Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Jordan Peterson & wat gaat er mis op onze universiteiten

30-10-2018 20:31 4 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Jordan Peterson is een Canadese professor die onder andere veel weet over hoe dictaturen werken. Een paar jaar geleden had bijna niemand nog van hem gehoord. Hij heeft enige bekendheid verworven door zijn stellingname inzake genderneutrale voornaamwoorden (een discussie die in Canada speelde naar aanleiding van nieuwe wetgeving) en zijn kritiek op sommige facetten van het feminisme.

Peterson is uitgenodigd door de Universiteit van Amsterdam (UvA) om mee te doen aan ‘room for discussion’. Vervolgens raken docenten en studenten van de leg: Peterson zou een nare, rechtse man zijn wiens mening ingekapseld moet worden door er een politiek correcte tegenstander naast te zetten.

https://www.at5.nl/artikelen/187785/uva ... m-lafaards

Wat gaat hier mis?

Ten eerste, Jordan Peterson is gewoon een wetenschapper die goed beargumenteerd bepaalde standpunten uitdraagt. Waarom al deze drukte?

Ten tweede, onderliggend lijkt er een tendens te zijn waarin ‘foute’ sprekers monddood gemaakt moeten worden. Eerder was bijvoorbeeld Thierry Baudet niet welkom op de UvA nadat tegenstanders zich roerden. Wie goed is en wie fout, dat wordt bepaald door de studenten en docenten die eisen dat sommige sprekers niet mogen komen, of alleen onder strikte voorwaarden mee mogen doen aan paneldiscussies.

Dat laatste is nogal zorgelijk. Juist op een universiteit lijkt het mij nogal cruciaal dat de mensen die er studeren en werken open staan voor ideeen en meningen die oncomfortabel en confronterend zijn. Als je alleen maar uitgaat van je eigen gelijk, en mensen met afwijkende meningen het liefst uit je universum wil verbannen, dan heb je uberhaupt niet zo goed begrepen wat het hogere doel is van universiteiten. Als je daar geen debat kunt hebben, waar dan nog wel?
Ik ben geen fan van Petersons wijze van debatteren, die ver van de academische standaard verwijderd is. Ondanks het feit dat hij veel volgelingen onder vrijdenkers en liberalen heeft, zijn zijn standpunten over vrouwen niet vrijdenkend en liberaal te noemen.
Maar goed, het is natuurlijk ook onnozel als een universiteit een wetenschapper weigert, die niet veroordeeld is vanwege strafbare feiten. In dit politieke klimaat is het ook gewoon dom, je kunt de artikelen op willekeurige websites zelf al schrijven, tenslotte.
Alle reacties Link kopieren Quote
vrouwjagersma schreef:
30-10-2018 20:47
(..) zijn standpunten over vrouwen niet vrijdenkend en liberaal te noemen.
Wat zijn Peterson's denkbeelden over vrouwen dan?
The essence of the independent mind lies not in what it thinks, but in how it thinks
Alle reacties Link kopieren Quote
Peterson is niet geweigerd en heeft gewoon zijn zegje kunnen doen. Oké, hij kreeg pittige tegenvragen maar dat is in academische context alleen maar toe je juichen.
“I’m the Dude, so that’s what you call me. That or, uh His Dudeness, or uh Duder, or El Duderino, if you’re not into the whole brevity thing.” — The Dude

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven