Vmbo'er mag voortaan altijd doorstromen naar havo

11-01-2017 22:48 186 berichten
Alle reacties Link kopieren
quote:De Kamer had er eind vorig jaar al op aangedrongen, en nu wordt het een feit: staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs komt vandaag met een wettelijk 'doorstroomrecht' voor vmbo'ers.



Leerlingen met een vmbo-diploma van de gemengde en theoretische leerweg krijgen daardoor 'zonder meer' recht om naar de havo te gaan. Er is wel één voorwaarde: ze moeten op het vmbo in een extra vak eindexamen doen. Want dan hebben ze op de havo meer kans van slagen.



TE VEEL DREMPELS

Op dit moment zijn er te veel drempels voor vmbo'ers die 'hogerop' willen. Zij moeten bij veel scholen minstens gemiddeld een 6,8 staan op hun eindlijst, en soms is er een motivatiebrief of een aanbevelingsbrief van hun vmbo-mentor nodig.



Daar moet een eind aan komen, vindt Dekker: "We willen dat leerlingen de kans krijgen hun talent zo goed mogelijk te benutten." Dekker doet ook wat aan het 'verbod op zittenblijven' dat geldt voor havo-leerlingen die van het vmbo afkomstig zijn. Zij moeten in de huidige situatie van school als ze blijven zitten.



Een Kamermeerderheid had Dekker opgedragen het doorstroomrecht in te voeren. Dekker voelde er aanvankelijk weinig voor, omdat de aansluiting niet goed geregeld zou zijn en hij vreesde dat meer vmbo'ers dan boven hun macht zouden grijpen.



Leerlingen die in schooljaar 2019-2020 overstappen van het vmbo naar het havo moeten van de nieuwe wet gebruik kunnen gaan maken.Bron: http://www.rtlnieuws.nl/n ... ijd-doorstromen-naar-havo

Doorstromen op voorwaarde "1 vak extra" is...

Totaal aantal stemmen: 101

een goede maatregel om bepaalde drempels voor vmbo'ers (46%)
een slecht idee. Het hanteren van een minimum cijfergemiddel (45%)
een overbodige maatregel. Laat scholen zelf beslissen wat ze (7%)
anders... (bijv. motivatie als leidraad nemen) (3%)
quote:Pruttie schreef op 12 januari 2017 @ 10:02:

Ja, maar als je dus na de mavo alsnog havo wilt doen, gelden dus de eisen die ik daarna heb gepost. 6x een 7 en 1x6. Vind ik alsnog best hoog, ik heb niet zulke cijfers nu ik havo doe.



Geen idee meer wat mijn cijfers voor de examens op de mavo waren.Ik vind dat niet zo hoog, want je mag er van uitgaan dat door het hogere niveau de cijfers een punt lager uit gaan vallen. Als je dan begint met alleen maar zesjes dan blijft er op de Havo geen voldoende over
Alle reacties Link kopieren
En toch zeggen gemiddelden ook niet altijd iets over wat een kind kan en over de motivatie. Ik heb met zessen en zevens de Havo gedaan, puur omdat ik samen met al mijn vriendinnen naar de Havo ging en ik op mijn 14e niet 'alleen' achter wilde blijven. Was ik meteen naar het VWO gegaan had ik dat ook met zessen en zevens gehaald, want ik wilde echt niet blijven zitten, dat had ik wel door. Ik vind het zelf jammer (ik snap de beweegredenen erachter) dat er dergelijke cijferseisen zijn. Stel nou dat je als 16-jarige op je sloffen allemaal zessen op het VMBO hebt gehaald, maar dat je nu erg gemotiveerd bent om de Havo te gaan doen. Wat mij betreft moet dat gewoon kunnen en doorgroei makkelijker aangeboden kunnen worden.
Gemiddeldes zeggen ook niet alles, vandaar dat iedere leerling die wil opstromen een persoonlijk gesprek krijgt. Motivatie en werkhouding minstens even belangrijk.

Je doet een kind geen plezier door hem/haar te laten beginnen aan iets waarvan de kans dat het succesvol gaat zijn nihil is
Alle reacties Link kopieren
quote:Mietrot schreef op 12 januari 2017 @ 01:12:

[...]





Ik ben een Belgje.



Hier in België mag je als je dat wilt probleemloos een jaar 3 keer doen.

Het valt niet aan te raden en leerkrachten zullen het afraden en zullen je eerder naar andere studierichtingen en mogelijkheden wijzen, maar uiteindelijk kunnen ze het niet verbieden.



Maar ik ken er dus genoeg die effectief 4 jaar over hun laatste 2 jaar hebben gedaan.

Of bijvoorbeeld 3 keer het 4de jaar hebben gedaan.Hier mag dat gelukkig niet. Het hangt ook van de school af. Mijn school hanteerde niet twee leerjaren achter elkaar doubleren. Dus als je in havo drie was blijven zitten moest je havo 4 in een keer doen. Is het schoolsysteem in Belgie overigens niet heel anders? Ik heb altijd het idee dat Belgische scholen met meer discipline en een stuk beter zijn.
Je hoeft niet bang te zijn voor de dood. Als jij er bent is de dood er niet, ben jij er niet dan is de dood er.
Alle reacties Link kopieren
Gemiddelden zeggen zeker niet alles.

Maar moet je daarom wetgeving voor de uitzonderingen maken? Dat vind ik dan weer schieten met hagel.
quote:AlejandraLaura schreef op 12 januari 2017 @ 19:01:

[...]





Hier mag dat gelukkig niet. Het hangt ook van de school af. Mijn school hanteerde niet twee leerjaren achter elkaar doubleren. Dus als je in havo drie was blijven zitten moest je havo 4 in een keer doen. Is het schoolsysteem in Belgie overigens niet heel anders? Ik heb altijd het idee dat Belgische scholen met meer discipline en een stuk beter zijn.



Het hele schoolsysteem is hier gewoon anders.



Sowieso moet je hier naar school tot je 18de.

Elke richting heeft hier 6 jaar.

En in BSO (Beroeps Secundair Onderwijs - ik denk iets dat ongeveer op niveau VMBO staat) is er meestal zelfs een 7de specialisatiejaar.



De examens en dergelijke zijn ook compleet anders.

Je hebt hier elk jaar examen. 2 à 3 keer. (Met Kerst en in juni en de eerste jaren ook met Pasen.)

En voor alle vakken die in je lessenpakket zitten van de richting die je volgt.
Alle reacties Link kopieren
Het Nederlandse onderwijssysteem staat wereldwijd in de top 10, zo slecht doen we het dus niet. Belgie staat in ieder geval lager op die ranglijst.
Of het schoolsysteem in België of in Nederland beter is weet ik niet maar ik vind het wel goed dat je in België sowieso tot je achttiende naar school moet. Dan hoef je zeker ook niet al heel jong vakken te laten vallen? Ik heb zelf de route mavo-mbo-hbo-uni afgelegd maar moest als veertienjarige, na twee jaar middelbare school, dus al vakken laten vallen. Dat is dan al behoorlijk bepalend voor je richting. Je mocht niet eens uit alles kiezen, dus zeggen: nou doe dan tekenen en handvaardigheid maar, dat mocht dus niet. Ik heb geen idee hoe dit nu op het vmbo zit, maar de profielkeuzes op havo en vwo komen volgens mij later.



Ik zou nog liever zien dat je gewoon in al je vakken eindexamen mag doen (ongeacht het niveau) en dat voor je vervolgopleiding dan enkel een eis kan stellen aan het aantal voldoendes (voor bepaalde vakken) maar dat je het zo lang mogelijk breed kunt houden. Zeker als je zo jong bent en allerlei irrationele argumenten kunt hebben dan is dat m.i. eigenlijk een must. Bovendien kan je interesse voor bepaalde vakgebieden zich nog beter ontwikkelen wanneer je langer de kans krijgt je in dat vak te verdiepen.
Ik lees hier toch wel wat dingen over vmbo en havo die niet helemaal kloppen over vakken die al dan niet verplicht zouden zijn, maar dat terzijde.

Ik ben het overigens eens met Lemoos: zolang scholen afgerekend worden op doorstroom- en slagingspercentages kun je diezelfde scholen niet kwalijk nemen dat ze drempels opwerpen. Daarnaast verkijken mensen zich op het verschil tussen vmbo en havo.

Stapelen is voor sommige leerlingen een buitengewone kans, maar niet voor iedereen: zou je geloven dat al het onderwijs stapelbaar zou zijn, zou elke vmbo-leerling een universitaire opleiding kunnen afronden. Ik denk niet dat dat zo is.



Overigens is het beslist noodzakelijk dat imago en kansen op de arbeidsmarkt van het mbo verbeteren.
Ik denk ook niet dat het nodig of wenselijk is dat iedere vmbo'er gaat stapelen of gaat denken niets voor te stellen zonder HBO of WO. Wel denk ik dat het zeer belangrijk is dat een vmbo-scholier evenveel kansen heeft om een opleiding te kiezen waarvan hij/zij echt het idee heeft dat het bij hem of haar past. Nu overschat ik dan misschien een zeventienjarige havo of vwo-scholier ("die doen misschien ook maar wat") maar ik weet echt van heel erg veel mensen dat ze toch ook echt wel buiten hun regio gaan kijken, op kamers gaan in de stad waar de studie zit die ze willen doen, waar dat niet geldt voor vmbo-scholieren en ik denk dat onder meer de jonge leeftijd daarbij een grote rol speelt (zowel op kamers kunnen gaan wonen als doelgericht weten welke opleiding je wil gaan doen)
Ik ben het helemaal met je eens!
NYC, ik ben het ook met je eens wat betreft langere schooltijd (zie mijn eerdere post in dit topic!) en het imago van het mbo.



Helaas spreek ik genoeg ouders die het vreselijk zouden vinden als hun kind vmbo gaat doen. Of mbo. Ook zie je aan vacatures dat de eisen voor bijvoorbeeld intercedente nu stukken hoger zijn dan twintig jaar geleden. Destijds kon ik met mijn middelbare schooldiploma intercedente worden (niet gedaan uiteindelijk), maar nu vragen ze minimaal hbo.
Mijn man heeft mavo, havo, vwo en toen universiteit afgerond. Dus examen mavo, examen havo, examen vwo gedaan om erna naar de universiteit te gaan. Hij was een laatbloeier. Ik vind dit een goed plan. Veel kinderen zijn nig erg jong als ze van het vmbo komen, ze kunnen op de havo nig twee jaar rijpen. En de beslising om naar het vmbo te gaan wordt het op hun 12e genomen, dan zijn het echt nog kinderen. Misschien waren ze toen nog niet toe aan het hard leren op de havo maar 4 jaar later wel.

Geef die kinderen toch een kans als ze willen
Het zou denk ik ook heel veel schelen wanneer ROC's zich breed profileren. Al snap ik natuurlijk ook wel dat het niet rendabel is om in iedere gemeente met een ROC klasjes te gaan vormen voor vijf leerlingen die mbo levensmiddelentechnologie willen gaan doen. Juist om deze doelgroep wat meer te beschermen en niet te laten redeneren: "ja laat ik dan maar voor activiteitenbegeleider kiezen want iets beters is er toch niet en ik moet toch nog een paar jaar naar school..."
quote:Mejuffrouwmuis schreef op 12 januari 2017 @ 20:34:

NYC, ik ben het ook met je eens wat betreft langere schooltijd (zie mijn eerdere post in dit topic!) en het imago van het mbo.



Helaas spreek ik genoeg ouders die het vreselijk zouden vinden als hun kind vmbo gaat doen. Of mbo. Ook zie je aan vacatures dat de eisen voor bijvoorbeeld intercedente nu stukken hoger zijn dan twintig jaar geleden. Destijds kon ik met mijn middelbare schooldiploma intercedente worden (niet gedaan uiteindelijk), maar nu vragen ze minimaal hbo.Ik zou het niet erg vinden als mijn kind vmbo of mbo ging doen. Niet voor mijn gevoel van trots op hen zijn. Wel zou ik denken: oei, kun je zó jong al die keuze maken wat je wil, qua opleiding? Gooi je niet veel te vroeg deuren dicht? (Ik heb dat gevoel namelijk wel) en als je dan zeker weet 200 km verderop op kamers te gaan, omdat daar dé opleiding zit die interessant is, ben je daar met 15, 16 dan klaar voor?
Alle reacties Link kopieren
quote:NYC schreef op 12 januari 2017 @ 20:46:

[...]





Ik zou het niet erg vinden als mijn kind vmbo of mbo ging doen. Niet voor mijn gevoel van trots op hen zijn. Wel zou ik denken: oei, kun je zó jong al die keuze maken wat je wil, qua opleiding? Gooi je niet veel te vroeg deuren dicht? (Ik heb dat gevoel namelijk wel) en als je dan zeker weet 200 km verderop op kamers te gaan, omdat daar dé opleiding zit die interessant is, ben je daar met 15, 16 dan klaar voor?



Precies dit. Zoon doet dit jaar eindexamen VMBO-t en is nog geen 16 als ie klaar is. Heeft geen idee wat ie hierna wil doen. Blinkt nergens echt in uit, heeft geen specifieke interesses. Hij zou het liefst HAVO willen doen om de keuze nog twee jaar uit te stellen, maar ik zie hem niet een 6,8 gemiddeld halen op zijn diploma (doorstroomeis hier).

Ik heb geen enkel probleem met de route VMBO-MBO (en daarna eventueel HBO) op zich. Liever straks een MBO diploma dan alsnog afhaken op de HAVO omdat het te zwaar blijkt te zijn. Maar het is zo jammer dat die keuze al zo vroeg gemaakt moet worden. Je wordt dan toch al in een bepaalde richting gedwongen.
Nothing happens for a reason
Alle reacties Link kopieren
quote:Oranjexxx schreef op 11 januari 2017 @ 23:24:

De zoveelste blunder van deze minister en staatssecretaris waarbij ze voor incidenten wetgeving gaan maken, om scholen te reguleren. Onderwijsinstellingen zijn heel goed zelf in staat om te kijken welke leerlingen de meeste kans van slagen hebben binnen hun instelling. Deze barrières zijn door scholen niet opgeworpen om ouders en hun miskende leerlingen te pesten, maar om ervoor te zorgen dat die leerlingen op het best passende type onderwijs terecht komen.



Ja doei, die macht moet je onderwijsinstellingen helemaal niet willen geven, daar gaan ze zonder enige twijfel niet mee om kunnen gaan.



Ik ben voor altijd kunnen doorstromen.
Alle reacties Link kopieren
Overigens vind ik ook dat scholen dus niet mogen worden afgerekend op slagingspercentages want dat is dus volledig niet op 1 lijn te krijgen met dat doorstromen.
Alle reacties Link kopieren
quote:juliet64 schreef op 12 januari 2017 @ 21:15:

[...]





Precies dit. Zoon doet dit jaar eindexamen VMBO-t en is nog geen 16 als ie klaar is. Heeft geen idee wat ie hierna wil doen. Blinkt nergens echt in uit, heeft geen specifieke interesses. Hij zou het liefst HAVO willen doen om de keuze nog twee jaar uit te stellen, maar ik zie hem niet een 6,8 gemiddeld halen op zijn diploma (doorstroomeis hier).

Ik heb geen enkel probleem met de route VMBO-MBO (en daarna eventueel HBO) op zich. Liever straks een MBO diploma dan alsnog afhaken op de HAVO omdat het te zwaar blijkt te zijn. Maar het is zo jammer dat die keuze al zo vroeg gemaakt moet worden. Je wordt dan toch al in een bepaalde richting gedwongen.



Dat is een nadeel van vmbo-t: veel te weinig beroepsorientatie. Dus als ouder zou ik nu in actie komen: help hem

om te ontdekken wat hij leuk vindt. Er is veel en goed materiaal hiervoor beschikbaar. Begeleid hem bij tests, laat hem praten met mensen die bepaald werk doen, een middagje kijken, neem hem mee naar je werk enz.
Dat is m.i. echt essentieel ja. Eigenlijk al vanaf het eerste moment, want wanneer moeten leerlingen op het vmbo tegenwoordig een keuze maken voor een richting of vakken laten vallen? Nog steeds na het tweede jaar? En hebben ze dan al kennisgemaakt met al hun vakken? Dat was bij mij niet het geval en ik heb ongeveer het hele derde jaar getwijfeld of ik wel goed gedaan had aan mijn keuze...
Alle reacties Link kopieren
Als een kind talent heeft om te leren komt het toch niet op het VMBO terecht? Maar 'gewoon' op het VWO?



Geef anders iedereen maar een HBO-diploma, dat stelt toch al niets meer voor. Vier soorten wiskunde, amai...
Vervelend werk en gekke kleren en likdoorns en inkomensbelasting
Alle reacties Link kopieren
Altijd kunnen doorstromen? Ook als je slechte cijfers haalt, met hakken over de sloot slaagt? Het gewoon niet kan? Is dit nou het ultieme iedereen-is-gelijk-idee?



In het basis- en voortgezet onderwijs is de laatste jaren keihard gewerkt om kinderen beter op hun plek te krijgen. Die aanpak is zeer succesvol, er stromen minder leerlingen af.



Natuurlijk moet je laatbloeiers een kans geven. Maar ben je, als je met hakken over de sloot slaagt, dan al wel tot bloei gekomen? Genoeg om het op een hoger en dus waarschijnlijk zwaarder niveau het gewoon te kunnen halen?



Misschien moet de havo maar verdwijnen en opgaan in niveau 4 van het mbo (plan mbo 2025)
Hier heet het gewoon weer Mavo, en bij 8 x een 8 mag je naar de Havo. Ik vind dat een prima doelstelling.
Alle reacties Link kopieren
quote:Oranjexxx schreef op 12 januari 2017 @ 22:15:

[...]





Dat is een nadeel van vmbo-t: veel te weinig beroepsorientatie. Dus als ouder zou ik nu in actie komen: help hem

om te ontdekken wat hij leuk vindt. Er is veel en goed materiaal hiervoor beschikbaar. Begeleid hem bij tests, laat hem praten met mensen die bepaald werk doen, een middagje kijken, neem hem mee naar je werk enz.Dat doen we natuurlijk al. Maar het blijft gewoon lastig om zo'n keuze te maken als je nog geen zestien bent.
Nothing happens for a reason
Alle reacties Link kopieren
En dat blijft lastig. Ook als je 35 of 40 bent. Er zijn op het mbo ook een aantal bredere opleidingen op niveau 4, bijvoorbeeld in de groothandel. Die sluit ook goed aan op hbo. Zie je je kind na de havo wel hbo doen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven