Veganisten verzamelen!

15-01-2020 13:08 699 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het topic Veganisme stamt uit 2016, ik hoop dat het in orde is dat ik een nieuw topic open om ook recentere tips te krijgen.

Door ervaringen uit mijn omgeving en het zien van de documentaire The Game Changers (https://youtu.be/XPW062dkWWE) ben ik nieuwsgierig geworden naar een veganistisch eetpatroon en wil dit graag uitproberen. Vlees eet ik al niet veel, maar ik ben wel nogal van de melk en andere zuivel, dus ik vroeg me af hoe en met welke producten ik dit het beste aanpak. Zijn hier nog meer (beginnende) veganisten met gouden tips voor een soepele overgang naar (meer) veganisme?

Oja, ik zou het liefst niet teveel met vleesvervangers als "vegetarische hamburgers" werken, maar liever onbewerkt plantaardig voedsel gebruiken.

Ik doe dit niet primair uit ethische overwegingen en ik hoef ook niet af te vallen, maar ik wil er graag achterkomen of veganistisch eten voor mij haalbaar is én of ik me er beter door ga voelen. Meer kracht en energie, beter slapen e.d. lijken de beloftes te zijn. Ik wil dat graag zelf kunnen beoordelen.

Alvast bedankt voor de tips en ideeën!

Hier het vegetarische/veganistische-recepten-topic:
eten/wat-eten-we-vandaag-vegetarisch/li ... ges/450476
bulbul wijzigde dit bericht op 20-01-2020 11:26
12.94% gewijzigd
BROCCOLI IS OOK GEEN SPINAZIE AL IS HET WEL ALLEBEI GROENTE PEJEKA -- S-Meds
Alle reacties Link kopieren
Trotter schreef:
19-01-2020 08:14
Geen van die ingrediënten is een betrouwbare B12-bron. Je moet als veganist echt B12-supplementen slikken of zorgen dat je genoeg voedingsmiddelen eet waaraan B12 is toegevoegd. Spring daar alsjeblieft niet lichtzinnig mee om, want een B12-tekort kan grote, onomkeerbare schade veroorzaken. Als je verder gezond en gevarieerd eet hoef je niet bang te zijn dat je ijzer of eiwitten tekort komt, je kunt verder prima alles uit een plantaardig voedingspatroon halen.

Ik eet vegetarisch sinds ik een jaar of tien/elf ben, en was ook lange tijd veganist (>10 jaar). Ik kook nu nog steeds heel vaak veganistische gerechten, omdat die nu eenmaal in m'n repertoire zitten en goed bevallen.
Veganist worden vond ik lastiger dan veganist zijn. Als je eenmaal weet wat je wel en niet kunt eten wordt het alleen maar steeds makkelijker.
Ik neem ook supplementen, ik zei het vooral omdat het zo over B12 ging in de posts daarvoor.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
B12 is ook het enige dat ik bijslik. Heb nu het gevoel dat ik weer wat op mijn ijzer moet letten, maar dat doe ik wel gewoon via mijn voeding.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
hamerhaai schreef:
19-01-2020 08:48
Ik denk dat je dit mis hebt. Ik heb geen moeite met vlees eten, voel me dan ook absoluut niet schuldig om dieren te eten of dierlijke producten te gebruiken.


ik zeg niet dat Alle mensen moeite hebben met dieren eten, maar dat veel mensen dat hebben
Meeste mensen steken graag kop in't zand; beelden van slachterijen, zegt de nieuwslezer al van: De volgende belden kunnen als schokkend worden ervaren

Dieren die worden dood gemaakt, is gewoon rot
Ik eet wel wat vlees, maar zou het graag helemaal niet meer doen.
Alle reacties Link kopieren
Alles wat we consumeren heeft een impact natuurlijk. Noten zijn in sommige gebieden waar ze geteeld worden niet zo fraai omdat ze onevenredig veel water nodig hebben (zoals amandelen), maar dan nog is het wbt broeikasgassen een orde van grote minder belastend dan vlees en kaas. En lang niet alle noten zijn zo schadelen als amandelen (of zo omstreden als cashews wbt de mensen die ze telen).

Avocados eet ik bijna niet omdat ze inderdaad redelijk belastend zijn (en ik ze ook maar in beperkte mate lekker vind). Maar goed, een flesje bier heeft weer een grotere carbon impact dan een avocado en die laat ik ook niet staan (niet dat ik zo heel veel drink, maar toch). Koffie heeft een grotere carbon impact dan thee, maar toch drink ik naast thee ook koffie.

Vaak lees je in de media dingen die een leuke headline bieden. "Avocado's vier keer zo schadelijk voor het milieu dan bananen" of zo. Maar dat is toch een ontzettend incompleet, om maar een paar voedselitems met elkaar te vergelijken? En de impact van teelt is in somige gevallen globaal, een broeikasgas uitgestoten in Nieuw Zeeland heeft de hele wereld last van, terwijl problemen als water tekort en overbemesting veel lokaler spelen. De zgn water footprint van een product is ook relatiever/problematischer in een gebied waar water tekort is dan ergens waar dit niet het geval is.

Daarbij, het is ook niet alleen aan de consument om duurzamere voedselproductie te bewerkstelligen, dat ligt ook grotendeels bij de (internationale) politiek. CFKs zijn ook niet uit de spuitbussen verdwenen omdat consumenten ze niet meer wilden kopen, maar omdat het verboden werd. Consumenteninvloed is maar beperkt.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
@boebezoebe, het blijkt inderdaad altijd veel complexer als je erin duikt. En het is ook maar net wat je het belangrijkst vindt. Hier grazen de koeien vrijwel het hele jaar buiten en staan de kalfjes bij mama in de wei. Ze eten ook alleen maar gras, soms aangevuld met hooi. Dat schijnt qua stikstof dan allemaal weer minder te zijn, maar dan vind ik in dit geval dierenwelzijn belangrijker.

Ben wel benieuwd waarom de carbon footprint van bier hoger is dan die van avocado's. Ik heb zelf regelmatig bier gebrouwen, dus ik ken het proces wel zo ongeveer. Dat het een hoop water kost, dat klopt. Maar ik zit te zoeken waar die CO2-uitstoot in zit. Ik drink zelf overigens grotendeels lokaal bier.

En ik verbouw inmiddels een deel van mijn eigen groente. Ik schat dat ik nu op een kwart zit, maar de bedoeling is dat het steeds meer wordt. Geen transport, geen plastic, kakelvers en biologisch!
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Een deel van de footprint bij een flesje bier zit natuurlijk in het transport (en glas is zwaar), dus dat is al heel wat anders dan het zelf maken. Als je zelf je avocado verbouwt (kan dat eingelijk?) is het ook heel wat anders dan een avocado uit Peru.

Ik zou best mijn eigen groente willen verbouwen, maar kan me geen huis met tuin veroorloven waar ik woon en werk, helaas.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Ik zou dus ook graag een moestuintje hebben. Ik heb er de ruimte voor, yes! Afgelopen zomer begonnen met 5 plantjes. Ik heb echter last van depressie waardoor ik niet consequent de planten kon verzorgen of de oogst kon verwerken. Uiteindelijk nog best wat opbrengst door af en toe wat te plukken, tomaatje door de salade bijvoorbeeld. Maar ik ging me er alleen maar slechter door voelen door de planten in slechte staat te zien en er niks aan te doen.

Heb ik ook met een lepelplant in de woonkamer. Die gaan zo ontzettend triest hangen als ze te droog staan en dat gebeurt alleen als ik me heel slecht voel en het niet lukt om water te geven... die plant is dan een confrontatie voor me! Ik probeer nu telkens als hij weer opleeft na wat water de metafoor voor mezelf door te trekken, dat werkt ook!

Ik heb wel regelmatig verse kruiden op de vensterbank staan. Wil binnenkort een keer naar het tuincentrum want bepaalde soorten blijven echt niet leven vd supermarkt.
Wij hebben een moestuintje met aardbeien, tomaat en bijv. rabarber of pompoen. Niet veel dus, maar wel leuk. Verder halen we veel uit de supermarkt en gaan we af en toe naar de markt. De groenteboer op de markt in ons dorp heeft niet zulke goede kwaliteit, dus we gaan eens in de maand ofzo naar de markt in de stad 10 km verderop.

Verder let ik wel op de herkomst van producten ivm voetafdruk, en bier drink ik niet en avocado’s lust ik niet zo graag :-D , maar producten uit sommige landen koop ik juist wel uit ideologische overtuiging.

Qua eten... ik postte het al in een ander topic, maar zal hier ongeveer hetzelfde posten:

Vanavond maken we pompoenburgers (ui, paprika, pompoen, kruiden, maizena voor de binding en paneermeel voor het korstje) met rostirondjes en salade.

Ik maakte voor morgen alvast couscous met gebakken fijngesneden groenten. Morgen alleen nog de paprika’s ermee vullen. Bij vriend is dat met feta, voor mij met kikkererwten.

Dinsdag hebben we witlofsoep uit de diepvries.

Voor woensdag maakte ik alvast linzencurry. Ik bakte grofgesneden ui, wortel, 2 paprika’s en knoflook, dan massalakruiden erbij. Daarna wat olijven, doperwten en een handje iglo spinazie met alpro. En dan een zak linzencurry van Hak erbij (vaak 1+1 in de bonus bij AH). Ik kookte ook alvast 80 gram zilvervliesrijst. Zoals gezegd, ik probeer meer groenten en minder koolhydraten te eten in het avondeten, te meer omdat ik ‘s morgens en ‘s middags vaak al brood eet.
anoniem_648f6f27076be wijzigde dit bericht op 19-01-2020 13:51
0.57% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wij eten zwarte bonen/linzen daal met naan en rijst
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
boebezoebe schreef:
18-01-2020 22:05
Ik gebruik eigenlijk nooit nep-gehakt of burgers vind de smaak niet zo lekker. Heb vandaag een bolognese saus gemaakt met linzen en gehakte walknoten en wat gehakte zongedroogde tomaatjes (en de rest van een bolognese saus - uit cellerie, wortel, tomaat) en daarmee krijg ik ook een soort gerulde structuur. Dat vind ik lekkerder (vriend ook) dan het namaken met nepgehakt. (Uiteraard braaf nep parmesaan -gemaakt van cashews, edelgistvlokken, zout en knoflookpoeder overover gedaan voor de B12, nu we het er toch over hebben).
Dat klinkt lekker Boebezoebe! Heb je daar een recept van?
BROCCOLI IS OOK GEEN SPINAZIE AL IS HET WEL ALLEBEI GROENTE PEJEKA -- S-Meds
Alle reacties Link kopieren
@PiNuts, jij kookt flink vooruit!

Hier vandaag mijn eigen variant op nasi. Roergebakken rode kool (nog uit eigen tuin), wortel, ui, sojagehakt, verse gember en knoflook met pindakaas, sambal, sojasaus, komijn en wat zout. Zilvervliesrijst erbij. Scoort al een tijdje hoog op mijn favorietenlijst.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Klinkt ook lekker!

Inderdaad, PiNuts, knap is dat. Ik hoop dat ik ook nog eens leer om bij het boodschappen doen en koken zo goed vooruit te plannen. Scheelt geld en tijd! Gisteren lekkere warme couscoussalade gegeten en vandaag nog een koude portie, de tweede dag smaakt het nog beter.

Gisteren was biiijna helemaal veganistisch, behalve toen ik bedacht dat ik als toetje wel yoghurt met honing en walnoten kon nemen. Nu is de yoghurt tenminste op dus ik kom voorlopig niet meer in de verleiding.
BROCCOLI IS OOK GEEN SPINAZIE AL IS HET WEL ALLEBEI GROENTE PEJEKA -- S-Meds
Nouja, ik kom meestal om 19u en deze week vaak pas om 20u thuis. Om dan nog helemaal te beginnen aan een hele maaltijd zie ik niet altijd zitten. Vriend is ook onvoorspelbaar thuis dus ‘kan’ ik daar niet echt op rekenen (bij simpele wok en noedel dingen vaak genoeg wel hoor). En de diepvries is redelijk leeg, dus moest er weer eens ‘vers’ worden gekookt :)

Bulbul: je kan vegan yoghurt proberen, maar ‘vergeet’ dan wel de smaak van ‘echte’ yoghurt. Idem voor melk of kaas. Maar als je de smaak eenmaal gewend bent, weet je niet beter!
Alle reacties Link kopieren
Bulbul schreef:
19-01-2020 14:04
Dat klinkt lekker Boebezoebe! Heb je daar een recept van?

Ik heb een een soort standaard recept voor vegan bolognese (grote ui of twe middelgrote uiten, twee wortels, stengel cellerie en wat knoflook aanbakken, dan een blik tomaten in blokjes, wat tomaten puree, halve kop puy linzen, 2 laurier blaadjes, kruiden, en halve liter bouilion. Latn koken tot de linzen gaar zijn. Op het einde op smaak maken met beetje balsamico azijn suiker en zout. Ook doe ik er een paal chili vlokjes in)

Apart rooster ik wat cherry tomaatjes, die ik daarna pureeer met zongedroogde tomaatjes en een grote had walnoten en pluk verse basilucum. Dat gaat dan ook nog soor de saus. (Dat laatste komt uit dit recept: https://www.lazycatkitchen.com/vegan-pa ... bolognese/)

Spaghetti erbij en klaar.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
ik ben zelf al zo'n 30+ jaar vegetariër en sinds 3 jaar eet ik zoveel mogelijk plantaardig.

Bij mij ging de knop om na het zien van de documentaire 'What the health' en ben vooral 'aanhanger' van Michael Greger, Michael klaper en Colin Campbell. Allemaal artsen die met wetenschappelijk onderzoek werken en boeken hebben geschreven.

Wij proberen te eten volgens de 'Daily dozen' van Greger en dat is dus plantaardig zonder olie, zout en zoveel mogelijk alles vers en zelf gemaakt. Lukt niet altijd maar we proberen dat altijd als uitgangspunt te houden :)
Ik slik B12 en D3, beiden in sprayvorm en jodium in druppels.

Ik ga dit topic in elk geval volgen en doorlezen :D
Alle reacties Link kopieren
@Beleza ik heb 'How Not To DIe' hier in de kast staan, maar kan met niet herinneren dat je volgens Michael Greger geen olie en zou zou moeten gebruiken. Wat is de redenatie daarachter? En zo'n spray, werkt dat beter dan tabletten?
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
Avena schreef:
20-01-2020 07:44
@Beleza ik heb 'How Not To DIe' hier in de kast staan, maar kan met niet herinneren dat je volgens Michael Greger geen olie en zou zou moeten gebruiken. Wat is de redenatie daarachter? En zo'n spray, werkt dat beter dan tabletten?

Hij is inderdaad van mening dat je geen olie moet gebruiken (en geen zout) en dat je dat voldoende uit voeding kunt halen. Hij schrijft dat je het beste het hele product kunt eten en dus olijven, zaden, noten, avocado, lijnzaad en chiazaad om maar een voorbeeld te noemen.
Dit beschrijft Michael klaper bv over olie:

'When oil is consumed, it causes the walls of arteries and blood vessels to stiffen. When they stiffen, circulation is reduced and can lead to chest pain, high blood pressure, impaired brain function, fatigue and compromised lung function. Olive oil increases blood clotting activity (by increasing clotting factor VII) as much as animal fats do.[2] Oil makes the blood murky and decreases the blood flow to tissues. It doesn’t matter what type of fat you consume – all types of animal fat and vegetable oils have a negative effect on your heart'.

Michael Klaper heeft hele goede filmpjes op Youtube met uitleg (wetenschappelijk onderbouwd). Caldwell Esselstyn is trouwens ook een goede arts met een bron aan informatie. En je kent vast de website van Michael Greger wel: https://nutritionfacts.org

Vit D wordt alleen in olie opgenomen dus dat werkt niet in tabletvorm en B12 werkt gewoon erg makkelijk in spray vorm vind ik zelf. Ik gebruik ze van Garden of Life, mykind en bestel het bij iherb.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je uitleg! Ik ga me er eens in verdiepen. Vitamine D slik ik niet. Ik kom dagelijks zeker anderhalf uur buiten en ook nu nog met enige regelmaat in T-shirt.
Zeg me je naam en ik vertel je hoe je heet.
Alle reacties Link kopieren
boebezoebe schreef:
18-01-2020 21:39
Hier een leuke studie die laat zien dat omnivoren, vegtariers en veganisten allemaal bepaalde tekorten hadden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26502280

Goede reden dus om vooral naar onderzoeken te kijken waar allerlei dieten worden vergeleken ipv alleen 1 groep. Want als je alleen veganisten in je groep heb en die laten tekorten zien is het net alsof andere mensen géén tekorten zouden hebben. Terwijl dat niet waar is.


Ik moet zeggen dat pas sinds ik vegan eet ik door heb hóeveel mensen expert zijn op het gebied van voeding en nutrieënten. Nooit geweten dat er zoveel specialisten zijn. Hiervoor bemoeide niemand zich met wat ik in mijn mond stopte, maar als ik vertel geen zuivel meer te eten komt het advies en de meningen over B12, ijzer en calcium uit alle hoeken. Gek genoeg ook bijna altijd van mensen die geen idee hebben of ze zelf wel genoeg vezelfs, B12 of vitamine D binnen krijgen.


Grappig is dat he :P

Ik ben al 30+ jaar vegetariër en heb inmiddels dus geleerd om het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
19-01-2020 09:37
ik zeg niet dat Alle mensen moeite hebben met dieren eten, maar dat veel mensen dat hebben
Meeste mensen steken graag kop in't zand; beelden van slachterijen, zegt de nieuwslezer al van: De volgende belden kunnen als schokkend worden ervaren

Dieren die worden dood gemaakt, is gewoon rot
Ik eet wel wat vlees, maar zou het graag helemaal niet meer doen.

Mag ik vragen waarom je het wel blijft eten terwijl je het liever niet meer zou willen?
Alle reacties Link kopieren
Avena schreef:
20-01-2020 08:29
Dank voor je uitleg! Ik ga me er eens in verdiepen. Vitamine D slik ik niet. Ik kom dagelijks zeker anderhalf uur buiten en ook nu nog met enige regelmaat in T-shirt.

Ik slik het meer (D3) omdat Greger het aanraadt in zijn boek. De meningen zijn hier verdeeld over maar slik het voor de zekerheid extra.
Alle reacties Link kopieren
Was nog even aan het teruglezen maar leuk dat je een topic hebt geopend Bulbul!
Ik dacht er ook nog even aan want het topic 'wat eten we vandaag vegetarisch' is meer bedoelt voor recepten en dit is een breder topic zo :)
Alle reacties Link kopieren
Ik ben altijd wat voorzichting met het advies van één specifieke dieëtist of expert volgen (tenzij ik er klant ben), vooral omdat ik geen tijd heb om alle claims in zo'n boek na te lezen (zo weet ik dat van Greger wordt gezegd dat zijn boek overall ok is, maar dat hij soms resultaten van bepaalde onderzoeken cherry picked). Boeken voor het grote publiek hoeven natuurlijk ook niet peer-reviewed te zijn (zelfs als ze naar peer-reviewede wetenschap verwijzen). Zolang een uitgever het maar wil uitgeven is er reden om het te doen.

Ik hou de richtlijnen aan van de gezondheidsraad hier (die hebben wel tijd en resources om alle wetenschap ktitisch te bekijken en op waarde te schatten, meer dan ik). Dan heb ik meer het idee dat het de consensus is dan de kennis en meningen van 1 persoon.

Dat olie altijd slecht voor je zou zijn vind ik nogal een boude bewering, aangezien men in de zgn 'blue zones' op de wereld - daar waar mensen het oudst worden of lang gezond blijven, men wel degelijk wat olie consumeert meestal olijfolie (hij zal dan zeggen dat dat niet aan de olie ligt). Bij die quote mis ik ook hoe lang dit effect duurt (een paar minuutjes? Uren?) en het gaat ook alleen over de aderen en niet alle andere functies van het lichaam en in welke mate die juist wel vetten nodig hebben en of die tekort kunnen komen als je het niet eet (in een filmpje wat ik even keek zag ik alleen bloed, niet de aderen. En is dat effect op aderen tijdelijk of langdurig? Vlak na het sporten zal bepaald weefsel en bloewaardes in mijn lichaam er ook niet zo goed uitzien, maar nadat het zich heeft hersteld is het overall effect positiever dan niet sporten. Dus 1 moment opnamen na de consumptie van iets zegt me niet zoveel. Nou ja, vragen, vragen, vragen).

Als het voor mensen werkt, prima natuurlijk! Ik eet ook geen vegan om de gezondheids aspecten, dus verdiep me minder (of eigenlijk niet) in specifieke dieëtisten, volg de algemende voedingsadviezen. Ook wel omdat er ook genoeg nonsense rond gaat online over gezond eten en veganisme.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
Alle reacties Link kopieren
Fijn topic! Ik ga het straks op mijn gemak doorlezen.

Zelf ben ik een aantal jaren vegetariër en eet zoveel mogelijk veganistisch, maar het lukt me nog niet helemaal. Met een gezin waar iedereen gewoon vlees, vis, zuivel en eieren eet, gaat het helaas niet zo makkelijk als wanneer ik alleen zou wonen. Mijn man staat er ook nog eens helemaal niet voor open, waardoor zelfs vegetarisch eten voor hem absoluut geen optie is. Ik vind het dus lastig.
Ondertussen eet ik vegan (het liefst plantbased) wanneer ik kan, maar helemaal vegan lukt me vooralsnog niet. Wellicht dat dit topics me nog wat extra handvatten en inspiratie geeft.
Volgens mij was het olie verhaal voornamelijk omdat je dan veel calorieen binnenkrijgt zonder volume. 100 calorieen aan olijfolie vs 100 calorieen aan hele olijven zeg maar. Dus je eet er meer van (de olie). Voornamelijk van belang voor mensen die af willen vallen.
En olie is natuurlijk niet 'whole food' dus je krijgt niet de overige voedingsstoffen binnen. Smoothie vs geperst sap bijvoorbeeld.

Ik gebruik wel olie, maar niet overdreven veel. Een eetlepel als ik ga wokken bv, wordt het dan wat droog dan gooi ik wat water bij. Voor mij is het grotendeels voor smaak maar ook omdat ik het persoonlijk goed doe op relatief veel vet, en ivm de depressie niet veel eet.

Ik ben nu restjes soep aan het maken haha. Met vanalles wat ik nog heb liggen. Maaltijdsoep voor de lunch komende dagen, met ui, knoflook, zoete aardappel, rode linzen, paprika, prei, tomaat en courgette. Paprikapoeder en komijn eerst even in wat olie gebakken met knoflook en ui, daarna de rest vd groenten en linzen erin, staat nu te pruttelen. Straks purereren, kokosmelk erdoor en eventueel nog een beetje currypasta.

Serveer ik dan met een extra scheutje kokosmelk en wat pinda's erover voor de crunch

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven