingen) hebben evenveel reden om te gaan rellen aan de grens van Israel als Palestijnse pubers die niets met grondonteigening of -verkoop van 70 jaar geleden te maken hebben.

Het gebied is voortdurend veroverd. Dat heeft niets met kolonialisme als zodanig te maken.
anoniem_357224 wijzigde dit bericht op 16-05-2018 00:09
10.47% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven