Geld & Recht alle pijlers

PGB, hoe, wat waar?

05-03-2010 23:17 43 berichten
Ik heb me suf gezoekt op de site van de MEE, maar ik snap het gewoon niet.



Ik wil graag weten of wij (nou ja, zoon van 7 met autisme) in aanmerking komen voor een PGB-budget. Nu krijgen we nog TOG, maar dat gaat dit jaar stoppen als je niet sowieso 10 uur PGB-zorg per week krijgt. Niet dat ik voor die 10 uur wil gaan, maar nu betalen we aangepast sporten uit de TOG, en als dat straks wegvalt, is het niet meer te betalen voor ons.

Op naar de MEE dus. En dan krijg je dus dit:



Hoe vraagt u een PGB aan?

Voordat u een PGB krijgt, moet vastgesteld worden of u de hulp en zorg echt nodig hebt. Dit heet indicatiestelling. Het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) doet de indicatiestelling. Alleen voor jongeren onder de 18 jaar met een psychiatrische ziekte stelt het Bureau Jeugdzorg de indicatie.



Ja? Wordt autisme als psychiatrische ziekte gezien of niet?

Enfin, bij het CIZ wordt ik ook niet veel wijzer; zij schrijven dit:



Hoe vraag ik een PGB aan?

Om in aanmerking te komen voor een PGB, dient een indicatie te worden gesteld. Het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ) uit uw regio is hiervoor verantwoordelijk.



Maar......hoe krijg ik die indicatie nou? Moet een vragenlijstje invullen, komt er iemand een uurtje observeren, moet ik daarvoor eerst weer een andere deskundige inschakelen? I'm lost!



Vreemd ook dat een voorziening voor mensen met een beperking zo ondoorzichtig voor het voetlicht wordt gebracht, maar goed.



Wie heeft er ooit PGB aangevraagd en kan mij een beetje wegwijs maken?
Alle reacties Link kopieren
Starshine,neem gewoon even contact op met iemand van de stichting MEE.leg de situatie uit en als het goed is kunnen zij dit voor jou doen,die indicatie..

Hebben ze voor mij ook gedaan.

Ik heb toen ook allerlei foldertjes gekregen over instanties die er zijn voor je kind. Zoals logeeradressen, ze kunnen ook met het PGB ergens een dag naar toe,begeleid uiteraard.

Bij mij zijn ze toen hier thuis geweest.

En hebben toen gevraagd wat ik wilde. Ook moet je uitleggen wat er met je kind aan de hand is. Naar aanleiding daarvan schrijven en sturen ze een indicatie.

Maar het kan wel even duren eer je je geld hebt. Er schijnt een grote achterstand te zijn.

Je moet ook zorgen dat je iedere keer met iemand van de stichting MEE bekijkt of je het PGB door wil laten gaan. Er moet dan een aantal weken voordat het PGB afloopt opnieuw aangevraagd worden. Maar dat leggen ze wel uit.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Heb je ook de PGB-site bekeken?

Komt op mij wel duidelijk, stap voor stap over.



Maarrr ik heb geen eigen ervaring met PGB, mn moeder werkt/heeft gewerkt voor 2 gezinnen met of een kindje met autisme of een kindje met down syndroom.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon even bij de stichting langsgaan, daar kunnen ze je helpen met het aanvragen/ formulieren invullen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 20 uur per week PGB voor de jongste.

PGB aanvragen doe je via het CIZ je vult formulieren in over de situatie etc en hun vragen voor de indicatie zelf ook informatie op bij de behandelaars van je zoon ( zal in dit geval GGZ of jeugdzorg zijn?)

Geowon even CIZ bellen voor de formulieren ( is wel aardig wat papierwerk)

Als CIZ het goedkeurd en een indicatie doet gaat het naar het zorgkantoor en die betaald je.

Met autisme kun je ook PGB krijgen voor begeleiding bij activiteiten of op school als het nodig is.
tnx Noa-lynn, die pgb-site is inderdaad uitgebreid en duidelijk.
Lee, op school zal hij niet extra begeleiding hoeven, want hij gaat al naar speciaal onderwijs.

Het gaat mij meer om de invulling van vrije tijd. Op een gewone sportclub komt hij niet mee, omdat hij nou eenmaal een hoop persoonlijke aandacht nodig heeft. Er zijn een aantal clubs die zich op autisten richten, maar dan betaal je ook meteen de hoofdprijs.

Zoals de zwemles, dat gaat 1-op-1, kan je wel nagaan wat dat kost. Met de TOG konden we dat redelijk ondervangen. Maar ja, die vervalt straks dus.
Alle reacties Link kopieren
Ja kan me er iets bij voorstellen.

Ik weet niet of dat vanuit het PGB vergoed kan worden ik heb wat dat betreft een hele andere indicatie mer gericht op verzorging en verpleging.

Maar ik zou zeggen wie niet waagt wie niet wint en zou gewoon de formulieren aanvragen.



Of misschien dat zoiets via het ziekenfonds ( zvw) vergoed kan worden?
Alle reacties Link kopieren
Ik ken wel een paar mensen die vanwege autisme extra begeleiding nodig hebben, en dit betalen vanuit een PGB. Heb zelf trouwens ook verschillende soorten zorg nodig, waarvan ik een deel vanuit een PGB betaal en een deel als ZIN (Zorg In Natura) ontvang, maar dan vanwege een lichamelijke handicap.



Dus ja: je zoon zóu in aanmerking kunnen komen voor hulp/begeleiding, en wanneer je een indicatie daarvoor krijgt, kun je kiezen tussen een PGB (zelf zorg inkopen, dus zelf zorgverlener zoeken, zelf administratie regelen, etc.) en ZIN (zorg via een zorgverleningsinstantie). Overigens valt de administratie van zo'n PGB reuze mee, en kun je dat ook weer voor een groot deel (gratis!) uitbesteden.



De vraag is allereerst wáár je zoon zorg bij nodig zou hebben. Bij een aandoening als autisme zal het - denk ik - in de meeste gevallen gaan om de AWBZ-functies begeleiding of verblijf. Persoonlijk heb ik vooral ervaring met andere soorten hulp, dus misschien ben ik hier en daar niet helemaal juist geïnformeerd, en aanvullingen zijn dan ook welkom.



Begeleiding kan gaan om alle vormen van begeleiding die hem helpen om beter te functioneren en/of jullie als ouders ontlasten. Verblijf gaat bij autisme vaak om bijvoorbeeld periodiek verblijf in een logeerhuis voor (enkele) weekenden. Ook dat kan weer dienen zowel als ondersteuning voor hém (contact met lotgenoten, leren omgaan met andere mensen in een andere omgeving) als ter ontlasting van jullie en de rest van het gezin. Zeker wanneer er in het gezin veel draait om een kind met autisme, kan het goed zijn om af en toe een weekend je dagen ánders in te kunnen vullen, en dan bijvoorbeeld meer tijd en aandacht voor de andere kinderen te hebben. Dit alles noem ik als voorbeeld; ik weet natuurlijk niet in hoeverre deze dingen op jullie situatie van toepassing zijn.



Het is trouwens wel zo dat per dit jaar met name de functie begeleiding behoorlijk uitgekleed is. De functies activerende en ondersteunende begeleiding zijn samengevoegd in één functie Begeleiding, en mensen met een "lichte beperking" (aldus de wet) hebben geen recht meer op Begeleiding vanuit de AWBZ. Wat een "lichte beperking" is, wordt beoordeeld door het CIZ of - in het geval van een kind - bureau Jeugdzorg, en deze aanduiding is natuurlijk behoorlijk subjectief. In de praktijk zal het erop neerkomen dat juist veel kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD geen beroep meer kunnen doen op deze regeling. Maar het is dus bureau Jeugdzorg dat bepaalt of jullie zoon hiervoor in aanmerking komt, en aanvragen kan natuurlijk altijd. Ik heb zelf met de overgang naar de nieuwe regeling tegen alle verwachtingen in ook voor de functie Begeleiding gewoon weer een verlenging van m'n indicatie gekregen, dus de soep wordt niet altijd.. nou ja, het is laat, je snapt 'm wel.



Terug naar je specifieke vragen: een indicatie krijg je in dit geval volgens mij via bureau Jeugdzorg, ik dacht dat voor kinderen met een psychische beperking (autisme is eigenlijk meer een neurologische aandoening, maar men schaart het onder de psychische aandoeningen, dus dat moet dan maar) het nooit via het CIZ loopt, maar daar kan ik mij in vergissen. En hoe dat geïndiceerd wordt? Ik heb persoonlijk alleen ervaringen met het CIZ hierin, maar men zal vooral willen weten wat zijn beperkingen zijn, en welke zorg jullie bieden of juist zoeken, die búiten de gangbare zorg voor een 7-jarige valt. Zo zal bijvoorbeeld het naar school brengen van een kind van 7 niet als extra zorg worden gezien, en het feit dat (ik noem maar wat) er altijd iemand thuis moet zijn voor hem, ook niet. Bij een 7-jarige is dit immers 'normale' zorg. Maar als je je zoon van 7 echt elke minuut van de dag moet begeleiden omdat hij bijvoorbeeld zichzelf geen moment kan vermaken, is het niet onredelijk om voor enkele dagdelen in de week iemand in te willen huren die deze taak even overneemt, zodat jij zelf huishoudelijke taken kunt doen of eens je aandacht op bijvoorbeeld de andere kinderen (indien aanwezig) kunt richten.



Het gaat dus altijd om het verschil tussen wat nog 'normaal' is, en wat niet. Als een kind bijvoorbeeld 14 is en zichzelf niet aan kan kleden, dan is dat geen normale zorg, terwijl diezelfde zorg dat voor een kind van 3 wél is. Begeleiding voor deze 'extra zorg' kun je vaak inkopen door iemand van buiten het gezin te huren, en in sommige gevallen mag een ouder of ander familielid ook zichzelf inhuren. Zou je bijvoorbeeld minder gaan werken om specifieke begeleiding te geven aan je kind die je anders uit zou moeten besteden, dan kan en mag een PGB hiervoor in bepaalde gevallen ingezet worden. En er is natuurlijk ook altijd nog de keuze voor ZIN, dus zorg via bijvoorbeeld een thuiszorginstelling. De functie begeleiding valt meestal onder de gespecialiseerde gezinszorg, meen ik.



Of ze dat telefonisch indiceren of dat ze ervoor langskomen, weet ik niet. Bij jonge kinderen zullen ze vooral het verhaal van de ouders willen horen, vermoed ik. En ze zullen willen weten welke diagnose er precies gesteld is en door wie, welke beperkingen hij ondervindt in het dagelijks leven, hoe hij functioneer op school, wat hij wel en niet zelfstandig kan, etc. Indien mogelijk zullen ze ook informatie op willen vragen bij een behandelaar (als die er is) maar uiteraard mag dat pas wanneer je daarvoor getekend hebt. Het CIZ doet het meestal telefonisch en soms komen ze langs, zeker bij een eerste aanvraag. Ik denk dat dit bij Jeugdzorg niet anders zal zijn, en of ze het dan telefonisch doen of dat ze langskomen, zal ook afhangen van hoe duidelijk bepaalde dingen blijken uit het dossier.



Nu had ik net van het zorgkantoor zo'n mooi overzicht gekregen over wat je met een PGB voor begeleiding wel en niet in mag kopen, maar ik weet niet zeker of ik dit bewaard heb, omdat ik toch altijd dezelfde zorg inkoop. Ik zal morgen eens zien of ik het kan vinden voor je. Even uit m'n hoofd denk ik dat aangepast sporten (dus bijv. het lidmaatschap van een sportvereniging) er níet onder valt, maar het inhuren van iemand die hem 1-op-1 begeleidt tijdens het sporten weer wél. Maar zeker weten doe ik het niet.



Trouwens: of een PGB handiger is of ZIN, hangt af van je situatie. Voor het PGB geldt dat je alles in eigen hand hebt en je dus zelf de afspraken kunt maken met je zorgverlener, en dat is vaak wel prettig. Keerzijde is dat je wel zelf een zorgverlener moet vínden, en dat je ook zelf voor vervanging moet zorgen bij bijv. ziekte. Wanneer je een indicatie krijgt voor AWBZ-zorg (of huishoudelijke hulp via de WMO, dat viel tot een paar jaar geleden ook onder de AWBZ) krijg je altijd de keus tussen een PGB of ZIN. Je vraagt dus in feite ook geen PGB aan, maar een bepaald aantal uren zórg. Of je dat vervolgens wilt ontvangen als ZIN of PGB, is je eigen keuze. Zoals gezegd heeft het beide z'n voor- en nadelen. Persoonlijk heb ik voor de ene functie een PGB, en voor de andere ZIN, gewoon omdat ik dat zelf praktischer vind.



Overigens heb je één van de beste tips al gekregen, en dat is om contact op te nemen met stichting MEE. Die weten precies waar je moet zijn voor welke zorg, en kunnen je ook ondersteunen bij de aanvraag, én het duidelijk formuleren van een precieze hulpvraag. Erg zinnig wanneer je dat zelf niet zo heel helder voor ogen hebt. Succes!
Alle reacties Link kopieren
MEE kan jullie kostenloos helpen met het aanvragen van een pgb. Zij weten de hulpvraag goed te formuleren zodat je ook een passende indicatie krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons,geeft de jeugdzorg de indicatie's voor de PGB af,ze bekijken dan samen wat er aan extra hulp nodig is

De psychiater waar onze zoon onder behandeling is,gaf ons dat als advies.

Zo hebben we dus ieder jaar een keer contact met de jeugdzorg die dan,voor een nieuwe indicatie zorgt.
Alle reacties Link kopieren
Starshine, meld je aan via jeugdzorg, zij kunnen een indictaie voor je maken en sturen deze op naar het zorgkantoor. Daarna krijg je bericht over de hoeveelheid geld die je ontvangt en waar je die aan mag besteden. Ik heb een pgb voor zowel ondersteunende begeleiding als activerende begeleiding als opvang gedurende de weekenden/vakanties. Jeugdzorg kan je hier verder over adviseren.



Ik raad je wel aan dat als je het krijgt om misschien iemand in te schakelen om het voor je te beheren. Zijn spec bureaus voor. Dan heb je geen omijken naar zorgcintracten ed want dat regelen zij en de kosten zijn over het algemeen iets van 2 a 3 honderd euro die weer uit het pgb mogen worden voldaan



succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Overigens neem ik jaarlijks zelf even contact op, op aanraden van het bureau wat voor mij het beheer doet. dit doe ik 2 maanden voor afloop van het oude jaar
Sent, bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Waar het bij ons vooral om gaat is dus die begeleiding bij vrije tijd. Tenminste, hij kan zichzelf best goed vermaken. Maar als lid worden van een sportclub is gewoon heel lastig. Hij heeft grote moeite met informatieverwerking en teveel prikkels. Kleine groepjes, veel persoonlijke aandacht en een begeleider die weet hoe hij/zij met autisme moet omgaan is dus een must.

En ontzettend duur...



Verder zou ik hem ook graag iets als assertiviteitstraining laten doen of wellicht kinderyoga om hem wat meer rust te brengen.



Ik had inderdaad al gehoord dat het PGB ook erg uitgekleed is dit jaar.

Jammer, de gewone ADL-handelingen is het probleem niet bij ons, maar juist die extra dingetjes die voor een 'gezond' kind vanzelfsprekend zijn.
Alle reacties Link kopieren
Naar ik heb begrepen moet je voor minderjaige kinderen de indicatie aanvragen bij jeugdzorg. Ik geloof dat je het formulier kan downoaden van internet.

Mss wel goed om er een deskundig persoon bij te halen als je t gaat invullen, bepaalde dingen mogen weer wel via een pgb, andere niet.

Als je de verkeerde dingen aanvraaagt vis je achter het net....
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, rondom deze regelingen bevind je je ineens in een oerwoud van regels die het allemaal onnodig ingewikkeld maken.

Kijk anders ook nog even op deze site www.pgb-vg.nl

Is een site van Hans de Bruijn, een vader die echt zoveel weet van pgb en die anderen helpt bij vragen.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Starshine: ik heb het overzicht van het Zorgkantoor er even bij gepakt. Daarin staat van allerlei soorten zorg of en wanneer het vanuit het PGB voor de functie Begeleiding betaald mag worden. Bij bijv. vrijetijdsbesteding en sport geldt volgens dat overzicht dat het lidmaatschap e.d. niet vanuit het PGB betaald mag worden, maar dat begeleiding tijdens de uitvoering van de activiteit wél verantwoord kan worden als Begeleiding. Bij vrijetijdsactiviteiten waar entreegeld voor betaald wordt (bijv. zwembad dierenpark, museum, attractiepark) geldt dat het entreegeld van de budgethouder (in dit geval je zoon) niet vanuit het PGB betaald mag worden (logisch, lijkt mij) maar het entreegeld en evt. de reiskosten van een zorgverlener/begeleider weer wél, met als extra beperking dat het in die gevallen alleen geldt voor een begeleider die niet tot het gezin/huishouden behoort.



Sociale vaardigheidstraining kan in bepaalde gevallen vanuit de functie Begeleiding worden verantwoord. Het moet dan voldoen aan de voorwaarden van de functie Begeleiding, dat betekent dat het moet gaan om het oefenen van bepaalde vaardigheden, dat het tot doel heeft de zelfredzaamheid te bevorderen, etc. Dat geldt trouwens niet alleen voor een sociale vaardigheidstraining: je kunt ook iemand inhuren die bepaalde handelingen gaat oefenen met hem, of die helpt om structuur aan te brengen in dagelijkse activiteiten. Ook ouderbegeleiding is mogelijk, maar daar is een andere indicatie voor nodig.



quote:Tjeempie schreef op 06 maart 2010 @ 08:40:

Ik raad je wel aan dat als je het krijgt om misschien iemand in te schakelen om het voor je te beheren. Zijn spec bureaus voor. Dan heb je geen omijken naar zorgcintracten ed want dat regelen zij en de kosten zijn over het algemeen iets van 2 a 3 honderd euro die weer uit het pgb mogen worden voldaanDat zou ik trouwens weer juist niet aanraden. Die bureaus zij niet altijd bona fide, en ontvangen geld dat eigenlijk bedoeld is voor het inkopen van zorg. Het Zorgkantoor doet gratis de salarisadministratie als je daarvoor een apart formulier invult, inclusief alles regelen bij de Belastingdienst, de uitbetaling (wanneer je ze daarvoor machtigt) en het maken en versturen van loonstroken. Het enige wat je dan aan administratie hebt, is het invullen van een verantwoordingsformulier eens in de zoveel tijd. In sommige gevallen kun je een vast bedrag per maand afspreken, zodat je niet eens echt een urenadministratie bij hoeft te houden. Daar zou ik geen apart bureau voor inhuren, en dat zou ik ook nooit aanraden. Een PGB is juist goedkoper omdat iemand zelf bepaalde dingen regelt en geen overheadkosten heeft, zoals een zorginstelling die wél heeft. Wanneer je niet in staat bent zelf die dingen te regelen en daar een apart bureau voor inhuurt (wat niet eens altijd mág, van het geld dat je ontvangt moet je immers zorg inkopen) kun je mijns insziens beter kiezen voor ZIN, want dan heeft het PGB in feite zijn functie deels verloren.
Alle reacties Link kopieren
Hier loopt een PGB aanvraag via Bureau Jeugdzorg.

We hebben dat een tijd terug aangevraagd, en mogen in april eindelijk komen voor een gesprek of we in aanmerking kunnen komen voor een PGB.

(dochter is autistisch)

Dus misschien BJZ even bellen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een vraag. De stichting die mijn dochter heeft gediagnosticeerd heeft aangegeven dat als ik iemand inhuur die huursubsidie krijgt, tot op zekere hoogte mag 'bijverdienen'.

De belastingdienst zegt van niet, het pensioenfonds weet het niet en ik wacht nog op antwoord van het SVB dus dat schiet allemaal niet op.



De persoon om wie het gaat heeft AOW (woont alleen), klein pensioen en krijgt huursubsidie. Mij is verteld: deze persoon mag tot ongeveer 400 euro bijverdienen zonder dat de huursubsidie, AOW etc en belastingtechnisch in gevaar komt.



Ik ben diverse kanalen aan het bewerken maar post mijn vraag toch ook even hier. Klopt het dat je vanuit een PGB betaald kan worden zonder dat dat invloed heeft op je AOW en - vooral - huursubsidie?
Zoals ik het vanuit mijn boerenverstand zie, krijgt zo iemand een salaris van jou. En een inkomen kan inderdaad invloed hebben op de hoogte van je huurtoeslag.

Persoonlijk zou ik het advies van de belastingdienst opvolgen, zij verstrekken immers die huurtoeslag. Kan je kennis niet zelf eens bij de BD vragen hoeveel ze mag bijverdienen voordat er haar toeslag gekort wordt? (wat niet erg zou zijn, omdat ze immers geld verdiend)
Alle reacties Link kopieren
Nou dat zijn we dus aan het uitvlooien. Kijk, wat ik wil is dat ze er niet op achteruit gaat. Liever nog iets aan overhoudt. Maar niet dat ze bij mij - ik noem iets, 25 euro verdient en dan die zorgtoeslag verliest dus dat ze er 25 euro ofzo op achteruit gaat.

Ik vond het al een raar verhaal, maar goed, ik ben nog niet doorgewinterd in de PGB, dus vandaar mijn zoektocht. :-)
Alle reacties Link kopieren
Muis66

Wat zij bij jou verdient wordt echt bij haar inkomen opgeteld, dus heeft altijd invloed als ze boven de "bijstandsnorm" komt. Iemand met een staatspensioen en een aanvullend pensioen krijgt dus automatisch minder huur/zorg toeslag. Dit geld dus ook voor haar. Ik denk echter wel dat er een vrijstellingsbedrag is, want anders zou toch geen oma meer op haar kleinkinderen passen?



Starshine

Je moet bij Jeugdzorg zijn aangezien hij nog onder de 18 is, echter je kan en mag dat geld niet gebruiken voor contributies.

Toch zou ik een afspraak maken met stichting MEE die je heel goed helpen kan met het aanvragen en invullen van de formulieren.

Je zoon is nu nog jong en wie weet wat voor "problemen" nog op jullie pad komen waar je juist heel goed een PGB voor kunt gebruiken.

Altijd aanvragen ! Nee heb je , ja kan je krijgen.



En net als Sent, ik zou het nooit zomaar uit handen geven.

Van de week stond weer zoiets in de krant van zo'n bedrijf die failliet is gegaan en van het PGB geld het personeel heeft uitbetaald.

Het nadeel is jij bent verantwoordelijk, dus deze gedupeerden hebben en geen hulp en moeten het geld nog terugbetalen ook!

Het SVB kan je ook gratis veel uit handen nemen
Ik ben ook zeker niet van plan om het budget te laten beheren door een of ander bureau.

áls we het krijgen zal het voor niet zo heel veel uren zijn, dus dat kunnen we best in eigen hand houden.
Alle reacties Link kopieren
Ben je al verder met je aanvraag?
ik heb eindelijk het juiste downloadformulier bij jeugdzorg gevonden. Ze maken er net een speurtocht van...

Vanavond maar eens aan de invultaak beginnen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven